• beeker

    Co říkáte na plánovaný národní park v Jeseníkách? Mě se to nelíbí ani trochu, ochranáři asi zase nechtějí do hor nikoho pouštět. A ještě ty trapné kecy jak petici za vyhlášení podepsal Donutil, Konvalinková a podobní(pepíci), kteří zde možná v životě nebyli…Už tak je v Jeseníkách mnoho PR a NPR. Do plánovaného NP by měl patřit celý hlavní hřeben (Medědská hornatina myslím ne, snad) a dokonce masiv Dlouhých Strání, což moc nechápu, kolem DS je jenom jedno PR(a to trochu mimo, pod Františkovou myslivnou tuším) a taky je tam klidová zona. Ale přesto se už kácí stromy na tu novou sjezdovku do Kout, ale to mi tolik nevadí, tenhle kopec je už doku..vený dosti…

    http://www.infosumperk.cz/…elevizi.html

    http://www.jeseniky.net/rex.php…

    http://www.jeseniky.net/rex.php…

    http://www.jeseniky.net/rex.php…

    0 0
    • beeker  

      *Medvědská hornatina

      0 0
    • mr.antik  

      Základní problém všech CHKO a NP je ten, že nejdřív si tam lesáci nebo kdokoliv udělaj všude asfaltky a krásný cesty, KČT značený trasy a pak se diví, že jim tam choděj lidi.

      Kdyby tam ty cesty nebyly a nedalo by se autem zajet skoro až na vrchol, tak bych centrální části hor byly naprosto liduprázdný.

      0 0
      • beeker  

        To jo, ale ty TZ mi nevadí, lidi se tam nějak podívat chtějí, ale zase by nemuseli dělat v lese bordel, v létě jsem jel(teda spíše šel s kolem na zádech)Velkým kotlem a sebral jsem pár papírků od tatranek apod., to samé i jinde na frekventovaných trasách. Lesáci a rozježděné cesty „ochranářům“ nevadí, ale obyčejní návštěvníci ano. A asfalt na Praděd mi zas tak nevadí, byl jsem tam několikrát a nic moc zajímavého tam není. A ještě nechápu proč, nechtěli povolit ježdění takového vláčku(na elektromotor), který jezdí v Losinách, z Ovčárny na Praděd. Jsou takoví, kteří to ujít nemohou.

        0 0
        • daymaker  

          To nepochopíš… Lobismus… Jako odstrašující příklad slouží Šumava (NP s tunama asfaltu, hlavně že jim tam tlejí kapradiny). Doufejme, že tentokrát zvítězí podnikatelské zájmy a peníze, které to nedovolí…

          0 0
    • prvniodkonce  

      U nás chce pan Rath zase NP Křivoklátsko. Nemám na tyhle věci jasný názor, ale myslím, že to stejně nebude…

      0 0
    • travis  

      máme chalupu kousek od karlova, na které travime celý léto. už pár let sleduju dvě různý přírody v jeseníkách. jedna je od alfrédky nahoru – zákaz všeho, kromě pomalé chůze, druhá od alfrédky dolů – království firmy katr a.s., víc pařezů než stromů, cesty tankodrom, v lese půlmetrová vrstva větví a pila v nové vsi řeže nonstop. tento drobný rozpor mi bohužel ochránci přirody zatím nebyli schopni vysvětlit…

      0 0
      • Volf  

        Možná by stačilo zjistit, kdo ty ochránce přírody platí a bylo by ti to úplně jasné. Konec konců ve státě, kde máme jednu parlamentní stranu, kterou nikdo nevolil a ta se dnes podílí na výkonné moci a kde máme pravicové zelené je možné už opravdu úplně všechno.

        0 0
    • Tukos  

      NP Jeseníky – určitě ne. Už tak jsou nejcennější partie chráněny až to bolí. To jen CHKO chce získat větší moc, aby mohli, chytráci, buzerovat ještě více. V článku se píše, že CHKO pečuje o Jeseníky… V podstatě to znamená, že ke všemu musí být jejich souhlas. V důsledku tak těžce znepříjemňují život zodpovědným firmám. (O lesy v CHKO pečují většinou LČR). Tváří se důležitě a na požadavek zpracování kůrovce odpoví až ve lhůtě, kdy je pozdě. O tom jak problematizují mimo les toho moc nevím, ale předpokládám, že to nebude jiné. Prostě silné kecy, buzerace a public relations – to je hlavní činnost orgánů ochrany přírody.

      Navíc, je li to tak cenná lokalita, tak proč měnit režim, když to zatím funguje? Aby to stálo víc veřejných peněz?

      0 0
    • jan 2  

      Mám výsostné právo pohybovat se kdekoliv po této planetě, tak jako každý jiný tvor, který tuto planetu obývá a nikdo a nic mne v tomto pohybu nemůže omezovat. Ovšem musím plně respektovat a chránit vše živé a neživé kolem sebe.

      0 0
      • Martin  

        hezky napsáno.

        0 0
      • Lister  

        vízová povinnost, vojenské prostory, válečné koflikty, diktatůry, rezervace… těch omezení je asi více, než by si člověk chtěl připouštět.

        Ale jinak s tebou v podstatě souhlasím, pohybuju se tam, kde je to pro mě příjemné, v našich horách občas i tam, kde je to oficiálně, často zcela nesmysleně, zakázané. Proč zákazy porušuji? Ač na kole, většinou se chovám k okolí vlídněji než většina pěšáků a zanechávám za sebou menší stopy (a tím nemyslím otisky pneumatik).

        0 0
      • Volf  

        Napsal jsi to hezky a dá se s tím souhlasit. Jen máš nebo spíše máme smůlu v tom, že se vždycky najde nějaký debil, který má představu, že on je ten jediný, který má právo určovat co je pro přírodu dobré nebo ne. No a nakonec stejně zjistíš, že bere prachy od nějakáý skupiny, která má zájem na tom, aby se jim v jejich ,, rajonu ,, motalo co nejmíň lidí. Do dnešního dne sem nepochopil proč dělám větší škodu v NP jízdou na kole po stejné cestě, jako nějaký zelený ochranář, který tam gumuje s gazíkem.

        0 0
        • jan 2  

          načež v něm souloží kolegyni ( dle skutečné události ) v první zóně ochrany

          0 0
          • Hejdik  

            I ty šmíráku,nebo jsi to snad byl dokonce ty sám? :-)))

            0 0
            • jan 2  

              jaképak šmírování, nebylo nic vidět, zamlžený okna atd :)

              0 0
        • vset  

          To taky nechapu ale zalezi na lidech uz jsem potkal dost ochranaru kteri proti kolu nic nemeli ale treba i myslivce kteri me nechteli pusti po lesni ceste protoze sli na cekanou a argumentovali tim ze na vecer nemam v lese na kole co pohledavat

          0 0
        • rbcrx9  

          Takový je i pan Kutal z Hnutí duha, pohybuje se v Javornících a Vsetínských vrších, škodí víc než místní lesáci

          0 0
      • Spock lone wolf  

        To bohužel dneska moc nefunguje.

        Jednak jsou lidi, kteří se prostě jak blbci budou chovat pořád, druhak ale:

        I člověk který se chová slušně a snaží se být ohleduplný může velmi škodit, ani o tom nemusí vědět.

        Dřív prostě byly místa, kam po staletí člověk nevešel a když, tak koukal ať je co nejdřív doma. Teď s rozvojem (cyklo)turistiky, ve spojením s penziony, cestami ap. už moc nedosažitelných míst není – třeba Šumava je různými i asfaltovými cestami po PSácích protkaná.

        A po té asfaltové cestě na hranici klidového území denně projdou / projedou stovky lidí. Kdyby každý druhý z nich odbočil a choval se ohleduplně jak by to jen šlo, stejně by tam za chvíli byla vyšlapaná silnice. A třeba hlušec (a nejen ten), který to klidové území prostě potřebuje a tak tak na něm přežívá by najednou zmizel úplně.

        Lidi bydlí ve městech a pak houfně vyrážejí do „neporušené“ přírody se snadnou dostupností. Ty parky co na hranicích máme a zachovaly se díky železné oponě už za těch pár let mají na některých místech dost na kahánku. Ta hranice co ještě povolit a nezničit tu podstatu parku ap. je hodně tenká a křehká. A spíš jsou tlaky na její lámání, než upevňování.

        0 0
    • vset  

      Mozna by to Jesenikam pomohlo presto ze me omezovani vadi tak kdyz obcas vidim jak se lidi dokazou na horach chovat je mi z toho spatne a to uz nemluvim o dalsich zajmovych skupinach ktere by navahli pro prnize z nich udelat „Las Vegas“.

      0 0
    • Frankie  

      Moc jsem to nestudoval, ale z toho, co jsem zaslechl, by se to teoreticky melo tykat relativne male casti Jeseniku a to spis ty vrcholovy od Skritka pres Praded, CH sedlo smerem k Seraku ± ??

      V zasade nejsem proti, ochrane prirody fandim, ale u nas je to buhuzel velmi relativni pojem :( A kdyz si predstavim, ze bych zil leta treba v Jesenikach nebo na Kokorinsku, chodil nebo jezdil tam na kole, sbiral boruvky nebo houby apod. a jednoho dne proste uz nemohl, jenom proto, ze ze dne na den se CHKO zmenilo na NP je nic moc :( F

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.