• Mosquito USMC

    Zdravím, potřeboval bych radu s nákupem. Řeším zda koupit GPS na kolo a nebo zda stačí MT.

    Nejezdím žádné extrémy, ale chtěl bych aby vydržel třeba 10h zaplý. Takže koupit extérní zdroj pro MT a nebo GPS (Garmin Dakota20)

    0 0
    • niky79  

      Mbil by ti mel vydrzet, pokud nebudes mit zapnuty displej…

      0 0
    • Auditor  

      Temat s podobnym dotazem je tu vicekrat.

      1. Dakota (libovolna outdoor GPS) ti muze zmoknout – mobil (pokud nemas odolnej) ne
      2. vydrz – nevim, kterej tel da 10h se zaplou GPS a zazanmem trasy (pouzivam Oregon, na 2 tuzkovy cca 8–10h, mam sebou dalsi 4 navic).
      3. vyhoda mobilu je dalsi sw v tel (mapove podklady, net apod,) → mensi vydrz baterky.

      Tohle si ale budes muset rozhodnout sam…

      Ja mam outdoorovou navigaci, a mobil bych na riditka nedal.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Idelani jsou dve nezavisla zarizeni:)

      0 0
    • Auditor  

      Ano, taky zalezi na co to chces. Jestli jen zaznam trasy, podivej se po nejakym dataloggeru.

      0 0
    • wanderer  

      Telefon mě se stále rožnutým displejem nevydrží 10h ani náhodou, to pouze s powerbankou nebo jednoúčelová navigace. Nebo si najdi telefon s nějakou brutální baterkou.

      0 0
    • Karma  

      na logování ti dobře poslouží nějaká stará nokie za pár stovek z bazaru a bez displeje ti gps vydrží v poho celej den. Mám to vyzkoušený na NOKIA C5.

      0 0
    • Jirik123  

      Pokud nepotřebuješ mít displej zapnutý 10 hodin, tak by to mobil měl vydržet. Alespoň Galaxy S5 mini to v pohodě vydrží. Už čtvrtým rokem používám na kole vodotěsný držák Topek SmartPhone DryBag a zmoknul mi už hodněkrát a dovnitř se nic nedostalo, takže voda problém není.

      0 0
    • newby  

      Moje zkušenost – výlet třeba 5 hodin – Galaxy S3 s origo baterkou (starou 3 roky) spuštěný GPS celou dobu, spuštěný záznam do Sportstrackeru, spuštěný Lotus pro zobrazení cesty. Displej základně vypnutý, zapínal jsem jen když jsem chtěl zkontrolovat, kam jet dál nebo kterou tak cestu zvolit – cca 4× za hodinu, počítám tedy cca celkově půl hodiny za těch 5 hodin jízdy. Baterka neklesla pod 70 procent. Občas teda i nějaký focení kraji/kravi-nek.Jízda cca půl silnice, půl lesy.

      Záleží, co máš za mobil, ale mohl by ti vydržet sám :) asi bych to vyzkoušel i jen třeba s mobilem v batohu po městě, jestli to těch 10 hodin dá…

      0 0
    • kolombo  

      To je vždy nekonečná debata, která nemá řešení.

      Je fakt, že GPSka je docela jednoúčelové zařízení, ale zase hodně vydrží a má vyřešené dlouhodobé napájení v terénu. Já ji mám a jsem se záznamem a dalšími funkcemi celkem spokojen.

      Ale mobil s GPS má skoro každý. Ale spousta lidí ho v terénu nějak odpravila.

      0 0
    • Amoondre  

      BT GPS modul (treba nokia lw-3d) + starsi telefon typu Nokia E51 = solidni vydrz (radove hodiny)

      0 0
    • prvniodkonce  

      Ono je taky u mobilu potreba pocitat s tim, ze baterka odchazi casem do haje. Takze novy mobil treba vydrzi, a za rok uz nemusi. Ted jsem jel v sobotu 15 hodin se svoji postarsi motorolou, a pro sichr jsem to hodil do modu letadlo jen se zaplou GPS, a dal to tak tak. Pritom kdyz byl novy, tak jsem to dal i se zaplymi daty.

      0 0
      • Chlebovnik  

        A na Gárminech apod. baterky nedegradují nebo co? LOL

        0 0
        • Amoondre  

          Garmin za stejnou dobu neprojde tolika nabijecima cyklama, takze vydrzi dele

          0 0
          • pelhrimov  

            Na nabíjecí cykly se už li-ion baterií tolik nehraje, ale ty baterie zase časem degradují, takže výsledek je stejný po pár letech ji můžeš zahodit.

            0 0
        • Jetson  

          Na mé Dakotě 20 vyměním tužkovky, jedu dál a mobilem můžu podle potřeby mobilovat.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Na log trasy mi teda vždy tel. vydržel bez problémů. Na řidítka pro navigaci jsem ho dávat nechtěl tak jsem pořídil holux. 10h to dá se staženým osvětlením, nebo mám náhradní baterku. Vyměnit baterku v mobilu/navigaci je +/- stejný..

            0 0
            • MlokCZ  

              Většina dnešních smartphonů nemá vůbec výměnou baterii. K tomu náhradní baterka do mobilu je cenově někde jinde než náhradní pár tužkovek.

              Hlavně ale náhradní tužkovky netřeba pokud jde o jednodenní použití. U déle vydržících Garminů za den baterky vybít nelze.

              0 0
              • Smazaný účet  

                Spíš než většina je to menšina. Do firmy kupujeme telefony, kde ať jde o Nokie (microsoft) nebo samsungy, ve všech baterka jde vyndat (tak u většiny samsungů po půl roce kupuju novou). Až nová S6 tuším baterii výměnou nemá. A pak produkty od apple, co tu máme…

                0 0
              • Malej  

                No většina opravdu ne, jen pár TOP modelů – S6,Sony Z1-Z3+ atd.. Většina mobilů jí má pořád vyměnou.

                0 0
        • MlokCZ  

          U Garmina vždy používám sadu tužkovek v dobré formě (pravidelné měření kapacity při dobíjení). A mizerné kousky tužkovek vyhazuju. Pár tužkovek jsem většinou kupoval kolem 80Kč (2400mAh s nízkým samovybíjením nakoupené ve větším z různých zahraničních zdrojů) a nedegraduje tak stářím jako li-ionky v mobilech.

          U mobilu by to byla drahá sranda častěji měnit baterku, nemluvě o tom, že u dost mobilů baterka vůbec vyměnit nejde.

          A pak tu máme výdrž 20+ hodin u Garminu (stařičké 60CSxko mi vydrží kolem 25 hodin) s tím, že celou dobu vidím zapnutý displej. U mobilu tohle vůbec nehrozí.

          Když se pak k tomu přidá odolnost Garmina…

          Ale jsou tu i nevýhody. Zvlášť u vykopávky jako 60CSx. Je to pomalé při posunu mapy + menší displej + horší mapa. Nic z toho ale za jízdy nevadí.

          Když se vyjímečně ale neznámé trase stane nějaký zásadnější problém a je potřeba více přeplánovat, tak v tu chvíli už vždy raději vytáhnu na chvilku mobil s větším a lepším displejem a lepší mapou.

          0 0
    • zdenek  

      Je to trochu od tématu, ale rozhoduju se jestli koupit navigaci do auta nebo používat mobil. Testoval jsem použití mobilu a jeho zásadní problém proti navigaci je špatná čitelnost na slunci. Mobily (a tablety) mají lesklý displej. Navigace mají matný a ten je výrazně odolnější proti odrazům světla. Objednal jsem za pár drobných matnou fólii na mobil a zkusím, jestli to pomůže. Mělo by to pomoci i na kole…

      0 0
    • kdemamkolo  

      Pokud chceš záznam trasy, tak já používám Endomondo na telefonu, pouzdro Krussel s Multidapt (na řidítka, na ruku, na pásek, do auta na sklo…) S baterkama vydržím tak 6–8 hodin (gps + data).

      No a nebo gpsku se záznamem, která navíc rovnou hlídá kolo proti krádeži.

      0 0
    • yajda  

      A co to řešit rozšířenou baterií (existují k telefonům s výměnitelnou baterií). Mobil je pak mnohem tlustší a těžší, ale vydrží výrazně déle. Např. na Samsung Galaxy SIII Mini něco takového http://www.sunnysoft.cz/…-li-ion.html. Určitě je hodně variant a možností pro různé typy mobilů.

      0 0
    • Espen  

      Tři týdny zpět jsem kvůli GPS kterou velmi chválí koupil Honor 3c.A oproti HTC 310 desire fakt rozdíl. Daleko přesnější. Displej na sluníčku úplně super čitelný, jako v místnost, až jsem byl překvapen. Baterka vydrží při běžném užívání dva dny v pohodě. Mobil na rodlech tedy nemám, ale používám Stravu a když tedy bloudim, zastavím a na mapách offline se podívám kde jsem a jedu dál.

      0 0
      • zdenek  

        To je dobrý tip. Na tu 3C jsou opravdu hodně pozitivní recenze, hlavně na GPS…

        Po špatných zkušenostech s GPS na svém mobilu taky hledám něco lepšího.

        0 0
    • Malej  

      GPS bych řešil pokud jezdíš opravdu dlouhé trasy – +100km. Jinak se dá všude dobře orientovat dle značek. Mobil na kratší vzdálenosti stačí. Já chtěl taky GPS a nakonec mi stejně stačil ten mobil a značky. Když jsem se ztratil, tak jsem pouze ověřil polohu. Jinak mobil používám jen k záznamu trasy. Proti mobilu bude hovořit krátká výdrž, možná horší přesnost, většinou horší ovládání než na spec. zařízení a možné zasekávání u slabších modelů. Plusy mobilu s GPS jsou jasné – má ho prakticky každý, můžeš si nahrát jaký chceš navigační software ( to jde u navigace taky ale už je to těžší), je to multifukční zařízení takže můžeš používat další apk, nemusíš sebou tahat další zařízení a AGPS kdy se ti fixne signál max. do 30s, běžně to je kolem 5–10s (toto navigace mají taky ale už dražší modely).

      Za mě tedy mobil.

      0 0
      • pepek  

        Jinak se dá všude dobře orientovat dle značek. :-)

        Všechny značky v okolí projedeš max za rok.

        A když značky nejsou? Podle mechu a mraveniště?

        0 0
        • Malej  

          Když někam, jedu tak vím směr a to mi stačí :) Dojedu tak jako tak.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.