Renovace nebo upgrade sady Šírer Campagnolo Veloce 9

18 nepřečtených
  • LukasHK

    Zdravím,

    koupil jsem silničku Šírer bez velkých znalostí kol. Už mám trochu víc načteno a začal jsem se v ní vrtat. Na kole je kompletní 9 rychlostní sada Campagnolo Veloce se špičatými pákami. Je sjetá kazetu a převodníky. Sundával jsem z něj řetěz se 133,6 mm. Čistil jsem a mazal přesmykač, přehazovačku, ty jsou celkem v pořádku. Čep, na kterém je klec přehazovačky, by potřeboval další podložku pod ségrovku, aktuálně je tam možná zbytečně velká vůle. Čistil jsem a mazal náboje, do ořechu jsem dal nová levná ložiska. Náboje mají věnečková ložiska s hodně jetými miskami. S tím nemám co jiného dělat než vyměnit kola.

    Přemýšlím nad tím, že bych objednal nová kola s ořechem Shimano, koupil novou Shimano Sora (nebo Claris 3×8) z důvodu levnější a snažší údržby. Sadu Campagnolo bych prodal. Myslím, že hledat náhradní díly bude v budoucnu jen těžší, když Campagnolo má aktuálně nejmenší silniční sadu s 11 rychlostmi, a budou dražší, protože Campagnolo. Plánuji ještě vyčistit, promazat středové a hlavové složení, řazení a výměnu lanek, bowdenů.

    Myslíte, že se jetá sada Campagnolo Veloce 9 po renovaci (nová kazeta, převodníky a nějaké náhradní díly od Šírera) vyrovná novější levné sadě Shimano? Jsem student, tak bych rád volil levnější varianty. Kolo chci na ježdění po okreskách jako alternativu k běhu, na delší výlety a ježdění do města z naší vesnice.

    0 0
    • Tomas_82  

      Pokud bude Veloce v pořádku, bude rozhodně fungovat lépe a déle než levné Shimano.

      0 0
    • Krutas  

      Myslim si, ze jeta campa 9s bude porad nesmrtelna. Nevim co mas za paky. Co jsem potkal je campa u tehle kousku spise mix nez ucelena sada. Ja osobne si tu udrzuju jedni silnicku, co ma paky record, ale vse ostatni je mix. 10s campa prehazka perfektne funguje i s 9s pakama. Za 10 let muze byt situace jina, ale campa toho vydrzi az moc, sam jsem nestastny, ze nemuzu mit campu na vsech kolech.

      0 0
      • LukasHK  

        Sadu by mohla být komplet od Šírera s rámem, když dováží Campagnolo. Všechno na kole je Veloce z konce 90. let, tedy řazení, přehazovačka, přesmykač, kliky, převodníky, kazeta, nádoby i bowdeny mají vyražené Campagnolo.

        0 0
    • BikerM  

      Osobne bych vymenil par diku a Campu nechal. Pokud ti vyhovuje tvar pak, tak bych neresil prechod na Shimano. Pokud nebudes mit smulu, tak ti tahle sada bude delat radost klidne dalsich deset let. ;)

      0 0
    • Xixao  

      Hlavne devitkova campa sada se dá naprosto bez problémů jezdit se Shimano pastorkem. Sám jsem to takhle jezdil několik let a pohoda. Takže jestli mas v hajzlu kola, tak kup klidně kola na Shimano a jezdí vesele dál.. ,

      0 0
      • Vilém  

        Shimano kazetu v originalni podobe?

        Vyzkousene to nemam, ale je tam cca 0,2mm roudil v rozteci pastorku, na cele kazete to dela 1,7mm, coz se mi moc nechce verit, ze by bez problemu chodilo.

        0 0
        • Xixao  

          Chodí, dá se to naladit. Když jsem to dokázal já, tak asi každej. Internetu tvrdí, že naladit prostřední kolečko v pastorku přesně a.pak to stran se to už tolik ne rozejde.

          Chodilo to naprosto hladce a potichu. Líp než Lecjaka ultegra :)

          0 0
          • LukasHK  

            Do toho asi nepůjdu, ale taky možnost. Pokukuji po kolách Miche s jejich náboji a u nich případně prodávaní i zvlášť ořechy.

            Koukám spíš na to, že za nové převodníky a kazetu dám 2000, štvou mě gumy na páky, které jsou za 600. Když pak za kola dám skoro 4000, tak už bych se mohl napnout a dát ku 8000 za nějakou Shimano sadu. Ušetřil bych si 4000, co by mě stála oprava staré a něco navíc hodí prodej staré sady.

            Jen se bojím, že čím modernější bude, tak tím spíš mi ho někdo ukradne.

            0 0
            • nooski  

              Kazetu dej Miche nebo BBB – delaji modely kompatibilni s Campou. Shimano ne, nebude to radit, resp. kazdy ma jiny jiny standard toho, co radi dobre. Pokud ti jde jen o jezdeni, tak kup levne kliky Sora/Claris vcetne stredu – bude to levnejsi a zaroven i lip fungovat nez ctycrhran (navic opet ne tak bezneho ISO rozmeru). Lanka Jagwire.

              0 0
              • Tomino71  

                Zdravím všechny, když už se tu řeší upgrade mám pár dotazů . Ke vší spokojenosti vozím sadu Centaur 10 s , rok tuším 2009 , převody 53/39 + 12/27 přehazovačka krátké ramínko . Chtěl bych si ulevit a řeším zda tuto sadu překopat , nebo pořídit novou sadu Chorus 12s Pro přestavbu jsem dohledal kliky Chorus 11s 52/36, což jak jsem zjišťoval by mělo v pohodě chodit , jen budu muset dát nový smyk veloce 10s , ten můj kompakty nezvládne a chtěl bych to zkombinovat s kazetou 13/29 zvládne ji krátké ramínko ? Jaká je třeba životnost dvanáctkového řetězu ? Šli by jste do nové sady nebo přestavby . Předem díky za reakce .

                0 0
                • Singlespeed  

                  Podle mě je jakékoliv sypání peněz do starého kola nesmysl. Dojezdit a koupit nové.

                  0 1
                  • Tomino71  

                    No vyjde to na necelou poloviniu , aternativou je desítku hodit na zimák kde mám 8s

                    0 0
                • psbiker  

                  Přehazovačka s krátkým ramínkem to zvládne, osobně ověřeno. Jenom mě překvapuje, proč by ten smyk neměl zvládnout kompakty, není to špatným seřízením?

                  0 0
                  • Tomino71  

                    Přehazka bezva s jakými klikami je skombinuji 52/36 , 50/34 je asi jedno že. Smyk v kombinaci s kompakty odzkoušen nemám ,té době se dělali smyky zvlášť pro klasiku a kompakty , tento měl ve specifikaci že zvládne max rozdíl 14 zubů je možné bude hodně záležet na šikovnosti :-)

                    1 0
                • Petr Ch  

                  Pokud se rozhodneš pro překopání, tak mně osobně největší smysl dává – kliky nechat a koupit kazetu Centaur 10s 12–30z ( na bike24 stojí 90 Eur). Pokud to nepobere tvá stávající hazka, tak ještě přikoupit Veloce s delším raménkem. Dělá se v černé i stříbrné variantě a stojí v rozmezí 75–80 Eur. Jinak převod 39/30 je téměř to samé, jak 36/29. Rozdíl je jen lehce přes 10 cm na jedno otočení klik.

                  0 0
    • Paja  

      Jsou ty převodníky určitě sjeté? Mám taky starou Campu, na které byl brutálně přetažený řetěz, takže jsem si myslel, že bude potřeba vyměnit pohon komplet. Pak jsem ale zkusil novou kazetu (chtěl jsem lehčí převod, takže 25 → 29) + novej řetěz s tím, že kdyžtak vyměním i pily, ale funguje to bezproblémově.

      0 0
    • LukasHK  

      Výsledek po opravách už jsem nasdílel do galerie.

      https://www.bike-forum.cz/…/73729-sirer

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.