• Radek72

    Ahoj,

    Mám asi 7 let staré kolo, za tuto životnost jsem pouze cca 3× měl defekt (zas tak moc toho nenajezdím, jezdím jen v létě),vždycky to bylo zadní kolo, jako normálně jsem ho vyjmul, vyměnil duši a nasadil zpět a vždycky, když jej nasadím zpět, tak najednou řetěz nechodí hladce tak jak má, nadskakuje nad sousední pastorky (při točení pedálu vzad) a při záběru tzv. „střílí“ už se mi jej jednou podařilo takhle roztrhnout. Nechápu čím to může být, ale v životě se mi to nestávalo na předchozích kolech, že by při defektu při vyjmutí a nasazení zadního kola se rozhodilo řazení, respektive že řetěz nedosedá přesně na pastorky. → zkoušel jsem různě, jestli to nemůže být např. usazením kola v zadní vidlici (jestli např. hraje roli vůle 1 mm) ale nic nezabralo, nebo že bych při vyjímání kola nějak posunul s kladkou přehazovačky?? Na jaký převod (pastorek) je nejlepší umístit řetěz při vyjímání kola???

    Už mě opravdu fascinuje, že kvůli defektu musím jít do servisu jen kvůli tomu aby mi seřídili řetěz na zadních pastorcích

    Děkuju za odpověď, Radek

    0 0
    • freerider159  

      Tak pokládal jsi kolo na přehazovačku? Třeba sis ohnul patku..

      0 0
    • JaHo  

      Kdy jsi naposledy měnil řetěz a kdy kazetu ?

      0 0
      • Radek72  

        Kazeta je stará rok, řetěz 2 roky, má to za sebou max 1000 km, ale tu jde o to stáří, ale o to, že je to perfektně seřízené, bez sebemenší chybičky a zvuku to krásně dosedá na pastorky, dokud to zadní kolo nevytáhnu a opětovně nenasadím zpět, kdy je to pak najednou všechno rozladěné a nevím proč. A to, to kolo vytahuju a nasazuju pomalu a něžně bez toho aniž bych nějak výrazně drcl do přehazky.

        0 0
    •  

      Asi máš jinak dotazeny upinak. Pokud ti řetěz skáče na větší pastorek, povol lanko přehazovačky tím šroubem co je na konci bowdenu u přehazovačky. Pokud skáče na menší pastorek, tak to lanko přitáhni, zase tím šroubem. Měl by být černý a plastový. Otáčením doleva lanko přitahuješ a otáčením doprava lanko povoluješ. Normálně při tom otáčej klikama a laď to napnutí lanka tím šroubem (otáčej tím šroubem s citem, stačí třeba půl otáčky a může to být v pohodě. To poznas)

      0 0
      • Radek72  

        Děkuju moc za radu, půjdu to zkusit :) Máte pravdu, už několikrát jsem si všiml, že v závislosti na tom jak moc utáhnu kolo, tak se i přiblíží/oddálí kladka přehazovačky.

        0 0
        • Dejv94  

          Že by povolená patka?

          0 0
          •  

            To je taky možné. Raději zkus dotáhnout šroub co drží patku k rámu.

            0 0
    •  

      Je dobré zařadit na nejmenší pastorek, pak se to kolo líp vytahuje a dává zpátky. Pokud jsi neopatrně manipuloval s hazkou, když jsi kolo vytahoval nebo dával zpátky, mohl sis mírně ohnout patku. Pokud je patka v pořádku, ramínko hazky by mělo být rovnoběžné s pastorkama (prostě kladky rovnoběžně s pastorky)

      0 0
      • Radek72  

        Jak jste říkal, ten černý plastový šroub tady na tom kole nemám, (ale na starším kole ho mám), ale myslím si, jestli to taky nemůže být špatným usazením kola ve vydlici = že je trochu šikmo i kazeta, protože když točím klikami vzad a sleduji řetěz, který jde ve směru od předních pastorků (ty co jsou u klik) směrem do zadu na kazetu, tak už teď vidím při tom točení vzad, že řetěz má tendenci nabíhat na vyšší pastorek než by měl, a na toto si myslím že nemá vliv přehazovačka když do ní to jde jaksi až potom (při točení vzad). Jedině mě opravdu napadá nějaká malá nepřesnost při usazení kola do vidlice, ale osky náboje sedí v tom „zobáčku“ krásně nadoraz.

        0 0
        •  

          Zkus to kolo pořádně usadit až ho otocis kolama na zem, kolo tam lépe zapadne. Pokud nemáš ten šroub u přehazovačky, určitě bude na bowdenu hned u radicích páček. Platí to samé jako by byl u přehazovačky.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.