Ložiska na full - životnost a dostupnost

33 nepřečtených
  • prozac

    Uvažuju o fullu, ale dost mě odrazuje životnost ložisek zadního odpružení. Mohli byste se podělit o své zkušenosti? Zajímalo by mě, co obnáší jejich údržba, po kolika km jsou zralé na výměnu a jak je to s dostupností a cenou, pokud se mění? Jsou výhodou průmyslová ložiska (přepokládám, že ty by měla být dostupná bez problému)?

    0 0
    • kesu  

      no mel sem jednocepovou meridu a to lozisko melo velkej prumer a najezdil sem an nem cca deset tisk km a chodi porad uplne ciste,jeho vymena stala tusim litr. Potom sem je menil na speslu enduro a vyslo to na 4ku,dalo by se to poridit levnejc pocitam kolem 15kil ale musis ty stary loziska vyrazit sam. co se tyka zivotnosti tak bych to tipoval nekam mezi 3 az 15tis km podle podminek a stavu v jakym ty loziska mas.

      0 0
    • miche  

      By me taky zajimaly hlavne naklady na vymenu lozsek :-))a taky doufam ze vymenu zvladne slusnej regionalni servis a nebudu to muset nikm posilat. Mam rok Trance a zadni stavba uz ma slusnej vakl (rozumej – kdyz chytnu za sedlo tak je cejtit jak to par milimetru plave), zda se ze vzhledem k poctu lozisek to bude maso :-o

      0 0
      • Peslezedirou  

        To bych spíš tipnul na vytlačené čepy u tlumiče. U foxu jeden vyjde +/- na dvě stě peněz.

        0 0
      • Peslezedirou  

        To bych spíš tipnul na vytlačené čepy u tlumiče. U foxu jeden vyjde +/- na dvě stě peněz.

        0 0
      • Peslezedirou  

        To bych spíš tipnul na vytlačené čepy u tlumiče. U foxu jeden vyjde +/- na dvě stě peněz.

        0 0
      • Pavlos  

        a mas vsechny dobre dotahle?

        0 0
        • miche  

          az v nejblizsi dobe stahnu kliky a zkontrojuju ten spatne pristupny, budu chytrejsi … ostatni jsem kontroloval, jinak jsem to myslel tak, ze kdyz chtnu za sedlo, tak je to cejtit ne do stran, ale vertikalne nahoru dolu !! do stran je to zatim good (ad vakl u tlumice, ten uz je :-))) ale vzhledem k poctu cepu to neni znat (do tech stran)

          0 0
          • vojta  

            Ten vertikalni pohyb by prave mohla delat vymackena teflonova vlozka v oku tlumice.

            0 0
          • Troll  

            Kolik jsi na tom za ten rok nalital?

            0 0
            • miche  

              jak sem psal, jeste to musim vsechno zkontrolovat, nalital sem odhadem 5000 plus minus, mam ho od dubna minulyho roku

              0 0
      • Troll  

        Tak to dej vedet, jak jsi dopadl. Trance je ted muj kadidat na nove kolo, tak at vim, co me ceka.

        0 0
        • KubaBajk  

          a staráte se nějak o zadní stavbu,třeba i po každé vyjížďce?To se asi nis takového nedělá,ne?A jak často mám ty čepy kontrolovat?

          0 0
          • bam  

            No obcas by to asi chtelo zkontrolovat jestli nemas povoleny cepy. Delal jsem to jenom kdyz zacala stavba vrzat. Kdyz clovek jezdi v blate a vode, tak by to chtelo i zkouknout sem tam loziska jestli se toci a jestli je v nich jeste vazelina. Ja na to posledni dobou kaslal (skoro rok) a tedka kdyz jsem je rozebral, tak byly uplne suchy, plny rezavyho bordelu a vubec se netocily :( Vycistil jsem to a rozhejbal, ale asi je stejne vymenim.

            0 0
        • miche  

          Ad Trance, v te cene a vybave co je ted (tusim ze ta 3ka kolem 34 000,–) si myslim dost dobrej bajk, ja mam starsi kus jeste bez te monstrozni ohradky na tlemic, co se tyce jizdy, parada, hlavne mi vyhovuje ten velkej slooping, v terenu neocenitelne :-))

          0 0
          • Troll  

            Na ten mam presne zalusk, jen bych se potreboval dostat do 30kKc. :-( Netusite nekdo, za kolik to dava dovozce? Zacinam jednat s INet obchodem, tak abych tusil, o kolik muzou jit dolu…

            0 0
      • tim  

        Ložiska jsem měnil letos v lednu kompletně doma. Know-how získáno na mtbr.com (forums.mtbr.com/show­thread.php?t=24234­3). Instaloval jsem standartní typy SKF. K dispozici jsou i speciální přimo určené pro konkrétní full (www.enduroforkseals.com/), otázkou je dostupnost a pořizovací cena vč. dopravy. Ta zmíněná SKF po cca 1000km zatím OK (jasně, že jsem to hned zaklepal…).

        0 0
        • Palo TT  

          Podla „propagandy“ na www.enduroforkseals.com/id172.html su na fully vhodnejsie loziska typu MAX – nemaju v lozisku gulicky uchytene v klietke, ale len gulicky nahusto vedla seba a preto by mali dlhsie vydrzat a mali by byt vhodnejsie na aplikaciu na biku, kde posobia rozne bocne sily, ale nedochadza k rychlemu otacaniu lozisk.

          Cena beznych lozisk u nas je od 50 do 400Sk za kus (podla vyrobcu, kazdy vyrobca nerobi vsetky rozmery) a tak cena za sadu u endurofork je +/- rovnaka ako ked kupis u nas obycajne loziska. V kazdom pripade su lacnejsie ako na www.betd.co.uk/category.asp?…

          Podla diskusie na MTBR.com mali Gianty 2005 problemy s tym, ze im rychlo odchadzali loziska. Vyrobca to vyriesil tym, ze zacal pouzivat loziska typu MAX. Ale je to neoverena info. Skus sa spytat v Progresse.

          Btw. Mam doma navyse jednu endurofork sadu pre NRSko, ak by mal niekto zaujem a naopak potrebujem sadu pre Trance, nechystate niekto skupinovu objednavku :) ?

          0 0
      • JMT  

        to nejsou loziska, to je teflonova vlozka co je v tlumici…

        0 0
    • BB  

      Santa Cruz BLT, zatím najeto 15 KKm a ložiska bez problému. Domácí výměnu bych u složitější konstrukce nedoporučoval, protože je na to potřeba specielní vybavení. Zalisování ložiska musí být absolutně přesné, jinak brzo odejde.

      0 0
      • Palo TT  

        Zase take zlozite to nie je a myslim si, ze v mnohych servisoch na to aj tak nic specialne nemaju. Radsej to spravim doma, ako keby mal niekto v servise do mojho biku buchat kladivom… www.bike-forum.cz/…8/forum.html

        0 0
      • filipes  

        Koukam ne cernyho blura – nepotkali jsme se o vikendu v hospode pod Luzi?

        0 0
        • BB  

          tak to potkali a tys měl asi toho spešla. Jeli jsme pak dál po červené a byla to jedna z nejhezčích tras, co jsem měl u nás možnost jet.

          0 0
    • BikerMarius  

      Čím větší ložisko tím víc vydží…Mam na svym spěšlu čtyři malý 12mm průměr a když to dostane fakt velkou ránu tak v to ty malinký kuličky cca 1mm to nerozdejchaj a vakl je na světě… ložisko stojí kilo :-!ale nový spešli maj ty ložiska vošéfovaný líp.

      0 0
      • Palo TT  

        Specialized nemam moc rad, ale fakt, ze v niektorych FR, DH modeloch maju loziska v capoch dvojmo (spolu nie 8, ale 10 resp. 12 lozisk v zadnej stavbe) hodnotim kladne.

        0 0
    • madcat  

      Já sem to teda zatím nekontroloval, ale po cca 2 a něco letech ježdění žádnej vakl ani jiný problémy nepozoruju, a to se o to ani moc nestarám… Kilometrů nevím kolik mám najeto, vzhledem k povaze kola a mojí vlastní lenivosti to zas tak moc asi nebude :-). Možná se jednou donutím to rozebrat a mrknout se na to, ale to nevím kdy bude :-)

      0 0
    • Concorde  

      Nemáte někdo tušení, zda by šlo někde sehnat toto ložisko ? Vypadá to, že se jedná o klasické 6901, ale vnitřní kroužek je vyměněný za nějaký atyp. Normálně bych objednal sadu u dovozce, ale řešit už něco s IDsportem, to radši kulku do hlavy…

      0 0
      • Georrge  

        bych to asi řešil klasickým ložiskem a nechal si k tomu udělat maličkou distanční trubičku, abys nahnal tu šířku. Ale to by chtělo vidět i zbytek zadní stavby, jestli by to tam něčemu nevadilo.

        0 0
        • Concorde  

          TO mám v záloze jako poslední možnost když nic vhodnějšího neseženu. Napytel je ten půlpalcový vnitřní rozměr

          0 0
          • tonik666  

            Dost lozisek ma rwc. A nebo pres nekoho objednat treba z uk, tam se tvari, ze maji v eshopu skoro vse na sc. Jj, cesti dovozci…

            0 0
          • tonik666  

            Tak enduro bearings je vyrabi, tak jen zjistit v bicycle cafe, zda je umi dodat

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.