Epicon 09 rozborka,úprava-konkrétně TAD

354 nepřečtených
  • vlk

    Měl jsem dnes chvíli čas a tak jsem rozdělal svoji vidli Epicon TAD 09, kterou mám připravenu na montáž na kolo, abych zjistil co vše bude třeba upravit a sehnat si příslušný materiál.

    Tak tedy několik postřehů-viz obr níže.

    • 1.Předělání na Olejové mazání. Kdosi po mne chtěl podrobný návod-No v podstatě je třeba min vyčistit vnitřek od vazelíny a utěsnit šrouby u dolních nohou vidle. Používám většinou tvrdá tenká gumová těsnění, které nasadím na šroub a pevně dotáhnu.-nejjednodušší úprava.Před našroubováním těch šroubů je třeba těmi otvory dovnitř nalít mazací olej.
    • 2. U vidlice se mi moc nelíbí originální těsnící kroužky mezi vnitřní a vnější nohou-tzv. stíráky, které tam jsou. Břity nejsou dostatečně ostré a poddajné.Navíc pružinka stahující břity je tam vždy jen jedna zvenku-Rock Shox má navíc i jednu zevnitř. Pod těmito kroužky již není moc místa na instalaci molitanových kroužků, které by mazaly vnitřní nohy, ale mělo by to stačit-kdyžtak molitanové zůžím. originální kroužky pod stíráky nejsou molitanové, ale z jakési gumy, aby rozetíraly vazelínu.

    Takže toto vše vyhodím a nahradím jinými mazacími a těsnícími kroužky-zkusím zda budou pasovat z Tory či Reby.

    • 3. Teď k pružení. Na fotce je patrona TAD. Délka pružiny určuje v jakém rozmezí jde páčkou nastavovat zdvih, čím kratší je pružina jím více jde vidlice snížit s otevřenou páčkou. V okamžiku, kdy se totiž setká píst co jde shora při snižování s tím pístkem co je na konci pružiny, dojde k uzavření pozitivní komory a vzduch tak nejde přepouštět to negativní a tedy vidle nejde snížit více.Osobně jsem chtěl pro sebe nastavení zdvihu páčkou z 0cm do 140cm.tedy jsem pružinu, včetně té umělé krytky a toho pístku na konci pružiny odstranil.Snížím si tak progresivitu chodu-nebude tam už hrát žádnou roli ta pružina a snížím si tak i odpor-bude u jeden pístek méně.
    • 4.TAD patrona chodí k mému překvapení velice slušně bez odporů, nicméně, při nastavení max zdvihu 140cm tam jako negativní pružina působí jen gumový delší kroužek. Při nižším zdvihu je jako negativní komora vzduch který se tam dostane z pozitivky při snižování. Pokud by chtěl někdo používat zdvih 140 a více(netestoval jsem zda větší zdvih je možný z důvodu délky vnitřních nohou a délky tlumiče) bylo by vhodné tuto gumu vyměnit za negativní pružinu.
    • 5. A konečně poslední věc-největší zklamání vidlice byl tlumič. Je to stále to samé. Robustní kovové-OK. Ale bohužel je tam příliš tvrdá pružinka , která drží záklopku ventilu který se otevírá při propružení kompresi, vidle by tak jistě byla méně citlivá. Obecně je třeba toto tedy napravit-o tom tu bylo něco v minulosti-vyměnit pružinku za jinou nebo snížit její tvrdost. Osobně uvažuji, že bych použil kompletně jiného pístku od RS.
    • 6. dalším problémem je Olej v tlumiči.Osobně se mi zdá že docela extrémně pění. Nahradím ho tedy jiným, co mám ještě z dob úprav RS Duka. Používám oleje co používají motorkáři, jen na mazání doporučuji sehnat RedRum od RS.

    Celkově vidlice působí slušným dojmem, většina věcí z kovu-minimální odpory. Bohužel je třeba upravit tlumič, vyměnit stíráky a oleje, předělat na olejové mazání a pohrát si s TAD patronou. také se mi docela zdají úzké(kruciš teď mi vypadlo názvosloví)-ty kroužky které jsou ve vnějších nohách a jsou ve styku z vnitřníma-takže uvidíme zda nebude mít dříve vakl.Měl jsem asi štěstí na kus, protože i po odstranění vazelíny vakl nemám a odpory vidlice jsou nadprůměrně dobré.

     

    Kdyby někdo chtěl přispět se svými zkušenostmi ohledně úprav nebo doporučení při úpravách či ohledně rozborky nějakého Suntouru má v tomto threadu příležitost. Též očekávám že zde bude i nějaká ta debata, ale prosím žádné hádky, žádné osočování někoho z něčeho žádné urážky sprosté výrazy apod. Kdyžtak prosím k věci ohledně vidlic Suntour. Nepíši to jako návod neboť si teď musím zařídit materiál k některým z úprav, které jsem zde nastínil.

     
    0 0
    • vlk  

      ..

      0 0
    • hajda  

      Dobrý den, ja s nějakýma úpravama vidlic nemám vůbec žádné zkušenosti. Takže bych se asi nemel vůbec projevovat. Mám jenom jeden postreh..ten zdvih jste měl predpokládám na mysli v mm a né v cm.snad se neurazite..jenom me to trochu tahalo za oči..:)hlavne ať dobre slouží…

      0 0
    • pavlik6022  

      Podařilo se mi při rozdělávání tlumení vylít originál olej, chtěl bych ho tedy nahradit jiným, ale nevím teď jaké množství oleje do tlumící patrony nalít?  Prohledal jsem manuály, historii a všude se uvádí jen množství oleje , které má přijít na vzduchový pístek. O tlumiči ani slovo…Dík za odpověď .

      0 0
      • vlk  

        No to taky nevím, ale ten originální jsem si schoval, tak ho změřím, kolik ho tam bylo.Teoreticky ho tam musí být tolik aby i při max propružené vidlici byl ještě kousek(to jako rezerva při napěnění) nad pístkem.Takže to lze teoreticky udělat i metodou postupného dolévání. Před kontrolou hladiny při max propružení, doporučuji při zavřené vidlici vždy několikrát propružit, Ale změřím ti to množství, co mám doma.

        0 0
        • pavlik6022  

          Díky za ochotu

          0 0
          • vlk  

            Omlouvám se, včera jsem to nestih-byl jsem doma, vlastně až dnes ráno- pokusím se vzpomenout si dnes večer. Jinak se zkus zeptat mailem Milana, ten to jistě bude vědět.

            0 0
            • vlk  

              Tak jsem to změřil a v mé 140mm Epiconu TAD je 90ml.

              0 0
      • nobody  

        pro Epicona 07 je 85ml v tlumicí patroně

        0 0
    • Luma  

      Mám Suntour Epicon RLD 09,předělaval jsem si ho na olej mazání a jako těsnění dole u šroubů jsem použil měděné podložky,tesní to dobře nikde nic neteče.Jinak díky za vlakno doufám že ho nikde nezasere blbostma:-)

      0 0
      • vlk  

        No já používám gumová tvrdá černá a u některých vidlic, kde sednou ty červená tvrdá, co používají vodaři-nevím z čeho to je vyrobeno.

        0 0
        • zmolko  

          Vitaj,

          keby som chcel moju SR XCM HLO prerobiť na olej. mazanie, koľko a akého oleja by som mal naliať do ktorej nohy?

          Díky

          0 0
          • vlk  

            Neznám přímo tvoji vidlici, ale většina výrobců u 32mm vidlic doporučuje dávat do každé nohy 15cc neboli centimetrů krychlových tedy 15ml.. Předělání na olej nese sebou utěsnění těch dolních šroubků viidlice těsněním,a pak doporučuji dát pod stíráky molitan pokud tam není-dost to pomůže, molitan se za jízdy „nacucá“ olejem a pak to maže i zhora. Je třeba mít ale vpořádku stíráky, aby nepropouštěly olej. Často si někteří předělávají již hodně jetou vidlu a pak se diví, že jim to nahoře teče-není se čemu divit, když mají třeba stíráky opotřebeny. V některých případech je třeba stíráky vyměnit úplně za jiný typ, aby netekly-to ale jsem zažil jen na starých Suntour MG91 což byla pružina s elastomerem.

            0 0
          • vlk  

            PS: K oleji. Většina lidí používá nějaký klasický mazací-nevím -koukni do historie. Dříve jsem používal ten samý co do tlumiče-kupoval jsem tlumičový Denicol v prodejně s motorkami. Nicméně, teď mám olej RedRum, což se běžně používá do RockShox vidlí a myslím, že je to o dost lepší. Ten Redrum se dá koupit na některých e-shopech, ale není zrovna nejlevnější.

            0 0
            • Luma  

              Já používám na mazaní plně syntetický olej Valvoline 5w-40w,do každé nohy dávám 12ml.Na pístek je lepší ten Redrum.Vidlice Epicon RLD 09 zdvih 100mm.

              0 0
            • zmolko  

              Díky moc, asi sa do toho pustím.

              0 0
    • vlk  

      PS: Jinak koukněte na stránky Suntouru v service tam maj i některé dobré informace viz. http://www.srsuntour-cycling.com/…71/index.php?…

      Někde jsem tam viděl i tabulku kolik oleje do které vidlice kam patří. Takže pokud tam není Vaše vidle nebo předěláváte na vidlu olej tak stačí najít podobnou vidlici ve verzi pro olejové mazání-pokud tedy taková zrovna je.

      0 0
      • kyl  

        Já upravil,nebo vlastně úplně předělal XCP 75 DJ.

        http://uloz.to/1640522/XCP 75 DJ-detail konstrukce.rar

        0 0
        • cipakito  

          Oplatila sa ta uprava ako sa prejavila na chode vidlice ???

          0 0
          • kyl  

            Je teď o hodně citlivější a taky lehčí,zdvih si můžu nastavit nafoukáním komor,a hlavně přestala kopat když jde víc do zdvihu.

            0 0
        • vlk  

          Toto už jsem tu na foru obdivoval v zhlediska zpracování. Mít přístup k soustruhu musí být obrovská výhoda.Kamoš taky kdysi dělal kompletní vnitřek pro starou vidlu, ale takhle pěkný to neměl.

          0 0
    • Polo21  

      mimochodom, aky je rozdiel medzi verziami TAD 08 a 09, okrem farby vnutornych noh? pokial viem tak uz verzia 08 mala dnutrne nohy z Al zliatiny

      0 0
      • Jenda  

        nemela – v katalogu to psali, dokonce se tvarili ze ma i lock, skutecnost byla jina – tedy ocel a bez locku, vaha tesne pod 2kg.

        0 0
      • vlk  

        Údajně měla být, dokonce se i dle toho co mi výrobce odpověděl i vyráběla, ale do Evropy se dovážela jen verze z ocelovými. Navíc letošní TAD nemá lock.Což mě osobně ale vůbec nevadí.

        0 0
    • baboon  

      Když už jsem tady na tohle narazil,kdyby někoho zajímalo,jak vypadá durolux vevnitř,tak je to stejné jako tohle..:) A to tak že úplně,jen je všechno jaksi mohutnější a kompresní pružinka je řešená trochu jinak,ale je také příůiš tvrdá..To jsem také upravil a teď řeším přesně to samé,co vlk..Tedy stíráky..A ne­vím,zda dát z marzochi nebo RS, oboje značky mají průměr nohou 35mm (55,totem,lyrik..) jen u těch RS nemohu nejít rozměry..Jinak co se týče utěsnění spodních nohou,není úplně tak nezbytné dávat tam těsněníčka,já jsem osobně pouze začistil dosedací hrany sroubů smirkem a také nic neteče ven..:) Avšak těsnění je asi jednodušší..:)

      0 0
      • baboon  

        Jinak kdyby někdo stál o mé řešení kompresní pružinky,tak ať se ozve,rád mu pomohu,ale fotku teď bohužel po ruce nemám a rozdělávat se mi jí znovu nechce..Ačkoli až seženu stíráky,tak stejně budu muset.:) A ještě detail,vlk píše o mazacím médiu redRum,já jsem tam loupnul denicol 10w co používám v ruxu a je to taky naprosto ok..Navíc se dá použít i do tlumiče a faktem je,že tolik nepění..Jinak co se týče tlumiče,je fajn,že si vhodným množstvím oleje člověk snadno našteluje doraz..Jo a co vlk píše o tom kousku gumy fungujícím jako negativka je pravda a jeho nahrazení pružinkou je velice elegantní řešení..

        0 0
        • vlk  

          JJ denicol do tlumiče také používám. Většinou dávám 5w.Stíráky je to co mne teď brzdí, nějak nemohu sehnat RS stíráky v kamenných obchodech na 32 vidle a tak ani nemohu poměřit, zda by mi tam pasovaly.

          0 0
          • baboon  

            Nevím,no..Mám vyzkoušeno 5 i 10w a na 10 mi přijde že to chodí lépe..Jak durolux,tak rux u kterýho to bylo znát hodně..S 10w chodí jaksi sametověji..Jinak zkus poměřit s MZ stírákama,u těch má bartoníček napsaný rozměry..Navíc mi přijde,že se SR podobá přecijen MZ víc než RS..Ale možná je to deformace tim,že jsem měl ruxe a to je MZ s jinýma nálepkama..:)

            0 0
      • goofy  

        Totem ma 40mm..

        0 0
        • baboon  

          jj..mylel jsem domain..:) Jen jsem se nikde nedověděl ostatní rozměry těch stířáku..:(

          0 0
        • fousek  

          Taky sem chtel rict ze to bude mit slusnej vakl se stirakama z totema

          0 0
    • kafac  

      Uz jsi prisel na to, z ceho tam dat ty molitanovy krouzky?

      0 0
    • alex44  

      Vytáhl jsem tohle vlákno, abych se zeptal, jestli může někdo poradit, z čeho konkrétně sedí ty stíráky a molitany na Epicona? Dík

      0 0
      • pavlik6022  

        Podle průměru by mohli sedět tyto od FOXE

        0 0
        • meikyq  

          Pěkný … a to je teda předpokládám sada- nové stíráky + molitanový kroužky… Takže to jen přehodím, dám dolů těsnění a je hotovo? A neni to moc drahý za takový 4 čudly?

          0 0
          • Krocan  

            předevčírem sem předělával známýmu Epicona RLD na olej a přesně tohle kupoval…byly tam 2 stíráky, 2 molitanový kroužky a nějaký podložky (2 kov, 2 plast) velikostně tak možná na šrouby dole, ale on tam chtěl akorát ty molitany, stíráky si nechá na to až ty co tam sou budou v horším stavu (vidle má tak 3 měsíce, takže by bylo zbytečný ty stíráky měnit:-)…jo a cena by taky seděla, byla na tom nálepka 619,00 Kč :o)

            0 0
            • Arteo  

              Kam jsi dával ty mazací kroužky,vlezou do stíráku nebo musí přijít pod stírák?

              0 0
              • Krocan  

                vejde se to tam jak je na fotce ta „díra“ hned nad tím „béžovým“ plastem a v ní ten úzkej kroužek (je to tušim taky něco jako molitan) a vejde se to tam na přesno…já vyndal ten tmavej úzkej kroužek, dal ty molitany do skleničky s olejem aby se napustili a pak je tam normálně dal :o)

                0 0
                • meikyq  

                  A ještě jedna blbá otázka… Když stáhnu vnější nohy, tak ty stíráky jdou normálně vytáhnout, nebo jsou tam nějáko fixovaný? Nikdy jsem to neměl rozdělaný tak vůbec nevím :-(

                  0 0
                  • Krocan  

                    stíráky sou na takovým plastu a vyndat bez speciálního nářadí imho nejdou nedestruktivně…stí­ráky sem nechával původní, protože vidle má najeto cca 20h, takže by bylo zbytečný měnit a ty nový tam pudou až ty co tam sou pudou do kopru, ale obávám se, že s výměnou stíráků budu muset chlapa odkázat na servis:-(

                    0 0
                    • meikyq  

                      Díky za info … ale nemůžu to speciální nářadí nikde najít… nevíte kde se dá sehnat?

                      0 0
                      • Krocan  

                        tak to opravdu netuším, ale zkuste se zeptat v nějakém servisu (nejlépe nějaké „RS Centrum“. „SR Suntour Centrum“ prostě nějaký autorizovaný servis vidlic, kde s tímto mají zkušenosti), třeba Vám poradí, nebo dokonce nějaký nástroj či radu poskytnou :o)

                        0 0
                        • Lišák  

                          Kurňa kluci, ještě si začněte onikat…

                          0 0
                          • vasek80  

                            Mohli by zajít do autorizovaného servizu, tam jim určitě poraděj. Hlavně ať se nebojej zeptat.

                            0 0
            • vasek80  

              V čem je lepší mazání olejem než vazelínou? Nejsem závodník, spíš turista a jezdím nejraději po zpevněných cestách. Vidli mažu skoro po každě jízdě nohy silkalem.

              0 0
              • meikyq  

                Zmenší se vnitřní odpory vidlice- má lepší citlivost- bere i nejmenší nerovnosti a při šlapání se víc houpá… asi tak… jinak v historiri je toho na tohle téma mraky ;-)

                0 0
          • pavlik6022  

            jj, je to sada

            0 0
          • kyl  

            Dolů sem ani těsnění nedával,jen to fest dotáhl a ani se to nerosí.

            0 0
    • pavlik6022  
       

      Zdravím Vlka,

      chci se tě zeptat k bodu 5 – A konečně poslední věc-největší zklamání vidlice byl tlumič. Je to stále to samé. Robustní kovové-OK. Ale bohužel je tam příliš tvrdá pružinka , která drží záklopku ventilu který se otevírá při propružení kompresi, vidle by tak jistě byla méně citlivá. Obecně je třeba toto tedy napravit-o tom tu bylo něco v minulosti-vyměnit pružinku za jinou nebo snížit její tvrdost. Osobně uvažuji, že bych použil kompletně jiného pístku od RS.

      Jakým způsobem docílit zmenšení  tuhosti této  pružinky ?

      Dík za o.

      0 0
      • vlk  

        No kdysi dávno tu probíhala o tomto debata, bohužel nemohu thread najít. Kdosi tvrdil, že stačí tu pružinku(tn plíšek promačkat), někteří tu pružinku odstranili úplně-to pak vlastně ten tlak sám záklopku v případě nutnosti posunul-nevýhoda může být snížená rychlost reakce té záklopky. Nejlepší způsob bude ji vyměnit. Kdosi mi poradil, že vhodné pružinky se dají vytáhnout ze starých kazeťáků(což ještě nějaký šmejd připravený na vyhození doma ještě najdu).Já tu pružinku zatím vyhodil, než seženu adekvátní náhradu. Vidlici mám už zase sundanou z kola a snad během prázdnin budu v tuningu pokračovat. Bohužel stále ještě nemám moc času-svatba, musím ještě dostavět nějaké věci. apod-takže nedokáži říci, kdy se k úpravám zase dostanu-ale určitě pak dám zase vědět co a jak.

        0 0
        • baboon  

          Prožinku neodstraňovat!! Vidlice pak kope! Nejlepší je sehnat měkčí pružinku..A to o hodně moc měkčí..Mě se osvědšila pružinka z propisky, přesně tadyta venkovní : odkaz avšak prostor pro pohyb planžety je příliš velký a je proto nutné zhotovit „doraz“. Nejprve jsem měl upravený kousek gumy tak aby tam správně seděl,ale nakonec to vyřešila dlaší pružinka „zacvaklá“ na hraně proti planžetce..Plan­žetka teď má vonější pohyb,ale jen do určité vzdálenosti a musím říct „ťuk ťuk“ že je to teď paráda..Pokud by někdo chtěl lepší popis,rád pomohu..

          0 0
        • baboon  

          A teď se omlouvám,myslel jsem že durolux má stejný systém a koukám na fotky tlumiče že vlastně nemá..Tak to co jsem psal patří k tlumiči duroluxu..

          0 0
          • nksh  

            poradí někdo jak co nejjednodušeji vyměnit olej v patroně tlumiče? Vylejt mi šel v poho, ale dolejt novej zpátky, aby tam nevnikal vzduch se mi nějak nedaří..

            0 0
            • Polo21  

              su dva sposoby

              1. pokial mas vybraty len „regulator“ odskoku tak pomalicky lejes

              olej tadial

              1. pokial mas celu tlmiacu patronu vytiahnutu z bajku tak ta sa da pekne

              odstoplovat z vrchu takze do nej ten olej pekne dolejes

              mna by skor zaujimalo ako otvorit vzduchovu patronu :o)

              0 0
              • nksh  

                nejak nevidim, kde se da patrona nahore odsroubovat. Mam tady verzi 08, mozna je to u novejsich jinak. A nebo jsem slepej :)

                0 0
            • hajda  

              ahoj..mam verzi RLD se zdvihem 120 mm. Rad bych se zeptal, jak se ti to nakonec povedlo..a pokud bys mohl napsat jake mnozstvi toho oleje tam prijde. Nekde jsem tu cetl 85–90 ml. Pri kontrole jsem patronu rozdelal a olej se mi „povedlo“ vylit, takze ani presne nevim, kolik ho ma byt. Pokud bys mohl ty nebo nekdo jiny napsat nejaky presnejsi postup dolivani, byl bych vdecny.dik za radu

              0 0
              • hajda  

                tak co? najde se nekdo kdo poradi..?

                0 0
              • pavlik6022  

                85 ml oleje a postup dolívání máš pár příspěvků nahoře popsaný ,

                citace Polo21:

                su dva sposoby

                1. pokial mas vybraty len „regulator“ odskoku tak pomalicky lejes

                olej tadial

                2. pokial mas celu tlmiacu patronu vytiahnutu z bajku tak ta sa da pekne

                odstoplovat z vrchu takze do nej ten olej pekne dolejes

                mna by skor zaujimalo ako otvorit vzduchovu patronu :o)

                co chceš ještě vysvětlit? –

                0 0
                • hajda  

                  muj pripad je metoda 2. Mam rozdelanou tlumici patronu a vytazeny pist.Nevim co je odstoplovat..:D. Ja mel predstavu, ze vytahnu pist, naliju tam olej, dam pist a zavru.ale v tom navodu je psane, ze to leje z vrchu..tak me to trochu zmatlo…

                  0 0
                • kyl  

                  Pokud máš 09 tak tam není vzduchová patrona,píst je přímo ve vnitřní noze.Vypustíš vzduch,27-kou ořechem na golu,povolíš horní matici s ventilkem,povolíš matici na spodku vnitřní nohy a vytáhneš pístnici s neg.pružinou a vytlačíš pístek,víc tam není.

                  0 0
                  • hajda  

                    no to jsem pochopitelne udelal..ale popisujes jak rozebrat nohu, ve ktere je vzduchovy pistek..ja momentalne resim dolivani oleje do tlumici patrony..ta je na druhe noze..

                    0 0
                    • kyl  

                      Já reagoval na pavlik6022.

                      0 0
                    • pavlik6022  

                      Když máš vytažený pístek z tlumící patrony, tak do ní nalij olej , pístek nasaď – ale musíš mít lockout v poloze otevřeno – pomalu zatlač píst až nadoraz, zašroubuj, hotovo. Pak zkus jestli funguje lock – pokud ne, tak máš málo oleje a musíš přilít

                      0 0
    • Palo TT  

      Tiez zvazujem tuto vidlu.

      Ak je vidla do kopca znizena na 1–2cm nechodi pri vacsich nerovnostiach alebo silovom slapani zo sedla nadoraz?

      Ked sa rozoberaju patrony, je tam zavit, alebo je to tam len nalisovane/na­tlacene?

      0 0
    • blisterexist  

      nevíte někdo jestli vznikne vůle v této vidli po předělání na olej, a jak velká?

      0 0
    • delfyn  

      sháním stíráky, hlavně ty molitanový kroužky na vidlici průměr 30mm chci předělat na olej mazání Suntour NRX LOD, nemáte někdo tip, marzošky tuším byly 30mm, stejně jak sid, Pilot, ale co by tam mohlo nejlíp pasovat, na netu jsem toho moc nenašel

      0 0
      • kyl  

        Vem si kousek asi 8mm silného molitanu,nůžky a stříhej,budeš to mít prakticky zadarmo.

        0 0
        • delfyn  

          máš s tím nějaký zkušenosti?

          0 0
          • kyl  

            Jo,dělal sem si je na RST Omega,v Epiconu co sem letos kupoval tak něco podobného bylo,sice ne molitan ale jakási pěnová guma ale olej to do sebe taky nějakej nasálo.

            0 0
      • Peslezedirou  

        Sid a Pilot měli nohy ještě o chlup míň než 30mm :-)

        0 0
    • Pedro404  

      Chtěl bych se zeptat, jak se má chovat tlumení, když je v něm správný množství oleje – má jít vyfouklá vidle úplně stejně nadoraz jako když je vyndaná patrona? Vylejval jsem z patrony trochu oleje, protože nabyl a vidle šla asi jenom do půlky zdvihu, teď když vidli vyfouknu tak jí stejně na ten mechanickej kov-na-kov doraz nestlačim, patrona to zasekne cca 1 cm před koncem zdvihu, tak by mě zajímalo jestli mám ještě trošku oleje vypustit a totálnímu dorazu bránit jenom nafoukáním nebo jestli je to takhle správně.

      0 0
      • Vegan  

        Mas ji asi zavzdusnenou respektyve zaplynenou

        0 0
        • Pedro404  

          Tím se myslí to nabytí oleje v patroně, který se řeší tak, že trochu toho oleje vypustíš, ne?

          0 0
          • Vegan  

            musis to nechat sednout a pak z jedne strany odpistit ona ujde spis takova pena nez olej jako takovy. Proste tu stranu kterou to budes upoustet nech nahore a pak to upust a moc s tim mezitim nesterchej jinak ti to vytlaci olej jako takovy.

            0 0
            • Pedro404  

              Pořád ale stojí moje otázka – je problém, když jde vidle na doraz už v rámci patrony, i když na konci chodu? Já tu vidli budu tak do měsíce komplet rozebírat, tak jenom chci vědět jestli takhle tu patronu nějak poškozuju nebo jestli to můžu jezdit, ten cenťák zdvihu mi zas tak nechybí.

              0 0
              • Vegan  

                jak mile tam ten plyn je tak se to bude jen a jen horsit a bude ubyvat zdvihu, ale take se bude zvysovat tlak na tesneni a muzes tim nejake znicit

                0 0
    • Luma  

      Tak jsem natočil svojí vidlici na video,Epicon RLD 09,předělaný na olej.Odkaz http://www.youtube.com/watch…

      0 0
    • M13  

      Ahoj, dovolím si oživit toto téma:

      Koupil jsem si vidlici Epicon 2010 RLD, a rozhodl jsem se pro některé úpravy. Nejprve jsem zvětšil zdvih na 120 mm a dále bych chtěl udělat olejové mazání, a právě toho se týkají mé dotazy:

      • Jak dobře musím vyčistit vidlici od vazelíny? Nohy jsem vyčistilv pohodě, ale do monobloku se špatně dostává a tak mě zajímá, jestlistačí, aby tam nebyly „hroudy“ vazelíny nebo jestli je nutné doopravdypoctivé odmaštění.
      • Z diskuze jsem pochytil, že stačí normální olej, s olejem do sekačky(4T) tedy problém nebude, že? Do každé nohy okolo 15 ml?
      • Když budu dávat molitanové O-kroužky, původní stíráky mámvyndat?
      • Jak mám vidlici naplnit olejem? Mám olej opatrně nalít do monobloku,samoz­řejmě tak, aby nevytýkal otvory pro šrouby, a pak zasunout nohydovnitř, nebo zasunout nohy do monobloku, ne na doraz a otvory pro šrouby„nalít“ olej?

      Díky za odpovědi

      0 0
      • M13  

        A abych je netahal rozumy ale taky poradil, tak na výrobu molitanových stíráku se mi velice osvědčil molitan, který je např. v krabicích s počítačovými komponenty jako vystýlka, já použil „plát“ molitanu, který byl u základní desky, velikost přibližně papíru A4 a tloušťka asi 2 mm, pak jen naměřit obvod a výšku. Konce proužků jsem k sobě lepil chemoprenem, protože ten zůstane trochu pružný.

        0 0
      • kyl  

        Na klacek namotej netřepivej hadr a nohy vytři,já je ještě prostříkl odmašťovačem na kotouče.Molitany jsem já nedával,přišlo mi že ty pěnové kroužky co tam byly olej taky sají.Do každé nohy 15ml je málo,já tam mám kolem 60ml.Dělal jsem to tak že jsem vidlu vyčistil,složil,leh­ce nafoukl aby mi pístnice nezajížděla,a otvory pro šroub a štelování na spodních nohách do každé stříkačkou dal 40ml,zatěsnil šrouby a utáhl.Vidlu vypustil a zkusil jestli půjde na doraz.Šla a tak jsem povolil šroub na levé noze a dal dalších 20ml.Do pravé nohy jsem těch dalších 20ml dal vrchem po povolení matice na korunce(napřed musíš sundat lock).Je dobré dát na tu matici stejnej O kroužek jako je na matici s ventilkem,pokud kolo věšíš za přední nebo pokládáš na bok,může pod ní prolínat olej ven,mě to dělalo.

        0 0
        • M13  

          Díky.

          • To odmaštění zkusím co to půjde a ještě mě tak napadlo, možná jeto blbost, jestli by monoblok nešel dát do myčky na nádobí – samolepkyjsou pod lakem, ale jestli by to nevadilo gumovým stírákům co jsou úplněnahoře?
          • Co se týče oleje – udělám to taky tak – postupně budu potroškách přidávat, jen nevím, jak poznám co je dost – vidlice užnepůjde úplně na doraz jako bez oleje?
          • Zajímalo by mě, jestli je nutné lít olej i horní maticí – je olejnutné nalít i do nohou jako takových, nebo jestli se tam dostanez monobloku při běžném provozu?
          • Molitanové kroužky už mám udělané a připravené, to nebyl problém,kdyby tam třeba nedržely tak tam nebudou
          • Kolo bude stát na zemi, takže utěsnění vrchu vidlice pro mě asinutné není
          0 0
          • kyl  

            Možná by to s tou myčkou klaplo,tak jsem občas ucpal díry ve spodních nohách,nalil teplou vodu s jarem a úzkou štetkou na flaše čistil vnitřek.Než budeš lít olej tak si třeba na vnější noze udělej lihovkou značku kam až při vypuštěné vidle dosáhne gufero a pak lij olej.Jak je ho tam moc tak vidli až ke značce nestlačíš a musíš něco odsát.Pod matici s ventilkem se dává tak 5ml hustějšího oleje na mazání vzduchového pístku.JInamlít nemusíš,olej se při provozu dostane sám.

            0 0
            • M13  

              OK, to s tou štětkou na lahve je dobrej nápad, tak to zkusím.

              • Takže jen vyšroubuji matici na levé noze – se vzduchovým ventilem atam naliji hutší olej – žádná záludnost tam,předpoklá­dám, nebude
              • Vidlici vypustím, stlačím a nejnižší polohu si označím

              Tak snad to půjde v pohodě, zítra se do toho dám.

              Díky za rady, bez těch bych se asi dlouho trápil.

              0 0
        • jURis_1  

          Chystám se předělat svoji vidlici (pružina) na olejové mazání, myslel jsem že stačí 20–30ml oleje, teď tu píšeš 60ml. Tak jsem zase mimo..:D Objasníš mi to..? Mám tam uzavřenou tlumící olejovou patronu.

          Jinak, jde i u pružinových verzí nějak zvětšit zdvih, popř. vnitřním zásahem napružit/předepnout více pružinu, ale aby nedošlo k poškození (meze předpětí)?

          0 0
          • kyl  

            Možná jak která vidla,někdo psal i 15ml,to je pro představu válec o rozměrech průměr 20×47mm.Vnější nohy u Epicona mají vnitřkem asi 36mm takže hladina oleje bude dost nízko a aby to mazalo při zdvihu 120mm tak by vidle musela jít nadoraz.Tím napružením,pře­depnutím dosáhneš akorát toho že bude vidle z kraje zdvihu míň citlivá.Pokud vidle nemá nějaké spacery které by se umožnili změnu zdvihu tak leda snad novou delší pružinu a pístnici.

            0 0
            • jURis_1  

              No tak u mě je to stejné, 120mm zdvih, vnější nohy jsou myslím stejně jak u epicona, vnitřní nohy mám 32mm. Takže když vemu zlatý střed ± 40–45ml mělo by stačit?

              Jde nějak po hmatu, sledování aktuální funkce poznat jestli stíráky budou po předělání propouštět olej nebo ne?

              A ještě jedná otázečka, když je mazání olejové nevadí když občas použiji silikon na vnitřní nohy že..?

              0 0
              • kyl  

                Stíráky by ven olej propouštět neměli,ten by se měl dostat jen do futer.Ten silikonovej olej nevadí,zas se ho přes stíráky dovnitř dostane minimum,pokud stíráky dobře fungují.

                0 0
                • Pedro404  

                  Co se teda tim silikonovym olejem vlastně promazává?

                  0 0
                  • jURis_1  

                    Jednoduše po každé jízdě, není to pravidlem, očistíš kluzné plochy vnitřních nohou stříkneš po sobě se opakujících cyklech silikonový olej na jejich plochy a propružíš, to samé uděláš několikrát.

                    0 0
                    • Pedro404  

                      To vim, ale co se tim vlastně promazává, když se ten olej nedostane dovnitř přes stíráky? Jenom vnější část stíráků?

                      0 0
                      • blisterexist  

                        spíš to není ani tak na mazání jako spíš na konzervaci gufer, krž je nemažeš tak je máš za chvili tvrdé a zteřelé

                        0 0
                      • Vilém  

                        Udrzuje se tim vlacna a pruzna guma z niz jsou udelany stiraky. Osobne strikam silikon pod ne. Samo musi byt ale vidle napred poradne ocistena, abych tam nedostal nejakej bordel.

                        0 0
      • Vilém  

        Na cisteni vnejsich nohou pouzivam stetku na myti lahvi. Nastrikam cyklostar do nohou, vysmrdlam stetkou, pak vyplachnu vodou a necham uschnout. Vazelina tam nezustane naprosto zadna.

        0 0
      • M13  

        Tak už mám doma olej ze zahrady, nebude vidlici vadit Carlson Extra M6AD SAE 30?

        Jinak, molitanové kroužky ještě předělávám, špatně jsem si je vyměřil, O-kroužky na šrouby už mám – z Kutila jeden za 1 Kč na šrouby přesně pasují a monoblok budu čistit dnes nebo zítra, podle vůle.

        0 0
        • kyl  

          Mě se víc jak gumové kroužky na spodní šrouby osvědčilo měděné těsnění na hydrauliku,nebo hliníkové.Ta guma ti po dotažení vyjede.O kroužek jsem dával jen na horní matici tlumící patrony.Jo a závit na té spešl matici ve které je regulační točítko(na spodku pravé nohy)omotej teflonovou instalatérskou páskou,mě to jinak nechtělo těsnit.

          0 0
          • M13  

            No to je zrada s těm kroužkama, sjeli i když jsem je utáhl pouze rukou, tak zítra jdu pro podložky. Závit omotám, myslím, že nějaká těsnící páska by se doma našla.

            Ten olej bude použitelnej?

            0 0
        • M13  

          Tak monoblok už je vyčištěný, čekal jsem to horší – čistil jsem štětkou na lahve, horkou vodou a cyklostarem – jednoduchý, geniální.

          0 0
      • M13  

        Tak všechny úpravy hotové, jen na molitanové kroužky jsem se vykašlal, protože by mě to stálo nervy je tam dostat tak, aby držely.

        Oleje jsem dával celkem 45 ml do jedné nohy a pod šrouby jsem dal měděné podložky a pořádně utáhl, aby si sedly a zatím drží.

        0 0
        • kyl  

          Tak snad budeš spokojenej.

          0 0
        • nobody  

          proč tak hodně oleje? Normálně se dává 15ml. Koukni i do manuálů od RS a uvidíš, že i oni dávají do svých vidlic kolem 15ml (dle zdvihu).

          0 0
          • Pedro404  

            Protože kyl nahoře napsal že 15 je málo, předpokládám.

            0 0
            • nobody  

              já mám v E jen 15ml a maže to dostatečně.

              0 0
            • M13  

              Přesně tak, a já jsem člověk důvěřivý.

              Vidlice (vypuštěná) na doraz dojde, nevytvořil se nový z hladiny oleje a proto bych se o stíráky nebál.

              0 0
          • kyl  

            Co chceš těma 15ml namazat když hladina oleje je tak 15mm ode dna,to budeš kolo obracet na záda aby to steklo k futrům.A když půjde vidla na doraz tak se smočí s bídou uzavírací matice ale pochybuju že se olej dostane až nahoru.

            0 0
            • Smazaný účet  

              No zase aby ho tam nebylo moc a pri prudkem dorazu ti tlak ojele vevnitr nevylepsil gufera.

              0 0
              • kyl  

                Mám to takhle od ledna,vidle chodí na doraz a skvěle maže.Druhej Epicon je takhle upravenej od loňského srpna a funguje stejně,jen je to verze bez možnosti regulace odskoku a má trochu jinej chod.

                0 0
            • blisterexist  

              olej je vzlínavý

              0 0
            • Vilém  

              To bys tu vidli musel vozit zcela zamknutou a po asfaltu, aby se ti nedostal vsude. Zajimave, ze ostani vyrobci pouzivaji priblizne stejne mnozstvi a zrejme ho za nedostatecne nepovazuji.

              0 0
              • kyl  

                Ať si tam každej nalije kolik chce,kolik tam mám já mi vyhovuje,funkce vidle není nijak omezená.Jen mi prostě připadá že těch 15ml je málo.Rád se nechám přesvědčit že je to dost.

                0 0
                • pepek  

                  Není, na to horní futro se nic nedostane. Proto když namažeš molitany, tak to chvilku funguje daleko líp. Měli by dělat futra s drážkama, jak fox, nebo lépe se šroubovicí .

                  0 0
                  • kyl  

                    Tak je těch 15ml málo nebo dost?Pochopil jsem že málo.

                    0 0
                    • pepek  

                      Nevím kolik se vleze do epikona, do RVL jsem dal 50ml.

                      0 0
                    • Vilém  

                      Vychazim z toho, ze treba manitou ma do spousty modelu udavano 16ml, RS u SIDa 5ml, pripadne 3–8ml u 120mm verze. Proto mi prijde 45ml, nebo kolik jsi tam daval, jako hodne moc. Pokud to vsak nedela problemy, nevyrazi to stiraky, neomezuje zdvih, tak proc ne.

                      0 0
            • jajak  

              Představovat si olej nalitý do pohyblivé části vidlice jako klidnou hladinu bude asi dost mimo. Za jízdy to bude spíš mazání ostřikem a ten molitan je tam spíš jen proto, aby udržel olej nahoře než kolo potká první výmol, nebo kámen.

              Když tady čtu, že tam někdo nalil 50, nebo i 60 ml. do každé nohy, tak si říkám jestli si třeba uvědomil, že vidlici přidal na hmotnosti třeba 120 gramů. Epicon má na svou cenu dost slušných cca 1700g ( po zkrácení jsem navážil ještě o něco méně ). Nad hodnotou o 120g vyšší by třeba už někdo ohrnoval nos. Navíc se jedná o neodpruženou hmotu, takže se projeví ještě víc.

              0 0
              • M13  

                Až budu kolo jezdit tak s tím ještě mohu zaexperimentovat, jak se případné ubrání na třeba těch 15 ml projeví, ale na současném stavu „odstrkovadlo“ to nemá smysl.

                0 0
              • Pedro404  

                Co znamená ta odpružená/neod­pružená hmota?

                0 0
                • jajak  

                  Když to zjednoduším, tak neodpružená hmota je to, co za jízdy kopíruje terén ( od pláště a duše, přes kola až po spodní nohy vidlice, olej, když je tam pružina tak se počítá i poloviny její váhy ).

                  Odpružená hmota je všechno ostatní.

                  Podstatný je hlavně poměr odpružená:neod­pružená hmota. Proto třeba odpružená sedlovka, nebo představec se nebude nikdy chovat tak, jako odpružená vidlice, nebo zadní stavba – neodpruženou hmotou je totiž skoro celé kolo.

                  0 0
              • Lišák  

                Ta hodnota (podle mě) nebude o 120g vyšší. Jen v případu, že by 1.700g měl Epicon bez vazelíny.

                0 0
                • jajak  

                  No dobrá, 120g to skutečně nebude – teď jsem někde našel, že olej 5W40 má hustotu jen 862 g/dm3. 120ml oleje tedy přidá jen 103,44g.

                  Kolik váží ta původní vazelína můžu zjistit přesně až budu vidlici rozebírat ( přes zimu změna mazání + vyšší zdvih )- nepředpokládám ale, že by jí tam bylo nějak hodně.

                  Jinak kus, který jsem koupil měl před zkrácením a bez ježka skutečně jen něco málo přes 1700g ( tuším 1720 – už si to ale nepamatuji přesně ).

                  0 0
        • M13  

          Tak aktuálně vidle zase rozhozená :(

          S tím olejem do sekačky to nechodilo moc hezky, tak mám na zítra domluvenej normální 5W-40 – Při zatlačení se chvíli nic nedělo a pak skokově zajely tak 2cm, po těch prvních 2 cm to bylo trochu lepší, ale hladký chod vypadá jinak.

          Jen pro jistotu: Olej jsem z každé nohy i odléval, aby tam bylo 15 ml, ale beze změn.

          0 0
          • Luma  

            to nebude olejem

            0 0
            • M13  

              ale?

              Naštěstí mám celou zimu čas experimentovat, kdybych vidlici koupil až na jaře, tak by mě štvalo, že nemohu vyjet.

              0 0
              • Luma  

                Duď špatně složené,nebo málo nafoukané.Nevím přesně.

                0 0
                • M13  

                  Málo nafoukané si nemyslím – měl jsem tam asi 60 psi, což je tabulková hodnota k mé váze.

                  A ke špatnému složení – to se taky nezdá, měnil jsem pouze zdvih, tam snad není co zkazit, ale můžu se na to ještě podívat.

                  0 0
                  • pavlik6022  

                    olejem to být může, mě to dělalo když jsem tam měl daný tlumičový olej SAE 3W,tedy řídký jako voda, teď to po výměně s PP 80 nedělá a chod je OK

                    0 0
                  • kyl  

                    Špatně složené,lehce fouknout,propru­žit,možná se ozve cvaknutí,jak si pístnice sedne do pístku.Mě to 2× udělalo po vyfouknutí,pístnice se nějak šprajcne s pístkem a blbě to chodí.

                    0 0
                    • M13  

                      Díky, pohlídám si to, teď jsem se koukal jak to vevnitř funguje, musí si to sednout.

                      0 0
          • M13  

            Olej už má doma – nakonec hydraulický, vidlice je vyčištěná a odmaštěná a skládat budu asi zítra.

            Jinak jsem trochu porovnával ty oleje: Ten původní, motorový je takový „mastný“, ale mezi prsty moc neklouže a ten hydraulický je řidší, tak se snad osvědčí.

            0 0
            • kyl  

              Já tam mám olej co je skoro jak voda.

              0 0
              • M13  

                Tento je vodě rozhodně bližší než tamten, ten se blížil k medu.

                0 0
                • kyl  

                  V některém vlákně o Epiconu jsem dával odkaz na olej co tam mám,z hlavy to nevím,musel bych se mrknout v práci na kanystr.Má dobré mazací vlastnosti,používá se na mazání vysokootáčkového vzduchového nářadí.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Ja do vidle nalil prevodovkovy olej CLP100, ale vhodnejsi by mohl byt olej urceny pro mazani kluznych ploch jako treba Mobil Vactra Oil No.2 nebo KV100.

                    0 0
                    • kyl  

                      KV 100vkou mažu soustruh a zdá se mi hustej,v zimě by vidla asi nechodila.

                      0 0
                    • pepek  

                      Zkus eště olivový, panenský. Nebo fritovací. Do auta taky dáváš olej na šicí stroje? Nechápu, proč řešit jiný olej do vidlice, než tlumičový.

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Panensky olivovy mam vyzkouseny, na salat je supre, firovaci tez dobry jak na hranokly, tak i do nafty.

                        Do auta davam olej na sici stroje-kdyz jedu babicce promazat sici stroj.

                        Svete div se, i vidlice potrebuje namazat a tlumicovy olej na to zrovna to nejlepsi neni.

                        Jeste neco?

                        0 0
      • M13  

        Tak jsem vidlici naplnil hydraulický olejem (zatím 20 ml do každé nohy), pečlivě si ohlídal, aby vše sedělo jak má a je něco úplně jiného – proti původní vazelíně i proti motorovému oleji. Chodí lehce, plynule – tak jak jsem chtěl – takže tuto úpravu mohu určitě doporučit.

        Díky všem za odpovědi, moc jste mi pomohli, jsem rád, že jste se mnou měli trpělivost.

        0 0
        • jURis_1  

          To mi chceš jako říct že rozdíl mezi hydraulickým olejem a motorovým olejem je tak velký, že u jednoho vidlice nechodí vůbec a u druhého perfektně..?

          Víš co bych dodal já, špatně jsi to předtím složil.

          0 0
          • kyl  

            Taky to tipuju na to špatné složení,jak si pístnice nesedno do pístku ale chytne okraj vybrání tak to chodí moc špatně.Dnes sem měnil olej v Epiconu co mám na kole do horšího počasí a taky měnil olej v tlumičové patroně za řidší,nemám na něm nastavení reboundu,tak ať v chladnu neleniví.

            0 0
          • M13  

            Je to možné, pocitově – jak jsem psal – na omak tam rozdíl určitě je a v hustotě taky.

            A k tomu složení: Ač levák tak si myslím, že levej nejsem, v podstatě tam ani není co zkazit, ale protože jsem vidlici rozebíral před tím, než jsem jsem si přečetl o špatném složení, a nezkontroloval jsem tedy, jak vše sedí (na pohled sedělo) tak teď už to vyloučit nemohu, takže připouštím, možné to je, ale moc tomu nevěřím.

            0 0
          • mm  

            Ja verim, ze ten rozdil muze nastat. Po aplikaci nejlevnejsiho motoroveho oleje jsem z vidlice XC Pro mel pocit jakoby to byla elastomerka. Vymena oleje problem vyresila.

            0 0
    • Davos000  

      taky dotaz jde při rozebráním Epicona LOD 100mm (2010) nastavit zdvih?

      0 0
      • M13  

        Nepletu-li se, verze LOD se od RLD liší pouze absencí ovladače k uzamčení zdvihu z řidítek, takže si osobně myslím, že to půjde, ale raději počkej na někoho, kdy s tím má zkušenost.

        Samotný proces úpravy zdvihu je nejlépe viditelný ta tomto videu

        0 0
        • Davos000  

          jo na to jsem se taky dival, tam se vyklepe taky valeček a posune se to, ale nevím právě jestli se to da u LOD či RLD

          0 0
          • M13  

            U RLD je to přesně podle videa, včera jsem zvětšoval zdvih na 120 mm, myslím, že u LOD to tak taky bude.

            0 0
            • Davos000  

              v unoru si ho chcu pořizovat taky epicona, jake jsou tvoje zkušenosti?

              0 0
              • M13  

                Tak v tomto ohledu bohužel zatím neposloužím, Epicon je opřený o skříň, budu dělat olejové mazání, a potom bude čekat až dostavím kolo co mám v profilu.

                0 0
              • M13  

                Tak to bohužel neporadím, Epicon aktuálně čeká až udělám olejové mazání a potom bude čekat až dostavím kolo co mám v profilu.

                0 0
                • Davos000  

                  to budu až ho budu mít asi taky trošku tunit, ted mám gilu rst a už mě začina srat svojí citlivostí (teda necitlivostí), tak doufám že to bude velký skok dopředu

                  0 0
                  • M13  

                    Já myslím, že proti vidlici RST (model si z hlavy nevzpomenu) s neuvěřitelným zdvihem 40 mm, kterou jsem jezdil doteď na trekingovém kole to velký krok dopředu bude.

                    0 0
    • smith22  

      To chcete říct, že když budu chtít Epicona 2010 předělat na olej tak jen povolím ty dva spodní šrouby, stáhnu ty vnější nohy, vyčistím je od vazeliny, nasadím zpět, doliju těma dírkama vnějších noh olej, dám pod šrouby podložky a dotáhnu?To je všechno?Vždycky když se tu někdo bavil, že to má předělaný na olejový mazaní tak sem myslel, že se jedná o složitější operaci a že se musí rozdělat ty vnitřní nohy, ty pístky tam a já nevim co všechno ještě tam je.To je opravdu tak jednoduchá záležitost?

      A když ty vnější nohy obrátím vzhůru nohama abych tam mohl dolít ten olej tak nepoteče mi to přes stíraky ven?Nebo když budu pak někdy na cestě lepit a budu chtít bajka hodit na řídítka abych mohl vyndat kolo tak nepoteče to?

      0 0
      • Smazaný účet  

        Ano, to je vse, a ne, neprotece:)

        0 0
        • smith22  

          Díky za odpověď.hned jak bude trocha času tak se do toho pustím.

          0 0
      • Vegan  

        No Ja osobne si myslim, ze se musi rozdelat i vnitrek leve vnitrni nohy kde je vzduchovy pistek tam je podle me take vazelina vycistit ten pistek a vnitrek od vazeliny a namisto ni tam dat olej, aby i vzduchovi pistek byl mazan olejem. A teprve nasledne resit mazani stiraku a nahradit gumove krouzky molitanovimy aby olej pod stiraky natahly, ale trebas se pletu. Pak si taky myslim ze by se mela vymezit vule v pouzdrech ktera tam u mnohych kusu vznikne ponevads to vymezuje vazelina a v neposledni rade utesnit spodek vnejsich nohou kde jsou ty srouby.

        0 0
        • M13  

          Taky jsem dával olej do pístku, ale nic to není – na levé vnitřní noze se sundá velká matice, jako při změně zdvihu, vytáhne se pístnice (vše samozřejmě s vypuštěným vzduchem, jinak by se vidlice stala docela nebezpečnou zbraní) a na ventilek nasadíš pumpičku a pomalu pumpuješ – pístek jednoduše a bezpečně vyjede spodem. Potom nohu zevnitř vyčistíš (jak bylo psáno výše – např. cyklostarem a štětkou na čištění lahví), pro rychlejší vyschnutí můžeš vyšroubovat ventilek (ne celou horní matici, jen samotný ventilek – vyšroubuješ ho stejně jako normální autoventilek). Ventilek vrátíš, naliješ olej, dáš pístek na své místo (při vracení musíš ventilkem upouštět tlak, pozor, aby byl ventilek nahoru, jinak by sis vylil ten olej), vrátíš pístnici, utáhneš matku.

          0 0
          • smith22  

            A kolik asi oleje do té vnitřní nohy?A tam se ta matka nemusí nijak zvlášť přetěsňovat jako u ty šrouby u vnějších noho.Stačí dotáhnout a nepoteče?

            A kolik zvás dává olej jen do těch vnějších nohou a kolik i do té jedné vnitřní?Tak to vypadá, že to každej testuje jak ho to napadne.Docela bych úvítal nějakej ověřenej návod kam olej dávat a kam ne?A myslím, že minimálně Milan kterej to takhle upravuje to musí mít vyzkoušený ne?Jak to předělává on na olej?Taky lije do vnitřní i vnější nohy?Takový odborníci tady.To musí někdo vědět ne? :-)

            0 0
            • Lada,s  

              Předpokládám že tou vnitřní nohou myslíš vzduchový pístek? Tam liju PP90 tak cca 3 mm nad pístek. Tam to tak jednou do měsíce kontroluju a případně dolívám. (Nad pístek to liju vrchem – tj. po vyšroubování horní zátky na korunce)

              Do vnitřních novou liju 15–20 ml do každé nohy, a dávám motorový 10W40.

              No a pak máš olej ještě v tlumiči, tam jsem při výmeně dal tlumičový olej 5W :-)

              0 0
              • smith22  

                ano tou vnitřní ohou sem myslel pístek.

                A ty si v druhém odstavci napsal že do vnitřních nohou liješ 15–20 ml.Tím si myslel vnější nohy ne?např. tady jak stáhne ty bílí tak sou vnější ne?

                0 0
        • Mamut  

          by se mela vymezit vule v pouzdrech

          Ako to spravim doma len s beznym naradim?

          0 0
        • smith22  

          O tom, že tam vznikne vůle ste se nějak zapoměli zmínit.A jde to znát?Pokud by mě ta měla vzniknout nějaká vůle tak si to ještě rozmyslím jestli to předělávat nebo ne.

          0 0
          • Lada,s  

            Já teda nepozoruji že by vznikla nějaká citelná vůle.

            Je teda pravda že na origo vidlici jsem nic nenajel, rovnou jsem ji předělal na olej, takže vůle nemůžu porovnat.

            0 0
    • smith22  

      Jo a ještě jedna věc.diskutujete zde jaký tam kdo dává olej a co tak čtu tak každý zkouší něco jiného.To ale přece není zrovna ideální ne?Podle mě by měl mít tu optimální hustotu ale především by měl být taky šetrný vůčí těm prachovkám(stí­rákům) ne?Proto se na stíráky dává a je doporučován Silikonový olej.Hodně lidí tu zmiňovalo že tam dává 5w40.Není vůči těm stírákum agresivní a nesnižuje jim životnost?

      0 0
      • kyl  

        Můžeš mi sem pak napsat jak jsou dlouhé vnitřní nohy,pístnice a výšku pístku?

        0 0
        • smith22  

          No můžu ale nebude to hned.Ještě nemám sehnanej ani olej a ten molitan nahoře bych chtěl asi taky nějak pořešit.Někdo tu sice psal, že u modelu 2010 už sou nějaký kroužky ale moc prý nesajou olej.Uvidíme až to rozdělám no.

          0 0
          • kyl  

            Chtěl bych vyhodit negativní pružinu,vyrobit novej pístek+pístnici a těsnění do matice která uzavírá levou nohu a vytvořit negativní vzduchovou komoru.Vidle by mohla být o pár gramů zas lehčí.

            0 0
    • Smazaný účet  

      200:)))

      0 0
    • smith22  

      Nemá někdo odkaz třeba na pdf kde je rozebranej Epicon(pokud možno 2009 nebo 2010) s popisem jednotlivých dílů?Zatím sem to nevygooglil.Dík

      0 0
    • Mamut  

      Za 2 tyzdne budem mat v ruke ram so 130mm vzadu a neviem sa rozhodnut, ci bude pre mna uzitocnejsie znizovanie zdvihu na Epicone TAD alebo remote lock-out na fixnom 140mm Epicone RLD.

      Da sa dokupit a namontovat remote lock-out na TAD?

      Velmi pravdepodobne ho rovno prestaviam jak pride a ako som pochopil, tak stieraky nie su z najlepsich. Epicon ma 32mm nohy, nie? Neprida sa niekto ku objednavke na EnduroForkSeals, ze by sa rozlozilo postovne? Pred par mesiacmi som od nich nieco bral a posielaju celkom rychlo, takze by sa to stihlo este pred zvysenim dane a cla. Stieraky od EFS sa len nasuvaju do monobloku vidlice, nie su odkazana na ziadne specialne drazky v nom aby zacvakli alebo nieco podobne. Takze nebude ani problem s rozmermi, proste rovnake ako do RS Recon (ktore mam).

      0 0
      • Lada,s  

        Když už jsi nakousnul ty stíráky – nevíte někdo který typ patří na Epicon 2010?

        http://www.kupkolo.cz/…zne685.html

        0 0
        • Mamut  

          Pokial moje skusenosti siahaju, tak v stierakoch je mensia veda, nez by clovek cakal. Oni si to tiez nevyrabaju sami, ale beru to od niekoho, takze ak nemaju extra dovod, tak pouzivaju vcelku standardizovane rozmery. Takze 32mm stieraky podla dostanes na „hocijaku“ 32mm vidlicu a rozdiely su len v kvalite stieracich britov, molitanov atd. ak sa mylim, rad sa necham opravit.

          0 0
      • Luma  

        Kamoš měl Epicona TAD s RLD,takže vlastně dvě vidlice v jedné.Takže udělat se to dá.On ji měl z TT (tuning-test)Být tebou tak vezmu Epicona RLD nastavím na 140mm zdvih,co znám lidi tak moc snižování zdvihu nevyuživají,a je levnější teda pokuď ti jde o peníze.

        0 0
        • Mamut  

          Ano v podstate to ma zaujimalo, ci ma vacsi vyznam znizovanie alebo zamykanie. Usetrenych 2000 sa tiez hodi. To prenastavenie zdvihu je mozno s kazdou verziou epiconu? Napr. kupkolo?

          0 0
          • Luma  

            Odkaz mi nejde.Nastavit výšku zdvihu můžeš na všech Epikonech,do roku výroby 2008 pomoci spaceru od roku 2009 pomocí tenkého kolíčku.Zdvih jde od 80 do 140mm po 20mm.A když jsi šikovný tak jsi zdvih nastavíš jak chceš,třeba těch 130mm.

            0 0
            • Mamut  

              Sakra, rozpoznavanie linkov na BF je az tak inteligentne, ze to hranici s debilitou. Proste „SR Suntour EPICON RLD 100 mm DISC, 2010“

              Odpoved je ale postacujuca.

              0 0
      • Mamut  

        Bud toto aj s molitanmi (akoze na Fox) http://enduroforkseals.com/id17.html

        alebo toto bez (na RS) http://enduroforkseals.com/id48.html alebo toto (RS nizsia vyska) http://enduroforkseals.com/id267.html

        Podla manualov SR to vyzera, ze s meistom nebude problem a bezna vyska by mala normlane pasovat.

        0 0
        • jURis_1  

          No nevím jestli pasují do jakýchkoliv vidlic 32 mm jako je suntour epicon.. S výškou asi problém nebude, spíše s průměrem..

          0 0
      • Palo TT  

        Moj 22" Cube AMS 125 bude mat dvojca? :)

        Vidlu som bral od Milana. Mam 140mm TAD s 15mm oskou (takuto variantu ani na SK/CZ nepredavaju).

        Ako chces riesit upravu tlmica? Na to treba uz nejake empiricke poznatky. Uprava na olej by asi nebola v domacich podmienkach problem, puzdra by som neriesil, casom sa zabehaju aj tie original.

        Mam nestandard upravu bez obmedzenia znizenia zdvihu a zrejme preto mi prasklo tesnenie (o-kruzok) medzi komorami v TAD patrone. Tak som to vymenil (cez sezonu som to nechcel posielat Milanovi) pricom som pruzinu v TAD vybral uplne a dal o-kruzok, ktory bol trosku vacsi, aby lepsie sadol a nepraskol znovu. Ten original tam bolo dost natiahnuty. Teraz sa mi ale vidla pri znizeni pomali vrati na plny zdvih pri odlahceni predku :(. Budem sa musiet na to cez zimu pozriet.

        Btw. Progresivita zdvihu sa da ladit vyskou hladiny oleja v TAD patrone – cez vzduchovy ventil sa ho tam da viacej ako je treba len na mazanie.

        Teoreticky by tlmicova patrona sla nahradit tymto:

        http://www.sport23.cz/…tb-rl-epicon

        Celkom by ma zaujmalo, ci funguje blokovanie aj pri znizom zdvihu.

        0 0
        • kyl  

          Pěkně drahá patrona,ještě otázka co je to za patronu?Má možnost regulace odskoku nebo je napevno nastavenej.

          0 0
          • Palo TT  

            Tazko povedat, aj dlzka nemusi sediet. Otazny je aj modelovy rocnik. Treba sa spytat na stranke alebo Milana.

            LOD aj RLD patrony na Epiconoch aktualnej ponuky Suntour by mali mat nastavitelny utlm. (Speed-lock w. rebound adjust cartridge). RLD na rozdiel od LOD ma ovladanie s riaditok.

            0 0
            • Lada,s  

              RLD a LOD má nastavitelný útlum, ale ta v odkazu je pouze RL, takže myslím že nemá nastavitelný útlum

              0 0
        • Mamut  

          Za 300E za nepouzity ram neslo odolat.

          15mm osu nechcem. Ja nie som nijak narocny na tuhost vidlice (prechod z 28mm Judy na 32mm Recon som si vsimol iba zhorsenou citlivostou a privelkou progresivitou, narast tuhosti som si nevsimol) a navyse mam Novatec naboj na 9mm upinak – pseudopevna osa. Nechce sa mi kupovat novy naboj a stratit moznost prehadzovania kolies medzi bikami.

          Upravy planujem tie, co su tu popisane, nepridu mi nijak zlozite. Prilis tvrdu pruzinku bud nahradim nejakou umotanou z pruzinky z pera (ako tu niekde navrhuje kolega) alebo ma este napadlo, ze origos je z plechu, povedzme 0.3×2mm. Mikrovrtackou s nasadenym brusnym valcekom by slo zbrusit sirku pruzinky na 0.3×1mm, cim by mala zmaknut. Dalej samozrejme prestavba na olej a nove stieraky.

          S puzdrami moze byt aj iny problem, nez ze ich treba zabehnut – mozu byt aj prilis volne, co sa zabehnutim nezlepsi a neviem, co by som s tym robil. Par ludi tu pise o vymedzovani vole, ale netusim ako to robili. Vytahovat puzdra a natacat ich pokusne do inej polohy sa mi teda nechce.

          Vyuzivas aktivne to znizovanie zdvihu alebo by si radsej ocenil lock?

          0 0
          • Palo TT  

            Ja som dal 15mm osku najma kvoli hmotnosti jazdca. Ale pravda je, ze prinos neviem pocitovo rozpoznat (na inom biku mam pseudoosku). Existuju aj naboje, co sa daju prehodit na rozne osky, ale nie su zrovna najlacnejsie. Ja som nakoniec zohnal nejaku lacnu (ale dobru) loziskovu Formulu na nemeckom ebay shope za 30E.

            Slapem rad do kopca a z kopca zase nie rychlo, radsej pomalsie po technickejsom terene, ale bez skakania. Som velky zastanca znizovania, ostatne vidly mam Marzocchi s ETA. Najlepsia je pre mna kombinacia znizenie + ciastocny zamok ako ETA. ETA je ale samozrejme uplny iny princip ako TAD.

            TAD sa pri znizeni a jazde zo sedle pohupuje, ale da sa na to zvyknut.Zamknuta neznizena vidla do prudkeho kopca je mi zbytocna, ked sa prevratim dozadu kvoli tazisku a kopec nevyslapem. Radsej nech sa da znizit a nech sa trosku pohupuje. U mna je znizovanie jasna volba.

            Ak mas upravu znizovania o plny zdvih a das ju pri prudkom kopci uplne dole, pohupovat sa nebude. Len momentalne to takto kvoli spominanemu problemu so samovolnym navratom nefunguje.

            0 0
            • Mamut  

              Na druhom biku mam Recona, ktory pri suchom vzduchovom pieste prepusta vzduch z pozitivky do negativky (iba pri nezatazenom pieste, typicky pri asfaltovom vyjazde). A zmena zo 115mm na nieco okolo nuly mi prisla strasne blba – podivne velka zataz na ruky a to aj pri vyjazde. Asi ta zataz nebola vacsia ako pri jazde po rovine, ale telo bolo asi tak nejak zvyknute, ze pri vyjazde su ruky skoro zbytocne a zrazu taka zataz a divny sklon. Takze znizovat na 0 ma nejak nelaka (aj ked mozno by som si zvykol).

              Zatial som zamykanie pouzival hlavne pri jazde zo sedla, ked som potreboval prekrvit znecitliveneho lemroucha. A vtedy poriadne dupes, takze ak to nie je fakt lock, tak sa to hybe a nie malo. Na druhej strane je fakt, ze ram so 130mm citliveho zdvihu, sa pri vyjazde tak prepadne, ze mozem asi drzat riaditka aj zubami. Ach jaj, sa desim situacie, ze si budem nadavat, ze som vysolit o 2000 menej a ziskat lock nez TAD, ktory pumpovanie vidlice pri jazde zo sedla neodstrani. (Sice je uz skoro na ceste sedlo SMP, ktore by mohlo odstranit problemy s lemrouchom (vsetky reviews sa o tom zmienuju), ale to som si vravel aj pri kazdom jednom predchadzajucom.)

              0 0
              • Palo TT  

                Taka divna zataz:)

                TAD sa da znizovat v sede a pri velkom znizeni (cez 10cm) sa zrazu zacne slapat ovela tazsie. Normalne mam potrebu zaradit este lahsi prevod. Ale z 22 na 32 uz moc lahsie nezaradim.

                Zrejme je to preto, ze bicykel potom ide viac smerom do kopca (=dolu do zeme) ako na kopec + neuvedomene sa asi trochu adaptujem na iny naklon ramu voci zemi zmenou posedu.

                Na ETA sa to neprejavovalo, jednak preto, ze znizenie bolo pri 10cm vidle max. 6–7cm + clovek musel zo sedla a zatlacit riaditka, takze necitil ten rozdiel.

                0 0
                • Mamut  

                  pri velkom znizeni (cez 10cm) sa zrazu zacne slapat ovela tazsie. Normalne mam potrebu zaradit este lahsi prevod

                  No a aj toto. Tohto roku som jazdil na Judy, takze som zabudol na presne pocity pri znizovani zdvihu, len som si pamatal, ze to bolo take divne.

                  Ale bolo to na vyrazne XC biku s 80mm vzadu, takze ak sa, povedzme, 4cm prepadli, tak sa este dalo vcelku normalne zit. Ak sa na AM biku est eprepadne zadok o 130/2=65mm, tak uz by to mohlo byt limitujuce pre vyjazdy. A ja ten bike chcem pouzivat na aj na vyjazdy.

                  0 0
    • Davos000  

      takový dotaz, dostane se olej ze spodku noh, až k těm mazacím kroužkům pod stíráky?

      0 0
      • jaja.k1  

        Řekl bych, že v terénu si ten olej musí připadat jako ve slušném šejkru – takže se dostane úplně všude.

        0 0
      • M13  

        Pokud je správně řídký tak tam snad nebude problém.

        Dostal jsi ten email?

        0 0
        • Davos000  

          jo dik dostal, už je to rozebrane, vyčištěne (nalil jsem tam technicky benzin)

          0 0
    • smith22  

      Epicon RLD 2010 -tak sem ho konečně kuchnul a předělám ho na olej(potom budu potřebovat pár rad ještě :-).Jeden z hlavních důvodu proč sem ho ale rozdělal je ten, že při brždění pociťuji VAKL.Což zároveň nechápu protože jak už sem tu jednou psal vidle má poměrně málo najeto odhadem tak 1200km a to slušnou jízdou(žádný skákání a podobný blbosti).Teď ji mám rozdělanou a při zběžným pohledu je vše jak nový- stíráky sou pěkně měkký, pouzdra vypadají neopotřebený.Když jedu a přimáčknu brzdu tak citím i vidím jak se v nější nohy ,,třepou,, a jde to cítit do řídítek.To prvotní zmáčknutí brzdy je nejcitelnější-tam jde cítit jak to klepne(když už je vidle zajetá tak to cítit ani nejde).Už sem se tu ptal jestli tam nemám dát 160mm kotouč místo té 185tky.Bylo mi potvrzrno, že 185tka je v pohodě což sem si i já myslel ale jak to vidím z praxe tak 160mm by te vidli prospělo víc.Nebo může být někde něco povolený co by mohlo zbusobovat ten vakl?

      0 0
    • smith22  

      A teď k tomu předělaní na olej.Je zde napsáno dost ale chci něco jen upřesnit.

      Vnější nohy sem už stáhl.Dále sem povolil na levé noze matici a vytáhl pístnici s pružinou.Je to všechno plné vazelíny i ta pružina je poměrně dost napatlana.Píšete, že se to má vymýt a dát cca 5ml nad pístek.Dobře dám 5ml nad pístek ale co stím prostorem, pístnicí a pružinou pod pístkem?Tam to přeci nemůže být nasucho když je tam teď tolik vazeliny.Jo a píšete 5ml a tady dává 10ml.Tak kolik ? :-) A v čem odměřujete ty ,,ml,,?…v dílně mám nějakou injekční stříkačku ale vím prd kolik je to ,,ml,,…Já vím, milion otázek ale nechci nic zanedbat.Díky za rady

      0 0
      • smith22  

        Tož nikdo neporadí?

        0 0
        • Davos000  

          tak vlastně jak daž olej nad pistek tak to maže v zavislosti jak ji davaš do zdvihu, jinak pod ním tzv. mezi to matkou na noze a pístek nic mazane být nepotřebuje

          0 0
          • Davos000  

            sorry za chyby v psaní (dáš,tou,pistkem):)

            0 0
          • smith22  

            jj to mě napadlo, že se ty stěny mažou jak to jde do zdvihu ale třeba teď je ten prostor plnej vazeliny, pružina celá napatlaná.Když to vytřu tak myslim, že na tu pružinu se ten olej už nedostane.možná by stálo za to nechat aspoň tu pružinu a pístnici mírně nakonzervovanou.

            Jo a v čem odměřujete ty mililitry?

            0 0
            • Davos000  

              tu pružinu jsem nechal raději zasra… od te vazeliny

              • v inj. stříkačce
              0 0
              • smith22  

                o.k dik…nějaký inj. stříkačky v dílně budou akorát musim nějak zjistit kolik je ta stříkačka ml

                0 0
        • vertak  

          dáš tam asi cca 5mm hladiny oleje a aspoň co 2 měsíce to kontroluj,ten olej tam mizí hodně rychle

          0 0
    • smith22  

      Ještě ohledně oleje co přijde do vnějších nohou vidle.Nebude ten 5W 40 moc řídkej…zkoušel někdo i 10w40?

      0 0
      • smith22  

        tak sem tam dal 10w 40…nejprve sem tam dal 25ml do každé nohy což po zpětné demontáži a prozkoumání bylo jak když tam dvakrát flusnu.I ten chod nebyl kdoví jaký zázračný.tak sem tam dal dalších 15ml a je to mnohem lepší.Ono je potřeba si uvědomit, že když se to tam lije do suché vyčištěné vidle tak ty stěny taky něco pojmou a navíc něco vleze i do právé vnitřní nohy(když sem to zpětně demontoval tak zní vytíkal olej a v pravé vnější noze bylo trošku méně oleje než v levé).

        0 0
    • smith22  

      Tak sem to konečně předělal na olej a mám jěště pár dotazů.

      • Při propružení vidím na kluzákách jen mírnou čárečku oleje(dostanese přes stíráky).Je to běžné?řekl bych, že stíraky sou vpoho(nemajímoc najeto)už sem tu četl, že tu někdo psal, že na Epiconovi nejsoustíraky dost ostré.Jen by mě zajímalo jestli Vám to dělá taky?A to jsemtam ještě nechal ty origo kroužky místo doporučovaných molitanů.Ty origokroužky jsou totiž na nohách natěsno a plní i funkci jakoby dalších,,stírá­ků,,.A namáčel sem je do oleje a sají, tak sem je tamnechal.
      • Nad pístek sem dal převoďák 80W jak se tu radilo.Ale když zapružím adam ucho k vidli jde slyšet, že pění(hlavně, že je na tom oleji napsano,že odolává pěnění apod. kidy)Mám tam dát radši něco jiného?Může seněco stát?

      Jinak olejové mazání je znát což jsem rád, že sem to nedělal zbytečně.

      0 0
    • Ráďa-BF  

      Ahoj všichni,

      včera jsem předelal AXONa RLD 2009 na olejové mazání a musím říct, že takový výsledek jsem nečekal :-) Citlivost vidlice je úplně někde jinde.

      1. Nohy jsem vyčistil hadrem (neodmašťoval jsem to úplně, to mi přijde

      zbytečný)

      1. Odstranil kroužky, které jsou v drážce stíráků (připadá mi to jako

      by byly z kůže) a nahradil molitanovými, které se předem nasákly v oleji

      1. Do každé nohy jsem dal 17 +/- ml oleje 5W40 (fakt to

      bohatě stačí)

      1. Pod spodní šrouby jsem dal fíbrové těsnění a u nohy s tlumící

      patronou jsem na závit šroubu namotal těsnící pásku.

      Jediný problém přišel, až když jsem do kopce chtěl zamknout vidlici. Vidlice se nezamkne jako dřív. Je cítit, že je tužší, ale je to prostě málo. Mohlo by to být tím, že v tlumící patroně je málo oleje? Podotýkám, že tlumící patronu jsem při předělávání vůbec nerozebíral..

      Díky za případné rady,

      Radek

      0 0
      • Georrge  

        axona jsem taky předělával, a taky mi nefunguje lock. Mám to ale spíše za to, že se olej dostal do patrony do části s lockem, a teď tam dělá bordel. Nevím přesně jak lock funguje, ale podle mě tam promazal suché součásti, a ty teď v zamknutém stavu po sobě líp kloužou takže se tak nezamknou. Pomůže přitažení, ale dej si pozor abys pak neměl přivřený lock i v otevřené poloze.

        PS: zkus změřit odtrh při vyfouklé vidli, jak na to by ses tu měl dočíst, docela mě to zajímá kolik může takový vyběhaný axon mít, ten můj totiž ještě moc vyběhaný není :)

        0 0
        • Ráďa-BF  

          OK, az prijedu z prace dom, tak zmerim odtrh pri vyfoukle vidli.

          S tim uzamykanim jsem si taky rikal, jestli to nemuze byt tim promazanim od oleje, kazdopadne me to stve a musim tomu prijit na kloub :) takze o vikendu to rozdelam a kouknu na mechanismus.

          0 0
          • Georrge  

            no ona ani vyfouklá být nemusí, ale líp se při vyfouklé pozná kdy se vidle pohne, protože se pohne hodně :) a nemusí být úplně, stačí maličký tlak, prostě aby šla lehce zasunout.

            Jinak s tím uzamykaním tě asi zklamu, ale do patrony se bohužel nedostaneš :) je to celistvý kus z kterého trčí otočný čudel. Jinak když jsem ji předělal, tak mi u locku zezačátku prochcával olej a bublaly tam bublinky, to asi jak se ten olejíček dostával do systému locku a vytěsňoval vzduch… ale žíly mi to netrhá :)

            0 0
            • Ráďa-BF  

              Hmm, tak to jsi me nepotesil :)

              Jinak odtrh pri vyfoukle vidli je kolem 5 kg, kdyz jsem ji nafouklou hodil na vahu, tak ukazovala 5 kg, pak jsem ji vyfoukl dal na vahu a pomalu zajizdi, po nafouknuti na 50 psi je odtrh mezi 10–11 kg, nemam digi vahu..

              0 0
            • Ráďa-BF  

              Tak Lock uz chodi zas normalne i je o neco tuzsi nez predtim.

              Patrona rozdelat samozrejme JDE a to do posledniho sroubku!!

              Takze jsem okoukal mechanismus zamykani a odskoku, vycistil, vymenil olej a funguje paradne, takze ted jsem s AXONem naprosto spokojenej!!

              0 0
              • Georrge  

                a jak se ti ji podařilo rozdělat? Jediné co mě napadá je šroub na spodku patrony, a pak to všechno vytahat přes něho, ale to jsem nezkoušel tak se ptám :)

                0 0
                • Ráďa-BF  

                  Co mas za rok ty Georrgi? Ja mam 2009 RLD a pripada mi ze to ma stejne i 2008. Povolil jsem tu velkou matici nahore na korunce, tim jsem vytahl patronu. Po vytahnuti jsem ji chytil klicem na spodku patrony, kde je taky „matice“ a povolil. Nic slozityho an tom fakt nebylo.

                  0 0
                  • Georrge  

                    jj mám to stejně, jediný šroub na celý patroně je doce, prochází jím pístnice. Nenapadlo mě ale že se odšroubováním tady toho jednoho šroubu dá rozebrat úplně celá patrona :) asi se ti vylil tlumičový olej že? Dával jsi tam zpátky ten stejný nebo si ho vyměnil za nový? Jinak mám 2010, patrona se myslím neměnila, až od 2011

                    0 0
                    • Ráďa-BF  

                      Kecam o matici a je to vlastne sroub :) Je tam tedy jeden dole a pak jeden nahore, ktery se mi povolil, ten spodni je asi vic pritazenej, takze ja ji rozdelal horem. Tlumicovej olej se mi nevylil, daval jsem si bacha :) Stary co tam byl, jsem nepouzil, dal jsem tam stejny jako do nohou tj. 5W a chodi to bezvadne.

                      0 0
      • smith22  

        Já sem tam nechal ty original kroužky – s molitanovýma sem taky laboroval ale nebylo to podle mých představ.Ty původní sajou olej taky a hlavně lepé sedí na kluzácich a nepouští toho oleje navrch zbytečně moc(stíraky totiž nepoberou vše – a to ikdyž sou vpořádku!)

        Ty kroužky sis vyráběl nebo kupoval?popř. z čeho?

        0 0
    • Kublaj  

      nemá někdo v povědomí kolik má vnitřní průměr plášť tlumící patrony? ;)

      0 0
    • t.w.e.e.t.y1  

      ahoj,nenajde se někdo z okolí Lbc,Mb kdo by poradil s předěláním epicona xc tad 09.?Vyměnit olej dole v nohách chápu.Ale kam ještě?V pravé noze je patrona tam taky?a na levé je zvrchu to štelování zdvihu.Sem z toho jelen.díky moc.

      0 0
    • t.w.e.e.t.y1  

      tak jsem taky předělal svýho Epicona xc tad 09 na oil mazaní(jenom výměna oleje v nohách).Zlepšil se chod,ale furt není nijak zvlášt citlivá.Když jí nafoukám na svou váhu v rozmezí cca 95–105 tak stejně to první propružení musím zatlačit trochu silou aby se pohla.Když dám míň tak chodí už zase na doraz a když víc tak se na menších hrbolech ani nehne.Pak chodí pěkně,ale nebere menší nerovnosti.četl jsem ,že je tam na pístku ještě ta pružinka o které píšete že je moc tvrdá,nebude to tím?jak se k ní dostanu?a jak jí změkčit,nebo čím nahradit.Jak jsem se na epicona těšil po přechodu z xcr tak zatím jsem zklamán.Poradíte prosím někdo???

      0 0
      • Kynio  

        je to kus od kusu..já mám třeba epicona 2010 a je tak citlivej, že to snad ani není možný. Hladkej chod jak u pružinovky..kamoš co má sida, jen žasnul, jakej má chod ;) prostě jen štěstí na kus. Mohl sem mít i zadřenou ludru co by nebrala ani cihlu :)

        0 0
      • Georrge  

        no vzhledem k tomu, že to je 09, tak už asi bude zajetá… pořádně namaž nohy a stíráky silikonovým olejem, u mě to taky pomohlo. A taky nepíšeš jak jsi postupoval u toho předělávání na olej, jestli jsi rozdělal vidli, vyčistil od vazelíny, jestli jsi použil nějaké odmašťovadlo, a jestli jsi pak jen nalil do vidle olej, nebo ji důkladně promazával. Pokud jsi tam jen nalil olej, tak vidlici nějakou dobu trvá, než se pořádně promaže. Mi vidlice po předělání na olej taky moc dobře nechodila, byl jsem zklamán, tak jsem to znova rozdělal, pořádně promazal vnitřní i vnější nohy, namazal stíráky, složil a bylo to o dost lepší. Pak jsem několikrát namazal nohy a stíráky silikonovým olejem, hodněkrát propružil, zase namazal, a po pár vyjížďkách a následných namazáních silikonem krásně zcitlivěla. A teď paráda :) odtrh cca. 8kg, navíc při zdvihu 120mm. Kazí to jen tvrdý zadek :)

        0 0
        • t.w.e.e.t.y1  

          tak vidli jsem rozdělal,vyčistil od vazeliny,odmas­til.Poté složil a nalil olej.Jinak stiráky mažu pravidelně silikonovim olejm.Vidle moc najeto nemá,sice je to 09 ale kupovana cca před necelým rokem.Vidle má hladkej chod jen je málo citliva,hlavně při jízdě po malých nerovnostech.Musim jí silou propružit.těžší terén zvládá výborně.

          0 0
          • vlk  

            No nevím jak moc necitlivou ji máš, nicméně mohla by to způsobovat pružinka u pístku tlumiče.

            Já si jej upravoval, ale bohužel nemohu zrovna najít foto, ale vím, že jsem to fotil, tak třeba na to někdy narazím-tak aspoň slovní popis.

            Pístek je třeba rozebrat-viz obrázek.

            • Neutahovat nic do svěráku apod, aby jsi si pístek nezničil.
            • Já prostě povolil zpětný útlum na max-a do té boční díky podpístkem jsem vložil kovovou tyčinku.Když tuto tyčinku fest ukopíš doruky, tak pak se dá matka nahoře na písku klíčem povolit.

            Suncáš tu černou část pístku, tu kovovou podložku, která je přes otvory, kudy proudí olej a uvidíš pružící podložku-takovou pozohýbanou jakoby podložku-tak tu vyndej.Na její místo potřebuješ dát klasickou pružinku-osobně jsem sehnat příslušný rozměr-co se týká vnitřního a vnějšího průměru a měkosti pružinky v jednom železářství u nás ve městě¨-musel jsem jen zkrátit její délku.

            Nicméně bohužel narazíš na jeden problém.Na klasickou pružinku je tam málo místa.Je třeba tedy pod tu černou horní část pístku dát ještě nějakou podložku, aby se zvětšilo místo pro pružinku.Naštěstí je závit pro tu matku, která drží horní část písku docela dlouhý a tak je prostor tam tu podložku tloušky 2–3mm dát.Je třeba dát jen podložku, která odpovídá nejen vnitřním průměrem ale i vnějším, tak aby byla stejná jako ta kovová část na kterou se dává, aby pružinka nedrhla a jezdila plynule. Já to vyřešil umělohmotnou podložkou, kterou používají instalatéři s tím, že jsem ji zvenku zbrousil pilníkem a smirkovým papírem na příslušný rozměr.

            Snad to půjde z toho popisu a náčrtku na obrázku pochopit.Pokud najdu na Pc někde fotku upraveného pístku tak ji sem vložím.

            0 0
            • Mamut  

              Mam taky napad na zmakcenie origos vlnovitej pruzinky. Nefungovalo by ju trocha odbrusit (napr. mikrovrtackou s nasadenou valcovou frezkou)? Ked je povedzme stocena z pliesku 0.2×2mm, tak ju odbrusit na 0.2×1mm. Tym by mohla zmaknut, nie?

              0 0
              • M13  

                Četl jsem tu, že někdo podobně změkčoval pružinovou vidlici pro přítelkyni, tak by měla jít i negativka.

                0 0
              • Georrge  

                určitě to půjde a určitě to pomůže, ale i teď mi to přijde dost měký… když to srovnám s axonovou, kde je vinutá pružina a je tuhá jak prdel… epiconová patrona jde mnohem ochotněji do zdvihu, ani by mě nenapadlo to ještě upravovat :)

                0 0
                • Mamut  

                  Mam teraz novy E TAD 2008 a nemam pocit, ze by som pri statickom skakani po nej citil nejaku prekazku chodu. Ale Pri naraze za jazdy je dost rozdiel medzi tym, ako to chyti vidlica (celkom naraz do ruk) a ako zadny tlmic (RS Monarch), ktory to zozerie uplne hladko.

                  0 0
          • vlk  

            Už si popravdě nepamatuji jaké stíráky má epicon originálně(já tam nakone po různých úpravách narval Rock Shox stíráky-jeden originální se mi totiž při rozebrání někde v dílně ztratil-tak mi stejně nic jiného nezbylo), ale pokud jsou vícebřité, tak by mohl být ještě nějaký bordel mezi břity.Obecně třeba i RockShox má u vícebřitých stíráků mezi jednotlivými břity i takovou jemňounkou vazelínku.Jinak těžko radit, čím by to mohlo ještě být, to celé rozberat promazat, zkontrolovat, zda někde nejsou nějaké kovové špony-že by to někde drhlo.Mě chodí extra sametově až mi to skoro někdy i vadí.

            Jediné co jsem zatím nevyřešil je ta zas… páčka dálkového ovládání u TAD. To výmýšlel nějaký …Prostě je problém umístění na řidítka, když má člověk klasické shimano řazení s ukazateleli­.Prostě mezi grip a řazení anebo grip a brzdovou páku to dávat nechci, mám pak dále páčky řazení, což je nepohodlé a když mám na řidítku zvenku grip, brzdu, řazení, tak pak je problém dát páčku co nejblíže řazení, protože stále něco zavazí-vývod lanka nebo ten upínací šroub u té páčky.Takže to mám relativně daleko od gripu.

            0 0
            • z0diaC  

              řešil jsem to tu – umístění páčky TAD …pohledej … jinak u mě to perfektně vyřešil přechod na XTR řazení bez ukazatelů – páčku mám teď hned vedle objímky řazení a dostanu na ni palcem z gripu … ale máš pravdu – tu páčku vymýšlel nějaký ***** , navíc z jakého plastu je vyrobená – to je další běs.

              0 0
        • t.w.e.e.t.y1  

          jj jasně zajetá už je.

          0 0
    • t.w.e.e.t.y1  

      ahoj,chtěl bych se zeptat,předělával jsem epicona Tad na olej mazání.A podle tvý rady (i mě to vyhovuje) sem vyndal tu pružinu s pístkem ze vzduchové patrony pro snížení 0–140mm.Ale teď se mi stává že chodim často na doraz.Předtim sem foukal na svou váhu 83kg cca rozmezí 90–100 a teď sem už na 160 a stejně při větším skoku nebo nájezdu na něco jdu občas na doraz.Jak to bylo u tebe?dík za radu

      0 0
      • Palo TT  

        Podobne skusenosti. Ked vyberies pruzinu z TAD, tak je naozaj malo progresivna a ide rychlo do zdvihu. Povolil som ventil a dolial olej do TAD patrony, aby sa zvysila progresivita.

        Btw. V TAD patrone mi po case prasklo tesnenie medzi komorami. Tazko povedat, ci to ovplyvnila uprava, alebo to bola len nahoda. Dal som tam vacsie tesnenie len potom bol problem s prepustanim a tak som doplnil malu pruzinku pod tu kovovu ciapocku. Povodne som mal ciapocku uplne vybratu spolu s pruzinou. Negativny dosledok je ,ze musim vidlu odlahcit ked chcem pouzit TAD , pri stlaceni packy pri zatazenej vidle TAD nefunguje, co predtym tusim nebolo.

        TAD ti funguje aj ked je vidla zatazena (=optimalny SAG)?

        0 0
        • Mamut  

          Mam neupravovany E 2008 TAD a bez odlahcenia sa neda regulovat zdvih. Obcas ani s odlahcenim. Celkom someste nevystudoval na com to zavisi, ale to pre mna klucova funkcnost, pretoze bez toho nedostanem bike do vytahu a 6 poschodi po schodoch…

          0 0
          • vlk  

            No mě to jde bez odlehčení dolů vždy, nohoru už musím odlehčovat.

            Jak je to dálkový ovládání -se vlastně lankem přitahuje takový jakovy klín v tom mechanismu nahoře na TAD patroně a ten pohybující se klín způsobí zmáčknutí takového výstupku/čudlíku :) -(tyčečky která vevnitř otevře přepouštěcí ventil.)

            Ten výstupek/čudlík nebo jak to nazvat je ze dvou stran zbroušen do šikma a při smontování musí být ten klín v takové poloze aby na ten výstupek najížděl právě z té šikmé strany-pak to jde dolů i bez odlehčení.Když najíždí ze špatné strany na ten čudlík, tak prostě někdy není dost síly ho zamáčknout.

            • je to docela humus to nastavit tak, aby to bylo Ok.-nechápu, že výrobcenemohl udělat ten čidlík zbroušen nahoře dokulata ze všech stran aaudělat ho z kovu, aby to něco vydrželo.
            0 0
            • Palo TT  

              To sa da jednoducho overit. Ja som to skusal aj bez dialkoveho – zatlacit cudlik ruckou srobovaku. Ked bola vidla zatazena (cca. v idealnom SAGU) tak nesla znizit.

              0 0
      • vlk  

        Ano je to tak.Ta pružinka přestože není zrovna nejtvrdší, tak přecijen klade aspoň nějaký odpor. Navíc vlastně objem hmoty té pružinky zmenšuje objemovou velikost pozitivní komory.

        Bez toho to je méně progresivní-jednou z možností je tam dát trochu oleje-což jsem na nějakou dobu měl a nebo upravit tu záklopku na konci pružinky aby přepouštěcí pístek neuzavírala-to možná zkusím při příští výměně oleje-není teď na to čas a vzhledem k tomu, že poslední dobou nejezdím zrovna těžké terény, tak jsem to nechal bez pružinky+ větší tlak-potřebuji snižovat na 0 i kvůli tomu, abych kolo dostal do kufru auta nebo se dalo chytit do střešních nosičů co mám.

        0 0
        • t.w.e.e.t.y1  

          tak zkusím tu pružinu aspoň zkrátit nejmíň o polovinu a uvidím.Tím uzavíráním,tak bych zkusil ten přepouštěcí pístek do něj vyvrtat větší díru,aby vzduch lépe procházel.?No budu laborovat.Ale bez tý pružiny má o dost lepší chod a to snižování 140–0 je super,jen mě štve to chození na ten doraz.

          0 0
          • rexa  

            Vytáhnu ještě tohle starý vlákno – K čemu jsi prosímtě došel v otázce změny progresivity při odstranění té pružiny v TAD patroně?

            Plánoval jsem to taky, ale docela mě zarazil tvůj report, že se ta progresivita tak moc sníží, že foukáš 160 psů a stejně dáváš doraz.

            Docela se tomu divím, protože když to srovnám s Epiconem bez TAD, tak tam je vzduchová komora větší protože pístek běhá přímo ve vnitřní noze. Měla by tedy být lineárnější. Není tam ani žádná přídávná vinutá pozitivní pružina a k dorazu mi chodil jen při nízkým tlaku.

            0 0
        • Palo TT  

          Zo zaklopky staci zhodit tesniaci O kruzok. V praxy ale vidla po takejto uprave nevydrzi znizena uplne na 0, lebo pruzina narusa rovnovahu medzi komorami – zvysi tlak v negativnej komore voci pozitivnej a vidla sa vrati spat o 2 – 3 cm.

          0 0
    • t.w.e.e.t.y1  

      a ještě jeden dotaz,kde seženu nějakou tu pružinu abych nahradil tu gumu co tam je jako negativka při max zdvihu?Kde jí koupím,rozměry a tvrdost.dík moc

      0 0
      • Palo TT  

        Mam upravenu vidlu od Milana a nemam tam pruzinu.

        Na vidle si upravoval aj pruzinu v tlmiacej patrone?

        0 0
      • vlk  

        No sehnat tu správnou pružinku- to je častý problém. Dal jsem si tam pružinku, kterou jsem koupil v nějaké moto prodejně-údajně to byla pružinka pro nějaké mopedy-původně určena do tlumiče výfuku. Nicméně po čase mi přišla , že je příliš měká, tak jsem tam vrátil tu gumu.

        0 0
    • Phoenix  

      Ahoj, tak jsem se podle tohoto vlákna rozhodl předělat můj Epicon 2010 LOD na olej. Vyčistil jsem to od vazelíny, přidal teflonovou pásku na šrouby dole a matici tlumící nohy.

      Do každé nohy jsem nalil 17 ml motorového oleje 10W40 a nad pístek 7 ml převodového oleje 90W.

      Vidle chodí nádherně a konečně bere kořeny, takový rozdíl jsem vůbec nečekal. Mám ale jeden problém, původně jsem si myslel že nedrží vzduch, protože uniká tlak – třeba 10 psi na 30Km terénu(foukám 80 psi). Jenže vzduch neuniká, uniká olej nad pístkem tim pádem tlak…

      Když vidle konečně začala držet tlak, tak jsem kontroloval hladinu oleje a byl všechen fuč. Film tam sice byl a tlak už držela, ale asi by nebyl pístek dostatečně mazaný.

      Předělání na vazelínu nepřipadá v úvahu, o ten krásný chod se připravit nenechám, ale co s tím?

      Předem díky za rady.

      0 0
      • blisterexist  

        přesně tohle mi dělá moje reba:-(, taky se snižuje tlak a až zmizí všechen olej tak už drží, teď jsem zkusil tam dát trochu silikonové vazelíny smíchané s olejem a zdá se že je to lepší, ale asi to nebude ono

        0 0
        • Phoenix  

          hmmm… Takzě je možné, že to mohou dělat jen některé kusy? U Epiconu bych to ještě pochopil, ten je mazaný vazelínou, ale Reba? On ten pístek je taky jenom z plastu :(

          0 0
          • blisterexist  

            z čeho je pístek je myslím uplně jedno, ale zkoušel jsem už aji dávat těsnější těsnění a pořád stejné:-(

            0 0
    • lirmir  

      Zdar, měl jsem epicona 2009 RLD100, kterého jsem si upravil na olej.mazání, včetně výměny pružinky tlumiče za slabší, vinutou.

      Teď jsem si pořídil axona 2009 RLD100, kterého bych chtěl upravit podobně jako epicona. Narazil jsem ovšem na problém, jak rozebrat píst tlumiče. Konstrukčně je totiž zcela jiný, než u epiconu.

      Už jste někdo takový tlumič rozebírali?

      Díky za jakoukoliv případnou radu.

      0 0
    • xshreck  

      Kolik oleje je prosím v tlumení? A jaký dáváte, buď dám 5 nebo smíchám něco mezi 5–15. Dík

      0 0
      • kyl  

        Já ho dal odhadem,jde co dobře poznat.Dáš ho moc a pístnici nezasuneš celou,takže pár kapek odleješ a znova zašroubuješ a zkusíš pístnici zasunout.Až se s mírným odporem zasune celá je oleje akorát.Když jsem dal hodně řídkej olej tak mi vidle přestala zamykat.A taky jsem asi o 3mm zkrátil jehlu ovládání odskoku,reboud vytočený na max. a stejně jehla z polovičky zakrývala otvor průtoku oleje.Teď je otevřený celý.

        0 0
        • xshreck  

          odhadem odhadem,ja bych radsi presne. konkretneji 2010. Jestli by nekdo mel tabulky kolik let do jednotlivych modelu a rocniku,bylo by to super. V manualu sr je velke houby :/

          0 0
        • xshreck  

          tak jsem to nějak nalél, snad to bude fungovat :)

          přidané molitany pod stírákama, komplet na oleji. Jsem na to zvědavý …

          0 0
          • Georrge  

            s epiconovou patronou je to v pohodě a není moc co řešit, naliješ moc tak nepůjde na doraz, naliješ málo tak nebude zamykat… cokoli mezi tím je v pohodě :) taky to leju tak že naleju něco oleje do patrony, zasunu píst nadoraz a nad něho doleju olej po spodek závitu, to je zhruba tolik kolik by tam mělo být, případně o pár mililitříků míň. Jinak olej je běžně tuším 10W, ale přijde mi zbytečně hustý, ideál je něco mezi 5W pro lehké váhy až po těch 10W pro těžší váhy a menší zdvihy (tj. velké tlaky)

            0 0
            • kyl  

              Mě tam právě moc řídkej olej nefungoval,zamykání se proměnilo v kompresi.Zamčená vidle šla celkem ochotně do zdvihu.

              0 0
              • Georrge  

                5W zas tak řídkej není, přítulka ho má v patroně a zamykání funguje naprosto bez problémů. A nebo to v obchodě zvorali a dali mi místo pětky desítku… vono to totiž od desítky skoro nejde rozpoznat…

                0 0
                • kyl  

                  Já právě nevím kolik to má W,je to jak voda.

                  0 0
              • xshreck  

                no mě se strhl závit na objímce (nebo už byl, mám jí starší). Takže nvm jestli zamyká :) ale hlavně že pruží. Sice to není jak reba :D ale za tu cenu parádní vidle :)

                0 0
    • NeoMike1  

      Přišel už někdo, na to jaké stíráky dát místo originálních?

      0 0
      • Georrge  

        prej jsou od rock shoxu, ale musí se trochu upravit (zmenšit průměr té části co leze do noh.)

        0 0
        • blisterexist  

          by mě zajímalo jak to provedeš aby to pak těsnilo:-D

          0 0
          • Georrge  

            a proč by to netěsnilo? S tou částí co těsní a stírá se nic nedělá :D

            0 0
            • blisterexist  

              no ale to není jediná část co těsní, ten vnější průměr taky těsní:-)

              0 0
              • Georrge  

                no prostě to tam natlačíš silou, ono už se to nějak utěsní :)

                0 0
        • NeoMike1  

          Takže to jsou obyčejné na 32 mm nohy? Nebo to jsou nějaké na konkrétní typ vidlice?

          0 0
      • vlk  

        Už jsem to psal asi v jiném vlákně. při jedný rozborce jsem ztratil jeden oroginální stírák a tak jsem šáhl po stíráku co jsem měl od RS určené Tora/Recon/re­ba.Celkem 2 problémy.Místo, kam se stírák vkládá je o něco malinkato uzší než potřebuje stírák od RS. A pak můstek který spojuje obě nohy je příliš blízko-nevejde se tam obruba stíráku RS. Stíráky RS mají kovovou výstuhu obalenou vlastně z obou stran gumou. Na brusce jsem vnější část gumy-ta, která je při nasazení ve styku s vnějšími nohami zbrousil asi na polovinu.Vyznačil si místa, kde je třeba obrousit i obrubu-tam už se neobrušuje jen guma ale i ta kovová výztuž.Nasazení je klasické.Musíte si sehnat trubku, která pasuje na ten stírák, tak že se hrana trubky dotýká té vyztužené obruby stíráku-je třeba volit trubky se silnější stěnou, aby byla plocha dotyku co největší.A pak to tam prostě zarazíte poklepáváním paličkou/kladivem.

        0 0
        • Georrge  

          jak se vlastně vytahuje starý stírák z epicona? A dá se to udělat bez jeho poškození?

          0 0
          • vlk  

            No já na to použil takové rozpínací kleště co mám doma.Nicméně, v dřívějších dobách jsem je prostě vytahoval za pomocí šroubováku.Jen jsem zapříčil a na několikrát na různých místech vypáčil.U Suntouru šli většinou klasicky šroubovák do vidle-dole opřít pod stírákem a pořádně zabrat. U RS vidlic jsem používal šroubovák a dlátko-RS stíráky mívají takový kovem vytvrzený okraj-jakoby rantl.Tak tam jsem mezi něj a vnější nohu vidle nacpal dlátko nebo šroubovák a vypáčil jsem to.Nikdy se mi nestalo, že bych stírák nějak poškodil.

            0 0
        • NeoMike1  

          Jiné stíráky jsi nezkoušel? Jelikož nemám přístup k brusce a že bych to pižlal pilníkem si nedovedu představit, tak tahle úprava pro mě asi nepřipadá v úvahu.

          Funguje někomu Epicon s originálníma stírákama, takže že nepropouští olej? Nebo všichni, při předělání na olej, měnili stíráky od RS?

          0 0
    • NeoMike1  

      Nemohl by mi někdo znalý objasnit k čemu slouží u stíráků ta pružinka nahoře? Jelikož mám jednu pružinku už nějakou dokroucenou, tak zvažuju zda by stejnou funkci odvedly i černé stahovcí pásky.

      0 0
      • Georrge  

        určitě ne, ta pružinka rovnoměrně stahuje ten stírák k noze, ale moc velkou sílu nemá, černou páskou toho určitě nedosáhneš, spíš se zkus po té pružince podívat po netu, daj se sehnat.

        0 0
    • NeoMike1  

      Do rukou se mi dostaly stíráky FOX. Stíráky jsou velmi podobné se stírákama od RS. Akorat s tím rozdílem, že není třeba upravovat obrubu, jako u RS. Pravděpodobně mají menší obrubu a tak ten kovový můstek, který spojuje vnější nohy, nezavazí instalaci stíráků. Jinak stírák, stejně jako od RS, je o něco malinko širší než jsou otvory ve vnějších nohách, proto je potřeba gumu trošku obrousit, aby stírák šel narazit.

      Tuhle úpravu jsem prováděl na tolik zatracováném Raidonu. Myslím, že vnější nohy budou mít totožné. Takže výše popsaný rozdíl stíráků FOX a RS nebude způsobený rozdílnou konstrukcí můstku vnějších noh.

      Ještě přikládám fotku pro srovnání stíráků. Vlevo originální stírák SR Suntour a vpravo stírák FOX.

      0 0
      • NeoMike1  

        Ještě by mě zajímalo, pří předělání na olejové mazání, mažete nečím stíráky zevnitř? Některé stíráky už při koupi jsou namazané vazelínou. Tak mě zajímá jestli bych měl nechat stíráky bez té vazelíny a nebo jí tam dát?

        0 0
        • Georrge  

          někdo dává, někdo ne… imho tam stejně dlouho nevydrží, rozpustí ji olej. A ani si nemyslím že by to nějak pomohlo s citlivostí. Jinak já mám ve vidli směs oleje a vazelíny, takže tohle neřeším :)

          0 0
      • Georrge  

        je nějaký rozdíl ve funkci mezi suntour stírákem a fox/rs stírákem? uvažuju teď nad nahrazením suntour stíráků něčím jiným.

        A ještě jeden dotaz – RS má stíráky z jednoho kusu? Jestli se nepletu tak kdysi měli dvojdílné – klasické gufero na hřídele, a nad ním prachovku, dneska už to tak asi není že?

        0 0
        • Georrge  

          jo a taky mě zarazilo že gufera do reby stojí pár 340kč, ale do epicona stojí 260kč jedno gufero, a ani k tomu není molitanový kroužek :)

          0 0
    • rexa  

      Ahoj, rád bych se tě prosím zeptal na výsledky úprav co jsi v příspěvku zmínil. Jde mi konkrétně o linearitu chodu a vliv přidané negativní pružinky na chod (odtrh a doraz při expanzi).

      Pořídil jsem Epicona TAD 150 mm 2011. Jelikož je vidlice z TT, tak chod je pěkný, krom počátečního odtrhu, což je možná způsobeno absencí negativní pružiny při plném zdvihu. Je tam asi namísto ní onen gumový váleček, jak ho ukazuješ na fotkách. S tím souvisí další jev, kdy při plné expanzi z menšího zanoření (třeba při stoupání po rozbitém výjezdu) vidlice doráží na tento váleček a vidlice tak vlastně klepe.

      Co se mi více nezamlouvá je progresivita v závěru zdvihu. I při extra nízkém tlaku (pod 50 psi) se při silovém dynamickém propružení vidlice nepřiblížím dorazu víc jak na cca 1cm. Při reálné jízdě pak dle mne špatně využívám zdvih. Když dám nižší tlak, tak mám dost velký SAG,vidlice je moc měkká a i tak úplně celý zdvih stejně nevyužiju, což se mi moc nelíbí. Podle tvých fotek se mi zdá, že je toto způsobeno dvěma skutečnostmi. A to jednak to, že ke konci zdvihu se k odporu vzduchové pružiny přidává odpor vinuté pružiny, která nese záklopku pozitivní komory. A za druhé, že přítomnost vinuté pružiny a záklopky zmenšuje pracovní objem vzduchové pružiny a tím také zvyšuje progresivitu. Kombinace těchto dvou věcí by pak mohla způsobit, že se mi nedaří i při extra nízkém tlaku využívat celý zdvih. Co myslíš – je to takto možné vysvětlit?

      Diskutoval jsem toto s Milanem S., který mi sdělil, že výše mnou popsané záležitosti jsou dané charakteristiky TAD systému. A předpokládám, že se mu nebude chtít si tím jen kvůli mně hrát.

      Dle tvých úvah bych proto rád provedl lehkou úpravu. A to:

      1. Dle tvého návrhu bych odstranit gumový váleček a nahradit ho vhodnou

      pružinkou. Slibuju si od toho lepší citlivost z kraje zdvihu a také odstranění výše zmíněného klepání. Otázkou je volba vhodné pružinky. Předpokládám, že pružinka by měla být o něco málo delší než onen váleček, aby při daném používaném tlaku byla lehce stlačena na cca délku toho válečku. Je to tak správně? Kde jsi prosím tě případně sehnal pružinku vhodné délky a tuhosti? Měla výměna na něco vliv?

      1. Opět dle tvého návrhu bych z TAD patrony odstranil vinutou pružinu se

      záklopkou. Slibuju si od toho zlepšení průběhu progresivity(li­nearity). Dělal jsi prosím tě také tuto úpravu? Mělo to na progresivitu vliv?

      Jinak mám ještě Epicona LOD 140 mm. U něj je průběh progresivity(li­nearity) pěknej. Možná až lehounce moc lineární. Předpokládám, že TAD verze ale takové linearity nedosáhne, protože u ní je objem vzduchové komory menší než u verze LOD. U LOD verze běhá pístek ve vnitřní noze a u TAD verze běhá v patroně, které je vložena ve vnitřní noze a má tak menší průměr a i objem. Teoreticky tak bude linearita vždy nižší.

      Vím, že odstraněním pružiny se záklopkou přijdu o nastavení zdvihu do koncové dorazové hodnoty 110 mm a snižování bude chodit ještě níže, což je zřejmě za jízdy problém vhodně nastavovat. Ale poté co jsem vyzkoušel snižování, jsem zjistil, že jeho přínos je pro mě malý a obejdu se bez něj. Kolo mi do stoupání opravdu hůř jede a radši prudkou stojku vybalancuju nalehnutím na rodla. Delší prudkej úsek bych stejně neudýchal.

      Dík moc za odpovědi a zkušenosti!

      0 0
      • rexa  

        Up. Snad si toho vlk všimne :)

        0 0
        • K2  

          No nevím, nevím jestli se dočkáš odpovědi…

          Posledním útočištěm vlka v Čechách se stala Šumava. Za datum zastřelení posledního zdejšího vlka je považován 2. prosinec 1874.

          Populace na Moravě a ve Slezsku se udržela o nějaký ten rok déle – útočištěm se staly především Beskydy. Posledního vlka zde zastřelil 5. března 1914 František Jež u Bukovce (dnes zde, v nejvýchodnějším výběžku ČR, stojí tomuto vlku pomník).

          0 0
          • MirosPikos  

            Málo čteš, vlci už se na území tohoto státu zase vyskytují. Teda jen doufám, že já nečtu zase moc :)

            0 0
          • rexa  

            A hele co ty tady KáDvojko? To jsi se sem zatoulala z Karákoramu? Táková dálka! ;) Vypadá to, že možný je všechno. Když se druhá největší hora světa dostala až k nám, tak co by se zde nemohl ukázat vlk. :)

            0 0
        • rexa  

          Nemáte někdo prosím případně na vlka mail? Tohle vlákno je původem starší a asi si nevšimne že se v něm dotazuju. Dík!

          0 0
      • vlk  

        Přiznám se, že na forum již moc nechodím a s vidlicí už si zase tak moc nehraji.

        1. Váleček jsem neodstraňoval-nechal jsem ho tam.Nahrazení pružinkou jsem

        pouze navrhoval, mám doma nějakou, která se používala u nějakéhé babety nebo pionýra do výfuku a ta byla moc tvrdá-tak jsem ji tam ani nakonec nedával-Vozím vidlici nejčastěji nastavenu asi na 130mm(kvůli geometrii mého Fullu)-takže to tak nepociťuji. Volba správné negativní pružinky je vždy dost náročná. Je třeba vybírat ji tak, aby odpovídala tlaku pozitivní komory.Takže vlastně je to pro každého jezdce dost individuální záležitost.

        1. Vozím vidlici bez té pružiny(hlavně z důvodu, že ji kvůli transportu

        kola v kufru auta potřebuji nastavovat na zdvih 0)-zdá se mi o dost více lineární a nadoraz ji dostanu, ovšem jen vyjímečně-vyhovuje mi to tak. Ale věřím, že některým při nějakém tom menším skoku bude po odstranění malá linearita dost vadit.

        • je pravda, že mezipolohy jdou při jízdě hůře nastavovat-musí se dopáčky jen drbnout.Teď jsem navíc nedávno ulomil tu originální páčku azkoušel jsem na to použít starou z přesmyku sis a je to ještě horší.Ještě mne napadlo zkusit nějakou páčku, jak byly kdysi na starýchfavori­tech.Pro časté nastavování bych asi raději doporučil tu pružinu cotam je zkrátit na velikost, která bude odpovídat nejčastěji nastavovanéniž­ší výšce.
        • ještě se tu někdo ptal ohledně stíráků:

        RS stíráky bez brusky opravdu neupravíte.Upi­lovali byste se asi k smrti-ten rantl je na nich blbej.

        Vazelínu jsem tam měl u stíráků z výroby-jsou tam, vždy 2 břity-vazelína je mezi nimi, takže ji olej nerozpustí(u no­vých).Zhora přestříkávám stíráky občas silikonovým olejem a nezdá se ,že by se nějak dostával k vazelíně a vadil jí. Pod stíráky mám ten pěnový kroužek-je nasáklý olejem-nicméně je tam na něj málo místa, tak je proti originálnímu RS snížen na poloviční výšku.

        0 0
        • vlk  

          Jak říkám, již si s vidlicí moc nehraji a tak ani nemám co nového přinést-je ve stavu, kdy mi docela vyhovuje.Navíc mám již starší verzi 140mm-je možné, že nové na tom budou, co se týká průběhu linearity nebo použitých materiálů jinak.

          Nicméně věřím, že toto vlákno poslouží ostatním k zveřejnění jejich vlastních zkušeností a že poradí i dalším, kteří podobné úpravy chtějí provádět.

          0 0
        • rexa  

          Prima, dík! Poslední věc – nemáš prosímtě poznamenaný rozměry toho dorazovýho válečku, resp. lépe místa jeho umístění? Chtěl bych se pokusit sehnat potřebnou pružinu předtím než kuchnu vidlici. Potřeboval bych znát výšku válečku vnitřní průmět trubky ve které běhá pístek a průměr pístnice, na které je pístek připevněnej. Počítám, že budu muset vyrobit nějaký plastový osazení pro tu pružinu aby neběhala přímo kov-na-kov po té pístnici a neškrábala ji. Dík

          0 0
          • vlk  

            Bohužel Tě zklamu, rozměry nemám-již delší dobu jsem vidlici neměl rozdělanou-To uložení to jistě bude nějaké chtít.Možná by nebylo špatné se místo po pružince poptat po nějakém elastomeru ze starších vidlic-ten by píst nepoškrábal-nefungoval by sice stopro jako negativní pružina, ale díky měkosti by nemusely být znát ty nárazy při výjezdu do kopce. Tuto problematiku jsem neřešil neboť nejezdím tu vidlici na plný zdvih a tak mám pod pístem vždy nějaký vzduch jako negativku.Kdyžtak sem pak hoď fotku, jak jsi to vyřešil.

            0 0
            • rexa  

              Ok, neva, dík. Vidlici tedy rozdělám v rámci servisu v zimě. Bude tak dost času si váleček změřit, změřit sílu pozitivky při daným tlaku, podle toho spočítat odhad parametrů té negativní pružiny a pokusit se vymyslet to osazení.

              S tou negativkou jsem to teď zatím vyřešil tak, že jsem pozitivku nafoukal na vyšší tlak. Pak jsem páčkou přepustil vzduch do negativky a pak tlak v pozitivce vrátil na původní hodnotu. A je to dost znát. Vidlice je při odtrhu z kraje zdvihu o dost citlivější a ten náraz při expanzi už není takovej ostrej, většinou ho dotlumí tlumič.

              Každopádně prioritou je odstranění té pružiny se záklopkou. Sice přijdu o definované snižování, ale ta pružina neskutečně kazí chod vidlice přidáním vysoké progresivity. Tohle asi inžové u Suntouru nedomysleli :/

              0 0
    • báleš  

      poradí někdo s rozborkou Epicon 2011 RLD ?? nejlépe nějaký manuál. díky

      0 0
    • Concorde  

      Měl bych dotaz spíš na baboona: Jaké jsi nakonec použil stíráky na DUROLUX? Rozměr těchto stíráků je 35×44×8, což se skoro nedá sehnat (našel jsem nějaké na motorku z ciziny, které by vyšly asi na 500Kč). U RS je rozměr 35×45 a marzocchi dělá 35×47. Takže jediná možnost je zbrousit ty rockshox? Což je ovšem další problém, protože 35mm vidle už mají gufero a prachovku zvlášt, na což není v durexovi dost místa…

      0 0
      • Concorde  

        Tak nakonec jsem objednal z anglie nějaké gufera na motorku, tak snad budou těsnit líp než ty původní. :)

        0 0
        • Pedro404  

          A ty maj úplně stejnej rozměr? Taky budu muset Duroluxe přetěsnit.

          0 0
          • Concorde  

            Snad jo. Naměřil jsem 35×44×8 u původních (není to standard rozměr). Tyto mají 35×44×7, tak snad nebude problém.

            0 0
    • pavlik6022  

      jezdím durolux tad, měnil jsem olej a při té příležitosti jsem rozebíral i tad patronu, před servisem šla vidlice snížit i když byla ve zdvihu, teď bohužel jde snižovat jen když je nezatížená. Tzn pokud ji chci snížit tak musím zvednout přední kolo, stisknout páčku a při dopadu se sníží, jinak pokud je v sagu tak snižování nefunguje.

      složená je dobře , dělal jsem to už x krát, ani opětovná rozborka nepomohla…

      předem dík za nasměrování :)

      0 0
      • Concorde  

        Dělá mi to to samé. Mám podezření, že za to může olej v tom snižovacím ventilu

        0 0
        • pavlik6022  

          tím to nebude, olej jsem odstranil a mám tam military grease vazelínu, je doporučovaná na dual position air od RS.

          patronu jsem kompletně rozebral, znovu poskládal a snižování fungovalo i v sagu, asi 2×, ted už jde jen odlehčené. už mě nic nenapadá :(

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.