• maple

    Ahoj, chtěl bych se zeptat majitelů Vanilly na jejich zkušenosti. Pořídil jsem si Vanillu 2007 a při použití odpovídající pružiny na moji váhu, cca 80 kg, což je modře označená pružina, se mi vidlice zdá příliš tvrdá a necitlivá. Při jakémkoliv ježdění a skákání, v rámci mých možností-žádné polety, ale skočky během jízdy, mi zůstává nevyužito 4 cm zdvihu. Zdá se mi to trochu moc jako ochrana proti chodu na doraz. Bylo by řešením nasadit měkčí pružinu-fialovou a nastavit pomoci levého kolečka na předpětí? U té tvrdší pružiny jsem měl předpětí na minimum a nizkorychlostní kompresi taky. Podle zkušenosti s tlumičem Fox dost přehání doporučené tlaky, možná že to dělá i u pružin. Díky za poznatky, nejlépe z vlastní zkušenosti.

    0 0
    • maple  

      nikdo nic? to se všichni řídíte jen návodama? třeba experimentovat,ne? vždy byla Vanilla považována za nejlepší žehličku, proto jsem si ji koupil. nebo Fox změnil přístup?

      0 0
      • MlokCZ  

        No nevim co čekáš za radu, stejně při různých geometrií kol je to irelevantní, jak to chodí ostatním na jejich váhu. A kolik máš sag? Pokud malý, tak není co řešit a dej měkčí pružinu. Pokud by byl velký, tak by to znamenalo, že je hodně progresivní ta vidlice, což by bylo na pružinu hodně divné, takže asi velký sag nemáš. A úplně nejjednodušší máš, pokud si změříš graf vidlice (a případně ho sem hodíš) a bude to hned zcela jasný, jestli to chce měkčí pružinu než máš, i když už takhle je téměř jistý, že to měkčí pružinu chce (pokud náhodou není někde ve vidlici chyba).

        0 0
        • maple  

          sag mám jak má být s pružinou 60–80 kg a předpětí na minimum, přitom bych měl být na horní hranici použití pružiny. jde mi o to, že 4 cm nevyužitého zdvihu je škoda, zůstává 10 cm a v tom je i sag.

          0 0
      • jankohrasko  

        mam vanillu R 2007, vymenil som v nej spruzinu na moju hmotnost okolo 60kg a po cca 100km chodi nadherne lahucko, porovnavam so starym psylom a je to podstatny rozdiel.. pri beznom jazdeni tiez mi to neide na plny zdvih, az pri skutocne silnych narazoch.. riad sa podla SAG cca 20–25perc..

        0 0
      • kudlanka32  

        mam o stupen mekkci nez mam mit a uz je lip vyuzita…jen pokud s tim planujes hupsat nejaky dropy tak pocitej sem tam s dorazem…ja ji dostanu na doraz 1× za mesic, vetsinou kdyz udelam nejakou blbinu

        0 0
    • vlk  

      Co si vzpomínám, tak se tu pružiny a Fox Vanillia(sice starší verze) již řešili- zkus použít vyhledávání. Co si vzpomínám, tenkrát dotyčný psal že se tyto vidlice prodávají rovnou s kompletní sadou pružin.Takže bys měl mít danou pružinu někde v krabici na vidli- ji prostě zkus vyměnit, nic tě to nebude stát až na těch pár minut času.

      0 0
    • chupas  

      ja teda ve vidli (06) vozim horni hranici pruziny. kdyz vazim 80 dam tam 70–80. kdyz vazim 60 dam tam 50–60. doufam ze to je jasne. citlivost je slusna, ale kdyz chci jezdit neco vetsiho tak chodi snadno na konec. to pak zatocim naplno s predpetim pruziny a hotovo. vidle trochu ztvrdne a hodi se vic pro „praci“.

      0 0
    • Lister  

      no co si pamatuju, tak do Foxů byly pružiny vždycky měkčí, ale kdo ví jak to bude letos, protože pro rok 2007 kompletně měnili charakteristiku všech vidlic – třeba vzduch má být víc stabilní za začátku zdvihu a tolik se nenořit při větších rázech, ale zase je odpovídajícím způsobem míň citlivý na malé nerovnosti.......

      0 0
    • pajasimi  

      „nebo fox změnil přístup?“ podle článku z Vela přístup opravdu změní, ale až na přes rok: „pohlcovat nejjemnější vibrace je úkolem plášťů“(nepřesná citace, nechci to hledat)

      0 0
    • Archer  

      Presne tento problem se probiral tady: forums.mtbr.com/show­thread.php?t=312057

      0 0
      • MlokCZ  

        Tak to je zajímavý čtení, to vypadá, že ty pružiny soudruzi nenavrhli zrovna dobře a lehčí váhy budou mít problém.

        0 0
        • kudlanka32  

          no ono s tema perama od FOXe to je dost zajimavy…i muj oblibeny zdroj pruzicich informaci Peter Verdone tvrdi ze nemate verit tomu co o pruzinach tvrdi vyrobce:)

          Pera pro motorky se vyrabeji s chybou 1–2% od deklarovanych hodnot, zato fox ma chybu 15%…proto kazdej motorkar tunici svuj stroj provadi neco podobnyho co milan1. Akorat o sobe netvrdi ze to vymyslel a neusurpuje si na to zadny prava:) Podle myho je to u vzduchovejch vidli (bavime se o motokrosovych pac je to jasnej motorkar co ke kolu prisel) uplna nutnost protoze tim ze tam je 50 komor a kazdou muzes nafoukat jak se ti zamane – mas pak takovy mnozstvi variant ze jinak bys to svoje nikdy nenasel…

          ze by se tenhle rok nakapsovali treti vyrobci pruzin? :)) tady opet zdroj: www.peterverdonedesigns.com/…spension.htm

          0 0
          • MlokCZ  

            To ale není ten problém, že nesedí doporučená váha jezdce pro danou pružinu. Proto jsem hned na začátku psal, ať prostě dá měkčí. Problém je ten, pokud sis přečetl celý ten thread z mtbr, co na něj Archer dal odkaz, že když máš 60kg, že jsi vlastně v pr… a akorát tvrdou pružinu do Vanilly 07 si origoš prostě nekoupíš a musíš to řešit jinak.

            U vzduchovky taky každý kašle na doporučenou tabulku, jenže tam si každý nafouká jak je třeba a nemá tu smůlu, že pružina není vůbec.

            0 0
            • kudlanka32  

              treba je v americe clovek lehci 70kg vzacnosti :))) nebo vymenili dodavatele pruzin a nebo by jsme jim asi meli napsat co tim basnik myslel :))))

              ja nevim porad mam pero radsi… holt v USA si kazdej koupi jakou chce…tady v tom pidi trhu to americky postovny tyhle drobny nakupy uplne likviduje :( a nebo znat sparvny lidi co to umej vyrobit.....pero snad nemuze byt neprekonatelna prekazka, kurna mame tu prumyslovou tradici ne.....uz od rakouska-uherska :-P

              0 0
    • mato270  

      viem ze je to trochu mimo tuto temu,ale preco nikto neodpisuje na mnou zalozenu temu „SKUSENOSTI S VANILA RLC“? dik za odpoved

      0 0
      • maple  

        ale jo, proč zakládáš podobný thread? můžeme to tu rozebrat. právě řeším tvrdost pružiny, zdá se mi jakoby o stupeň posunutý. jak se to zdá tobě? nasadil jsem o jedno měkčí a zdá se mi to lepší, jen to chce pořádně otestovat.

        0 0
    • Misiak  

      no v manualoch pre 06 je spring ratio takto: 35 lb/in (395 N-cm) Black <90 – 120 40 lb/in (452 N-cm) Purple 120 – 150 45 lb/in (508 N-cm) Blue 150 – 180 50 lb/in (565 N-cm) Green 180 – 210 55 lb/in (621 N-cm) Yellow 210 – >240

      manual pre 07: 40.6 lb/in Black <90–115 (40.8–52.2) 48.5 lb/in Purple 115–150 (52.2–68.0) 56.4 lb/in Blue 150–180 (68.0–81.6) 60.9 lb/in Green 180–210 (81.6–95.3)

      0 0
      • kudlanka32  

        takze pokud je chyba 15% 35*1.15 je cca 40

        0 0
      • maple  

        a právě tato:56.4 lb/in Blue 150–180 (68.0–81.6)mi nesedí, mám 80 kg a je moc tvrdá. takže asi výrobce je trochu mimo, dal jsem měkčí a budu zkoušet.

        0 0
        • kudlanka32  

          nevim ale ja bych s tvoji vahou dal rovnou fialovou.....ale zalezi na stylu jizdy zas bys ji nemel zmacnout na doraz na prvni bouli

          0 0
          • maple  

            tys dal taky fialovou? kolik vážíš? zkoušel jsem to, cca 1 cm rezerva i na skocích na schodech. to by mohlo stačit, ne?

            0 0
            • kudlanka32  

              mam cca 70 – rezervu mam tak 1.5cm…ale posledne sem v noci prejel nejakou zidku tak sla nadoraz snadno…nicmene v beznym provozu to neni mozne, jen v jednom prisernym sjezdu na kokorisku ji tam dostavam pravidelne…

              0 0
    • mato270  

      No ked uz sme pri tych pruzinach,balenie by malo obsahovat dokopy 3 pruziny.A vy tu uvadzate pre model 07 4 pruziny(cier­na,fialova,mo­dra,zelena),zna­mena to ze je mozne si vybrat lubovolne 3 z nich pri kupe novej? Alebo sa s poctom pruzin mylim ja? Este otazocka pre vahu 60–70Kg je vhodna ktora? Dakujem

      0 0
      • maple  

        podle foxe fialová, tj. do 68 kg, ale nevím,nevím. asi bude tvrdá.

        0 0
      • kudlanka32  

        no spis tu nejmekci podletoho co se o 07 pise :) ja sem z minulyho roku takze vse co pisu se tyka 06

        0 0
        • maple  

          zdá se, že je rozdíl mezi 06 a 07, mám o 10 kg více a chodí mi stejně. celkový zdvih je o 1 cm vyšší

          0 0
          • kudlanka32  

            sem zvedavej jak se to vyresi esli udelaj novou sadu pruzin a tim vznikne totalni chaos nebo vyrobej nejakou pruzinu ruzovou se srdickama pro holky :)

            0 0
      • kudlanka32  

        v baleni ta cerna prirozene neni :)) takze bych rovnou pidil po ty nejmekci

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.