Obecná doporučení při výběru dámského MTB.

16 nepřečtených
  • Vojtaf

    Dobrý den,

    jmenuji se Vojtěch Fojtík, jsem student na fakultě tělesné kultury v Olomouci a rád bych Vás požádal o spolupráci. Zabývám se současnou nabídkou trhu v oblasti dámských horských kol a jejich specifik. Výstupem mého snažení pak bude bakalářská práce.

    Oč jde: Ve fórech se dočtu k tématice dámských horských kol nespočtu názorů, povětšinou se však jedná o konkrétní dotazy typu: „Jaké kolo pro moji ženu 169 cm vysokou?“ či diskuzí starých pár i více let. Já bych rád rozvedl diskuzi o obecných radách, doporučení, názorech a především zkušeností při výběru dámského MTB. Zkrátka, co všechno (ať už se jedná o design, geometrii, technologii, profilaci, materiály aj.) dělá v současné době dámské kolo dámským?

    Vaše názory poslouží jednak pro mě (zcela anonymně), při psaní bakalářské práce, ale také pro uživatele bike-fóra, jako obecné rady při výběru dámského horského kola. Jinak děkuju za Vaše názory a těším se na případné reakce.

    S pozdravem Vojta.

    0 0
    • scalar  

      A neměla by být Tvoje bakalářská práce přehledem Tvých názorů?

      Projdi si nabídku velkých výrobců, porovnej si geometrie, osazení – doporučuji se soustředit na vidlice, určitě si všímej hmotnosti kol. U vidlic se podívej na jejich funkčnost, tedy na to, jestli mají možnost nastavení pro nižší hmotnost (měkčí pružina, vzduchová verze).

      Obecně ženy mívají delší nohy v poměru k celkové výšce (tedy logicky kratší horní polovinu těla), slabší prsty, v nezávodní kategorii mají raději pohodlnější posed, specifický je tvar pánve (můžeš přeměřit spolužačky)…

      0 0
    • Neunzikger  

      Bylo by dobré ověřit, zda-li má dámská geometrie rámu – ta s kratším efektivním horizontálem – opodstatnění. U vzorků populace změřit délku dolní končetiny tzn. výšku iliospinale anterius, k tomu v cyklobyznysu používaný inseam – vnitřní délku dolní končetiny. Samozřejmě tělesnou výšku, výšku akromiale, délku horní končetiny (akromiale –phalangion bude věcnější než akromiale – daktylion), předklon vstoje pro rozsah dvoukloubových svalů zadní strany stehna + páteře, předklon vsedě pro flexibilitu páteře. Statistikou prohnat zájmové vztahy.

      Dovoluji si vyslovit hypotézu, že variabilita tělesných proporcí a kloubní flexibility je větší uvnitř mužské i ženské populace než intersexuální rozdíl středních hodnot sledovaných parametrů. Tuto variabilitu pokrývá rozsah ofsetu sedlovky, lyžin sedla a délky představce spolu s nabídkou rozličných geometrií konfekčních unisex rámů různých výrobců.

      Takže speciální „dámská“ geometrie třeba nebude (vyrábět se asi bude a PíáRština to „zdůvodní“).

      Tedy nejdůležitější by měla zůstat ta barva ;-)

      0 0
    • siafu  

      třeba Ghost Miss 15.5 má delší rám než RB CRR 15.7… takže na Ghost Miss mi nejvíc dámsky připadá akorát design, tvar rámu, o něco kratší řidítka a dámské sedlo, ale nikde není dáno, že by stejnou nebo i lepší funkci neodvedlo jiné než dámské sedlo :)

      nakonec je to beztak otázka volby vhodné geometrie spolu s dalšími komponenty, a to závisí na tělesných proporcích a stylu jízdy

      0 0
      • pepek  

        Co máte furt s tou geometrií? Sem včil překontroloval geometrii tak, že když jsem kolo před obchodem hodil do auta, tak šly zabouchnout zadní dveře na knop, tak jako obvykle – fertig. Kromě posunutí sedla jsem nemusel nic upravovat, všechno sedí. Lidi jezdí 100 let na kole, nic neměřili a najednou bez vědeckého výpočtu nelze jet ani na pivo.

        0 0
      • Ruprt2  

        RB CRR je taky dámské kolo.

        0 0
    • Georrge  

      něco jako dámská geometrie mi občas přijde jako zbytečná věc. Říká se, že ženské mají ke své výšce delší nohy, než chlapi, no já mám pocit, že to je spíš fifty fifty a že chlapi maj kolikrát delší nohy ke své výšce, než ženský… vyrábí se tedy chlapské rámy s různými geometriemi pro chlapy s dlouhými i krátkými nohami, rozsah je velký a tady si podle mě dokáže vybrat i většina ženských, ne-li všechny.

      Druhým problémem je pak nastavení posedu, kdy ženský maj obecně asi radši vzpřímenější posed, proto se ženský rámy dělaj o něco kratší. I tady by stačilo vzít o číslo menší rám, případně doladit představcem a řidítky. Více vysunutá sedlovka pak bude usnadňovat nasedání a nemyslím si, že by průměrná ženská dokázala sedlovku zohnout :)

      Design je pak jasnej, tady je to pomalu priorita a musí se na něj hodně hledět. Ostatně i plno chlapů si nekoupí kolo, které se mu nelíbí, a rozdíl mezi tím co se líbí chlapovi a co ženský je značný, proto pak maj ženský kola úplně jiný design.

      Naopak co bych viděl jako přínos by byla ženská řada komponent. Ženy jsou totiž průměrně o asi třetinu lehčí, a je trochu zbytečný jim dávat komponenty které unesou 120kg chlapa. Lehčí komponenty pro ženy s váhovým limitem by mohly o dost snížit váhu žesnkých kol, které mi často přijdou nechutně těžké vzhledem k hmotnosti ženy. Pokud je ženská „plnoštíhlá“, koupí si komponenty klasické.

      tak nějak to vidím já :)

      0 0
    • mm  

      Prosím nezaměňuj rešerši s bakalářskou prací!

      0 0
      • Vojtaf  

        Zdravím, nic nezaměňuji, jedná se o online dotazník k Bc. práci. Raději bych prosím uvítal příspěvek k tématu… Dík :)

        0 0
    • pelhrimov  

      Myslím si, že jen opravdu velký štastlivec mezi Bc. sežene místo prodavače jízdních kol a ostatní budou mít problém s uplatněním v oboru.

      0 0
      • Vojtaf  

        Já si zase myslím, že váš příspěvek nevypovídá nic k tématu tohoto vlákna, o takových otázkách budu s radostí polemizovat na jiném místě, ale zde bych raději uvítal reakce k danému tématu, jestli mě chápete. Díky moc :)

        0 0
    • Vojtaf  

      Zdravím všechny, jenž zavítali do tohoto vlákna. Chci ještě jednou poděkovat všem, kteří se vyjádřili k tématu. Každá taková reakce pro mě byla přínosná a doufám, že i pro ostatní budou nějakým způsobem směrodatné. Kolu zdar! :-)

      0 0
    • John Tequila Lemon  

      Zensky kolo hodnoti podle (mam to od zenskych):

      Barvy

      Zajimaveho vzoru v barve (nemaji rady jednobarevny ramy ale zase je neuslovuje kdyz ma ram vide barev jako by v pruzich, coz ma vetsina barevnych ramu)

      Kolo musi byt sexy (neptej se me, jak se to pozna, to asi pozna jenom zenska)

      Vyhrava prodejce co dokaze dodat vice zajimavych vkusnych doplnku (kosiky v barve, hadice brzd, packy brzd …)

      Nesmi to byt extra tezky kladivo

      Zkreslena predstava o patrametrech sedla casto hati hodnoceni celeho kola

      Rada pritele ci manzela je v tabulce hodnot rad az na samem dne :-)

      Zensky nechapou proc rafek enve stoji to co stoji … chteji mit primerenou cenu, tzn. kdyz dokaze utratit hodne za boty, utarti i vic za kolo, nez ta co za boty utrati o neco mene … u zen neni cenas za kolo veci jejich financnich moznosti, ale vnimaji to spise jako rozmar za kterym lze hledat i nejaky maly ucel.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.