• blue.sun

    Pro velký úspěch nové téma, volně pokračujte v předchozích diskusích.

    0 0
    • Vilém  

      Tak ted uz by jen mohl prispechat ten pro ktereho je jeden prevod sotva rozeznatelny.

      0 0
    • blue.sun  

      Napadá mě ještě jedna hloupá otázka: jaký je přínos převodníků montovaných přímo, jak je tomu u nového XTR? Pokud chci přehazovat převodníky třeba dle typu trati (30 zubů na XC, 36 na maratóny a podobně), tak je to daleko složitější, než se šrouby. Nevím tedy, zda tohle uchycení bude skutečně taková výhoda.

      0 0
      • goofy  

        Lidi si to vyžádali protože to vypadá kůl, ale taky žádnou výhodu nevidím.

        0 0
        • Vilém  

          Tak trochu te hmotnosti.

          0 0
          • goofy  

            Jo vlastně pár gramů by to molo hodit. To je fakt.

            0 0
            • Smazaný účet  

              A je tam fakt reálná váhová úspora? Nevyjde to +/- stejně? (kliky+převodník)

              0 0
              • Vilém  

                Kdyz kouknes treba na SRAM, tak to neco udela a u XTR se proste na hmotnost hraje.

                0 0
              • tomxxx  

                na sramu mi to dělá 50g dolu, vzhledem k tomu, že převodníky stojej ± stejně, pokud chceš nějaký kvalitnější, tak je to na klikách dost.

                0 0
          • kubad  

            a odpadne 4–5 šroubů tedy možnost vrzání

            0 0
            • kandik psi zub  

              a ze pavouky pres centrmatku samy o sobe nikdy nevrzali, co? :D

              0 0
              • kubad  

                to jo, ale pavouk je tam u Sramu i dalších i tak přidělaný, takže se tam nic nemění

                rozdíl je hlavně tuhost a váha

                0 0
                • kandik psi zub  

                  no kazdopadne ty kliky to je tezka elegance. Jsem na jeste strojařinovitější vzhled, ale i tohle vypada skvele. Designove na tohle sram fakt nema.....

                  0 0
            • Marskatin  

              A je nějaký rozdíl v tuhosti ?

              0 0
            • wilda81  

              to je slovo do pranice :)

              0 0
        • krabica  

          Místo 4 šroubů u obyč. převodníků, stačí u RF Cinch k montáži 3 šrouby. Takže ušetřeno jebání z 1 šroubem, pravda ty 4 by byly stejné, teď je každý jiný a na jeden je třeba stahovák, ale úspora to určitě je. :-D U Sramu, kde převodník drží 3 šrouby, už to tak výhodné nebude. :-)

          0 0
          • JFtryall  

            Tak srouby udelaji celkem dost, kdyz nejsou alu. 3× Torx nebo 4× sroub s matkou je celkem znat, ale hlavni rozdil je v pavouku. Alu srouby jsou uz srovnatelne.

            0 0
      • bimjeam  

        Ako často meníš prevodník 30z za 36z ? Ja vozím napr. stále ten istý, kým sa nezoderie. Meniť prevodník o 6 zubov väčší znamená meniť aj dlhšiu reťaz a to už je pre mňa zbytočný oser.

        A 12 spd XTR tipujem ten rozsah bude dostatočný na to, aby si nemusel špekulovať nad veľkosťou prevodníka každý týždeň podľa toho, či ideš okolo Bečvy alebo na Rychleby.

        Na druhej strane direct prevodník rozhodne vyzerá lepšie, menej váži a keď už ho pôjdem meniť, tak mi stačí povoliť a dotiahnúť jednu maticu miesto štyroch.

        0 0
        • goofy  

          Akorát jsi zapomněl na drobný detail, že u toho DM převodníku musíš sundat i kliky… :-)

          0 0
        • blue.sun  

          Asi takhle… jezdím 5–6 XC závodů ročně a vím, že s 36 zuby vpředu je neutáhnu. Tak musí jít menší placka (zatím to řeší dvoupředovník, ale půjde pryč). Tedy dvanáct operací… Kliky dolů, kliky zpátky…

          Pozn. překl.: dvoupředovník není překlep. Je vpředu, tak je to předovník.

          0 0
          • Singlespeed  

            Pokud myslíš předovníkem převodník, tak ten vepředu u běžných kol přece není. Je cca uprostřed a montuje se do středového složení. Tudíž by to měl být středovník, dle tvé logiky :-).

            0 0
            • blue.sun  

              Z hlediska koncepce pohonu je vpředu. :-)

              Problém je u handbiků.

              0 0
      • tom xtr  

        přínos = minus 100g

        0 0
    • Lister  

      Byl jsi rychlejší, připravoval jsem si delší post, tak to zkopíruju :-)

      Pokud ještě někdo nečetl, tak zatím asi nejlepší report je na bikerumors – až z tohoto článku jsme pochopil spoustu věcí, která mi předtím nebyla jasná. Doporučuju pročíst, je tam i spousta obrázků, na kterých si sadu dodetailu prohlédnete.

      Pro úplnost přidávám odkaz na diskuzi ve fotogalerii a na původní vlákno, které se nějak zvrhlo a stalo se skoro nepoužitelným a pak se zamklo.

      Zatím všichni mluví hlavně o té kazetě, ale podle mě je tam spousta další zajímavých drobných detailů.

      Možnost postavit 1×11, 1×12 10–45 nebo 10–51 a dokonce i 2×12 – tohle Shimano vymyslelo dobře. Líbí se mi to, i když odstupňování některých kazet bych si dokázal představit trochu jinak, ale žádná tragédie. Nejvíc se mi líbí menší 12 spd. kazeta. Dohromady s přehazkou s kratším vodítkem to bude výborná alternativa pro všechny, co vozí 11 Sram, chtějí větší rozsah než původních 42z a přitom zachovat jemnější odstupňování. Sram se dá vozit 11–46, ale už je to trochu bastl a ten poslední skok na kazetě je pak hodně velký.

      Přehazovačka – hodně se mi líbí ta se středním raménkem. V kombinaci s menší kazetou bude mít mnohem lepší prostupnost terénem – dle Shimana je ten rozdíl 28mm a to je sakra moc – dvacetdevítkáře to asi úplně trápit nebude, ale jezdce menších obručí to určitě potěší. Zvláště s přihlédnutím k tomu, že ta delší verze je dost monstrózní a podle mě na tom s prostupností bude hůř než Eagle. Brzda – nevšiml jsem si, že by stále byla vypínací, ale hodně šikovné mi přijde rychlé štelování napětí brzdy pomocí speciálního otvoru – už žádné sundávání plastové krytky.

      Kliky – líbí, jsou jednoduché a vypadají hezky. Shimano se vrátilo k uchycení levé kliky pomocí centrálního šroubu a vymezení vůle pomocí prstence z vnitřní strany kliky – systém který už používali, který je prověřený a funguje. Možná šlo o co nejnižší hmotnost, vyšší tuhost, z mého pohledu hlavní důvod – vzhled – jednodušší, čistší, u mne hezčí.

      Převodníky jsou speciálně profilované pro maximální funkčnost, ale není důvod, proč by nemohly fungovat i jiné – možná o něco hůř, možná to bude o něco víc slyšet, ale použitelné budou. Stejně jako u Eaglu – neorig. taky fungují, ale orig. funguje líp.

      Directmout je logickým krokem, matice má stejné drážkování jako středové miska, ale klasický klíč na misky se tam asi bude cpát blbě.

      Kliky mají dvě možnost Q factoru, ať si každý vybere, co potřebuje. Na to navazují pedály – XC verze má dvě délky osy, pokud někdo chci co nejužší Q-factor má možnost. Bohužel trailová verze pedálů s ohrádkou bude mít jen jednu délku a jestli jsem pochopil správně ta bude ještě větší než ta delší XC verze.

      Náboje a ořech – kapitola sama pro sebe. Nový standard ořechu je naprosto logický, jestli někdo doufal v Shimano kompatibilní s XD ořechem, tak to bylo hodně bláhové. IMHO to vymysleli dobře, odpadá nutnost kazety z jednoho kusu a fungovat to určitě bude.

      Nevěřím že ty náby bude dělato jen Shimano nebo DT – zatím to tak je, protože DT bylo pro Shimano hlavním partnerem při vývoji nových nábojů a ořechu. Jak se systém rozšíří, tak se 100% systém uvolní i pro ostatní – pro úspěch na volném trhu je to klíčové. Pro OEM nasazení současný stav zatím asi stačí.

      Shimano bude mít speciální náboj pro 1×11 verzi, která bude mít větší rozestup přírub na náboji, ale nebude kompatibilní s 12spd kazetou, protože by se tam ten poslední pastorek už nevešel – byl by v kontaktu s dráty. Někteří to pochopili tak, že bude verze ořechu pro 11spd a 12spd, ale tak to není – problém není v ořechu, ale nábě. Verze s běžným rozestupem bude kompatibilní jak s 12 tak 11 spd kazetou.

      Nová zcela tichá volnoběžka – to chci vyzkoušet, pro člověka který 35 let na kole poslouchal cvrkání to bude určitě zajímavá zkušenost.

      Z brzd zase tak odvařený nejsem. Asi proto, že mám příliš do očí zažraný vzhled současných XTR. Ta páka se mi nelíbí, posunutí objímek blíže ke středu má možná nějaké výhody, ale prostě to vypadá pro mé oko divně.

      XC verze brzd už nemá banjo (škoda) a není kompatibilní s deskami s chladičem. Pokud to někdo chce, tak vše nabízí nová 4 pístková verze – ten třmen se mi líbí, pokud bude kompatibilní se starou XTR pákou, tak by to nemusela být vůbec špatná kombinace.

      Kotouče budou jen CL, to se od Shimana dalo čekat, naštěstí se dá na trhu najít spousta jiných kotoučů – žádný problém.

      U řadících páček jeden zajímavý detail – páčka pro smyk má jen jedno pádlo – jedním stisknutím hodíte nehoru, dalším zase dolů atd. To bych chtěl vyzkoušet.

      Pro spojení brzdových a řadících páček bude nový standard, který bude samozřejmě 100% nekompatibilní s předchozími. Což je IMHO úplně jedno, protože 2 objímky ve výsledku většinou fungují lépe než jedna.

      Celkově má u mne nové XTR palec nahoru. Dokážu si představit, že si ho na kolo dám (jen potřebuju Hope náboj). Nechám si staré dobré XTR trail brzdy, k tomu 10–45 kazeta a kratší raménko. Rozsah tak akorát a na 27,5 to nebude rýt vodítkem v zemi.

      0 0
      • MlokCZ  

        To posuntí objímek směrem ke středu řídítek může být pro někoho výhoda. Pro mě bohužel rovnou konečná, na užší řídítek s průhybem se mi to vůbec nevejde.

        0 0
        • Lister  

          Pravda na užší rodla to bude asi problém, ale od cca nějakýcha 660mm by se to mělo bez potíží dostat. I tak když bych si měl možnost vybrat, tak si nakoupím ty čtyřpístkové třmeny a k tomu starou XTR trail páku. Ta nová je taková zvláštní.

          0 0
          • MlokCZ  

            Ono i na užší to jít může, já mám kombinaci 620mm + 4cm zdvih.

            Tohle skoro nikdo vozit nebude, takže to Shimano trápit vůbec nemusí, mě to ale trápí hodně :-)

            Posed jsem ladil hrozně dlouho a zkoušel vše a maximálně vyhovuje, takže se v tom rozhodně nechci vůbec vrtat. Nějaké možnosti (i když ne zrovna pěkné) tu jsou. Už jsem i našel 630mm řídítka (to bych ještě mít mohl) také s větším zdvihem, kde je zahnutí posunuté výrazně více ke středu řídítek a místa tedy mnohem více. Úhel zahnutí mají také ok (papírově, v reálu jsem je neměl v ruce, jestli to sedí).

            Jenže pak už jen samá negativa. Jsou to opravdu ingoty (dost přes 300g), což dělá jednak, že to je lowend řada a pak to zahnutí zdvihu má daleko více materiálu (jak nejde tak přímo).

            A k tomu to má pak ještě efekt v tom, že u představce není místo vlastně žádné, takže bych tam zase nedal Garminy (takhle je tam mám skvěl kryté jak je to mezi tím průhybem řídítek).

            Pak už by zbývala pouze varianta rovná řídítka a nějak dohnat ty 4cm zdvihu. 1cm mám rezervu na délce krku všech vidlic co jezdím a k tomu bych musel dát nějaký hnusný představec s větším úhlem (a dohnat zbylé 3cm).

            Na rovná už by se to vešlo určitě v pohodě.

            Nejjednodušší ale bude zůstat u starších Schimano brzd se kterými jsem spokojený.

            0 0
      • TeryPV  

        Těch standardů uchycení řazení na páku už je fakt moc. Za tohle bych SH opravdu kopal do…

        0 0
      • blue.sun  

        Ta řadicí páčka pro smyk se mi jako nápad líbí.

        Celkově bych taky dal rozhodně plusové body.

        0 0
      • goofy  

        Ještě k těm nábojům. nečetl jsem to zas tak úplně přesně. budou tam pořád konusy, nebo už klasické ložiska?

        0 0
      • Lister  

        Ještě jedna poznámka ke kazetě.

        V předchozím tématu jsem si pochvaloval jak půjdou měnit ALU pastorky a tím pádem i upravovat rozsah kazety, to jsem se šeredně sekl.

        Moje představa byla taková, že 3 ALU pastorky jsou na samostatném unašeči, pak titan na dalším a pak ocel – taky jsem čekal pastorky v jednom kuse kvůli hliníkovému ořechu.

        Ve skutečnosti je těch 8 horních na jednom unašeči a ocelové jsou samostatné. Takže moje blbost. Tohle nepůjde, což je možná trochu škoda. Vymyšlené je to takhle určitě kvůli váze. XT kazeta by mohla mít konstrukcí jinou a tam už místo pro tuning bude.

        0 0
        • kubad  

          konstrukce nejde moc jinak vymyslet

          0 0
          • Lister  

            Myslíš že XT bude taky ze 2/3 na jednom unašeči?

            Jedenáctka má dva tak proč by ne?

            0 0
            • Jenda  

              myslím že XT bude stejný jako současný, tedy dělenej unašeč. U toho XTR to chápu že chtěli maximálně odlehčit a to je v podstatě u XT nežádoucí, by to jinak moc konkurovalo XTR ;-)

              0 0
              • Lister  

                Myslím si to stejné. A už teď vidím ty rozšiřovací sady a jak se tady hojně a s nadšením bude vozit 10–54 ;-)

                0 0
              • kubad  

                se podívej jak je to řešené, ořech je krátký a je to pospojované , tam není moc prostor na 2 unašeče

                0 0
                • Hadato  

                  Řekl bych, že to v klidu půjde rozdělit na více unašečů, když se dalo bezpečně vozit 42 z. pastorek zvlášť. Myslím, že 4 a 4 budou na samotných unašečích a pak 4 samostatné pastorky (popřípadě 4, 5 a 3 samostatně). Ořech je sice kratší, ale když se podíváš dovnitř na ten pavouk, tak je to uvnitř duté a drážkování pro ořech je jenom na začátku a na konci. Hliníkový unašeč o poloviční šířce by ta nába měla v klidu zvládnout.

                  0 0
                • Jenda  

                  proč by to nešlo? ten ořech je imho cca stejně dlouhej na oneup ořech, to řešení je v podstatě stejný až na to, že místo dvou nejmenších pastorků z jednoho kusu je to spojení řešený drážkama mezi pastorkama. od třetího pastorku je to už v drážkách na kazetě tak jako tak, takže jestli bude v kuse 8 pastoků nebo to nějak rozdělí je úplně jedno.

                  0 0
      • Jenda  

        Ta levá klika mě moc nepotěšila, chápu že je to lehčí, možná hezčí, ale systém kdy to svírá klika zboku mi přijde daleko lepší a jistější. Zbytek super.

        0 0
        • kubad  

          souhlas, u 970 to bylo peklo, navíc spešl nářadí na demontáž, ne úplně levné

          0 0
          • Lister  

            Zase taková hrůza to nebyla a pokud někdo koupil kliky v obchodě, tak vše potřebné měl v balení. Samozřejmě kdyz to bylo na kole tak to s ním asi nepřišlo – ale zase bavíme se o sériovém kole na XTR, takže o peníze zase tak moc nejde…

            Navíc tohle uchycení se přece dá udělat i se samostahovacim šroubem a to je pak všechno mnohem jednodušší.

            0 0
        • satch  

          Souhlas :)

          0 0
      • herrman  

        Super shrnutí, díky za to! Jedna poznámka k přehazce, už i dnes jde na XTR m9000 ladit napětí brzdy pomocí otvoru s malinkou záslepkou.

        Pak by mě zajímala kompatibilita nového ořechu se starší DT nábou, jestli to půjde jen přehodit pomocí nějakého kitu, to by bylo móóc fajn, ale asi to je naivní představa, že… Nebo je k tomu už někde nějaké info? A za další předpokládám, že ten tichý volnoběh bude mít jen Shimano nába, licencován bude pravděpodobně jen ten tvar ořechu? Ví někdo?

        0 0
    • Lachtis  

      Mně osobně se nové XTR taktéž líbí a vzhledem k potřebnému rozsahu půjdu do kazety 10–51.

      Ceny mi taky přijdou OK. S ořechem bych neměl mít problém, protože teď mám komplet DT, takže jej pouze vyměním.

      Akorát by mě zajímalo, kdy bude sada běžně dostupná? Předpokládám, že na podzim by již mohlo být k zakoupení, nebo se pletu?

      0 0
      • Kire  

        Sada od Shimana určitě letos, ale otázkou je, kdy uvolní DT Swiss samostatné ořechy. Dle toho, co mi v neděli říkali v NMNM na stánku Bottica, tak nejdříve na jaře 2019. Před tím prý dají na trh jen kompletní náboje.

        0 0
        • JFtryall  

          :-) no kluci to delaji chytre.

          0 0
          • Pablo  

            Chytré by to bylo možná v případě, že by nebyla konkurence. Já teď uvažuji o změně pohonu na 1× a co myslíš, zahodím svoje DT kola (nebo vyštípu současný náboje) + navíc možná počkám další rok na XT, nebo si koupím SRAM? Na takovéhle marketingové tanečky je čas když jsi leader a ne když doháníš, spousta lidí co by šla do SH, kdyby to dali na trh hned, si ještě stihne koupit konkurenční systém a pak několik let bude obměňovat ojeté díly, takže celkem dost peněz o které v SH přijdou.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Tak DT kola asi nezahodíš, jen si místo ořechu koupíš celý náboj a ořech přehodíš. Myslím, že po tom bude poptávka a DT z toho asi chce něco mít.

              0 0
              • Lister  

                Asi tak. Když někdo bude kupovat komplet XTR včetně klik za desítku, tak ho nákup celé náby už asi nevytrhne. Navíc je to občas ekonomičtější než kupovat samotný ořech za 2 tis.

                0 0
            • JFtryall  

              Vsak to byla trosku ironie. Ve skutecnosti Shimano muselo uz reagovat a i tak to je pozde. Sram jede v 1X uplne jinou ligu a 2019 bude v drtive vetsine o levnejsich 12sp Sram pohonech. XTRko bude na par top kolech a pak to bude aftermarket zalezitost pro nadsence. Shimano jede zase uplne jinou ligu v elektru a v levnych sadach, takze kdyz XTR nebude uspesne, tak se fakt nic nestane.

              0 0
              • Atilla  

                Opět si neodepřu připomenout, že sram sice ujel, ale hlavně cenově. Když 10sp X5 stojí pomalu to samé jako 11sp XT.

                0 0
                • orm  

                  Ja myslim, ze to shimanu nevadi :-). Tim, ze sram nasadil tak vysoke ceny, tak muze zdrazit i Shimano, respektive, pokud jeho nova xtr sada je levnejsi nez x01 eagle, tak se bude prodavat lepe nez kdyby to byla nejdrazsi sada na trhu. Lide si zvykli na vysoke ceny. Kdo by to byl pred par lety rekl, alespon u me, ze budu ochoten dat za kazetu 8KKc, kdyz me XTR kazeta za 3.5KKc prisla drive draha :-)).

                  0 0
                  • Singlespeed  

                    A to se ze začátku marketingovým odborníkům moc nevěřilo, že uspějí s takovou cenovou politikou. Ale rozjeli akci „vymydlení mozků“ a slaví, jak vidno, triumfální úspěch :-)

                    0 0
                • JFtryall  

                  Ale kdy si naposledy videl X5? Ja jsem uz fakt hodne dlouho nevidel ani 10sp Sram. Vsechno je to aktualne o NX/GX 1×11 nebo o Eaglu.

                  0 0
                  • Atilla  

                    Tak tam je to opět to samé. Low end sada skoro za cenu XTR.

                    Teď ohnul týpek 10sp od sramu a když viděl ty ceny, tak radši přešel na shimano a za cenu hazky si předělal celé řazení.

                    Chápu, že závodník řeší úplně jiné věci, ale já pořád i po těch letech a statisících co jsem do kol nalil nemám mentálně na to ničit hazky za 6k.

                    0 0
                    • JFtryall  

                      Jojo..Shimano je proste levny a na bezny pouziti to staci. Aktualne je ale cisty XT aspon pro moje vyuziti daleko za cistym GX 1×11. A i kdyz je Sram drazsi, tak mi to za to stoji. Snad ta 12sp bude dobra. Podle ohlasu to vypada, ze to hodne zrychlilo, tak snad dobry.

                      0 0
                      • Atilla  

                        Tak u tebe je to jasné, ale pro mě a kámoše co se nebojíme tlačit a jezdíme pro srandu Králikům je i tak nějak jedno, že zařadím o 0,3 sec později.

                        0 0
                    • mr.antik  

                      Shimano to zas dohání I-specem, každý rok vydá nový, takže pokud to někdo chce používat, je v pasti. A nové XTR má..... opět nový I-spec :-)

                      0 0
                      • Lister  

                        Objímky jsou vzájemně kompatibilní pořád a pro krátké prsty je to často i mnohem lepší volba.

                        0 0
                    • TeryPV  

                      udělal jsem to stejně rok zpět, mrzí mě to, ale při cenách sramu na to mentálně prostě nemám…

                      0 0
            • blue.sun  

              Zase na druhou stranu, vyvinout rovnou několik řad, aby vyrovnali náskok SRAMu, je dost drahá záležitost. A zisk by ani zdaleka nemusel být takový, protože většina potenciálních kupců by radši sáhla rovnou po SLX, jelikož „to stačí“.

              0 0
              • Singlespeed  

                Řady se vyvíjejí několik let dopředu. Shimano se zjevně směrem k jednopřevodníku systémově neubíralo tak jak by se slušelo a patřilo a jeho neočekávaná masová obliba mezi cyklistickým lidem zjevně učinila jeho vývojovým týmům velké vrásky a několik let jejich práce přišlo vniveč. Teď se to snaží dohnat, ale mají právě těch pár let, které věnovali jiným dnes už mnohými zavrhovaným systémům, zpoždění.

                0 0
                • McBlacky  

                  když přestanou řešit píčoviny typu 2*12 tak to půjde rychleji :)

                  0 0
                  • Singlespeed  

                    Ještě nedávno předpokládali, že mezi lid masově pronikne mtb řazení na baterku s drátkama a spousta vývojových kapacit směřovala právě tímto směrem. Ovšem bikerský národ se rozhodl jinak, řekl bych, mnohem lépe :-).

                    0 0
                    • McBlacky  

                      systém řazení kdy si to samo zmenilo pilu – to byla haluz. Třeba CD mělo 1*11 na scalpelu SRAM v nižších řadách a top model byl 2*11 XTR di2, což bylo jednak dražší, druhak těžší.

                      0 0
                      • Lister  

                        Pokud vím tak se tahle věc jednak dala naprogramovat aby se to chovalo dle přání uživatele, ale hlavně mělo by to jít i deaktivovat.

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          Deaktivovat to jde, ale samozřejmě jen v případě, že jsou použity obě řazení, tedy i samostatné na přesmyk. To automatické chování jen nastavuje v jaký moment to má vždy na přesmykači přehodit (tedy např. se nastaví přesmyk použít až když na velkou dojdou pastorky a zpět z malé na velkou třeba po 3 největším pastorku), ale vždy se to bude chovat stejně (a to je ten problém, v reálu to potřebuješ pokaždé jinak).

                          0 0
                          • Singlespeed  

                            To už dnes nemá cenu řešit, dvojplackové drátkové mtb Di2 je definitivně ve slepé uličce. Uvidíme, zda elektromoto řazení nastartuje bezdrátový Eagle, to už je podle mě životaschopnější myšlenka.

                            0 0
                            • MlokCZ  

                              Souhlas, mně se drátové Di2 také nelíbí a dráty + ještě cpát někam samotnou baterku byl jeden z hlavních důvodů, proč jsem teď elektriku pro přestavbu na 2×11 nevzal.

                              0 0
                      • duk  

                        Znám lidi, kteří si toto hrozně pochvalují a používají tohle schéma dokonce i na silničce, imho je to děsná 3.14ovina :-)

                        0 0
                  • snas89  

                    +1:)

                    0 0
                  • blue.sun  

                    Pro někoho **********, pro jiné užitečná věc.

                    0 0
                    • McBlacky  

                      a argumenty pro máš? počítáme s kazetou 10–45 nebo 10–51…

                      0 0
                      • Lister  

                        Úplně bych to neodsuzovali.

                        Pokud budu uvažovat 10–45 a k tomu dvojplacku tak to dá rozsah který 10–51 neudělá a navíc tam odpadá to rycí zařízení vzadu. Na 29 to nikomu vadit nebude ale na 27.5 jsou ty megakazety fakt hraniční.

                        Zase je ale pravda že 2×12 bude používat delší raménko takže kdo ví jak to bude reálné vycházet…

                        0 0
                      • blue.sun  

                        Musím pořád opakovat už stokrát vyřčené? Gratuluji ti, že jsi tak schopný a ten rozsah ti stačí. Mně ne, nemám nohy na to, abych to utáhl, takže buď musím přehazovat převodníky, nebo mít dvouplacku. A až mi hrábne a začnu jezdit na watty, pak se lepší rozsah bude hodit, tím pádem 2×12 bude ideál.

                        0 0
                        • Radza  

                          By mě zajímalo, co tam máš teď? Vidím dva převodníky a kolik zubů mají? A jakou máš kazetu?

                          Jezdíš i nejtěžší převod? Ten ti ty nohy zvládají?

                          0 0
                          • blue.sun  

                            Moje kolo nevidíš, protože moje kolo na profilu není.

                            0 0
                            • Radza  

                              Vidím na tvém profilu Ghost 4900 ASX, tak buď mám vidiny a nebo to není tvé kolo :-)

                              0 0
                        • McBlacky  

                          Nemusis nic opakovat. Jen teda jsi se doted trapil a teprve 2×12 te zachrani. Rozsah to ma vic nez 3×9 a tam prevody nechybely nikomu

                          0 0
                          • blue.sun  

                            Ne, proste to bude pohodlnejsi a prijemnejsi jezdeni, nez dosud. A po pravde, muze ti po tom byt ****, co mi vyhovuje.

                            0 0
                            • McBlacky  

                              může a je.

                              jen mi nedalo poukázat na rozsah 10–51 kazety, zbytek si srovná každý sám. Že nekdo rád řadí pily, s tím se dokážu smířit.

                              0 0
                              • Radza  

                                Nové XTR, Eagle…úplně v pohodě… Někdo chce ale z horského kola zároveň taky silničku :-)

                                0 0
                              • oddie  

                                Tak 10–51 už je hezký rozsah, o tom žádná. To bych klidně mohl nadělit ženě místo dvouplacky – těch 38–11 a 24–34 už by to nahradilo naprosto krásně. Akorát bych jí fakt potom mohl říkat „drahá“ :D

                                0 0
                                • Radza  

                                  A jezdí ti ta žena ten převod 38–11 a nebo tam má maximálně 38–13 nebo třeba 38–15? Moje třeba jak jsem zjistil vůbec nevyužívá nejtěžší a ani druhý nejtěžší převod.

                                  0 0
                                  • oddie  

                                    Jo, jezdí a frfňá, že by tam chtěla mít ještě jeden těžší…

                                    0 0
                                • Radza  

                                  Jak tak počítám, tak to co tam má tvá žena teď nahradi Eagle s 34z převodnikem :-)

                                  0 0
                        • blaza84  

                          Neumím si představit, že by někomu na MTB nestačilo 2×10 :)

                          0 0
                          • Lister  

                            Taky jsem si říkal že 2×12 je blbost a překvapivě jsem pro 24/42 využití našel.

                            0 0
                            • nitraq  

                              To už musíš jezdit stojky na úrovni balancování těsně před přepadnutím dozadu, ne? Jezdím 24/36 na 26 a říkám si, že někdy by se hodil ještě nepatrně lehčí převod, tak na úrovni 24/38, lehčí už by byl zbytečně lehký.

                              0 0
                              • blaza84  

                                I ve 2×11 bych viděl přínos spíše s použitím větších převodníků pro někoho, kdo chce těžší převody na silniční sešupy. Šlapat 22–24/42–46 už musí být hrozná pakárna, vždyť to už vůbec nejede :)

                                0 0
                          • vrazdit  

                            presne, nejsem zadny zavodnik, ale 40/28 × 11–36 mi staci… na 26 kolech teda :)

                            0 0
                          • Carloss  

                            mě ne. Co tam máš dál?

                            0 0
                  • blaza84  

                    Ještě nedávno stačilo, a bylo nejlepší 1×11 … a teď flák – 2×12 :D

                    0 0
                    • filipino_23  

                      na starom fáčku som mal 2×5, na starom MTB 3×6 a vtedy to stačilo. jako malí fakani sme žasli, keď mal niekto 3×7, nebodaj 3×9 (to už bol KING)

                      0 0
                      • Čipera  

                        Driv se taky jezdilo pouze na koních znamena to snad ze mam do prace jezdit na koni i dnes? 

                        0 0
                        • blue.sun  

                          Pokud jsi lesník někde v horách, tak proč ne? :-D

                          0 0
                          • Čipera  

                            To radši na tom kole a ze bych si tam na ty hory 2×12 dal. :-D Me jen zarazi tyhle debaty. Jeste na tom nikdo nejel, videli to vsichni pouze na obrazku a uz ted jsou schopny zdejsi diskuteri tvrdit, jak je to zbytecny a jak to všechno bude stat za hovno. :-D

                            0 0
                            • Lister  

                              Tak ale abys vyzkoušel 2×12 na to nepotřebuješ XTR

                              0 0
                              • Čipera  

                                A kolik z tech co tvrdí ze to stoji za hovno na tom jezdili. 

                                0 0
                            • oddie  

                              Tak za ho… bych asi neřek, ale pokud už tam bude přesmykač, poněkud se ztrácí to kouzlo všeho jen vzadu. Pokud mi nestačí jednoplacka s 12s vzadu a nutně potřebuju větší rozsah (jako že já zatím taky a lepší už to s výkonností asi nebude), připadá mi na to smysluplnější 3×10…

                              0 0
                              • Čipera  

                                No bavil jsem se s borcem od shimana v nmnm a ten rikal ze sadu 2×12 10–45 je stavena hlavne pro maratony a docela to chapu. 1×12, 10–51 maj stavene pro cc a am. Navíc maj pro presmykac upravenou packu, ze je pouze jedna. Neni packa pro nahoru a dolu, takze to dost zjednodusili. A verim tomu ze spoustu lidi ktery jezdi vetsi dalky to oceni. Spoustu kamaradu nechce o 1× neco i kdyz je to eagle nechce ani sliset, protoze jim to proste nestaci.

                                0 0
                              • blue.sun  

                                Řazení na trojplacce mi už vadí, takže 3×10 určitě ne. Tam mi víc padal řetěz, než s dvouplackou.

                                Já prostě jen nechápu, proč jsou lidi tak netolerantní vůči nám, slabším… prostě nejsme všichni supernamakaní bor­ci.

                                0 0
                                • Čipera  

                                  O tom jestli ses namakanej to přece vubec není, kazdej si voli prevody podle sebe a dnes uz i pro nenamakane borce můžeš mit prevody na 1× něco. Jde o odstupnovani převodu.

                                  0 0
                                  • blue.sun  

                                    Chjo… proč prostě nechcete pochopit, že mi žádná varianta 1× něco nevyhovuje, protože to neutáhnu?

                                    0 0
                                    • Atilla  

                                      To je zajímavé, když to má větší rozsah než 3×10

                                      0 0
                                      • oddie  

                                        Really? 42/11 = 3,8, takže pro 1×12 s 10z pastorkem to odpovídá převodníku 38z. 24/36 = 0,67, ale 38/51 = 0,75, to už je dost rozdíl… Takže bud zachovám nejtěžší s převodníkem 38z, nebo jej obětuju a pouziju převodník menší, ale rozsah fakt větší není ;)

                                        0 0
                                        • Atilla  

                                          Stačí si dosadit kazetu s 32z a máš převodový poměr taky 0,75. Žena a další co vozí na kole 3×10 většinou nemají 36z kazetu. To se pak montovalo spíš na 2×10.

                                          0 0
                                          • MlokCZ  

                                            I přesto, že mi vyhoje na biku trochu jemnější odstupňování pro více ježdění jezdivějších tras, tak 11–32 desítkovou kazetu považuju už za trochu přehnanou s tou jemností odstupňování (hlavně kam až je posunutý skok o 2 zuby, až na 20–22; ono už i při těch 19–21 je to skroro zbytečné):

                                            11–12–14–16–18–20–22–25–28–32

                                            V mojem okolí jezdí hodně lidí 3×10 a kazetu 11–32 nikdo, každý vozí 11–36. Na sériovkách jsem snad 11–32 kazetu neviděl nikdy na žádné (neříkám, že taková neexistuje, ale budou to ojedinělé vyjímky).

                                            0 0
                                            • Atilla  

                                              Tak mám asi štěstí na vyjímky protože tady znám pár lidi(3) co to mají a všichni ostatní už jezdí 1×10/11/12

                                              když už někdo musí mít přesmykač, tak 2×11 38/28 – 11–46. Možná nějací alfa samci co závodí dolů po asfaltu, tak využijí i něco těžšího a do lehka je to až nesmyslně lehký převod.

                                              0 0
                                              • MlokCZ  

                                                Tak ale 11–46 je dost debilní kazeta, ten skok na konci. A pak to s tou kazetou neřadí moc dobře. Takže tím se to snižuje na 11–42 kazetu, kde to chodí ještě dobře nebo s 11–40 výborně.

                                                A s 2×11 11–40 jsme zase jen zpět u rozsahu Eaglu, což třeba mně stačí a také jsem to teď dával (stačí mi 34×11 nejtěžší a nejlehčí 24/40 je pro mě ideál), ale pokud by někdo chtěl rozsah větší…

                                                U 2×11 tu je ještě varianta Sram 2×11 (10–42 + 36/24), tam je rozsah už obrovský. Ale zase jsme u toho odstupňování a začátku 10–12, což bývá jeden z důvodů, proč někdo Eagla nechce.

                                                0 0
                                                • MlokCZ  

                                                  U 2×12 by mě dávala smysl varianta:

                                                  kazeta 11–46 (tedy totožná jako 11–40 jedenáctková + 46 pastorek) k tomu 38/26 nebo 36/26. Já už to třeba nepotřebuju, protože oproti tomu nemám jen ten jeden nejtěžší převod, který oželím, ale ne každý si vystačí s 34/11 nejtěžším.

                                                  0 0
                                      • MlokCZ  

                                        Jestli reaguješ na ten jeho poslední příspěvek s 1× něco, tak pak to nemůže mít rozsah větší než 3×10:

                                        • 3×10 s 11–36 + 22/30/40 má 595%
                                        • 1×12 10–51 má 510%

                                        Poměrově o 17% větší rozsah u 3×10, což je o převod a kousek (nebo jeden převod s hodně velkým skokem).

                                        až pak předtím zmiňovaná 2×12 s 10–45 už má větší rozsah, pro 36/26 jsme na 623%.

                                        Od Eaglu už to ale moc o rozsahu není. Od těch 500% to většinou stačí, i když se najdou tací, co chtějí větší rozsah.

                                        Ale není to jen o rozsahu. Jsem teď dal na obě kola 11–40 + 24/34, což má rozsah 515% a tedy jen rozsahem jsem mohl vzít klidně Eagle (rozdíl je 1/4 převodu, to by nebyl problém).

                                        A protože jsem nakonec vzal kombinaci Sram + Shimano (GX přehazka + XO pravá páčka + GX levá a zbytek vše Shimano), tak i cenově by to bylo u Eaglu (v nějaké rozumně nakombinované levnější variantě, ale zase ne jen komplet GX) podobné (jen o chlup horší zejména z důvodu XD ořechu).

                                        A stejně jsem do Eaglu nešel.

                                        0 0
                                        • McBlacky  

                                          čistě rozsah je jedna věc. 3*10 nebylo až tak používané. Po 3*9 se více montovalo 2*10, následně 1*11 a ted 1*12. Což u nejpoužívanějších kombinací ± sedělo (2*10 proti 3*9 chyběl jeden prevod; jedenáctka ubrala další a 12 to vrátila zhruba k 3*9)

                                          Pokud někdo je slabý výkonově, tak nepotřebuje těžké převody, protože je stejně neutáhne. Tzn si může dát k 12s menší pilu. Samozřejmě pokud šlape kadenci pod 60, což dost lidí jezdí (nepochopitelně) tak nepomůže nic a 2*12 bude nejspíš vyhovovat.

                                          0 0
                                          • MlokCZ  

                                            1×12 to nemohla vrátit k 3×9, když nemá rozsahem ani na 3×10.

                                            K těm rozsahům tedy doplňuji 3×9:

                                            • 11–32 + 22/32/44: 582%
                                            • 11–34 + 22/32/44: 618%

                                            Tedy 1×12 (a to pořád srovnávám oproti 10–51) je o 1 – 1,5 převodu menší rozsah než 3×9.

                                            3×9 jsem jezdil právě s 11–34, tedy největší rozsah co jsem kdy jezdil. U 3×9 ten větší rozsah ale zase tak moc neřešil tím jak to bylo celé posunuté do těžších převodů a nešlo s tím nic dělat. A to počítám s tím, že to bylo ještě na 26".

                                            Teď na 2×11 mám nejlečí převod totožný jako na 3×9 a jen jsem přišel o 1,5 nejtěžšího.

                                            Jak jsem ale psal, tak o rozsahu to až tak není a s rozumnou kadencí je to přesně jak píšeš. Stačí i slabším 1×12 (i Eagle 10–50) a stačí dát menší pilu.

                                            Kdybych vzal Eagle s 30z pilou, tak dostanu v podstatě to samé jako mám 2×11 s 34/24 + 11–40.

                                            Pro mě ale bohužel to dostupňování u Eaglu, které se mi vůbec nelíbí a ani jsem ho nikdy nepochopil, proč je tak navržené:

                                            10, 12, 14, 16, 18, 21, 24, 28, 32, 36, 42, 50

                                            Nechápu proč tam zůstal skok 32–36, který je zbytečně malý oproti ostatním a pak jsou tam zase jiné zbytečně velké a vůbec to není rovnoměrné.

                                            Kdyby Eagle měl kazetu

                                            10, 12, 14, 16, 18, 21, 24, 28, 32, 37, 43, 50

                                            tak by to bylo mnohem lepší a zůstal by jediný opravdu hnusný skok 10–12 se kterým se s tím rozsahem a počtem pastorků nedá nic udělat.

                                            Bohužel pro nás slabší jen ten skok 10–12 ještě hnusnější, jak musíme zvolit menší placku (kvůli dostatečně lehkým převodům) a pak to má důsledek v tom, že k řazení 10–12 se dostate častěji a není to jen pro větší sjezdy. Tady nejsem zrovna 2× nadšený ani ze skoku 11–13, který mám u 2×11.

                                            Už bych si to to rozmýšlel trochu více (jestli nevzít raději Eagle než 2×11), ale stejně bych asi preferoval 2×11 s kazetou 11–40. Už by se to dalo jezdit i pro použití na jezdivějších trasách (kde více ocením odstupňování), ale ani tak bych nebyl nadšený ze skoků 18–21 a 24–28 (které jsem dlouhodobě jezdil a vždy mi trochu vadily).

                                            0 0
                                            • Lister  

                                              Důvod proč zůstalo to odstupňování je IMHO jediný – je stejně jako 10–42 jen ta přidělává další převodník což asi z výrobního hlediska udělá nějakou úsporu.

                                              Nebo se možná šeredně pletu :-D

                                              0 0
                                            • Pablo  

                                              Já bych na Eagle asi bral 10, 11, 12, 14, 16, 18, 21, 24, 28, 34, 41, 50

                                              10–12 na roviny, kdy 10 je bezvětří nebo do zad a pak 11+12 v případě lehce proti nebo únavy

                                              Následuje střed 14–28 s přijatelnými skoky a poslední 3 pastorky už mi jsou celkem jedno že skáčou o víc, to už mi teče do bot v prudkých pasážích a velký skok chci a očekávám.

                                              11->13 mi dost vadí a tak se mi do ještě většího skoku 10->12 vůbec nechce, bohužel ani u SH 1×12 si nepomůžu, takže nevím co, rád bych se přesmykače zbavil.

                                              0 0
                                          • orm  

                                            Dovolim si nesouhlasit. Jsem tezsi clovek, tj. do dlouhych prudkych kopcu jsem vozil 22×34 a kdyz prisel rychly sjezd, tak jsem diky sve hmotnosti jezdil 44×11. Vyuzil jsem tedy oba krajni rozsahy. Cokoliv po 3×9 je zatim kompromis, i eagle.

                                            0 0
                                        • popokatepetl  

                                          Přešel jsem z 3×10 na 1×11 (34×11–46). Hlavně jsem to chtěl na zkoušku pro výběr nového kola. Zatím to jezdím od jara a byl jsem rozhodnutý pro GX 1×12 nebo 2×11 shimano. Ted jak bude nové 1×12 tak to odlozim do nového XT. Strašně by se mi líbilo 34×10–46 s 12 pastorky. Teď je tolik možností že si musí vybrat každý. Kolikrát na 3×10 vzpomínám kdy po asfaltu se dal najít ideální převod a nemusel jsem jezdit nejmenší pastorky který na klikach pocitem poznám.

                                          0 0
                                          • Lister  

                                            10–46 se udělat dá. Ale chce to drahou 11spd kazetu od Sramu a vyměnit poslední pastorek třeba za One-Up.

                                            Edit – kecám je to je 4r

                                            0 0
                                      • blue.sun  

                                        Nemá. Nemá to dokonce ani větší rozsah než moje stávající 2×11 (579%).

                                        0 0
                                • Radza  

                                  Blue sune by mě zajímalo, jaký jezdíš nejtěžší převod. Resp. jaký máš a jaký jezdíš?

                                  0 0
                                  • blue.sun  

                                    Mám ho a jezdím ho, a umím jezdit i těžší. A už jen pro tvé chování ti o tom víc neřeknu. Nebaví mě to.

                                    0 0
                                    • Radza  

                                      Tak já se normálně zeptal, protože mě to zajímalo. To že neumíš normálně odpovědět, je věc druhá. Tak o jakém chování to tady pak píšeš?

                                      0 0
                                      • Vilém  

                                        Staci si precist par tvych odpovedi a cloveku je jasne o jakem chovani mluvi.

                                        0 0
                                        • Radza  

                                          Tak sorry viléme, ale zrovna ty raději pomlč, jelikož kdybys tady: 29.5.2018 08:36 držel hubu, tak nemám na co reagovat.

                                          0 0
                                          • Vilém  

                                            No vidis a nebyt toho cos vyplodil v tom puvodnim vlakne, tak nemusela byt ani ma reakce z 29.5.2018 08:36 a mohlo se debatovat tam.

                                            0 0
                                            • Radza  

                                              V původním jsem normálně diskutoval a tvá reakce být v v tomto novém nemusela – ale začal jsi to právě tím příspěvkem prasit ty. Já se jenom nenechám. A navíc v předešlém jsi na mě ani nereagoval.

                                              0 0
                                      • blue.sun  

                                        Inu, o tvém. Jen prudíš a rýpeš. A s takovými lidmi se zkrátka nebavím.

                                        0 0
                                        • Radza  

                                          Šmarja, tak to zkusím jinak. Není to pruzení, pokud ti to tak připadá. Jenom mě to prostě fakt zajímá. Rýpnul jsem si jednou v souvislosti že chce někdo z MTB i sliničku a i to bylo dvojsmyslné – jelikož to na jednu stranu chápu, že někdo lítá s MTB po cestách 40 až 50 km rychlostí a z kopce asi ještě víc…nevím.Takže jsem se tě normálně ptal, a je to v souvislosti s tvou údajnou fyzičkou (Chjo… proč prostě nechcete pochopit, že mi žádná varianta 1× něco nevyhovuje, protože to neutáhnu?)

                                          Takže si říkám, jaké jezdíš nejtěžší převody s jakým kolem, protože ty těžké taky chtějí sílu.

                                          A není to pruzení, ani rýpání…

                                          0 0
                                          • Singlespeed  

                                            Informace jaké někdo jezdí převody má pro jiného člověka nulovou informační hodnotu, neboť každému vyhovuje jiná převodová skladba a šlape jinou frekvencí. Takže je to naprosto zbytečný dotaz (někdo tomu může říkat pruzení :-).

                                            0 0
                                            • Radza  

                                              To že je to zbytečný dotaz a že má tato informace nulovou hodnotu je ale jen tvoje tvrzení. Jelikož jsem dotaz položil já a jelikož mě to zajímá, tak to logicky pro mě nulovou informační hodnotu nemá. Přeci mi nechceš určovat, co je pro mě hodnotná informace? Prostě mě to zajímá a není to pruzeni.

                                              A to že každému vyhovuje jiná kadence apod. tomu dotazu nijak nepodporuje…

                                              Tohle už je ze tvé strany povrchnost.

                                              0 0
                                              • Čipera  

                                                Resit pi…ny to by vam šlo. :-)

                                                0 0
                                              •  

                                                Povazuji te za obycejneho curaka co si na internetu honi minimalne ego.

                                                Kvuli takovym „lidem“ jako jsi ty a tobe podobnym jsem zamknul puvodni tema.

                                                Jsi agresivni a neomaleny typ co neakceptuje zakladni slusnost a jasne dane tema a se sportovcem nema ani v zakladu nic spolecneho.

                                                0 0
                                                • blue.sun  

                                                  Prosím, ty se tu radši vůbec nevyjadřuj, vzhledem k tvému chování v prvním vlákně.

                                                  0 0
                                                  •  

                                                    Omlouvam se za OT. Podivej, banoval jsem lidi co mluvili z cesty , nic nepochopitelneho a proc ti muze byti odpovedi to co tady predvadi ten nouma.

                                                    Tak at se dari ! Tenhle stupid svet asi nebude pro mne a podobnym ;)

                                                    0 0
                                                  •  

                                                    Krom toho blokoval ten "subjekt " i admin. Takze asi tak.

                                                    0 0
                                                  • blue.sun  

                                                    nešťastně sklání hlavu do dlaní

                                                    0 0
                                                • Radza  

                                                  Aha, takže ty mi tady sprostě nadáváš a já jsem agresivní? :-)

                                                  To máš svět asi trochu naruby chudáčku… já jen položil blue sunovi dotaz, několikrát jsem zopakoval že mě to zajímá a napíšu to ještě jednou. Opravdu ten dotaz myslím vážně.

                                                  A ty mě tady sprostě napadáš a ještě si dovolíš napsat, že já jsem agresivní a neslušný. To si snad děláš srandu.

                                                  0 0
                              • MlokCZ  

                                Jenže když někdo chce velký rozsah a dá 2×11 nebo 2×12 s kazetou s větším rozsahem, tak se přiblíží chování jednoplacce.

                                Tedy na velkou odjezdí 95% a na přesmyku téměř neřadí a ty 2–3 nejlehčí převody na malou tam dá jen sem tam.

                                3×10 jsem jezdil dlouho a teď právě cíleně předělal na 2×11 a za mě velké plus ten přechod, měl jsem to udělat už dřív.

                                0 0
                                • Ondraj  

                                  Když jsem neměl pořádně osahané 2×11 vs. 2×10, tak jsem nechápal výhody 2×11, při stejném rozsahu. Výhoda je hlavně v tom, že u 2×11 na HT odjezdím 95% na velké placce a díky malé nepřicházím o těžké převody oproti 1×11. A na karbonovém HT 29 s 2×11 je možné jet slušně i po silnici a nepřipadat si jako loudal.

                                  0 0
          • Smazaný účet  

            kšeft je kšeft:)

            0 0
        • Lachtis  

          No, snad to tak nebude a DT samostatné ořechy pustí ještě letos…

          0 0
          • Kire  

            Informaci přímo od zdroje by mohl přinést Eurobike.

            0 0
    • milan.v  

      Já s tím designem tedy rozhodně problém nemám… :o)

      0 0
    • petrun  

      Hmmm, další cenzorské vlákno. Přidávám do blokovaných.

      0 0
    • milan.v  

      Ach jo …

      0 0
      • milan.v  

        Ach jo, podruhé…

        Máte někdo něco nového k novému XTRku?!?

        0 0
    • Vrci  

      Já se víc těším na 2 × 12 Ultegru nebo ještě radši Chorus.

      53 – 39 dopředu a dozadu 12 – 29(31).

      0 0
    • enjoy79  

      Je tu nějaký divný ticho po pěšině. Asi je ještě brzo chtít nějaký poznatky, ale zajímala by mě výdrž řetězu. Na mém současném XT 1×11 je to tristní, má tu někdo už srovnání? Přechod na Shimano 12sp by pro mě byl asi cenově přijatelnější oproti Eaglu, jelikož bych mohl zachovat kliky, na které stejně neexistuje orel převodník.

      Je tu někdo, kdo už má na novým XTR něco najeto? Jsem moc bláhovej? :-)

      0 0
      • doubleingram  

        Cet jsem recenzi v casaku, chodi dobre, neco jako vysoky orly, X01, XX1. Mozna i lip.

        0 0
    •  

      Zakoupil jsem razeni xtr 12sp k Vorlovi;) a prvni vyjizdku cca 100km ok a na podruhe uz cvakani nezretelne jednou packa vyrazne drhla pri razeni dole potom zase hore . Reklamuji, tolik muj poznatek. Za poslednich 25 let jsem toto u Shimana nezazil a nejspise asi vadny kus …

      0 0
      • Tina  

        dúfam, že si do reklamačného protokolu popravde uviedol, že si radenie používal zo Sram prehazkou :)

        0 0
        • kubad  

          :)

          A jaký to má vliv na funkci páčky XTR?

          0 0
        •  

          Sram prehazka na to nema zadny vliv. Problem je v mechanice packy.

          Projev pacek je stejny tzv ma sucho tedy bez tahu jekehokoliv hazedla.

          Tyno ty takovej technickej typ a reknes takovou blbost boha jeho ;)

          0 0
          • Tina  

            Prečítaj si ešte raz čo som napísala (zo smajlíkom) a potom mi prosím ťa povedz čo konkrétne som napísala špatne? :)

            0 0
      • Lister  

        XTR páčky jsou kompatibilní s Eaglem?

        To je docela zajímavá informace, i když už si na ty Sramácké docela zvykám.

        0 0
        • doubleingram  

          Je, dle MTBS.cz.

          0 0
        •  

          Packy Shimano sp12 chodi s Vorlem paradne plne jsou kompatibilni jenom mi pri razeni hore pridrhavaly a z poloviny necvakaly ale radilo to paradne. Asi prvni serie na vychod ci co. Uvidime.

          0 0
          • Marek 2  

            Pačky XTR 12 se už fungují,nebo jsi musel reklamovat? Máte ještě někdo praktickou zkušenost s pačkama XTR 12 na eaglu hazce a kazetě GX?

            0 0
          • Trinec  

            Mám Eagle GX 1×12, jde tedy na něj použít sp12 páčky?

            Třeba tyto https://www.kupkolo.cz/…ava_z104761/

            Díky

            0 0
            • figur  

              Prej ano.

              0 0
            • petyn  

              Ano jde. Jezdím to.

              0 0
            • scoty  

              no, zdá se mi, že pomalu nastává doba zbavit se Sramu, na který jsem si ostatně nikdy nezvykl…:)

              0 0
              • petyn  

                Jj. vyhovuje mi řazení Sh a zatím je jejich 12 za raketu, tak jsem to řešil takhle s tím jejich řazením.

                0 0
                • Trinec  

                  Asi to taky předělám, nějak jsem si na Sram taky nezvykl.

                  Nebo ještě vydržím a počkám na levnější variantu XT.

                  0 0
                  • Petr L2  

                    Už aby tu byla!

                    0 0
                  • scoty  

                    Právě…když teď koupím řazení a šaltr + k tomu sram kazetu tak budu muset ještě kupovat na sram ořechy a za rok zase

                    až bude xt, tak shimano ořechy…:-(

                    0 0
                    • vpa007  

                      Sem celkem rád, že jsem zadní kolo přepletl na DT 350, kde je to jen otázka ořechu… není to levná otázka, ale levnější než nová nába a přeplýtat…

                      0 0
                      •  

                        Jj mam 350 a uz tam truni orech MicroSpline s 10–45.

                        0 0
                        • scoty  

                          Takže máš kazetu xtr?

                          0 0
                          •  

                            Ano. Prevodovku celou Sh xtr, vyjma klik ty mam 1×11 s dorovnanou retezovou linkou.

                            0 0
                            • Raf  

                              Jak jsi ji srovnal? Máš 148×12?

                              0 0
                              • kejda  

                                Podložky, případně sikovky, u méně zručných soudruhů půlkilové kladivo

                                0 0
                              •  

                                Podlozky 1mm mezi packy klik a vlastni prevodnik. Ale ramy se dost v tomto lisi i kdyz by nemeli, je to indivindualni dle dane sestavy.

                                Mam neboost ;)

                                0 0
                                • Smazaný účet  

                                  Prosím o radu jaký převodník jsi dal. Na 12s nw 104 mm jsem našel jen Race face Single nebo Sram X-Sync 2. AbsoluteBlack XX1 uvádí 10–11s rychlostí pouze.

                                  0 0
                                  • Tina  

                                    Môžeš použiť aj FSA Megatooth. Mám jeden 32z nepoužitý doma.

                                    0 0
                                    • Smazaný účet  

                                      Děkuji, ale potřebuji 34z, teď mám SLX 2×10 38–24×11–36 je to rozsahem vyhovující, ale vlastně to používám jen na 12 rychlostí.

                                      0 0
                                  •  

                                    Kliky xtr i prevodnik 1×11 34z na 29". Mezi packy a prevodnik podlozky tl 1mm.

                                    0 0
                                  • matbiker  

                                    Nekde jsem videl info, ze pokud budes mit kliky xtr, tak musis dat Sh retez a Sh specific prevodnik, bo je to o destenu uzsi. Pokud ale chces jine kliky, tak si mas koupit neshimano retez, treba Sramacky Eagle a jakykoliv jiny prevodnik. Tak to mam ja, saltr, kazeta a packa Sh, starsi kliky XX1 s OneUp prevodnikem a zlaty XX1 eagle retez.

                                    A mam dojem, ze to psali u AbsoluteBlack.

                                    0 0
                                    • Flip1111  

                                      Chápu to správně že XTR 12 spd shimano řetěz, není kompatibilní s ničím jiným než XTR specific převodníkem. Může to někdo potvrdit?

                                      0 0
                                      • matbiker  

                                        Toto píší u Wolftooth:

                                        Compatible with all 10-, 11-, and 12-speed chains except Shimano 12-speed chains.

                                        A totok AbsoluteBlack:

                                        This particular chainring will ONLY work with CN-M9100 chain due to different thickness of the teeth.

                                        Chainring is only compatible with XTR CN-M9100 chains. Using other chains may cause chain to drop very easily from the chainring due to thinner than usual teeth

                                        0 0
                                      • TJK  

                                        ano takhle to pisou… dal uvadeji ze muzes dat jiny retez nez shimano ale pak udajne ztraci tu '""hyperglide" vlastnost hladkyho razeni a razeni pod silnym tahem.. myslim ze to nekde vychvalili v testu ze oproti eaglu je mnohem jemnejsi i v silnym tahu coz pry eagle neni…

                                        0 0
                                        • kejda  

                                          Já jen k tvému příspěvku, dali jsme kliky Praxis cadet s jejich převodníkem, řetěz GX, šaltr a řazení Shimano XTR 12 a řadí to jak máslo. Samozřejmě jsem vyhodil originál lanko potažené plastem a dal normální Jagwire. Jak už jsem psal níže, chce to ale pěkné oblouky bovdenů, žádné ostré úhly.

                                          0 0
                                      • Metalcane  

                                        XTR 12s řetěz na Raceface převodníku padá, nedrží, odzkoušeno na několika kusech řetězů i převodníků

                                        0 0
                                        • Tina  

                                          Scott montuje na svoje kola Race Face kľuky s XTR 12speed.

                                          0 0
                                          • C.A.C  

                                            Canyon u LUXu to stejný.

                                            0 0
                                            • Singlespeed  

                                              XTR 1×12 sp. kliky přece byly staženy z prodeje. Osazují se buď jiné značky nebo mimosadový model bez loga XTR.

                                              0 0
                                              • C.A.C  

                                                Reagujeme na tvrzení, že XTR 12s nefachá na převodnících RaceFace. Že by to výrobci, kteří nahrazují XTR kliky nevěděli?

                                                0 0
                                                • kliiima  

                                                  Race Face funguje s 12sp XTR, ale je k tomu potřeba jejich speciální převodník, viz pinkbike

                                                  0 0
                                                  • jarouš2  

                                                    Mám XTR 12s a rece face next sl a žádný problém v tom nevidím… SUP team issue 2019

                                                    0 0
                                                  • Čuli  

                                                    Ale řetěz tam bude KMC, teď jsem to řešil na Team Issue R, je tam KMC řetěz, zákazník tam dal Shimano a úplně si to nerozumělo s převodníkem RF, tak jsme ještě dali převodník Max1 a šlape to peckově, po kazetě ten Shimano řetěz lítá daleko líp než KMC.

                                                    0 0
                                                  • TheJD  

                                                    Vzhledem ke zmenenemu profilu zubu na kazete a prevodniku + novemu tvaru clanku retezu bych zatim o kombinaci noveho XTR s jinym retezem neuvazoval a prevodnik leda s deklaraci, ze je pro nove XTR,

                                                    0 0
                                                  • Tina  

                                                    Ako píšem nižšie, ja som presvedčila aj Garbaruk prevodník, aby fungoval s XTR reťazou. Stačila veľmi jednoduchá úprava a reťaz XTR je takto možné použiť prakticky s každým NW prevodníkom určeným pre 11 a 12 speed systémy :)

                                                    0 0
                                                  • petyn  

                                                    Tina, jaká úprava ?

                                                    0 0
                                                  • Tina  

                                                    Vlastne veľmi jednoduchá :) Stačí si položiť otázku, resp. mať skúsenosť s tým prečo nová 12 speed reťaz XTR nie je kompatibilná s inými prevodníkmi. Reťaz ako taká je kompatibilná. Nekompatibilná je nová spojka. Takže som urobila jednoduchú „svatbu z rozumu“ a voilà. Už druhý deň bez problémov takto :)

                                                    0 0
                                                  • orm  

                                                    Take dekuji za tip. Co je presne na te spojce jinak?

                                                    Az to trosku pojezdis, tak se prosim podel o zkusenosti s vydrzi, jak kazety, tak retezu.

                                                    0 0
                                                  • Tina  

                                                    Namontovala som osvedčenú spojku Sram Eagle XX1. Na Shimano reťazi drží úplne v pohode. Shimano spojka nemá z vnútornej strany také vybratie ako ostatné články reťaze. A preto do nej zuby iných prevodníkov nechcú zapadnúť. Do Eagle spojky zapadnú a tak som spojku skúsila použiť so Shimanom a funguje to :)

                                                    0 0
                                                  • orm  

                                                    Diky za osvetleni, kde je problem. Az budu menit retez, tak to zkusim.

                                                    0 0
                                                  • 2. Bóďa  

                                                    Koukám, že na tenhle rám by se spíš hodil starší typ třmenu ( banjo z boku ).

                                                    Mně se naopak konečně neláme hadice u Cube. :)

                                                    0 0
                                                  • snas89  

                                                    Jak hodnotíš zkušenosti oproti eaglu? (x01/xx1)

                                                    Co ti víc sedí a v čem?

                                                    0 0
                                                  • Tina  

                                                    Prekvapivo v pocite na radiacej páke je nové XTR veľmi zmenené. Radenie ide oveľa tvrdšie ako predchádzajúce modely, na ktoré som bola od Shimano zvyknutá. Až by som povedala, že pre mňa trochu sklamanie. Viac mi vyhovoval minulý „gumový feeling“. Niekomu však asi bude viac sedieť tvrdšie radenie.

                                                    Viac mi vyhovuje odstupňovanie XTR kazety. v hornej polovici. S 34z prevodníkom jazdím na pastorkoch 33–39–45z rovnaký prevod ako predtým s 32z prevodníkom na Eagle na pastorkoch 32–36–42z. Posledný prevod 34–51z je potom iba o málo ťažší ako 32–50z.

                                                    Taktiež mi na Eagle chýbal „instant release“ a možnosť odradiť o 2 pastorky. Možnosť odraďovať aj ukazovákom je síce pre mňa malé ale tiež plus. Taktiež mi vyhovuje možnosť nastavenia sily „brzdy“ prehadzovačky XTR.

                                                    Nový I-Spec ponúka oveľa širší rozsah nastavenia a vhodnú polohu si snáď nájde každý.

                                                    Inak XTR aj Eagle XX1 sú obe rovnocenné top sady. Životnosť zatiaľ u XTR hodnotiť nemôžem. Eagle pre mňa zatiaľ bezkonkurenčné v životnosti kazety a reťaze XX1.

                                                    0 0
                                                  • snas89  

                                                    Diky

                                                    0 0
                                                  • McDog  

                                                    Mě teda nový 12sp. XTR řetěz i se schimano spojkou funguje na Eaglu X01 bezchybně.....

                                                    0 0
                                                  • jarouš2  

                                                    dal jsem taky ted XTR a potvrzuji, řadí to o dost líp. A převodník… no zvyknul si :D

                                                    0 0
                                  • Smazaný účet  

                                    Přehozeno na XTR 12 sadu 10–51, bylo 2×10 38–24 × 11–36. Zůstali původní SLX kliky FC-M677, ale osazeny převodníkem AbsoluteBlack Shimano XX1 34T s podložkami Shaman Racing 2.7 mm. Ježděno a zatím spokojenost, rozsah je stejný co byl. Hodilo by se jemnější odstupňování do táhlých kopců, a hrubší na posledních 2–3 pastorcích. Řetěz při protáčení dozadu nepadá, rozteč soukolí je 435 mm.

                                    0 0
      • 2. Bóďa  

        Ani neříkej, mně se to stalo také. Jsem si říkal, že si to třeba časem sedne… :(

        A kdy vůbec budou další komponenty?? :/

        Všude píšou dodání podzim a ten už se krátí. :D

        0 0
    •  

      Aha a diky za odkaz, chystam se na 2×12

      0 0
    • robert.s  

      Ahoj, na současném kole mám 11sp kazetu 9–46 od e13 a ten rozsah je neuvěřitelný! Proto se na novou Shimano 1×12 sadu těším a XTR pro rok 2019 vypadá opravdu dobře, design se povedl.

      Slibuju si od toho hladší řazení a plynulejší převody. Současné kolo už ale „tunit“ nebudu. Počkám si, až RB začne vyrábět toho Bandita 490 a pak si to rovnou objednám sakumprásk.

      Jenom asi nutně nepotřebuju nejvyšší sadu od Shimano.

      Nejsou nějaké informace nebo odhady, kdy se 1×12 technologie dostane i na XT a SLX sady?

      0 0
    •  

      Dekujeme za informaci :)

      0 0
    • rosomak204  

      Doufám že přijdou i s di2 verzí

      0 0
    • goofy  

      Takže zase dotaz na kompatibilitu, aneb jsem z těch popisů zmatený… :-D

      Tyhle páčky lze použít na 1×11 i 1×12 s touhle přehazovačkou? Je to tak :-)

      No a pak tam je u popisu páček napsáno:

      Nová řadící páčka Shimano pro ovládání 12 rychlostních přehazovaček Shimano XTR M9100. Páčka je zpětně kompatibilní i s 11 rychlostními přehazovačkami. – to je jako myšleno, že to jde použít i se staršími přehazovačkami ze sady X000? A bude to pak chodit po kazetách ze sady X100 nebo X000? :-D

      0 0
      • krabica  

        Nevím, ale jsou kompatibilní s Eaglem, takže mi to vrtá v hlavě… :-D

        0 0
        • goofy  

          No mě by stačila tak 10–45 kazeta a 11 rychlostí… :-) Ale dokud nebude ořech i na Hope, tak to zas tak nemusím řešit… :-D

          0 0
          • mirorek2  

            no nebo e13 9–46 a máš to hned :-)

            0 0
            • goofy  

              No tam se trochu bojím těch 9z a ta cena už taky moc lidová není… :-D

              Na 26 mi rozsah 11–42 celkem stačí, ale když pak někdy budu měnit na 27,5, tak bych už vzal asi trochu větší… Asi to prdím a koupím teď zase 11–42 a další budu řešit až při stavbě nového kola. :-)

              0 0
              • krabica  

                Mně se na ní nelíbí ty tři největší hliníkové pastorky, ty asi půjdou do kopru rychle…

                0 0
                • goofy  

                  Já myslím, že to v klidu vydrží, ale to se dovíme až časem, že. :-)

                  0 0
            • Pain  

              Presne, ale ta cena :-(Taky jsem zvažoval

              0 0
          • krabica  

            Ještě mě napadlo, že může být kompatibilní s 11sp Sramem, bo ten má stejný poměr jako Eagle… :-D

            0 0
          • TJK  

            ja sem presel z 10–44 na 10–46 (XX1 a WGCX pastorek) a uvidim jaky to bude, pripadne vezmu E13… na 12sp se mi mic nechce… jibak byt na 27,5" tak mi ta 10–44 staci ale na 29" uz je to na moni lempl formu na hrane, obcas se hodi lehci prevod… jinak ten skok je sice veliky (36–46) ale ja to pouzivam jako vylamovaci prevod… tam kde uz nezvladam na prevodu 30–36 tak tam vrazim 36–46 a s tim smrdlam cel kopec az nahoru… povetsinou to u nas tak je… ze jakmile nastoupis na kopec tak je proste strmy celou cestu

            0 0
            • goofy  

              Jo mám podobnou úvahu. Na 26 (ano jsem zpátečník :-D) ten rozsah co mám ukroutím, ale je to na hraně a na 27,5 bych už trpěl… :-)))

              0 0
            • wilda81  

              myslel asi 30–46, ze? Nebo jestli smrdlas 36–46 na 29er, tak to kloboucek :D

              0 0
              • TJK  

                ano jasne 30–46 :-D bohuzel nemam ten zazracny prevodnik co se umi zvetsovat a zmensovat

                0 0
      • krabica  

        Tak jsem trochu pohledal a se starým 11 sp Shimanem kompatibilní není.

        0 0
        • goofy  

          Ok Díky. Ušetřil jsi mi hledání i peněz… :-D Takže koupím zase 11–42 a cypoviny budu řešit se stavbou nového kola. :-D

          0 0
          • TJK  

            popravde neni moc co resit, kup strasi xx1/x01 , k ni WT/oneup pastorek a mas 10–44 navic 11sp komponnenty se ted valej vsude

            0 0
        • Jenda  

          no ale není to tak, že to je komaptibilní s 11sp hazkou (byť neoficiálně) ale nesedí to na „klasickou“ 11 sp kazetu, protože ta „nová“ 11sp kazeta je stejná jak 12 sp bez jednoho pastorku, tedy je tam menší rozteč mezi pastorky?

          0 0
        • qistof  

          Tady to borec zkouší namontovat a vypadá to že mu to docela funguje :)

          https://youtu.be/C1AQfvgZ1DM

          0 0
          • Val  

            jen dodam svoji zkusenost – namontoval jsem hazku SLX 12spd na 10spd system, kazeta 11 – 42… a nefunguje to moc dobre, mozna by to slo nejak seridit, ale spis to vypada, ze to proste neni dobrej napad :)

            0 0
            • Val  

              tak beru zpet, stacilo dat delsi retez a funguje to bez problemu, ta prehazka je proste monstrozni a vyzadovala alespon 114 clankovy PC110 a i ten je zrejme kratsi nez by bylo optimalni. Pardon, ze jsem to blbe zaradil, spletl jsem si video :)

              0 0
    •  

      Razeni SH 1×12 je kompatibilni s novou 11sp kazetou 9100 Microspline 11– 45.

      0 0
      • Jenda  

        Já vím, opakování je matka moudrosti a ty jsi moudrý a zkušený výkonnostní cyklista. Ale zase opakovat něco, co je tady v tom vlákně už tolikrát, zavání spíš senilitou.

        0 0
        •  

          Zjevne vis prd a jsi evidentne prototyp hnupa.

          0 0
      • Tina  

        10–45

        0 0
    • greg  

      Neměl by někdo zájem o výměnu nového pravého řazení na objímku Shimano XTR SL-M9100 za XTR SL-M9000. Kompletní, nepoužité řazení.. Koupil jsem to na 11-rychlostní přehazovačku SLX RD-M7000 GS Shadow+ a tady bohužel čtu, že to nebude fungovat. Tak kdyby někdo měl nepoužité nebo málo použité řazení a chtěl inovovat, tak ať se přihlásí. Díky

      0 0
      • matbiker  

        Ciste teoreticky mam. Chvili ji jezdila mala, ale mela to na daleko, tak ted ma sram.

        0 0
    • krabica  

      Jaké máte zkušenosti s řazením? Moje chodí tak nějak drsně, nevím jestli je to standard, nebo na reklamaci… Už je běžně v obchodech na kolech?

      0 0
      • petyn  

        Taky mi chodilo drsně, ale po cca 40 přeřazení chodí hladce.

        0 0
      •  

        Prvni razeni reklamoval a druhe z r2bike ok. Ale oproti predchozim 11,10sp atd. Xtr chodi nemaslově.

        0 0
        • petyn  

          A co Ti řekli na reklamaci? Důvod špatného chodu páček? Taky přemýšlím proč se to rozchodilo až po chvíli.

          Dík

          0 0
          •  

            Ze maji tri ks a vsechny chodi stejne naprd. Obcas cvakaly obcas necvakaly. Clovel nevedel jestli zaradil, nezaradil. Vratili penize a za mesic jsem objednal v r2. Jmenovat ten obchod z korektnosti nebudu krom toho oni za ausus nemohou.

            0 0
          • Smazaný účet  

            Nemáš tam náhodou ty Shimano lanka se zeleným povrchem (optislick)? Teď jsem měnil a proti obyčejným lankům to má takhle divný chování. Paradoxně starý roztřepený (kvůli tomu jsem měnil na zkoušku tohle) nerezový chodilo úplně hladce, po nasazení tohoto zázraku se to chová jak kdyby chodilo hůř, ale přehazuje dobře. Jen mi nesedí ten pocit v páčce během řazení. Po 2 jízdách už to je lepší, ale pořád je to cítit.

            0 0
            •  

              To drhnuti bylo citelny z mechanismu i na sucho bez tahu prehazky. Asi by se to casem zalapovalo ale u xtr jsem na tuhle myslenku nepristoupil.

              Ted koukam, ze jsi reagoval na Petyna tak se omlouvam.

              0 0
              • Smazaný účet  

                To je jedno. Omlouvat se je zbytečný. Píše to víc lidí, takže nereaguju cíleně jen na jednoho. Krom toho to třeba vůbec s divným řazením nesouvisí.

                0 0
            • krabica  

              To jejich lanko jsem obratem vyhodil, problém je v mechanizmu…

              0 0
        • sis  

          Nevím jak nové 12sp, ale 11sp kombo XT řazení + XTR hazka mi jako nové taky chodilo (resp. nechodilo) hooodně ztuha. Ale po dvou delších vyjížďkách se to rozchodilo a teď už ok. V čem to bylo netuším.

          0 0
          • Kublaj  

            Dělají to ty Shimano lanka potažený zeleným povlakem, s normálním nerez lankem to u 11s chodí výrazně lépe.

            0 0
    • Petr L2  

      Nevšimnul jsem si, že by to tady objevilo, takže pro jistotu, konverze DT náby se zdá že půjde :-)

      https://r2-bike.com/…ST-Thru-Axle

      0 0
      • bimjeam  

        Bolo to tu niekoľkokrát, v niekoľkých témach, fotkách a komentároch, v októbri, novembri, decembri, januári…

        0 0
    • wilda81  

      Tuší někdo proč je takto prohnute raminko o 12sp?

      0 0
      • kejda  

        Je to rozbitý…

        0 0
      • TJK  

        to neni bug… to je feature :-D

        0 0
      • goofy  

        Tak že by i shimano 1×12 byly aušusy? :-/

        0 0
        • wilda81  

          Každá je takto ohnuta (prý), jen jsem přemýšlel čemu by tohle zahrnutí mohlo prospět.

          0 0
          • Polka  

            To se bude po zohnuti velice dobre hledat spravna poloha raminka :-D Kde asi udelali rybari chybu…

            0 0
            • atty  

              To není chyba, to je právě správně – když to jednou ohneš, už to svépomocí v životě správně nenarovnáš = musíš koupit novou :)

              Možná stejný „kurvítko“, jako karbonový vodítko na XTR Di2 (na které se blbě podíváš a praskne, v ceně půlky celé hazky) :)

              0 0
          • goofy  

            Aha… No tak to taky moc nevím, na co by to mohlo být dobré… :-)

            0 0
          • Chlebovnik  

            Aby řetěz líp nabíhal při zařazeném největším pastorku asi.

            0 0
            • TJK  

              retez navadi horni kladka ne spodni… imho je to spis neco co ma eliminovat problemy s krizenim retezu a tahanim za kladku do strany.. to si myslim spis

              0 0
              • Tina  

                Práve som to tiež napísala nižšie :) Tiež si myslím, že je to takto vymyslené.

                0 0
                • TJK  

                  +1

                  presne tak sintompredstabuju taky protoze to opravdu za ramenoko taha a lame

                  0 0
              • goofy  

                Jo to mě taky jako jediné napadlo, když jsem tak nad tím přemýšlel.

                0 0
        • kejda  

          Ešusy

          0 0
      • Tina  

        A nemôže to byť „fičúrka“, ktorá zabezpečuje lepšie vedenie kríženej reťaze na najväčšom pastorku? Ramienko prehazky je vtedy natiahnuté dopredu a je možné, že paralelogram v tejto polohe smeruje ramienko do kríža smerom k prevodníku.

        0 0
        • kejda  

          A nemůže to být jen prostě a obyčejně křivě, vadný kus. Co takhle napsat do Paul Lange, třeba se odpovědi dočkáme dříve než v dalším tisíciletí…:)

          0 0
          • Tina  

            A čo ti bráni? ;)

            0 0
            • kejda  

              Jen diskutuji, a vtipkuji, s ohledem na fakt, že PL je stejně tak rychlý jako brněnský bikezone, alias WTB.

              Jezdím Sram. Nicméně budu teď předělávat jeden pohon na XTR, tak snad nebude mít nesouosost kladek nějaký neblahý vliv na funkci.

              0 0
              • pumpy  

                ja kdyz jsem psal do PL jestli se da sehnat nejaky dil – tak me poslali slusne do haje, at jdu ke svemu obchodnikovi (to bylo kuli jinemu dilu)

                0 0
                • Jenda  

                  tohle nechápu, skoro stejnou práci by jí dalo kouknout se jestli to maj a napsat – objednej přes obchodníka :-/

                  0 0
                • kejda  

                  To je klasika. Pak bude skučet, že se spousta dílů doveze z Německa. Jejich přístup moc nechápu…

                  0 0
                  • wilda81  

                    A nespadá náhodu i Germánie pod PL?

                    0 0
                    • kejda  

                      Pod české PL? To si nejsem jist, nicméně stačí dát dotaz na shop v DE a odpověď bývá hodně rychlá…

                      0 0
                      • mirorek2  
                        • i reklamace rychle vyřízené, nechápu tento český přístup „mám v p**i“ on zákazník i tak přijde
                        0 0
                        • kejda  

                          No to je těch 45 let, co jsme toma tenti přístup byli zvyklí…co funguje v DE, u nás bude za dvacet let…

                          0 0
                          •  

                            Cotok ? ;)Myslim si, ze ovladam nekolik slovanskych jazyku, ovsem toto bych poprosil prelozit… ;)

                            0 0
                          • mirorek2  

                            to je přesné, tak to tu máme se vším, viz dálnice…

                            0 0
          • krabica  

            Když jsem po nich něco chtěl na For Bikes, tak mě poslali k prodejci, že oni se s plebsem nebaví…

            0 0
            • Petr L2  

              To je divný, já u nich byl a vpoho.

              0 0
              • goofy  

                Asi nejsi plebs… ;-)

                0 0
                • milan.v  

                  Jasně, rolexky, oháknutý v Gantu, klíčky od medvěda bezprizorně trčící z kapsičky… Oni to hned poznají…

                  0 0
                  • kejda  

                    No to je jiná. Já mám jen VW…:)

                    0 0
                    • Breakpain  

                      Tak VW se lehce splet s WC, se nediv, si pak mysli, ze jsi manazer uklidu ;)

                      0 0
                  • Petr L2  

                    Milan.V Člověče tohle bych čekal od nějaký lopaty okolo východní hranice…

                    0 0
                    • milan.v  

                      No, oni to na ten východ mají z Vavrysu blíže, takže tohle jsou pro ně zaručeně ty správné indicie, že jednají s opravdovým zákazníkem, mají na to čuch…

                      0 0
                • Petr L2  

                  Nevím, běžná střední třída…

                  0 0
                  • Singlespeed  

                    Střední třída v Praze je o několik úrovní jinde než střední třída v Havířově (Krabica, kterého považovali za plebs, prozradil se, předpokládám, severomoravským přízvukem…), čímž se chování PL vysvětluje ;-).

                    0 0
    • jarouš2  

      Nemáte někdo vyzkoušené na GS raminko m9100 kazetu 10–51 nebo sram 10–50?? Prej to jde. Ale na hazce je napsáno 45..

      0 0
    • krabica  

      Mám nějaké divné prsty, nebo je odřazovací páčka nového XTR moc blízko gripu? Fakt se mi blbě mačká, prst mi dosedá na hranu, ne na hmatník.

      0 0
      • kejda  

        Jaký máš gripy? Mně to přišlo úplně normální s klasickými, ale pokud máš nějaké tlusté silikony, tak můžeš mít ten pocit

        0 0
        • krabica  

          Asi to bude těmi gripy, Shimano zřejmě s tímto, na rozdíl od Sramu. nepočítá. :-/

          0 0
          • Tina  

            Možno by stačilo to radenie pootočiť smerom k sebe…

            0 0
            • krabica  

              To jsem zkoušel, ale pak je velká páčka už moc vystrčená a blbě se mi mačká. Na Sramu se dá nastavit pozice velké páčky, což jsem taky udělal, tady mi to chybí…

              0 0
            •  

              Tyno, zkousela jsi jak si notuje prehazka Sh 12sp se razenim Sram Eagle xx1, x0.

              Sice mam na jednom kole sh12sp a na druhem Eagle ale nechce se mi to prohazovat jenom na zkousku. Tak jestli nahodou nevis. Opacne jsem to zkousel tzn, razeni sh12sp a hazedlo Eagle a korespondence ok ale to jsme uz tady probirali.

              Dik

              0 0
              • Tina  

                Neskúšala. Zatiaľ mám v XTR iba v krabičkách. Montovať sa začne až koncom tohto týždňa.

                Ale myslím, že na webe je niekoľko odkazov na videá kde to skúšali. Základ bol väčšinou kazeta Eagle aj reťaz Eagle.

                0 0
                •  

                  Tak ja tu prehazku Sh 12sp misto Eagle xx1 tam soupnu ze zvedavosti. Dam vedet.

                  0 0
                  • joudys  

                    Proč by to nemělo fungovat? Stejně jako to fungovalo u 11s tak to fakčí i u 12s. Mám sice hazku xtr 12s a grip shift gx, ale vypadá to ok.

                    0 0
                    •  

                      Tak krok je stejny ale treba napr muze mit hazka xtr12sp slabsi nebo silnejsi pruzinu a uz na sram packach to nemusi byt ok chod . Ale kdyz ti chodi gripshift gx s xtr 12sp hazkou bez problemu mely by i packy. Zitra to zkusim a jsem zvedavej na prvni pocit pri packovani ;). Diky

                      0 0
    • Tina  

      Tak som dnes presvedčila reťaz Shimano XTR 1ľ speed, aby sa skamarátila s mojím obľúbeným prevodníkom od Garbaruk. Dnes im to v jedovnicích spolu klapalo :)

      0 0
      • orm  

        Vice fotek kola by to chtelo :-).

        0 0
      • doubleingram  

        Si sla do Silverbacku jo? Zajiamave, dobry? Bralas jen ram nebo cely?

        0 0
        • Tina  

          Silverback Superspeed jazdím už druhú sezónu. Je to veľmi pohodlný a obratný hardtail. Samostatný rám som si osadila podľa seba. Bajk na foto bude vážiť cca 8,5kg.

          0 0
    • Atilla  

      Kdyby se někdo chtěl zbavit řazení XTR 12sp tak pls SZ. Díky

      0 0
    • raw 4  

      Ahoj neslyseli jste/nečetli, zda to budou chtít dávat i na nižší řády (xt,slx)…chci kupovat nový kola a přemýšlím, zda to dát na sram či si počkat na shimamo, jelikož my jejich řazení vyhovuje…

      0 0
      • kandik psi zub  

        na youtubu ten jejich product manager nebo kdo neprimo priznal, ze to pojede jako obvykle, cili xt 2019/2020 (?). Ale i tak ten orech je celkem marginalni polozka pokud stavis novy kola, mi prijde. A myslim ze to i snadno prodas ( myslim teda DT)

        0 0
        • raw 4  

          Mno ty jsou rychlý…:-) To Sram jsou jiný rychlíci…aby jim neujel vlak …

          0 0
    • Atilla  

      Prosím o radu. Jaký řetěz koupit na XTR 12sp hazku s řazením a Sram GX 10–50z kazetu? Kliky s převodníkem mám RF.Díky

      0 0
      • krabica  

        Osobně mám osvědčený Sram PC-X01 Eagle, má parádní výdrž, ale na XTR hazce jsem ho nezkoušel. Stejně asi nemáš moc jiných možností než Sram, protože na převodníku RF nové XTR neběhá, vyvíjejí kvůli tomu nové…

        0 0
        • orm  

          Tina psala, ze to vyresila. Pry problem byl v rychlospojce. Ted pouziva xtr retez se sram rychlospojkou na standardnich NW prevodnikach.

          0 0
        • Atilla  

          Díky a nevíš jak moc velký rozdíl je třeba mezi řetězem GX a X01? Cena je u GX defakto poloviční a u shimana neměla cena na výdrž žádný zásadní vliv. Dík

          0 0
          • krabica  

            Mám na X01 najeto tak 2500 km a zatím není třeba měnit, co jsem četl, tak GX lidi mění kolem 1000 km…

            0 0
            • snas89  

              Měl jsem x01 – najeto cca 3800.

              Moje rutina: mažu pravidelně kapátkem, cca jednou měsíčně nebo podle potřeby projedu pračkou.

              Snažím se neřadit prasácky (např. v zátěži o několik pastorků apod.).

              Na novou sezónu jsem preventivně měnil v rámci jarního servisu – ale ještě byl pořád docela v pohodě.

              Každopádně mi zatím x01 řetěz vychází jako nejlepší díl na kole s poměrem cena/výkon:)

              GX má jinej materiál. Nešel bych do něj.

              0 0
              • 01carbon  

                řetez Eagle GX na biku po cca 1000km měrka ukazuje 0,25 – točím 5 řetězů :-)

                0 0
              • Atilla  

                3800km? Ale jezdíš jen za sucha ne? Mě tak průměrně vydrží shimano 1×11 cca 800km

                každopádně pokud je to tak i kdyby vydržel 2500km, tak se to vyplatí. Díky

                0 0
                • kejda  

                  Mám na XX1 eaglu najeto cca 2500 km a podle měrky je na druhém zubu, což je pořád v pohodě. Nejezdím ale úplný marast, ale když není zbytí – brody a bahno, tak hned po dojetí kolo i řetěz umyju.

                  0 0
                • snas89  

                  Tak kdyz je opravdu hnusne tak nejedu. Ale jinak brody, kdyz je vlhko apod. jezdim.

                  Pak kolo umejuna osetrim. Zabere to jen chvilku. A vydrzi to pak o hodne dyl…

                  0 0
                • matbiker  

                  Atillo, nesrovnávej jedenáctkové Sh řetězy s lepšími Eagle řetězy. Ty jsou, k údivu mnohých, mě nevyjímaje, s výdrží někde úplně jinde.

                  0 0
                  • Atilla  

                    Tak on mi tak podobně vydrží i sram 11sp, ale nekupoval jsem nikdy ty drahé. Jezdím hodně v bahně a dešti – baví mě to.)

                    0 0
                    • suslos  

                      nevyplatí se, 1130 za 400 mi dá 700–800km, xx1 za litr dá 1000km víc ne… použití jako ty a mluvím o 11sp

                      0 0
                    • jeniiiik  

                      Xx1 jedenáctku jsem taky jezdil vždycky 2000 a víc…

                      0 0
                • JFtryall  

                  2K ten retez da i v hodne spatnych podminkach, otazka jestli se to vyplati a neni lepsi mit 2× GX.

                  0 0
                  • Atilla  

                    Tak cena je cca polovina, takže pokud dá GX 1t a X01 2t, tak budu pořád velmi spokojen. Navíc mám 3,5 kola, takže se to mezi ně dost rozloží a XTR 12sp půjde na HT na kterém najíždím km, když je čas. A na trailbiku nechám XT kvůli kratšímu raménku. Na 27,5" mi přijdou ty dlouhá raménka trochu overkill.

                    0 0
                    • matbiker  

                      Já jsem X01 Eagle shazoval po závodní sezóně a na excentrickou měrku byl, mám dojem, někde kolem 0,25. Eagla jsem prodal a řetěz dál spokojeně valí na zimákovi a ještě dlouho bude. Borci psali i 3,5t km..

                      0 0
      • matbiker  

        Jakykoliv neShimano dvanactkovy retez.

        0 0
      • kejda  

        GX jede taky na pohodu, s kalenou spojkou za 79 Kč od Sramu…

        0 0
    • johnny.v  

      Ahoj, nevíte, zda je potřeba pro přehazovačku XTR 12s speciálná patka, nebo je kompatibilní se stávající patkou pro XT 11s?

      0 0
      • matbiker  

        Myslíš klasickou patku, nebo přímou montáž?

        0 0
      •  

        Neni potreba zadna spec patka a prima montaz u tehle hazky uz ani nejde.

        0 0
    • johnny.v  

      No mam ted prahazovacku XT 2×11 na klasicke patce, tak by mě zajímalo, zda na stejnou patku jde i XTR 1×12?

      0 0
      • matbiker  

        Jasan, o jedinou změnu se pokusilo Shimano se svou přímou montáží. Jinak se jede pořád v zaběhlém standardu, napříč značkami i sadami.

        0 0
      • Smazaný účet  

        Dle obrázků to vypadá, že DM se neuchytilo.

        0 0
        • Tina  

          Direct mount má Shimano v ponuke prakticky na všetkých Shadow prehazkách. Aj na nižších modeloch. Otázka je vždy u výrobcu rámu či vyrobí DM alebo ponechá štandardný hák. Direct mount radí lepšie a presnejšie.

          0 0
          • Vilém  

            Ale u 12sp XTR se zase vratili ke standardu s jednim cepem. Takze jestli se to prenese i do nizsich sad…

            0 0
          • Smazaný účet  

            Viděl jsem za tím jen snahu vnutit výrobcům patku nekompatibilní se Sramem. Ale nevím o značce, která by přestala nabízet klasickou patku, akorát většina shimanistů vozí kvůli tomu zbytečně čep navíc.

            0 0
            • Tina  

              To sa trochu mýliš. Shimano zvyčajne reaguje na požiadavku veľkých výrobcov. To že v našich končinách sa direct mount zatiaľ moc neuchytil neznamená, že sa to už od budúcej sezóny nemôže na nových modeloch rámov zmeniť.

              0 0
              • Smazaný účet  

                Proč, když XTR se vrací ke klasice? Měnil jsem patky na klasiku a ořechy na XD u svých dvou posl. kol, je to akorát k nas*ání.

                0 0
      •  

        Ano jde.

        0 0
    • TeryPV  

      Dám to asi sem. Chci se zeptat, co vzít spíš. Shimano 1×11 SLX nebo SRAM NX Eagle? Jde mi vyloženě o to co lépe chodí, co bude lepší na údržbu, levnější na servis atd. Neřeším rozsah převodů, zde vím, že mi 1×11 bude stačit víc než dost. Nicméně přece jen kdyby byla možnost NX tak je tam větší rozsah.

      0 0
      • Atilla  

        Servis říká hlavně né NX. A rozdíl cenový mezi NX a GX je minimální.

        0 0
        • TeryPV  

          Řeším to v rámci nákupu komplet kola. Bohužel na kolech v moji cenové je snad jen NX. Nevím proč, ale myslel jsem si, že NX je vyšší řada než NX a ono je to vlastně opačně. Mám to zafixováno blbě :)

          0 0
      • orm  

        Pokud mas ve vyberu jen NX a vis, ze ti 11 rychlosti staci, tak vem SLX. NX nema 10z pastorek, kazeta vazi tunu a 46z (slx) vs. 50z (nx) neni takovy rozdil.

        0 0
      • Singlespeed  

        Čím větší je počet zubů vzadu, tím je systém choulostivější. 11–42 (10–42) SLX/XT/Sram je ještě dost blbuvzdorné, 11–50 (10–50, 10–51) už moc ne ať je to Sram nebo nové XTR.

        0 0
        • kandik psi zub  

          koliks toho na novym XTR najel?

          0 0
          • Singlespeed  

            Jen jsem ho párkrát seřizoval. Stačí malinko křivá patka a odchylka se se zvětšujícím největším pastorkem odpovídajícím způsobem násobí úplně stejně jako u X01, které máme doma. Matematika prostě okecat nejde.

            0 0
        • TeryPV  

          To až tak úplně neřeším, jde mi opravdu o to, zda je NX proti třeba SLX nějaký „šit“

          0 0
      • McBlacky  

        u shimano 11ky při protočení dozadu na největším pastorku často padá řetěz – testováno na SLX a XT. Sram to nedělá ani na 12ce, ale teda nejel jsem NX.

        0 0
        • goofy  

          U Shimano 1×11 zatím nespadl ani jednou. Kazety 42z i 46z. No a teď si vyber že :-)

          0 0
        • Atilla  

          Zase šlapat dozadu nemá moc smysl:) to nikam nedojedeš.

          0 0
          • McBlacky  

            to ne, ale když chceš nacvaknout/dát si pedály do polohy v prudkým kopci nebo technice a máš tam kašpárka a padá ti to tak to je k nasrání.

            0 0
            • TeryPV  

              KDyž slezu na kašpárka, tak už stejně raději jdu :D

              0 0
              • Haryk  

                Musím dát za pravdu Blackymu. Máme tady, kopec, který začíná asi 4-metrovou prudkou pasáží, co nejde vyjet. Potlačís a pak to jde. Ale musís si to narichtovat. Nachystat, naslapnout, dostat pedál do polohy-protocit dozadu a rozjedes se a na metru musíš nacvaknout druhé pedál, posunout prdel na sedle a šlapat… Pokud se ti to sere dolů, je to špatně. Garbaruk to nedělá. Je to ikona blanenskech bikeru – krocenky.

                0 0
        • Kaire  

          To je furt dokola, někomu padá Eagle, někomu 11ka… Měl jsem dlouho 1×11s SLX 46z a nikdy se mi tohle nestalo v terénu, když sem se snažil prubnout nějakej kopec… GX Eagle to samé, nepadá. Vliv na to může mít samotnej rám ne?

          0 0
          • matbiker  

            Ani ten rám. Jezdil jsem XX1 1×11, s origo kazetou, pak s kazetou E13, při točení dozadu nikdy nespadlo. Postavil jsem x kol s gx eaglem, x kol se shimanem 1×11, x dětských kol 1×10 i 1×11 a nikdy mi nic při točení vzad nepadalo. A teď to nejhorší, svého Eagla jsem prodal, na to samé kolo jsem dal Shimano xtr 1×12 s kazetou 10/45 a co? Při točení vzad padá..... A ž při 2–3 otáčce, ale spadne. To se mi ještě nikdy nestalo.

            0 0
            • wilda81  

              asi naznačuje, že je čas udělat si radost a pořídit nové kolo :)

              0 0
            •  

              Jakej retez tam mas ? Pokud sh tak je to divny.

              0 0
              • matbiker  

                Ne, mám tam zlatý eagle. Dělá to jeden jediný zub. Nicméně to neřeším, bo na tu pětačtyřicítku moc nejezdím a jak jsem napsal, nepadá to hned. A navíc, jak tady mnozí píšou to nastavení pedálu při nějakém výjezdu – v 99% procentech případů je rychlejší to vyběhnout, než se pizdit s natáčením pedálu a pokusem o rozjezd v nějaké brutální stojce.

                0 0
                •  

                  Pouzij Sh a budes mit po problemu. Resil jsem to same.

                  0 0
    • scoty  

      Dotaz:)

      Šla by přehazka xtr rd-m9100 gs ke kazetě 11/46 sp11..? Píšou do 45, ale je to jen o zub:)

      Dik

      0 0
    • scoty  

      Nebo ještě jinak:

      Je kompatibilni sh 12 řazení a hazka se sh 11 kazeta a řetěz…?

      0 0
      • Smazaný účet  

        Imho těžko bude 12s řazení kompatibilní s 11s kazetou, co vymýšlíš?

        0 0
        • scoty  

          Tak proč v popjsu píšou že je to xtr m910 řazení na 11/12 sp?

          0 0
          • goofy  

            Už jsem to řešil. Dost pravděpodobně (na 99%) to kompatibilní není. Je to na nové XTR kazety a ta 11 rychlostní má údajně rozestupy stejné jako ta 12 rychlostní, a ty jsou jiné než u starších systém. Jenom se prostě ubere jeden pastorek a na páčkách se omezí jeden krok.

            0 0
          • krabica  

            Protože je to kompatibilní s novou XTR 11sp kazetou 10–45, kterou mezitím zrušili… :-) Ta neměla být kompatibilní starým 11sp Shimanem.

            0 0
            • goofy  

              Tím mě dosti naštvali. Tuhle kombinaci bych bral. Rozsah dostatečný a 11 převodů je až až… :-)

              0 0
              • krabica  

                Jo, jsou to šulini, ale stejně bys tu kazetu na Hope náby nedal, stejně jako já. :-) Mně se taky líbila…

                0 0
                • goofy  

                  Jo je fakt, že zas vlastně ještě nejsou ani ořechy… To je fakt :-)))

                  0 0
                • suslos  

                  a Hope kazety blbost? viděl jsem někde v akci celkem velký – asi jim to moc nefrčí.. moc jsem to nezkoumal

                  0 0
                  • krabica  

                    Hope nemá ořech na Micro Spline kazety…

                    0 0
                    • suslos  

                      to vím, píši a ptám se na 11sp kazety Hope :-)

                      0 0
                      • krabica  

                        Jasně nepochopil jsem to. :-) Mají jiný spešl ořech, což je opruz, uvažoval jsem nad tím a nakonc zavrh, bo bych musel tenkrát řešit jine raménko hazky…

                        0 0
                        • suslos  

                          bývá právě v akci ta sada, včetně ořechu pro pro4řky… ale nikoho jsem s tím zatím neviděl :-D

                          0 0
              • sis  

                Přesně takhle jsem taky uvažoval. Tak nic no.

                A ty xd ořechy na Hope nejsou za jakého důvodu, jestli je to známo? Aspoň ta xx1 kazeta by se mi líbila až se odporoučí xt.

                0 0
            • scoty  

              aha:) to tedy znamená, že když chceš 1× něco v shimanu, tak buď výběhovou 11ku komplet, nebo nekompletní xtr za nesmysl…

              Tak to já tu svojí 2×9ku asi ještě rozhýbu..:)

              0 0
          • Atilla  

            Týpek co mi prodával XTR hazku 12sp. mi říkal, že to používal se starším 11sp XTR řazením na 11sp, ale prý to řadilo pomalu, tak šel do eaglu x01.

            0 0
            • scoty  

              …a ty to budeš kombinovat:)

              0 0
              • kubad  

                nejlepší je vymýšlet prasopsy a pak se divit proč to není ono

                0 0
              • Atilla  

                Ne nám jen Eagle gx kazetu a sram řetěz a k tomu xtr 12sp Hazku s řazením. Ořech xd mám a na tenhle náboj co mám se Micro spine sehnat nedá. A na fullu mám DM montáž prehazky. Takže to bylo jasné..

                0 0
            • scoty  

              Tak např.tady píšou tohle: Hinweis: Dieses Schaltwerk ist nicht mit M9000 Komponenten und anderen 11-fach-Gruppen kompatibel.

              0 0
              • Atilla  

                Asi pro to mám xtr za 1/3 ceny:)

                0 0
                • scoty  

                  Tak blbej kauf to nebude:) Buď to rozchodíš s tím gx, nebo seženeš xtr kazetu, případně počkáš na xt kazetu no…

                  0 0
                  • Atilla  

                    No to mě ani nenapadlo, že by to nechodilo:) někde jsem tu četl, že eagl řazení běhá se shimano 12sp.v pohodě, tak snad nebude rozdíl v rozestupech na kazetě.

                    0 0
                    • kubad  

                      scoty motá 11 a 12 :D

                      12 Sram a Shimano funguje

                      0 0
                      • scoty  

                        Jen mi nebylo jasné proč píšou u 12kového šaltru a řazeni že to je na 11/12, což se tady asi vysvětlilo tou nevyráběnou kazetou xtr… :)

                        0 0
                    • scoty  

                      Jaký dáš řetěz?

                      0 0
                      • Atilla  

                        12sp X01 dle doporučení, ale dohromady to budu dávat až za měsíc. Musím objednat řazení z DE, tady v ČR je defakto nedostupné.

                        0 0
        • orm  

          Myslim, ze do 8 speed to fungovalo :-).

          0 0
    • scoty  

      Neví někdo nějaký šikovný převodník 12sp. 32z. s roztečí 104..?

      Dik

      0 0
      • orm  

        Na sram normalne z Aliexpressu jakykoliv NW. Na shimano retez nevim, tam klasicke NW nefunguji pry kvuli rychlospojce.

        0 0
      • matbiker  

        OneUp, AbsoluteBlack, Garbaruk.......

        0 0
        • kandik psi zub  

          mam Manobike, bez problemu, rychlospojka se na zacatku trochu sekala na stojanu, v provozu vubec, a ted uz vubec neresim, po cca 800km

          0 0
      • bikermx  

        Wolftooth , v Bicycle cafe

        0 0
    •  

      Tak Shimano XTR 12sp ma jeste jeden nemalej problem a to ve vlastni kazete. Titanove pastorky na unaseci v zaberu pekne krupaji. Posílám na reklamaci a rozhodne nejsem jedinej. Trochu jsem ze Shimana posledni dobou trochu smutnej …

      0 0
      • jarouš2  

        Otázka jestli to uznají, kazeta vypadá po 1000km jako by měla 10000km

        0 0
      • shumemir  

        Mám stejný problém na Sup Team 29 ISSUE sada xtr 1×12. Myslím ž to není pastorkama, ale v ořechu. Jak ze Shimana tak ze Supu zaslali plastovou podložku, která by to prý měla vyřešit. Namontovámo a zkouším. Mám ho od 1.8.2019 a vždy po zhruba 50–100km šílené křupání , tak rozebrat a vyčistit ořech pomohlo, ale pak znovu. Ta uvidim

        0 0
        • Frenky Vlk  

          Jaký máš náboj a ořech?Ono to asi fakt směřuje to vrzání spíš k tomu ořechu a jeho případnému většímu vyfrézování,proto asi dodávají po reklamaci takovéto plastové podložky,je vidět že už jsou na reklamace připraveni a o problému ví.Je otázka kolik takových ořechů je již vyrobeno a jestli to dělá a bude dělat u všech výrobců ořechu micro spline.Zatím co tady čtu tak hodně DT Swiss.

          0 0
          • shumemir  

            DT SWISS XR 1501 SPLINE ONE 25 12X142 MM a ořech netušim, ale pravděpodobně Shimano. Píšu si jak se servisem Shimano, ty teda již slouží jako velkosklad, ale komunikují, tak se Superiorem a snaží se to každopádně řešit. Ale připadám si jak testovací jezdec :-)

            0 0
            • Frenky Vlk  

              Jsou to teda zapletená kola DT SWISS vyšší model kde bude určitě i jejich náboj a ořech…Mmm,takže zase DT…

              Mám totiž doma nižší model kol DT SWISS a chystám se je překopat ze SRAMU 1×12 na SHIMANO 1×12 pohon,ale právě sleduji jaké problémy to zatím provází,tak přemýšlím jestli vůbec teď ořech micro spline od DT kupovat a měnit.Každopádně díky za další informace.

              0 0
              • shumemir  

                Zatím s tou podložkou 50km a klid, tak uvidim, jak to bude pokračovat. Jinak kdyby nebylo toho zatracenýho vrzání tak za mě ta sada naprosto super. Řadí přesně, rychle a nahoru se dá přeřadit i o dvě placky.

                0 0
                • Vilém  

                  Nahoru o dve placky? To jako na lehci prevody? Pokud ano, tak to uz umelo shimano pred vic nez dvaceti roky a to i vic nez o dva.

                  Pokud myslis na tezsi prevody, tak to uz umi taky nejakej ten patek.

                  0 0
                • Nutribird  

                  Sram jde na horu o 5 pastorků na jeden zátah, ale dolů po jednom, za to rychle. Shimano šlo minimálně o tři na horu a bo dva dolů.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    O 5 s gripshiftem? Jinak si vykloubíš palec.

                    0 0
                    • Nutribird  

                      Co musíš udělat s rukou je jedna věc a možná funkce druhá. Jde to max o 5, jak to vyuziješ je druhá věc.

                      0 0
                • Smazaný účet  

                  XTR 1×12 mi horu podřazuje o 4, ale dolu přeřazuje po jednom.

                  0 0
                  • kandik psi zub  

                    Tak to zkus palcem. Pujde to o dva

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Jo, děkuji, to jde o dva. Já léta používal točný řazení, tak ten palec a ukazovák mi přijdou přirozený, a mám to tak natočený. No, nésu závodník.

                      0 0
              • Lachtis  

                No, já jsem letos chtěl taky nahodit XTR 1×12 na svoje DT 1501, ale jak to tak čtu, ještě si rok počkám a zatím zůstanu u 1×11… Akorát tohle jsem od Shimana nečekal, u SRAMu by mě to nepřekvapilo, ale toto Shimano podcenilo. Nicméně je to jak s auty, nové, zcela nové modely, je blbost ihned kupovat, lepší je si počkat rok, až se mouchy vychytají…

                0 0
                • Frenky Vlk  

                  Možná bych v tomto případě NEODSUZOVAL SHIMANO…je to asi odvážné tvrzení ale zdá se,že chyba bude spíš na straně DT SWISS kteří při výrobě nových ořechů micro spline ZABRALI příliš velkou špónu do drážek v ořechu a tím pádem kazety na nich nejsou dobře usazené proto vržou.

                  0 0
                  • Lachtis  

                    Jo, to máš pravdu.

                    Já mám komplet dt a náby 240.

                    Ale asi si stejně počkám, tento rok a na jaře 2020 budu jezdit ještě 1×11 a v létě, když už bude vše vychytané (snad) půjdu do XTR. Jako plán to zní dobře :-)

                    0 0
                  • kubad  

                    takže je ořech moc dlouhý, nebo kazeta moc úzká?

                    když nevíš kde je chyba tak nemel

                    0 0
                • embi  

                  Ja nechapu, kde se furt bere ta myslenka, ze Shimano dela lepsi bikove pohony? :)) Sram mi prijde lepsi v 11spd i ve 12spd…

                  0 0
                  • nksh  

                    trebas ty ohly zuby, jak je bezne k videni na gx kazetách jsem na Shimanu nikdy nezaznamenal ;)

                    0 0
                    • Nutribird  

                      No, ale na GX Eagle na jedné řadě kazet. Shimanu řachtá ořech na všech 12 ne ?

                      0 0
                      • kliiima  

                        Zatím jsem tu četl jsem o XTR

                        0 0
                      • Frenky Vlk  

                        Pořád ty „ŽABO-MYŠÍ“ války,že Vás to baví…chtělo by to názor někoho kdo používá i jiný ořech micro spline než je DT SWISS,jestli i jemu vrže kazeta , aby se dalo posoudit jestli je ten problém opravdu jenom v kombinaci s DT SWISS a tím pádem teda problém tohoto výrobce a nebo pokud to vrže a dělá problémy i na jiných,tak to by byl nejspíš problém v kazetách shimano.

                        0 0
                        • orm  

                          Tina pise, ze ji to nevrze a myslim, ze Tina nepouziva DT Swiss.

                          0 0
                          • lubosalbi  

                            Někde psala, že používá DT Swiss náby řady 240

                            0 0
                            • orm  

                              Ja myslel, ze ma Extralite. Treba se tu k tomu vyjadri sama :-).

                              0 0
                              • MatS  

                                Ma oboje, ma dve kola. Jedno treninkove a druhe na zavody.

                                0 0
                                • Frenky Vlk  

                                  Jak to tak sleduji,tak on je zatím micro spline ořech asi opravdu jenom od DT SWISS,kola shimano XTR s jejich ořechem jsem zatím nikde v nabídce neviděl,XT budou v prodeji až někdy od září,MAVIC taky ještě micro spline nenabízí…Tak to je potom asi těžko říct jestli je vada VRZÁNÍ na straně ořechu a nebo kazety shimano XTR – (zatím se nějak nevyjadřují Ti co nasadili novou kazetu XT).

                                  0 0
                                • Tina  

                                  áno, Shimano 12 speed kazety (XTR aj XT) jazdím na DT Swiss 240 straight pull a Extralite HyperBoost nábach. Obe náby bole pôvodne kúpené s XD orechom. K DT Swiss som kupovala orech normálne od českého distributora ešte na jar (dávala som aj foto do galérie). Orech už vtedy prišiel s nasadenou plastovou podložkou. Orech Extralite pre MicroSpline nemá žiadnu podložku. Ale dizajnovo je vyrobený inak a má aj úplne inú maticu na pritiahnutie kazety.

                                  0 0
                                  • Frenky Vlk  

                                    Díky za reakci,takže zřejmě další potvrzení proč věřit tomu že problém s vrzáním kazet není v shimano XTR a zřejmě ani XT ale u ořechů dodávaných DT SWISS, kteří už jak čtu začínají automaticky posílat k ořechům plastovou podložku.Najde se tu někdo,kdo to ještě může potvrdit že bez podložky kazeta vrže a při použití podložky se problém i při dlouhodobém používání neprojevuje…Dí­keeec.

                                    0 0
                                    • shumemir  

                                      Zatím najeto s podložkou cca 180 km a klid, ještě písnu ;-)

                                      0 0
                                      •  

                                        Jo, ta podlozka z toho celuloidu origo od Shimano/ no buhvi od koho / funguje zcela i po petikole.

                                        0 0
                                      • Frenky Vlk  

                                        Dííkyyy mooc…nooo…mám totiž objednaný ořech DT SWISS microspline ale ne rachetsystem ale ten s třípraporkovým systémem na kola X1900.Prodejce mi tvrdí pořád dokola že teď jim ve zboží nedošly a že si mám zavolat zase za čtrnáct dní a že jim teď ořechy DT SWISS microspline od výrobce vůbec nechodí.Tak tajně doufám že ve Švýcarsku dělají vše proto aby už nově vyrobené ořechy microspline nemusely používat nějaké plastové potvůrky…:-)

                                        0 0
                                        •  

                                          Je mozny, ze to byl problem delsiho orechu o 0,1mm / tloustka te plastove podlozky / nez bylo zahodno a ne xtr kazety. Nicmene vysledek byl jakej byl, tedy naprd.

                                          0 0
                                    • Akatum  

                                      Já tento týden montoval novou XTR kazetu a DT ořech a podložka teda byla součástí balení kazety. Kupoval jsem ji už někdy na jaře, v krabici byl i vložený list s „návodem“ na její montáž :)

                                      U DT ořechu nic nebylo, ten jsem kupoval cca před 14 dny.

                                      Podložku jsem tam dal, zatím po prvních 100km se žádné nové zvuky neozývají.

                                      0 0
                                    • Dworry  

                                      Mám kola Mavic Crossmax Pro a kazeta XTR 12 také křupe, plastová podložka Y1X401500 na cestě :-(

                                      0 0
                  • doubleingram  

                    Mám Eagle GX a je to prostě shit.

                    Řazení se rozpadlo, hazka prostě neřadí, na kazetě jsem teď po,pár tisíc zase ohybal a piloval zuby.

                    Nikdy více, přecházím na XT 12. Levnější a věřím, že bude i lepší.

                    0 0
                    • kejda  

                      Tak pak napiš, jak jsi dopadl, ono po pár tisících se může jaksi pokazit všechno…:)

                      0 0
                    • Nutribird  

                      Mám na GX 4 řetěz. Na jeden najedu 1300 až 1500 km. Jednou hazka ohlá klackem, jednou uletěli kladky. Pokaždé srovnáno a jede pořád dál. Zuby jsem nikdy nebrousil a jen jednou vyhnul. S mým uměním to dostává sodu a pořád to funguje. Tak nevím, klidně koupím druhou sadu.

                      0 0
                      • kejda  

                        No tak asi. V mým okolí je to podobné, na GX nikdo nenadává. Asi do Brna chodí lepší kousky :)

                        0 0
    • Biker84  

      Dobrý den,

      mám prosbu, zda-li někdo nemá zkušenost ohledně kompatibility kazet EAGLE (včetně šaltru a řazení) a kazet Shimano. Měním kazetu včetně ořechu a chtěl bych původní kazetu EAGLE GX vyměnit za SH XT. Bude to běhat v pohodě? Všechno ostatní zůstane SRAM.

      Díky

      0 0
      • MatS  

        Bude. Uz to tu mnohokrat zaznelo.

        0 0
      • Nutribird  

        Jo kazeta bude dělat horší zvuky než GX cvakání na nějakém zubu, který se dá jednoduše vyhnout a budeš muset asi vyměnit ořech ne ? Bych řekl, že si nepomůžeš. Pořádně si to tady přečti.

        0 0
    • Jenda  

      Dotaz – máte už někdo zkušenost v rozdílu mezi 12sp řazením SLX a XT? Řeším to proto, že SLX upgrade kit je za dobrou cenu ale zase chtěl bych spíš XT řazení.

      0 0
      • marshalll  

        Já bral XT řazení tady: https://www.cycology.cz/…sp-p1171912/

        Kombinuju to s RD-M7100 a SRAM NX Eagle kazetou a řetězem (mám starej shimno ořech). Čekám na ne-directmount patku, takže zatím ještě nedoskládáno abych mohl poreferovat.

        Edit: tak koukám, že už mají i SLX řazení. Ale budu věřit, že XT mít nějakou přidanou hodnotu bude…

        0 0
      • atty  

        Do 7000/8000 řad to bylo tak, že páčky SLX neměly Instant Release – tedy odřazení ihned po zmáčknutí, u SLX došlo k posunu řazení až po puštění páčky. Tak nějak odhaduji, že tomu u 12sp. asi bude podobně.

        0 0
        • kliiima  

          Hlavně nemá SLX možnost odřazení (na težší převod) o 2 pastorky, co XT má

          0 0
          • atty  

            Ano, instant release a odřazení o dva na lehčí – to je primární rozdíl. Předpokládám, že tuhle funkcionalitu dodrželi i na 12 sp. SLX/XT (XTR).

            K tomu XT a XTR páčky vždy chodily „tvrdějš“ a přesnějš, proto je většina lidí preferuje.

            0 0
            • TeryPV  

              Systém 1× něco bez možnosti odřadit o dva bych nedal. I na té jedenáctce jsme za to rád. Osobně bych zrovna na řazení opravdu nešetřil. Klidně hazku Deore, kdyby byla na 12sp, ale řazení rozhodně XT.

              0 0
    • Lubin97  

      vídím dobře že SLX řazení 12s má jednu páčku?

      0 0
    • Jenda  

      tip na nějaký levný NW převodník pro 12sp shimano a rozteč 104? V nejhorším vezmu nějakou čínskou klasiku a na shimano řetez dám sram rychlospojku, ardši bych ale rovnou sh12sp kompatibilní.

      0 0
    • Kotis  

      Daji se koupit nahradni pastorky na XTR/XT kazetu?

      0 0
      • kubad  

        existují, ale jejich cena a dostupnost byla vždy vražedná, jak to bude u 12sp těžko říct, asi podobně

        0 0
        • nksh  

          Na 11s ty pastorky stoji par euro, to mi prijde cajk. Skladem na mnoho eshopech.

          0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
      0 0
    • Smazaný účet  

      Dotaz na I-Spec EV, ten žlutý bazmek je součástí řazení? U pák ho nemám. Je pravda, že si rozumí i s orlím řazením? Dík.

      0 0
      • tomxxx  

        Jop, mam to se sramem. Staci asi milimetr upilovat.

        Nejspis to u razeni bude, stejne jak to ma sram. Jen nevim, jestli zas musis kupovat ispec verzi razeni, nebo to bude pribalene u „objimkove“.

        0 0
      • aleskala  

        Kupoval jsem pravý řazení Shimano XT 12 na I-Spec EV a je tam.

        0 0
    • Mirapro  

      Ahoj, neni tady nekdo v obraze s orechem micro spline na kola fulcrum red power hp? Objednal jsem sadu slx ale je pro me system orechu spanelska vesnice. Zkousel jsem googlit ale moc sem se nepohnul jaky system orechu by mel byt kompatibilni. Kdyby nekdo byl s Fulcrum naboji kamos budu rad za kazdy info, diky

      0 0
    • RUSH  

      Otázka ohledně šaltru. Řekl bych, že ohyb lanka při zařazených malých pastorcích je až přijde příliš ostrý (viz. foto). Nebude to v budoucnu způsobovat poškození lanka?

      Co s tím? Viděl jsem, že XT šaltr používá jinou koncovku bowdenu zakončenou asi 1 cm chráničem lanka právě v tomto místě. Možná je to řešení?

      0 0
      • Cavendish  

        Například GRX 810 má bowden ukončený plastovou koncovkou s cca 1,5cm ocáskem, který vede lanko pěkně ven.

        https://www.kupkolo.cz/…m-5mm_z5299/

        0 0
        • Vilém  

          Koncovky s brckem jsou uz roky soucasti sad radicich bowdenu, ktere shimano vyrabi.

          0 0
          • Cavendish  

            Já to vím, jen odpovídám na dotaz :)

            0 0
          • RUSH  

            Máte pravdu, že koncovka s brčkem byla součástí dodávky. Jenže já jsem z návodu na šaltr SLX pochopil, že tam patří normální koncovka (ta je taky součástí dodávky), a že ta s brčkem se doporučuje jen na XTR šaltr.

            Viz. manuál strana 13,14 a 15.

            0 0
      • novas752  

        A to máš celé nové kolo nebo přestavbu? V krabičkách je to ke každé 12spd přehazce přibalené. Nebo k řazení, teď nevím.

        Ale normálně se to dá koupit zvlášť, koncovka s brčkem se tomu nadává. A být tebou dám tam delší bowden, tady se ti trochu zalamuje na vstupu do přehazky.

        0 0
    • Lubin97  

      ahoj, mám prosbu, nemohl by mi někdo kdo má kliky shimano 1×12 boost změřit odsazení dosedu pro převodník od opěrného místa kliky na osu?

      a ještě včera mi došla nová XT 8100 a nemá ten B článek, na rámu mám klasickou patku, to se jako už nepoužívá? když jsem se díval na svoej kolo od výroby, tak tam tu XT hazku má s tím mezičlánkem.

      Díky

      0 0
      • Vilém  

        Ne, uz se to zase nepouziva.

        0 0
        • Lubin97  

          to je divný, protože na tom origo osazeným kole z výroby to je a ještě jedna věc, mám tam hodně zlomený bowden jak je to blízko

          0 0
          • Vilém  

            Na origo osazenym kole je taky 8100 prehazka?

            0 0
            • Lubin97  

              jo taky, na to jsem koukal

              tady mám foto s XTR

              0 0
              • novas752  

                Konstrukce 12spd Shimano přehazovaček je úplně jiná než 11, 10 a 9spd Shadow RD, žádný spojovací článek nebo Direct Mount patka už se tam nepoužívá.

                0 0
              • Vilém  

                Tak ted uz vubec nechapu co „to tam je“? Tady zadny meziclanek na fotce neni, stejne tak jako na vsech ostatnich 8100 prehazkach.

                0 0
                • Lubin97  

                  bohužel špatná kvalita, ale je tam ten mezičlánek vidět, toto je foto origo XT setu s 8100

                  0 0
    • žvejk  

      Zdravím, dokáže už někdo reálně vyhodnotit výdrž 12 sp kazety XTR m9100?

      Jak si vede ve srovnání se sram X01 / XX1 Eagle?

      Nějaké XTR jsem viděl a přišli mi vždy strašně ošlehané oproti sramu,

      ale jde vždy o výdrž hlavně spodního 3–4 pastorku…

      0 0
      • Mr.Duck  

        Mám teda XT, ale přijde mi že ta černá na velkých pastorcích není zrovna nejodolnější, ale jinak zatím nějaký opotřebení nepozoruju. Ale pořád mám první řetěz, nicméně má docela nastoupáno :)

        0 0
      • Smazaný účet  

        Porovnání nemám. Na M9100 jsem vloni dal 8200 km, je tam třetí SH řetěz. Řetěz jsem točil tak po 3400 km, když byl většinově na druhém zubu měrky, na třetí to nepropadlo. Tak na 7000 km to začalo střílet na třetím pastorku. Zatím se dají koupit náhradní dva nejmenší, ale počkám až budou čtyři nejmenší. Kdyžtak zuby střílejícího zatím podbrousím.

        0 0
      • jarouš2  

        Dva řetězy, měněny cca na 70% a 10s pastorek střílel.. Po zajetí 3tího řetězu nestřílela.. Černá barva byla po 300km jak po 3000km.. XTR kazetu už bych nekupoval, těch 100gr od XT za to nestojí a výdrž bude stejná.

        0 0
        • novas752  

          Ono moc nemá smysl kupovat i tu XT kazetu, SLX má akorát 2. největší ocelový a ne hliníkový, jinak jsou úplně stejné.

          0 0
          • žvejk  

            Jo ale uz to váží skoro jak 3×10…

            0 0
            • novas752  

              No jo no. Ale kdo neřeší hmotnost nebo kompletní sadu (spolu se ostatníma XT komponentama), nemá moc důvod XT kupovat.

              0 0
            • xtonda  

              XT je o 64g lehčí a litr dražší

              0 0
              • jarouš2  

                Jenže když máš kolo komplet na Rku, tak to SLX tam vypadá hrozně :-D

                0 0
                • xtonda  

                  Vypadá to skoro stejně, jak psal novas, jediný rozdíl je v 2. největším pastorku, na SLX je ocelový stříbrný na XT duralový černý.

                  0 0
              • žvejk  

                Vase uvahy bych chtel mit… Planuji fula pod 10 a dam tam slx kazetu, vsak jen 200gr navic…pak AL rodla, to je taky prece jen 150gr, 2mm draty do výpletu, to je taky prece prd.. atd… Pak to ma coze 13 kg? Kde to vzalo?:,–)

                0 0
                • novas752  

                  XTR taky neni nic extra, Garbaruk je o dalších 25g lehčí a je na XD ořech který je lehčí než Microspline. Cena podobná.

                  Někdo staví 10 kg „fulla“, jiný skoro 15kg fulla a vůbec ho to netrápí, každý má jiné preference.

                  0 0
                  • Mr.Duck  

                    XD je lehčí než ms ? Měl jsem teď v ruce jeden XD a bylo to solidní těžítko, ale bylo to na sram náboj, ms mám na dt a to je určitě lehčí ale to se nedá srovnávat žejo

                    0 0
                    • novas752  

                      No minimálně ořechy na DT 350 tak jsou. MS je pocitově znatelně těžší než XD.

                      Ono je to i logické, XD má po celé délce menší průměr (vyjma drážkování u náboje) a je kratší.

                      0 0
                    • Tina  

                      XD orech s pravou koncovkou je cca o 10g ľahší ako Microspline orech s pravou koncovkou. Oba DT Swiss ratchet Alu verzia.

                      0 0
                  • žvejk  

                    Ja vim ze jo a chapu ze XT/ SLX je super sada mnohem lepší jak gx treba… Ale dotaz byl smerovan na porovnání xtr versus xo1. Se Shimanem nemam podlednich par let zkušenosti, ale GX kazeta je vyloženě blato, odjebal jsem ji za 1500km na tři GX retezy. X01 kateta se mi rozhodně vyplatila.

                    0 0
                    • novas752  

                      To je tedy dost divné, že by GX kazeta a řetěz nic nevydržely jsem nikdy neslyšel, naopak oproti 11spd toho řetěz vydrží dost, kde kdo na tom opakovaně dává 1500km na jeden řetěz a kazeta GX taky drží. Akorát se často musí ohnout 2 zuby na 4 a 5. pastorku aby necvakala.

                      0 0
                  • Smazaný účet  

                    A Garbaruk mi taky najede 7000 km bez střílení?

                    0 0
                    • novas752  

                      Záleží jak dobře měníš řetězy, se systémem točení několika kvalitních řetězů a rovnoměrného využití převodů po těch 7000 střílet nebude.

                      0 0
    • scoty  

      Řazení xtr 12s na brzdu saint asi nepřidělám?

      0 0
    • scoty  

      Potřeboval bych doporučit nějaký vyzkoušený nw převodník 1X12, 104BCD, 32z

      dik

      0 0
      • novas752  

        Garbaruk.

        0 0
      • matbiker  

        Kamosovi predelavam kolo na 1×12 sh a kdyz vidim, kolik stoji prevodniky 104 bcd na 12s sh, tak jsem mu zrovna koupil nove Slx kliky .....

        0 0
        • mirorek2  

          +1

          asi tak

          0 0
        • Smazaný účet  

          Fungující 12sp převodník pro klasické kliky s roztečí 104mm stojí na Aliexpressu cca 8 USD. Takže jsi mu moc neušetřil.

          0 0
          • matbiker  

            Jasně. A co jsem mu měl v číně ještě koupit a čekat na to měsíc dva? Čínské převodníky dávám maximálně na dětská kola.

            0 0
            • novas752  

              Čína mi poslední dobou chodí za 2–3 týdny. Takovou malou věc jako převodník hoděj do nejbližšího letadla.

              0 0
      • Smazaný účet  

        Spokojenost s AbsoluteBlack, i se starou zúženou spojkou. SH 12 řetěz, už má ale novou spojku co již nezužuje. Tina doporučovala FSA Megatooth, ale nevím či se to týkalo 4×Pr.104. Mám 34z.

        0 0
      • Tina  

        FSA

        0 0
        • scoty  

          U toho FSA MegaTooth BCD 104×32z MTB převodník 1×11 je psáno 1×11. Půjde to i na xt12 řetěz?

          0 0
          • Tina  

            áno. FSA udáva kompatibilitu aj s 12speed a výrobcovia montujúci FSA ich na 12speed Shimano používajú.

            Jeden 32z Megatooth mám aj skladom.

            0 0
      • Smazaný účet  

        Tak je to jasné. Pokud jsi závodník tak FSA. Pokud šolícháš jako já, tak AB by tě mohlo uspokojit.

        0 0
      • Mr.Duck  

        Vozím NSB bez problémů

        0 0
    • Lubin97  

      ahoj, půjde AB 11s na 12s shimano XT řetěz?

      0 0
      • milan.v  

        Neriskoval bych to…

        0 0
        • Lubin97  

          tos mě teda nepotěšil, celou dobu to chystám na staré kliky XT8000 :-(

          0 0
          • matbiker  

            Podobný problém jsem řešil já. A třeba na OneUp 11s převodník Sh12s řetěz nejde. Na nový ne. Na ojetý, když jsou ty tenčí zuby trochu zúžené, tak už ho tam dostanu. AB a pod to mají přímo ve specifikaci. Ale jak jsem psal výše, když jsem uviděl, kolik ty převodníky stojí, tak jsem koupil nové kompletní Slx kliky za 2,5t i s převodníkem a i s výhledem do budoucna to má možná větší smysl…

            0 0
            • Lubin97  

              No jenže já právě jezdím oval a chci ho dále taky jsem přemýšlel o šly ale cena nového oválu 1700..

              0 0
              • matbiker  

                Přesně, taky jezdím ovál, ale mám kliky Sram DM a převodník Oneup. Tak uvažuji o tom, že koupím nový a normálně ty zuby ofrézuji.

                0 0
                • Tina  

                  stačí použiť Sram rýchlospojku na Shimano reťaz.

                  0 0
                  • matbiker  

                    Tuto teorii jsem od tebe samozřejmě četl, nicméně ten řetěz tam prostě vůbec nejde, ne že jen spojka.

                    0 0
                  • mirorek2  

                    12 sp shimano řetěz na nový 11 převodník mi nešel nasadit, zuby jsou moc široké…

                    0 0
                    • matbiker  

                      Zřejmě to bude značka od značky, na One up Sh12s řetěz nejde na origo sh11s převodník to taky vůbec nejde a mám dojem, že na Max1 11s to bráchovi taky nešlo. Na sezónu jetý OneUp jsem 12s sh řetěz dostal, ale ze začátku chvilkama lepil.

                      0 0
                      • mirorek2  

                        zkoušel jsem sh 11 30z jen tak ze srandy a vůbec

                        0 0
                        • Lubin97  

                          info z AB:

                          Hi! That will depend on the chainring itself if is not too old (2 years) then is definitely 12spd compatible.

                          takže pokud můj převodník koupený loni, neležel někde na skladě, je to na 12s :-)

                          0 0
                  • RUSH  

                    Potvrzuji. Převodník AB 34 zubů a Shimano 12 speed řetěz se SRAM spojkou.

                    0 0
          • Smazaný účet  

            Tak Sram X01 řetěz.

            0 0
            • matbiker  

              Jedině tak, ale ten mi na mém kole z XTR kazety padal. Měl jsem komplet Eagla X01 a při otočení dozadu to bylo v pohodě, mohl jsem točit jak s mixérem, dal jsem kazetu XTR 10/45, šaltr s krátkým ramínkem, nový XX1 řetěz a při otočení vzad padá… S řetězem Sh nepadá.....

              0 0
          • HonzaSup  

            Už asi 3 týdny to tak mám staré kliky xt8000 a převodník AB(převodník před tím ježděn na 11sp) a vše funguje bez problémů

            0 0
            • Lubin97  

              Super to zní dobře mám ten ab už jety takže to schválně zkusím na řetězů na sucho a uvidím.. dik

              0 0
    • kliiima  

      Nemáte někdo problém se správným naštelováním Shimano 12sp? Kamarád má kazetu, řetěz i přehazku SLX a řazení XT. Z 12 (nejlehčího) mu to padán rovnou na 10, z 9 na 8 to cvaká a trvá to, než to přeskočí, na 2 to nechce držet a buď to skočí na 1 a nebo na 3. Vymezovací šroub je nastaven podle rysky na přehazce a délku řetězu jsem nastavil +5 dílků + rychlospojka. Patka je úplně nová a vše bylo zabaleno v krabičkách, takže sand by to nemělo být nijak pokroucený

      0 0
      • plzakj  

        A patka je klasicka? Na 12s uz neni DM.

        0 0
      • novas752  

        Novou patku je často potřeba dorovnat. Ona sice rovná je ale tochu křivý může být rám a patku je tomu potřeba přizpůsobit.

        Podle toho popisu to vypadá jako nějaký problém s vedením lanka.

        0 0
      • kejda  

        Odpojit lanko, vytočit na řazení serizovací šroub do nulové polohy a znovu nasadit lanko. U XTR mi dělal jednou obrovský problém správný ohyb bovdenu, furt to nešlo seřídit, udělal jsem trochu větší oblouk a bylo po problému.

        0 0
        • kliiima  

          Patka byla koupená nová, protože předtím tam měl DM a tak bylo potřeba koupit standard.

          Dnes to kamarád odvezl do servisu a ani tam mu s tím nepomohli. Prý patka je ok, všechno je ok, ale neřadí to dobře.

          Nakonec mu řekli, že je hazka nějaká křivá a tak to bude tím. Díval jsem se i na 12sp XT hazku mojí manželky a i ta je křivá (kladky nejsou v ose, ale spodní je oproti vrchní vyhlá, tak nevím, jestli to tak má být a nebo to je chyba). Bohužel jsem to ještě neměl možnost otestovat, neboť mi chybí kola, která budou až za 2 týdny.

          Přikládám i foto bovdenu, ale nepřijde mi, že by byl krátký.

          Jak máte ty kladky na hazce? Jsou přesně v ose a zákrytu?

          0 0
          • kejda  

            Myslím, že se to tady někde řešilo, že vyosené kladky jsou normální jev. Ani v servisu nevěděli, jak to seřídit? To je dost blbý…

            0 0
          • novas752  

            Ramínko je pokřivené schválně, mají to tak všechny Shimano 12spd přehazky, je to kvůli lepšímu navádění řetězu na velkých pastorcích. Délka řetězu akorát.

            0 0
          • Tina  

            Kazeta je 10–51 alebo 10–45? Lanko má správne uchytené na přehazce?

            0 0
          • Smazaný účet  

            Jeste sem dej fotku z druhe strany, jak mas nastavenou vzdalenost kladky od nejvetsiho pastorku.

            0 0
            • kliiima  

              Všem děkuji za pomoc, problém vyřešen, špatně jsem mu upevnil lanko (místo aby šlo zleva, tak jsem jsem ho upevnil zprava) A přitom na druhém kole manželky jsem to udělal správně

              0 0
      • jarouš2  

        Stejný problém.. respektive z 12 na 11 převod to skáče jak koza.. XTR řazení a šaltr, kazeta SLX (na zimu).. GX kazeta šlapala jak hodinky. U XTR kazety problém na jiných pastorcích.

        0 0
        • Boby83  

          Jen tak mě napadlo – nemůže být náhodou problém v klikách (řetězové lince)? Dost tu řešilo jestli použít kliky 8100 nebo 8120 u boost vs. neboost rámu… Ve specifikaci to má Shimano celkem nejasné!

          Osobně jsem na boost rám dal neboost kliky 8100, převodník slx32z, kazetu slx a vše šlape parádně.

          0 0
          • Lubin97  

            já jsem teda zase použil M8000 boost a zdá se být taky ok, hlavně díky tomu jak je v těch klikách chaos.

            když jsem to porovnával jak to mají na nových kolech, přišlo mi, že ty 8120 dávají na menší převodníky a 8100 na 34t

            vzhledem k tomu, že rozdíl mezi 11s a 12s kazetou je minimální tak jsem tam dal M8000 na který mám převodník od AB, který jsem zjistil že má 1mm offset

            0 0
            • Boby83  

              Tak pokud dobře počítám, tak máš teda linku kolem 52,5mm. Což se teda blíží klikam M8100 (52mm). Kliky M8120 mají linku 55mm.

              Když jsem to u nových kol porovnával já, tak mi právě zase naopak přišlo, že u menších převodníku (30z, 32z) výrobci používají spíš kliky M8100 a u těch větších M8120. Konec konců i nový Neuron cf9 má převodník 30z a kliky M8100. Uprgadoval jsem právě Neurona cf9 2019, tak jsem to teda nakonec zkopíroval podle Canyonu.

              0 0
              • jarouš2  

                To je uplně fuk. Prostě sram kazeta řadí v pohodě a shimano na shimano kompletu ne.

                0 0
                • Mr.Duck  

                  Nejak si to uplne nedokazu vysvetlit, ale asi bych to na tvym miste odnes do slusnyho servisu :) Jeste sem nemel v ruce 12s ani shimano ani sram, co by se nedalo nejak slusne nastavit. Zrovna 12s shimano mi prijde fakt easy a i par urvanejch patkach a tak.

                  0 0
                • matbiker  

                  Kdybys chtěl, tak se ozvi, určitě bychom to poladili. Zlín / Pozděchov

                  0 0
                  • jarouš2  

                    Díky, ale kolo od nikoho nepotřebuji seřizovat. Když dám XTR kazetu se stejným rozsahem, tak funguje.. takže asi nebude problém v seřízení..

                    0 0
                    • Mr.Duck  

                      No někde problém bude, a nemyslím to nijak zle ale když to dohromady nefunguje, něco je špatně. A pokud máš všechny díly xtr, kompatibilita problém nebude tak když to nechodí, asi by stálo za pohled někoho jiného.

                      Ego řešení problémů nepomáhá :)

                      0 0
              • Lubin97  

                to je přávě ten chaos, nerozumím kde to teda měří, přece tam nelítájí 3mm

                já chtěl prostě zachovat svůj AB ovál a proto jsem šel do M8000.

                Je pravda, že na hodně kolech je spíš 8100 než 8120

                0 0
                • jarouš2  

                  Já mám taky kliky m8000 (kvůli wattmetru). V tom bych vůbec problém neviděl..

                  0 0
                  • Lubin97  

                    a máš ten dolní omez.šroub volný když to takhle skáče nebo je to už na dorazu?

                    0 0
      • Lubin97  

        taky jsem to ted šteloval, nejdříve zkontrolovat chod lanka a pak jestli má dobře seřízenou vůli, resp.toto

        já upravil ohnutí bovdenu a chod lanka a chodí to, ještě jsem to teda nezkoušel v záběru.

        Dále ještě ta patka…

        0 0
    • team_daddy  

      Nahodím takovej lamerskej dotaz. Chtěl sem svýho šemíka přehodit ze 3×10 na 2×10 s vidinou, že koupím bazarový kliky, přepnu levý řazení na 2× a bude vystaráno za pár kaček. Jenže než jsem se ke změně dokopal, začalo mi vrtat hlavou, zda se mi přece jen nelíbí myšlenka 1×. No, líbí. Jenže, co dál. Mám obyč záplety s rychloupínákem a Shimano ořechem. Do toho vrtat nechci. Došlo mi teda, že mám možnosti Sram SX/NX nebo Shimano 1×11.

      Jenže sem našel, že Cycology prodává tuhle sadu 1×12 mix SLX, XT, Sunrace pro klasickej ořech:

      https://www.cycology.cz/…ch-p1267393/

      A chci se zeptat, vidíte nějakej ZÁSADNÍ problém či omezení, který jsem si neuvědomil?

      Přijde to na tento bike:

      https://www.bike-forum.cz/…big-nine-500

      Má to normálně 73mm střed se závitem (aspoň mě to tak teda připadá).

      Předem díky za postřehy.

      0 0
      • milan.v  

        Já jen napíši, co jsem zde četl, někdo to tu navrhoval jako řešení pro konkrétní situaci, ta tvá se zdá být totožná, tzn. vůbec nepochybuji o funkčnosti.

        0 0
      • kamaro  

        Ahoj, čeká mě podobná představa, jen z 3×9. Kdesi jsem dával obdobný dotaz, nevím jestli to bylo v tomto vlákně.

        Mělo by to fungovat bez problémů, pokud máš 3×10 kliky tak by jsi teoreticky nemusel měnit ani kliky, NW převodník namontuješ na střední pozici.

        Převodník jsem objednával z Ali, uvidím jestli bude fungovat na 12s v pořádku, jinak bych musel vzít jiný (dražší) u kterého píšou že na 12s funguje. Co jsem tak vyčetl z jiných diskuzí, raději řetěz Sram (Shimano řetězy se mohou lepit na převodníky jiných značek než Shimano, jsou trochu užší).

        0 0
      • novas752  

        Úplně v pohodě, půjde to tam. Akorát budeš potřebovat nové středové složení (asi 250Kč).

        0 0
      • xtonda  

        Kazetu bych dal 11–51

        https://www.bike-discount.de/…11-51-917645

        https://www.bike-discount.de/…11-51-917647

        A na kliky možná bude stačit jen dát nový převodník na místo středního.

        0 0
    • Chlebovnik  

      Dokázal by někdo teď s odstupem času spolehlivě potvrdit, jaká kombinace SRAM/Shimano na 12 funguje?

      Nejdřív se řešilo řazení Shimano (XTR) na kazetách + hazkách od SRAMU. To fungovalo.

      Teď jsem dostal informaci, že kazeta Shimano + hazka SRAM + řazení SRAM nefunguje. I Garbaruk píše, že kazety mají jinou šířku.

      Chtěl bych dát hazku od Shimana. Kazeta musí zůstat SRAM (Micro Spline pro můj náboj není a teď mám XD). Řazení bych preferoval Shimano, ale nevadí mi ani SRAM.

      Co bude fungovat?

      0 0
      • Smazaný účet  

        Nedavno jsem resil stejnou otazku. Vedel jsem, ze GX orla uz ani zadarmo. Jelikoz pro naboje Syntace neni MS orech, tak jsem vzal retez a kazetu X01, hazku SLX, packu XT a rozhodne nelituji. Razeni chodi hladce a presne, potesila me moznost radit o dva stupne najednou. Abych teda jen nechvalil, tak nejake nevyhody se taky najdou: pro Hope Tech paky a razeni neni spolecna objimka, hazka nema zamek raminka, takze sundat/nasadit zadni kolo je opruz. Je to takovy japorel, ale me to funguge dobre a vyhovuje vic jak cisty orel.

        0 0
      • Aussig  

        GX kazeta, XT páčka, SLX házka, GX řetez. Tohle jezdí žena co vyšlo Shimano a je to cajk.

        0 0
      • Bafoon  

        Sram packa, shimano retez, sram spojka, slx hazka a slx kazeta – ok :)

        0 0
    • Smazaný účet  

      Po letech na Sramu Grip Shift jsme pořídil kombinaci pačky XTR, hazka XT, kazeta X01 a řetěž X01.

      Problém mám, že někdy se páčky propadnout a řadí až na druhé pozici. Kde může být zakopaný pes ?

      0 0
    • Jenda  

      Hmm, tak jsem dneska nahodil na manželky bike 1×12 a nějak nevím jak to seřídit. Dýlku řetězu jsem dal dle návodu, jenže je to asi moc krátký, nebo nevim. Každopádně kolem prostředka kazety je horní kladka brutálně daleko od pastorků. Na horním pastorku to nejsem schopen dostat do pozice, aby mi 51z ladilo s tou linkou na raménku. Resp asi by se to tam dostalo, kdyby se hazka hnula ještě víc dopředu, teď mám ten stavěcí šroub úplně vytočenej a přijde mi jako by to bylo pořád málo.

      Jako nějak to řadí, ale nevim nevim…

      Bike je 26", kazeta slx, hazka slx, řazení XT, převodník 32 z, řetěz zkrácený na 114 článků.

      Jsem z toho trochu mrzutej…

      Mám pořídit delší řetěz? Nebo co s tím?

      0 0
      • Vilém  

        Nedavno se tu diskutovala nekompatibilni patka ramu, ktera se musela o par mm zapilovat, aby se kladka dostala do patricne pozice. Mozna je to stejny pripad.

        0 0
      • Boby83  

        Nemáš náhodou patku na Shimano direct mount? Jestli ano, tak Shimano 1×12 používá patku pro klasické uchycení, jako používá sram.

        0 0
        • kamaro  

          Mám stejné podezření jako Boby83, zkus sem dát foto z boční strany.

          0 0
      • novas752  

        Fotku na nejmenšim a největšim pastorku zboku, fotku patky rámu zeshora, fotku upnutí přehazvačky do patky z vnitřní strany (sundat kolo).

        0 0
      • Tina  

        Pokiaľ máš dĺžku zadnej stavby 440mm alebo dlhšiu tak máš IMHO krátku reťaz.Ešte je možné, že nemáš prehazku dobré namontovanú. Skús trochu povoliť hlavnú skrutku či sa prehazka ešte viac nepootočí na háku.

        0 0
        • novas752  

          I na 435mm a 32z převodník už je to málo.

          0 0
          • Jenda  

            Je to Santa Blur LT, teď jsem někde vyhrabal, že by měl mít 432 zadní stavbu. Hlavní šroubek mám povolenej úplně. Večer to vyfotím a dám sem fotky.

            Zkusím ještě dát 2 články navíc uvidím jestli to bude lepší. Fakt to ale vypadá, že bych potřeboval tu operku přehazky na patce posunout víc dopředu. Nebo mě napadá, dát na překazku jinej ten kroužek s packou co se zasekne o přehazku a až o něj se opírá ten hlavní šroub.

            0 0
            • Tina  

              Musíš vyfotiť. Inak to podľa tvojho popisu nie som schopná vyhodnotiť.

              0 0
              • Jenda  

                Tak tady je z boku na nejmenším a největším pastorku, hlavní šroub úplně povolenej. Je vidět že i na největším pastorku je hazka moc vzadu a kladka dost daleko, blíž jí ale s touto délkou řetězu nedostanu. O 2 články delší řetěz zkusím později.

                Poddotaz – protože 12sp nýtovanému spoji nevěřím, tak jsem asi tímto řetěz dojebal, je šance ho nasadit na 11sp?

                0 0
                • Tina  

                  Prehazka je v nesprávnej pozícii. Paralelogram má byť viac vpredu. Teda pootočená v protismere hodinových ručičiek. Máš ju dobre nasadenú na háku rámu?

                  0 0
                  • Jenda  

                    nasazený je to dobře, fakt to vypadá, že prostě ta patka si s tímhle moc nerozumí. Zkusím si nechat udělat ten mezikroužek co se o něj opíhá hlavní šroub přehazky, to by nemuselo být tak složitý, bohužel dělat jinou patku je díky jejímu komplexnímu tvaru nereálný :-/

                    0 0
                    • Lubin97  

                      Nekde to mas spatne, taky sem to řešil ale jen si mi špatně sedl šroub na pátku a nešlo to dotáhnout, zkontroluj jestli to opravdu sedí, řetěz nevypadá krátký ale ta hazka je mimo jak píše tina

                      0 0
                      • Jenda  

                        Nasazený je to fakt dobře, do správný pozice bych to dostal, pokud by tam nebyl ten mezikus na hazce o který se opírá hlavní šroub. Bohužel ne šroub je nízko, takže pokud to nasadím tak, že ten zobáček jde pryč, tak mi nedosáhne na výstupek na patce. No další pokračování bude asi až o víkendu :-/

                        0 0
                        • mirorek2  

                          nemá to řešení, patka nesedí

                          resp má, sram nebo jiná patka

                          0 0
                          • Vilém  

                            Resenim je pilnik.

                            0 0
                            • mirorek2  

                              pak se šroubek nebude mít o co opřít

                              0 0
                              • Vilém  

                                Zalezi jak je ta konkretni patka konstruovana. Nadavno tu nekdo resil totez a vysledek byl, ze zobacek propiloval, dle jeho popisu, asi o 5mm.

                                0 0
                          • Jenda  

                            jj, uvažuju že přeci jenom zkusím nechat vyrobit jinou patku

                            Nejdřív musím najít náhradní jako vzor a rozmyslet jak to bude nejlepší, pak asi vytisknu 3D model na test a pak teprv finální výrobek :-)

                            0 0
                            • Jenda  

                              Takže 3D model vytištěn, na fotce srovnání s originál patkou. O víkend budu testovat a upravovat design. Až to bude odladěný tak zadám výrobu finálního kusu z duralu. Jsem fakt zvědavej, zatím je ten dorazovej zobáček o cca 3mm dál.

                              0 0
                              • Aussig  

                                Hezký, domácí výroba?

                                Kde nechat vyrobit patku by mě jinak docela zajímalo… Přijde mi, že soustružník se na tebe kvůli takové drobnosti vyprdne.

                                0 0
                                • Kouba_2005  

                                  Ja to sveril firme, co se kovovyrobou a kovoobrabenim zabyva. Pan si to vzal do ruky, parkrat otocil a jen se zeptal „Kolik toho chces? To je na kolo, ne?“ Takze bych rekl, ze s tim zadny problem nebude.

                                  0 0
                                • Jenda  

                                  Máme v práci mechanika kterej pro nás dělá kde co všechno. Říkal že tohle nebude problém. Jako bonus – cokoliv pracovního mu trvá a člověk ho musí uhánět, tyhle věci ale dělá přednostně protože ho to baví a ví k čemu to je. Narozdíl od těch pracovních věcí, kdy účel častokrát pořádně nevíme ani mi :-D

                                  0 0
                        • Smazaný účet  

                          To máš na nějakým trialu? To stejně hned urveš.

                          0 0
                  • Smazaný účet  

                    Pěkně kombo na druhém obrázku, nejsem sám co má nový Ralph vpředu. A ten Fast Trak vzadu, je rychlejší než Ralph?

                    0 0
                    • Tina  

                      Fast Trak je objemnejší (29×2,3"). Vpredu je starý Ralph 29×2,25"

                      0 0
                • Jenda  

                  Takže pokus s vytištěnou patkou. Už to vypadá dobře, řadí to výrazně líp, na to jak se patka jako taková ohýbala to řadilo až překvapivě dobře.

                  0 0
                  • Jenda  

                    Tak patku mi nakonec vyrobil místní kouzelník matbiker, vše funguje skvěle a myslím že i na tý 26 to bude bez problémů i v terénu

                    0 0
                    • kamaro  

                      Palec nahoru pro matbikera, je to machr !!!

                      0 0
                      • Cavendish  

                        Dívat se na jeho výtvory to je pastva pro oči. Pak si dycky připadám jako neschopný blbec…

                        0 0
                        • kamaro  

                          Neboj, nejsi sám…

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            Mě spíš překvapuje, že některá kola s klasickou patkou nejsou se Shimanem 12s compatible.

                            0 0
                          • matbiker  

                            Ogari, snad se budu cervenat...... Zase to neprehanejte, vsechno co delam je uplne zakladni strojarina.

                            0 0
                            • Kouba_2005  

                              Základní strojařina za směšné ceny, to jsi zapomněl dodat :-) Já si nechal udělat dvě náhradní patky s lehkými úpravami, mustrem byl originál. Za 2ks chtěli 3000,– , to jen abys měl představu o cenotvorbě :-) Ještě že jsem to nemusel platit :-)

                              0 0
                            • Cavendish  

                              Až budu stavět mladýmu, tak bubu určitě potřebovat pokrátit kliky :)))

                              0 0
                            • dan001  

                              Vždycky když napíšeš základní strojařina nebo něco podobného tak se mi chce zahodit výuční list :-)

                              0 0
                            • Romancero  

                              ano je to základní strojařina! ale je dnes čím dál vzácnější najít fachmany jako jsi ty! a které to navíc baví:-)

                              0 0
    • grafik  

      Dotaz na kolegy co už mají shimano 1×12, existuje redukce I-spec EV na I spec A?

      0 0
    • Tehu  

      Ahojte, 1*12 Shimano… XT hazka, XT řazení, SLX(XT) kazeta tam je to OK, a k tomu tyhle kliky? Předpokládám že to bude hlavně co se týče řetězové linky OK. Nebo ne? Ano rám je Boost 15*110 a 12*148.

      https://www.kupkolo.cz/…dub_z103833/?…

      střed https://www.tsbohemia.cz/…d303412.html?…

      0 0
    • cubas  

      Chtěl jsem se zeptat na zkušenosti ohledně Shimano 12s řetězu a převodníku Abolute Black. Jak jsem to tady četl, někomu funguje bez problémů někomu vůbec.

      Podle výrobce by měly být všechny převodníky mladší dvou let na 12ti rychlostní řetězy Shimano funkční.

      Nicméně u mne to uplně tiché a pohodové není. Ne že by řetěz nezapadl na zuby, ale je hlučnější, trošku „křupe“ (zejména při krajních polohách na kazetě) při dosedání. (na 11 řetězu fungoval krásně tiše).

      Je nějaký převodní 100 pro fukční pro 104 BCD? Zmiňovaný FSA megatooth? Nebo staré kliky (sh. 780) poslat do světa a pořídit si nové XT 8100 ?

      0 0
      • Smazaný účet  

        Co Sram řetěz?

        0 0
        • cubas  

          No, možná na něj dojde. Ale zatím mi řazení běhá na pastorcích krásně hladce, tak bych se chtěl pokusit nechat všechno shimano

          0 0
      • rdkvc  

        sh12 specific prevodnik dela wolftooth, koupit se da treba tady u nemcu – https://www.bike-components.de/…ette-p74347/

        bohuzel je opravdu jen na ty nove dvanactkove shimano retezy s hyperglide+, s jinyma to pry dobre chodit nebude. psal jsem si primo se supportem wolftooth, jelikoz uvazuju o koupi wattaku, na kterej se montuje prave 104bcd a aktualne vozim 11 shimano, takze idealni by pro mne bylo, kdyby to zvladlo jak tu soucasnou jedenactku, tak vyhledove 12 shimano – kdyby nekdo mel neco odzkousenyho, tak sem s tim :)

        0 0
        • Mr.Duck  

          NSB. Vozil jsem na 11 chvilku a teď ho používám s 12s,žádný problém nevidím.

          Nevím jestli hraje roli že při přechodu na 12 byl už použitý, ale neměl jsem na něm najeto moc tak nemyslím že to má vliv.

          0 0
        • novas752  

          Teď mám 2 vyjížďky na Garbaruku se Shimanem 12, funguje bezproblému. Shimano 11 to zvládá v pohodě taky, kamarád ho má už skoro rok.

          0 0
      • Smazaný účet  

        Tohle mě zaujalo. Chci vyzkoušet ovál na direct mount klikách, SLX 7120, ale nechci riskovat, že to nebude fungovat.

        Je tohle ojedinělej problém, nebo je to co cubas popisuje běžný?

        0 0
        • l-e-t-o  

          Absolute Black má už i oválné převodníky dělané přímo pro 12 spd Shimano řetězy. Pořídil jsem si jej před pár měsíci na kliky Race Face SixC a šlape to jak po másle.

          0 0
    • jarouš2  

      Jen takový poznatek. Dal jsem slx řetěz a vydržel mi cca 400km a mel 132.8..

      Jezdím většinou NP 270–290w na 78kg .

      NX je na tom líp.

      0 0
    • Kouba_2005  

      Asi mi tu zbyde fungl nová přehazka RD-M8100, tedy na 10–51, nebyla ani namontovaná, ale krabičku už jsem neprozřetelně vyhodil. Nakonec budu mít kazetu 10–45 a dle všech pramenů to není úplně kompatibilní, tak kdyby měl někdo zájem …

      0 0
    • velwoo  

      Ahojte, myslíte, že tam narvem 36z prevodnik? Je to nove SLX a na foto je 30z. Ak sa nemylim, nove SLX sa vyraba max. do 34z, teda by som šiel do XT. Súdiac podľa stránky shimano, asi to nebude len také jednoduché prehodiť prevodník, kedze tam vidím rôzne varianty.. Ďakujem za reakcie.

      0 0
    • pivos  

      Jaká je životnost kazety XTR 10–51? Má už někdo dlouhodobou zkušenost? Ideálně třeba v porovnání s Eagle X01.

      0 0
    • Kouba_2005  

      Domek 68mm, dvě podložky vpravo, jedna vlevo. Kliky FC-MT610, kazeta SunRace CSMZ800 11–51z, řetěz SLX CN-M7100, hazka SLX RD-M7100-SGS. Se Sram GX řetězem to při největším pastorku dost rachotilo při nabíhání na zuby převodníku. S Shimano řetězem je to tichoučký, po celý kazetě to chodí krásně, ale na 8. pastorek (28z) to nechce nabíhat. Vždycky to z něj jakoby sklouzne. Patka je superrovná – naladěná rovnákem, odklon hazky je na minimum, tz. nejmenší pastorky max. opásané. Když jsem zkoumal nabíhací zuby jedotlivých pastorků, tak vypadají na všech stejně. Jen ten 28z prostě zlobí, jinak to šlape parádně. Má někdo nápad? Díky.

      0 0
    • Fanda1092  

      Ahoj, chci se zeptat jestli nemáte někdo zkušenost s oválným převodníkem. Mám nový superior na XT (1×12) a přemýšlím zda by nebylo dobré osadit ho místo převodníku s 36 zuby na menší oválný převodník též od Shimana

      0 0
      • Vilém  

        Shimano dela ovalne prevodniky?

        0 0
      • milan.v  

        To máš z továrny kolo s převodníkem 36 zubů na 1×12?!?

        0 0
      • novas752  

        Hele ovál… Buď ho chceš nebo nechceš. Určitě věc která stojí za vyzkušení. Taky ale neni ovál jako ovál – každá značka ho má šišatej a natočenej vůči klice trochu jinak. Já mám Garbaruk.

        Je to super do kopce, nejvíc to poznám v mírnym rychlejšim kopci, šlape se líp, mrtvý polohy klik (klika dole nebo nahoře) jsou jako kdybys jel na lehčim převodu = jakoby se v nich nezasekáváš.

        Naopak na rovině to trochu tahá za nohy, na roviny bych volil kulatej.

        Za mě fajn věc do kopců. Jestli ti vyhovuje 36z kulatej tak ber 36 i ovál.

        0 0
      • blue.sun  

        Za rok ježdění jsem si na ovál tak zvykl, že ho vlastně ani nevnímám. A nebo netuším, co bych měl vnímat. 36×10 je ovšem brutální rychlopřevod, jde to vůbec využít?

        0 0
        • doubleingram  

          Mam 34 × 10 a z vetsiho kopce bych 36 nebo 38 urcite uvital, uz neni jak zrychlovat prevodama, max hodne velka frekvence.

          0 0
          • blue.sun  

            Z takových kopců už nešlapu kvůli bezpečnosti. :-D A hlavně jich je asi jen pár v zemi, kde by to fakt šlo využít.

            0 0
    • Lister  

      Pokud mě někdo zkušenost nejlepší řešení jak spojit EAGLE převodník s jinak komplet Shimano pohonem (XT).

      Podle všeho Shimano řetěz s jejich spojkou asi nefunguje nebo ano? Kupoval bych XT řetěz. Tina psala dát EAGLE spojku – fajn to by šlo, jaká je podle vás životnost spojek, myslíte, že se dá bezpečné použít třeba na 2 řetězy? Naštěstí ta spojka nestojí tolik jako Shimano verze, takže se samozřejmě dá vyměnit s každým řetězem. Já teď vozím na jednom řetězu spojky 2, protože jsem řetěz přerval – ta druhé je s vyjetého řetězu a zatím se tváří OK a pohon je v klidu.

      Má někdo srovnání jak chodí Shimano a Sram řetěz? Jestli je tam rozdíl v rychlosti a přesnosti řazení – hlavně dolů údajně Shimano nepadá jak kámen z věže, ale lépe slézá – když už to tam je, tak bych o to nerad zbytečné přišel.

      S X0 Eaglem na svém kole jsem spokojen, ale ekonomicky prostě vyjde XT úplně jinak, tak bych to chtěl vyzkoušet.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Dávat vytahanou spojku na nový řetěz je nesmysl.

        0 0
      • novas752  

        Mě teda běhá Shimano řetěz i se spojkou naprosto v pohodě. Kazeta XT, převodník Garbaruk.

        0 0
        • Lister  

          Díky, dobré zprávy. Teď jestli ještě někdo dokáže potvrdit, že to tak je i na originálním Sram EAGLE převodníku.

          0 0
          • Jenda  

            hele ta eagle spojka stojí 75 korun, tak jí kup a můžeš otestovat nejdřív shimano a když to nebude běhat tak dáš eagle ;-)

            0 0
            • Lister  

              Mám v plánu. Ale tak mne hlavně zajímá jestli to někdo dlouhodobě vozí a funguje mu to.

              Jako za sebe – X0 Eaglem je zatím nejlepší sada co jsem.vozil a to mám za sebou asi všechny slušné systemy co byly na trhu. I do nebes vynášena 9 SPD X.0 se k tomu neblíží.

              Takže nechci zbytečné zkoušet něco, co z dlouhodobého hlediska nefunguje dobře.

              PS: kdyby se chtěl někdo zeptat, proč to tedy chci měnit, tak nechci, tohle půjde na úplně jiné kolo.

              0 0
              • Smazaný účet  

                12sp XTR prevodnik a X01 retez v pohode, mam to kratce, ale zatm max spokojenost, klidne vem SLX hazku, ale packu dej XT, ta ma navic microsift ci jak se to jmenuje – radi okamzite v horni poloze a muzes podradit najednou o dva pastorky

                0 0
                • lubosalbi  

                  Tak 12sp Shimano převodník a Sram řetěz by fungovat měl, tam jde hlavně o opačné použití, Sram převodník a Shimano řetěz

                  Já mám kazetu, převodník a řetěz Sram, páčku a měnič Shimano, tak jsem to zatím neřešil.

                  0 0
                  • Kouba_2005  

                    Tak Sram řetěz mi na nejlevnějších 12s shimano klikách dělal takovej bordel, že jsem dal Shimano řetěz a je ticho.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Sem to blbe precetl, osobne nevidim duvod proc by to nemohlo fungovat i naopak

                      0 0
                      • novas752  

                        Protože Shimano řetěz má delší konce vnitřních článků. ne všechny převodníky na tom fungují.

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          Takze shimano retez nejde na sram kazetu?

                          0 0
                          • Lister  

                            Kazeta není problém. Tam je to jedno

                            Ale osobně nechci kombinovat kazetu a hazku různých výrobců. Každá kazeta má jiné odstupňování a jakákoliv kombinace bude kompromis.

                            Vím že hodně lidí s tím problém nemá a z finančního hlediska je asi velké lákadlo dat ke Sramu třeba SLX kazetu, ale IMHO to nemůže fungovat tak dobře jako komplet Sram.

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              Takže komplet XT, je to i hezčí ;)

                              0 0
                              • novas752  

                                Kazetu klidně SLX, kromě materiálu 2 největšího pastorku jsou naprosto identické a XT stojí skoro 2× tolik co SLX.

                                0 0
                                • Smazaný účet  

                                  Někdo myslím na ni plival, a hazka se liší v čem?

                                  0 0
                                  • novas752  

                                    Barva, materiál ramínka, SLX nemá dírku v krytce pro nastavení odporu třecí spojky, XT ano.

                                    Nejdůležitější je páčka, tu bych dával XT vždy.

                                    0 0
                                    • Smazaný účet  

                                      Jasný a kliky?

                                      0 0
                                    • Lister  

                                      Vidíš zrovna ten port na nastavení spojky stojí za každou korunu ;-)

                                      0 0
                                      • novas752  

                                        Jo ten je celkem užitečnej. Ale je to takový „za jízdy žádný rozdíl“, odpor u SLX se dá nastavit po demontáži krytu spojky no.

                                        0 0
                          • novas752  

                            Na kazetu jde, tam má tenký zuby. Ale osobně mám pocit že shimano + shimano chodí trošku líp než shimano + sram.

                            Problém je s některýma převodníkama. Zvlášť s těma, které byly vyvíjené ještě pro 11spd, 12spd sram s tim většinou funguje bez problému, 12spd shimano s tim mívá problém častěji.

                            0 0
          • milan.v  

            No, na ojetém SRAM Eagle převodníku by to mělo fungovat, co jsem tak zachytil, problém byl s novým ve vazbě na užší vnitřní šířku řetězů Shimano…

            Případně mě, prosím, opravte, já zatím mám na kole hybrid se SRAM řetězem a kazetou.

            0 0
      • Tina  

        Shimano zmenilo spojku. Táto nová funguje aj s prevodníkmi Eagle alebo Garbaruk. Nová spojka má iné vnútorné tvarovanie.

        0 0
        • Lister  

          Díky za info. A to se měnilo nějak průběžně nebo jen u XTR a nižší sady už mají vždy tu novou?

          To by vše dost zjednodušilo, protože mám doma dvoje Šrám kliky v potřebné délce a ideální velikostí převodníku a přišlo mi zbytečné kupovat kliky jiné. Kdyby se aspoň velcí hráči dokázali domluvit na nějakém standardu pro uchycení DM převodníků…

          0 0
          • novas752  

            Tak na sram kliky neni problém kouoit převodník Garbaruk, Absoluteblack atd.

            0 0
            • Lister  

              Tak on není problém koupit skoro cokoliv, ale pokud by to mělo fungovat, tak proč?

              0 0
          • Tina  

            Zmenilo sa to ešte keď existovalo iba XTR. Stará spojka mala hranatý vnútorný výrez.

            0 0
        • dan001  

          Dám to sem jen kdyby to někdo hledal.

          Mám převodník OneUp oval na klikách FC-M8000 a ani nová Shimano spojka nefunguje, řetěz XT. Musel jsem dát Sram spojku.

          0 0
          • Lister  

            A máš ten jejich novy převodník?

            Na One Up jsem se díval a mají dvě verze převodníků – jedny kompatibilní se Sramem a pak novou verzi, kde udávají kompatibilitu i se Shimanem. Platí to pro tu jejich switch verzi.

            0 0
            • dan001  

              Kupoval jsem ho na konci listopadu, jestli se něco změnilo netuším.

              0 0
              • matbiker  

                Zmenilo, mam dojem ze tak 1 mesic uz to maji i pro Sh, predtim meli vsude napsane pouze 12s Sram.

                0 0
    • Kefal  

      Zdravim. Ohledne predelavek komponentu jsemuplny zacatecnik. Ale ted me chytla predstava se to naucit a trosku si s tim pohrat. Asi spis kvuli designu. Chtel bych vymenit kazetu, prevodnik a kliky z shimano slx na sram xg eagle. Je to mozne? Mam ted slx kazetu 12s a prevodnik 30t. Chtel bych prejit na 34/36. Je to mozne cele prehodit? Jak kazetu tak i prevodnik nebo to musi jit jen v nejakych kompotabilitach? Diky moc

      0 0
      • Lister  

        Nedělal bych to. Obecně GX kazety můžou být lehce problémové, ne každá je dobře slisovaná. Přechodem na Sram si v ničem nepomůžeš.

        Převodník jednoduše vyměníš i u Shimana a k tomu budeš samozřejmě potřebovat delší řetěz – prodloužit se jednoduše nedá, takže bych výměnu převodníku naplánoval na konec životnosti současného řetězu.

        0 0
        • Kefal  

          To bude za dlouho, mam ho den :-))) chtel jsem kolo uplne cele v cernem-takovou fajnovku. Takze klidne i ten retez delsi v cernem

          0 0
          • Smazaný účet  

            To je blbost, prechazet z SLX na GX, ktere ma horsi odstupnovani, drazsi kazety a obecne ne moc kvalitni provedeni.

            0 0
      • Aussig  

        Jestli je to na tvého Canyona tak kazeta nepůjde. Musel by si zaplést novej náboj, na kterej je XD ořech. Ostatní jde.

        Předpokládám že je to nové kolo, neřešil bych to, zbytečná investice. Radost si můžeš udělat později něčím o level lepším.

        EDIT: za ty peníze můžeš koupit solidní brzdy, které to kolo posunou. Nebo bych případně postupně šetřil na záplety, tím docílíš i toho náboje = XD ořech = Sram kazeta.

        0 0
        • Kefal  

          Chapu. Ja o tom orechu na sramky neco cetl. Takze pokud jakakoliv sram kazeta tak se musi resit orech?

          Tim padem asi nic.

          No a k tomu prevodniku. Prijde mi slaby tah na 30T. Proto bych chtel prejit na tech 36T.

          Ohledne brzd bych klidne taky resil. Prijde mi to ze to ani nebrzdi a mam ho par hodin. Dobre brzdy jsou napr.? Diky

          0 0
          • krabica  

            Mezi 30 a 36 je obrovský skok, to neděláš dobře…

            0 0
            • milan.v  

              Patrně vůbec netuší, do čeho jde…

              0 0
              • Lister  

                Patrně?

                Celé je to špatně, u mne přesně naopak – pokud si můžu vybrat tak raději vždy světlou kazetu.

                0 0
              • Lister  

                Patrně?

                Celé je to špatně, u mne přesně naopak – pokud si můžu vybrat tak raději vždy světlou kazetu.

                0 0
          • Aussig  

            Tady máš převodníky které na to nasadíš. Nasadit 36 je obří skok, a celkem těžkej převod. Volil bych 32 / 34, SLX v pohodě stačí, až budeš vědět co ti sedne, kup něco lepšího. Chápu že 30z je málo, 32 si myslim že je ale pro 90% lidí cajk. Tady si můžeš lehce navolit, nebo porovnat s původním kolem převodové poměry.

            Na tvůj náboj Sram kazetu nenasadíš, jedině Shimano nebo celkem drahý libovky. Na náboj se dává samostatný díl (ořech), na kterém je osazená kazeta. Je jich víc druhů, Sram používá XD, Nové Shimano Microspline. Shimano na svůj náboj logicky nedovolí jiný, než svůj ořech.

            K těm brzám, může taky chvilku trvat než se rozbrzdí, i základní Shimana jsou celkem fajn brzdy. Nasadil bych tam jinak SLX / XT, dvou/čtyř pístky a kotouče podle proporcí.

            To tak v kostce. Já být tebou tak bych neřešil a jezdil, na tom kole není vyloženě nic špatného. Užívej novoty, na upgrade ještě bude spousta času.

            0 0
          • kejda  

            Jakákoli kazeta od Sramu ne, pouze řady GX a výše. Ty mají pastorky 10–50. Na své kolo můžeš koupit jen kazetu NX, abys nemusel přeplétat, pastorky 11–50.

            Brzdy, je normální, že u nového kola se musí zajet, tak počkej a něco najeď, ať si sednou.

            Skočit na převodníku z 30t na 36t, to sis rovnou mohl koupit jiné kolo, pokud máš tak silné nohy…

            0 0
            • Mr.Duck  

              NX by na jeho Microspline ořech moc dobře nesedělo :)

              0 0
            • Kefal  

              Vybavou me tohle nadchlo, jako zacatecnicke kolo si myslim ze je ok. Jen pri jizde mi to prijde malo. Chci aspon 34T ale ted kdyz se divam tak pokud ten prevodnik bude prumerem vetsi tak mi asi bude skrtat ram vedouci na zadni kolo

              0 0
              • Vilém  

                Tak to ti nevim, jestli tam tech 34z vyjde.

                0 0
                • Lister  

                  Tak oni výrobci narozdíl od uživatelů většinou vědí, co dělají.

                  Kdo potřebuje na 29 víc než 32×10, ať si pořídí silničku :-P

                  0 0
                  • Vilém  

                    Nj, takoyvch lidi je spousta, leta byli zvyknuti na 44z pilu, jezdit kadenci 40–50 na nejtezsi prevod a pak si koupi neco s jednopilou a placou.

                    0 0
                  • Smazaný účet  

                    Do nekopcovitých krajů stačí 34 i pro ty, co moc nejezdí.

                    0 0
                    • Lister  

                      Ty jezdíš na MTB nějakou delší dobu průměrem 30km/hod?

                      Naopak si myslím, že to člověka spíš bude štvát v kopcovitém terénu, když si nemůže pořádně prišlápnout z kopce, ale na to se dá rychle zvyknout. Nikdo z nás není závodník, pár vteřin ho nezabije.

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Když jsem byl v kondici, neměl jsem kolem Brna s 34z problém. Chvíli trvá, než se dostanu do lesa. Teď mám vajco 32z a mám problém ve stojkách s rovnováhou.

                        0 0
                  • Haryk  

                    No vidíš. A jsou mistri, co vozí 36…což nechápu.

                    0 0
                    • kejda  

                      I 38z…a prý v pohodě. Asi jezdí strašný bomby :))

                      0 0
                      • Lister  

                        To rozhodně, protože u 38 zubů bude potřeba na začátku vytrvalým úsilím vybrousil žlábek do zadní vidlice.

                        0 0
                        • kejda  

                          Vidíš, to mě nenapadlo. Na ten žlábek to bude chtít ale trochu vyšší kadenci, ne? :)

                          0 0
                          • Peslezedirou  

                            Vyšší kadencí a nebo flexou :-) jeden zdejší uživatel je šikovný v ovládání tohoto nástroje :-)

                            0 0
                            • aleskala  

                              Možná to bede vadit jen těm širším zubům :)

                              Ať ti někdo pošle průměr, odečti svůj a hned to zjistíš.

                              0 0
                    • popokatepetl  

                      Co je na tom divného. Na HT mam 34×11/46 – chybí převod do rychla. Na fulu 34×10/51. Do rychla je to výrazně lepší, pastorek 51z je do počtu. Tak bych si převodníkem 36z posunul převody nahoru a měl jeden pastorek na sjezdy.

                      0 0
                      • creater  

                        já jezdím 36×11/46 a je to úplně v pohodě, jak do lehka tak rychla :-)

                        0 0
                        • Potkan007  

                          Ono strašně záleží, kde to kolo jezdí. Jednu dobu jsem jezdil 38×11–42 na rovině po okolí Prahy a vystačil jsem si s tím úplně bez potíží. Kopec na tři minuty s tím jde vyšlapat a delší tu nejsou. Až kvůli kopcům ve vzdálenějším okolí jsem dával dopředu 34. Na 12s teď čekám 30×10–51, tak uvidím, co to se mnou udělá, jestli nebudu dávat 32.

                          0 0
                          • creater  

                            já jezdím Kokořínsko, Dubá, Českolipsko, ale tak zase jezdím víc, než „běžný cykloturista“ :-D

                            0 0
                        • Lachtis  

                          Ty jo docela čumím, ale je to o místě a výkonnosti a taky zda je silový či frekvenční jezdec…

                          Třeba já jezdím dost kopce a jsem jednoznačně frekvenční jezdec. Fyzičku mám docela dobrou, v poměru čísel, třeba v závodě, kde je cca 600 lidí končím v první stovce… a na fullu mám 32z a 11–46 a jako do rychla úplně cajk (45 km/h se dá pro mne v klidu a víc nepotřebuji), ale do pomala bych klidně uvítal lehčí. Proto upgrade bude 32 a 10–51, což bude naprosto dostačující (zejména do pomala, do rychla až zbytečně moc). Na HT mám 32z a 10–42 a ty kopce s tím jsou někdy masakr, ale přežít se to dá, nicméně dost to frekvenčního jezdce mého typu bolí…

                          0 0
                          • kejda  

                            Tak to by ti borci, co jezdí 36 a větší museli být permanentně na bedně… jestli jezdí rovinka a see tam koleček, co má 200 metrů na délku, tak asi ano, případně se školami po silnici, jinak jako úplně nechápu, co chceš s tímto převodníkem 36z například vymyslet v lese na stojce, co má třeba 15–20%…

                            Asi jsme ve špatném vlákně, pokud vím, tak jeden z největších bomberů se už nechal odlogovat:)))

                            0 0
                            • RUSH  

                              Já bych to neřešil. Pamatuji si, že před X lety vozil Hruška (bývalý profi silničář) na Orlíku (KPŽ) vepředu 39 (1×10 nebo 1×11 už nevím). Dojížděl na bedně. A Orlík patří mezi těžší závody. Já měl v té době 2×10 – 38/24 a 11–34 a moc jsem to nechápal, protože tu 24 jsem tam využíval hojně.

                              Dneska jsem na tom rozsahem zhruba stejně jako tehdy – mám 34 a 10–51 Shimano. Mě to vyhovuje. Někdo zase vozí 32 jinej 36… Tedy na XC/XCM.

                              0 0
                              • milan.v  

                                No jo, ale nechceš se snad poměřovat s bývalým, špičkovým silničářem Hruškou? Převody a to, co byli schopní utáhnout nízkou kadencí dříve, to si nedokážou představit mnozí současní profíci, natož hobby jezdci…

                                0 0
                                • RUSH  

                                  Poměřuju se hlavně sám ze sebou – viz. moje původní převody 2×10 a dnešní 1×12.

                                  To že někdo může mít větší sílu (a nižší váhu :-)) a tak preferuje těžší převod, ale nezpochybňuju.

                                  A jen na okraj – definitivní impulz k tomu, abych přešel na 1×12 (kromě uvedení řady Shimano SLX) byl loňský závod KPŽ v Ralsku, kde se mi vlivem bláta zasekl přesmykač, takže jsem druhou polovinu závodu absolvoval jen na velký tác (38). Sice blbě, ale šlo to.

                                  Teď jsem zvědav, jak mi to v závodě pojede na 1×12 (to si asi ještě všichni počkáme). Na normální ježdění a trénink to splnilo očekávání. Snad jen to odstupňování by mohlo být malinko jemnější, problém to ale není, jen pocit.

                                  0 0
                                  • Jenda  

                                    V tomhle byl extrém Véna Hornych, není žádná muší váha ale má brutální sílu, takže když jsem před lety viděl co a s jakými převody vyjel, tak jsem nechápal. Daň za to byla, že pod ním odcházely rámy jak na běžícím pásu, co jsem tak pochopil, vždycky je rozlámal kolem středu :-)

                                    Jak to má ale teď netuším.

                                    0 0
                                  • RUSH  

                                    1×12 premiéra na KPŽ na Orlíku dopadla na jedničku, technika fungovala absolutně perfektně, nebyl sebemenší problém. Ani odstupňování kazety 10–51 mě nepřišlo nějak zvláštní, prostě všechno fungovalo jak mělo.

                                    Jen se zeptám na výdrž řetězu, jsou na tom 12speed řetězy Shimano (Deore nebo SLX) nějak hůř oproti 10 a 11speed (taky Shimano)?

                                    0 0
                                    • radek01  

                                      Mám na XTR 1000km z toho tak 800 závodních takže výdrž parádní.

                                      0 0
                                      • kandik psi zub  

                                        zrovna ted mam Mimoňu na servisu, pri ty prilezitosti premerovali retez ( ne ze bych ho sam nemeril) a po 3500km je tak akorat na vymenu. Cili vydrz cca dvojnasobna proti 2×9, 2×10. Kdyz k tomu prictu daleko mensi šustivost a vetsi samočistivost celyho pohonu a moznost dokoupit spodni pastorky, i kdyz ne upe levne, tak je to krok dopredu jako bejk.

                                        0 0
                              • kamaro  

                                Jenom drobná technická. Jak s 39 zuby na převodníku řešil narow a wide zuby v kombinaci s 10 resp. 11 rychlostní kazetou? :-) Takže možná jich bylo jen 38 nebo dokonce 40 :-)

                                Nebo možná ještě nebyly NW převodníky, ale já si je víceméně pamatuji od začátku 1×něco éry.

                                0 0
                                • gerrard  

                                  Ja myslim, ze tehdy jeste NW zuby nebyly. :)

                                  0 0
                                • wilda81  

                                  Na počty zubů sr*l pes. Hlavně když měl na závod připravený nandrolon. :)

                                  0 0
                            • novas752  

                              Ono hodně záleží na té frekvenci. Když někdo kopce dupe 60rpm, potřebuje na stejnou rychlost úplně jiný převod než když někdo točí 85rpm.

                              A pak samozřejmě na fyzičce, povaze kola a terénu ve kterém se kolo pohybuje…

                              0 0
              • aleskala  

                Můj převodník Shimano XT 1×12 34 zubů průměr 144 mm

                0 0
      • Mr.Duck  

        Jak píšou ostatní, musel bys měnit ořech, a ještě by sis pohoršil funkcí, to není moc smysluplná investice :)

        0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
      0 0
    • Barak  

      Má někdo vyzkousenou kompatibilitu Shimano 1×12 (hazka, kazeta, retez) a tohoto převodníku Absolute Black?

      https://www.koloshop.cz/….-cerny.html

      0 0
      • jarouš2  

        mám a naprosto bez problému

        0 0
        • Barak  

          Dik. A máš přímo tento?

          0 0
          • jarouš2  

            Jj, akorát 38z

            0 0
            • Barak  

              Tak jsem to byl dnes projet a vepředu je to dost hlasitý. Přijde mi,že ten řetěz je příliš úzký na zuby převodníku a při nabíháni zuby drou o vnitřní stranu článku.

              0 0
              • Lister  

                To je prostě jen důkaz, že co je pro jednoho naprosto v klidu je pro druhého skoro neakceptovatelné.

                Ale u nového převodníku bych chvíli počkal, prvních 100km je vždycky vše hlasitější. Může si to sednout.

                0 0
                • Barak  

                  Mě teda spíš přijde, že když vše sedi, jak ma a je nové, šlape to prvních 100 km jak hodinky a jen si to tak cvrlika.:)

                  Asi zkusím koupit ovál od Absolute Black, kde kompatibilitu se Shimano 1×12 uvádějí. Chjo…

                  0 0
                  • kejda  

                    Tak jako zkusit to můžeš, když to nebude ono, tak ho hned hoď na cyklobazar :)))

                    0 0
                  • žvejk  

                    Ty myslíš ze zuby na ovalu budou jine, nez na klasice? Zapomeň. AB nefunguje s 12s retezy ani se sramem, je hlučný a lepi se. I když píšou ze jo a dovozce to taky bude furt tvrdit… Nefunguje!

                    0 0
                    • kejda  

                      Ale ale žvejdo, zase neplácej. AB ovaly jezdím už na druhém kole se Sramem, řetězy Sram. Najeto přes 13 tisíc km na 12sp Sramu a AB převodnících…a to tady jsou borci, co mají najeto mnohem, mnohem více na těchto kombinacích.

                      0 0
                      • žvejk  

                        jo a předtím to řádně ojel na 11s to bude tím kejdo ;-)

                        0 0
                        • kejda  

                          Jo to je možné :)). Každopádně Sram s AB funguje, ať to ojíždíš, jak chceš :)). Chce to hlavně správně koupit převodník…

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            Ale nový řetěz se mu moc nelíbí…

                            0 0
                            • Lubin97  

                              taky mohu potvrdit AB na 12s, ale je pravda předtím zajeto na 11s 1500km

                              Psal jsem si ale přímo s AB a ti potvrdili a někde se to tu i psalo, že ca 2r zpět jsou kompatibilní s 11s i 12s

                              0 0
                              • Smazaný účet  

                                Dávám jen 12s, ale třetí chroupe jak sviň.

                                0 0
                              • kejda  

                                Montoval jsem je asi pěti kámošům, od roku 2017, vesměs na GX Eagle, jenom mění řetězy, ale je pravdou, že jim řetěz vydrží i rok, tak jsou možná na třetím, čtvrtém řetězu teprve :)

                                0 0
                    • Barak  

                      Jasně, myslel jsem, že zuby budou jiné. Jde o" jiný produkt":https://absoluteblack.cc/…-plus-chain/ oproti klasice, kde, předpokládám, když píšou, že je to s 12 sp. kompatibilní, že výrobně je to řešené jinak.

                      Jako, nechám si poradit, ty máš zkušenost i s tímto oválem?

                      0 0
              • jarouš2  

                Vy jste moc citlivky :-D chtělo by to trochu bahna.. pak umyt a bude to ok!

                0 0
    • ganjabiker  

      Nevím, jestli už to tady nebylo, každopádně to určitě dost lidí potěší ;-)

      https://www.sicklines.com/…5t-cassette/

      0 0
      • Lister  

        Nerozumím.

        Tahle možnost je přece od začátku. Problém je dostupnost přehazovaček s kratším ramenkem v nižších sadách.

        Jednu dobu jsem o tom hodně uvažoval, ale to bylo před 2 lety a 10 kily :-)

        0 0
        • ganjabiker  

          Měl jsem za to, že byla u XTR možnost středního a dlouhého ramínka a u ostatních pouze dlouhého ramínka.

          0 0
          • Mr.Duck  

            Ja myslim ze to stredni bylo jen u M9120, a ted je i M9100.

            0 0
          • Lister  

            Je to jak píšeš. Kazety jsou, u XT jsem GS ramenko neviděl, SLX mají obchody v nabídce, ale s neznámou dostupnosti.

            Kdybych to stavěl tak si vezmu SLX kazetu a chtěl bych XT hazku.

            0 0
        • ganjabiker  

          Už je mi to jasný, píšou sice SHORT, ale jedná se vlastně o střední ramínko… Jako bych nic nenapsal :-D

          0 0
        • goofy  

          Jo taky se mi pozdávala mít možnost 10–45 a k tomu kratší ramínko, a ne ten sběrač klacků, ale u XT a SLX už nechali jenom dlouhé…

          0 0
          • RomanH  

            U 11s to jde

            Saltr XT 11 speed GS

            Kazeta SunRace 10 – 46

            0 0
            • goofy  

              No tak to jsem ani nevěděl, ale je fakt, že ty Sunrace kazety moc krásy nepobraly. Půl kila je taky celkem slušná váha… :-))) Ale dobré vědět, že taková alternativa je.

              0 0
              • RomanH  

                Ja loni na podzim taky koukal jak puk – kolega to vozi s SRAM saltrem a nema problem. Ja mam XT GS. Az dojedu soucasnou kazetu SRAM 10–42, pujdu do te SunRace asi taky.

                0 0
          • Lister  

            Kupkolo má sice GS SLX v možnostech, ale taky jsem ji reálně nikde neviděl, takže fakt nevím jestli existuje.

            Ale na jiném obchodě jsem dokonce našel i odpovídající obrázek

            0 0
            • goofy  

              Hmm.. tak to je zvláštní, ale bylo by to fajn. Oficiálně v SLX řadě nebyla a zatím není.

              https://bike.shimano.com/…x-m7100.html

              0 0
              • Lister  

                Je to škoda, protože kazety jsou, ale předpokládám, že ty jsou zamýšlené hlavně pro 2×12 pohon.

                Ale jinak by se mi to kratší ramenko hodně líbilo třeba na dětské kolo, protože smyk jsem tam klukovi ještě nikdy nedával a rozhodně s tím nebudu začínat ani na 26.

                0 0
                • novas752  

                  Kazety jsou i pro 1×12 gramaře/závodníky nebo prostě lidi kterým rozsah 10–45z stačí.

                  0 0
                  • Lister  

                    No ale je prostě škoda že do GS ramenko je je u XTR hazky, protoze jinak by to bylo fakt ideální řešení pro dětské kolo.

                    No holt budeme muset z 11 XT přejít na 11 Sram. Aspoň nebudu muset kupovat Microspline ořech na Crossmaxy.

                    0 0
                    • kejda  

                      Neboj se dlouhého šaltru, jezdíme NX třetím rokem a ještě ho neutrhl…

                      0 0
              • Aussig  

                Já myslel že ta RD-M7120-SGS je ona, nebo? Tu osazuje v 2×12 Cube jiné značky sem na tom neviděl asi…

                EDIT: Cube tam má teda XT no..

                0 0
                • goofy  

                  Tohle je přehazovačka určená pro 2×12. Pro 1×12 je určená RD-M7100-SGS. To SGS znamená dlouhé vodítko. Kratší je GS, a to právě u SLX a XT řady oficiálně momentálně chybí, ale na fotce co dal Lister vypadá, že reálně existuje.

                  0 0
                  • Aussig  

                    Aha, já myslel že je jen jedna varianta GS, která jde jak pro 1×12 tak 2×12. Teď koukam na ten obrázek… a jsou fakt jiný, dík.

                    0 0
    • pumpy  

      Ahoj. Nechce někdo vyměnit xtr řazení s Ev za řazení s objímkou co mám já? Nejlépe v Brně. Radek

      0 0
      • Lubin97  

        myslíš to co jsem od tebe koupil? :-D

        0 0
        • pumpy  

          njn, Ibis sel do sveta a komponenty me zbyly a kooupil jsem si novy bajk na SLX 12s a tak to chci nejak prehazet.

          0 0
          • kejda  

            A že zrovna ten tvůj zelený Ibis byla taková lahůdka

            0 0
            • pumpy  

              ja to kolo mel rad. Ale chtel jsem zas zkusit neco jineho.

              0 0
    • onuce  

      Moc prosím o radu. Chci získat co nejlehčí převod a tak dát kazetu 11–51 místo desítkové a ponechat desítkový převodník 24zubů. S přesmykačem asi 2×12 při 51z kazetě neudělám, že?

      Lze tedy dvanáctkový řetěz na desítkový převodník? A jsou objednané komponenty navzájem kompatibilní (viz screenshot)? Děkuji.

      0 0
      • onuce  

        Opravdu moc prosím o radu, 1×12 je pro mne naprosté novum a mám obavy, abych zbytečně nevyhodil 4.5k. Děkuji.

        0 0
        • Cavendish  

          Komponenty máš ok, ale řetěz nevím nevím. Na 10sp mě 11sp funguje normálně. Ale jak to mají 12sp nevím :(

          0 0
          • onuce  

            Komponenty tedy mohu objednat, děkuji. Snad to bude vše. Nebo ještě něco schází? Děkuji

            0 0
            • Cavendish  

              Pokud to bude čistě 1×12, tak už jen kliky s převodníkem,

              0 0
              • onuce  

                Chtěl bych použít stávající převodník z 2×10, tedy kliky ponechat.

                0 0
                • Cavendish  

                  Kliky ponechat a převodník pomocí podložek nebo kratších šroubů naladit jak bude potřeba

                  0 0
                  • kamaro  

                    Podle mě to nevyladí, potřeboval by převodník zrovna tam, kde bude mít packy na stávajícím převodníku. A to podložkama nevyřeší…

                    0 0
      • rybička  

        Ty chceš s kazetou 11–51 používat ještě presmykač? Proč? Dej tam jednu placku, jestli máš 29'', tak klidně 30z. S tím vyjedeš všechno. Jinak, než při použití s jednoplackou, 12 spd. řazení nedává smysl. To je je lepší vozit levnější a na seřízení jednodušší 11 spd. a k ní 2 placky…

        Jinak někde jsem tu četl, že řetězy 8 až 12 spd. maji stejnou vnitřní šířku a liší se jenom vnějšek, takže by to na 10 spd. placku jít mělo, ale změřené to nemám.

        0 0
        • onuce  

          Dělám to ze zdravotních důvodů. Aby to mělo smysl, musím mít převodník maximálně 24z. Viz screenshot porovnání stávajících převodů a plánované dvanáctky

          0 0
          • onuce  

            A také mám obavy z řetězové linky. A z odstupňování. A také asi budu při 24z převodníku hoblovat nejvíce malé pastorky… Netuším, jak moc to vadí.

            0 0
            • Cavendish  

              80 otáček a ani ne 23km/h? To bude slušný plazidlo

              0 0
              • onuce  

                Ale půjde to tedy?

                0 0
                • Cavendish  

                  Než o linku bych se bál o délku řetězu. Aby to pobrala šaltr

                  0 0
                • kamaro  

                  Myslím si, že to fungovat nebude. Řetězová linka bude posunutá moc dovnitř nebo ven (ideálně by jste ten převodník potřeboval někde v místech kde Vám budou nyní vycházet packy na stávajícím převodníku) a taky stávající převodník z 2×10 určitě nebude narow-wide, takže na tom nebude dobře držet řetěz. A nevím jestli se Vám podaří sehnat nový převodník s tam malým počtem zubů. Zatím jsem viděl nejméně 28z, možná je i méně, ale ještě jsem se s tím nesetkal.

                  0 0
                  • Vilém  

                    NW asi ne, kdyz chce pouzit dve pily.

                    0 0
                    • kamaro  

                      Pochopil jsem to tak, že z 2×10 chce udělat 1×12 s 24z převodníkem ze stávajících klik… Ale je možné, že jsem se v tom už ztratil, tak to se potom omlouvám.

                      0 0
                    • Cavendish  

                      On chce používat jednu pilu. 1×12 24 × 11/51

                      0 0
                    • onuce  

                      Jen jednu, tu menší.

                      0 0
                  • onuce  

                    Rozumím. Příliš neznámých. Rezignuji na to a raději nasadím 26" kola. Děkuji

                    0 0
                    • Cavendish  

                      Kliky Kliky SR Suntour Zeron stojí 1300, ale nejmenší převodník je 28z :(

                      0 0
                      • matbiker  

                        Dalo by se, menší nw převodníky na čtyřpacku se dělají 4×64. Upravit kliky – snížit nálitky a je to napohodu.

                        0 0
                        • Cavendish  

                          A seš v pasti. Až se to mistr doví, tak dostaneš zakázku

                          0 0
                          • onuce  

                            Děkuji všem. Raději to odložím skrze případné potíže s řetězovou linkou. Musím mít převodník maximálně 24z, jinak to postrádá smysl. A ještě jsem výše četl, že někdy je problém s patkou ..

                            0 0
                            • xtonda  

                              Než mít jen jeden takhle mrňavej převodník, mít naprd řetězovou linku a po rovinách hoblovat malé pastorky tím brzo zničit kazetu, tak tam dej tu převodovku co sem ti nedávno dával odkaz a dát kliky s nejmenším NW převodník co seženeš. Na Zeronu je 28, to pak bude jako bys měl převodník 21, pokud by se daly sehnat kliky s 26z NW převodníkem, vyjde to jako bys tam měl 19,5z. Sice to bude něco stát, ale získáš opravdu lehký převod jaký s konvenčním systémem převodník-pastorek nemáš šanci a zároveň ti zůstane i rychlý a nebudeš prznit kazetu.

                              0 0
                              • onuce  

                                Děkuji. No již tam mám 26" kola a převodový poměr 0.52. To musí stačit. U těch převodovek jsem četl, že nesnesou předřazený lehký převod.

                                0 0
                                • Guxx  

                                  co se tim mysli? „nesnesou předřazený lehký převod.“ ? kdysi jsem na Azub Max vozil myslim dualdrive s prevodovkou v naboji (3 × 9) a k tomu jeste pridal presmyk na tezsi prevody a lepsi stoupavost, neb stoupnout si nebylo mozne:-) takze ve finale 3 × 3 × 9 :-)))

                                  0 0
                                  • Vilém  

                                    Smyk na tezsi prevody pro lepsi stoupavost?

                                    0 0
                                    • Guxx  

                                      take – bylo tam uz tehdy moderni jednoprevodove cca 32z – kliky 44/34/24 tomu daly dalsi rozmer:-)

                                      0 0
                                  • kejda  

                                    On totiž mistr moc čte. Pak se mu to v té hlavě všechno pomotá a výsledkem jsou tyto dotazy případně rovnou realizované nesmysly…

                                    0 0
                                  • onuce  

                                    No že prý spíše pro městská kola, na MTB nejsou stavěné. Strhnou se. Sám nemám žádnou zkušenost a četl jsem to o té převodovce Archer, nebo tak nějak.

                                    0 0
                                  • xtonda  

                                    Některé převodovky mají předepsaný maximální krouťák na vstupu, třeba Rohloff má předepsáno jaký je minimální poměr převodník/pastorek

                                    Je to model od modelu, některé snesou hodně, jiné lze snadno rozštípat, záleží jak se povedla konstrukce a jak kvalitně je to provedené. Pokud je to má jen tři převody a jeden z toho přímý, tak bych čekal, že by to mohlo být robustní..

                                    0 0
        • INSP.TRACHTA  

          neliší se jen vnějšek, ale patrně i průměr válečků uvnitř článku, není záruka, že ti 12s řetěz padne na převodník pro 11s a méně. mně třeba 12s řetěz nefunguje na 11s placku shimano

          0 0
          • Smazaný účet  

            Já zase třeba vozím 12sp řetěz xt8100 s 11sp kazetou Sunrace 11–50 a 11sp NW převodníkem z Ali úplně v pohodě. 12 rychlostní řetězy jsem začal kupovat kvůli délce, potřebuju min. 122 článků.

            0 0
            • INSP.TRACHTA  

              Číňan má tenké zuby, to je vidět i z fotek. Ale 12s SLX řetěz na 1×11s prevodnik SLX proste nedám. Na Číňana bez problémů. Na ten samý převodník jde 10s řetěz Sh bez problémů. Na převodník nešel ani 12s Sram.

              0 0
      • Tina  

        žiadna súčasná přehazka nezvládne kazetu s 50z pastorkom a dvojplacku. To nie je problém prešmyku.

        Musíš si uvedomiť čo umožňuje přehazce zaradiť taký veľký pastorok. Je to extrémne vyosená vrchná kladka. Ako sa pri radení väčších pastorkov ramienko prehazky otáča smerom dopredu, vrchná kladka sa vďaka offsetu posúva ďalej od pastorkov. No a teraz si predstav čo sa stane s ramienkom prehazky keď preradíš z veľkého prevodníka na malý. Ramínko přehazky sa napne, t.j. otočí sa dozadu a horná offsetová kladka ti vbehne do pastorkov kazety.

        0 0
        • onuce  

          To jsem si myslel. Ostatně podobné jsem zažil u desítkové kazety 11–42z v kombinaci s velkým skokem mezi převodníky. Děkuji.

          0 0
        • MlokCZ  

          Tak do pastorků mu určitě nic nevběhne. Při dvojplacce to je vždy seřízené (vzdálenost od pastorků) dle malé placky. Problém tam tedy bude, ale opačný. Při přehození na velkou placku půjde přehazka daleko od kazety. Nějak to fungovat bude, ale ne zrovna dobře.

          0 0
          • Tina  

            Keď to „seřídí“ podľa malej placky tak nedokáže zaradiť na veľkom prevodníku najväčší pastorok a možno ani dva pod ním lebo bude mať krátku reťaz. Si to vyskúšaj aj prakticky.

            0 0
            • onuce  

              Pan Mlok má pravdu, jak jsem psal, bylo to stejné u kazety 11–42 zubů a odskoku 14 zubů na převodních. Funkční to s excentrickou hazkou bylo, jen opravdu špatně řadilo. Musel jsem snížit rozdíl převodníků na 10z a teď vše OK.

              0 0
            • MlokCZ  

              To píšeš jako bys nikdy nenastavovala dvojplacku. Já psal samozřejmě pouze o nastavení vzdálenosti horní kladky od největšího pastorku. Nechápu jak tě vůbec mohlo napadnout to co jsi psala ohledně délky řetězu.

              0 0
              • Tina  

                Ale si to vyskúšaj na kazete s 50z pastorokom. A potom daj video ako si to nastavil.

                0 0
      • vysmátej bajker  

        sežeň kliky s bcd 64 a převodník 20z s kazetou 11–36 to bude na nejlehčí couvat :).

        0 0
    • LisourJr  

      Zdarec, nesetkal se někdo s „divně znějícím cvrkem“ u náboje Shimano SLX FH-M7110 12s 12/142??

      Když se kolo točí rychle (bez rotace klik – na volnoběh), je cvrkání občas přerušovaný nebo necvrká vůbec. Pokud s ním otáčím pomalu, tak cvrká hezky plynule.

      Jak si cvrká je mi vcelku šumák, ale nerad bych si na novým samodomo sestaveným kole hned něco odpálil. :)

      Budu rád za tip, jestli tam může být něco špatně nebo je to standart a netřeba dál řešit.

      Přidávám i video: https://www.youtube.com/watch?…

      Díky!

      0 0
    • matbiker  

      Bo se jede o víkendu Drásal a zjistil jsem, že jsem úplně marný ( mám zaplaceno, jinak bych se na to vybodl), tak jsem na Rockyho nahodil kazetu 10/51 z fatbajka a můžu znova potvrdit, že přehazovačka xtr s krátkým ramínkem tuto kazetu zvládne bez potíží

      0 0
      • shumemir  

        udělal jsem to samé, kazeta 10–51 a xtr přehazka s krátkým ramínkem, ale po roce odešla do věčných lovišť. Musel jsem koupit novou s dlouhým ramínkem …jen upozornění

        0 0
        • matbiker  

          A co ti odeslo? I na max propruzeni zadni stavby ma jeste na retezu rezervu. Pri razeni z predposledniho na nejvetsi mi rolna nejde do postorku, vzdalenost je dostatecna, tak nevim, co by melo odejit.

          0 0
    • Pessinger  

      Čau, k čemu je tohle gumové? Na konec do hazky? Bylo v sadě s Slx hazkou 1*12

      0 0
      • Vilém  

        Na lanko, kde je na bowdenu koncovka s brckem.

        0 0
        • Pessinger  

          Takže ta tvrdší plastová koncovka s brčkem se nasune do té gumové co viz.obrazek držím v ruce a dá na konec hazky?

          0 0
          • Vilém  

            Ne k prehazce. Toto se dava vetsinou na posledni dil bowdenu, na zadni stavbu, smerek k packam. Plati to u ramu s vnejsim vedenim bowdenu.

            0 0
    • Smazaný účet  

      Dá se na 12sp. klikách nahradit 1X převodník za 2X a naopak, když jsou teď všechny direct mount? Nebo mají jiné rozměry?

      A jsou vůbec ty převodníky kompatibilní mezi sadami (někde jsem četl, že XTR jsou jiné)

      0 0
    • scoty  

      Kolik má shimano 1×12 řetězovou linku? Dík

      0 0
      • žvejk  

        Řetězová linka je podle šířky naboje, ne podle shimana…

        0 0
      • Smazaný účet  

        Dle rámu, ale je to jen vedlejší údaj a blbě se to měří bez 3D. Doma tak nejlépe měřit vůči spodní trubce.

        Hlavní je, aby přímka z převodníku mířila do správného místa kazety. U XTR M9100 mi převodník jde napřímo na šestý pastorek (max. 6.2), a šlape to jako hodinky.

        0 0
      • Dworry  

        Zadní náboj Boost (12×148 mm) je ŘL … 52 mm

        Zadní náboj Super-Boost (12×157) je ŘL … 56,5 mm

        0 0
    • LisourJr  

      Čao, potřebuji prosím poradit, jaký je správný počet podložek/řetězová linka pro kombinaci – šířka středového domku 73mm (Shimano SM-BB52), kliky 1×12 SLX FC-M7100 (převodník SM-CRM75), zadní náboj SLX FH-M7110 12×142 a kazeta SLX CS-M7100 10–51?

      Díkec…!!

      0 0
    • scoty  

      Čau:)

      Kolik zkracujete řetěz shi 12s na stavbu 430? Shi doporučuje pro fully 5 až 6 článků nechat + spojka. Nechal jsem raději těch 6 a na 10tce(převodník 32) už hazka napíná jen tak tak 2 závity do konce šroubu…Řadí to super, 51ka na lince jak má být.

      Asi vypustím tlumič a zkusím krajní poloho a pak případně zkrátím ještě o jeden…

      0 0
      • aleskala  

        Dávám nejdelší jak to jde, aby přehazka na nejmenším kolečku trochu napínala. Vychází to i tak jak to Shimano doporučuje.

        0 0
        • kubad  

          dávám nejkratší co to jde, aby šlo zařadit nejlehčí převod a zůstala rezerva na propružení

          0 0
          • aleskala  

            můžeš dát fotku přehazky na nejtěžším převodu ?

            0 0
            • kubad  

              teď to do jiného vlákna dával scoty, po zkrácení – je to na minimu toho co doporučuje Shimano

              ja nemam svoje kola po ruce

              0 0
        • aleskala  

          foto

          0 0
          • dan001  

            Tak jsem to měl taky a bylo mi doporučeno o jeden zkrátit.

            0 0
          • scoty  

            Vyfoť detail napínacího šroubu. Já jsem ještě o jeden zkrátil a nejsem až na konci.

            Při max propružení mám ještě rezervu.

            0 0
            • scoty  

              Měl jsem to takto:

              „ještě trochu napínala“ , ale už na konci…

              0 0
              • adam1  

                Kluci vy máte vyplé brzdy přehazky?

                0 0
                • kubad  

                  tak ve stojanu při nastavování je lepší ji vypnout , až nakonec na jemné doladění ji zapínám

                  0 0
                  • scoty  

                    Po zapnutí brzdy jsem na menších pastorcích nezaznamenal změnu v pocitu při řazení.

                    Možná jen při řazení o dva na dva nejlehčí převody to trochu víc zaškrčí..

                    Trochu jsem brzdu povolil.

                    0 0
                    • capo  

                      Asi hloupá otázka, měl jsem za to že brzdy na Shimano hazkách jsou jen 0 nebo 1, ale ty píšeš povolil, jako že jsou i nějaké mezistavy?

                      0 0
                      • adam1  

                        Dá se nastavit síla brzdy ,jak tam je ta gumová krytka tak to je vstup pro inbus kterým to šleluješ .

                        0 0
                        • capo  

                          To asi platí jen u 12s? Já jsem se nějak zasekl jen u 10s (doufejme že ne nadlouho) :))

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            U jedenáctkové xt8000 je to štelování brzdy taky.

                            0 0
                          • adam1  

                            Fakt ,desítka to nemá .

                            0 0
                            • MartyM  

                              Pokud ma 10s s brzdou tak ji muze stelovat po sundani bocni krytky. Vcera ses tady predvedl par blabolama v jinych vlaknech, tak kdyz je pro tebe 10s pravek a vis o tom prd tak se radeji nevyjadruj. Nekteri to oceni…

                              0 0
                          • Vilém  

                            To plati i u 10sp, jen se musi sundat krytka. Koukni do servisniho manualu, je to tam popsane.

                            0 0
                        • scoty  

                          Mně by zajímalo, o kolik se to až dá povolit, než vypadne šroubek? Nebo jestli tam je doraz?

                          Aby se to nemuselo rozdělávat…

                          0 0
                          • adam1  

                            Tak to nevím ,myslím že to vyšroubovat nejde?

                            To rozdělávání jednou za čas není špatné ,bo mi se tam dostala voda a brzda nefungovala -jsou to 3 šroubky.

                            0 0
                            • scoty  

                              ..asi bych to ještě teď nový měl rozdělat a podívat se, jak to mají mazaný, abych to pak mohl něčím nahradit..:)

                              Ale co se může stát? Buď to bude klouzat o něco víc, nebo míň. A podle toho to domažu, nebo přitáhnu. Jedině, že by shi mělo nějkakou spešl „brzdivou“ vazelínu…:)

                              0 0
                              • Mr.Duck  

                                Má. Obyčejná vazelína na to moc dobře nefunguje, a je třeba si dát při mazání pozor a dát jí jen tam kde Shimano říká v návodu.

                                0 0
                                • scoty  

                                  Nefunguje ve smyslu že příliš zvyšuje kluznost?

                                  Jestli má shi k tomu mazivo se sníženou kluzností, tak to asi budeme muset od nich koupit.

                                  Dělat pokusy s vazelínou na karbon se mi u XTR hazky moc nechce…:)

                                  0 0
                                  • doubleingram  

                                    Nikdy jsem do 10/11s Shimano šaltrů žádnou vazelínu nedával a jezdily roky ok. To je 12 tak choulostivá, nebo tak zmršená?

                                    0 0
                                    • Mr.Duck  

                                      12 je úplně stejná, za ty roky jsem mazal snad 3× a z toho jen jednou to bylo potřeba. Ale když už to dělat tak má smysl použít tu správnou vazelínu a další roky na to nesahat :) Fungují i jiné vazelíny ale rozhodně ne všechny. Pastu na karbon bych tam ale nedával určitě :)

                                      0 0
                          • Vilém  

                            A proc to teda nevypnes, kdyz chces co nejvolnejsi nastaveni?

                            0 0
                            • scoty  
                              • vypnuté to brzdí ještě o kus méně než povolené
                              • páčka ve vypnuté poloze je dost volná, tak jsem usoudil, že bude lepší to mít zapnuté a vyladit to tím 2mm imbusem
                              • zatím zkouším jak se to chová, měl jsem 2×9
                              • po včerejším projetí se zdá, že to bude ok..:)
                              0 0
                              • Lubin97  

                                a máte někdo tip kde se ta vazelína dá koupit, já ji zkoušel marně sehnat..dík

                                0 0
                                • scoty  

                                  Já bych se nebál tam dát nějakou alespoň trochu kvalitní lithiovou vazelínu.

                                  0 0
                                  • rybička  

                                    Dával jsem klasickou bílou lithiovou a funguje to dobře. Originál třeba tady, ale není skladem, jinak bych jí taky koupil.

                                    0 0
                                    • scoty  

                                      Nebo na YT videu dávají klidně tuto:

                                      https://www.cycology.cz/…ila-p793629/

                                      https://youtu.be/zGdkAE_y_aE

                                      Bode to dost podobná lithiová jako ta správná.

                                      0 0
                                      • rybička  

                                        Díky za tip, zkusím.

                                        0 0
                                      • mirage  

                                        Zdravim. Dival jsem se na to video. Sunda ten cerny kryt a pak sunda to pero brzdy jak nic. Ja to zkousel sundat a nejde to. Poradi nekdo?

                                        0 0
                                        • Mr.Duck  

                                          Předpokládám že brzdu máš vypnutou když to sundaváš či?

                                          Jinak když ti nejde hned samo, většinou stačí jen lehce pohnout ramínkem a jde to hned. Nemělo by to vyžadovat žádnou sílu.

                                          0 0
                                    • Lubin97  

                                      jj na B24 jsem koukal už loni, ale není…tak já zkusím tu lithiovou, v práci mám nějaký kvalitní na mazání..díky borci

                                      0 0
    • scoty  

      Při jakém rozměru, měřeno posuvkou, měníte řetěz shi 12s. Nový má tuším 0.3–4.

      Devítku jsem léta měnil na 0,8 Dvanáctka bude chtít asi dříve…Nájezd býval kolem 1300, ale teď už roky km neměřím:)

      Dík:)

      0 0
      • adam1  

        Používám slx a nový má 132,2 ,přetáhl jsem na 132,9 nájezd cca 2k .Používám taky posuvku .

        0 0
    • Jenda  

      Borci, v nějakém vlákně k 1×12 se řešila kompatibilita převodníků pro 11 a 12 sp shimano.

      Nějak matně si pamatuju, že někdo psal, že „standardní“ shimano 11 sp převodník s 12 sp řetězem nefunguje ale že by snad měl fungovat typ který nemá rozšířené zuby

      Je tomu tak a jaké s tím jsou případně zkušenosti? Padá z toho víc řetěz, blbá řetězová linka, nejaký jiný problém?

      0 0
      • HKou  

        Retez bude padat stejne jako z jakyhokoliv ne-NW prevodniku. Mam vyzkousenej ten Garbaruk, kterej je zhruba za stejne a funguje dobre s 12sp.

        0 0
        • Jenda  

          Když mě se na tom shimanu líbí, že je to ocel, pořád mi to na převody přijde nejlepší materiál. Sice to není NW, ale zase že by shimano udělalo něco kde to bude nějak zásadně padat? Navíc mám stejně vodítko ;-)

          0 0
    • Forester  

      Jen rychlý dotaz. Předpokládám správně, že microspline ořech pro nábu Shimano FH-MT400 (asi Alivio) se nedělá?

      0 0
    • capo  

      Psalo se tu o vrzání kazety XTR na ořechu od DT Swiss. To se řeší podložkou pod kazetu . Mě celkem dost vrže kolo, a podezření je na kazetu. Mám DT Swiss ořech a kazetu XT. Mezi ořechem a kazetou není z výroby nic. Přitom podle Shimana tam patří adhesive ring, který ale nejde nikde sehnat, nebo ho neumím najít.

      Zrovna mi přišly zásilky asi z šesti eshopů tak se mi nechce kvůli 20Kč kupovat tu verzi pro XTR a platit zas dopravu, verzi pro XT/SLX/Deore sehnat ani neumím. Co tím? :)

      0 0
      • Mr.Duck  

        A urcite to tam nemas? Je to jen pruhledna samolepka na spodku kazety. Mozna 0.25mm tlusta, ja zil v tom ze tam neni asi rok.

        0 0
        • capo  

          Ano, určitě tam není, viz foto.

          Teda nebyl. Mezitím jsem vzal 0,2mm folii od 3M a nalepil ji tam. Pro jistotu. Snad to bylo tím, že tam chyběl ten origo.

          0 0
      • Smazaný účet  

        Ten plastovy krouzek je potreba pridat pouze u XTR kazet. U ostatnich je primo soucasti kazety.

        https://www.youtube.com/watch?…

        0 0
        • capo  

          Oprav si to „je“ na „měl by být“ :)

          0 0
          • Smazaný účet  

            Nejlepsi 12sp. Shimano kazeta je stejně celo-ocelová Deore, následovaná SLX. Takže proč se babrat s XTR :)

            0 0
            • Mr.Duck  

              Necetl jsem nekde tady na foru (=ultimatni zdroj pravdy) ze 6100 kazeta trpi na stejny problem s nyty jako 5100? Coz teda v mem okoli neni moc bezny problem ale u XT jsem o tom neslysel.

              0 0
              • Smazaný účet  

                To jsem nezaznamenal. Zatím se tady problémy s nýty řešily výhradně u 11sp verze 5100.

                0 0
              • Smazaný účet  

                To jsem nikde nezaznamenal. Narážel jsem spíše na to, že ocelové pastorky se ožvýkají podstatně pozdějí než hliníkové nebo titanové.

                0 0
                • Mr.Duck  

                  To mas sice pravdu, ale drtiva vetsina sjetych kazet co mi prosly rukama maji opotrebovane nejmensi kolecka, ktere byvaji ocelove. Logicky ne proto ze by v nich clovek vic naslapal, ale proto ze retez zabira na par zubech a ne na obrovske cirkularce.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    To je daň za pohon 1X, který není nic jiného než hromada kompromisů. Kdyby to výrobci necpali všem, spousta lidí by ocenila dvouplacku 40–28 nebo 38–26. Malé pastorky by se ožvýkaly později.

                    V tomto případě postačí nekupovat SRAM, kde jsou kazety z jednoho kusu a pastorky nejdou vymenit.

                    0 0
                    • Mr.Duck  

                      Cele kolo je hromada kompromisu. Treba tady to vubec neni o cpani vyrobci, lidi nam nosi 10 let stary kola ze chteji 1× protoze v terenu se na 2× „neda“ jezdit, a tady je jen teren. Vetsinu casu stravis na vetsich pilach a pak se na maly pastorky svezes dolu, nejaky zbytecny ojizdeni na rovinkach se nekona.

                      Za nekupovani Sram bych se postavil, ale ze by Shimano pastorky byly dostupne se taky rict neda.

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Me nedavno nekolik servisaku nezavisle na sobe reklo, ze 1×12, jeste ve spojeni s vyrobci hojne osazovanymi 30–32T prevodniky je v masovem prodeji uplny nesmysl. Lidi si koupi kolo a pak 90% casu stravi na prevodu 32–10 nebo 32–12 (mezi kterymi je navic uz dost velky skok 20%) takze chodi na zarucni servis a konec kazety totalne ozrany. Temto cykloturistum je fakt jedno, ze nemaji NW prevodnik (osobne bych taky radeji 2X nez 1X NW) a vymlouvat se na to, ze si maji koupit gravel je takrikajic uplne mimo. Vyrobci zcela zapomneli, ze HT je univerzalni kolo a nejezdi na nem jenom XC/Marathon zavodnici.

                        Trochu tuhle situaci resi 36T prevodnik, ale na spoustu kol nejde dat. Vetsi velikosti typu 38T nebo 40T pak jedine u ramu i prevodniku na zakazku.

                        0 0
                        • Mr.Duck  

                          Jenze to je presne to, to ze si cykloturista koupi nevhodne kolo je jeho problem a ne vyrobce. Pokud by to lidi nekupovali, vyrobce to nebude vyrabet.

                          Chapu ze HT je obecne univerzalni nastroj od jezdeni na pivo po celkem seriozni enduro, ale z pohledu vyrobce – jezdeni po rovinkach maji pokryty nejakym gravel kolem a na MTB proste 2× nedava smysl.

                          Chapu taky ze na spouste mist na svete nejsou takove kopce aby clovek porad lital jen nahoru dolu, ale pak mas mista jako BC a PNW, kde v kazde vyhlasenejsi lokalite mas vic zakazniku nez v cele prumerne zemi kde jezdeni neni tolik rozsirene. A kdyz velky znacky cili na tyhle lokality, maly musi nasledovat aby nebyly pozadu protoze jinak si to nikdo nekoupi.

                          0 0
                          • krabica  

                            Souhlas, to, že si lidi kupují XC kola na cykloturistiku, není problém výrobců…

                            0 0
                          • Smazaný účet  

                            Ale to kolo by bylo s minimalni upravou velmi vhodne. V dobe 26" MTB davaly Trekova kola perfektni smysl. Kdo nepotreboval kolo pro tezky teren, nasadil objemnejsi plaste a mel sviznejsi kolo pouzitelne i na vyjizdky do prirody. Pote, co vyrobci pochopili, ze 26" je naprosty nesmysl a presli na 28"(700C) kola, vetsina trekovych kol zmizela. Ta kategorie neni uz tolik potreba protoze 29" lze osadit slick plasti, a 3X9 melo prevody na vsechno.

                            Cela ta argumentace okolo 1X by se dala pochopit, kdyby vyrobci nechrlili hromady levnych 2×10 sestav, ktere nemaji ani vyhody 1X ani vyhody 2X.

                            Mimochodem já vhodnejsi univerzalni kolo na cykloturistiku fakt nevidim. Trekingove kola jsou okrajova zalezitost, a gravel je silnicni kolo do ceskych podminek.

                            0 0
                            • abel  

                              gravel je silnicni kolo do ceskych podminek – to jsi trefil naprosto přesně, sám ho tak používám.

                              je tady ještě jedna nemalá skupina lidí, kteří chtěj 1X něco, protože to viděli u záodníků, ale budou to používat max. s dětma podél Berounky.

                              0 0
                        • kandik psi zub  

                          no nevim, ale jestli ten „lid“ travi 90% casu na prevodu 32–10 tak neumi slapat.

                          0 0
                          • kamaro  

                            Taky zjišťuji, že nemám prostě tady tu obvyklou B-F výkonost. Můj nejtěžší převod 36×11 na 26" HT řadím opravdu jen když to po rovině dobře jede (s větrem) nebo je to mírně z kopce.

                            Ale tady na B-F se běžně drtí 32×10 i ve stoupání…

                            0 0
                            • krabica  

                              To není o výkonosti, ale prostě by měl člověk šlapat rozumné kadence a tím i lehčí převody, už jen kvůli svým kolenům…

                              0 0
                              • Smazaný účet  

                                To je sice pravda, ale 12sp kazety jsou velmi blbě odstupňované. 20% skok je dobrý mezi největšími pastorky jako vypošťovák. Mít ho na začátku kazety mezi 10–12, což jsou v kombinaci s plackou 30–32T převody pro jízdu po rovině, po asfaltu apod. je hnus a osobně takový skok odmítám řadit. Ve výsledku tak používám 12sp.kazetu jako 11 rychlostní 12–51 s 36T převodníkem a ten 10 pastorek zůstává jen pro jízdu z kopce.

                                0 0
                                • krabica  

                                  To nevím, přes 30 km/h po rovině na horáku nejezdím, spíš mnohem méně, na to nemám kondici, takže se držím někde kolem 3–4 pastorku při rozumné kadenci.

                                  0 0
                                • Kouba_2005  

                                  Ono strašně moc záleží, kde s tím jezdíš. Tady u nás je to nahoru a dolů v podstatě všude, rovinek tu moc není. Převody mám 32/10–45 a ty dva nejmenší pastorky jsem použil v podstatě jen když jsme byli na firemní akci v Tetíně a jeli jsme na Karlštejn kousek po silnici. Takže bych to rozhodně neglobalizoval, že je to nesmysl.

                                  Když se chci projet po těch našich okreskách, tak beru gravela 2×11, když jedu s rodinou, kde se žádný rychlostní rekordy nekonají, tak fulla s 1×12.

                                  0 0
                                  • Smazaný účet  

                                    Vzhledem k tomu, kolik mám naježděno mimo silnici na kolech standardu 700C s plášti rozměru 40–46 (26" biky fakt nebyly pro me), považuji gravel mimo zpevnenou silnici za naprosty masochismus.

                                    0 0
                                    • Kouba_2005  

                                      Nějak si to nedokážu přebrat, na co vůbec odpovídáš, ale to je fuk :-D

                                      0 0
                                      • Smazaný účet  

                                        Že vzít si Gravel (protože dvoutác) na cykloturistiku 50% silnice 50% mimo silnici není pro každého, takže nemá smysl to doporučovat (což se tady často dělá) s odůvodněním, že HT je nevhodný.

                                        0 0
                                        • Kouba_2005  

                                          Vidíš to a já myslel, že tu řešíš převody, že 1×12 s 30 nebo 32z vepředu je k ničemu nebo zkrátka nevhodný. Já ti jen nastínil, že tomu tak není. Nesmíš soudit globálně jen dle toho, že tobě to nevyhovuje.

                                          0 0
                                          • Smazaný účet  

                                            Ale to nikde netvrdím. Zminoval jsem jen nazor nekolika servisaku na vhodnost současne produkce pro prumerneho zakaznika v cykloobchode. Pro tuhle zakaznickou skupinu je prevod 32×10–51 skutecne nevhodny, alternativa v podobe trekovych kol je bud nevyhodna nebo neni k dispozici vubec vubec a gravel je pro tyto lidi uplne mimo. Takze pokud tu nekdo tvrdi, ze blbec je ten zakaznik co si 32×10–51 koupi (a pak ojede nejmensi pastorky). tak by mezajimalo, ktere reseni je pro nej vhodnejsi.

                                            0 0
                                            • Kouba_2005  

                                              No jo, převody řeší ten, co do toho vidí a ví, co od toho kola chce. Drtivá většina národa si koupí kolo a tohle myslím vůbec neberou v potaz, naopak se jim líbí, že musí přemýšlet jen nad jednou páčkou. Jo, tohle je na prodejci resp. výrobci, ale takhle to všem vyhovuje. Prodejce prodá co má, nic jiného mu taky nezbývá. Zákazník jezdí jezdí a až to ojede, tak se to vymění – pak nad tím třeba někdo ze zákazníků zapřemýšlí, ale za ten komfort ježdění bych řekl, že jsou schopni to akceptovat.

                                              0 0
                                • kandik psi zub  

                                  Proste to tak je, jinak to technicky nejde, mas 500% a na konci dva vyprostovaky, jeden do pomala, jeden do rychla, hotovo. Pro normalniho uzivatele celkem fajn reseni, a zavodnik to utoci dobrejma nohama, resp. na silnici bude mit kolo spravnyho urceni, a ne mtb kazetu, ze. O 1×12 se tu uz nabrecely hektolitry, debata o nicem.

                                  0 0
                                  • Smazaný účet  

                                    Tak mě to je celkem buřt. Dokud můžu osadit 36T, nemám si na co stěžovat. V kombinaci s XT pákama se dá řadit rychle a jednoduše přes celou kazetu. Mě ten přesmyk snad ani nechybí. Jen si nemá smysl nalhávat, že těch kompromisů není u 1X více než dříve.

                                    0 0
                        • scoty  

                          Do lesa pro mně 32 + 10/51 ideal..:)

                          Pro 85,4% kupujících horáka v krámu by stačilo 2 × 7, bezpečně a s rezervou..:)

                          0 0
          • Smazaný účet  

            Oprav si to, kratší byly jen XTR kazety první verze, a jen k těmto patří ta podložka.

            0 0
            • capo  

              Z kontextu jsi jistě pochopil, že já jsem reagoval na tu druhou část příspěvku, tedy že u ostatních je již součástí, protože v mém případně není.

              Dále, aby bylo sdělení jednoznačné, je vhodné dodat, že pokud mluvíš o první verzi jako CS-M9100–12 a říkáš že k jiným tato podložka nepatří, je to pro to, že k CS-M9101–12, patří stejně jako ke všem současným 12s kazetám od Shimana – CS-M8100/CS-M7100/CS-M6100 ten „adhesive ring“, jaký zmiňuji výše.

              Co je zvláštní, je že byť má Shimano v manuálu uvedenu jeho výměnu, není nikde dostupný…

              0 0
      • kandik psi zub  

        a vrze urcite o orech? me vrzala xtr v nytech na 5 a 6 pastorku. V reklamaci vratili penize…

        0 0
        • capo  

          Nevím, ale nevysledoval jsem žádnou jinou souvislost mezi převodem. Uvidíme co to bude dělat teď po tom co jsem tam dal folii.

          0 0
          • capo  

            Folie nepomohla. Vrže to stále. Včera jsem vypozoroval, že na velkých pastorcích z 1ks to nevrže, na těch níže ano. A to jsem před včerejší jízdou kazetu dole a promazal jsem jak všechny dosedací a styčné plochy pastorků tak i podložek mezi nimi. Tak nějak nevím co s tím :(.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Nebude jednodušší osadit nějakou bytelnou kazetu typu SLX?

              0 0
              • capo  

                Tahle přišla s novým kolem a má teď najeto 600km. Takže to chci vyřešit. Jedinou jinou alternativou by byla XTR :).

                0 0
                • pivos  

                  Vrzala mi takhle XTR kazeta v nýtech, tak jsem na každý kápnul řídký olej a je klid. Zatím se to po cca 2000km neozvalo.

                  0 0
            • capo  

              Tak ne, psal jsem to špatně, vržou ty pastorky které jsou nýtované. Ne ty které nejsou. Když jsem nýty prolil WD, bylo to chvilku lepší, ale po pár desítkách km se to vrátilo. To je i postup který poradili v Paul Lange. Půjde na reklamaci.

              0 0
      • HKou  

        Bejt to Sh orech, tak reknu, ze vrze urcite ten. Zrovna dneska jsem to resil (namazanim ty nohaty plastovy podlozky). Jinak teda ten orech je pekelne slozitej proti DT, ve kterym snad nema co vrzat. Taky bych podeziral kazetu. Vrzala mi napr. kazeta IRD (podlozky mezi pastorkama) tak, ze jsem ji dal kvuli tomu dal pryc.

        0 0
    • Frenky Vlk  

      https://www.ebay.com/i/312804830115?… Zdravím,nemáte někdo zkušenosti s tímto převodníkem na kliky shimano XTR 9100 ,případně jestli to vůbec na ty kliky pasuje. Díky.

      0 0
      • orm  

        Ja ho nemam, mam jiny z ali, ale tento se resil zde – https://www.bike-forum.cz/…-custom-2021

        0 0
        • Frenky Vlk  

          Díky za info,

          díval jsem se na ten odkaz a tam je hozený na klikách XT 8100.Mně je docela jedno který převodník z Ali tam lupnu,hlavně aby mi seděla i řetězová linka a byl na kliky XTR 9120. Můžu Tě poprosit o odkaz na ten převodník který máš na klikách XTR a info jak funguje a jestli a kolik tak vydrží.

          Díky moc Frenk.

          0 0
          • orm  

            Ahoj, ja ti praktickou radu nedam. Koupil jsem kliky a prevodnik, ale dohromady a na kolo jsem to jeste nedaval :-). Kliky nemam xtr, ale mt900 (coz jsou mimosadove klik na urovnik xtr) a prevodnik z ali mam https://www.aliexpress.com/…8836396.html. Retezova linka se u novych shimano klik resi klikama a ne prevodnikem jako u sramu.

            0 0
    • novcze  

      dotaz, mám takový problém, s 1×12 mám najeto něco přes 1000km a nějak si nemůžu zvyknout na hlučnější převody na menších pastorcích 12,14,16 … je to na 1×12 normální a mám si prostě zvyknout, nebo je nastavení nutné doladit?

      řazení je ok a všechno funguje, na větších pastorcích a na desítce je to ok, takže mě to vede na to, že se ten řetěz na 12,14,16 musí otírat o vedlejší větší pastorek kvůli křížení řetězu a to dělá ten větší hluk. Proč to nedělá na desítce nevím, možná to koncový doraz na hazce posune dál od vedlejšího pastorku, než když je hazka mezi dvěma pastorky.

      0 0
      • mirra66  

        Na mém 1×12 jsem nic takového nezaregistroval.

        1 0
      • aleskala  

        Jaká kazeta ?

        Jaká přehazka ?

        Jaký řetěz ?

        Kliky boost nebo normální ?

        Zadní náboj boost nebo normální ?

        0 0
        • novcze  

          kazeta slx, hazka xt, řetěz deore, náboje boost, kliky jsou takové jaké tam výrobce dal.

          B-tension nastaveno jak má být… patku nechám zkontrolovat i když není důvod proč by byla ohlá…

          0 0
      • Mr.Duck  

        Normalni to nebude, patka je rovna?

        0 0
      • Gaper  

        Normální to neni… Mě to ale taky takhle drhne, mimo asfalt to je neslyšitelný a na kazetu a řetězy to po víc jak roce nemá vliv, tak neřešim.

        0 0
        • novcze  

          tak jasně mimo asfalt se to ztratí… ono ten rozdíl ve zvuku je asi jak rozdíl mezi namazaným a sušším řetězem, prostě se k tomu normálnímu vrnění přidají i kovovější zvuky

          0 0
    • marshalll  

      Má někdo zkušenosti s reklamací přehazovaček u Shimana? Nevracelo se ramínko na RD-M7100, tak jsem u prodejce reklamoval a teď přišlo přetlumočený vyjádření, že smůla, zamítnuto, protože prý poskytují na přehazovačky jenom 6 měsíců záruky.

      To je snad nesmysl a odporuje to zákoníku. Nikdy jsem o něčem takovým neslyšel…

      0 0
      • Atilla  

        Na ložiska atd je zkrácená záruka, takže možná ano.

        0 0
      • Kouba_2005  

        Vůbec by mě to nepřekvapilo, taky máme třeba na hadice, baterku, alternátor a mraky dalších věcí zkrácenou záruku. Ale když si koupím hazku v krámě, tak logicky počítám s dvouletou.

        0 0
      • marshalll  

        Tak teď koukám, že třebas Alza, nebo TS Bohemia tam má psaný normálně 24 měsíců, což by lodle mě mělo být všude.

        0 0
        • Vilém  

          Ten saltr jsi kupoval jako komponent? Nebo byl soucasti kola? Pripadne sis jej nechal namontovat nejakym servisem?

          0 0
    • Smazaný účet  

      Je nějaký rozdíl v životnosti XT M8100 a XTR M9100 řetězu?

      0 0
    • Smazaný účet  

      Prosim o radu jaka je vydrz prevodniku 34z shimano xt m8100? Mam nyni najeto 7500 km.

      Diky

      0 0
      • MlokCZ  

        7521km

        7 0
      • rybička  

        Vtipný dotaz :-). Záleží na podmínkách, řetězu (jeho vytahaní a čistotě atd.). Dej na něj nový řetěz. Pokud sedí, je placka ok. Easy.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Ok muj dotaz zni zda se da pri pravidelne a odborne udrzbe kola odhadnout najezd v km na prevodniku? V tematu o udrzbe retezu se krome merky a suplery vyjadruji nekteri i v najezdu v km napr shimano cca 1100, sram az 3000km. V cem je problem zde? Dekuji

          0 0
          • rybička  

            Problém je v tom, že je to prostě příliš relativní, proměnných, co na to mají vliv, je mnoho. Brzdové destičky ti taky můžou vydržet sezonu, nebo je zrušíš za jeden závod ve sračkách. Kotouče totéž atd. Osobně jsem měnil Al placku po dvou letech (cca 2000 km na enduru), protože začala motat řetěz, Shimano má ty placky snad ocelové, takže výdrž bude vyšší třeba 2×…plus mínus 50 % :-).

            0 0
          • Mr.Duck  

            Nedá. Jak u řetězu tak u každé jiné části pohonu je výdrž na km naprosto rozdílná podle stylu ježdění, podmínek, údržby. Relevantní odpověď je v rozsahu n – n*10, co si dosadíš za n bude záviset na samotném převodníku a dokud neuděláš nějaký test se 100ks stejného převodníku v různých podmínkách, pro každý převodník, tak si ho můžeš vycucat z prstu.

            A nebo si můžeš rovnou vycucat z prstu to finální číslo a ušetřit si výpočet :)

            Převodník je sjetý, když se ti na něj v záběru zespoda začne chytat řetěz, nebo začne padat atd.. Měrka na to není a někomu, kdo nastoupá 100m na 100km vydrží násobně déle než někomu kdo nastoupá 100m na každém kilometru. A pak přidej 20 dalších faktorů, prostě na to není dobrá odpověď.

            0 0
      • Smazaný účet  

        Podle toho, jak dobře máte seřízený přesmyk :)

        0 0
    • scoty  

      Přehazky 1×12 jdou celkem dobře celé rozdělat. Děláte to, kvůli čistění? Jak často?

      0 0
    • MP79  

      Prosim o radu. Mam kazetu xt 10–51 a chtel bych vymenit tri nejmensi pastorky zbytek je ok. Muzu koupit kazetu nizsi tridy deore 6100 a pouzit pastorky z teto kazety?

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.