• 2sistem

    Zdravím Vás, chystám se na koupi navigace. Jelikož jsem nikdy žádnou neměl, tak nemám sebemenší zkušenost. Letos jsem k silnici pořídil bike a chci zkusit několika denní výlety na kole. Takže chci pořídit outdoorovou navigaci abych jí mohl sebou brát i na pěší výlety ale měl i možnost držáku na kolo. Je pro mě důležitá výdrž, alespoň den na tužkové baterie. Nechci řešit powerbanku a nabíjet přes USB. Větší paměť na delší a několikadenní trasy. Jestli tlačítka nebo dotyk ještě nejsem rozhodnutý. Dotyk má problémy v dešti a tlačítka zas horší ovládání. Barometrický výškoměr výhoda ale ANT+ senzory nepreferuji. Ty mám na hodinkách (Garmin FR935). Proto bych zase raději Garmin. Zaujal mě eTrex 32× nebo 22×, ale nikde jsem nezjistil jestli lze každý den po jízdě nahrát ujetou trasu na mobil do Garmin Connect. Spárování s mobilem bych proto viděl jako výhodu nebo možnost zálohování v terénu. Líbí se mi i vysoká výdrž, až 25h. Další adept je eTrex touch 35/25. Pokud máte zkušenosti s typy Edge nebo Oregon, klidně uvítám všechny poznatky a tipy. Díky

    0 0
    • larssen  

      Tady je když tak celkem dobrá cena na Edge Explorer Pro v rámci Black Friday: https://www.tsbohemia.cz/…d332806.html Jinde ho mají skoro o tisícovku dražší. Nemá ale barometrický výškoměr.

      0 1
    • Auditor  

      Asi takhle.

      Řekni si na co ji chceš používat primárně. Jestli víc kolo nebo pěší.

      Pokud se rozhodneš pro eTrex, na kole použít půjde, ale ne tak dobře jako zmíněné produkty řady Edge.

      Já díky geocachingu mám jen turisticky navigace (Dakota, Oregon – předtím eTrex aj) a nemyslím si, že v něčem ztrácím za řadou Edgě – krom velikosti. Jako tacháč mám hodinky (Enduro), na kole nemám potřebu se nenavigovat ze řidítek.

      S turistickýma dáš dlptp 2 dny cesty (kolo, chůze), na delší výpravu další dvě sady tužkovek v pouzdře (popř. je koupíš v trafice. Edge/FR musíš mít powerbanku …

      Je to spíě na tobě, viz první odstavec, co víc preferuješ.

      Mmmch, já to kdysi řešil taky, a vzhledem k hodinkám sáhnul po bazarové Dakotě 20 … a na „velký“ výpravy/kešování mám Oregona.

      0 0
    • t29  

      Tlačítka vs. dotykáč:

      • tlačítka se dají ovládat v rukavicích, za mokra, při drncání na polní cestě, furt stejně. Když si dáš eTrex vedle levé rukojeti tak můžeš přibližovat a oddalovat mapu aniž bys sundával ruku z řidítek.
      • dotykáč je zas lepší pokud zapisuješ název trasového bodu, u tlačítkového musím lítat joystickem po písmenkách a vždycky mě to vytočí. Zas kolikrát to člověk dělá mimo PC, žejo..
      • na 8 let starém eTrexu 30 mi odešla guma ze které jsou ty tlačítka udělané, prostě zteřela a tlačítka se rozpadly. Další dva eTrexy v rodině jsou o 2–3 roky mladší a guma drží.
      • četl jsem na foru hodně stížností na (ne)kvalitu dotykové vrstvy u cyklopočítačů Garmin Edge (8**), například tu: https://www.bike-forum.cz/…edge-530-830#… (osobní zkušenost nemám)

      Odolnost:

      • když neřeším displej a tlačítka, občas se stane že se uvolní „simlock“ co drží paměťovku, při vyměňování baterek bacha ať si ji nevysypeš do potoka.

      Paměť:

      • Záznam eTrex 32× má omezení na 10 tisíc bodů, zatím se mi to nepodařilo za jeden den naplnit (150 km silniční jízda s automatickým nastavením zabere cca polovinu paměti). Můžeš si nastavit aby se body zaznamenávaly podle času (např každých 30 s, pak by do limitu vešlo 83 hodin) nebo vzdálenosti (např. každých 100 m, pak by do limitu vešlo 1000 km).

      Connect:

      • Používám eTrex 32× „postaru“ tzn. s PC a programy MapSource nebo BaseCamp, a trasy si archivuju jako gpx soubory v PC, Connect vůbec nepoužívám. Do programu Garmin Express, který je zodpovědný za nahrávání dat z PC do Connectu, se eTrex vůbec nepřihlašuje a předpokládám že s mobilem se nedomluví, stejně tak se asi nedomluví s radarem Varia, pokud bys o něm někdy uvažoval.
      1 0
      • milan.v  

        K té kvalitě dotykové vrstvy u poslední generace dotykových Edge 830/1030 Plus = je to blábol, chová se to bez problémů a oproti předchozí generaci to je úplně někde jinde… To v tom vlákně ostatně píši také a hodně lidí to potvrzuje…

        0 0
      • zbartos  

        Taky se mi před pár měsíci po 8 letech udělaly díry v ochranné gumě v místech na levém boku, kde mačkám tlačítka přiblížení a oddálení. Náhradní ochranný gumový kryt na e-trex 30 je možné ještě stále sehnat za cenu cca 1800 Kč.

        0 0
    • jiri.kostinek  

      Používám eTrex 20 a upozornil bych na několik věcí (hádám, že i u novějších –32, 22 to bude obdobné): max délka trasy cca 250km, sice lze gpx nahrát i delší, ale v reálu právě po cca 250km čára na obrazovčičce zmizí. Dá se to řešit dobrou přípravou, gpxko rozsekat při plánování na menší kusy a doporučuji dobře pojmenovat úseky protože po 250kilech už člověk jaksi neví co bylo track3, track4 atd. Další malér je dostupnost map, resp. jejich cena. Od té doby co http://garmin.openstreetmap.nl/ funguje na hovnajs je třeba poměrně dost kreativity. Co se týče výdrže, celkem dost to jde ovlivnit volbou baterií a samotným nastavením přístroje. Dotykáč, nebo nedotykáč je dle mýho osobní preference.

      Tady je docela dobrej odkaz kterej může pomoci při rozhodování: https://www.1000miles.cz/…igacni-ninja

      1 0
    • 2sistem  

      Tak řada Edge je vyloženě cyklistický computer, ale já vyloženě senzory rychlosti, kadence či tep nepotřebuji. Ty mám spárovaný s FR395 a chci vyloženě navigaci. Vytvořit trasu v PC, nahrát do navigace a jít/jet. Ujetou nebo ušlou trasu nahrát zpět do connectu. Proto spíše koukám na outdoorový. Chodím na celodenní výlety a chystám se s kamarády i dál na kolech na celý víkend. A časem bych rád zkusil míle, takže primární je pro mě výdrž, klasický baterie, ovládání i za nepříznivého počasí, odolnost, záloha dat.

      0 0
      • Jezevec70  

        Mám starého Oregona 300 a používám ho podobně jako chceš ty. Jen jezdím i na delší dobu, i týden, občas i dva. Za mě výhoda jsou tužkové baterie. Se sadou kvatilních vydržím i dva dny (2× 7–8 hodin jízdy). Záleží jak máš nastavené podsvícení a kolikrát navigaci aktivuješ. Nevýhoda je, že displej je běžně vypnutý a tak se může stát, že přejedeš odbočku. Ideálně by to chtělo něco, kde bude pořád svítit šipka nebo to aspoň zapípalo když je odbočka.

        Na stránkách Garminu ale už řada Oregon není. Zřejmě už se jen doprodává.

        Kamarád před nějako dobou Oregon koupil, už nevím jaký model (750?), ale pořád na něj nadával, že mu zamrzal a byl dost nespolehivý.

        Taky uvažuji o nové navigaci, ale eTrex se mi zrovna nelíbí a jiné outdoor modely taky ne. Navíc už jsou docela drahé.

        0 0
        • tsunami  

          etrex nebo gpsmap má dobrou výdrž bez nutnosti vypínat displej, stačí jen vypnout podsvícení (vozím čelovku, tak mi podsvícení nechybí ani v noci).

          0 0
          • 2sistem  

            Některý navigace od Garminu upozorní před odbočkou, ale nevím jaký. Pokud bych jel za tmy, tak určitě s čelovkou.. Podsvícení bych určitě vypnul kvůli výdrži. Ale jak jsou na tom se zálohováním ujetých tras v terénu? Pokud bych se odhodlal jet míle, pak určitě potřebuji mít uložené ujeté trasy. A potřebují aby zadaná trasa v gpx byla více než 1000km.

            0 0
            • t29  

              Zadanou trasu roztrhej na etapy.

              0 0
              • Jezevec70  

                Přesně tak. Když plánuju, tak mám trasu na každý den uloženou samostatně. Stejně tak si můžu večer uložit, co jsem za den ujel.

                0 0
                • 2sistem  

                  Ano, určitě je to i lepší si dlouhou trasu rozdělit na kratší. Ale na mílích nikdy nevíš kolik za den ujedeš..

                  0 0
                  • tsunami  

                    Ale na Milich nemas problem mit trasu po 150km narezanou a jak dojedes na konec jedne etapy tak proste vyberes v navigaci dalsi. Casu na to mas opravdu hodne :-)

                    2 0
            • tsunami  

              Pípnutí před odbočkou při navigaci z gpx stopy dělá třeba edge830, gpsmap/etrex to neumí (aspoň ty pár let staré verze, nevím jak dnešní).

              Míle zajedeš jak podle edge tak podle etrexu. Akorát na pěší turistiku je ten edge k prdu. Po ČR nosím na turistiku telefon, do zahraničí beru gpsmap (muj 62stc je funkcne prakticky to samé jako etrex, jen jiné pouzdro).

              Etrex zaznamenava stopu standardne porad do jednoho souboru (aktualni stopa) i kdyz nenavigujes, proste jak je zapnuty a jedes… proto tam je moznost archivace kazdy den, kterou vsichni pouzivaji.Etrex pak ten den urizne a ulozi do archivu na kartu. Edge zaznamenava jen kdyz mas spustenou aktivitu, stejne jako hodinky co mas a umoznuje poslat pres connect na web.

              Pokud se odhodlas jet Mile, tak mrkni na web 1000miles, maji tam clanek o gps vcetne seznamu tech co lidi pouzivaji a jak je nastavit pro dobrou vydrz.

              0 0
          • Jezevec70  

            Jenže já dost blbě vidím, takže podsvícení se hodí. Hlavně když svítí na displej sluníčko, tak na něm moc vidět není. Ale snad je to u nových přístrojů lepší, než na mém starém, už notně poškrábaném.

            0 0
            • tsunami  

              Spatny zrak nemam (zatim), tak nemohu srovnavat. Ale edge 830 je na slunicku videt suprove a s gpsmap62 mivam spis problem jak zajedu ze slunicka do lesa nez si oci zvyknou. Ta tlacitkova verze udajne mivala lepsi viditelnost displeje, protoze na nem nebyla dotykova vrstva.

              0 0
    • Enron  

      Mám etrex 30, jel jsem s tím Míle, výdrž baterek cca 2ks/1,5–2 dny. S mobilem to myslím párovat nejde, nevím jak ty novější verze. Jsem s tím spokojenej, vyhovuje mi ta jednoduchost a dobrá výdrž (s lithiovýma baterkama).

      1 0
      • 2sistem  

        Takže jsi ujeté trasy za den, ukládal do paměti navigace? Je pravda že do svých FR935 mohu ujeté trasy ukládat a přes Bluetooth posílat do Connectu. Na mílích co jsem četl musíš ujeté trasy doložit jinak diskvalifikace, což je docela přísný. Proto bych vybral navigaci i pro takovýto závod. Nechci utrácet 10t a víc a eTrexy se dají kolem 6t pořídit. Stačí 22× nebo touch 25, popř. 32× nebo touch 35? Jestli tlačítka nebo dotyk, jsem ještě na vážkách. Co na ty dotyky nějaký kryty do deště?

        0 0
    • Enron  

      2sistem: Ano, do paměti navigace. Mám nastavené automatické ukládání na konec každého dne, eventuálně je možná to ukládat ručně. Trasu ti kontrolujou v půlce a na konci po dojetí. Já dotykáč nechtěl, tlačítkový ovládání mi přišlo lepší (a levnější), ale kamarádi to spokojeně jezdí s dotykovýma. S těma já nemám zkušenost. Zároveň si někdo dělal tu zálohu třeba v hodinkách, kdyby něco.

      0 0
      • 2sistem  

        Super, díky. To jsem i tak myslel, si pro jistotu ukládat ujeté trasy do hodinek. Každopádně se taktéž přikláním k tlačítkům, jen přemýšlím jestli eTrex 22× nebo 32×. Ten výškoměr určitě lépe počítá km a nastoupané metry ale ANT+ senzory nepotřebují. Jak jsem psal, vše mám do hodinek. O to víc, zase žerou hodinky, které stejně musím nabíjet přes USB, takže hospody a CP.

        0 0
        • Enron  

          Hospody, CP, powerbanka.

          0 0
          • 2sistem  

            Hodinky na UltraTrac by měli vydržet déle. Nezkoušel jsem, protože mé aktivity trvali prozatím max. 7 hodin a hned jsem po příchodu dobil. Vypnout optic a senzory.

            0 0
    • MatS  

      Mam doma stary Garmin eTrex Vista, malo pouzity, neodreny, gumy jak nove. Ma to pro nekoho cenu, nebo to uz je spis do sberneho dvora? Mam k tomu i drzak na riditka. Jsou v tom i stare topo mapy. Leta uz ho nepouzivam. Neberte to jako bazar, spis se chci poradit, jestli to ma vubec cenu a nekdo by to vyuzil.

      0 0
      • t29  

        Jestli je pořád 100% funkční tak určitě poslouží na kešky, cykloturistiku nebo něco podobného.

        0 0
        • MatS  

          Diky. Je jak nova. Asi ji nabidnu zde na bazaru. Pokud by mel nekdo zajem, tak mi napiste SZ.

          0 0
    • 2sistem  

      Díky za tipy. nejvíc se přikláním k eTrex 32×, ale trochu mi vadí display pouhých 2,2". Jak jste s tím spokojený? Je to dobře vidět?

      0 0
      • Enron  

        Jo v pohodě. Větší displej je sice vidět líp,ale já s etrexem neměl problém.

        0 0
        • jiri.kostinek  

          Ono taky záleží kam navigaci člověk dá. Mě se na ni třeba blbě kouká, když ji mám na představci, ale když ji dám na hrazdu, tak už je to dobrý.

          1 0
          • Enron  

            Mě se na představec nevejde, takže ji vozím na řidítkách. Letos povezu nejspíš poprvé hrazdu, ale tam jí asi nedám, mám pocit, že by vadila rukám. Ale uvidíme, jestli to dokážu nějak vymyslet.

            0 0
            • jiri.kostinek  

              Mám to na hrazdě přimontnutý podobně a ničemu to nevadí, akorát to chce s sebou vozit ruličku el. pásky. Což stejně vozím.

              2 0
              • Enron  

                To nevypadá špatně. Zkusím to taky vymyslet, mám akorát ty nástavce výrazně dál od sebe.

                0 0
                • jakub_kencl  

                  Mám je taky dál od sebe, tak jsem tam kolmo vetknul al. trubku s omotávkou a na ní přidělal nahoru navigaci a dolu světlo.

                  1 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.