• dua

    Ahoj, potřeboval bych poradit s výběrem bundy na kolo. Původně jsem myslel, ze půjdu do Kalas Taget, jenže po pročítání diskuzí, jsem došel k závěru, že možná bude lepší si připlatit a koupit si bundu univerzální. Nějakou GoreTex a NoWind nebo tak něco :)Jelikož je bunda od Kalase zimní model, bude se hodit až do teplot kolem 5 a míně stupňů. A tak bych potřeboval, něco v čem se dá jezdit i v podzimních a jarních dnech, prostě, že podle toho přizpůsobím 1. vrstvu. Bunda by měla mít určitě kvalitní větrání, na kapuci netrvám, když tak odepínací, protože na kole je to docela nepříjemné. Díky

    0 0
    • smallbrother  

      Univerzální bunda není dobrej nápad. Dřív nebo pozdějc si ji na kole někde roztrhneš, pak bys v tom musel chodit. V čistotě to taky udržíš dost těžko.

      Goretex na chození a jiný aktivity, na kolop ak něco obyčejnějšího, v tom největším desti stejně jezdit nebudeš.

      0 0
    • Daf  

      V Tagete se dá jezdit i když je tepleji cca do 10C. Ideální je samozřejmě s ní jezdit v teplotách kolem 5C. Ten materiál z kterého ta bunda je, je v podobný jako NoWind, Windstopper atd. Tyto bundy budou fungovat v podstatě stejně. GoreTex bych nedoporučoval vůbec, na cyklistiku se moc nehodí, je to spíš nepromokavý materiál víc by ses v něm pařil. Jestli chceš něco do vyšších teplot, tal bych vybíral spíš zateplený dres s neprofuk. úpravou.

      0 0
      • kcvalin  

        Priklanim se k nazoru, ze membranovou bundu na kolo ne – jsem si ted koupil Endura superlite, coz tedy nevim, co je za membranu, kazdopadne muj vylet na kole neudejchala.

        Doporucuju neco neprofoukavyho a prodysnyho.

        0 0
        • dua  

          Tohle fakt nechápu, membránová bunda je právě neprofuk a prodyšná.

          0 0
          • kcvalin  

            Goretex a jemu podobne membrany neudejchaj sportovni vyjizdku na kole.

            0 0
          • Daf  

            Membránových materiálů je více druhů. Ty co mají v názvu Wind tak sice nejsou zcela nepromokavá zato dobře dýchají. Goretex je nepromokavý, tak je logicky míň prodyšný a míň vhodný na intenzivnější pohyb jako je cyklistika.

            0 0
            • drtyc  

              kdyz uz, tak bych kombinoval membranu predni dil a zada a zadni cast rukavu z malo profoukavaciho fleecu jako windpro polartec.

              0 0
              • Daf  

                Presně tak jak to má bunda Tagete :)

                0 0
                • dua  

                  Jo, ae tedka bych spíše řešil tu otázku zda zimní taget nebo něco Titanul spring :)

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Na to je odpověď snadná, ideální je mít obě dvě.

                    Já mám obě a jezdím v nich ± stejně, takže sám nevím, co bych vzal kdybych měl mít jen jednu.

                    Titanium se dá asi snáze nahradit něčím zcela bez bundy typu dlouhý teplejší dres + vestička. V těch teplotách co ji vozím není ještě tak nutné mít membránovku.

                    A nahrazovat Denim/Tagete metodou vzít Titanium a pod to více teplých vrstev také není ideální, jednak má nepatrně upnutější střih (Titanium), což právě super sedí na to, že pod ní necpeš toho příliš a pak má také třeba nepatrně nižší límeček, což je na její použití ok. Ve větší zimě je ale vhodnější mít vyšší.

                    Takže bych se asi přiklonil k Denim/Tagete i s tím, že do 10st. už to moc není (tedy pro mně určitě ne).

                    0 0
                    • Madrid  

                      Se zimníma čapákama od Kalase jsem naprosto spokojený a Taget jsem proto dost zvažoval, přestože jsem dosud zvyklý vozit v zimě víc vrstev a nezateplenou bundu. Ale věřím, že systém jedna f-ční vrstva plus zateplená bunda funguje stejně dobře, možná i lépe. U Tagete se mi líbí kombinování membránového předku a prodyšných zad. Ale nějak se nemůžu přenést přes ty odepínací rukávy – to mi přijde u zimní bundy jako nesmysl; naopak mi chybí odvětrání podpaží a uvítal bych i delší záda – jsem dlouhej a mám obavu, že mi na ně potáhne.

                      0 0
                      • The_Trooper  

                        Odvětrávání u TAGETE řeším tak že porozepnu zip v podpaží u rukávu :)

                        0 0
                      • MlokCZ  

                        Odepínací rukávy mi přijdou taky zbytečné, ale naštěstí je to dobře vyřešené, takže když je neodepínám, tak ani neregistruju, že tam to odepínání je.

                        Záda má na mojí postavu dlouhé dost (nemám ale moc dlouhý trup).

                        0 0
            • tonik666  

              Moje zkušenost je, že pokud je bunda celá z „dýchající membrány“, tak náročnější aktivity neudýchá. Jako lepší varianta mi připadá mít větruodolné jen části vystavené větru, tj. přední díl, ramena, případně rukávy.

              0 0
        • Madrid  

          Není membrána jako mebrána – viz odkaz na laboratorní testy prodyšnosti, co jsem dával výše. Tahle Endura Superlite je zrovna už podle výrobcem udávané hodnoty celkem málo prodyšná – 8000gms. Endura Flyte, kterou asi risknu koupit (viz též výše) má nejlepší udávanou prodyšnost, co jsem našel mezi všemi (neprofuk a aspoň částečně nepromok) bundami našel. Navíc má možnost odvětrávat podpaží, což výrazně zlepšuje odvětrání u jakékoli bundy – na svoji starou Nalini Base jsem si to nechal dodělat a nebe a dudy – bunda, kterou jsem kvůli špatné prodyšnosti nechtěl vozit, je náhle použitelná.

          Ale pokud někdo hledal líp (myslím bundu s lepší udávanou prodyšností), rád se podívám.

          0 0
          • Madrid  

            Ty moje dřívější odkazy jsou níže, ne výše, ve vlákně…

            0 0
          • newbie  

            od Endury mám bundu Venturi II, která je taky z PTFE, a materiál i Enduru můžu po pár týdnech ježdění (5–15 stupňů) rozhodně doporučit… potím se, jako bych měl dost přes metrák (taky že mám) a neměla nejmenší problém to udýchat, teplotní komfort ok, do kopce stačilo jen rozepnout ty větrací zipy

            0 0
            • Madrid  

              Jo, ta je ze stejného materiálu. Díky, to jsi mě potěšil.

              0 0
        • kcvalin  

          Jen doplnim – ted uz asi mesic jezdim kazdy den v desti a na takove podminky je to super bunda.

          0 0
    • johny.h  

      Podobnou věc taky řeším. Asi před 2 lety jsem koupil nezateplený Kalas NoWind podobný tomuto http://eshop.kalas.cz/default.asp…

      a musím říct, že při jízdě na kole použitelné pod +5°C, pak už je vedro a na běžky ještě nižší teplota, protože maká i horní část těla. Pod to nosím Moiru 1.Imarion dlouhý, 2.Duo dlouhý rukáv a pak toho Kalase. Teď se poohlížím radši po nějaké slabší prodyšné bundě od Craftu PERFORMANCE XC LIGHT – běžky, ELITE nebo PERFORMANCE běh, cyklistické se mi nelíbí:) Kdysi jsem jezdil Sensor Parachute, ale ani sněžení nezadržela a promokla. Takže dřív mokrý od vrchní vrstvy a nyní od spodní. Takže vrchní lehkou neprofuk a částečně proti dešti a pod vrstvičky jako cibule:)

      0 0
      • MlokCZ  

        Ono to záleží na těch vrstvách pod. U mě třeba funguje výrazně lépe pouze jedna funční vrstva pod tu Titanium bundu, proto to mám pohodobě do 10st. a do takových 12st. se ještě dá.

        Kdybych přidal druhou vrstvu pod, tak to samozřejmě bude posun do větší zimy. Ale zkoušel jsem to víckrát a funguje to pak u mně hůře, takže jsem se ustálil právě jen s jednou vrstvou pod a druhou sebou jako rezervu pro ochlazení, kterou obleču jen sem tam.

        0 0
    • natureman42  

      ted na podzim (teda nez ted prisla zima :) vozim Craft Performace light – neprofuk, lehce nepromoková, super odvětrání tam kde je treba.

      V pripade chladsiho pocasi davam pod ni mikrofleece.

      A na zimu pak zateplenou windtexovou Giordanu.

      0 0
    • Madrid  

      Ahoj, nemá někdo zkušenost z bundou Endura Flyte Jacket? Kromě designu a ceny mě zaujala udávaná vynikající prodyšnost, kterou pro svůj komfort považuju za klíčový parametr. Co se týče nepromokavosti, stačí mi, aby bunda (kromě větru) chytla slabší deštík či sníh, záchranu od lijáku nečekám.

      Nevím ale, co konkrétně znamená jejich „3 vrstvá PTFE Protection tkanina“? PTFE čili teflonové jsou snad všechny membrány typu Gore-tex, eVent apod. – nebo snad ne?

      O bundě česky zde, anglicky na webu výrobce zde

      Pro srovnání přidávám zde již dříve publikované výsledky testu prodyšnosti komerčních materiálů

      … kde taky nevím, co si myslet o položce „expanded PTFE“…

      Díky za každou radu.

      0 0
      • Madrid  

        Český odkaz znovu a lépe zde

        0 0
      • Mamut  

        expanded PTFE je kazda PTFE mebrana. Tie dierky v nej nie su robene leptanim, alebo vystrihovane ale su vyrobene prave „expandovanim“ (co to technicky presne je neviem, predstavujem si to ako napenenie PTFE kym je este v tekutom stave (teplotou alebo rozpustadlami) a potom zatuhne v tom expandovanom stave, cim nevznikne igelit ale sitko).

        0 0
        • Madrid  

          Tady je přetištěná recenze z MBR, píšou z v ní, že:

          The Flyte is made from a new ‚house‘ PTFE material, which is more breathable but less waterproof than the Event membrane on Endura's top-end jackets.

          odkaz zde

          Čili nějaká vlastní Endura membrána. Víc jsem k tomu nenašel, jen nějaké subjektivní, až na jednu pozitivní uživatelské recenze na Amazonu atd.

          0 0
          • Mamut  

            Dnes si kazdy druhy robi vlastny zater, kazdy treti vlastnu PU membranu a kazdy 5 vlastnu PTFE memb. Ale iba par z nich to vie robit poriadne.

            0 0
            • Madrid  

              A netušíš, proč je tedy „Expanded PTFE membrane“ v onom armádním laboratorní srovnání uvedená jako samostatná položka vedle různých, komerčně pojmenovaných membrán? A proč má proti nim tak vysokou prodyšnost? To mi pořád nějak není jasný…

              0 0
              • Mamut  

                Tusim, ked si dobre spominam, tak ej to tam v texte tusim aj niekde vysvetlene (cital som to asi pred 1–2 rokmi). Kazda bezna komercna PTFE membrana ma z vnutornej strany este tenucku PU vrstvu ako ochranu pred zaspinenim = znefunkcnenim PTFE vrstvy. Ten PU priedusnosti samozrejme vadi, ale nez neho to nema zivotnost (s vynimkou eVentu, kde su schopny si poradit aj bez PU krytia, co je dovod, preco je eVent tak vynimocne priedusny). Ten graf expanded PTFE ukazuje membranu bez PU, teda teoreticke maximum, co sa da s PTFE dosiahnut (ale neda sa to dlhodobo udrzat na pouzivanej veci). Pekne na tom ale vidno, ze PTFE je teoreticky schopne vetrat uz od malej vlhkosti, ale krytie PU sposobi, ze v PTFE+PU sa spotis, ale vyschnes. Na rozdiel teorie alebo eVentu, kde sa dokonca mozno ani nespotis.

                0 0
                • Madrid  

                  Tohle tam napsaný není. Díky!

                  0 0
    • krokus  

      Chci koupit přítelkyni k Vánocům nějakou větrovku. Takovou, kterou by mohla používat v létě na kole (proti menšímu dešti, když je večer chladněji atp.), na podzim a na jaře na kole, v zimě na běžky a celoročně na běhání. Měla by stát do 1500, raději okolo 1000. Chci od jedné bundy moc? Já tímto způsobem používám tenoučkou polyesterovou větrovku od Hannahu a jsem spokojen, ale ženy mají možná trochu jinou termoregulaci, ne­vím.

      Uvítal bych možnost vyzkoušet si tu bundu někde v Praze. Co třeba něco od značek Etape nebo Kalas?

      0 0
      • Ricci  

        Skus od Craftu,ja som spokojny

        0 0
      • K2  

        tenhle typ bundy je většinou z Pertexu nebo něčeho podobného. Jsou to velmi lehké větrovky, sbalitelné do malého balíčku. Zastanou spousty práce proti větru, ale nečekej od nich nepromokavost. Z výroby jsou napuštěny impregnací, která si poradí se slabším deštěm , ale ta po prvním vyprání mizí. Tyhle bundy ale schnou prakticky před očima. Stačí jim pár minut v teple bez deště a jsou zase suché. Díky tomu, že nemají membránu, tak mají velmi dobrou prodyšnost (větrací zipy však nikdy neuškodí)Mrkni se ještě na axon.cz a humi.cz

        0 0
    • tonik666  

      Na kolo i na běžky nosím tohle

      Princip je softshell vpředu, záda jsou tenký fleece, stejně jako podpaží. V podpaží jsou zipované větrací otvory. Princip přiléhavé, větruodolný předek, rukávy a odvětraná záda mi vyhovuje.

      Pokud se pod to vezmou teplejší vrstvy, na běžky plně dostatečné. Loni jsem v tom běžkoval v –20 v Jizerkách a ok.

      Na kolo je v tom vedro pokud je víc než 10, a v mrazu s dlouhým rukávem jako spodní vrstvou, něco jako Moira duo, je to úplně ok.

      0 0
      • Madrid  

        Ta vypadá zajímavě, přestože ji prodávají jako běžeckou, nikoli cyklistickou. Opravdu ten předek neprofoukne ani na kole? A ty záda – chytnou menší mrholení a sníh, nebo promoknou? Díky.

        0 0
        • tonik666  

          Předek je naprosto neprofukovací. Taky se ten materiál hned nesmáčí. Je to něco jako Windstopper softshell, ale dost tenké. Záda jsou takovej tenkej fleece, ten toho moc nechytne. Ten fleece ale začíná až pod rameny. Můžu v nejbližší době udělat nějaké fotky.

          Jako běžecká je asi proto,že nemá zádové kapsy a také není tak dlouhá jako bývají dresy. Ale prodloužneý zadní díl má a záda zakryje. A dobře vypadá :)

          Jako nevýhodu bych uvedl, že ten materiál není extra odolný vůči popruhům batohu – to platí na běžnách, po týdnu bruslení s batohem se trochu odřel. Na kole kde člověk nemáchá rukama je to jedno.

          Nosím ji asi rok a zatím drží.

          Tady jsou nějaké fotky

          http://www.facebook.com/photo.php…

          http://www.facebook.com/photo.php…

          0 0
    • The_Trooper  

      Moje zkušenosti s oblečením od KALASe jsou výborné.

      teploty –5 až +8°C (11°C)

      KALAS W&W Bunda WIND&WATER bell DENIM pod ní vozím nejčastěji jednu vrstvu funkčního prádla pro záporné teploty přidám další vrstvu. Celá bunda je z membránového materiálu. S prodyšnějšího materiálu je spodní strana rukávů a boční strany bundy.

      teploty 5°C až 13°C (16°C) použití jako vestička

      do kompletu k dresu jsem si pořídil bundu KALAS W&W Bunda MISSION Light TitanRed v té se cítím jako profi cyklista :) Bunda je parádně řešená na kolo, předek neprofuk zadní část a zadní strany rukávů jsou z materiálu picollo thermo prodyšná vrstva. Pod bundou opět funkční vrstva. Výhoda 3 zadní kapsičky jako na dresu…

      0 0
      • gargamel  

        Denim bundu mám taky, a je vskutku výborná.

        0 0
    • Premik  

      zdar a sílu kolegové, váhám mezi těmito bundami:

      http://svethor.cz/…-zdarma.html

      http://cyklisticke-bundy-vesty.heureka.cz/…specifikace/

      Ta první od Progressu se mi jeví jako prodyšnější, nebo se pletu? Chci něco do teplotního rozmezí +5 až –5, ale nechci se v bundě uvařit, protože celkem slušně topím. Nebo mi zkušenější kolegové poradí nějakou lepší alternativu v cenové relaci strop 15, max 20 stovek?

      Poděkuji už předem -)

      0 0
      • tonik666  

        Zejména u té první bundy(Progress) se zdá být zadní oranžový díl z prodyšného fleece, stejně jako spodní strana rukávů. U druhé bundy je to nejasné, na obrázcích není nic vidět a nikde se nic nepíše. Jak jsem psal výše, s modelem „předek neprofuk, zadní díl profuk“ mám dobré zkušenosti v teple (8°C a méně) i ve velkých mrazech.

        0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce