• Adam1985

    Zdravím. Potřebuju na kole do práce vyměnit komplet pohon (převodníky – kliky, řetěz, kazetu) a chci se zeptat, je možné použít převodníky pro 8 kolo? Tady to 7mi kolo je docela pravěk a blbě se to shání…kazeta je norm. na stahovák, ne na závit. našel jsem toto:

    kliky: http://www.kupkolo.cz/…64207_z3925/ (potřebuju na 4 – hran)

    kazeta: http://www.kupkolo.cz/…g50–7_z3838/

    řetěz: http://www.kupkolo.cz/…-hg-50_z929/

    • toto je zatím taková první sestava, která mě napadla. Napadá vásnějaký lepší komplet do cca 1000kč? Víc do toho investovat nechci, alezároveň nechci nejlevnější věci – aby to chvilku vydrželo (na tomtokole najezdím paradoxně nejvíc km). Moc díky za event. návrhykompletu­. Adam
    0 0
    • Adam1985  

      jo a důvod, proč chci celé kliky je ten, že cena převodníků u těchto zákl. klik je téměř totožná s cenou komplet klik a tudíž se to moc nevyplatí a koupil bych tím pádem celé nové. Díky

      0 0
    • winter78  

      No pozor, zasa taký dávny pravek to nie je. Sú to držiaky ktoré niečo vydržia a nie sú vyrobené z blata ako takmer všetky dnešné 9 a 10 rýchlostné sračky. Ja sám jazdím 7-kolo na zimáku a je to neskutočný držiak a poctivý spoľahlivý pohon, pričom na ňom tiež paradoxne najazdím najviac km v roku.

      Inak kľuky by mali byť tie isté na 7/8/9 kolo, napr. MTB kľuky Alivio FC-M430 to majú aj uvedené v popise. Na cesťáku mám 9-rýchlostí a momentálne tam mám Tiagry pre 10-rýchlostný pohon a funguje bez problémov.

      0 0
      • Adam1985  

        Je pravda, že ty komponenty vydržely hodně – ale všechno trvá, až se strhá a to teď nastalo…ta sestava z kupkola se jeví asi jak nejreálnější varianta – nic lepšího koupit nepůjde.

        0 0
        • winter78  

          Ja mám kľuky Alivio, ale ani tie force nevypadajú zle, aj tá cena je oproti Alivku nižšia. Keby som vedel že je to kvalitou to isté, tak nabudúce by som tiež išiel do tých Force.

          0 0
    • šlapatko  

      Kazetu bych bral hg 40, 11–28. Větší rozsah a nižší cena.

      0 0
      • Adam1985  

        Jak je to s životností té HG41 – není o moc horší, než ta HG50? Najezdím s tím kolem cca 4 – 5tis. km za rok.

        0 0
    • Adam1985  

      Chci se ještě zeptat – nakonec jsem si vybral tyto kliky: http://www.kupkolo.cz/…4-hran_z178/ (v popisu je, že doporučená délka střeodvé osy je 113mm – já mám ale středovou osu delší, stane se něco zásadního? ) Chápu to tak, že doporučená délka osy je z toho důvodu, aby se kliky při šlapání nedotýkaly např. zadní stavby rámu a aby nebyl problém s nejmenším převodníkem – tzn. že pokud je délka středové osy větší než doporučená, tak by to nemělo být na závadu – nebo se pletu? Nakonec jsem vybral ty Alivia kliky z toho důvodu, že jim víc věřím než těm Force a podle popisu je můžu použít i na 7 rychlostní pohon. Díky

      0 0
      • Jakobo  

        Ja nevim, nahore jsi psal v reakci na Neunzikgera a tvuj puvodni odkaz na kliky co potrebuji osu delky 110.5 mm: Jj, středová osa je OK – tu měnit nebudu. Délka je v pořádku…

        Mas v tom hochu fakt zmatek. Pritom tady obcas davas velmi dumyslne rady.

        Jestli mas osu 122.5 mm nebo 118 mm, tak treba nepreradis, protoze smyk uz dal nepujde. To ale muzes zkusit sam. Stejne nevim, proc nevymenis i osu nebo kup kliky na soucasnou delku, Alivio treba dela model na 113 mm a na 122 mm, 411, novejsi 431, a 410, novejsi 430.

        0 0
        • Adam1985  

          Takže po přeměření mám osu délky 118mm – myslel jsem, že ty Alivia budou OK, ale teď jsem z toho nákupu trochu nejistý – málokde se dočtu, na jakou délku středové osy jsou kliky určeny (jako příklad: na Axit.cz to nemají uvedeno ani u jedněch klik ). Ty Alivia na těch 118mm budou v pořádku? Ať to zbytečně nekoupím k ničemu…díky!

          0 0
          • Jakobo  

            Vymen i osu a mas po starosti, kup LX osu Shimano BB-UN55 kolem 250 Kc a ty Alivio kliky na 113 mm osu, ale podivej se na stranky Shimano, nevim, ktere jsou na 113 mm osu, Kupkolo to muze mit blbe. Kazdopadne Alivio kliky na osu 113 mm a k tomu tu LX osu. Kratsi osa je tuzsi, mam na jednom kole starsi model 41? s tou LX osou a kliky se nekrouti. Dost dulezite je totiz i spravna montaz.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.