• gemini

    Zdarec, s manželkou chceme jet první týden v září na dovču do Maďarska – nejspíš asi k Balatonu. Nemáte nějaké tipy, kde a jak konkrétně by se dal strávit týden volna v pohodovým duchu ( …a bez kol ) – nějaký procházky, vodní atrakce, lázně, dobrý jídlo, dobrý pití, nějaká hudba, památky a tak…??? Pojedeme autem, takže není problém kamkoliv si dojet. Ubytování taky nechávám na náhodě ( ale předpokládám, že to bude po sezoně bez problémů ) – nějakej penzion, hotýlek a tak…Jak je to s jazykem? Maďarsky neumím, anglicky a německy se snad nějak dokoktám? Je něco, na co dávat pozor a neopak něco, co si rozhodně nenechat ujít? Dají se měnit koruny přímo v tam, nebo máme měnit tady? Nebo vézt si Eura? Poraďte:-))

    0 0
    • Tyboo  

      u balatonu je miliarda němců. díky nim je tam si celkem draho. koruny na forinty můžeš klidně vyměnit i tady v čechách a eura by asi taky bylo vhodné nějaké vzít. tipuju že zrovna u balatonu budou mít dvojí ceny (forint/euro)

      nechci říct že u balatonu není hezky ale mě to tam moc nenadchlo. pokud můžu něco doporučit tak to je oblast Tokaje, která je vyhlášená pro své skvělé víno, dále město Miskolc, kousek od něj je úžasné termální koupaliště kde se dá plavat v jeskyních. skvělá atmosféra. bohužel od balatonu je to už trochu dál.

      jen tak pro upřesnění můžete se kouknout na tyhle stránky. určitě najdete hromadu tipů

      0 0
      • jIrI___  

        Jo, Balaton mě taky moc nenadchnul, takový větší blátivý rybník :). Ale večerní popíjení v kempu s němci a němkama bylo fajné, jsou to strašně přátelští lidi… :))

        0 0
    • jIrI___  

      Doporučuju termály v Miskolci, ty na mě zanechaly silný dojem. Jsou částečně vysekané do skály a část jich je venku. Ty ve skále mají parádní atmosféru – plaveš/jdeš takovýma chodbama do jednotlivých „místností“, kde pak jsou různé menší bazénky, např. někde je úplně tma a máš nad sebou nasvícenou noční oblohu, v druhém je zas barevná hudba (uklidňující hudba a barvy nasvícení se plynule mění podle tónů). Všechno uvnitř skály. A hlavně ta teplá voda :). Jednotlivé části mají různou teplotu vody, takže si vybere každý. Pak se mi líbily taky termály v Hevízu. Jsou to prý největší přírodní lázně na světě. V podstatě je to velké jezero s teplou vodou, uprostřed něj jsou postavené restaurace, převlékárny,… Taky pěkný zážitek. Jinak se běžně domluvíš bez problémů němčinou, tu uměl snad i každý pantáta na vesnicích.

      0 0
    • Kotěnočkin  

      Hajdúszoboszló – http://www.madarsko.cz/…duszoboszlo/ je to sice nejdále, ale největší maďarské termální lázně, bazény, aquapark, mraky hospod okolo monost výletů – Debrecen, Hortobagy-puszta, Tisza. Spousta možností, mraky ubytovacích kapacit vřele doporučuji. A perlička,kromě němčiny se lze domluvit i česky, jezdí tam totiž mraky Poláků a polština od Maďara zní jako čeština:-)

      přidávám jednu specialitu kakasereperkölt – guláš z kohoutích varlat a hřebínků…

      0 0
    • Pytlik  

      Jeste se zkus podivat na oblast pohori Mátra a lazni Eger…Mas moznost vice ruznych aktivit pohromade…

      0 0
    • Vilém  

      v madarsku jsem stravil par dni loni cestou z rumunska. Dost me deptala ta vsudypritomna rovina, byl velkej problem najit treba blby misto na spani. Nejvic se mi libilo u piskovcovych jezer nedaleko Miskolce. Byl to nejaky povrchovy lom, sice se zakazem vstupu, ale zato tam cele dny nebylo ani zivacka a fantasticka voda.

      0 0
    • vojta1616  

      Ahoj, chtěl bych se zeptat, zda někdo nevíte, jestli v březnu kolem Budapešti hodně fouká? Uvažujeme, že by jsme si tam v půli března na pár dní zajeli, ale mám strach z kombinace velkých rovin a větru. Díky za odpověď :)

      0 0
    • Wojtkingson  

      Ahoj, máte někdo nějaký aktuálnější zkušenosti s Maďarskem na kole? Přes co ideálně sehnat ubytko atd? Plánujeme asi Miskolc, nějaký národní parky, termály, víno, pohoda, kolo

      0 0
    • Wojtkingson  

      Tak abych něčím přispěl, byli jsme tam dva týdny bez plánování. Nejdřív jsme jeli do BalatonFured mají tam krásnou promenádu kolem balatonu, trochu dražší, ale pěkný. Další den jsme jeli na kole kolem Balatonu až do Szantod, kde je přívoz a převezl nás do Tihany, což bylo kousek od našeho ubytování (kemp). Cesta byla defacto rovina, jelo se v mítech, které byly tak 40m nad Balatonem, takže pěkný rozhled a pěkný byl i Sifok, resp pláž. Samotný Siofok je hotel na hotelu. Všude byly cyklostezky asfaltové. Poměrně dobře značené. Pak jsme se přeunuli do dalšího kempu a jeli na výlet do Hevizu do termálních lázní, celkem zajímavý, příště bych si tam vzal nějaký kruh, aby se dalo relaxovat – nikde se tam nedá dosáhnout na dno a člověk se pořád něčeh drží, voda měla 31 cca venku bylo tak 18 po dešti. Dál jsme jeli do Egeru, odkud jsme udělali výlet do národního parku Bukki, tam to byla paráda, za celou cestu jsme potkali jedno auto správy národního parku. Kopce tam byly celkem velký, ale pokud jste jeli po vyznačených cestách, tak vpohodě, stoupání 600m asi na 10km. My jsme to švihli i mimo cyklostezky po turistických, bylo tam víc kamenů, ale bylo to super. Tohle místo mě překvapilo. Ale nikde nic nekoupíte, takže vzít vše s sebou.

      Eger je obecně pěkný město, v Egeru jsme navštívili místní termální radonové lázně (ne Turecké), taky super relax. Blízko Egeru je Egerszalok, kde jsou opět termální lázně Salaris resort nebo tak nějak. Ty byly asi nejlepší ze všech. Voda tam do lázní vyvěrá ze země a vytváří takový zajímavý útvary – jsou jen 3 místa na světě, kde se tohle děje (Někde v Turecku, Yellowstone a tady).

      Dál jsme jeli do Tokaje, kde jsme nedělali nic jinýho, než nasávali víno a udělali jednu větší projížďku po okolí po cestách mezi vinicemi – naprostá paráda.

      Pak následoval přesun do Miskolce, který jsme jako jediný měli jako cíl. V Miskolci jsou termální lázně v jeskyních. Bylo to pěkný, ale byla tam všude spousta chlóru, která nám celkem vadila. V Miskolci jsme se byli podívat i ve středu města, ale už nebylo moc hezké počasí, tak pouze letem světem.

      Posledním cílem měla být Budapešť, ale nakonec jsme tam ani nezastavili, protože pršelo, byla Mlha, takže Budapešť si dámě někdy sólo.

      0 0
      • Martin  

        Tihany je super a v oblasti kolem Balatonfüredu a Aszofo se dá celkem pěkně pojezdit v kopcích.

        I kopečky kolem Tihany jsou parádní na relaxační bajking, nicméně se tam dá najít i hodně fér terén :)

        Zaujala mě vyhlídka na Balaton z oblasti Balatonvilágos.

        0 0
        • Wojtkingson  

          Jj, tam jsme byli, bylo slunečno, takže Balaton byl modrej a vypadal jak moře. Byli jsem tam na začátku září a smažilo to tam slušně… Nedokážu si představit, jaký tam je vedro v létě

          0 0
          • Martin  

            Já tam byl ve druhé polovině srpna, ten týden co se ochladilo, a bylo to tak akorát.

            Majitelka penzionu, kde jsme spali, říkala, že jsme přijeli v ideální čas, protože předtím tam byly čtyřicítky :)

            Tihany je prostě super :)

            A ta nová vyhlídka nad Sajkodem se jim povedla, je citlivě zasazená do krajiny :) ne jak ty naše hrůzy.

            0 0
      • Smazaný účet  

        Skuste sa niekedy posunut dalej na vychod – krasove planiny Aggtelek, prilahla Silicka a Plesivecka na Slovensku a dalej hrebene Zemplinskych vrchov – hrady, vyhlady … dost toho je zdokumentovane na http://www.tronkosice.sk

        0 0
    • Martin  

      Soudruzi, máte zkušenosti s okolím jezera Tisza? Přiletěl ke mně článek z časopisu Cykloturistika, kde tu lokalitu dost chválili, tak si tam plánuju vélet se silničkou v první půlce května a zajímaly by mě vaše názory.

      Díky.

      0 0
      • ratel  

        Pred cca 5 lety jsme byli koncem rijna v Mezokovesdu. Bike a koleckove lyze. V Mezokovesdu byl fajn termalni bazen a normalni 33 plavecky, kde jsme obcas byli sami. Smerem na sever fajn kopce, na MTB urcite. Na jih k jezeru rovina, nic moc zajimaveho, ve vetru to bude pakarna.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.