Přestavba starého MTB na silničku

18 nepřečtených
  • Martin.S.1991

    Ahoj,

    celý život jezdím na MTB, nicméně jsem tak trochu blázen, který i na MTB jezdí 150+ km, a tak mě trochu láká silnička. Nedávno jsem vyměnil staré 26'' hardtail MTB za nové (29'' karbonový hardtail), a tak mi ještě 2 – 3 roky u „šéfa“ neprojde investice do nové silničky, proto přemýšlím, že bych to staré kolo přestavěl na takovou „pseudo-silničku.“ Důvody jsou 2:

    1. popojíždění po městě, resp. nechce se mi nové kolo opřít před hospodou a na několik hodin ho spustit z očí.
    2. abych si osahal silničku než se rozhodnu, jestli má smysl nacpat desítky tisíc do druhého kola.

    Mám 2 varianty, jak se do toho pustit. Celkem jednoduché téma je výměna odpružené vidlice za pevnou a široká řídítka za užší s berany, asi sáhnu i do převodů, jinak můžu:

    1. koupit nové 26'' pláště (případně celá kola kvůli ráfkům). Koukal jsem, že přímo silniční ani gravel se v této velikosti nedělají, více méně jsem našel 1 slušný plášť. Budu rád za případné tipy na úzké 26'' pláště bez vzorku, klidně bych šel i do bezduší. Nabízí se pak trochu složitější varianta:
    2. koupit 27,5'' silniční kola. Měřil jsem rám, měly by se tam vejít, tím dobré zprávy končí. Mám tam čelisti, které asi jen těžko posunu na větší kola. Teoreticky by tam měly jít přidělat kotouče. Máte někdo zkušenosti s přestavbou na kotouče? Na co si dát pozor?

    Poslední téma jsou ty převodníky:

    • Láká mě myšlenka, po vzoru Van Aerta a Kusse, na jeden talířek vpředu, dozadu ale dostanu asi jen 9 převodů. Je to blbost, nebo by to mohlo fungovat? Kolik zubů vpředu / vzadu byste mi v tom případě doporučili?

    Budu rád za jakékoliv vaše názory, zkušenosti, tipy.

    Díky,

    Martin

    0 0
    • scalar  

      Kup za pár tisíc bazarovou silničku.

      4 0
    • MavasH  

      Přestavba MTB na „silničku“ tě bude stát víc, než ta bazarová silnička, protože budeš potřebovat silniční řazení. A netuším, jestli si nějaký páky budou rozumnět s 9sp. šaltrem. Taky je otázka, jestli seženeš nějakej větší převodník – 44 zubů (co se vozilo na 3×9) je na silničku celkem málo. A takových pastí tam může být víc…

      1 0
      • Vrci  

        A až to celý za spoustu peněz složí, tak zjistí, že je to dlouhý jak tejden před výplatou. Protože u MTB se počítá s držením na úrovni konce představce a u silničky je ooblouky a páky vepředu.

        1 0
        • Singlespeed  

          Staré 26-er bajky bývaly buď dlouhé (třeba Author, Superior) nebo naopak krátké (Cube, Anlen). Pokud má něco ze skupiny kratších rámů, tak délkou problém nebude (natahovalo se to obřím až 14 cm představcem)

          0 1
        • Martin.S.1991  

          Mám tam 14 cm představec, a s výškou taky problém nebude, to byla jedna z prvních věcí, na které jsem koukal.

          0 0
    • Tomcat  

      Přestavba XC MTB na silničku bude stejně drahá nebo dražší než bazarová silnička.

      Ludvo, jestli si ten fotbal neprosadíš, tak si u mě mrtvej muž.

      0 0
    • indet  

      Hele kup si na to silnicni pláště a nic vic bych do toho nedal. A když zjistiš ze vic jezdiš po silnici jak v lese, tak si třeba příští rok koupiš silnici, nebo gravel.

      0 0
    • zdenek  

      Na tohle použití se taky přikláním k bazarovce. Já teď třeba prodávám starší silničku, když koupíš něco takového ve slušném stavu, můžeš sednout a jezdit a neřešit problémy s přestavbou. A když za 2 roky budeš chtít investovat do nového, tak bazarovku prodáš s minimální ztrátou. U starších kol už cena moc neklesá, protože nemá kam. :-)

      1 0
    • gersa  

      Tohle basleni nedává ekonomický smysl

      Budeš potřebovat berany, krátký představec, kliky, pravděpodobně smyk a hlavně dualy. Ty budou z toho všeho nejdražší.

      Za mě nejjednodušším řešením je bazarová silnička

      2 0
      • TK75  

        To jeho karbon 29er ht (pocitam ze to je neco jako Exceed) beztak pojede lip nez bastlena 26" pseudosilnicka i po silnici :D

        2 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.