ORBEA OIZ H30 2021 nebo GIANT TRANCE 29 2 2021

40 nepřečtených
  • Tomas1982

    Ahoj,

    chtěl bych si udělat radost a prosím o radu, které kolo vybrat – Orbea OIZ H30 2021 nebo Gian Trance 29 2 2021?

    Jsem spíše rekreační jezdec, výlety cca ±50km, stezky (i asfalt), les, kořeny, občas kameny atp. Rád šlapu i do kopce. Kolo by pro mě mělo být pohodlné, hravé svezení z kopce, ale aby mě tolik netrápilo při výjezdech do kopce. Nehoním nikde čas. Do teď jezdím na 10 let starém HT Specialized na 26".

    Hodně diskuzí jsem tady pročetl a skoro by mi vycházelo lépe OIZ (dokoupil bych teleskopku), jen se trochu se bojím více nataženého posedu (chtěl bych spíš vzpřímenější) – ale nevím, jak moc to člověk pozná při přechodu z 10 let starého HT. Full jsem nikdy neměl.

    Je nějaký zásadnější rozdíl ve zdvihu OIZ 120 a Trance 130 / 115 ?

    Jinak mám nějakých 180cm a 76–78kg.

    Díky moc za jakoukoliv radu a pomoc a zároveň sorry za další vlákno „které je lepší“ :-)

    0 0
    • CzechJoker  

      Z vlastní zkušenosti – šel jsem z HT do full a skončil u silničky a gravelu.

      Full = více problémů, houpání, vrzání a rachtání. Z kopce v lese příjemné svezení, do kopce a na asfaltu zbytečná váha navíc.

      Teleskopickou sedlovku bych pochopil u trailového kola, jinak mi přijde zbytečná (+ je to další věc, která se může pokazit).

      0 0
    • benobiker  

      Hlavně tady porovnáváš dvě kategoricky jiná kola s odlišnou geometrií i osazením. Orbea je prostě XCčko na 120mm, s kolmou hlavou, kratším rozvorem, co letí do kopce. Je to kolo, co prostě nejspíš pojede:-) Trance 29 je trailovej bajk na menších zdvizích. Spíš než menší rozdíl zdvihů bude dost znát odlišná geometrie obou kol, položenější hlava Giantu, delší rozvor a reach, tuhost vidlice, to vše je příjemnější, jistější a bezpečnější když to pustíš z kopce dolů.

      0 0
    • snas89  

      Jak pise beno, ty kola jsou jinde zamerenim

      Vyzkousej si cisty xc/downcountry/tra­il kladivo i dealne na ty samy trati a pak uvidis co ti je nejblizsi.

      Ja mam downcountry xc 100/100. Do kopce to jede paradne, z kopce taky. Nic nevrze. Nehoupe se to (zalezi na ramu).

      0 0
      • Tomas1982  

        Díky oboum, vím, že je každé zaměřením jinde, nicméně mi přišlo (ale jsem vážně lajk co se o kola začíná zajímat více poslední měsíc, proto potřebuju radu), že Trance je trail bike, který se trochu blíží XC (v klidu se na něm dají podnikat i „normální“ výlety) a naopak OIZ není čistě XC a blíží se trailu (na výlety super, ale užiju si i nějaké traily). Možná jsem teď napsal faktu uplnou blbost, jen tak to na mě i z různých diskuzí působí?

        Té geometrie jsem si všiml a četl, že na OIZ člověk více leží, je nataženější (což mě trochu odrazuje). Zároveň tuším, že čistě trail bike asi nepotřebuju, protože žádný divoký traily, skoky v 38 letech jezdit asi už nezačnu :)

        0 0
    • Smazaný účet  

      Na tvém místě (vzhledem k tomu na čem a co jsi jezdil/jezdíš) bych šel do Orbea. Pokud budeš mít pocit, že jsi moc natažený, snadno to vyřešíš kratším, popř jinak klopeným představcem. Řešil jsem to podobné chtěl jsem si na kole sedět jak v křesílku a ne být jak superman v letu.. a rozhodoval jsem se stejně jak ty mezi Trancem 29 akorát 2/2020.. vzhledem k tomu, že mám i HT 29 XC, tak jsem chtěl zkusit spíš trance s trochu jinou geometrií a samozřejmě jsem ho časem začal překopávat.. Delší představec šel velmi brzy. Další co tě bude štvát s tím co jezdíš jsou pláště, hrozný traktory, v asfaltu se utopíš, ty kola jsou hrozně těžký.. nevim co to je za záplety na Orbejce, ale aspoň tam jsou jezdivý pláště, s kterýma se jako normální smrtelník ani v terénu vyjma bahna neztratíš.. Trance má kliky jenom 170mm a 30 zubů, s rychlejšími plášti je to krátký, orbea má 175mm a 32 zubů, za mě lepší. Na teleskopku se vykašli.. pokud chceš z kopce opravdu letět a nemáš pud sebezáchovy tak by se ti možná hodila, jinak je to naprosto k ničemu – jen gramy navíc.Trance má řidítka 35mm a čtyřpítkový brzdy – gramy navíc. Orbea má zamykání tlumáku i vidlice z řidítek, trance nikoliv. Ono když už jsi v sedle docela dlouho a bolej záda, tak je to docela opruz se k tomu tlumiči shýbat kor když je u trance poměrně nízko, v terénu je to občas i docela o držku.. Jo a orbea má nohy vidlice 32mm, trancka 34. Každý ti tady poradí něco jiného, podle stylu ježdění který je mu blíž. Shrnutí: orbea jezdivější, rychlejší, lehčí. Trance větší a těžší tank. Díky maestru možná o trochu pohodlnější, ale za mě výhody převažují pro orbeu.

      0 0
      • Tomas1982  

        „Řešil jsem to podobné chtěl jsem si na kole sedět jak v křesílku a ne být jak superman v letu..“ – tohle přesně bych taky rád a užil si trochu pohodlí :)

        Jinak díky moc, tohle určitě pomůže. Pud sebezáchovy už určitě mám, jen jsem si řikal, že když už si udělám radost, tak ať to stojí za to s tou teleskopkou. Gramy uplně neřeším a spíš se chci v klidu vozit.

        Ty čtyřpístový brzdy jsem myslel, že jsou lepší? Ale asi jde o to, zda je využiju?

        Jaký jsou na Trance ty delší výlety, budu jak zpráskanej pes? :)

        0 0
        • Smazaný účet  

          čtvyřpístky tam budou kvůli enduro ježdění, prostě když tam jsou pláště co mají pořádný vzorek tak to má určitě využití.. s rychlejšími plášti ty brzdy zabiješ, menší vzorek – menší tření, takže brzda sice brzdí perfektně a nemusíš moc tlačit na páčku, ale kolo se ti sekne a jedeš dál =) Jako jsem s nimi spokojený ne že ne, jen zmiňuji že kdybys honil gramy, tak při tvém stylu ježdění by byly asi zbytečné a stačil by ti dvoupístek. S tranckou jsem ujel nejdelší štreku 71km v chko Brdy, s převýšením 1500m. Pouze cca 10 km bylo terén turistické značky, jinak všechno asfalt a přežil jsem to i s těmi miniony, jen jsem je musel trošku přefouknout.. na konci jsem byl pěkně ko.. kamarád jel na starý 26 HT, ještě navíc XL rám na jeho 180 cm a ten chudák nemohl skoro ani mluvit =D Záleží na tvém stylu jízdy, jestli si jezdíš pohodičku a nikam se neženeš, mohl by ti trance vyhovovat.. v opačném případě bys mohl mít pocit že tě brzdí.. orbea to bude mít hozený zase opačně.. ta tě bude vyzývat, abys do toho šlapal a valil to vpřed =)

          0 0
    • JachymP  

      Souhlasím s Milgornem (v závěru, ne v jednotlivých bodech)

      Na tý 120 mm Orbee žádný natažený posed není, rozhodně budeš míň natažený než na tvém 26" Spešlu + doladit představcem to lze bez problémů.

      Obávám se, že z tvojeho pohledu mezi těma 2 kolama ve výběru nebude moc velký rozdíl – mnohem víc se ty dvě kola liší od tvojí 26" HT, to je zkrátka úplně jinej vesmír.

      Pokud bych měl něco radit, tak bych na tvém místě bral Orbeu. Ale stejně tipuju, že bys víc ocenil kolo se zdvihama 100/100. Oproti 26" HT to pořád bude velký posun ve všem. Tobě půjde hlavně o to, aby to kolo trochu jelo. A to i když píšeš, že nehoníš čas. Jsi zvyklý na 26" HT a jakýkoliv full pro tebe na jednoduchý cestě bude velký zklamání – vůbec ti to nepojede, nadřeš se a budeš skoro stát. Tak abys to nepřehnal. Jediný, kde ti to pojede líp, je terén, čím větší terén, tím líp ti to pojede. Takže je jen otázka, kam tě pustí hlava a jaký máš terény okolo baráku. Já tipuju, že na hranici XC fullu se ale stejně nedostaneš…

      Jo a teleskopka je sice bomba, ale s tím počkej – až jí budeš potřebovat, tak to poznáš sám.

      0 0
      • ToMášMarný  

        Zde si dovolím nesouhlasit pro změnu já.

        Je to již nějaký pátek, psal se rok 2016, když jsem přecházel z 26ht na 29full 100/100, ale nejsilnější dojmy si pamatuju doteď. Posun v rychlosti byl až překvapivě velký, to jak to kolo jde za pedálem a drží rychlost je fantastický a zcela nesrovnatelný se starou 26. S čím jsem se naopak pral byla manévrovatelnost – zhoupnout se po úzký pěšině do lehčího svahu, protáhnout kolem stromu a pokračovat dolu.. trvalo týdny než jsem se naučil jak to s 29 jezdit.

        K tvému výběru – oiz tr je skvělej univerzál, kolo který ti nejlíp poslouží na trase “svižně a/nebo daleko”. Až si na sebe trochu zvyknete, v běžnym terénu si poradí téměř se vším. Trance (konkrétně tohle kolo jsem nezkoušel, takže budu mluvit obecnou zkušeností s nízkozdvihovým trailbikem) ti bude kámošem na běžnou pohodovou vyjížďku, klidně na celej den, když to nebude moc rychle a/nebo daleko. Ale nejlíp mu bude v terénu, kde nejen že si poradí skoro se vším, ale je tam prostě doma. Takže pokud nekoukáš kolik jsi najel km, ale baví tě si s kolem hrát v techničtějším terénu, je to kolo pro tebe.

        Charakter kola neurčuje rozdíl 5–15mm zdvihu, je to mnohem komplexnější. Ideál je vyzkoušet sám, vlastní dojmy písmenka nenahradí..

        P. S.: Varování ministetstva cyklistiky: s novým kolem se mohou vaše hranice možného posouvat a preference měnit.

        0 0
      • tom_hampejz  

        Já, na rozdíl od jiných, jsem začátečník (ve 40 letech :). Šel jsem z HT 29 s těžkými záplety na XC 1OO/1OO Full a můžu Ti dát pohled „nejezdce“

        • pamatuji si přechod 26/29 – to je rozdíl a ze začátku si budeš zvykat hlavně na toto
        • Nový XC (kross TE earth) jede výrazně rychleji v porovnání se starým HT 29 a to včetně silniční jízdy. Dokonce ho nezamykám (ani na HT jsem nezamykal předek) a dokud jsem v sedle, tak nemám jediný problém a není to nijak houpavé.
        • v terénu jsem seděl na Higtower, zdvihy myslím 140 nebo 150, a to se nedá srovnat. Je to žehlička. Neskutečná. Moje XC je v terénu proti tomu hrozná koza. Nicméně proti HT je to stále jiný svět
        • teleskopka je pro mě naopak jeden z top přínosů, byť je to plus půl kila. Jak jedeš schody, větší kořeny, šutr, skok, větší kopec, tak prostě zatlačíš sedlo a dáš si řiť kam potřebuješ. A když jedeš nahoru po rozbitém terénu i blátě, tak máš sedlo přesně tak vysoko, jak má být a nemusíš ze sedla a tím máš super trakci na zadním kole. Tedy neřešíš nějakou mezi polohu do terénu, kdy do kopce sedíš nízko a z kopce si stejně drbneš šourkem o sedlo při změně polohy

        Z tvých kol bych šel do OIZe, měl jsem ho v hledáčku. Ale kamarádi, co jezdí terény, traily apod říkají, že to je nutný mezikrok, který udělali všichni :) Že je to XC full posunul víc do terénu, víc je sklidnil v rychlosti a pak stejně koupili větší zdvihy :) Já si ale 100/100 teď hrozně užívám a je to úplně jiný vesmír než staré kolo

        0 0
      • Tomas1982  

        Díky všem. Takhle to vypadá spíš na OIZ, na asfaltu to pojede lépe ale terén, co jedu já, to dá hravě taky. Navíc mi to přijde jako takovej dobrej kompromis.

        Je mi jasný, že pro mě bude ať A tak B obrovský posun dopředu ve všem.

        Zkusím Oiz vyzkoušet někde + od kámoše starší Trance a uvidím. (jestli teda já vůbec poznám rozdíl) :)

        0 0
    • TheJD  

      Z techto dvou se rozhodne klanim k Oizu. Sam ho mam v TR verzi, ale na Trance 29 jsem nikdy nejel, kazdopadne jak psali jini, je to vylozene trailove kolo, i kdyz s nizsimi zdvihy. Oiz by nemel byt problem si pujcit k vyzkouseni. Kontaktuj bud prodejce Orbea nebo dovozce a melo by to jit zaridit. Testovaci Oiz maji v M i L a osobne bych volil podle delky noh, ale spis bych se klonil k L, pripadne s kratsim predstavcem (standardne davaji 7 cm a driv davali 9 cm na L). Ja mam 182 cm a rozkrok 86 cm a jezdim L se 7 cm predstavcem a do kratsiho urcite nepujdu, naopak jsem puvodne chtel 8 cm, ale ten nebyl jako moznost primo z vyroby, tak jsem nechal 7 cm.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Jezdil jsem 3 roky Trance 3 27,5 " 150/140 – po silnici žádný problém a v terénu skvělé :)

      Volba u mě by byla jasná.....

      0 0
    • Gwaihir  

      Já mám od loňského roku XC HT (canyon exceed) a nové kolo je prostě posun. Orbea má možnost:

      možnost:

      DT Swiss X 1900 Spline 25c CL TL 15/110mm +Maxxis TLR Tires +5.390 CZK

      Já mám na tom exceedu asi stejná kola a každý o nich prohlašuje, že jsou to taková základní kola. Ty je máš za příplatek, tak nechci vědět, jaká je kvalita těch kol v základu.

      Pak je tam možnost teleskopické sedlovky a to je asi nejlepší upgrade na kole, co mám :)

      Mám tuhle: https://protocycles.cz/…vka-v2b.html (180mm) a fakt spokojenost.

      Ale v tvém případě bych hned bral:

      OC2 Dropper 31.6mm 150mm travel +2.690 CZK

      0 0
      • Tomas1982  

        Sedlovku si na OIZ vezmu případně určitě (na Trance je v ceně).

        No a ty kola a pláště – v tom se právě absolutně neorientuju :-)

        0 0
        • Gwaihir  

          Já taky moc ne. Počkej si na další názor.

          0 0
        • Smazaný účet  

          Giant alespoň moje trancka 2, 2020 měl kola Giant XCT což jsou shimano náboje řady deore, dráty nevim a ráfky ty na sobě měli „krásnou“ nálepku made in china. U orbea nevim, nejspíš to bude taky nějaký kompot, ale vzhledem k tomu že je to XC kolo, tak by mohli být alespoň lehčí.. a zrovna u zápletů je nižší váha celkem fajn.

          0 0
      • tom_hampejz  

        vzal bych základní kola, prodal j a na bikepart vybral něco lehkého za bratru cca 11k :)

        0 0
        • nomecz  

          +1

          0 0
        • JachymP  

          To by bylo nejlepší. Ty základní Orbea kola ale za moc neprodáš, za 5000 Kč určitě ne, takže tato varianta je dražší než příplatek za ty DT Swiss Spline 1900, ale souhlasím, že nejrozumnější. Jestli se ti ale s tím nechce takhle hrát, tak ty Spline 1900 jsou aspoň prověřený standard.

          Pláště vypadá že v základu nejsou bezdušový i když asi je to aspoň kevlar. Jestli opravdu nejsou bezdušový, tak bych je rozhodně nebral a připlatil bych si za upgrade plášťů + rovnou na krámu je poprosil o nahození bezduší. Ta varianta Ardent race + Ikon je dobrá pokud je dáš bezdušově. Z dušema bych chtěl šířku 2,35", ale duše v žádném případě nedoporučuju.

          0 0
          • Tomas1982  

            No právě že se mi s tim takhle moc hrát nechce uplně a nechci moc navyšovat rozpočet :-)

            Ale vzhledem k tomu, že v tomhle se vážně vůbec neorientuju, tak si rád nechám poradit. Bezduše mi doporučuje každý, to bych určitě bral a myslel jsem, že ty základní jsou. Zjistim, díky!

            0 0
            • tom_hampejz  

              Tak nech Spline 1900. Osvedcene, kvalitni a kdyz te to chytne, vis, kde si udelat v budoucnu radost

              0 0
            • kliiima  

              Manželka má OIZ H20 (2020) a ty kola jsem hned měnil. Set váží asi 2,5kg, to fakt nechceš:)

              Předtím měla manželka Trance 26 a posun je to velký, ale to by byl i s Trance 29. Jen jsme chtěli něco víc jezdivýho.

              Za mě rozhodně OIZ, ale jsem zaujatý, neboť i já mám OIZ (po Trek Fuel EX a Canyon Nerve 29). OIZ je vážně super kolo, jede parádně a v terénu je limitem moje hlava, ne schopnosti kola

              0 0
    • Lukster  

      A proč ne Giant Anthem? Velice pohodlné, lehké a cenově vychází moc dobře. S 29 palci budeš všechno běžné sjíždět s prstem v nosu,tam není potřeba vyšších zdvihů

      0 0
      • Tomas1982  

        Koukal jsem na něj v prvním „kole“ výběru, ale upřímně mě prostě celkově nějak nezaujal :)

        0 0
        • Gwaihir  

          Na to je výborné si to kolo půjčit. Giant obvykle má testovací kola.

          0 0
        • Lukster  

          Chce to zkusit, ale v roce 2021 moc volných kol nebude, bude brzy přebráno. Geometrie Orbea a Anthem je celkem podobná, Anthem má ale virtuál, Orbea jen prepakovany jednocep, navíc pracuje s ohybem hliníku, no nevím nevím

          0 0
    • Johny_r  

      Byl jsem letos ve stejný situaci. Stejný potřeby, stejnej věk

      0 0
      • Johny_r  

        A teď koukám, že se z celý dlouhý odpovědi uložil jen první řádek. No, závěr byl ten, že H30 byl dobrá volba. Kdybys měl dotazy, tak pošli zprávu, znovu to na mobilu celý psát nebudu 

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.