• stajo

    Ahoj lidi,

    po 12 letech ježdění na GT Avalanche 3,0, pojmutí jedné děvuchy za manželku a zplození 2 dětí se v rodinném rozpočtu objevila možnost udělat si radost a pořídit si nové kolo ke 40. narozeninám (povoleno až 60,000Kč, složí se celá rodina!!!). Nejsem bikový fanatik, ale sport mám rád, snažím se udržovat si všestranností fyzičku a najezdím okolo 1500–2000km/rok, doposud hlavně cyklostezky (děti ve vozíku, na tyči a nyní konečně sami), rád si ale vyjedu sám do lesa a motám se v tom božském klidu (cca 40km výlet), žádné brutálnosti, ale rychlosti se nebojím a trocha té techniky, adrenalinu a endorfinů je moc prima. Po 12 letech, kdy jsem neměl čas vývoj techniky sledovat, jsem měl reklamní masáží zasažen, jasného favorita -Specialized Epic comp – budu přece hned jezdit jako Jarda Kulhavý. Pak jsem začal pročítat web, toto fórum a nyní v rozhodují čas jsem v prdel… neb nevím kam ty prachy vrazit a rád bych využil letošních cen, takže to musím rozlousknout brzy. Vzhledem k věku, opotřebení organizmu jsem se rozhodl pro upgrade na fulla (184cm/84kg). V plánu je pokračovat v ježdění po cyklostezkách, lesních stezkách a občas si to trochu okořenit – základem bude ale údržba kondičky a časem možnost stačit synovi, který dorůstá a fyzička mu stoupá. Kolo plánuju opět na delší dobu, jistě na 5let, ale spíše déle –50té narozeniny a elektrokolo :-) ?.

    Moji favorité jsou:

    RB IQ 275 race – projel jsem si testovačku, ten víkend mě ale bolela záda, kolo bylo spíše ve specifikaci team, dost sjeté pneu – oproti mému stávajícímu kolu ale krásné svezení , je mi sympatický hand made a made in Czech rep. a byť nerozumím zcela komponentům i poměr cena/kvalita a jednotnost osazení

    Tento víkend jsem měl toho Epica, na kterého jsem v průběhu sledování webu a fóra spíše zanevřel a ejhle, měl jsem pocit, že to snad ani nejsem já na kole, jak ta cesta upalovala, vzal jsem ho na Cukrák a v tomto" terénu" mi obratnost přišla také fajn. Pocitově se mi nyní zdá, že to jelo lépe než RB, ale mohlo by to být dáno i výše uvedenými negat. drobnostmi. Nyní mi „vadí“, že je to Spešl, ale hlavě neumím posoudit poměr cena/kvalita/kom­ponenty (aktual. 63,000 – snad bych i ukecal rodinu). Nevíte někdo, jak je to se zárukou na rám – doživotní??, zapomněl jsem se zeptat.

    Takže v tuto chvíli řeším i 27,5 či 29, protože mi přišlo, že to na té 29 lépe odsejpalo

    V hledáčku i Canyon Nerve AL 8.9 a RQ IQ 290 – nevýhodou je, že se teď nedají rychle otestovat – jiný nápad?

    Omlouvám se za ten slovní průjem, ale jsem toho plný, nějak jsem se z toho pocitu musel vypsat, ty prachy nepřišly sami a rád bych je investoval rozumně. Bohužel se mi nikdy nepodařilo sladit testovačky tak, abych měl jeden den 27,5 i 29 a mohl je přímo porovnat v terénu. Vím, že je tu o těch kolech napsáno hodně, ale prosím o napsání názorů i sem. Kdyby si někdo dal čas a napsal mi k těmto 4 favoritům jejich hlavní klady a zápory stran osazení (kola, brzdy, pružení atd.) bylo by to super. V krámu si to svoje každý vychvaluje.

    Předem díky a přeju všem mnoho šťastných kilometrů.

    0 0
    • RobJab  

      spesly maj dozivotku na ram … ten Epic by sel sehnat asi i levneji .. ale i tak je tam hold nejaka koruna za znacku :-)

      0 0
      • stajo  

        Ahoj, nejaky typ kde? Dik

        0 0
        • RobJab  

          napis mi na mail .. ja se tu poptam kam se da dostat a zitra bych ti dal vedet ..

          0 0
      • Smazaný účet  

        nevzdahuje se ta dozivotni zaruka na a) 1. majitele, b) neni casove omezena (=zivotnost ranu je stanovena na X let)

        0 0
        • RobJab  

          ja mam ve smlouve .. na komponenty 2roky zaruka a na ram po uplynuti 2 let nadstandartni dozivotni zaruka .. kolo kupovane pred mesicem Spec SJ Carbon

          0 0
          • RobJab  

            samozrejme pokud to s tim clovek napali do stromu nebo mu spadne pod kombajn tak ma smulu :-)

            0 0
          • Vilém  

            Je videt, ze marketing funguje, panove od velkeho S si mohou mnout ruce.

            0 0
        • Paua  

          pozor pozor, hoši mě na epiku praskla po 2,5 roce zadní stavba ve sváru No.1 mě s reklamací vyhodilo ani neprojevily zájem zkoumat proč to prasklo zrovna ve sváru na zadní stavbu celopéra se doživotní záruka týká jen předního rámového trojúelníku ,,zřejmě záruka na nápis Specialized,,. Takže asi tak spešl už u mě není No.1. Budiž jim ke cti žě mě sehnali nový díl bratru za 3 litry.

          0 0
    • Dorsiflex  

      Nebudu ti radit co a proč koupit, protože na svůj ideál si musíš přijít sám – testováním.

      Poradím ti ale, aby ses oprostil od blbostí typu „nechci Spešla, protože je to Spešl“. Uvažování tímto způsobem nikam nevede.

      Jinak za značku se platí vždy a u všech velkých firem, mimo přímého prodeje alias Canyon. Poměr cena/výkon je diskutabilní záležitost, protože by jsi měl hodnotit v první řadě rám (u 29er obzvláště), potom odpružení, kola a až s odstupem zbytek.

      0 0
      • stajo  

        Souhlas, asi bych si zvyknul, ze jezdim Spesla :-) . Jaky je tvuj nazor na ta kola? Ram i pruzeni mi prijde ok.

        0 0
        • Dorsiflex  

          Já lovím zaměřením v jiných vodách než ty a mám svoje specifické požadavky. Navíc tě neznám, takže nemůžu říct. Ale jak píšeš – rám i odpružení jsou ok, tak teď si musíš zvolit jaký charakter chceš.

          Např. Epic je sportovní model zaměřený na výkon vpřed zato třeba Canyon je spíš pohodlné kolo na bloumání krajinou – posuzuji geometrii rámu a charakter odpružení. Dokážeš říct co je pro tebe to správné?

          Jde mi o to, že vybíráš svoje kolo a nikdo kdo tě nezná ti nemůže zodpovědně říct, co je pro tebe to pravé. Zkrátka se nesnaž najít jednoduchou odpověď, protože rozhodnout se budeš muset stejně sám.

          Moc jsem ti asi nepomohl, ale cítím to tak.

          0 0
        • pepek  

          Pokud tě bolí záda, tak spešla s brainem neber. Vem něco, co má běžný fox tlumič s propedalem, který ti kdekdo potuní, aby to byla žehlička. To brain nikdy nebude.

          0 0
    • tom hart  

      Určitě bych šel být tebou do 29ky

      0 0
    • Smazaný účet  

      Hele…pokud ti muzu radit, tak se to nesnaz uspechat…pred rodinou to obhajis snadno..ze nechces ten balik utratit bez rozmyslu…

      0 0
    • stajo  

      Ahoj, dekuji vsem za dosavadni reakce, ale znate to. Po letech si muzu udelat radost, prectu toho kvanta, neco i vyzkousim, vse co bych chtel se stejne neda stihnout a tak clovek ceka na jakekoliv potvrzeni svych zaveru. Nechci nic uchvatat, ale treba tech epicu v cerne a

      Lku uz asi moc nebude a cena na pristi rok je 74000, coz uz je mimo realitu.

      0 0
      • Dorsiflex  

        Jasně, asi každý ti rozumí, ale závěry se potvrzují nebo vyvracejí v sedle. Pozor na to.

        0 0
      • Smazaný účet  

        Jinak…ne ze bych chtel hazet na prodejce hnuj, ale muze se stat (a stava se), ze ti prodejce vnuti kolo treba s jinou velikosti, nez by pro tebe byla idealni…ciste proto ze tohle ma zrovna na sklade a je pro nej lepsi prodat…az budes mit nejake horke kandidaty, nebylo by uplne od veci je sem hodit s velikostma a pod…

        0 0
    • Paua  

      asi tak spešl Epic 2012 šestadvacítka, po dvouapůl letech prasklá zadní stavba a to není podle Spešlu rám, zaruka nula respektive klasické 2 roky. 6e to je ve sváru v místě kde musíš sundat kliky aby jsi prasklinu objevil to nikoho z českého zastoupení nezajímá , pošlu ještě dopis na ústředí ale je to zřejmě mrhání časem. Zjisti si jak je se zárukou zadní stavby u jiných značek. taky se mě mohlo stát že jsem si mohl spešl rám píchnout do zahrádky aby se po něm pnuly kytky, 26 se už dva roky nevyrábí … ale brain je dobrý.

      0 0
      • stajo  

        Diky za info. Detailne se poptam ohledne te zaruky u prodejce/zas­toupeni. Dozivotni zaruka by bylo jiste male plus.

        0 0
    • stajo  

      Pls, nemate nekdo na Praze zapad toho Canyona? Aspon bych se rad kouknul nebo za mensi ouplatu kousek svezl. Aby mela dusicka pokoj.

      0 0
    • Džey Ár  

      Epic je super raketa, ale na běžné ježdění si myslím že je škoda se omezit na 100mm zdvihu. Zkus si projet od Spešla Cambera, nebo spíše rovnou Stumpjumpera. A když už máš v hledáčku i RB, tak tam bych vsadil na co nejlepší odpružení když už je možnost si to namíchat. Každopádně už jsme v období výprodejů, takže naspěchat a hlídat si slevy. Pokud nemáš averzi vůči Meridě a netrváš na S nebo RB, tak bych se kouknul i do jejich katalogu. Jejich slevy bývají hodně zajímavé, ale bohužel platí že si o slevu musíš někdy prostě říct a pak ji dostaneš.

      0 0
      • nitraq  

        Zas si myslím, že pro člověka nejezdí nějaký šílenosti, tak Epic s 100 mm není vůbec špatná volba.

        0 0
    • stajo  

      Díky za další názory.

      Jen opakuji svoji prosbu – pls, nemate nekdo na Praze zapad toho Canyona? Aspon bych se rad kouknul nebo za mensi ouplatu kousek svezl. Aby mela dusicka pokoj.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.