Poškozené kolo při přepravě s ČD

63 nepřečtených
  • PabloRadegast

    Rád bych se zeptal těch, co už něco podobného řešili. O víkendu jsem cestoval vlakem ČD z Olomouce do Brna a měl jsem sebou kolo. Protože je nové, tak si ho hlídám jako oko v hlavě a měl jsem ho ve vagonu u sebe, ale bohužel od Nezamyslic je momentálně výluka, takže jsme museli přestoupit do autobusů a kolo jsem odevzdal do doprovodného vozidla.

    Protože jsem si všiml, že v té dodávce neměl ani papundeklové krabice na vypodložení kol, aby se o sebe netřely, tak jsem maníka požádal, aby to opřel tak, aby se nic neodřelo. Bohužel v Brně na nádraží mi předával kolo s odřenou spodní rámovou trubkou od vedlejšího kola, které prostě opřel o to moje a jejíž pedál mi totálně sedřel lak v místě dotyku.

    Okamžitě jsem na osobní pokladně podal reklamaci, ale slečna si nebyla zrovna moc jistá, co je třeba pro vyřízení reklamace. Nicméně jsem trval na podání reklamace a žádal jsem písemně náhradu opravy laku. Vše jsem si nechal písemně potvrdit a včera jsem ještě všechno oskenoval a poslal mailem na právní oddělení ČD. Zatím bez odezvy.

    Chtěl jsem se zeptat, jaký bude další postup, co všechno můžu očekávat, jaká je mailová adresa na reklamační oddělení ČD (na jejich netu naprosto nedohledatelné a Google mlčí), či jestli máte nějaké rady, co dělat dál.

    0 0
    • tonik666  

      S výlukama poslední dobou taky bojuju – všude kam jsem chtěl jet nějaká byla, takže jsem tam nejel (právě obava z nemožnosti převézt kolo busem).

      Zajímalo by mě, jakou kompenzaci by sis ze strany ČD představoval (naprosto vážně, ti není pokus o rejpání).

      0 0
      • PabloRadegast  

        Chtěl bych si to nechat znovu přelakovat a pak ty náklady vyúčtovat Českým drahám. Já vím, že časem se tam nějaký škrábanec objeví mojí vinou, ale bude to MOJÍ vinou a ne vinou někoho jiného.

        Ten rám jsem sháněl 2 měsíce a protože ho zrovna neměli, tak jsem si řekl, že prostě počkám, že mi to za to stojí. A teď ho mám poškrábaný. Mám na tom najeto něco málo přes 1.000 km a to mě prostě dožralo.

        0 0
        • tonik666  

          Aha, ok. Uvidíš, jak se k tomu postaví, pokud to vyřídí kladně, tak tohle by mohly dráhy zvládnout zapltit :) Tak hodně štěstí.

          0 0
    • Jamin  

      Hodně štěstí přeju, já reklamovat nikdy pořádně neuměl.

      Já když naposled dával kolo do vlaku, tak průvodčí říkal že nesmí stát víc naž 10 000, že dražší věci nesmí přepravovat. Ale už je to nějakej ten rok zpět, třeba je to teď jinak.

      0 0
      • Ondry  

        určitě je to jinak, já teda jezdím jen ve vagonech kde je úschova během přepravy kde by ti to měli zaháčit za přední kolo a nic by se nemělo stát, ale nejsem si jistej, že by to takhle provozovali

        0 0
    • Smazaný účet  

      Tos ještě nezažil soupravu s nákladním vagonem, kde se kola volně nahážou na sebe, bez jakýhokoliv zajištění…

      0 0
      • karliner  

        To je konkrétně na jaké trase k vidění?

        0 0
        • Smazaný účet  

          Třeba Brno, ale nemyslím, že by to bylo něco vyjímečnýho, některý soupravy nemají speciál. vagony s držákama…

          0 0
          • Smazaný účet  

            Foto je ilustrační…

            0 0
            • scoty  

              tak to stačilo tohle

              :)

              0 0
            • Fran-tic  

              heh, je to na trase brno-ostrava nebo tak nějak? Protože ten průvodčí je nejspíš můj soused (shodou okolností taky zarytý biker:)).

              0 0
          • hony007  

            Podle toho, jestli je vlak v režimu jako spoluzavazadlo (kolo u sebe), nebo je to jako úschova během přepravy (tvá fotka), což je dražší a jak mi řekl průvodčí, tak pro ně i víc na obtíž, že se s tím musí otravovat.

            0 0
            • Člověk a jeho svět  

              Spoluzavazadlo – 25 Kč / jeden vlak, při přestupu na jiný vlak dalších 25 Kč nebo 50 Kč za den s neomezeným počtem.

              Úschovna během jízdy – 30 Kč / jeden vlak, při přestupu na jiný vlak dalších 30 Kč nebo 60 Kč za den s neomezeným počtem (lze využít i jako doklad pro přepravu kola jako spoluzavazadla).

              0 0
              • Sayuz  

                Bych se z toho posr*l…

                Že tohle nedokáže říct paní u okýnka, když vidí, že mám minimálně 3 přestupy a jsme dva a 2 kola? Chjo, chjo…

                0 0
          • Ondry  

            dovnitř vidím hovno, ale jestli je to úschova během přepravy, tak tam háky na kola jsou jen by je museli průvodčí zvedat, což je dost náročný tak je jen naserou na sebe

            0 0
      • jIrI___  

        Nákladní vagón Ostrava – Brno: kola sice opřené o sebe, ale oddělené kartony a přichycené gumicukem. Neměl jsem si nač stěžovat.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Pracovník ČD byl zřejmě cykloš, jinak si to neumím vysvětlit ty kartony :-)

          0 0
          • Smazaný účet  

            Zároveň kdybys přistupoval v zastávce, kde vlak stojí 30 vteřin, těžko by se někdo obtěžoval. Je fakt, že jednou dovolil pracovník ČD jednomu z nás vlézt dovnitř a biky držet…

            0 0
            • PabloRadegast  

              Problém v mém případě byl, že jsem měl kolo jako spoluzavazadlo, ale protože z Nezamyslic do Brna je výluka, tak jsem musel kolo dát do dodávky, co jela za autobusama. Tam na to ten maník sral a házel to na sebe, jak to šlo a na té panelce, co je za Vyškovem až do Brna ta kola musela pěkně nadskakovat. Když vezmu v potaz to, že je neměl oddělené kartonem/papun­deklem a neřešil, jak jsou nastavené pedály, tak se divím, že mám rám podřený jenom na jednom místě.

              0 0
              • Smazaný účet  

                To je známej fakt, že kdo si váží kola, ČD ho nesvěří, s tou výlukou jsi měl pech…

                0 0
                • hony007  

                  To je právě ten problém, že jsou ty dva režimy, který ale nejsou zároveň, takže to kolo prostě nemůžeš mít u sebe ani kdybys chtěl a co jsem si všiml, tak úschova během přepravy je obvykle specialita rychlíků.

                  0 0
                  • Člověk a jeho svět  

                    Jak nemůžeš ho mít u sebe? Jako spoluzavazadlo si u toho můžeš klidně dřepět :).

                    0 0
                    • hony007  

                      No myslím u té úschovy. A když je úschova, tak to v tom vlaku nemůžeš mít jako spoluzavazadlo.

                      0 0
                      • Člověk a jeho svět  

                        Jojo, pak jsem to pochopil – no s úschovnou to nejde. Ale i tak si ČD trochu nabíhají na vidle s tím limitem 30 k.

                        0 0
        • Fran-tic  

          jou, je to tak…je to soused, ale záleží na koho natrefíš. Jinak je pravda, že soused je vášnivý biker, takže si nejspíš dává pozor – bod pro něj :)

          0 0
    • PabloRadegast  

      Tak jsem konečně dostal nějakou odpověď od ČD. Původně jsem psal na právní oddělení (O25PHAsek@gr.cd.cz), ale tam jsem nedostal žádnou odpověď, tak jsem dneska přeposlal včerejší mail na info@cd.cz a dostal jsem i číslo reklamace. Teď mají 30 dnů na to, aby zareagovali. Počítám, že budou chtít fotky odřeného rámu, originály jízdenek, později snad fakturu za opravu apod.

      Dám vědět, jak se to bude vyvíjet.

      0 0
      • kolečko  

        214. ČD odpovídají ukladateli za ztrátu, poškození nebo zničení předmětu převzatého do úschovy, pokud neprokáží, že škodu nezavinily. Prokázanou škodu hradí ČD nejvýše do částky 15 000 Kč nebo u jízdních kol do částky 30 000 Kč na jeden doklad.

        Článek 214 Smluvních přepravních podmínek.

        0 0
      • dipous  

        Uzavřeli jste mezi sebou přepravní smlouvu. ČD mají odpovědnost a Ty jsi dle toho co píšeš postupoval správně. Neměl by být problém, a když bude stačí vše předat obecnému soudu ;-)

        0 0
        • PabloRadegast  

          Zatím bych to nehrotil. Uvidíme, jak zareagují. Upřímně, pokud by to kolo bylo starší, tak nad tím mávnu rukou. Ale to kolo jsem si nechal sestavit na zakázku a rám jsem vybíral dlouho a protože zrovna nebyl skladem, tak jsem na něj čekal 2 měsíce. Vzhledem k tomu, že stál cca. 6.000 Kč, tak to zamrzí.

          Nejvíc mě dožralo to, že jsem maníka u dodávky výslovně žádál, ať na to dá pozor, ať se to nepodře, když jsem tam neviděl žádné kartóny a když jsem si to v Brně přebíral zpátky a našel tu odřeninu, tak jen pokrčil rameny a řekl, že to už tam taky mohlo být. Viditelně to měl u ******. To pak zamrzí a pak už jsem viděl rudě a řekl si, že to tak nenechám.

          0 0
    • Vilém  

      Mozna jsem to v diskusi prehlidl, ale mohu se optat co to bylo za kolo a pripadne, zda bys mohl hodit foto toho poskozeni?

      0 0
      • PabloRadegast  

        Jde o poskládané kolo MRX Elite Deore. Zůstal tam jenom rám, přehazka a šaltr. Ostatní věci jsou vyměněné na základě mých zkušenosti s předchozím kolem, co mi ukradli a na základě diskuzí tady na fóru.

        Fotku ještě nemám. Jel jsem z chalupy, kde zůstala manželka s dětma, takže foťák zůstal u rodiny a já jel zpátky do práce po víkendu. Jedná se ale o odřeninu cca. 1×1 cm až na hliník, takže to je jako pěst na oko.

        0 0
        • Vilém  

          Verim, ze to nasere, ale nepredpokladam, ze z CD neco dostanes, a kdyz, tak rozhodne ne moc. Na lakovani bych se taky mohl pekne … Prdnul bych tam nalepku a priste s CD nejezdil.

          0 0
          • PabloRadegast  

            A jak by ses chtěl dostat z Bruntálu do Brna, když ne vlakem? Stačilo mi dojet aspoň do Olomouce, protože z Bruntálu do Olomouce je taky výluka. Bohužel jsem nepočítal s tou druhou výlukou. Auto zůstalo u manželky.

            0 0
            • jIrI___  

              Jde vidět, že nejsi zvyklý cestovat ČD. Základ všech ostřílených cestující je podívat se před cestou, jaké jsou na trase výluky :)

              0 0
              • PabloRadegast  

                Asi máš pravdu. V pátek jsem jel z Brna do Olomouce a bylo to OK. Na chalupě není net, tak jsem si to neověřoval a že tam je výluka jsem se dozvěděl, až když jsme vyrazili a průvodčí mi to s úsměvem oznamovala.

                Co naděláš?

                0 0
        • Tomcat  

          LOL… ROFL… MRX a Deore… Huheeee Opravdu na takovém pivním bajku bude odřenina laku opravdu zásadní.

          0 0
          • Bafoon  

            pro někoho je tohle to co pro jiného litevíla na xtr, trošku to přeháníš :-/

            0 0
          • Smazaný účet  

            hodne primitivni nazor..asi by ti podle tve logiky nevadilo, kdybych ti ojebal lak na autu, co?

            0 0
            • Tomcat  

              Zanadávám si a tím to končí. Promáčknou trubku bych řešil, ohnutý šaltr, otřené kluzáky, brzda atd… To jsou opravdu zásadní věcí. Řek bych že na „človeko/hodiny " pravděpodobně přesáhne svou aktivitou hodnotu "škody“ . Jenže jeho aktivitu mu nikdo neproplatí.

              0 0
            • nox159  

              ani by nevadilo kdyby mu nekdo ojebal babu co? :D

              0 0
          • PabloRadegast  

            Pro mě opravdu není problém koupit si kolo za 50–60.000 s výbavou, kterou bych se tě nedotkl, ale proč? Při mém ročním nájezdu cca. 3.5000 km, dvou děckách a práci, že volného času moc není, jsem si spočítal, že to prostě fakt nemusím. Ano, měl bych dražší kolo, ale všechny ty vymoženosti bych plně nevyužil a navíc bych měl ještě větší strach, že mi ho ukradnou. To, co mám, mi plně stačí a vím přesně, že to, co tam mám, je zdůvodnitelné.

            Nechci být jako někteří „takycyklisté“, kteří ročně najedou 300 km, ale protože na to mají, tak si koupí kolo za 60.000 Kč, ale neví, z čeho je složeno, jak se o to starat, jak to funguje. Prostě na to mají, tak si to koupí. Já jim to přeju. Ja na to taky mám, ale nestojí mi to za to.

            Stačí takto nebo jsem tě nepřesvědčil?

            0 0
            • Sayuz  

              Nepřesvědčil, koupíš kolo alespoň mě? :))

              http://nd01.jxs.cz/…94330_o2.jpg

              0 0
              • PabloRadegast  

                Ne. Měl ses lépe učit na základní škole.

                Pak by sis mohl koupit i ty něco lepšího.

                0 0
                • Sayuz  

                  No asi ses tak dobře učil, že ti chybí smysl pro humor :)

                  Jako vzít prachy a koupit si kolo není problém, jen se právě přemlouvám jestli ho tak potřebuju jako ty. :)

                  (Myslím, tím druhé, něco víc než 120full…)

                  0 0
            • Rudyshy  

              mam presne podobny nazor.. teda nemam decka(ale uz mam nuz u krku) …

              dle meho to vacsinou toto vypadne z cloveka ktory setri na kolo rok pak jsou vsichni ostatni povl

              0 0
            • Ruprt2  

              Myslím, že kecáš, ale to je jedno.

              0 0
    • Člověk a jeho svět  

      Jakou listinu s tebou v Brně pokladní sepsala?

      0 0
      • PabloRadegast  

        Pokladní neměla žádnou listinu. Musel jsem si to napsat sám. Naštěstí mi dala k dispozici papír a průpisku a pustila mě do VIP čekárny (bývalá čekárna Pendolíno lounge) i s kolem. Tam jsem si vlastními slovy popsal, co se stalo, na jaké trati, co jsem udělal apod. Nechal jsem si to ofotit a potvrdit od pokladní, že jsem to předal.

        Pokladní mi říkala, že druhý den přednosta stanice bere všechny papíry a posílá do Phy na centrálu. Já pro jistotu druhý den všechno naskenoval a poslal to na ČD mailem. Takže mám potvrzení, že jsem reklamaci uplatnil bezodkladně hned na nádraží a teď už snad budeme komunikovat přes maily.

        0 0
        • Člověk a jeho svět  

          Jo, já se ptal jen proto, že dle jistého služebního předpisu existuje konkrétní tiskopis, který se vztahuje na reklamace při přepravě spoluzavazadel, a který měla pokladní sepsat. Měla to sepsat samozřejmě ona. To že sis to sepsal sám na nějaký průklepák je taky celkem legrace. Ale snad to nebude mít na reklamaci vliv.

          0 0
    • L.u.k.a.s.4  

      Takhle by reagoval můj kamarád od ČD, který je vedoucím vlakové čety a zabývá se i zákaznickým servisem:

      Ahoj, po zběžném přečtení půjde o komplikovanější případ, nicméně by se to mělo řešit hned namístě s průvodčím a řidičem, kdy pověřená osoba ČD zdokumentuje všechny okolnosti poškození kola. Dobré je také pořídit fotodokumentaci. Jsem si jistý, že to ČD vyřeší ke spokojenosti zákazníka, protože jsou to oni, kdo objednává náhradní autobusovou dopravu, vč. dodávek. Každopádně je v SPPO ČD, že se nepřepravují kola nad 30000,–, resp. se škoda hradí pouze do této výše (u ostatních věcí je to myslím 15000,–). Nevím, kolik stojí u kol přestříkání laku, ale taková pálka to asi nebude. S těmi nákladními auty je to problém no, já si to ve vlaku věším na háky (všechny vozy ČD na kola je mají), popř. je li kolo zadělané jak prase, tak poprosím majitele, aby si ho pověsil (jezdím v té uniformě celý den), no a pokud má někdo drahé kolo a chce si ho pověsit sám, popř. ještě nějak chránit,tak mu to samosebou umožním. Ale pokud by se stalo něco takového mě jako průvodčímu, tak budu případ dokumentovat hned na místě s tím, že pak pánovi dám kopii potvrzení a odkážu ho na reklamace. Tohle všechno platí pro způsob Úschovy během přepravy (30/60Kč), u spoluzavazadla (25/50,–) se o kolo stará zákazník.

      0 0
      • PabloRadegast  

        Tak to je pěkně řečeno. Snažil jsem se v podstatě o to samé, jenom toho řidiče náhradní dopravy jsem už neodchytil, protože za 20 minut jel s dodávkou zase zpět a nejevil žádnou chuť se do toho jakýmkoliv způsobem angažovat. Průvodčí byli u autobusů, což bylo přes celou nádražní budovu a stejně nebyli u vykládky kol.

        Zatím mám jenom mail od ČD, že mé reklamaci bylo přiděleno číslo a to je zatím vše.

        V servise jsem se už ptal, kolik orientačně stojí přestříkání rámu a prý to vyjde do cca. 300–500 Kč.

        Já měl totiž obavu, jestli třeba není narušen rám, když to bylo podřené až na samotný hliník, ale v servise říkali, že by to mělo být OK.

        Každopádně díky, L.u.k.a.s.i.

        0 0
    • jesperx  

      I z tohohle důvodu preferuju brát kolo na hák než do úschovy během přepravy,kde na něj nevidíš. Např. na trase Turnov-Praha jezdí v neděli odpoledne Rychlík s hezkým názvem Metoděj Vlach (či tak nějak), který má přímo vymezen „cyklovagón“).

      To co se stalo Tobě jsem zažil vloni – také jsem měl po úschově slušně odřené kolo – poslal jsem na ČD email,ale odpověd byla plná frází,tak jsem to raději dál neřešil,koneckonců zase taková tragedie se mi nestala…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.