• Peaker

    Je zde spousta diskuzí o výhodách/ne­výhodách použití mobilu jako navigace, o uchycení na řídítkách nebo představci. Rád bych ale věděl, jaký mobil konkrétně doporučujete? Asi by to nemělo být nějaké velké pádlo, voděodolnost je vítána, stejně jako dobrá výdrž baterie, kompas a gyroskop. A co vibrace, horko v létě, nevadí tomu?

    Četl jsem, že někdo používá Xperie Compact, ale ty jsou skleněné, to asi nebude to pravé. Samsung Galaxy Xcover 4 už přijde zbytečně velký, uvažoval jsem o Samsungu S4 Active…

    Co používáte vy?

    0 0
    • novas752  

      Mobil v kapse. Tam je od vibrací odtlumen, při pádu ochráněn a na trasu se jednou za 10km kouknu když jedu novými místy…

      0 0
    • theedge  

      Ahoj. Taky jsem laboroval co s tím – rád projíždím staré lesní cesty a to se moc nedá bez kvalitní mapy před nosem. Uvažoval jsem nad drahými cyklonavigacemi, ale cena a aktualizace map mne od toho odradily.

      Nakonec jsem se rozhodl pro mobil – nepoužívám pro to svůj mobil, ale koupil jsem mobil který plní jen a pouze funkci cyklonavigace.

      Hledal jsem něco s velkou baterkou a nižším rozlišením displeje kvůli výdrži – z druhé ruky jsem za 1000,–Kč koupil Lenovo Vibe P1m, který má 4000mAh baterii a jen HD displej 5". V tomto mobilu nemám simku a je vyplá veškerá konektivita mimo GPSky. Telefon mi bez problémů vydrží celodenní výlet se zapnutými mapami a spustěným cyklocomputerem s trackováním.

      Doma aktualizuju přes wifi nebo USB … Stravu nepoužívám.

      Za litr se o to nemusím bát a funguje to naprosto perfektně. Na mobilu mám jen silikonové pouzdro. Voděodolnost neřeším – když leje tak nejezdím a když mne to někde chytne tak mobil schovám.

      Jako mapy používám offline Mapy.cz a přes Locus Map pak ještě Openstreet mapy. Jako cyklocomputer používám CycleDroid, který bezproblémů běží na pozadí i s trackováním. Navíc to můžu za jízdy bez problémů používat pro poslech hudby přes špunty ( ne na silnici kde stejně jezdím minimálně).

      K uchycení na kolo používám SP CONNECT držák do představce s maximální spokojeností ->

      https://www.czc.cz/…1972/produkt

      https://www.czc.cz/…6958/produkt

      0 0
      • Peaker  

        Něco takového hledám. Taky chci koupit druhý mobil, který bude bez simky přesně jen pro ty účely, jak píšeš.

        0 0
        • theedge  

          Jo to je dneska nejlepsi reseni. Hledej neco s velkou baterkou a pokud mozno jen HD displejem. Vzhledem k pouziti staci i bazar a pak treba jen vymenit baterii za novou.

          0 0
      • Johny.Merida  

        Mám to stejně… starší mobil, v něm mapy.cz offline a stačí mi i hlasité povely z kapsy… když jsem někde,kde to neznám.

        0 0
      • K2  

        Ahoj, mám dotaz- ten držák máš přilepený k tomu silikonovému pouzdru nebo přímo k mobilu.

        Díky za info

        0 0
        • theedge  

          Na tom silikonu by to asi nadrželo a k tomuto mobilu nebyl žádný outdorový obal s hladkými zády kam by to šlo nalepit.

          Takže jsem to nalepil přímo na záda toho telefonu aby to pevně drželo a ten silikonový obal jsem přetáhl přes to – v tom silikonovém obalu jsem vystřihnul kulatou díru na ten upínací mechanizmus a je to tak OK …

          0 0
      • jIrI___  

        Vozím to podobně. Starý Redmi 3S s velkou baterkou, aktivní navigaci mapy.cz jsem na něm měl spuštěnou nejdéle asi 5 h (jas na max) a baterka ani zdaleka nebyla vyčerpaná. Držák použím GUB z ali .

        0 0
      • atty  

        Já vozím Xperia Z3 Mini, držák přímo pro ní (vodotěsné pouzdro, kam se telefon zavře, přímo pro tyhle menší mobily), na navigaci primárně mapy.cz, případně Osmand+. Jako primární záznam mám sice hodinky, ty ale vozím na ruce a data mi telefon přes IpBike zobrazuje na displeji z ANT+ čidel (Z3 Mini, většina novějších Samsungů, Xiaomi i dalších telefonů umí ANT+) tak to je celkem plnohodnotný cyklopočítač, pokud na kolo osadíš ANT+ nebo BT čidla (umí to tepáky, rychlost, kadenci, výkon, Di2 i eTap řazení a dokonce i Varia světla a radary).

        Funkčnost stejná, ne-li lepší, jak nejlepší cyklopočítače/na­vigace, náklady byly cca. 4000,– (bazarovej telefon + držák, kilo za plnou a doživotní verzi IpBike). O výhodnosti, výdrži, mechanické odolnosti a ergonomii oproti specializovaným cyklopočítačům by se dalo diskutovat (jako že se mnohokrát diskutovalo :) ), nicméně pro „turistu“ a „dojížděče“ je to mylsím dobré a dostačující řešení za slušnou cenu.

        0 0
    • xtonda  

      Používám Huawei Mate7, šestipalcové pádlo, kupoval sem to dřív než sem zase začal jezdit na kole, držák GUB G-86.

      Speciálně na kolo bych kupoval něco levnějšího přiměřeně velkého, tedy ne moc velké, ale zase ne moc malé aby na tom ta mapa měla smysl s co největší baterkou, bývaly nějaké Xiaomi 5" s 4000 mAh baterkou.

      0 0
      • lemon  

        Redmi 5 k tomu pouzivam, slusna citelnost na slunci, zminena slusna baterie. Za tu cenu neni co resit.

        0 0
    • Alojs01  

      Samsung galaxy A3. Pouzivam sice nepravidelne, ale jak na silnici, tak na biku a bez jakychkoli problemu. Baterka vydrzi celodenni vylet, presto s sebou beru malou powerbanku do kapsy.

      0 0
    • Peaker  

      Myslím, že je také důležité, aby měl mobil i ten kompas s gyroskopem. Měl jsem teď na zkoušku jeden odolný telefon (Blackview BV4000 Pro) a v něm mapy.cz – a tam byl problém, že neměl kompas. Tudíž byl natvrdo na mapě sever nahoře a navigační šipka neukazovala v reálném směru jízdy. Takže jsem třeba jel na jih a šipka s mapou se posouvala, jako bych jel dozadu.

      0 0
    • starejBruna  

      Sklenena neni Xperia compact myslim ani jedna.

      0 0
    • Tomcat  

      Rád bych ale věděl, jaký mobil konkrétně doporučujete?… …nejsme Vaši kloni. Vy musíte vědět jaký telefon Vám bude sedět, nebo na jaký máte. Já dávám přednost Google Nexus, Google Pixel a Android One telefony.

      A co vibrace, horko v létě, nevadí tomu?. …ano vadí kupodivu většině elektronických přístrojů.

      Xperie Compact, nejsou všechny skleněné, ale jsou lepené. Co s nimi asi dělá vystavení intenzivnímu sluníčku…

      Samsung Galaxy Xcover 4 je výprodejový model a Samsungu S4 Active je dokonce pět let stará sračka. To se týká i Sony Xperia Z5 ,Z4 a Z3 Compact

      Používám libovolný Google Nexus, Google Pixel a Android One telefon ve sportovním pouzdru na rameno… …pokud chcete někam zahučet jen furt koukejte na telefon na řidítkách.

      0 0
    • starejBruna  

      Ja jsem podobny problem nedavno resil a rozhodl se pro Xperia XZ1 compact. Je vodotesny, pouzdro je z jednoho kusu plastu s uhlikovymi vlakny. Vyborna citelnost na slunci. Vydrz taky dobra.

      K tomu Quadlock drzak. Zkousel jsem ruzne drzaky a oklikou se vratil k tomuto.

      Potrebuju rychle mit mobil v ruce, treba pro ucely fotografovani do Runtastic. Navic neni foun v lete prehrivany nejakym pouzdrem.

      0 0
    • Šaffy  

      Já používám toto a je to super. Telefon je rovnou v krytu, hned se sundá a drží jak přilepený. Když prší tak je ještě ochraný kryt přes displej. Nic jiného bych už asi nechtěl

      https://m.alza.cz/…d4652089.htm?…

      0 0
      • theedge  

        tohle ovšem vyžaduje na to kolo mít jeden z těch málo mobilů na který mají tyto kryty. A co se týče uchycení ke kolu samotnému mi příjde lepší SP CONNECT – pokud použiješ držák který mají místo krytky představce ( Micro stem monut alu ), tak po odebrání mobilu z kola na kole nic nezůstane. Pokud chci jezdit na kole bez mobilu, tak mi tam nezavazí žádný držák.

        https://sp-connect.eu/…em-mount-alu

        0 0
    • Roklim22  

      Používám taky SP CONNECT. Prilepeno na silikonový obyč obal. Drží to parádně. Několikrát jsem loni letěl i s kolem a mobil zůstal na riditkach. Tel. mám Huawei mate 10 pro. Je vodeodolny. Normální provoz dva dny. Pokud používám mapy. cz (navigaci a trasovani) tak den.

      0 0
    • kofejn  

      Já jsem držák na řidítka zavrhl, pořídil jsem si tašku na rámovou trubku. Tam i přijde telefon lépe chráněný. Nemám extra mobil na kolo, Redmi4× slouží na všechno.

      Před tím jsem měl z lidlu držák na telefon pro běžce a ten taky nebyl špatný.

      0 0
      • Alojs01  

        Držák na rámovou trubku je bohužel třeba na silničku i gravela nepoužitelný, neb velmi vadí při jízdě ze sedla…,

        0 0
      • BB  

        ale v tom se musí v létě ten telefon strašně zahřívat, nebo ne ?

        0 0
        • kofejn  

          Toho jsem si nevšiml. Ale sluníčku se vyhýbám, jezdím hlavně v lese po turistických cestách a tam občas potřebuju navigaci. Při známé cestě je to jen pouzdro na mobil. V kapse v dresu byl telefon vždycky zmáchaný od potu. Pouzdro na řidítka jsem taky hledal, ale měl jsem strach, že to urvu někde v roští nebo při vystoupení z kola v nějakém rygolu.

          To Alois01: Je pravda, že ta brašna z ali při šlapání ve stoje trochu vadí, s tím pozdrem z lidlu je to ok. Ale přeci jen brašná má zase výhodu, že tam můžu dát i dvě sušenky a to se mi delší cesty hodí. Silnicím se spíš vyhýbám, tam jsem jen když potřebuju být někde rychle. Takže typicky ráno do práce, z práce už jedu lesem.

          0 0
        • blue.sun  

          Vůbec. Nebo rozhodně ne více, než mobil přímo na řídítkách. Vozím takhle telefon, foťák, obojí je na teplo citlivé a obojí je v pohodě.

          0 0
        • Žulda  

          Taky to takhle vozím, zapnutý Stopař v Mapách, navíc brašničku i mobil mám černý a v pohodě.

          0 0
    • Peaker  

      Čím ten držák SP Connect k mobilu/obalu lepíte?

      0 0
      • theedge  

        Přímo na tom držáku co se lepí na mobil je 3M samolepka. Drží to fest.

        0 0
        • Peaker  

          Fakt to ta samolepka udrží? Měl jsem nějakou kopii z Číny (taky tam psali 3M :-) ), a to skoro nedrželo..

          0 0
          • theedge  

            Odpověděl jsi si sám → kopie z číny. Kdybych neměl strach že zlomím ten mobil, tak za to zvednu celej předek kola. Mám to tam rok a zatím to nejeví žádné známky odlepování. Samozřejmě musíš to na tom mobilu lepit na hladké, očištěné a odmaštené místo.

            0 0
    • petrees  

      Ahoj, asi jedno jaký mobil. Já používám 5 palců. Vozím již druhý a nějaké otřesy absolutně mobilu nikdy neuškodily. Už u druhého mobilu používám uchycení toto: https://forums.mtbr.com/…-959325.html

      Stojí to jen pár korun. Podle fotek je myslím jasné a není nutno cokoliv dodávat. Mapy pro navádění používám buď Locus Maps, nebo někdy mapy.cz. Mějte se :-)

      0 0
      • Tomcat  

        Pár korun ? :-D

        Držák cyklo comuputeru a cyklocomputer + pevný obal na ten telefon něco stojí a nový rozhodně není za pár korun. Všechny obaly na telefony nestojí stejně a stejně každý TPU obal nemá stejné mechanické vlastnosti.

        0 0
        • petrees  

          ne, tak já měl nějaký rozbitý cyklocomputer (což najde doma možná každý, kdo jezdí delší dobu) a obal na mobil z Aliexpresu za 2 nebo 3 dolary..

          0 0
          • Tomcat  

            Což neni ani pár korun ikdyby náhodou dostečně velký rozbitý cyklocomputer měl (proč?) doma.

            0 0
    • jIrI___  

      Máte někdo zkušenosti s telefonem Cubot King Kong ? Po včerejším utopení Redmi 3S za něj hledám nějakou levnou náhradu, použití vyloženě jen jako navigace na kolo, žádná SIM uvnitř apod.

      0 0
      • jaroh  

        Kúpil si ten telefon a používaš ho na navigáciu? Nejaké skúsenosti? Tiež o ňom uvažujem …

        0 0
        • jIrI___  

          Nekoupil. Byl jsem se na něj podívat v kameňáku a rozměry už byl větší, než jsem byl ochoten zkousnout. Ale musí se nechat, že tak na pohled a omak působil fakt bytelně.

          0 0
    • Markony  

      Ja používám normálně Samsung Galaxy S7 deštík mu nevadí je to v klidu .

      0 0
    • Svobodník čekatel  

      Mobil i s powerbankou v báglu, když jedu neznámem, tak si pustím hlasovou navigaci. Samozřejmě do bezdrátových sluchátek.

      0 0
    • micu  

      Mel by nekdo tip na ramovou brasnu napr. jako do ktere je mozne dat 6" mobil (17×8cm) ? Nemusi byt videt cely displej. Potreboval bych to do tydne, takze cina bohuzel ne. Diky

      0 0
    • bikemarty  

      jako držák používám tento gumový z alíku za pár korun, funguje luxusně, drží i v terénu.

      https://www.aliexpress.com/…1822235.html?…

      0 0
      • Tomcat  

        jak může fungovat luxusně když ta guma zakrývá tak display a tedy i kde jsou ovládací prvky

        0 0
        • bikemarty  

          Úplně jednoduše, nastavíme navigaci a dám do pouzdra, při cestě již používám pouze boční tlačítko na vypnutí a zapnutí mobilu. Nicméně tou boční dírou ty tlačítka lze v poho ovládat.

          0 0
          • Tomcat  

            Takže subjektivní keci

            0 0
            • Lišák  

              Lze, z vlastního pohledu, hodnotit jinak, než subjektivně?

              0 0
              • Janes  

                Ty jsi ale lišák podšitej :-))

                0 0
              • Tomcat  

                Lze, protože tohle se dá změřit . Pokud držák zakrývá plochu určenou k ovládaní nejde to okecat jako super držák. O takové technické stupiditě jako že …Nicméně tou boční dírou ty tlačítka lze v poho ovládat.....

                0 0
      • Žulda  

        Mě to na Xperii zcela přesně kryje čidlo osvětlení, takž eje pak displej na minimálním jasu. To jde ale řešit třeba Taskerem, kdy se nastaví plný jas pro konkrétní apku.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.