• miche

    Co je vlastne maraton na bajku ??? Nejde mi ted o prevyseni, to je dane lokalite (v Alpach bude jine nez u Znojma), jde o to jestli maji poradatele pravo nazvat akci co ma 50 km nekde u Znojma jako maraton? Prijde mi to jako kdyby bezecky zavod na 10km nazvali poradatele bezeckym maratonem …

    0 0
    • TC  

      Jakožto člověk, mající blíž k běhání než kolu jsem přemýšlel o tom samým :) Ale neabsolvoval jsem ještě ani běžecký ani bike, tak nebudu soudit.

      0 0
      • miche  

        Me nejde o to neco skatulkovat ani se navazet do poradatelu, jen mi vadi, ze maraton je 50km okolo Hradce bo Znojma stejne tak jako 100km nekde v beskydech ....... :-))

        0 0
    • Krutor  

      Víš Miche, ono to je taky věc pohledu – bráno s mírným nadhledem (teď ale neberu extrémy typu tebou jmenovaných Znovín Cup nebo Okolo Hradce – to fakt musí objet i ten , kdo vleze na kolo jen 1× za rok ! Většina závodů se začíná tvářit jako „pro všechny“ – takže je možný že pro větší(velkou, určitou, atd.) část „všech“ je těch 50–60 terénních km hranice, kterou nepřekonává denně = proto bych se asi nad tím pojmem maraton tak nepohoršoval (jak říkám – až na zmíněné vyjímky).

      Ale ať teda odpovím na tvoji řečnickou otázku :-)… Myslím, že těch cca. 70–80 km v terénu už maraton určitě je.

      0 0
      • TC  

        V tom případě se zeptám…jak dlouho trvá regenerace po 70–100 km bike maratonu? Protože plná regenerace po běžeckým maratonu je 3–5 tejdnů. Jsou lidi co běhají 1 maraton měsíčně, ale je to spíš výjimka. Špičkový závodníci dávají tak 4 za sezónu.

        0 0
        • Brzdič  

          Klidně to můžem otočit a zeptat se, kolik hodin ročně věnuje treninku maratonec bežec a kolik cyklista „maratonec“? Podle mě cyklista natrenuje násobky toho co běžec. Běžec v přípravě neběhá celých 42km, cyklista jezdí násobky „své“ trati.

          Je tady ještě jedno velké ale. Údajně jde pouze o pověst a žádný posel zvěstující vítězství neexistoval. Navíc vzdálenost Marathonu od Athen byla cca 66km.

          antika.avonet­.cz/article.php?ID=1392 – poslední odstavec

          www.osel.cz/index.php?… – tady je nejzajímavější obrázek se dvěma možnými cestami.

          0 0
          • TC  

            Jojo, je to pověst :)

            Časovou náročnost cyklo tréniku nehodlám zpochybňovat. Jenže trénink na kole a pěšmo srovnávat nejde. Neumannová prý trénikové objemy běh:kolo dělila 3. A obvykle se ten poměr udává 2–3. Maratonec samozřejmě v tréninku 42km běhat nemůže.

            K čemu jsi chtěl dospět tím „otočením“?

            0 0
            • Brzdič  

              Záleží na úhlu pohledu. Jestli budem hodnotit treninkový úsilí, nebo pozávodní regeneraci. Do závodu daj běžec i cyklista všechno, tam je to nastejno.

              Ale koukám, že se spíš ptáš na délku regenerace a já s tebou polemizuju … :-))) To bude dost individuální a bude to záviset i na profilu – viz vlákno „Salzkammergut trophy 07“ Tam bych odhadoval úplnou regeneraci na týden, po „běžné“ 70km 2–4dny. Psychickou újmu typu „kolo nechci vidět minimálně xx dnů“ si netroufám ani odhadnout ;-)

              0 0
              • TC  

                Jojo přesně na to jsem se ptal, pouze regenerace. O závodním nasazení jsem nepochyboval ani u jednoho.

                0 0
            • kámen úrazu1  

              Možná k tomu, že i 70km závod terénem lze označit za maraton, i když regenerace dobře trénovanýho bikera je o hodně kratší než regenerace maratonce – běžce? Uvidíme, co na to Brzdič, nechci se do této diskuze plést. ;-)

              Ono lze porovnávat běžecký maraton s MTB maratonem všeljak. A nic z toho nevzejde. :-)

              1. mohlo by se říct, že běžecký maraton je těžší než bikerský v opravdovým terénu. Láká to.

              Cyklistický maraton odjede s vyhecováním skoro každý, i když třeba s křečemi a mlíkem před očima. Běžecký maraton nikdo bez tréninku neuběhne. Ale jde ho obejít krokem.

              1. mohlo by se říct, že běžecký maraton je lehčí než bikerský v opravdovým terénu. Láká to.

              Stačí porovnat časy účastníků. Běžecký za 4 hodiny není dobrý výsledek, i když to může být velký osobní vítězství. MTB maraton za 4 hodiny neujede často ani vítěz.

              Prostě to nejde porovnávat, a to ani podle času regenerace.

              0 0
              • pelhrimov  

                42195 metrů je ta „jediná“ délka (tuším, že od roku 1924?) a i kdyby se to jelo na kole v těžkém terénu, tak je to pro mne maraton. Maraton jsem si zaběhnul malinko pod 2:40, tzn. tempo 15,8 km/h (ti absolutně nejlepší vydrží při maratonu tempo 20 km/h). Já osobně 50 km na biku v terénu pod 2:30 nezajedu, takže pro mne je to maraton, z kterého se ovšem velice rychle zregeneruji, protože i přes kameny drncající kolo je ke svalům a šlachám šetrnější než dopady a hlavně odrazy při běhu. 3 hodiny trošku vydržím závodit, pak již přecházím do turistického tempa, cyklisty obdivuji, obecnou vytrvalost mají úžasnou všichni. Myslím si, že na „MTB maratonech“ je na zadních pozicích nesrovnatelně kvalitnější konkurence než na běžeckých maratonských tratích.

                0 0
                • TC  

                  Hmm, tak s člověkem co dá maraton za 2:40 se neargumentuje, mlčim :))))

                  0 0
            • Krutor  

              Hoši, já myslím, že srovnáváme celkem nesrovnatelné – a nikdy se k žádný pravdě nedobéřeme.

              Maraton obecně v horských kolech beru jako vyjádření délky, která není běžná. Já si myslím, že 80 km závod na biku (samozřejmě v tempu podle schopností konkrétního soudruha, že ano) je možný s klidným svědomím označit za maraton.

              BTW s trochou nadsázky – mohli bysme taky polemizovat nad tím, když měl někdo v práci „maraton“ … :-)

              0 0
              • TC  

                Právě…bohužel slovo maraton není pouze označení jedný konkrétní běžecký disciplíny, ale používá se pro všechno možný.

                0 0
    • kolda  

      tak od 80 km?? 50-ka není maraton.

      0 0
    • LUKAS  

      Já bych dal diskuzi ještě jiný rozměr: Osobně mi připadne, že se přídavek „marathon“ používá spíše z komerčních důvodů. Pokud chce organizátor nalákat hodně lidi na svoji akci, tak samozřejmě radši závod nazve XXXXmaratón a má zajištěnu větší účast, než kdyby použil třeba XC závod. I když, třeba kratší tratě na „maratónech“ ničím jiným než XC nejsou. 40–50km za cca 2–3 hodiny je „obyčejné“ XC… Osobně se mi příliš nelíbí snaha organizátorů vytřískat z dané akce maximum (peněz) tím, že zavede kratší trať. Současná situace vypadá tak, že na kratší je stále větší účast a klasické marathony – tj. min 80km nebo aspoň 4–5h v terénu jdou pomalu k ledu. Jeden příklad za všechny: Na jinde na BF diskutovaném maratonu Přes 3 vrchy Vysočiny, bylo dle výsl.listiny 442 účastníků na krátké a jen 248 na dlouhé. Co dodat :-((

      0 0
      • v3d  

        Jednak chci říct, že XC závody a tzv maratony jsou zcela něco jiného, a za druhé ty kratší verze mi přijdou vynijkající nápad, páč si tak můžeme zazávodit i my, pro který je 100km v terénu skoro celodenní výlet:-))

        0 0
        • miche  

          No to si presne trefil !!! Ano o to jde !! Maraton a ztravit na nem cely den klidne, to je prece to spojeni o ktere mi jde !! A ne dat 50km za 2 hodiny a jet domu ...... pro me je logicke spojeni maratonu s vytrvalosti.

          0 0
      • Krutor  

        CUS bikere :-).

        Hele, v zásadě s tebou souhlasím – měl sem to taky na mysli, že označení „maraton“ láká. Nakonec se s tím dá machrovat aj před šéfem nebo aj doma že ano ?

        ALE protože na všem je vždycky nějaký ale :-) … Já teda vidím zásadní rozdíl mezi 40–50 km XC závodem a 50 km „maratonem“. XC závod se jedzí okruhově, tím pádem dost silně pochybuju, že se tam přihlásí hobík bez nějakých závodních nebo aspoň výkonnostních abmicí, aby se projel se stejně zapálenýma lidma. Takže pořád ten maraton/nemaraton je něco jinýho.

        A ještě něco – nezapomínej na to, že jsou lidi, který bike baví, ale mají svoje hranice, ať už výkonnostní (někdo se dostane na kolo s bídou 1× týdne na chválí, ale baví ho to!)nebo technický nebo jánevímjaký … Ale taky si chtějí něco 1× za rok dokázat nebo se poměřit s kámošem nebo jenom jet v davu, což má taky svoje kouzlo. Já si pamatuju můj první závod – Jizerskou 50-ku v r. 1999. Mně se to moc líbilo a užíval sem si to, i když to byl jenom takovej panelovej vlastně XC závod … A takových je hodně. Tak jim to potešení (pro některý možná dokonce adrenalin) neber !

        Takže mi vychází, že ideální je akce, kde jsou dvě tratě – krátká a dlouhá.

        0 0
      • Brzdič  

        Krátká je delší než 42km tak je to maraton a dlouhá ultramaraton ;-)

        Asi bych měl mlčet, protože teď je otázka co se dá označit za ultramaraton :-O)

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.