• Monooko

    Zdravím.Mozna trochu hloupá otázka,ale…Jakou šířku řidítek zvolit na mtb s koly 26? Určitě rovná s rohy.Ted mám 62 a chci zkusit širší,je 68 vhodná volba?

    0 0
    • Breakpain  

      Kup si siroky, posouvej gripy a tam kde se to bude libit, zariznout …

      0 0
      • Monooko  

        Super nápad,diky

        0 0
        • MlokCZ  

          On to zase tak moc dobrý nápad není. Tedy pokud je to pouze pro určení vyhovující šířky s tím, že tomu daný kus řídítek obětuješ, tak problém žádný není.

          S šířkou řídítek je potřeba měnit i jejich zahnutí. I když každému sedí jinak zahnutá, tak vždy platí, že čím širší, tím je potřeba o něco větší zahnutí k jezdci.

          Tedy pokud koupíš určitou šířku řídtek s vyhovujícími parametry (zahnutí k jezdci, nahoru, zdvih), tak můžeš zkracovat jen v dost malém rozsahu, aby ty parametry byly pořád vyhovující.

          Pokud ovšem nevíš, jaké parametry pro jakou šířku potřebuješ, tak to bude náhoda a může se stát jak, že to bude sedět pro původní šířku (a pak nebude pro větší zkrácení), tak že to bude sedět po větším zkrácení (tedy pro původní šířku by nesedělo) a i také, že to nebude sedět ani pro původní šířku ani pro větším zkrácení.

          Pak tu je další omezení, že každá řídítka jdou zkrátit jen do určité míry dle konstrukce, protože vždy dříve nebo později narazíš na problém příliš krátké nezahnuté části řídítek a už se na ně nevejdou gripy + všechny objímky. Pokud jsou to rovná řídítka, tak tohle omezení není buď vůbec nebo jen velmi malé. Jakmile mají nějaký zdvih, tak to bývá horší.

          Dost často bývá u řídítek uvedeno o kolik maximálně je lze zkrátit. Není to ale přesný údaj, protože výrobce nemůže předem tušit kolik budeš potřebovat té rovné nezahnuté části (to se hodně liší zejména dle typu pák brzd, zejména u novějších brzd třeba jako Shimano, tak jsou kostruované s objímkou dále od gripu a je potřeba dleší nezhanutá část řídítek).

          0 0
    • Tomcat  

      Pane Lorenc uvezu to?…

      My tady opravdu nevíme jak ste velký, jakou mate silu, jakou máte velikost a geometrii kola.

      Jediný co jde říct skoro s jistotou, že kolo má 26" kola šířku řidítek neovlivňuje.

      0 0
      • Monooko  

        Jo vtipný, trefný ????????.Jde o Authora magic z roku 1999 stále ho mám rád.Vse už se na něm několikrát měnilo,ale rám zůstává.Jinak mám 180 cm.Vim že je to hloupá otázku ,musím si to zkusit.Jen jestli při téhle geometrii rámu není nějaký limit…nevím…

        0 2
        • enjoy  

          Ještě letos jsem mel na 26" kole 710mm vlaštovky Easton. Postupem času(věku) mi začaly být krátký, posouval jsem podvědomě ruce dost ke krajům.

          Teď mám u 29" kola řidítka cca 740mm a je to zřejmě tak akorát.

          Jinak, začínal jsem v 21 letech(se svým prvním skutečným MTB Author Vision) na nějakých 560mm, což bylo v dnešní době dost úsměvný. Ale jezdilo se na tom taky.

          0 0
    • jIrI___  

      680 mm vozím i na 29". Cokoliv širšího mi je prudce nekomfortní, asi kvůli tomu že nejsem žádný ramenáč. Takže věřím, že tato šířka bude dostatečná i na 26" :). Prostě to chce zkoušet, každému sedí něco jiného, neexistuje univerzální odpověď ano/ne.

      0 1
    • -b-n-x-  

      Já bych řekl že ideální bude 716mm

      0 0
    • Monooko  

      Děkuji.Za reakce.Skončil jsem na rovných 68 +rohy a spokojenost. Díky.

      1 0
    • Monooko  

      Děkuji.Za reakce.Skončil jsem na rovných 68 +rohy a spokojenost. Díky.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.