• endy009

    Ahoj,

    pujdu hned k veci. Sportuju/jezdim na kole dva roky. Driv jsem byval dost nemocny,pravidelne zanet dutin a bolest v krku. Nebyl mesic,tyden kdybych nebyl nemocny. S kolem jak kdyz utne. Proste nic,celou zimu,cely rok nic… Po dobu dvou let…A to lidi kolem me doma,ve skole a pak i v praci byli nemocni a ja nic nechytl.

    Tuhle zimu venku nejezim a neni tyden pomalu obden kdyby me nebolelo v krku nebo hlava nebo dutiny,partnerka tvrdi,ze je to blbost, ze kdyz beham tak to na imunitu staci.Jezdim na kole jen doma a beham s ni venku,protoze na kolo moc neni.Nejake rady?Muze kolo souviset az takto s imunitou?

    Docela me to zarazi,dnes zase citim,ze nejsem zcela o.k,chtel jsem po dvou dnech na kolo-spinner a po 15 minutach jsem to musel vzdat,nejde to,svaly nemaji silu,pritom pred dvema dny jsem jel hodinu prumer 30+km.

    Jsem z toho uz zoufalej.......

    0 0
    • MirosPikos  

      Sauna pivo. Od ty doby mám chřipku jen 1× za rok půl dne. Naposledy 4 hodiny :)

      0 0
    • jecnak  

      Odpocinek, na dutiny sauna.

      0 0
    • hmm  

      Kolik hodin spíš?

      0 0
      • endy009  

        5–8 hodin,proste klasicka. Ale jak jsem psal vse zacalo/stejne jako skoncilo kolem,jakmile jsem prestal jezdit venku

        0 0
        • novas752  

          Tak to zkus zvednout na 7–8, kvalitně jíst a s tim kolem ať už venku nebo vevnitř to zase tak nepřehánět = 1–2 dny v týdnu pauza a tréninky nejezdit stylem, že z toho pomalu ani neslezeš.

          0 0
          • endy009  

            Prave,ze to neprehanim,pred­chozi zimy jsem na spinneru sedel obden,prvni zimu jezdl v minusovejch teplotach.Letosni rok jsem na spinneru sedel 6×, venku 0. Spanek mi vyhovuje,proste se vzbudim a uz neusnu,jsem odpocaty a svezi..... Jak rikam,zacal jsem jezdit na kole a jako kdyz utne se nemocema,prestal jsem jezdit venku aa ze dne na den pomalu zase prisly nemoci a uz me to vazne unavuje a hlavne se*e. A zaprah, i fyzicky byl dik praci vetsi, to od lonska neni.

            Dneaka zase cejtim knedlik v krku a na sport nemam......

            0 0
            • novas752  

              No tak to bude něco většího. Tak to může být dlouhodobym přetíženim organismu, to se imunita hodně sníží.

              Zajdi k obvoďačce na výtěry, kup si nějaký vitamíny, hodně pij a na kolo nebo jakkoliv ven sportovat jdi až ti bude fakt dobře. Když to uspěcháš teď, vrátí se ti to v horší podobě.

              0 0
              • endy009  

                To jsem nedavnobyl. Vsechno je v poradku. Rikam pretezoval jsem se predlonskej rok celorocne a bylo mi hej,vsichni kolem prskali,brali atb,nemocenskou a ja jako jediny nic, na prelomu roku 2017–2018 jsem skoncil jezdit venku a je totu jako driv, nez jsem sportoval, porad nachlazeni. Obden,to je proste hrozny. Podle me za to muze, ze nejsem venku poradne,jako driv a nejezdim na kole tam,ale doma, jen doma.

                Ale vysvetli to partnerce,prej beh staci na imunitu-zajimavy,ze ona kdyz se mnou jezdila byla nemocna,ted beha a nic ji neni, ja jaezdim nic mi nebylo,beham a jsem nachcipanej obden.....

                0 0
                • scoty  

                  Podle mne tve nemoci nemaji moc spolecneho se sportovanim. Proste se smir s tim, ze kazdy rok je zkratka jiny a tim je i jina reakce tveho organismu.

                  Zalezi na mnoha casto nezrejmych okolnostech jako napr:

                  • jake tipy viroz se v dany rok pohybuji v populaci, zda se s nimi jiz tvuj imun system setkal…vyse protilatek..
                  • zmena stravovacich a odpocinkovych rezimu
                  • udalosti v rodine, partnerka atd.
                  • zmena zamestnani
                  0 0
              • Sunshine 29  

                Je úžasný jak se vyznáš úplně ve všem :)

                0 0
                • novas752  

                  Nevyznám, v nemocech a zdraví celkově určitě ne. Jen řikám co bych udělal já a vycházím z nějakých mých skromných zkušeností.

                  Taky jsem párkrát „vyjezdil“ knedlík v krku a pocit celkový únavy. Někdy to bylo ok, někdy jsem za 2 týdny lehnul do postele s horečkou.

                  Posledních pár let jezdim víc než kdy dřív, ale když se cítim i uprostřed léta unavenej, dám si týden nebo dva pauzu a pak jezdim v klidu dál. Svět se z toho nezboří.

                  0 0
                • milan.v  

                  :-D ;o)

                  0 0
    • bezdratova.sprcha  

      Kolo imunitu určitě „brousí“ víc než běhání. Pominu-li obvykle delší aktivitu, chladný vítr dráždící oči, nos, dutiny, pokud jezdíš kopce tak nárazové zahřívání a prudké ochlazování. Je dobré se do toho pustit hned na podzim, kdy začínají teploty klesat. K tomu doporučuji občas hodit studenou sprchu (aspoň minutu nebo dvě na sebe valit studenou vodu). Kromě benefitů pro imunitu je to velice příjemné, jakmile si na to zvykneš.

      Co se počasí týče – málokteré počasí je pro kolo vyloženě nevhodné. Je to jen o vlastním pohodlí a sebezapření.

      Možných důvodů proč je výkon dole je moc. Musíš si sám přijít na to, v čem je problém.

      Pokud máš problém s bolestí krku, hlavy a dutin, tak běž k doktorovi (nebo doktorce, podle preference) a nech se vyšetřit. Já takhle dost pozdě zjistil, že mám zánět, který postupně přešel v angínu a zánět spojivek. Ztratil jsem kvůli tomu skoro dva měsíce ježdění. Zkusit můžeš taky nějaké doplňky vitamíny a minerály, třeba ti jen něco chybí? Nebo málo spíš? Nebo jsi přetrénovaný? Nebo nevěnuješ dostatek času protahování a cvičení. Přece jen je lepší přístup držet si fyzičku, abys mohl dělat sport, místo obráceně.

      0 0
    • mr.antik  

      něco podobnýho sleduju na sobě (ne takhle extrémně), ale nesouvisí to s kolem ale spíš s nedostatkem pohybu/pobytu ven­ku.

      Bydlim teda v paneláku a mám na to vysvětlení, že za to může suchý/teplý vzduch, který je prakticky všude – byt, auto, kancl

      0 0
      • endy009  

        Prave,ja zmenil praci:z venku jsem furt v kanclu,doma jsem porad taky -kolo,partnerka… Hlavne ted pres zimu. Ven jdu mximalne behat,nebo se psem, pripadne neco ven udelat-narezat drevo,uklidit po psech,ale to je tak vsechno.

        Driv jsem byl 8 hodin v praci venku,pak na kole(i v –10 stupnch),do toho prochazky se psem, partnerkou a prace kolem domu. Ted jsem z 90% doma

        0 0
        • mr.antik  

          Když to jde, snažim se jet do práce tramvají a jít kus pěšky, nebo se projít na oběd, prostě cokoliv venku.

          Teď chodim cca 3× týdně na běžky a to je fajn

          0 0
        • plzakj  

          Skoro v kazdy odpovedi mas partnerku. Jestli to nebude tim?

          0 0
    • vlasto  

      Urcite souvisi s imunitou, hlavne zimni jezdeni, pac ja mel predtim porad rymu. Zmenilo se to rapidne, kdyz jsem zacal jezdit celorocne. Od te doby sice rymu nemam, ale obcas prerazena zebra atd.

      0 0
    • -b-n-x-  

      Mas stesti, ze ses zeptal tady na BF. Uz jenom to zpusobi, ze tva nemoc bude z poloviny vylecena. A az se objevi mistni kapacity, to bude teprve zdravi jako remen :-)

      Pro zacatek bych si procetl tohle vlakno. . Sice nijak nepomuze, ale mohl by sis udelat obrazek jak to tady funguje. A mozna i pobavi, coz jak znamo pomaha lecit neduhy vseho druhu :-)

      0 0
    • Cemik  

      15let jsem hulil jak bob marley a nebyl vubec nemocny. Od kvetna nehulim a kazdy mesic neco jako chripka…

      0 0
    • Prazak0  

      Já jsem několik zim jezdi, takže jsem jezdil bez přestávky v létě, v zimě. V zimě šlo jen o krátké přestávky, když třeba mrzlo, slabý mráz jsem jezdil, spíš když byl nový sníh na silnici, břečka. A po více letech to letos bylo slabší. Trénovat celoročně je dobré, ale po několika letech tam hodit pauzu nemusí vůbec vadit. I při zimním ježdění mi stejně v zimě šla rychlost dolů. Ono to ani někdy nejde jinak, když třeba je mráz, než se v těle roproudí krev, třeba jsem chvíli zastavit a cvičil, abych prohřál ruce.

      Ale základem bylo, že jsem jezdil postupně z léta do podzimu, pak do zimy. Nebyla tu přestávka. Navíc jsem se koupal venku třeba i v říjnu, takže se člověk trošku otužoval i takto. Na podzim bylo časté, že vyjel jsem málo oblečený, pak dosti klesla teplota, takže opravdu měl jsem toho málo, když jsem se vracel nebo dál od Prahy, kde bylo nějakých 5st a já byl oblečený spíš na 12stC. Postupem zimy ale jsem se pak oblékal víc.

      Myslím, že sport působí na imunitu příznivě, i kolo člověka otužuje. Jenže, nesmí se to přehnat. Fyzická námaha má být v zimě menší a nesmí se prochladnout moc. Já bych se asi vykurýroval. Jinak je možné jezdit kombinovaně. Venku krátká jízda, třeba jen půl hodiny, to se dá i za mrazu třeba –8stC. Doma se pak prohřát, ale člověk se otuží a je tu pocit, že člověk skutečně jede. Ale vlastní objem najíždět spíš na trenažeru. Ten bych doporučil mít v chladu, já třeba ho mám v místnosti, kde je 8stC, stejně se tam slušně potím, ze začátku jsem oblečenější, když jedu více intenzivně, tak mi stačí jen tričko s krátkým rukávem.

      Zas není problém chvíli nejezdit. Pokud člověk třeba běhá, tak fyzická kondice se udrží, zatěžují se i stejné svaly. Běh nebo ostrá chůze je venku, občas to doplnit šlapáním doma. Na ježdění v zimě bych si zvykal spíš na podzim. Já letos jezdím jen někdy, mým cílem je jednak něco najezdit, ale současně nejezdit tolik, jako v teplejší část roku. Nejedu na jaře žádný závod, tak mi netrápí, že začátkem jara bude pár věcí slabších.

      0 0
    • Nutribird  

      Ahoj něco podobného jsem zažil také, ale já začal ve fitku. Nástup imunity je famózní a z chcípáka, který lehl po každé sprše po práci je jiný člověk. Jen já tedy jedu určitou zátěž stále. Fitko, kolo, dle počasí a nálady. Špatný jsem pouze když se přestanu hýbat. Po čtrnácti dnech je se mně mrzák. Bolesti zad, nespavost. Pohyb to dá vždy pěkně do pořádku. Proto už několik let stále sportuji a od té doby nemám problém s rýmou a nemocema. Za mne, partnerka si tě začala víc hlídat, sportu dáváš málo a to je výsledek. Další věc je pokaždé se poctivě obléct, když jdu ven. Čepice, bunda, nevybíhat jen tak v triku a trenclich.

      0 0
      • hmm  

        Počkej až přijdou děti. Partnerka bude buď nasraná nebo žádná

        0 0
        • mr.antik  

          proč, akorát místo sportu bude chození pro nákup, úklid, tlačení kočárku, dětský hřiště a tak

          0 0
          • Nutribird  

            Děti mám dvě, barák a další zájmy, sportovat jsem začal ze zdravotních důvodů. Vše se dá zvládnout, tolerance a rozum jsou nejdůležitější ingredience.

            0 0
            • hmm  

              já jsem zase sportovat přestal ze zdravotních důvodů

              0 0
          • hmm  

            To cos napsal tě ale neudrží v kondici jako když sportuješ

            0 0
        • Blunderbuss  

          Partnerka bude buď nasraná nebo vyčerpaná… stejně jako žumpa.:-)

          0 0
    • Petr L2  

      Tak já jsem nemocný stále stejně, prostě 2× nebo 3× ročně něco děti přitáhnou ze školy a ať dělám, co dělám, tak mě to složí, pravidelně tak přijdu o babí léto, kus jara a začátek léta. Je úplně jedno jestli jsem chodil do práce a seděl celý den na zadku, nebo v autě, byl s dětmi celý rok doma, nebo jako teď tak nějak kombinuji práci a sport. Už z toho jsem trochu na palici, ale zatím jsem nenašel recept jak z toho ven :-(

      Mr.Antik, ještě si tam dopiš venčení psa o kterého se svatosvatě slíbili starat děti a o kterém ani nebudeš vědět :-)

      0 0
    • nomecz  

      Za sebe mohu potvrdit ze co jsem zacal 3 roky zpet jezdit i v zime tak nevim co je to nemoc. Jezdim a beham za kazdeho pocasi a cim horsi tim lepe. Zezacatku nez jsem vychytal obleceni a telo si navyklo tak sem to parkrat odlezel ale to se casem poddalo.

      Ted rymecku neznam a strevni chripky co decka dotahnou ze skolky/skoly (pokud to na me vubec doleze) u me maji misto tydeniho sezeni na zachode prubeh 2deniho lehkeho boleni bricha ktere vyresi lehka dietka.

      Rozdil kola a behu bych videl hlavne v tom, ze u behu kdyz to nevychytas s hadrama nebo nekde zatuhnes tak snaz prochladnes kvuli vetsi intenzite.

      0 0
    • Blunderbuss  

      Sportem ku zdraví. Když se to nepřežene do extrému!:-) V zimě je hlavní se nezakecat venku při/po vyjížďce. Odjet si svoje dle libosti a pak rovnou domů a pod sprchu. Pak to funguje dokonale a „rýmičky“ se mi vyhýbají. A pokud na mě přeci jen něco začne lézt, protože někdo v kanclu intenzivně chrchlá a prská, pak je potřeba to hned vyjezdit… a je zase dobře.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Jediná rozumná rada je zajít si k doktorovi a nechat se vyšetřit.

      0 0
      • Blunderbuss  

        Hlavně nechodit k doktorovi. Jakmile se jim člověk dostane do spárů, tak je ztracen.:-)

        0 0
        • MirosPikos  

          Přestal jsem chodit k doktorovi a od ty doby jsem nemarodil.

          0 0
          • hmm  

            Jasný jako já, bolela mě fest plantární fascie tak říkám nikam nejdu je to zánět měl jsem ho už několikrát, budu se léčit sám a málem mě vezla sanitka do špitálu :-D

            0 0
            • MirosPikos  

              Jasný že tam zajdu, ale když mi mezi dveřmi dával ATB na průdušky tak jsem tam přestal chodit a raději změnil životní styl. Takže jen na vážné onemocnění a to se mi zatím vyhýbá.

              0 0
    • straky  

      Pokud se tí vrací záněty dutin, tak je to tím, že si ty předešlé nemoci nedoléčil. Potáhne se to s tebou až do jara. Když jsi zcela zdravý, tak je dobré být často venku na čerstvém vzduchu a vyhnout se městu, splodinám a lidem. Někdy pomůže vypálit začínající zánět mrazem, třeba na běžkách.

      Když přinesou děti domů virózu, nedá se nic dělat, prostě ji dostaneš taky. Standardní scénář je:

      První dítě nemocné, druhé dítě nemocné, pak následuje manželka, protože je s nimi neustále v kontaktu. Pak následuje tatínek, který utíkal z infekčního do práce a na kolo. Protože špatně snášíme rýmičku a ještě k tomu chytneme značně kultivovaný vir v plné síle, tak to většinou odstonáme nejdéle.

      S ošetřováním člena rodiny + nemocenská = dva týdny na marodce.

      Racionální řešení? Neznám.

      0 0
      • Petr L2  

        +1

        0 0
      • MirosPikos  

        Proto doléčit, začít pravidelně saunovat, pozvolna otužovat a rýmu, dutiny nebo průdušky už nepoznáš. Chřipka když přijde, tak rychle odejte. K tomu můžeš kloktat sůl, když budeš mít pocit, že na tebe něco leze.

        0 0
      • -b-n-x-  

        Slivka

        0 0
      • Delkim  

        Jj, klasika, ten vir na dětech a manželce zmutuje a na chlapa už skáče v plné mor_cholera_ebola síle! :) Sice se to navenek projevuje jen tou rýmičkou, ale ve skutečnosti je to hodně zlé :)))

        0 0
        • T.lama1  

          Tohle je povedené, řekl bych přímo vypečené, spojení "mor_cholera_ebola " :)

          0 0
    • Maka123  

      Když jsem kouřil byl jsem celou zimu nemocný – hlasivky, dutiny a kašel. Přestal jsem a ještě to bylo horší, nechal jsem si udělat veškeré vyšetření a nic. Teď po dvou letech jsem začal jezdit na kole a v prosinci jsem dostal virózu, 3 týdny jsem polehával, vzal kolo a začal jezdit každý den a kupodivu to otužování mi pomohlo. Tchyně nikdy nebyla nemocná ani rýmu (studený odchov) v létě si dala nové vchodové dveře – v bytě má větší teplo cca.+ 3 stupně a pořád rýma a kašel.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Tak mam pocit, ze jezdenim na kole se da vylecit snad vsechno…

      0 0
      • Maka123  

        To ukáže čas.

        0 0
      • Nutribird  

        Tak ten pohyb určitě dost pomáhá. Nedělám nic vrcholově, nesypu do sebe svinstva. Cvičím kondičně, minimálně jednou týdně plus kolo. Vitamíny C, B pangamin, hořčík, zinek, rybí tuk. Snažím se jíst pestrou stravu, zelenina mi nevadí, ale bůček taky rád. Každý večer 2 – 3 dcl vína, jaké je. No sedí mi to. Jen by to chtělo změnit pracovní režim z 12 na 8 hodinový. Bez presčasů by to byl luxus.

        0 0
        • Breakpain  

          Aha, a ja si porad rikam, jak to udelat, aby z 8h bylo tak 5–6h, ze mam malo casu :D. Vidim, ze placu na spatnym hrobe :0

          0 0
          • nomecz  

            Tvl pracovat 8 hodin za den,to by byl luxus :)

            0 0
            • Breakpain  

              Tak nerikam, ze to je 100% a sem tam prescasy jsou, ale kdyz je 8h vic nez 60% pripadu, tak tomu rikam „8h“ ;).

              Neboj, ono je to vykoupeno nizsi vyplatnici ;), kdyz bych sel jinam, polepsil bych si penezma znatelne IMHO, ale prisel bych o tuhle pracovni dobu, to je vlastne to, co povazuju za nejvetsi pracovni benefit.

              Tzn mit praci, ktera staci pokryt prumerne naklady a mit cas ten zivot i zit a nevysedavat jen v praci. Samozrejme, pokud jsi workoholik nebo mas praci, kterou zijes, tak bych nato koukal jinak :)

              0 0
            • jIrI___  

              Luxus to je, ale musíš přehlédnout to, že d poměrně velkou pravděpodobností luxus nebudeš mít kolem sebe ;).

              K tématu – na zdraví má z mého pohledu hodně velký vliv spánek. od té doby, co jsem začal spát minimálně 8 h denně (teď se pohybuje spíše už kolem 9 h nepřerušovaného spánku denně), jsem snad nebyl nemocný.

              0 0
              • Breakpain  

                Mas bohuzel pravdu, ja mam 6 – 7 a je to stale nic moc … Jednu dobu jsem mel 5 – 6 a to je peklo. Akorat mam problem „spat“, pokud se fyzicky neznicim, nedokazu spat dlouho … Nemluve o tom, ze kdyz jdu spat driv, blbe se mi usina, ale snazim se to pomalu natahnout k 8 h.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Tak pokud se nevyleju, nedám víc jak 6h spánku (5–6). A nějak mi ty nenaspaný hodiny nechybí. Každej to máme jinak.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    ono to chce hlavne spat prvidelne (chodit spat, vstavat…vypestovat si uspavaci ritualy-knizku, masturbaci, cokoli…ne mobil a pocitac..)…pro mne je nejhorsi, kdyz si o vikendu prispim. Pak jsem v pondeli a utery mimo…chrupka po obede je o vikendu idealni:)

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Já si ale nestěžuju, jen konstatuju, že ne každej potřebuje tolik spát, jak se tu pořád píše. Nejsem sám, komu tohle stačí.

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        ja spim po 3h…tj 3 jako totalni minimum, 6 optimum, 9 do ruzova:) vstanout po sedmi hodinach je nemozne:))))

                        0 0
                • jIrI___  

                  To brzké usínání se dá naučit. Dva roky zpět jsem chodil spát kolem půlnoci, teď chodím kolem dvacáté hodiny (budík mi přes pracovní týden zvoní ve 4:30). Chce to prostě trénovat a všechno jde :D

                  0 0
                  • hmm  

                    To já bych nedokázal. Vstávám taky v 4:30

                    0 0
                  • Maka123  

                    Já spím v průměru 7.5h. Mám problém si o víkendu přispat, víc jak 8 hodin nespím, naopak míň mi nedělá problém – občas.

                    0 0
                  • Mikikuba  

                    Natrénovat to jde ale každý organismus má své biologické hodiny čili ho znásilňuješ. Je to stejný jako vrcholový trénink tělo natrénovat lze ale rozhodně to není optimální natož zdravý.

                    0 0
                    • jIrI___  

                      Já spíš mám pocit, že momentálně se dostávám do správného taktu svých biologických hodin a tělo jsem znásilňoval celou dobu předtím. Ale výsledky se uvidí až za pár desítek let :)

                      0 0
                      • Tencovozikmin  

                        Myslis jako pod tema trubicema?

                        0 0
                      • Mikikuba  

                        Tak to nevím neznám Tě. Jen říkám, že každé tělo má svůj rytmus a pokud ho nechceš znásilňovat tak to prostě natrénovat nejde

                        0 0
          • lunochod  

            Tak zrovna na tohle používám odchod služebně :-)

            0 0
          • LM  

            Já jsem si zařídíl 80% úvazek s flexibilní pracovní dobou :-)

            0 0
      • -b-n-x-  

        Však to tak taky je. Jen se ta informace utajuje případně zpochybňuje, aby farma loby nepřišla o své zisky :-)

        0 0
    • zdenek  

      Můžu potvrdil, že celoroční ježdění na kole má pozitivní vliv na imunitu. Dřív jsem míval každou zimu nějakou rýmu, angínu nebo chřipku. Posledních několik let jezdím celoročně a doktora jsem od té doby neviděl. Občas na kole vymrznu tak, že necítím prsty na rukou a na nohou, ale žádné zdravotní následky to nemá. :-)

      0 0
      • hmm  

        Já pracuji často venku a už jsem měl s prochladnutí ruky zánět zápěstí a bolesti jako prase.

        0 0
    • Val  

      Kolo uzdravi kazdou nemoc. Znam cloveka, kterej se takhle vylecil z rakoviny a pak vyhral nejakej slavnej zavod ve Francii. Zensky tomu nerozumi, porad by jen behaly. Pridelej ji na boty kufry a pak hybaj ven na kolo, nez chytnes chripku.

      0 0
    • krokus  

      Letos jsem pořád dokola nemocný, a samé hnusné záněty v nose/krku: 2× zánět dutin, 2× angína. Teď už potřetí beru antibiotika. Vychází to zhruba na jeden takový zánět za každé dva měsíce. Je to hodně frustrující, je těžké v takové situaci systematicky trénovat, někam se výkonnostně posouvat. A dělá mi to problémy už i v práci. Po antibiotikách se vždycky snažím ve sportu šetřit, ale časem mě stejně znova sejme nová choroba. Žiju vcelku náročný život (dvě práce, dvě malé děti, které neustále tahají domů ze školky nejrůznější choroby, na kole nejezdím na pohodu atd.), ale nic extrémního, řekl bych. A nikdy dřív jsem takhle moc nemocný nebyl. Spím relativně dost, kolem 7 hodin.

      Řešíte někdo něco podobného? Snad za to může oslabená imunita po covidu? Nebo i jen blbá náhoda? Děsí mě představa, že by to mohlo takhle dál pokračovat. Prát do sebe pořád antibiotika, o to nikdo nestojí. Zrovna při angíně ale není moc jiná možnost…

      0 0
      • TK75  

        Někdy v době když dítě bylo ve školce tak jsem měl časté záněty plic pro změnu..nakonec jsem se nechal ockovat Prevenarem (teda myslím ze se to tak jmenovalo) a od te doby mam vlastne klid..možná to pomohlo a nebo jsem se popral s bacilama ze skolkoveho období ) taky jsem z toho byl spatnej protože antibiotika a kolo to je vždy problem

        Když nad tím přemýšlím tak kromě covidu jsem už nebyl nemocnej hodně dlouho..

        Čtyři roky možná víc…takže ti přeji ať to zdolas)

        0 0
      • TK75  

        Ale bojuj a neves hlavu…jak jsme starší tak ta naše láska ke kolu není tak jednoduchá jako dřív no )

        Jé jsem po covidu (model priserny bolesti hlavy) měl delší dobu poruchu rovnováhy…pro kolo podstatná věc.Takže jsem nemohl řídit auto a na kole jsem většinou dojel pár kiláků k lesu kde to mám rád a tam jsem mohl leda chodit a o kolo se opírat (pár slz ukaplo to ti reknu:)) Měl jsem na to léky atd no nakonec se to srovnalo ale trvalo to skoro rok

        Dneska už je to zapomenuto…jezdí mi to jak kdysi

        0 0
        • krokus  

          Děkuju ti za podporu. Covid jsem měl na konci minulého roku, tak jsem ho do výčtu těch chorob nezahrnul.:-) Ale neměl jsem žádné následky jako ty, vlastně to bylo celkově „příjemnější“ než ty hnusné bakteriální infekce.

          Letošní léto můžu definitivně prohlásit za zkažené. Červen: těžká pylová alergie, ale ok, to patří k mému životu, na to jsem zvyklý. Červenec: angína, antibiotika, takže skoro úplně bez kola. Srpen: kvasinková infekce v oblasti konečníku jako vedlejší účinek antibiotik; na kole jsem jezdil, ale bylo to místy utrpení. No a teď v září: cítil jsem se konečně fit a ve formě, v noci si tak spokojeně spím a probudí mě mírná bolest v uchu a v krku. Myslel jsem, že se mi to zdá. Jak je v tom ucho, už vím, že to je v háji. A taky že jo, recidiva angíny.

          Jasně, není to žádná rakovina atp., jsou horší věci. Ale nedaří se mi z toho nebýt hodně frustrovaný. Zkusím důsledně brát vitamíny a probiotika, klidně celoročně. Co nejvíc spát. Jinak nevím, co víc bych mohl dělat. Proti bakteriálním infekcím asi žádné očkování není.

          0 0
          • Krov  

            Někdy je to jen shoda okolností a další rok bude OK, ale taky můžeš mít oslabenou imunitu z nejrůznějších důvodů. Stres a větší zápřah je častá příčina. Poraď se o tom s lékařem, může tě poslat na imunologii.

            0 0
            • krokus  

              Jo, dík, tu imunologii mám v plánu.

              0 0
              • cyklista86  

                Me se libi jak vetsinou lidi presne vedi proc se jim to deje viz. " Žiju vcelku náročný život (dvě práce, dvě malé děti, které neustále tahají domů ze školky nejrůznější choroby, na kole nejezdím na pohodu atd.)"

                ale stejne nebudou recit pricinu protoze to se jim nechce nebo se jim to nehodi, tak budou radsi hledat nejake berlicky a okliky jak v tom nesmyslnem a neudrzitelnem rezimu pokracovat dal co? Co si jako myslis, ze ti ten imunolog rekne za zazrak? Snad naprosto kazdemu je znamo, ze pretizenej organismus ma oslabenou imunitu. Na to aby ti tohle nekdo rekl tak nemusi byt vystudovanej imunolog. Jinak to ze lezis 7 hodin v posteli jeste vubec nemusi znamenat kvalitni spanek a regeneraci. Pokud do te postele neulehas uz naprosto vyklidnenej diky nejake funkcni spankove hygiene, tak na nejakej kvalitni spanek muzes zapomenout. Jinak predpokladam, ze strava a suplementace mikrozivin ktere se rychle vycerpavaji pri vytizeni organismu taky nebude nic moc… Ale tak ses mladej. Telo snese neskutecne bomby. Na vazne zdravotni problemy mas aspon 10 let jeste cas. Tak si to trapeni sveho tela uzivej dokud to jde.. :)

                0 3
                • krokus  

                  Jasně, ale nevím teda, kolik chlapů kolem čtyřicítky s malými dětmi žije nějak v klídku, na pohodu, tak aby každý večer uléhali „už naprosto vyklidnění“ – to ani snad nejde. Jde asi o to vystavovat tělo a hlavu náporu, který je ještě snesitelný. Možná jsem už lehounce za tou hranicí, nevím. Jsou taky různá období, náročnější a méně náročná, ve smyslu pracovního a rodinného života, což člověk nemá úplně ve své moci.

                  0 0
                  • cyklista86  

                    "Možná jsem už lehounce za tou hranicí, nevím. " ne ze nevis. Spis si to nechces priznat. Jinak logicky muzes ovlivnit to co mas ve sve moci tzn. treba to jestli se pojedes na kole jen vyvetrat na cisty vzduch a trochu rozproudit krev a nebo jestli se uplne vygumujes. To muze byt treba pro to telo dost zasadni faktor. Je to proste o tom si rict proc na tom kole vlastne jezdis a nebo proc delas sport obecne. Aby si se honil za nejakyma nesmyslnyma cislama ktere te v konecnem dusledku jen nici a nedaji ti absolutne nic navic a nebo aby jsi se citil dobre a byl zdravej… To je pak o te vyzralosti cloveka, ze si egem a jinyma nesmyslama nenecha oblbnout hlavu. Pokud s tim mas problem, tak treba doporucuju vypnout stravu a jezdit si jen pro sebe. Plno lidi by zjistilo, ze bez stravy ani nemaji chut na to kolo jit heh..

                    0 4
                    • krokus  

                      Tak snažím se jezdit něco mezi „jet se vyvětrat“ a „vygumovat se“. Nějaké intenzivní intervaly párkrát do týdne dávám, to je fakt. Ale to snad není nic tak neobvyklého. Ta zátěž by mohla být mnohem větší, kdybych závodil nebo pravidelně jezdil na krev. Připouštím: kdybych jezdil jen regeneraci a nanejvýš základní vytrvalost, možná bych byl zdravější. Ale koho by tohle bavilo? Jezdím si pro sebe, ale se Stravou – snažím se zlepšovat. S těmi nemocemi to ale právě jde blbě.

                      0 0
          • jonti  

            U me byly anginy a podobne problemy vetsinou medostatecne lecenou alergii a krivou nosni prepazkou. Po operaci a zmene leku na alergii velke zlepseni.

            Predtim v minulosti jsem mel podobne problemy kvuli zubum. Kazdy mrtvy zub po endodoncii je potencialni problem.

            0 0
            • krokus  

              Jo, souvislost s alergií tuším. Minulý rok jsem během alergie dostal zánět dutin, letos tu první angínu. Žena mě přesvědčila, že je nutné během těch červencových svátků někam vyjet, no a těžce mě tam brala alergie (na loukách poblíž Vysokého n. Jizerou). Angína přišla vzápětí. Měla ji nejspíš i žena, ale během pár dní z toho byla venku, bez prášků.

              Jenže co s tím dělat, měsíc a půl nejezdit na kole? Antihistaminika na mě moc nefungujou. Takže jezdím a trpím. A marodím.

              Alergii máš na co, na pyl? V mém případě je zle, když kvetou bezy a další havěť, co má bílé květy. A bereš na to co prosímtě?

              0 0
              • RapMan  

                alergie je sviňa. Hodně mi pomáhá nosit opravdu všude venku sluneční brýle (fotochromatiky, když je zataženo, tak se tolik neztmaví)

                0 0
      • -b-n-x-  

        To jsou ty nemoci z dětských kolektivů.

        První rok dva a pak to bude ok. Snad

        0 0
      • Lachtis  

        Sice neresim horni cast dychacich cest, ale po rodinne dovolene v Harrachove na zacatku srpna jsem skoncil na 2,5 tydne v nemocnicich (predtim tyden doma na antibiotikach). Prvni tyden v nemocnici jsem myslel, ze snad uz nedam. Na zacatek (odbery krve, pak mozkomisni mok, ANTB, kapacky, kyslik v nose apod) mi zjistili zanet mocaku a zapal plic. No a pak se pridala klistova encefalitida (kliste jsem nemel, nebo o nem nevim a jsem ockovany) a encefalitida s sebou prinesla i zanet mozkovych blan. Ted uz jsem doma, ale kvuli tomu zanetu mozkovych blan a rizikum s tim spojenym mam povoleny jen kratke vychazky, ne slunko a kolo (resp jakykoliv sport) pry az tak nekdy v prosinci zkouset. Jo a zhubl jsem 12 kilo, dost i svaly na nohach. Jsem rad, ze me to (snad) nezanechalo zadne trvale nasledky, pac na UVN (kde jsem lezel) jsem ty lidi po borelioze/ence­falitide videl a nic prijemneho, ale na kolo se mega tesim uz ted, ale bude to asi ze zacatku dost tezke a narocne. Nicmene, nevzdavat se a bojovat, to plati pro kazdou nemoc.

        0 0
        • krokus  

          Tak to zní opravdu děsivě. Skoro půl roku bez sportu, hm. Ale jak píšeš, jsi rád, že nemáš trvalé následky. Přeju ti, ať se z toho co nejdřív vyhrabeš.

          0 0
      • šlapatko  

        Přeju ti ať se z toho brzy vyhrabeš. Byl jsem na testech na alergie. Ty se neprokázaly, ale i tak mi naordinovali celoročně kapky s kortykoidama. Bral jsem možná dva měsíce a bez efektu. Pár měsíců prolévám dutiny konvičkou a je to trochu lepší. Rýma dříve odstoupí. ******* je že moje rýmečka trvá i měsíc. Zakyselené svaly, bolest hlavy a únava. Na kolo ani pomyšlení. Covid jsem prodělal se zápalem plic (bo su blbec a jezdil jsem alespoň roviny s bolavými průduškami). Letos mě na dovolené v Itálii Skolila angína. Zrovna nyní mám zvýšenou teplotu a leze se mě zelený hnus. Letos velmi válčím s klimatizací v práci. Neustálé mi fouká za krk a pořád jsem na hromadě. Přemýšlím o saunování, popřípadě otužování. U mě problém trvá cca 8 let. Naučil jsem se s tím žít a razantně snížil počet km na kole. Více dělám turystiku a chodím na ryby. Manželka mi s práce nosí stále nové bacilové koktejly. Je logopedka:-) Tak jsem se vypovídal. Znovu ti přeji méně rýmeček a více sportu.

        0 0
        • krokus  

          O tom saunování uvažuju taky, ale nemám to rád a není to zrovna levné.:-) Ale za pokus by to možná stálo.

          0 0
          • Krov  

            Zkus radši klasické otužování, je to zdarma a teď je vhodná doba, protože se blíží podzim a zima. Jen se nesmíš otužovat ani saunovat ve dnech, kdy nejsi úplně OK.

            1 0
            • krokus  

              Co máš na mysli, střídání teplé a studené ve sprše?

              0 0
              • RapMan  

                Obecně krátkodobý šok pro tělo. V podstatě HIIT trénink sprchou. Je dokázáno, že krátkodobé šoky (stresy) jsou pro tělo prospěšné a zvyšuje jeho odolnost. Proto je sauna nebo pára ok, stejně tak jako otužování. Stejně tak fyzický HIIT trénink v řádu minut se zapojením co nejvíce svalů, když je tělo ok.

                Naproti tomu dlouhodobý psychický stres nebo fyzický stres (např. kruhový trénink v posilovně, dlouhá jízda na kole v anaerobních zónách (rýp))

                0 0
              • Krov  

                Tak já myslel spíš třeba plavání v řece, to je dobré začít už začátkem podzimu. Nebo sprchování studenou vodou, to je ale pro většinu lidí těžší než ta řeka.

                0 0
                • cyklista86  

                  Otuzovani funguje na principu adaptace tela na stres. Pokud ma nekdo nabourany imunitni system kvuli chronicke aktivaci sympatickeho nervoveho systemu, tak posledni co by jeste potreboval je ten sympaticky system prohlubovat vystavovanim tela chladu a jakoze zrovna chlad aktivuje sympatikus opravdu brutalne.. On potrebuje naopak setrvat vice casu v parasympatice. Na to je perfektni treba infracervena lampa ktera prohriva do hloubky. Taky je potreba vedet, ze imunitni system funguje mnohem lepe pri vyssi telesne teplote. Proto taky telo vyvola horecku, kdyz ho neco napadne.. Docela ultimatni vec na parasympatikus je horka vana s chloridem horecnatym/ep­somskou soli. Kazdy to zna jake to je kdyz vleze do horke vany prochladnuty, jak se zacne prohrivat a zacne byt ospaly. To je presne ten stav, ktereho maji lidi dnes problem dosahnout. Cest vyjimkam, kteri dokazou meditovat pod.. Jinak ale aby nedoslo k omylu. Jakmile v tom horku se zacne zvysovat tep a telo se zacne potit tak je to uz taky stresova reakce treba klasicka sauna a funguje to pak uplne stejne jako ten chlad.. Tzn. je to stres pro telo. Jen teda jak jsem uz psal vyhoda horke vany, sauny a pod. proste zvyseni telesne teploty ma ten efekt, ze imunitni system pracuje na vyssi obratky.. Proto v zime horke vany, sauna je top..

                  0 2
                  • cyklista86  

                    Jinak kdo ma prostor doma, tak lze sestrojit opravdu snadno za nejakych 5 tisic „near infrared“ saunu. Neco podobneho mam uz asi 8 let a v zime to je k nezaplaceni. Uvnitr je po nejakych vyhrati kolem 42 stupnu coz bohate staci k tomu aby z tela neunikalo teplo, ktere vic a vic zahrivaji do hloubky ty 4×250w infrazarovky.. Je to pecka. Prvnich 10–15 minut je to ta aktivace parasymatikusu jak jsem psal. Neskutecne se sklidnim a zacnu usinat. Castokrat i usnu.. A po nejakych 20 minutach se zacne zvedat tep a zacnu se potit jako pjase. Vetsinu nevydrzim vic jak 45 minut.. Casto to ale prave vyuzivam jen na tu aktivaci parasympatiku pred spanim. KDy tam vlezu na 15 minut a totalne me to vypne.. Napred jsem i vazne uvazoval o tom, ze poridim nejakou tu za 50 tisic vyrabenou nekde v Cine, ale jsem fakt rad, ze jsem si poskladal tuhle jednoduchou. Krome ceny to ma obrovskou vyhodu nizkeho EMF oproti tem klasickym infrasaunam a taky nemusim cuchat nejake toxicke natery/lepidla, ktera pri te vyrobe pouzivaji..

                    0 2
      • krokus  

        Angína se mi vrátila ani ne týden po dobrání antibiotik. Takže nová antibiotika a pak se bude zvažovat, co s tím dál. To je úplně v háji tohle. Přece není normální mít to svinstvo třikrát během čtvrt roku.:-( Tuhle cyklistickou sezónu můžu myslet považovat za definitivně zmršenou.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.