• zacatecnikamater

    Zdravím

    Mám poslední dobou problém s vysokou nemocností. Snažím se trénovat pravidelně a relativně hodně, nicméně téměř pravidelně mě každých 14 dní zasáhne nějaká „lehká nemoc“. Třeba silnější rýma s teplotou, bolest kloubů, kašel a tak podobně. Musím si od tréninku dát několik dní pauzu a mám pocit, že potom začínám uplně od znova.

    Snažím se tomu předcházet. Zdravě jím, dost spím, koupil jsem kvalitní multivitamíny pro sportovce, trénuji při nižších intenzitách, nicméně nesleduji téměř žádné zlepšení. Pořád dokola se to opakuje.

    Mám známé co trénují prakticky každý den, běhají maratony, najíždí stovky kilometrů. Já trénuji v kuse max 3 dny, pak si dávám pauzu. Jedu nižší intenzity, dostatečně se (proti ostatním) oblékám, ale stejně se prakticky nic nezměnilo. Ani teď, když se zvýšily teploty. Téď už jsem pátý den doma, a pořád se necítím na to vyjet ani vyběhnout, tak praktikuji alespoň chůzi.

    Setkali jste se někdo s podobným problémem, má vůbec řešení? Chci taky sportovat a závodit.

    0 0
    • becis  

      Ahoj, měl jsem v podstatě dost podobný problém do doby než jsem vypozoroval, že mi prostě vadí odhalený krk.

      Od té doby co jezdím se zahaleným krkem dokud není 20°C a více tak problém zmizel.

      0 0
    • mr.nikdo  

      Podobne to mam taky. A hlavni pricina jsou alergie.

      0 0
    • Hadato  

      No, tohle jsem měl před pár lety, chce to dávkovat s rozumem, ne nárazově, hlavně to chce čas a třeba i delší pauzu, a se tělo trochu vzpamatuje (ne jenom sedět doma, ale být aktivní a nepřehánět to – procházky, atd.). Měl jsem před 2 lety něco podobného (opakované záněty). Nakonec to bylo asi z velké části způsobeno stresem. Redukce stresu problém z velké části eliminovala.

      Každopádně:

      Vitamíny: Nechal bych si změřit hodnoty obvoďákem. A brát to, co je potřeba, ne ty nesmyslné multivitymíny, co tělo často nepotřebuje. Většina populace trpí deficitem D, který k nemocnisti a únavě může hodně přispět.

      Zdravě jím: Co to znamená? Klasická česká strava, tlačenka, salámy? :-D Je dobré zkoušet experimentovat. Kamarád měl podobné stavy díky netoleranci laktózy a lepku (ne alergie) a přílišné konzumaci určité zeleniny…

      Oblékání: Přílišné oblékání nemusí být úplně +. Stejně tak příliš teplo v bytě/doma. Ideální je se nějakým způsobem otužovat. Ale zase to nepřehánět ze začátku.

      0 0
    • Morchella  

      Byl jsem na tom stejně jako ty, ale od té doby, co jsem přestal kouřit a začal se sprchovat studenou vodou, nevím co je rýma. Také jezdím na kole i v zimě.

      0 0
    • Vlk79  

      Odběry u obvoďáka a nechat se poslat na imonologii.

      0 0
    • Sipal  

      Taky jsem měl pořád nějakou rýmičku, chvíli jsem zkoušel i trénovat a závodit, ale bylo to stylem dva kroky dopředu, jeden dozadu. Každou chvíli nemoc, a mohl jsem trénovat znova od nuly. Imunolog/alergolog mi léčil alergii, dával prášky na posílení imunity, pak vymyslel reflux (že jako mám naleptanou sliznici v krku a snadno tam něco chytnu), pak astma. Nakonec mi pomohlo nechat si odsekat nosní přepážku. Jednu nosní dírku jsem měl hodně úzkou, nevím jestli mi tam předtím žily nějaký brebery a teď na ně táhne a už se jim tam nelíbí. Doktoři na tohle vysvětlení koukají dost skepticky, ale nic lepšího nevymysleli. Ale hlavně, od té doby mám klid. Jezdím na kole celou zimu, naprosto bez problémů, neberu nic. Blbý je, že i doktor je jen člověk, a občas vidí a léčí jen v rámci svého oboru, i když je příčina problému jinde.

      0 0
    • Georrge  

      Evidentne mas vycerpany organismus. Chce to proste par tydnu bez velke zateze, vice spat, vice jist, hodne vitaminu. Bez toho se ti to bude porad vracet. Po nekolika nachlazenich to telo proste potrebuje cas na uplnou regeneraci.

      0 0
    • dezinfektor  

      Zašel bych nejprve na odběry k obvodnímu, a pak na ORL. Každopádně jsem jednu dobu měl taky takové období. Furt samá antibiotika, a zjistil jsem, že to je naopak tím, že se moc zabalím, a pak se spotím. Vysadil jsem klasické šály, teďka nosím maximálně palestinský šátek. K tomu nenosím nic navíc, než potřebuju, aby mě nebyla zima. Chvilku jsem měl rýmečku, ale pak se to už nikdy nevrátilo.

      K posílení imunity doporučuji Wobenzym při nemoci. Do krku případně Strepfen (ale necvičit kvůli ledvinám!). A pak koupit probiotika do pusy s názvem Bactoral, aby se ti tam neuchytili nějaké bakterie. Pravidelně beru Geladrink perpetuum, aby mi skutečně nic nechybělo, takže hledat spíš kloubní výživu tohoto typu.

      Když jsem byl menší, tak existoval takový lék, co se dal koupit volně, ale teď je na předpis. Je ti jako kdyby očkování v prášcích. Něco na ten způsob prostě Nevím, jak se to jmenovalo, ale obvoďák určitě bude vědět.

      0 0
    • Espen  

      Jestli se oblíkáš jak pumpa a pak jedeš lážo plážo, tak se do kopce spotíš, pak se flákáš, takže vystydneš a takhle pořád dokola.

      Když jedu s nějakou partou, kde se tohle lážo plážo praktikuje, za pár dní jsem nastydlej. I když se víc obléknu, protože vím, jak se pojede, tak aby mi nebyla zima.

      Když jedu sám, cítím jak jsem pořád zahřátý a jsem v pohodě.

      0 0
    • Mr.Dawe  

      Nechci tady vůbec rozvíjet debatu o Covidu, ale neprodělal jsi ho třeba na podzim? Nemůžeš mít nějaký postcov syndrom? Docela se o tom teď mluví, že pak mají lidí problémy.

      Nebo to máš každou zimu? Pak možná zkusit návštěvu imunologa.

      0 0
      • Smazaný účet  

        +1

        0 0
      • Namtos  

        Nedávno říkal nějaký doktor, že Covid dost zdevastuje tělo a sebere vitamíny a pak po Covidu si tělo veze jen 100mg z dodaného 1000mg Céčka, zbytek tělo vyloučí..

        Na zacpaný nos není špatný proplach nosu konvičkou, alespoň se zlepší dýchání.

        0 0
        • Pikaču  

          Tohle jsem mel davno pred covidem.

          Je potreba se ho zeptat i na stres, spánek, alkohol. Stravu jíst zdravě neznamená ze si neublizuje nejakou potravinou o které si myslí ze je zdravá ( mleko, mouka, cukry…)

          A taky bych dodal ze se do takového stavu člověk nedostane přes noc ale neco dela dlouhodobe špatně.

          Ja treba trenuji poslední dobou hodne a staci málo a zacne me bolet v krku. Takze alkohol zásadně ne nebo hodně zřídka. Dřív jsem marodil často a bylo to spatbou životosprávu až jsem si vyvodil intolerance.

          Spánek, stres, sluníčko taky dělají zázraky.

          0 0
          • TK75  

            Jo, ten spánek..to bych potřeboval.Po covidu se vůbec nemůžu dát dohromady, hlava mě trápí.Jenze copak se můžu vyspat v početný rodině?Není místo kde je ticho

            0 0
            • Pikaču  

              Začal jsem po večerním/odpoledním švihu se stavovat na dve točené 11tky ( lokálního nepasterizova­neho piva).

              Musím se svěřit že usínám a spím jako miminko.

              0 0
    • Smazaný účet  

      byla dlouhá zima a tělu chybí vitaminy, doporučuju zvolnit a dopřát si trochu relaxu

      0 0
    • MatS  

      Opakovane zanety muzou mit vicero pricin. Napriklad prechozena chripka v minulosti nebo problem se strevem nebo streptokok v krku. Bez navstevy lekare a kompletnim rozborum a vysetrenim se toho nemusis zbavit. Dost zalezi zda narazis na schopneho lekare, ktery bude vedet na jake vysetreni te poslat. Bohuzel vetsina obvodaku zna tak chripku, anginu a vysoky tlak.

      Ja treba uz 4 roky bojuji s bolestmi v brise. Uz jsem byl na gasgroskopii, kolonoskopii, sono, MR a ted adi uz jen CT. Ale nic nenasli. Zoufalost :-(

      Tak neves hlavu a at jsi z toho brzy venku.

      0 0
    • Martin_S1  

      Příčin může být víc.

      Něco podobného mě potkalo asi 2× za posledních 10 let. Několik týdnů jsem se na kole mohl jen lehce vozit, když jsem zkusil přidat, zdravotní problémy se vrátily. Pak to samo odešlo, možná v kombinaci se teplejším počasím. A už se několik let nevrátilo.

      Nevyzpytatelné svině jsou borelioza nebo nově covid. Často člověk ani neví, že to měl, a dozvuky jsou silně individuální.

      Návštěva lékaře a nasledné odběry dávají v první fázi asi největší smysl. Přestože taky nic zjistit nemusí, podobně jako v prvním případě zmíněném výše.

      0 0
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
    • Sooree  

      Já měl loni 6–8 tejdnů denně zvýšenou teplotu (mezi 37 a 38 st., většinou 37,3), což u mě neni normální. Každý ráno jsem se budil s teplotou. Časem se z odběrů přišlo na to, že mám boreliózu. Kdybys šel na ty odběry, tak si to určitě taky nech zkontrolovat, protože je to prej dost nepředvídatelná svině, která se v každym organismu chová jinak.

      Mám to dodneška, ale jezdim pravidelně na kontrolní odběry a množství těch borrelií v krvi prej pravidelně klesá a má to pozitivní trend. Dneska se cejtim dobře, až na nově bolavý záda na silničce (což nevim, jestli může mít souvislost :D).

      0 0
      • Martin_S1  

        U mě borelioza + kolo + zada (ve kterých se původně projevila jako první) je kombinace, na kterou si musím dávat pozor. Na závodním horáku s vyladěným posezem už jezdím bez limitu. Na silničce, kde se víc hrbím, cítím i hodinovou vyjížďku několik dní. Ale záda jsou místo, kde taky problém může mít hromadu příčin.

        0 0
        • Sooree  

          To je zajimavej poznatek, protoze to mam uplne stejne. Na bajku me taky zada nebolej, na silnici (i po kratky vyjizdce) i nekolik dni. To se do lonska, kdy jsem tu boreliozu resil, nikdy nedelo. Fakt to treba ma souvislost. Jestli jo, tak jsem dost nasranej…

          0 0
          • mirorek2  

            Hlavně vykopat z těla všechna stadia borelky/chlamydie je dost náročná operace…

            0 0
            • dezinfektor  

              Až na to, že chlamýdie se na člověku moc ve sportovním výkonu neprojeví. :(

              0 0
            • Sooree  

              Nevim, co chlamydie, ale ano, u boreliozy mi rekli to samy. Bohuzel.

              0 0
              • mirorek2  

                podobný bordel, podobné projevy jako dlouhodobé teploty, únavový syndrom a pod.

                0 0
    • vaclaw  

      Hele něčím trochu podobným si taky procházim, i když s trochu jinýma příznakama. Určitě si nech udělat testy, co jsou tu zmiňovaný, ať se vyloučí nějaká objektivní příčina. Pokud bude vše ok, tak u mě se jako největší problém jeví hlava a tělo. Stres je hrozný svinstvo i když se to nezdá, ale může ti přivodit dost nepříjemný fyzický příznaky a ty přitom ani nevíš, že tě něco stresuje. A další věc je přetrénování, kde i když jeden cvičí každý den vysoký dávky a nic mu neni, druhej si dvakrát týdně zaběhá a za pár měsíců je v háji. Osobně bych zkusil na pár týdnu na sport zapomenout, spíš zařadit procházky a strečink, nebo nějaký relaxační cvičení a uvidíš, jestli to pomůže. Samozřejmě na to nejsem odborník a spíš popisuju, jak to mám já a určitě se to dá dělat i líp.

      0 0
      • Breakpain  

        Ja zacal vkladat jednou za 3–4 mesice tyden off a ukazalo se to jako nejlepsi reseni. Ocividne klasickou „nonstop“ zatez po cely rok nedavam, i kdyz jsem tam mel 1× rocne oraz skoro mesic …

        0 0
        • snas89  

          Tak ty ale asi jedes porad ten stupnovany trenink ne?:)

          Jinak jo. Volno a regenerace jsou potreba.

          0 0
        • vaclaw  

          Já jsem vypozoroval, že se mi občas stane, že mě začnou trápit různý drobnosti a forma a energie jdou pořád dolů, i když si zátěž snižuji. Až pak mě potká něco, kde musim třeba 14 dni nebo i dýl být bez kola a většího pohybu a světě div se, po návratu je zase všechno ok a pár měsíců je krásné.. Prostě s tou zátěži neumím moc pracovat, ale ty intervaly volna si taky naordinuji.

          0 0
    • -b-n-x-  

      Tabulka čokolády denně a budeš v pohodě :-)

      Možná ještě jointa :-)

      Jinak už tady asi většinu věcí lidi psali. A ještě jsem si nevšiml: spánek. Máš ho dostatek?

      0 0
    • tomcat5  

      Já takto laboroval léta, než se konečně zjistilo že mám špatnou sliznici v nosohltanu – chronická faringitida.

      Jezdit můžu jen když je 20 stupňů a víc…

      0 0
    • onuce  

      Vyvarovat se stresu, dostatek kvalitního spánku, poslouchat svoje tělo, přiměřený pohyb na čerstvém vzduchu, pestrá strava.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Tohle, ale není tvoje zkušenost :-O To jsi někde vyčetl :-)

        0 0
        • onuce  

          Ještě jsem zapomněl na aktivní odpočinek, pravidelnou relaxaci a vhodné oblečení.

          0 0
          • Janes  

            To by mě zajímalo, kdo se Vám to naboural to účtu :-)

            0 0
            • Smazaný účet  

              +1000 :-D

              0 0
            • onuce  

              A strava nejen pestrá, ale i vyvážená.

              0 0
              • Smazaný účet  

                Onuce nebezpečně si zahráváš se svým renomé ;-)

                0 0
                • onuce  

                  No nemám snad pravdu?

                  0 0
                • -b-n-x-  

                  Přesně. Mě tam třeba chybí vitamín c, kofola, steaky, víno, nosit osb desky do sedmého patra, udělat opak toho co všichni radí, atd… :-)

                  0 0
                  • JachymP  

                    Ale našlo by se i něco pozitivního, třeba: nikdy se nevzdávej! ;)

                    0 0
                    • onuce  

                      Život si najde cestičku (Jurský park)

                      0 0
                      • Janes  

                        Chceš-li pobavit pána Boha, řekni mu o svých plánech…

                        0 0
                        • BabbaJagga  

                          Což je nesmysl. Pokud je Bůh všemocný, všude a ve všem kolem nás a řídí naše kroky, tak musí mít prsty i v našich myšlenkách.

                          0 0
                          • Janes  

                            Poselství tohoto sdělení jsi buď evidentně nepochopil, nebo se mě snažíš ****** :-))

                            0 0
                            • onuce  

                              Já to také nepochopil. Moc prosím o vysvětlení. Děkuji.

                              0 0
                              • Janes  

                                Tak tedy jinak…člověk míní, pán Bůh mění…

                                0 0
                                • onuce  

                                  Děkuji.

                                  0 0
                                • BabbaJagga  

                                  No, a protože Bůh je všemocný, všude a ve všem kolem nás…, tak se přímo nabízí otázka, zda skutečně míní člověk? ****** te (zatím) nechci, jen nad tím zkus pouvažovat.

                                  0 0
                                  • Janes  

                                    A je vůbec Bůh? A je vesmír konečný, nebo nekonečný? Pokud někde končí, co je ním? Stačí, jako náměty k zamyšlení?

                                    Pokud nestačí, zkus evergreen..co bylo dřív, slepice, nebo vejce?

                                    0 0
    • berczo  

      Rýmečky jsem míval někdy i v létě, klidně 12× do roka. Od doby co se otužuji (studená sprcha každé ráno 3 minuty), což je cca rok jsem nemocný nebyl. Každý máme tu svojí „achilovku“ …

      Jenom to hned nenahul na 3 minuty :) začni na 30s a každý týden přidej 15s ;)

      I když se to nezdá, pomáhá se taky před sportovním výkonem nejdříve protáhnout.

      0 0
    • tomcat5  

      Anebo také komplexní vyšetření u sportovního lékaře, případně specialistů.

      0 0
      • zacatecnikamater  

        Máte s nějakým zkušenosti? Nejlépe v okolí Brna. Hodily by se i zátěžové testy, rozboty, cokoliv. Můj stav a zdraví mě dost zajímá. Nechci ale za to vyhodit třeba 10 tisíc.

        0 0
        • BabbaJagga  

          A kolik už jsi vyhodil za ty kvalitní doplňky a přípravky pro sportovce? Tvl, jak jde o zdraví, typickej Čech – platím si pojištění, tak přece nebudu ještě platit něco extra.

          0 0
          • zacatecnikamater  

            Překvapivě ne moc. komplexní multivitamín (reflex nutrilon pro) vyjde na měsíc cca na 150kč a zdravá strava vychází i levnější než nezdravá.

            Pochopil jste to špatně. Za kvalitní služby si rád připlatím. Nechci ale dát velké peníze za nekvalitní služby.

            0 0
    • Romancero  

      ..ještě bych nepodceňoval kolektiv, přátele a blízké, se kterými se pravidelně scházíš a jsi s nima delší dobu. Plus změna pracovního nebo životního prostředí…

      Já měl takové období nekonečných chřipek a angín v době školní docházky..Prostě v tvé blízkosti může být někdo s „nekompatabilní“ imunitou-vzácné , ale možné:-)

      0 0
    • mais  

      Kde bydlíš? Měl jsem léta problém s tím samým, první velká změna k lepšímu – přestěhování se s z paneláku do RD, pak tak nějak udržováno i třeba za pomoci inhalace vincentky atd.. druhá velká změna, začal jsem ca 100 – 150 dnů ročně trávit na horách, problém zmizel.

      0 0
      • zacatecnikamater  

        Malé město poblíž Svitav. Hodně klidné místo, žádný hluk. Jediná frekventovanější silnice 2 km daleko vzdušnou čarou.

        0 0
        • mais  

          Změř si doma relativní vlhkost a celkově se podívej co máš kolem sebe, není tam něco, co může emitovat bordel do vzduchu a dráždit te ? Nebydlis v přízemí, kde by mohl být radon?

          0 0
    • Kos_CZ  

      Před lety jsem měl období, kdy jsem byl několik týdnu nemocen – mírná horečka, či teplota lehce pod horečku (36,9 – 37,1), návaly horka. Dostával jsem porůznu antibiotika atd a stejně se to nelepšilo. Rozbory krve taky nic jasného nepřinesly.

      Pak mi doktorka poradila, ať zkusím Hylak Forte – na podporu trávení a tím potažmo posílení imunity.

      Od té doby jsem nebyl nemocen. Ani jednou. Už je to tak 6 – 7 let.

      Takže za mne doporučuji zkusit nějaká probiotika – je to celkem levné a nemá to vedlejší účinky.

      0 0
    • Sigina  

      co male deti v rodině? nechodi treba do skolky? Mel jsem to podobne po dobu co bylo nektere z mych deti ve skolce. jakmile presli do skoly tak to zmizelo. Stejny problemy jsem vypozoroval u kolegu v praci s malymi detmi.

      0 0
    • PLATYPUS3  

      Každej si tím musí projít sám, otázka je co je to nízká intenzita, partyja tady jezdí docela rychle, u mě je to průměrka 20–25km/h podle profilu.

      0 0
    • scoty  

      Možná tu nebyla zmíněna jedna poměrně důležitá věc: ne každému je přirozeně dáno pravidelně a bez následků významně přetěžovat své tělo tréninkem, či těžkou prací. Jednoduše řečeno námahou své tělo zraňujeme, ono pak pak v rekonvalescenci sílí, ale míra pozitivního zatížení je u každého jedince jiná.

      Doporučuji testy u sportovního lékaře.

      0 0
    • Pincek  

      Já mám dost podobnou zkušenost z loňského roku. Průběh víceméně stejný jako Ty. Z celého roku jsem byl tak 3 měsíce na hromadě, to jsem předtím nikdy nebyl. Přičítám to tomu, že náš malej začal chodit do školy a já na dětské nemoci nebyl zvyklej. Letos naopak vůbec nic, vlastně ani rýma nebyla. Přisuzuji to tomu, že jsem si asi zvykl na dětské nemoce a že malej také do školy letos moc nechodil. Nejspíše mohlo pomoci i to, že někdy v březnu 2020 jsem dostal po vleklých potížích imunor na posílení imunity. Pak už se oteplilo a já byl v pohodě tak těžko říci…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.