Rada začátečníkovi - Koupit?Nechat Postavit?

30 nepřečtených
  • blahafoto

    Zdravím chlapi,chci pořídit horské kolo.

    Ale nevím zda nechat postavit nejakym stavitelem nebo koupit.

    Zamlouvaji se mi celkem kola u Němčíka.

    Cenový strop by měl být 20 000,–

    Dá se za to sehnat něco ,,normálního"??

    Měřím 172 a vážím 90kg.

    Díky moc

    0 0
    • niky79  

      Za 20k budes mit u stavitele vyborne kolo.

      0 0
    • kammaro  

      Ahoj,mám možnost si nechat postavit 29" nebo 27,5" jen na -V- brzdach.Jsem rekreační jezdkyně ..Bude to pro mne OK?Kotouče nutně nepotřebuji .Díky za názory

      0 0
      • roman 3D  

        sežeň si lepšího stavitele kterej umí postavit i na kotouče:-)

        0 0
        • kammaro  

          Můžu mít stejný rám i na kotouče ale nechci je.Bude to levné kolo kolem 13000,– a nechci mít potom starosti s udržbou.-V- mi stačí.Žádný extremy jezdit nebudu…

          0 0
          • Erknold  

            Problém bude u té težké a nefunkční vidlice. Zdvih prakticky nevyužiješ, tlumit pružinu také nebude, takže bude kopat jak při pružení, tak vracení se. A po dvou sezónách z ní bude pevná vidlice s váhou 2,5 kg.

            Pokud véčka, tak krosové kolo, tam seženeš vidlici a dát tam silnější pláště.

            0 0
            • Rubi  

              ta posledni veta je totalne nesmysl a jeste vetsi nesmysl je chtit vecka :)

              0 0
              • Erknold  

                nevím, předpokládám, že rekreační jezdkyně nebude jezdit hlubokým blátem, za deště, mrazu a sjíždět Alpská sedla. A na kolo k vodě, na zahrádku, na výlety po zpevněných cestách véčka stačí, kór když není peněz nazbyt. To raději ušetřených 1500 dát do lepšícho kol.

                0 0
          • roman 3D  

            jakou vidlici tam chceš vůbec mít?

            0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Bude to stačit, ale (hydraulické) kotoučovky jsou při rekreační jízdě provozně nenáročnější, navíc brzdí i v mokru stejně jako za sucha, zkrátka pořád stejně. A odpadá špína na rámu z obržďovaných ráfků a doseřizování vzdálenosti čelistí od ráfku. Jen nesmíš strčit přední kolo při parkování do nějakého dementního stojanu a ohnout kotouč.

        Jestli Tě nelimituje cena, váha nebo design, kotoučovky stojí za to. Schválně se na kole s kotoučovkami někde svez. Pokud jsi alespoň minimálně servisně zručná, jezdíš jen málo, za pěkného počasí víceméně po rovině, máš na servis doma lidi, V-brzdy nejsou problém.

        Jaké ráfky 27,5" bys měla na V-brzdy?

        0 0
        • Erknold  

          kotoučovky mi sviní vidlici jako čert.

          Já nemám nijak servisní problémy ani s véčkama. To mi přijde, že se více pachtím s hydraulickými. Ale zase je to tím, že mě trochu zlobí zadní 395. KDybych si možná tehdá připlatil za deore, měl jsem klid a jen jednou za rok čistil pístky a měnil destičky.

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Přesně, záleží, co tam máš, co a jak jezdíš. Mám Deore, údržba nula, problémy nula, jen po očku kontroluji stav destiček, abych zavčasu vyměnil. Syn má kotoučovky Tektro Draco a také bez problémů, ale ten teď moc nejezdí.

            Na silničkách zatím doma kotoučovky nemáme, na trekových V-brzdy na všech třech + na dvou starších MTB, takže mám celkem srovnání co se týče ráfkových brzd.

            Základní levné V-brzdy nic moc, XT dost dobré, SD-5 za ty peníze vynikající. Trojbarevné špalky Author boží, špalky XT na houby.

            Tak jako tak, ráfky se V-brzdami časem probrzdí, zvl. při jízdě s bagáží za každého počasí. To u kotoučovek krásně řeší pětiminutová výměna kotouče.

            0 0
            • Erknold  

              mě právě až teď překvapilo, jak přítelkyni brzdí nové véčka LX i na originál špalcích. Uvidím, jaké zkusím potom. Ale jelikož jezdí také jen rekreačně jako tazatelka, bež bagáže, tak jí vydrží dost dlouho.

              Přijde mi, že dost problémů je i s tím, že dost lidí porovnává svá deset let stará nejlevnější véčka, na kterých má ještě původní špalíky s novými 615, které si dá na nové kolo. Pak mu to musí přijít, jak když předtím brzdil podrážkou :)

              Potom u člověka co najezdí ročně 1000 km po cyklostezkách je ráfek na doživotí. Vlastně celé kolo je na doživotí.

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Jenže já mám možnost porovnávat XT véčka a Deore kotoučovky na dvou svých kolech v současném provozu. Přestože jsem si dal předsevzetí letos cyklistiku omezit, metu tisíc km za rok nedosáhnu :-)

                0 0
                • Erknold  

                  asi záleží na celkovém konceptu kola a finančním limitu. Když prostě bude problém s penězma, tak véčka. Jinak kvalitní kotouče.

                  Ono popravdě, kolik slušných vidlic na 27,5 se dělá na véčka? Asi žádná, když tu lidi mají problém sehnat použitelnou vidli na véčka pro 26.

                  0 0
          • ememem1  

            ?kotoučovky mi sviní vidlici jako čert// – co to?

            0 0
            • Erknold  

              prostě na bílou vidlici se lepí prach z destiček, či jak to pospat. Klasika jako u auta, taky máš špinavé disky od destiček.

              Černá by to asi vyřešila, ale ta se k rámu nehodila.

              0 0
              • ememem1  

                tak ako padli tu uz rozne dovody preco nie kotuce ale tento tu este nebol. ale ok, ziadny problem, len som sa pytal.

                0 0
                • Erknold  

                  mě to došlo až nedávno, když mi přítelkyně říkala, že bych si to mohl očistit :) Takže holky to může trápit, já jsem si toho dva roky nějak moc nevšímal.

                  0 0
              • nitraq  

                Jako problém bych to ale neviděl. Stejně po každý vidlici čistíš kluzáky, tak vezmeš ještě jeden hadřík a sjedeš vidlici u brzdy.

                0 0
                • Erknold  

                  aby tu pak nebylo vlákno, jak někdo vzal hadřík špinavej od silikonového oleje a začal s tím čistit nohy i s diskem :) Všeho moc škodí, i čištění. Prostě to k tomu patří.

                  0 0
                • ememem1  

                  :-D

                  0 0
              • Kysky  

                Mám bílou vidli a nikdy jsem na ní neviděl brzdnej prach z kotoučovky. Možná to bude tím, že vždy je víc zajebaná blátem :D ale ani v období sucha a nemytí třeba měsíc, jsem teda vidlici od brzdnýho prachu neviděl

                0 0
                • koko0925  

                  Vždy jsem zaslepeně hájil Véčka, ale při koupi nového kola před dvěma lety už nebylo na výběr. Nakonec ty kotouče byly nejlepší změna na celým novým kole. Za ty dva roky jsem na ně nešáhl (Deore), teď má kolo najeto 3500 a chystám se akorát měnit přední destičky. Dneska už bych bral kotouče i na silničku…

                  0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.