Řetězová linka 1x11 RB BANDIT 675

15 nepřečtených
  • Lukkis

    Zdravím bikery, řešil někdo řetězovou linku 1×11 na Banditu?

    Přestavěl jsem z 2×11 deore XT FC-M8000 na kliky z původního a absolute black oval místo velkého, k tomu kazetu sunrace 11–46 na náboji šíře 142mm. Retězová linka mi vzadu vyšla na 47mm, ale vpředu po vyhození podložek pod ložiskem je 50mm od převodníku po střed rámu, Kliky jsou mimostředně a řetěz není tím pádem v rovině z šestého pastorku vůči převodníku. Napadá mě jedině podložit ještě převodník, ale to chce 3mm, delší šrouby a kliky stejně nebudou vystředěny.

    Někdo nějaké poznatky a zkušenosti??

    Díky…

    0 0
    • Bersekr  

      Je to cítit při jízdě? :)

      0 0
    • Vilém  

      Retezova linka klik 50mm je normalni stav. Naba by mela mit 47,5mm.

      0 0
      • Lukkis  

        tak to jsem mysle, že to má být v lajně…

        0 0
        • Vilém  

          Neni to v lajne od dob ce se zacly delat HT2 kliky a linku klik shimano posunulo, aby jim tam veslo lozisko vne stredove trubky. Tim linku pokurv.li.

          Kdyz to chces dat do lajny, tak musis vypodkladat prevodnik, coz zas muze vest ke kolizi prevodniku se zadni stavbou.

          0 0
          • Hrabex1  

            myslis, ze to byl ten duvod? proc by se tam teda mely cpat 2 podlozky v pripade 68mm domecku? a proc doleva jen jedna?

            ja to teda delam naopak a linka je ok.

            0 0
            • Vilém  

              Podlozky jsou tam jednak kvuli domku 73 a jednak kvuli smyku montovanemu pod misku.

              0 0
              • Hrabex1  

                aha, takze snaha o maximalni univerzalnost klik.

                A jak je to s retezovou linkou u novych ramu s press fit stredy, kdyz se loziska prestehovala zpatky do ramu? Predpokladam, ze se pod lisovanou misku uz zadnej presmykac ani podlozky nedavaji.

                0 0
                • Vilém  

                  Staci kouknout do specifikaci klik, zustala stejna. Ale ony ty pressfity vetsinou maji zase sirsi stredove trubky.

                  0 0
          • MlokCZ  

            Jen tím to podle mě nebylo. Tenkrát to byl asi jeden z důvodů. Další bych pak viděl kvůli přesmykačům. U některých rámů při původní řetězové lince 47,5mm nešlo seřídit dobře přesmyk, kde na nejmenší placce už byla kolize s rámem a nešel posunout do ideální polohy.

            Oba důvody ale nemají pro jednoplacky žádný smysl. A stejně Shimano zůstalo u řetězové linky 50,4mm pro 1×11, pro 1×12 pak lehce posunulo na 48,8mm (pro variantu bez Boostu). V obou případech by to jistě šlo ještě posunout.

            Pokud jde o kolizi převodníku s rámem, tak tam většinou nějakou rezerva je, ale hlavně by si to pohlídal vždy výrobce rámu, když by byla jiná specifikace řetězové linky.

            Podle mě to je ale tak ponechané schválně, aby byl převodník mírně posunutý od středu kazety k malým pastorkům. Malé mezery u 11sp a 12sp kazet už jsou hraniční (i přes mírně užší řetěz) pro nejmenší pastorek. A pro placku přesně na středu kazety už je to na hraně se škrtáním o druhý nejmenší pastorek (když je řetěz na nejmenším).

            Na velkých pastorcích tento problém není a jak je tam hodně zubů, tak to zvládne i o něco větší křížení.

            0 0
            • Hrabex1  

              to je mozny, ja mel s 1 podlozkou vpravo problem shodit na nejmensi prevodnik. Vyresil jsem to koupi presmykace SRAM X-gen, ktery pouzivam dodnes (jezdim uz na mtb dost malo) a funguje porad skvele. Nesymetricnost klik s ramem jsem vyresil pouzitim silnicni leve kliky. Takze retezova linka je ok, kliky symetricke a nemam pri slapani nohy od sebe jak lehka deva. Jen nevim, co na to modni policie. Vzhledem k tomu, ze mam 26" kola, prevody 3×8 a k tomu jeste silnicni kliku, bylo by to na kriminal.

              0 0
    • jardalee  

      ideální na 135mm je 48–50mm na boost 51–52 mm tam je totiž ještě jeden problém ze když posunes převodník k rámu to znamená třeba z 50 na 48 tak zase drhne řetěz o 13z pokud prehodis na 11z takže asi lepší aby se to krizilo na tom velkým ,jinak je taky důležitý napnutí řetězu a to znamená správná délka a podle videa mechanika od SRAMu to dělal tak ze vzal velkej a velkej napnul to jako na singlu a přidal 8clanku včetně spojky

      0 0
    • Lukkis  

      Takže řešení symetrie klik je dát podložku pod ložisko na obě strany a aby nebyla rozhozená moc linka, tak podložit něčím převodník… to je teda věc. šířka domku u bandita je 73mm

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.