• Fredos

    Zdravím,

    Zajímalo by mě jak Vám dlouho vydrží Goretexka(skoro nová) moknout aniž by nasákla? Mám Bundu z Goretex active a max do hodinky je komplet napuštěná, vodu na tělo samo nepustí ,ale už to moc pohodlný není. Tak trošku jsem čekal že za ty peníze to vydrží celý den moknout a potom ji bude stačit jenom „oklepnout“, jenže ten efekt ji vydrží opravdu chvilku. Tak nevím jestli mám jenom přehnané nároky nebo je něco špatně.

    PS: Zkoušel jsem přežehlovat, pral jsem už i ve spec. připravku.

    0 0
    • MirosPikos  

      I ve speciálním? Znamená to, že si to před tím pral v jiném? Možná by to mohl být důvod, proč nejsi spokojený. To samý žehlení. Chce to pečlivě číst instrukce výrobce.

      0 0
      • Jakobo  

        Tak ono je taky otazka, kolik takove specialni praci prostredky stoji, ze. Jestli po 3 vyprani neni levnejsi koupit novou bundu. Tento tyden jsem si koupil ve velke sleve membranovou bundu Vaude Spray a rozhodne ji v Nikwax prat nebudu. Je mi jasne, ze tvoje odpoved a odpoved vyrobcu bude, ze pak si nemam kupovat takove obleceni. Jenze je potreba zustat pri zemi. Jednak to vychazi sakra draho a taky je to hodne neprakticke.

        0 0
        • ememem1  

          a navyse je realita taka, ze tie specilane prostiredky nemaju prakticky nijkay efekt. staci bezny prasok a jemnejsi program v pracke.

          0 0
          • dusek.vl  

            Prášek zůstane v porech bundy a je tím pádem po goretexu. Asi stejně, jako kremovat gor. boty normálním kremem

            0 0
            • ememem1  

              nemal by si verit tym reklamnym letakom. mal som od sponzorov prve gore veci ked vacsina ani nevedela ze nieco take existuje a nic take som nepozoroval. pravdu povediac som ich ale dotrhal vzdy skor jak a stihli pory upchat.

              0 0
              • Fredos  

                A co detergenty? Zvyšují nasákavost textílie a to my nechceme ne? Spec přípravky by je obsahovat neměly. Sem někde čet..:)

                0 0
                • ememem1  

                  musel som sa pozriet co to slovo znamena :-) . a ci zvysuju netusim. ja z praxe taku skusenost nemam ale je pravda z eveci dost rychlo nicim tak mozno to upchat nestihli.

                  0 0
              • dusek.vl  

                Je to více než patnáct let, co jsme je fasovali jako novinku v armádě a tuším, ze pár tehdejších kolegů vytvořilo z goretexu „super plastenku“

                0 0
        • scret  

          idealni jak si zku.vit novou bundu:) pak nechapu, proc sis ji koupil:)

          0 0
          • Jakobo  

            Ty se na to divas jinak, jsi denne v kontaktu s dovozci, slysis jejich doporuceni, pribehy nespokojenych zakazniku atd. Je to jak vysvetlovat tady na BF, ze cerne spalky na XT brzdach, ktere nekdo draze koupil zerou rafky a proto musi investovat dalsich 600 do koolstopu. Pro vetsinu lidi je to draha bunda a jelikoz vyrobce prisne neuvadi, ze vyrobek se musi prat tak a tak jinak prestane fungovat, tak malokdo tu ‚doporucenou‘ udrzbu bude dodrzovat.

            Mimochodem jestli jsem to dobre pochopil, tak ta udrzba je tak slozita, ze je nad sily vetsiny smrtelniku a skutecnou udrzbu ovlada jen par vyvolenych za cenu obrovskych utrap. Do dnes jsem nevedel, ze predtim nez muzu prat Gorac musim prve pustit pracku na 60 'C na prazdno a pak teprve prat bundu. Bunda se musi impregnovat, kdyz uz neni mokra, ale jeste ani sucha, dale vyzehlit pres dvojity kapesnik a cekam, az se tu objevi zminka o ritualnich tancich kolem prkna. Fakt zlata teplakovka :-)

            Samozrejme v sebelepsim sypkem prasku synteticke materialy neperu, vim, ze tam jsou nejake nerozpustne zeolity, ktere se pak usazuji, pouzivam tekute prasky. Tu Vaude bundu zkusim prat minimalne a sehnat nekde ten doporucovany Nikwax, to jsem teda po precteni vlakna ochoten udelat.

            0 0
            • scret  

              ja uz jsem z toho davno vypadnul, dnes delam uplne neco jinyho:) ale vetsina veci neni zadna veda, ale jen pouzivani selskeho rozumu a logiky…

              ja osobne treba pracku nevyplachuju naprzadno… Kdyz si koupim nejakou bundu, tak ji co nejdyl udrzuju cistou, abych nemusel prat… samozrejme se nekdy neda…:)

              Jinak jak jsem psal niz, nemusej se vyhazovat tolik penize, na netu je navod, jak si udelat funkcni gel z mydla z jelena… apod.

              0 0
            • Paja  

              Praci prostredek od Nikwaxu je dost drahy, Sportwash od Atsko se da koupit i v jednotlivych davkach v malym pytlicku (oproti velkymu baleni je to samozrejme nevyhodne, ale pokud v tom chce clovek jednou za rok vyprat gtx bundu a gate, je to asi nevyhodnejsi reseni)

              0 0
        • goofy  

          Tak určitě.. Výrobci bund mají kartel s výrobci prášků, aby z nás vysáli všechny peníze. :-) Dělej si jak chceš, ale myslím, že 250 kaček na 2 – 3 roky je pakatel. Pokud jsi nechtěl funkční bundu, tak sis ji ani nemusel kupovat.

          0 0
          • Smazaný účet  

            měl jsem od Tilaku první model GTX bundy Raptor. V tý době žádný speciální prášky nebyly a jediný co mi k údržbě říkali bylo, neper to v aviváži.. Bunda sloužila dlouho a fungovala, zase bych z toho nedělal raketovou vědu.

            0 0
            • ememem1  

              presne tak.

              0 0
            • goofy  

              Tak určitě to jde vyprat ve všem. V tom spešl prášku máš akorát zaručeno, že to žádné svinstva neobsahuje… To je tak vše. A jelikož peru bundu tak max 2× za rok, tak ho mám na věčnost…

              0 0
            • scret  

              tak pokud chce clovek usetrit, muze si udelat gel z jelena… Bude taky fungovat a je to levny. Za me rozhodne lepsi, nez klasick.prasek. Ty maj v sobe aobcas belidla a i samy o sobe avivaz…

              0 0
          • krabica  

            Perwoll Sport and Active je na membrány a stojí tolik co jiné gelové prášky, takže žádný problém.

            0 0
            • Delkim  

              +1

              používám taky, v akcích se dá koupit litr i pod 50 Kč…

              0 0
            • Jimm22  

              i ja používam, v akci 3l za kilo. Peru v tom všechno sportovní pradlo

              0 0
    • goofy  

      Jak je stará? Kolikrát praná?

      0 0
    • scret  

      jak pisou kluci prede mnou, v cem jsi pral od zacatku?? Dale je vhodny zakoupit impregnaci.

      Vetsinou rady typu, vyprat ve „specialnim“ prasku a impregnace sama nastartuje, nefungujou.

      Se zehlickou bych byl taky opatrny… GTX nema moc rad teploty nad 40 st.

      0 0
    • Bat_CB  

      Membrána není z vrchu, takže vrch samozřejmě nasáknout může. Píšeš, že na tělo to nepustí, takže myslím, že je to normální stav (dle toho z čeho je vršek) a vylepšit jej můžeš impregnací toho vršku. Na kolo gtx bundu nemám, ale na motorce mi nasákne hezkých pár kilo:) Ale k tělu nepustí…

      0 0
    • Fredos  

      Teď už praná dvakrát a bude mít k roku, vždy v grangers a před praním jsem pračku pustil naprázdno aby se vypláchla. Nikdy jinak. Přežehlit přes utěrku na nízkou teplotu. Přesně podle rad výrobce. Se mi to trošku nezdálo už od nové. Ale moc jsem to neřesil, vodu nepustí a před tím jsem s GTX zkušenost neměl. Teď mě to hlodá že jsem možná měl. Když jsem to zkusil chvilkově pod sprchou tak paráda, ale venku se hned začínají dělat mokré fleky. Když prší trošku víc tak zhruba do hoďky jízdy byla skoro komplet.

      0 0
      • scret  

        impregnace se normalne setre oterem… Kup impregnaci na GTX a neres… Osobne doporucuju strikaci…

        0 0
        • ememem1  

          pokial vrchna vrstva nad membranou spolieha na impregnaciu a nie na tkanie ako take je to o nicom, impregnacia je zachvilu prec a obnova draha.

          0 0
        • Fredos  

          To mi asi stačí vědět, čekal sem asi hodně. Řešit to nebudu. Hlavní že vodu nepustí na tělo.

          Tu stříkací impregnaci aplikuješ i na čerstvě nepranou bundu? To asi né ne? Bo po vyprání to už IMHO nemá moc smysl když je impregnace v prac. prostředku.

          0 0
          • goofy  

            Záleží, jakou impregaci výrobce použije a jak často bundu používáš a pereš. Co jsem měl to čest, tak mi to vydrželo tak dva roky.

            0 0
          • scret  

            impregnace v prac.prostredku – to je spis takova urban legend, kterou obcas pouzivaj nektery prodavaci…

            Kdyz se nad tim logicky zamyslis, je to blbost… Prasek ma tu bundu vyprat a nedokazu si predstavit, jak by umel udelat vzapeti jeste vlastne opacnou funkci:)

            Takze cerstve vyprat a pak ne cistou bundu naimpregnovat. Napr. Nikwax muzes i na mokrou, prtze je na bazi vody…

            0 0
            • Fredos  

              Tak oni to na tom grangers píšou. A taky že se ani nemusí přežehlit což by po nějakou tu dobu mělo stačit na obnovení impregnace z výroby. To mi přišlo zvláštní. Jinak myslel jsem že je všude DWR a že si Goretex hlídá kvalitu a tudíž výrobky s Goretex od jakéhokoliv výrobce budou splňovat nějaké standardy kvality.

              0 0
              • scret  

                tak pise se lecos, praxe je ale takova, jakou pisu..:)

                0 0
    • ememem1  

      ono je dost podstatne z coho je ten vrchy material pod ktorym je membrana. kedysi to gore dost kontrolovalo komu to preda a jak vyzera finalny vyrobok, jak to je dnes neviem. a ked je ta vrchna vrstva shit tak to „funguje“ ako popisujes.

      0 0
    • djx  

      Problém s impregnací jsem též docela dlouho řešil u své GTX Paclite Shell bundy, a finální result tě asi úplně nepotěší…

      To, co popisuješ, není problém membrány, ale tzv. DWR úpravy svrchní tkaniny, která po vyprání šla do … háje… Tím spíš, pokud jsi to pral v nějakým obyčejným prášku/gelu. Na netu jde snadno dohledat, co v té tkanině nastane a proč to najednou začne chlastat vodu – a tím, že je svrchní tkanina mokrá, tak membrána nemůže dýchat, a i přesto, že nepropustí vodu, tak se propotíš zevnitř jak v pláštěnce.

      Vyzkoušel jsem cokoliv, ale obnovit DWR do podoby, jaká je z výroby při zakoupení nové bundy, se mi nikdy nepovedlo (diskutoval jsem to s hodně lidma, a s postupem, jak obnovit dokonale DWR úpravu, zatím nikdo nepřišel). Resp. pod tekoucí vodou se zdá, že DWR funguje skvěle, ale v silným dešti je otázka chvíle, než DWR povolí a tkanina začne chlastat vodu, a to je problém.

      Smutný je taky to, že každej pitomej sprej stojí 200–300 Kč, a výslednej efekt je dost sporadickej. Důležitý je o tu bundu pečovat průběžně, pokud možno vůbec neprat, a pokud jo, tak opravdu v něčem, jako např. Atsko SportWash, a poté celou bundu přežehlit na dvě (!!!) tečky (ideálně přes něco – plínka, utěrka, každopádně je to dost mravenčí práce, kdo si to někdy zkusil). Zdá se to být brutální, ale ta tkanina to fakt snese a té DWR to hodně pomůže. Pokud ani to ne, pak kopmlet nastříkat tímto – Atsko Permanent Water Guard a ještě za mokra to vyžehlit do sucha. A pokud ani to nepomůže, tak klasická impregnace, jako je např. Atsko Silicone Water Guard .

      Hodně záleží na tom, jak zničená ta DWR je. „Špatný“ vyprání ji dokáže odrovnat opravdu natrvalo a nikdy se ji už nepodaří obnovit do původního stavu, chce to o ni pečovat opravdu průběžně, ale časem stejně bude degradovat, vyhnout se tomu nedá… Proto za mě raději levnější bundu a po pár letech novou, než bundu za 20 000,–, protože ten výsledek bude časem stejnej…

      Ohledně ucpání pórů GTX membrány – jo, to je druhá věc, která by znamenala výraznou ztrátu prodyšnosti, ale opakovaným vypráním v klasickým Atsko SportWash by se většina toho bordelu měla dostat pryč, takže tohle bych neviděl jako až tak zásadní problém. Zásadní je problém s DWR, protože bez dobře fungující DWR je membrána k ničemu a je už skoro lepší mít na sobě obyčejnou pláštěnku, ta aspoň nechlastá vodu… ;-)

      0 0
      • 01carbon  

        Byl bych opatrný „žehlička na dvě tečky“ může být na jedné žhl 60stC a na jiné klidně 220stC

        Sušička v poho

        0 0
      • Fredos  

        Lehce nespokojen jsem byl i u nové. A jak jsem psal, potom vypráno ve vypláchnuté pračce v grangers a přežehleno, neudělal jsem nic co jsem si před tím několikrát neověřil. Ale stejně to vydrží jen chvíly. Zajímavé je, že na černých částech bundy to funguje lépe. Hlavně se potom cítím mokrej ikdyž nejsem jak nasákne, tak je to takový nepříjemný.

        0 0
    • 2130R  

      zehlit???

      jen to ne…existuje specialni ipregnacni sprej a po kazdem desti je treba gore tex imregnovat,ne­promokavy neni jen ma velkou odolnost vuci vode

      na celej den je lepsi mit levnou plastenku…

      0 0
      • djx  

        Žehlit? Právě, že ano, byť se to zdá sebepodivnější! :-)

        Doporučuje to přímo výrobce – jestli máš bundu s membránou GORE-TEX, mrkni se na štítek zevnitř, co je tam uvedeno… ;-)

        http://www.gore-tex.com/…r-repellency

        http://www.gore-tex.com/…instructions

        0 0
        • Delkim  

          hmm tak konečně kromě ponožek jiná užitečnost sušičky :)

          jinak zajímavé info, při praní minimum otáček a neprat s hodně špinavým prádlem

          0 0
          • djx  

            Mne susicka nepomohla vubec, jediny, co zabralo, bylo prave to zehleni… :)

            0 0
            • goofy  

              Žehlení se strašně bojím, ale někdo mi doporučil fén. :-)

              0 0
              • scret  

                to jsem byl zrejme ja:) ja to tak praktikuju obcas..

                0 0
              • djx  

                Fén jsem zkoušel taky, a bez výsledku. Jak už jsem psal, jediný účinný bylo žehlení – nejspíš díky teplotě, protože „dvě tečky“ odpovídají cca 150°C (!!!) :-)

                Jestli se toho bojíte, zkuste přežehlit jen kus té látky, někde, kde to není moc vidět… :) Zajímavý je, že při nižší teplotě je to skoro zbytečná práce, chce to skutečně ty dvě tečky… :-)

                0 0
            • krabica  

              Mně sušička funguje – nastavuju vysokou teplotu.

              0 0
        • 2130R  

          na snb a lyze mam jen gtx bundy,kalhoty i ,pak na behani boty( scott,burton,sa­lomon…tak i quick) pouzivam pod ne chranice a spodni vrstu…tu peru…

          jinak impregnuji vzdy po jezdeni ve snehu …i v prasanu kdyz jezdim pokolena…nikdy jsem s tim problem nemel,ale nezehlil jsem,ono ale snih neni voda…takze tak

          0 0
    • tromboonen  

      Ja mel za to a ve vsech clancich i navodech se to pise, ze bezne pripravky hlavne snizuji prodysnost, tedy ucpavaji ty pory pro paru smerem ven.. peru vsechny membrany co maji byt prodysne vcetne windstopperu obycejnym mydlem s jelenem, bud nastrouham, nebo se da koupit uz tekute… myslo by to ucpavat nemelo… v pracce je vetsinou prasku dost i kdyz jej tam clovek neda – projedu jedno kolo na 60 naprazdno, ale nejradsi to jednou za cas nahazim ve velkem do vany spolu s mydlem a pustim tomu virivku (ktera je jinak na dve veci, ale vetsi veci pere dokonale), pak proplachnu v ciste a mekke veci vyzdimam v pracce, gore igelitove veci a veci na more necham jen odkapat a pak vysusit..

      Repelenty trochu pomuzou kdyz je to unaveny, ale odolnost proti vode co tam neni tomu nedodaji a stoji ranec, taky jsem od nich upustil..

      0 0
      • scret  

        bezne prasky nejen ze snizuji prodysnost, ale taky jsou az moc agresivni a dokazou prave smyt okamzite tu prvni impregnaci z fabriky…

        0 0
    • -b-n-x-  

      Se v tom vsichni valite v hnoji nebo co? Ja snad nikdy zadnou svoji bundu nepral a neprislo mi, ze by to nejak vadilo.

      0 0
      • scret  

        zkus v tom nekdy vyrazit ven a nedejboze treba do prirody:))

        0 0
        • -b-n-x-  

          Tak do prirody je nejlepsi stejne mit nejakou maskovaci a na te zase tu spinu nevidis :-)

          0 0
      • nitraq  

        Lyžařská bunda… v tý se jezdí na sněhu a sníh je co? Sníh je bílá voda, takže čistota čistoskvoucí… a jak je po třech letech ušmudlaná. I když je fakt, že na jedovatý žlutozelený to je všechno vidět víc než třeba na tmavě modrý.

        0 0
        • -b-n-x-  

          Dobry vyber barvy. Myslim, ze se ted trochu vraceji barvy z osmdesatek :-)

          Jinak ja posledni roky jezdil v bile maskacove a i bilych kalhotech a problem se spinou jsem nezaznamenal. I kdyz manzelka nekdy tvrdi, ze uz to ciste neni :-)

          0 0
          • nitraq  

            Ta bunda taky není extra špinavá, ale zblízka je prostě vidět, že to není žádná novota. Myslím, že barvičky z osmdesátek se aspoň na kole vrací už pár let a trend poslední doby, kterej se mi extra líbí, je „barvy ladí tím, že to vůbec neladí“:))

            0 0
        • Jakobo  

          Jeste horsi je ledovec, sel jsem po nem jen jednou, ale tak zasmykany jsem snad jeste nebyl. Provaz, ktery se soupal po lede byl uplne cerny, dotknout se jej znamenalo cerne ruce a smir na obleceni, ktery ani nesel vyprat. Rikali jsme tomu 1000 leta spina, ikdyz nechapu, kde se ta spina bere. Pro bnx doporucuju australsky kabat olejak, ten se zasadne prat nesmi.

          0 0
      • 2130R  

        presne

        0 0
      • Fredos  

        Prát se má už jenom kvůli agresivnímu potu..

        0 0
        • djx  

          To je právě ono – i pokud je bunda relativně čistá, tak ten pot z toho chce časem dostat, tzn. praní se člověk tak jak tak nevyhne, pokud chce udržet tu GTX membránu funkční. To je nevýhoda tohoto typu membrány, protože je porézní (a obsahuje tak póry, které se mohou časem ucpat a membrána tak přestane fungovat).

          Něco do sebe tak mají určitě neporézní membrány, jako BlocVent, VIVA-Tex, Gelanots atd., který fungujou na jiným principu, a díky tomu se v membráně žádné póry nemohou ucpat… :-) A parametrama (vodní sloupec/prodyšnost) se GORE-TEXu vyrovnají… (!)

          Já když z hlediska funkčnosti porovnám porézní a neporézní membránu, konkrétně GORE-TEX Paclie Shell a VIVA-Tex, nepozoruju tam žádný zásadní rozdíl. Ani v prodyšnosti, ani v nepromokavosti…

          0 0
          • -b-n-x-  

            Ja ti nevim, podle me to proste moc resite.

            0 0
          • scret  

            jinak abych doplnil, ono tolik nejde ani tak o to ucpani poru, ale i o ten agresivni pot, spinu, tuky a vsemoznej bordel, kterej nam jde z tela… Lidi tady resej, ze jim agresivni pot rozezere gumicky u bryli za pul roku a bundu by neprali klidne 5let:)

            Samozrejme zalezi jak kdo a kolik tyhle veci pouziva.

            Ja osobne taham membranu az kdyz zacina vylozene chcat, jinak je v baglu…

            0 0
            • krabica  

              Variantu moc neprat jsem už zkoušel a kolem krku se mi pak membrána odlepila od svrchní látky a podlení švů šlo taky k čertu. :-(

              0 0
              • -b-n-x-  

                A kdybys to pral, tak se odlepila drive :-)

                0 0
              • Jimm22  

                jednou jsem si vypral dost drahej bagl s lepenejma švama a pak jsem celej den stravil s chemoprenem v ruce abych ty švy zase přilepil, bo ten bagl se rozpadl na jednotlivy dily :)

                0 0
                • krabica  

                  To podlepení švů jsem opravil lepidlem na textil, ale bundu už používám jen tam, kde snadno může přijít k úrazu, jinak mám už novou.

                  0 0
      • RomanH  

        Bohuzel staci jit na horach do zakourene koliby.

        0 0
      • krabica  

        Takže neprat? :-D

        0 0
        • Delkim  

          pod sprchu?

          0 0
        • -b-n-x-  

          Takze stejny pripad jako se s tim valet nekde v hline/hnoji :-). No, mohlo me to napadnout, ze na bike-foru bude takovych lidi hodne :-) Moje chyba.

          Asi kdybych vydelaval hodne, tak bych taky vozil neco typu GoreTex. Takhle ovsem na sebe nahazim jen nejake hadry, u kterych se pocita s velkym zaspinenim. Nicmene i tak by mohla celkem fungovat vyse zminena rada Delkima se sprchou.

          0 0
          • krabica  

            Proč bych neměl používat Goráčovou bundu, když ji mám? To by pak teprv byly vyhozené peníze…

            0 0
            • -b-n-x-  

              Mne rodice ucili, ze kdyz jdu delat neco u ceho se zaspinim, nemam si brat treba oblek.

              Pro me osobne je goretexka neco lepsiho a drazsiho, a vadi mi, kdyz by odesla zbytecne drive kvuli tomu, ze s ni budu delat aktivity, u ktere se evidentne znici. Chapu, ze treba horolezci ji znici jeste drive, ale tam asi neni moc na vyber. Na mtb mi ovsem pripadaji vhodnejsi levnejsi varianty.

              Nechci se nijak hadat, chapu ze to je kazdeho vec a vyse popsane je jen muj pohled.

              0 0
              • blaf  

                tak ji nech ve skrini, tam vydrzi na veky ;)

                0 0
              • krabica  

                Evidentně ničí na kole? Jediné trvalé škody způsobila neidentifikovatelná špína ve vlaku a pád na ledě při pěším výstupu na Javorník, takže bych v ní neměl jezdit vlakem a chodit na hory?Zbývá jen ta skříň, civil a kolo. :-)

                Na ježdění do parku bych si jí nevzal, tam je to opravdu škoda.

                Každý bundu asi používáme jinak, já ji mám v batohu a vytahuju, až se zkazí počasí. Když je hnusně na začátku, tak většinou nevyjíždím.

                0 0
          • Fredos  

            Tak já jsem si třeba bundu koupil hlavně abych mohl jezdit na kole v dešti. A když prší tak je bláto:) Kolikrát sem vypadal i hůř. A jak píše nahoře Delkim hned jsem ji nepral, pouze si v ní dal sprchu:)

            0 0
      • jIrI___  

        Jak se na tvou přítomnost tváří spolucestující?

        0 0
        • -b-n-x-  

          Nijak, v kupe jsem se svou bundou sedaval sam.

          0 0
          • Jakobo  

            Z Crewe jsem měl oddělení sám pro sebe, ačkoliv vlak byl přecpán. Na každé stanici, kde jsme zastavili, lidé, když viděli prázdný vůz, vrhli se k němu. „Sem, Marie, pojď sem, tady je spousta místa.“ „Dobře, Tome, jdem tam,“ křičeli. Utíkali po nástupišti s těžkými zavazadly a strkali se u dveří, každý chtěl být už vevnitř. První otevřel dveře, vystoupil po schůdkách a zhroutil se do náruče muže, který stál za ním. Ostatní přišli, začichali, seskočili a natlačili se do jiných vozů nebo si doplatili na první třídu…

            Jerome Klapka Jerome: Tři muži ve člunu, Kapitola IV

            0 0
    • Bender382  

      Padlo toho tady hodně, ale není taky náhodou rozdíl v tom jaký goretex tam máš?

      Píšeš Active shell, který je na vysokou fyzickou aktivitu – nejvíc dýchá, na promokání je ale nejmíň odolný.

      0 0
      • Delkim  

        všechny ty membrány od Gore mají dle specifikací stejnou nepromokavost, myslím 28m vodní sloupec což je v podstatě absolutní nepromokavost

        kde jsi na tohle přišel? liší se tuhostí, prodyšností, odolností atd…

        0 0
        • Bender382  

          Někde jsem to četl, ale je možný že to byla blbost.

          0 0
        • goofy  

          Achtive shell by měl mít promokavost jenom 20m, právě kvůli té velké prodyšnosti.

          0 0
          • Fredos  

            To někde výrobce zmiňoval? Já sem nikde konkrétní čísla nenašel. Pouze 100% nepromokavost kterou Goretex garantuje. To by 20m IMHO nesplňovalo.

            0 0
            • goofy  

              Doneslo se mi to z docela informovaných zdrojů, ale kdo ví, jak to s těmi čísly přesně je. Každopádně jsou ty bundy nepromokavé a to je důležité. :-)

              0 0
        • scret  

          Active ma snizenou odolnost, ale i tak bohate dostacujici..:)

          0 0
      • jeffino  

        mám od tilaka něco takovýho( předchůdce stingeru), tedka jsem v ní běhal 2 dny v dešti cca výběh 35 min a bunda super, taky jsem jí měl na p100 a dost podržela.

        0 0
    • Fredos  

      Hodím sem trošku OT.

      Podařilo se Vám někomu roztrhat Goretexku? Díry jste napřed zašily a pak přelepily záplatou nebo stačí jenom záplata?

      A ještě se musím znovu zeptat na původní otázku:) Jak dlouho teda funkční DWR dokáže odolávat vodě? Jsem z toho teď takový rozpačitý. Bo pokud Goretexka nezvládne celej den nenasát vodu a dýchat i při spoustě otěru tak nevím jestli mi příště těch 6k zato stojí. Tak nějak jsem čekal špičkové vlastnosti.

      0 0
      • krabica  

        Už 2×, pokaždé jsem to jen zalepil záplatou a drží to.

        0 0
      • djx  

        Já použil toto – http://www.hanibal.cz/…epici-paska/#… – docela to drží, ale při vyprání bundy jsem většinu záplat už nenašel… :-) Asi by bylo lepší použít přímo něco festovnějšího od GORE…

        Ohledně odolnosti DWR – obecně to lze těžko říct… Co jsem tak četl názory spousty lidí, tak se kvalita DWR úpravy hodně liší výrobce od výrobce, výrobek od výrobku. Někdo tvrdí, že jeho bunda XY i po několika letech krásně „kuličkuje“, jinej zas, že po půl roce už mu DWR nefunguje vůbec… :-) Ono v celodenním dešti je opravdu lepší na sebe hodit nějakou pláštěnku/pončo, který tě schová i s batohem a udrží v suchu… :)

        GORE-TEX je dobrá membrána, ale podle mě dost předražená (je to světoznámá a profláknutá značka, asi podobně jako Red Bull), přitom se už na trhu objevila nová nanomembrána (od českýho výrobce), která, co se parametrů týče, předčí i GORE-TEX Viz http://www.nanomembrane.cz/

        0 0
        • Fredos  

          Spíš mi šlo o to jak dlouho „kuličkuje“ třeba i nová v jeden den. Nebo by prostě měla „kuličkovat“ a vodu nenasát bez omezení doby pobytu v dešti? Tak bych si to totiž představoval. S tím že po nějakém roce bude degradovat už bych počítal. Ale mě „kuličkovat“ vydržela zhruba hodinku i jako fungl nová.

          0 0
          • scret  

            u novy bundy mi vetsinou kulickuje treba cely den, ikdyz se priznam, ze celej den jsem nikdy v desti nesel… Vzdy alespon na nejakou dobu se umoudrilo…

            Tak jako tak se pod popruhama treba neco do svrchniho materialu bundy dostane, to je logicky…

            Kazdopadne mne trochu fascinuje, jak se tady krasne teoretizuje nad tim, jestli bunda dejcha kdyz je mokra nebo ne…

            Tak jako tak si na hory radsi vezmu kvalitni membranovou bundu nez nejakou „sragoru“ se zaterem, ktera nedejcha uz vubec…

            0 0
            • Fredos  

              hmhm, to sem to možná měl reklamovat. Škoda že pod sprchou fungovala úžasně..

              0 0
        • Fredos  

          Ta česká membrána vypadá hodně zajímavě. Už sem myslím o ní kdysi četl.

          Ale oblečení s ní bude na trhu asi až koncem roku.. A tak nějak nevěřím že bude levnější než Goretex, když udávají RET 0,0 třeba i při 30000mm+ vodního sloupce

          0 0
          • Delkim  

            no uvidíme, aby to nebyla náhodou nějaká „kachna“ připravená pro načerpání dotací nebo investic… ta společnost vznikla LETOS v dubnu…

            jinak papírově to vypadá fantasticky, až příliš dobře, no uvidíme, za tohle by i dvojnásobná cena proti Gore byla možná dobrá, kdyby to tak skutečně fungovalo!

            0 0
            • scret  

              jsem na to zvedavej, presne jak pises, papirove udaje jsou az moc dobre…

              0 0
            • Fredos  

              Aha jsem spíš četl o tomhle. http://www.nanoprotex.eu/produkty/

              Se mi to zdá hodně podobné. Liberec jak Liberec

              S tím nemáte zkušenost? Nanoprotex 3 RET menší jak 1.5 a 50000+mm vodního sloupce jsou taky lepší parametry než Goretex active (RET menší 2.0)

              0 0
            • Barak  

              Kachna to neni. Kámoš v tom dělá a ukazoval mi to pod nějakym elektronovym mikroskopem či co.

              0 0
              • Delkim  

                ale já věřím, že to existuje, tou „kachnou“ myslím uvedení do reálného světa ke skutečnému použití, tj. dostačující výroba vlákna (látky) k ušití oblečení

                nejen vlákno pod mikroskopem a ještě k tomu elektronovým :)

                0 0
                • Barak  

                  Není tu řeč o modulu pro let na mars, ale o kusu hadru. Pokud někdo přišel na správné parametry a už jsou i stroje na výrobu, neměl by být žádný problém.

                  0 0
        • tromboonen  

          píšoi tam, že je to v tom saku 100% „věruodolné“.. tak to asi bude dobrý..

          0 0
        • jIrI___  

          Můžeš zkusit jestli nemáš mezi známými někoho ve firmě, která se zabývá výrobou světel do aut. Používají se tam k odvětrání svítilny malé obdélníčky/kolečka z goretexu, které mají po obvodu takový samolepící proužek a drží to sakra dobře.

          0 0
          • Fredos  

            To měl být pro mě tip na záplatu?

            0 0
            • jIrI___  

              Přesně tak :). Je to normální kousek gore tkaniny (v případě kolečka průměr zhruba 10–20 mm) s nějakým fest dobře držícím lepidlem po obvodu. Jen mě napadlo, že problém by mohla být barva, vyrábí se to v omezeném množství barev.

              0 0
              • Fredos  

                Já stejně polepím černou. Origoš mají stejně jen ve 4 barvách a pochybuji že mají zrovna můj odstín modré. Škoda že toho známého nemám, by mě to docela zajímalo.

                0 0
      • tromboonen  

        Ja nevim, nejsem zenska, tak nemuzu odpovidat..

        0 0
      • 01carbon  

        http://www.hudy.cz/…it,4371.html

        a jistě i jinde než jenom v HUDY

        0 0
        • Fredos  

          Tak záplatu si najít dokážu, šlo mi o to jestli napřed zašít.:) Někde sem četl že to někdo dělá..

          0 0
          • 01carbon  

            Doporučuji přečíst popis u té „záplaty“. Nic o šití tam není. Ale je tam zmíněno přežehlení. Na www mcnet je to také popsáno. Včetně obnovy dwr a i jiných problémů :-)

            0 0
            • Fredos  

              Ten web konkrétně prosím? podle www mcnet jsem nic nenašel. Dík:) Jinak že to tam není psáno neznamená že to nemůže být dobrý nápad. ;-)

              0 0
              • 01carbon  

                ale najít to není tak těžké :-)

                https://www.mcnett.com/…c-repair-kit#…

                je tam i spousta how to do it – repair guide

                0 0
                • Fredos  

                  Jsem lajdácky googlil jenom mcnet:D Díky

                  Jsem se tam třeba dozvěděl že se má bunda ještě mokrá vyžehlit do sucha. Já sem to žehlil jenom tak chvilkově a opatrně tak třeba to che prostě více tepla po delší dobu. V sušicčce to nechávají minimálně 45min na max povolenou teplotu. Mi teď svitla trochu naděje. Budu ji teď prát a lepit tak vyžehlím do sucha a třeba budu rázem spokojenější:)

                  Pak jsem se třeba dozvěděl že se určitě nemá používat silikonová impregnace, kterou výše někdo doporučoval.

                  0 0
      • scret  

        mam pripadne doma jeste nekolik barev zaplat na GTX… kdysi jsem je koupil a zatim nevyuzil, tuk tuk:)

        Tak pripadne mejl…

        0 0
    • gargamel  

      Využiju aktuální téma k dorazu. V tašce se mi na gtx budu vylila ústní voda. Na zádech byl flek. Opláchl jsem to pod sprchou, flek se zmenšil. Doporučili byste to teda vyprat v pračce připravkem pro membrány gtx, nebo ještě zkusit teplou čistou vodu?

      0 0
      • scret  

        ustni vody vetsinou obsahuji mnozstvi alkoholu, ikkyz nevim kolik… A alkohol se celkove membrane moc nelibi…

        Vyper to a uvidis…

        0 0
        • gargamel  

          Zkusim vyprat. Polité místo je naštěstí pod batohem, tak by snad zase až tolik nevadilo

          Jen ješté dodám, že flek se objevil z vnitřní strany bundy. Ta je černá

          0 0
          • scret  

            hmm:( no uvidis… to, ze je z vnitrni strany neni moc dobre znameni… Teda jestli chapu dobre to, ze to proteklo skrz…

            0 0
    • h.mad  

      Zajímavý čtení :Gore tex

      0 0
      • Delkim  

        zajímavé, zejména to jak Gore-Tex sice lépe tepelně izoluje, ale v teplém počasí je vhodnější třeba ten eVent

        nicméně i z něho má DHB, což je privátní značka Wiggle, obyč nepromokavou větrovku za +4 tisíce :(

        http://www.wiggle.co.uk/…roof-jacket/

        0 0
        • h.mad  

          V těch komentářích byl další zajímavej odkaz. Ty ceny jsou slušný :)

          0 0
    • Delkim  

      btw aktuálně ještě mají v Lidlu zbytky impregnace ve spreji, velké balení kolem snad 50 Kč

      je to přímo určené i na umělé materiály jako je Gore-Tex a další

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.