• Smazaný účet

    Po letech jsem vyhrabal starou lumii 535. Chci z ní udělat navigaci na kolo. Aby mi fungovali Mapy.cz. Je to možné bez aktivní sim? Dal jsem tam starou simku. Pokud ano jak na to? Telefon jsem zapnul ale nemůžu přidat účet Microsoft. Google jsem bez problémů přidal. Jedu přes Wifi. Nemůžu se ale dostat do Store abych si stahnul Mapy.cz do telefonu. Kliknu na Store, chvíli běží načítání a pak hláška Nejde se připojit. V tuto chvíli máme problém s připojením ke Store. Zkuste to za chvíli znovu. Půjde vůbec ještě tento mrtví systém nakopnout pro moje účely?

    0 1
    • Pentaroth  

      Asi tě zklamu, ale mám pocit, že majkrosoft ten systém úplně zaříznul.. Možná to nějak heknout.. Snad tady někdo poradí víc..

      0 0
    • Beekeeper  

      Co z toho? Baterka bude stejně nejspíš v háji. Jdi koupit nejlevnější androind s větším hrubým displayem a velkou baterií.

      A ano, na navigaci přes mapy.cz nepotřebuješ mít SIM.

      0 0
    • Jarunak  

      Navigovat bez SIM v mobilu samozrejme lze. Doma pres wifi stahnes offline mapy podle zvoleneho regionu.

      Bohuzel narazis na vydrz baterie telefonu, cca po 1,5 hod ti to chcipne a to vetsinou v okamziku, kdy potrebujes vedet kudy jet.

      0 1
      • babkanakole  

        Navigace v mobilu na kole mi v pohodě drží několik hodin (minulá neděle něco málo přes 6 hodin čistého času, dojížděla jsem s cca 40% baterie, k tomu pár fotek a trochu delší čučení na displej a přeplánování trasy). Jen to chce nemít displej zapnutý celou dobu.

        Mám navigační pokyny do pravého BT sluchátka (vozím jen v jednom uchu), obrazovku zapíná navigace (Locus) jen na 20 sekund při hlášení změny trasy. Navigační pokyny mám nastavené na „často“. Samsung A51, zapnuté vše co lze (data, GPS, BT).

        Klidně se k tomu dá poslouchat i knížka přes TTS, jen pak musím na tuhle dobu vozit druhé sluchátko a prostřídat, protože to mi po zhruba 4 hodinách nepřetržitého kecání chcípne.

        Moc osekávat to nemá smysl, i když bez dat a BT by se výdrž prodloužila. Největší průšvih je displej, a pokud se automaticky zapíná jen před křižovatkou, v pohodě se to dá. Jen tak mimo, displej mám zapnutý na maximum a málokdy ho venku nechávám ztlumit, to bych musela jet desítky km lesem.

        Xiaomi Redmi Note 4X mělo výdrž ještě větší.

        0 0
      • theedge  

        není to pravda … používám na navigaci starý lenovo ( 4000 mAh + HD displej ) a vydrží to v pohodě prakticky celodení vyjížďku a to dokonce i se zapnutým diplejem. Není tam sim a je samozřejmě vše vypnuté mimo GPS. Pokud bych pravidelně vypínal diplej tak to dá i 2 dny – spuštěné mapy CZ + záznam.

        0 0
        • Beekeeper  

          +1 Stejná zkušenost. Velký hrubší displej, velká baterie.

          0 0
          • xtonda  

            Na jaře sem koupil Xiaomi Redmi 7A za 1900, stále zapnutý s jasem na auto a puštěné mapy.cz nebo Locus, nikdy sem nejel úplně na doraz, ale 2h provozu vemou cca 25%, takže výdrž okolo 8h. Locus se umí napojit na BT snímač tepu i kadence a zobrazit přes mapu libovolné údaje na telefonu s barometrem by to nahradilo záznam z cyklopočítače.

            0 0
    • Jarunak  

      Jeste bych poradil zvysit vydrz baterie mobilu za pouziti powerbanky a nebo doporucuji pouzit predni svetlo, ktere se da taktez pouzit jako powerbanka, teda musi byt k tomu urcene.

      0 1
    • jIrI___  

      Měl jsem stejný nápad, bohužel Windows v telefonech je už úplně mrtvý a taky se mi nepodařilo nic stáhnout. Druhý problém by byla vydrž baterie. Tak jsem na to rezignoval, koupil za necelé 2 tis Kč nový odolný telefon s velkou baterií, která vydrží s nepřetržitě zapnutým displejem s navigací 8–10 h a mám klid. SIM samozřejmě není třeba, funguje to i bez ní.

      0 0
      • Pincek  

        Jaký jsi na to koupil telefon? 8 až 10 hodin je slušný a bral bych to 

        0 0
        • jIrI___  

          Ulefone Armor X6. Záměrně jsem šel po tom nejlevnějším odolném telefonu s velkou baterií, který byl zrovna k sehnání :)

          0 0
          • Smazaný účet  

            A není to už moc velké na těch řídítkách, Jaký máš držák?

            0 0
            • jIrI___  

              Je to větší než jsem chtěl. Bohužel z odolných telefonů tehdy byl menší jen Cubot Kinkg Kong Mini, ale ten má zase mizernou baterii. Držák vozím tento z ali .

              0 0
            • Beekeeper  

              Vozím 6". Držák jsem hodně řešil, pár jich vyzkoušel a zase vrátil… nakonec jsem skončil u Quad Lock se samolepkou na telefonu. Perfektně to drží, není to moc vysoké… supr. Jen ta cena by teda mohla být nižší.

              0 0
          • xtonda  

            A jak to šlape? Já se telefonům s Cortex-A7 vyhýbal, přišlo mi to už jako moc sračka, tak mám Redmi 7A + odolný kryt.

            0 0
            • jIrI___  

              Nevšiml jsem si žádných zádrhelů. Mám tam teda jen ty mapy.cz, na nic jiného ten telefon nepoužívám :)

              0 0
              • xtonda  

                Taky sem si říkal jen mapy, ale pak to začalo přibývat, předpověď počasí, srážkový radar, Strava, Wahoo, Bryton.

                0 0
                • theedge  

                  Jo ale to uz tam potebujes sim a lovit signal daty …

                  0 0
                • jIrI___  

                  Jak jsem psal, mám tam už takřka rok jen ty mapy, za tímto účelem jsem ten telefon kupoval. Samozřejmě pokud někdo má v plánu začít telefon používat standardně, tak by u těch nejlevnějších nejspíš narazil.

                  0 0
                  • theedge  

                    Pokud to clovek chce jen na to kolo a mapy tak uplne staci nejaka bazarovka za par korun.

                    0 0
                    • jIrI___  

                      Jasně že jo, taky jsem tím směrem původně šel. Ale když jsem viděl, v jakém stavu a za kolik se ty mobily na bazarech prodávají, přičetl k tomu cenu nové baterie a její výměny, tak jsem nebyl daleko od ceny nového low-costu s dvouletou zárukou :)

                      0 0
                    • zdenek  

                      Letos jsem kupoval nový mobil, tak jsem chtěl starý využít podobným způsobem. Bohužel jsem udělal factory reset, abych se zbavil nepotřebných aplikací. Pak Mapy.cz už nešlo nainstalovat, protože aktuální verze nepodporuje starší verzi androidu. Předtím fungovala starší verze. Samozřejmě jen off-line a bez šance na na update map, což by ale stačilo…

                      0 0
                      • xtonda  

                        Existují weby jako apkmonk.com, apkpure.com apod. kde se dají stáhnout i starší instalační balíčky a je tam vidět jaká byla minimální podporovaná vrze androidu, takže se dá celkem snadno najít poslední verze podporovaná tvojí verzí. Takhle sem celkem nedávno instaloval mapy.cz a další věci na jednu starou srágoru s androidem 4.1 a tuším i offline mapy se stáhly.

                        0 0
                        • zdenek  

                          Byl to Android 4.2. Historickou verzi aplikace jsem tenkrát našel, ale nestáhla ze serveru offline mapy. Takže jsem to vzdal.

                          0 0
                  • xtonda  

                    Já taky, ale když už to na těch řidítkách mám, tak sem si řekl, že je otrava vytahovat z batohu telefon pro normální použití kvůli předpovědi počasí, srážkovému radaru, sdílení polohy přes Google Mapy aby rodina věděla kde jsem. Koncem loňského roku se dala koupit SIM T-Mobile Twist s daty 1 GB měsíčně na 12 měsíců za 400 Kč, tak sem ji tam vrazil. Zrovna včera sem ve split screenu měl mapy.cz a srážkový radar a prchal před bouřkou, bohužel neúspěšně.

                    0 0
    • Smazaný účet  

      Hm tak nějak jsem to s tím Windowsem tušil. Co na plat? Díky za reakce.

      0 0
    • milan.v  

      Téma použití telefonu na navigaci je tu omílané tisíckrát dokola, je tu k tomu mraky témat, k mapy.cz tu je mraky témat…

      0 0
    • Smazaný účet  

      Nějaký levný android typu Xiaomi A3 nebo tak a budeš to mít 100× lepší jak nějakou Lumii.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Už se po něčem dívám. Ještě mě napadla přímo nějaká navigace. Tak uvidíme.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Já mám tuhle a nakonec jí ani nepoužívám https://www.lidl-shop.cz/…4/p100288917?…. Občas zamrzla, pak nějak přišla navigace a byla ok. Mám jí víc jak tři roky a leží mi v šuplíku. Když někam jedu, jedu dle mobilu a mapy.cz. Maximálně si někam napíšu ty hlavnější města a jedu podle značek. Za mě to byly vyhozené prachy, v lese to je k ničemu a na hlavní silnice navigaci nepotřebuji.

          0 0
        • Beekeeper  

          A jezdíš silnici nebo terén?

          0 0
          • Smazaný účet  

            Hlavně terén. Cykloturistika, ne tedy jeden okruh pořád do kola. Teď jsme byli na Vysočině a fakt už mě nebaví u každé nejisté odbočky v lese zastavit a hrabat se v mobilu kudy tudy. mobil nemám na řídítkách. Ta velikost. Proto mne napadla i ta cyklonavigace.

            0 0
            • Beekeeper  

              Jasný, mám to stejný.

              Nemyslím, že navigace dává smysl. mapy.cz v telefonu jsou v terénu jasná volba (aktuálnost, detail). A důležitý je mít co nejlepší přehled o okolí, čili dost velký displej.

              Na (routovanou) navigaci se dají použít i ty mapy.cz, ale dle mého je to docela mizérie, pokyny často zasmyčkované, pak otravné… navíc některé cesty chybí, nebo jsou špatně zakreslené. Ale někdy třeba pro rychlý návrt tam něco nahodím.

              Ale (průzkumné) výlety nejčastěji to řeším tak, že v kompu trasu nahodím (naroutuju pro pěší), pak přeexportuju, a do telefonu už jen jako pasivní podklad, bez routingu.

              Když je pak v lese složitější úsek, displej mám furt rozsvícený. Na nějaký jasný přejezdy to pak třeba vypnu.

              Jinak UI na mapy.cz je občas na přesdržku. Na kole se ti klepe ruka a máš se trefovat do nějakého nesmyslnýho tlačítka na displeji.

              0 0
              • xtonda  

                Jo, navigační režim u mapy.cz je na kole celkem naprd. Trasy vyexportuju jako GPX a pak zase naleju zpět a jedu v režimu zobrazení GPX, jen by mohli upravit grafiku tak aby z čáry byl poznat směr.

                0 0
              • Smazaný účet  

                Nic proti mapy.cz nemám, dle mého skvělá záležitost. Trasu si nacvakám přímo v mobilu kudy chci a uložím. Ani nedávám navigovat po trase. Stačí mi jen ta čára co jsem naplánoval a podle ní jedu. Jen mne štve jak jsem psal to neustálé zastvování a hrabání v mobilu. Asi zkusím nějaký ten držák na řídítka. Teď jsem někde viděl držák na mobil i s powerbankou. Nezná někdo?

                0 0
                • Nitroglycerin  

                  Pouzdro na řidítka na mobil, do kterýho se pod ten mobil vejde i menší powerbanka, měli tak 2–3 týdny zpět v Lidlu. Za 169 Kč myslím … koupil jsem hned dva, bo jsem nic podobnýho nemohl sehnat jinde ani za násobek ceny. Na jejich e-shopu to ale teď nevidím.

                  0 0
    • Smazaný účet  

      Jinak dříve jsem na kolo používal jiný telefon https://mobilni-telefony.heureka.cz/…te-2gb-16gb/?…, https://mobilni-telefony.heureka.cz/…-z3-compact/?… či https://mobilni-telefony.heureka.cz/blackberry-z10/?…. Asi nejlepší bylo to Xiaomi MI4. Procesor OK a výdrž baterky super. Blackberry už nikdy, sice podporuje andoroid aplikace ale načítání aplikací bylo hrozné. Tobě bych asi doporučil nějaký starší telefon z bazaru a ten by ti mohl stačit. Taková Nubia N2 je docela fajn. Nebo nějaký LOW end s android one, dělá to jak Xiaomi tak Motorola.

      0 0
    • KoudakT  

      Na tom je Windows Phone a jakkoliv to byl za mne dobrý systém, tak nějak se neujal a divil bych se, kdyby na něho ještě ty mapy byly. Možná by se ti povedlo to rozchodit s nějakou starou verzí, ale je otázka, jak by to fachalo. Osobně bych koupil nějakého staršího Android phouna a použil bych to. Ta Nokia taky nebude bez investic – minimálně baterka bude v tahu.

      Za mne ideální normální mobil v batohu. Ale možná jezdím navigačně jednodušší trasy, než ty.

      Jestli to chceš pojmout odvážněji, kup na Ali nějaký čínský odolný phone a k němu buď powerbanku nebo světlo, které se jako powerbanka dá použít. Válí se tam toho tuny. Osobní zkušenost, ale nemám, spíš brainstormuju.

      0 0
      • xtonda  

        Já sem Lumii přestal používat před rokem a už tehdy aplikace mapy.cz ani stažené mapy nebyly aktuální, aplikace ještě měla batůžek, po té co udělali ty změny, kdy z batůžku udělali místa a trasy Win aplikace už nedostala aktualizaci a to už je hodně dávno, to je úplně aut.

        Jediná šance by bylo pokud to existuje něco nad OSM a cpát to tam nějak bokem.

        0 0
      • Smazaný účet  

        Tady nejde o navigační složitost tras, ale o to abych z cestování něco měl. Jedná se hlavně a neznámé oblasti na dovolené atd. Po značených turistických cestách není problém, ale když pak chceme jet cestou necestou tak je to navigování fajn. Doma kolem baráku to nepotřebuji. To vím kde jsu a projíždím a zkouším různé cesty na slepo.

        0 0
    • Smazaný účet  

      .

      0 0
    • cyklista86  

      Chtel jsem se zeptat expertu pres mobily. Z nejakeho duvodu se me na Samsungu na off line mapach.cz neukazuje GPS bod kde jsem. Netusite co jsem zase pomackal? :D

      0 0
      • Tomcat  
        • aplikace nemá povolení k GPS > oprávnění aplikací > povolit a
        • mobily jsou aGSP zkontrolvat nastavení GSP co vše chytá. Polohu určuje dle GPS, GSM , Wifi a BT , bohužel systém může dát přednost GSM , Wifi a BT a v offline modu má ta samotná GSP hrozně dlouhý fix. To je v nastavení systému často po pojmem Vysoká přesnost.
        0 0
      • Cabasekxxx  

        První co mě napadlo, máš zapnutou polohu? :D Zkus resetovat AGPS soubory. Nebo jednoduše odinstalovat a znovu nainstalovat mapy.cz

        0 2
        • Tomcat  

          1 určite nemá rootlý telefon , to by asi to tady neřešil

          2 opravnění aplikace a nastavení GPS není součástí map ale systému

          0 0
      • pepek  

        V poslední době se mi to taky stávalo-asi to není chyba, ale vlastnost. Za chvilku se kolečko zase objevilo.

        0 0
        • cyklista86  

          Hm ted kdyz na to hledim doma a je tu internet pres wifi tak tam kolecko je. Nevim proc tam neni kdyz sem bez internetu wtf. :D

          0 1

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.