• vojtechposmourny

    Zdravím všechny, zkuste, prosím, poradit. Mám rám, šířka střed. doměčku je 68. Koupil jsem kliky truvativ hussefelt triple a k nim , přesně podle manuálu výrobce klik, osu dlouhou 113( to je pro řetěz. linku 48,5, pro 50 by byla délka 118). Přesto mi ale přijde, že pravá klika je moc vysunutá ven(puvodně na rámu byla styla, pro ně je v manuálu stejná délka osy) a tudíž mi nesedí řetězová linka. Co s tím? Ještě jsem to neprojel, není možné, že si to víc „sedne“?

    0 0
    • tomaasz  

      Dej kratší osu a je po problému.

      0 0
    • Pekáček  

      S XT04 by to bylo ještě horší, už neřeším a jezdím (linka 50mm). Akorát ten velkej tác po 1000km má nějako náběhy na žraločí zoubky…

      0 0
      • vlk  

        mám lx 05 taky 50 mm a je to zcela bez problémů, ani řetěz mi nepadá jak jsi říkal, prostě to vše funguje bezvadně a ani se mi nezdá, že by se to více opotřebovávalo.Ty 2 mm není taková hrůza.

        0 0
        • Pekáček  

          Hrůza to sice není, ale já měl dřív 108mm osu ISIS (a předtím 107×110mm 4hran), placky jsem měl o víc než 2mm blíž. Velká pila byla podstatně blíž vidlici, nyní mám místo skoro pro čtvrtý (malý) převodník. Mám-li převod 3×4 a šlápnu dozadu (třebas na křižovatce), řetěz přeskočí i o dva pastorky dolů. Když si toho nevšimnu a rozjedu se, je to „radost“ poslouchat jak leze zpět, o jeho namáhání nemluvě. Velká pila je po 1200km docela ojetá, víc než u Gebhardtu, zuby nejsou už zrovna symetrický a některý jsou jakoby naplocho ze strany zbroušený (největší křížení jezdím 3×3 nebo 3×4). Ale pro mě je nejdůležitější že mám kliky 180mm na kterých se mi jezdí podstatně líp.

          0 0
          • Darius  

            hele to je nejaky divny… taky mam XT04, domecek 68mm, na kazde strane 1 podlozku (ano vim, neni to standard) a linka celkem OK na 3×4 bezne jezdim… najeto ale zatim malo takze opotrebeni nemuzu posoudit

            0 0
            • Pekáček  

              To jsem zkoušel taky, ale (plastový rukávek mezi miskama musel pryč) osa měla v miskách axiálně vůli. Koukal ses na vzdálenost klik od osy rámu? Nemáš levou dál? S tím opotřebením uvidíš. Na kolech pro eli?áky v Cyklomaxu měli s životností problém, Lange se jim vysmál že nepoužívali řetězy Shimano…

              0 0
              • Darius  

                vule zadna, vzdalenost klik nemerena pouhym okem se mi zda leva lehce dal, ale to se neda nic delat… Lange je vubec takovej divnej, treba ty jeho doporucene MOC:-) jinak retez pouzivam zasadne PC58

                0 0
                • Pekáček  

                  Jezdím Sram PC59. Na kliky jsem nasadil velkej převodník Truvativ Stylo co je jetej od léta do zimy a jako novej.

                  0 0
                  • Darius  

                    pro poradek denska zmerena vzdalenost klik od ramu a skutecne je leva asi o 2mm dal nez prava, mereno vzhledem k sedlove trubce

                    0 0
                    • vlk  

                      jo je dál i u mých lx05, ty to při šlapání poznáš?Bych to neřešil a komu to vadí, a? si někde nechá prodloužit na ose drážky a příslušně si to upravit.Jen nevím jak by se to do stroje chytalo.

                      0 0
                      • Darius  

                        nepoznam, nevadi… ja jsem spokojen i s linkou, jak jsem psal vyse mam vpravo 1 misto 2 podlozek tudiz by se linka mela pohybovat kolem 48mm, s klikami zatim spokojenost, akorat vim ze stredni prevodnik je z blata… a ted kdyz pekacek strasi i s velkym..

                        0 0
                        • peetrys  

                          Nevadí, že tam je o jednu podložku míň? Uvažuju totiž taky o tom , že jednu vpravo uberu.

                          0 0
                          • Daf  

                            Ja do toho sice zas az tolik nevidim, ale rek bych ze kdyz z jedne strany podlozku uberes budes ji muset dat na opacnou stranu.

                            0 0
                          • Darius  

                            uplne do toho nevidim (ac jsem jinak technicky zdatny:-), ale na kazde strane 1 podlozka a vse funguje jak ma

                            0 0
        • Lada1  

          to stejne – komplet XTR (vcetne naboje) tzn. vse co urcuje ret. linku.

          0 0
    • jihra  

      Není osa jako osa. Celková délka osy může být třeba oněch 113 mm, ale to ještě neznamená, že ten pravý konec osy bude u všech středových os stejně dlouhý. Pokud jsi koupil nějaké kliky, tak k těm klikám je předepsaný PŘESNÝ typ středové osy od stejného výrobce – a ten by měl být OK. Pokud ale koupíš osu od jiného výrobce, tak může být problém. Jednoduchá rada pro nákup osy – když namontuješ převodník na osu a dotáhneš kliku a pak se podíváš na převodníky shora, tak vnitřní okraj nejmenšího převodníku (bavíme se o trejpřevodníku) by měl být „v zákrytu“ s okrajem pravé středové misky. Takže vezmi trojpřevodník, obejdi obchody a zkus nasazovat kliku na různé osy. Až bude některá osa splňovat výše uvedenou podmínku, tak ji kup. Musíš ale počítat s tím, že v obchodě nasazuješ kliku na osu pouze rukou a že při dotažení šroubem se klika ještě trošku na ose posune ke středu, takže musíš koupit osu malinko delší – u ocelových klik stačí cca 0,5 – 1 mm, u duralových klik cca o 1 – 1,5 mm. Tento systém používám v servisu dlouhou dobu k naprosté spokojenosti a bez problému.

      0 0
      • Pekáček  

        Tedy u XT04 to platí, ale on ten malej převodník je v zákrytu s krajem misky, ale miska je tlustá páč obsahuje ložisko a pak jsou na řadě ještě dvě podložky, tudíž by se tam vešel ještě jeden malej tác (příprava Shimana na čtyřtác pro sezónu 2006?).

        0 0
        • jihra  

          Ono to moje pravidlo platí pro 3-tác a vzadu pro 5–7 kolečko. U 8–9 kolečka by už měla být mezi miskou a malým převodníkem trošku „mezera“, protože řetězová linka je „širší“.

          0 0
          • Pekáček  

            Jezdíval jsem na 8mi i 9tikole linku jak popisuješ bez problémů, spíš jezdím na větší než menší pastorky/opásání. Ale ne do extrému, to je jasný.

            0 0
        • peetrys  

          Co kdyby se jedna z těch dvou podložek na pravé straně přesunula na levou?

          0 0
          • vlk  

            to by taky šlo, ale levá klika by byla o rámu ještě o další 2 mm dál.Já to nechal ,tak jak to má být.Řadí mi to bezvadně.Já tuhle linku vozil vždy-i když jsem měl 4 hran.

            0 0
      • vojtechposmourny  

        Kliky truvativ hussefelt triple, osa truvativ giga pipe 113. Podle katalogu vše ok, ale už když jsem ty kliky nasadil (ještě bez řetězu), tak mě to trklo. Dokonce když je zařazená prostřední pila a největší pastorek (vím, není to ideál, ale na pevňáku to funguje), tak při protočení klik zpět spadne řetěz z převodníku.

        0 0
      • PePu  

        Kdyz se sejde spatna kombinace ramu, smyku a klik, tahle teorie pada. Musel jsem dat osu 119mm (ram Spyder, smyk a kliky Deore ctyrhran – linka 47,5), abych mohl seridit smyk s co nejmensim skrtanim na nejcastejsich prevodech. Mezera mezi okrajem stredove misky a nejmensim prevodnikem je asi 1–2mm.

        0 0
        • wroum  

          jj. ja mam na chaparralu osu 123mm dlouhou a je kratka, protoze proste kliky FSA a tenhle ram si nesednou. a to abych tam ty kliky dal, tak sem je musel lehce upravit pilnikem :-)

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.