• nefi

    Zdravím

    plánujeme si s přítelem koupit nová MTB kola. Předem se přiznávám, že o kolech toho moc nevím (proto jsem také tu, kde mi zkušenější poradí). Jsem spíš rekreační cyklista, na kole prostě jdu, sice terénem, ale nemám na ně zas tak velké nároky. Prostě spolehlivý kolo, které mi nějakou dobu vydrží.

    Doteď jsem jezdila na pánském Merida Matts 40? víc jsem toho nezjistila a na kole jsem v docela slušném předklonu o délce řidítek, brzdách a gripech nemluvě.

    Ale dostaňme se k jádru věci. Dámská kola se mi nelíbí. Nejradši mám černočervené barvy a ne ten vykrojený rám (nevím, jak se to teď jmenuje :))

    Dala jsem si maximální cenu 15 tisíc, víc peněz u mě si myslím není třeba a taky jako student si nemohu vyskakovat.

    Hrozně se mi líbí toho kolo

    http://www.sterba-kola.cz/…che-2–0–2012

    Myslíte, že by pro mě bylo vhodné? Měřím 173cm (samá ruka, samá noha). Jde mi hlavně o ty gripy, abych nemusela natahovat prsty po brzdách a abych na kole neležela. Jasně kolo si vyzkouším určitě před koupí, ale ráda bych znala názory dříve. Sedlo bych si určitě vyměnila za dámské (mám momentálně skvělé na té Meridě)

    případná alternativa by pro mě byla http://www.sterba-kola.cz/…iet-100–2013?…

    ale z toho nejsem už tak nadšená.

    Moc díky za všechny názory

    0 0
    • Lišák  

      Domluv se se scalarem. Za 15 Ti postaví kolo o hodně lepší, než to, na které odkazuješ.

      Mail: scalar1 ( @ ) seznam.cz

      Jeho stavby.

      0 0
    • xshreck  

      Nebo někoho poprosit a poskládat něco zajímavého přes bazar, čínu a tak.

      Tohodle spešla jsem konečně dodělal tak, aby se mojí (snad) líbil minulý týden :)

      0 0
    • Krejca  

      To jsou zrovna za ty peníze srágory,oběhni si nějaké obchody a pokoukej,neustále se vyprodává,navíc si na to sedneš a porovnáš zda ti geometrie vyhovuje.Případného stavitele bych hledal v tvém okolí já tu poptal 2 ,jeden se neozval vůbec a druhý nic nenabídl,přesto že jsem přesně specifikoval co chci.

      0 0
    • Topol  

      Lepší ceny se dají najít u přímých prodejců – Canyon,Radon, Polygon. Pokud si potrpíš na černou tak třeba toto je dost podobně osazený jako ty co jsi vybrala.

      http://www.polygonbike.cz/…m-xtrada-4–0

      Ale je fakt,že za 15tisíc se dá postavit výrazně lepší kolo – min. o 1kg lehčí a se vzduchovou vidlicí.

      0 0
    • JDF  

      Avalanche je fajn, nema natazeny posed, coz bys jiste uvitala jako plus. Mam Avalanche z roku 2008, puvodni je jen ram, pokud se ti libi tohle kolo, bral bych ho z bazaru a trochu ho preskladal. Ono to osazeni na nem neni nic extra, vzhledem k cene.

      0 0
    • cyklista30  

      Rám je to pěknej, ale osazení za tu cenu nic moc – dá se najít vážně lepší.

      Jinak nechápu kde všechny ty holky jezděj já letos potkal jednu a ta ani neodpověděla na pozdrav – takže zase nic – jižní čechy sou asi bez bab :D

      0 0
      • zikky  

        Holky jezděj se svýma přítelama :-)

        0 0
        • cyklista30  

          Ale maximálně v posteli :D V terénu i na cyklostezkách je pusto…

          0 0
          • nitraq  

            A ty se divíš?:) Vždyť je venku furt hnusně, i ta moje byla na kole za poslední měsíc jen několikrát. Holky prostě nechtějí jezdit, když je ošklivo.

            0 0
          • nefi  

            To je snad jasný..na holky byla zatim docela zima, jen pár dnů bylo hezky, kdy se dalo uvažovat o tom, že by se dalo vyjet. Já byla tenhle rok jen jednou…

            0 0
            • cyklista30  

              Že bych jen já byl takovej blázen co jezdí i v tomhle nečase? Trošku vody snad nikoho nezabije ne ;) A co štíhlá linie do plavek? Už vidím jak za měsíc budou pařáky a holky budou narvaný ve fitku aby neměli mindrák jít k vodě :D

              0 0
              • nitraq  

                Musíš to brát z jejich pohledu. Ony jedou užít si krajinu, výhledy a občas jízdu. Nejsou takový střelci jako my, co vymeteme každou kaluž a máme radost jak děcka, když přijedeme domů s hnědým ksichtem od bahna:D Jinak čest výjimkám:)

                0 0
                • nefi  

                  Voda mi nevadí, ale jsem zimomřivý člověk, kterýmu je hned zima, párkrát už jsem na kole byla, když nebylo zrovna pěkně a radši preferuju jízdu, když je hezky teplo :)

                  Jinak do plavek můžu z fleku, takže no stress :D

                  0 0
                • cyklista30  

                  JJ ty výjimky se mi nějak vyhejbaj – ale máš recht chlapi si potřebujou hrát :D

                  0 0
    • nefi  

      Jinak každopádně díky za rady. Nechám si to ještě projít. Jako doteď jsem jezdila na kole za 11 tisíc na té Meridě. Nebylo to sice úplně ono, ale taky se to dalo. Takže já jsem opravdu nenáročnej člověk na kola..

      Ale když o tom tam mluvíte. čeho se mám u kol vyvarovat, u toho osazení?

      0 0
      • cyklista30  

        Tak zaměřil bych se na nějakou vzduchovou vidlici – je to lehké a nastavíš si to na svou váhu. Dále bych chtěl nějakou ucelenější sadu. Také se kor u holky vyplatí koukat po tom aby to mělo lehká kola s lehkými plášti a celkově tu váhu srazit dolů – bude se ti příjemněji jezdit.

        0 0
        • nefi  

          Děkuju za tip

          Ještě se chci zeptat, něco jsem slyšela, že to Shimano Alivio/Acera stojí za dvě věci..je to tak? CO je od Shimana dobrý?

          0 0
          • nitraq  

            U Shimana jdou řady následně (vynechám úplný dno, to snad nikde nepotkáš):

            Acera

            Alivio

            Deore

            SLX

            XT

            XTR

            Acera je k uzoufání, Alivio je první slušně fungující sada, lehká není, ale při občasným servisu vydrží na věky. Pokud najdeš kolo s Deore, tak jedině dobře. To je pro běžný turistický využití ideální. SLX a výš pro tebe nemá smysl řešit, v týhle cenový relaci to určitě nenajdeš. Teda kromě přehazovačky, často se dává XT, což působí jako lákadlo na neznalýho zákazníka, přitom je to slušná kulišárna.

            0 0
          • zikky  

            Deore by ti mělo stačit. I když ono i to Alivio splní svou funkci. Myslím že ty ten rozdíl stejně nepoznáš.

            0 0
          • cyklista30  

            Zcela upřímě…? Staré shimano mělo trošku životnost – dneš už je to jen na váhu, STX-RC to byl držák – jezdím to todnes s 30 000 km. Dnes má asi od shimana nejlepší poměr životnost váha XT ale to se tě za tu cenu netýká – to Alivio, Acera nevím jak na tom sou já tyhle nízký sady nikdy moc nezjišťoval nicméně bych se asi zas tak moc nebál na to nenáročné použití to by ti mělo chvilku vydržet.

            0 0
          • xshreck  

            všechno jezdí

            0 0
            • cyklista30  

              Jen něco líp a něco hůř ;)

              0 0
              • xshreck  

                To bych neřekl ;) vyzkoušel jsem toho dost, jezdím na kolech lepších i horších. A všechno je to na jedno brdo.

                Deorkové vs xt řazení rozdíl jen malý, spíše v pákách. Acera řadí nádherně, jen to naladit. Za x set km jsem to neladil. Stará favorit hazka na libertě mi řadí taky pěkně, jen umět zařadit správnou pákou na rámu. A myslím si, že na té staré libertě bych byl schopnýý ujet a nařadit víc, než spousta teoretiků tady.

                Tak bych to shrnul, kolo s přehazkama acera, ale lepším rámem, kolama a vidlí bude ve výslekdu třebas rychlejší, jak kolo s XT a o řád horším rámem a vidlí, než v prvním případě.

                Zase – není to o kole, ale o tom, jak se člověk stará a kolik toho má v nohách. Pokud se nebudu o nic starat, superdrahé komponenty odejdou do kytek stejně rychle, jako ty super levné.

                0 0
      • JDF  

        Vzduchova vidlice je moc fajn vec, to byl prvni vyrazny upgrade, ktery jsem provedl u sveho Avalanche.

        Lehke kola jsou nejprinosnejsi, ale mimo cenovou relaci.

        Shimano Acera jsem mel akorat presmykac a fungoval, nevim, u tohoto komponentu to asi neni tak poznat rozdil (mam ted XT). Jina vec je ale razeni, Alivio funguje, ale rozdil proti XT dost citelnej (v kombinaci s XT prehazkou).

        0 0
    • camlost  

      Podle mého názoru největší problém bude s vidlicí.

      Holky jsou obvykle mnohem lehčí než chlapi, navíc ty levné vidlice skoro nefungují, takže pak je z utracených 15 tisíc spíš rozčarování než nadšení.

      Když jsem vybíral kolo pro kamarádku, domluvili jsme se na tom, že najdeme vidlici, která bude pod jejími 54 kg aspoň trochu pracovat, pak vybereme všechna kola dostupná v okolí, která mají vybranou vidlici nebo lepší a spadají do příslušné cenové kategorie, ona si je dojde prohlédnout / projet a vybere si.

      U kol určených pro dámy bývají vidlice nastavené na nižší hmotnost jezdce, tak bych je úplně nezavrhoval. (Přitom rám je třeba pánský, tzn. „normálního“ tvaru.)

      Dalším kritériem byly hydraulické brzdy pro jejich lehký chod. Před koupí lze ověřit, zda a jak lze nastavit vzdálenost brzdové páky od řídítek.

      Protože rozpočet byl o dost vyšší, vymýšleli jsme i další podmínky typu „řazení alespoň Deore“, apod. Ale IMHO třeba i Alivio bude sloužit k plné spokojenosti, tam bych asi problém nehledal.

      0 0
      • nefi  

        koukala jsem na kola se vzduchovou vidlicí, na těch stránkách a nic moc jsem za nějakou „slušnou cenu“ nenašla.. nějaký tip?

        0 0
    • Luk02  

      Ahoj, napiš mi na maila v profilu zkusím Vám něco vymyslet…

      0 0
    • nefi  

      a co toto ?

      http://www.mojekolo.cz/…id-400l-2012

      0 0
      • cyklista30  

        Kolik měříš?

        0 0
        • nefi  

          173cm

          0 0
          • cyklista30  

            Bych osobně vzal 175mm kliky. Ale to musíš vyzkoušet ty – jaký teď vožíš? Je to na nich vyražené z vnitřní strany.

            0 0
            • pepek  

              Člověče – máš báwo, budeš mít Porsche a tady to na holku zkoušíš přes kliky?

              0 0
              • cyklista30  

                Pepo – nevím co to má společného s tím, že mám bávo, nebo, že v budoucnu místo báva hodlám kupovat porsche asi jen to, že jsem hold větší fanda do aut než do kol, ale ok. Řeknu ti ale jedno – také umím číst a když psala, že jezdí s přítelem tak na kliky jí asi člověk neutáhne – promin ale není mi náct, abych byl tak naivní. Ty kliky mi přišli docela jako dobrej typ aby si je zkusila a nemusela případně měnit.

                No a sice jsem tu loudil foto, ale to měla být spíš sranda – ostatně jsem kapánek starší než ona – né, že bych občas neměl holky v jejím věku, ale spíše jen hodně okrajově ;)

                0 0
                • pepek  

                  Já jsem to ale opravdu nemyslel vážně.

                  0 0
                  • cyklista30  

                    Vždyť já taky nic neříkám… jen nemám rád takový ty názory, že čím dražší a silnější auto tím je to víc kůli tomu aby si člověk zvedl ego a lovil na to mladý holčiny.

                    0 0
              • cyklista30  

                Jo a ještě něco ti řeknu – když do vody s hejnem rybek nahodíš udičku s prázdným háčkem ona se nějaká čudla vždycky chytne :D

                0 0
      • cyklista30  

        PS: opravdu už to není údaj do seznamky nebo tak něco – jen sem si všiml, že tam sou 170mm kliky což pokud jsi normálního vzrůstu je pak utrpení – takový šlapání do bláta.

        0 0
      • cyklista30  

        PS2: Ta vidlice je tuším s pružinou.

        0 0
        • nefi  

          ano to vím, ale tak u dámského kola, by měla být měkčí ne?

          0 0
          • xshreck  

            tyhle pružiny od suntouru fungovaly ± jakž takž podemnou :) pod musí vahou se mi to nepozdává.

            Teď jsem trošku poupravoval citlivost na vzduchové RST First pro 55kg přítelkyni. Jsem zvědavý, jak jí to bude vyhovovat.

            Co bych asi udělal – vybral slušné osazení s horší vidlí a tu pak vyměnil za něco slušnějšího.

            0 0
          • cyklista30  

            Tak měla by být – jaká bude těžko říct ;)

            0 0
    • Azmir  

      Si z Prahy, Hnoj je taky z Prahy, nic lepšího z eshopu asi nevymyslíš, než je individuální stavba, tak proč mu nenapsat? Barvi si vybereš jakou chceš, velikost a délku komponentů zvolí podle tvých proporcí, není co řešit :)

      0 0
    • Zinn  

      GT Avalanche jsou hodně povedená kola, taky je dělají jen s malými změnami už spoustu let. Mrkni i na toto: http://www.mojekolo.cz/…cervena-2012 . Vidlici za tisícovku někde střelit a koupit tuto vzduchovou: http://www.kupkolo.cz/…-disc_z2271/. A kolem 15k máš kolo, co bude na rekreační jízdu krásně stačit a je i na oko dost hezký.

      0 0
      • cyklista30  

        No otázka když bude investovat do vidle zda si rovnou nepřiplatit.

        0 0
      • cyklista30  

        Těch 14kg je tedy docela dost. Kor na 50kg holku.

        0 0
        • Zinn  

          Za tyhle prachy bych to vůbec neřešil…o kolik se dá sehnat lehčí? O kilo, max dvě…obecně tadytu výletní gramařinu nechápu…můj batoh na výlety má tak 3–4kila,k tomu další sarapetičky, podle toho jak se člověk obleče nebo zrovna váží…Jestli poveze 65 nebo 67 kilo je imho dost jedno.

          0 0
          • cyklista30  

            Tak nevím, ale vždy mi přišlo, že váha která je na mě se chová jinak než váha stroje – neříkám gramařit, ale o 1kg by to dolu šlo. Sou taky situace kdy to kolo bude třeba nosit – já ho třeba nosím po schodech do bytu. Taky každý tu váhu kola vnímá jinak – Mám 85kg někdy víc a tak mě třeba o 1–2kg těžší kolo nevadí, ale poznat to je.

            0 0
          • zikky  

            No právě proto si myslim že to kolo by mělo být co nejlehčí, protože na výlet nabalíš další chujoviny a ono je každý kilo pak znát.

            0 0
      • fousac  

        me spis ze sledovani mistniho deni vychazi, ze Avalanche jsou liny mrchy, co nejedou, ale zato maj tezky ramy…

        0 0
        • Zinn  

          Nevím, jezdil jsem na půjčeném pár dní, přišlo mi, že má příjemý skoro trailový posed, na hravé pasáže moc fajn v normální velikosti, ale nic pro chrty samozřejmě.

          0 0
      • roman 3D  

        psala: Ale dostaňme se k jádru věci. Dámská kola se mi nelíbí. Nejradši mám černočervené barvy a ne ten vykrojený rám (nevím, jak se to teď jmenuje :))

        0 0
      • nefi  

        Tak tohle by u mě určitě nevyhrálo :)

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.