• Josse

    http://praha.idnes.cz/…-zpravy.aspx?…

    To mě zase vytočilo. To jsou pálky za nic. Kolem té lávky jezdím denně…a visí a visí a nic se neděje a minimálně rok se nic dít nebude.

    0 0
    • Smazaný účet  

      počkej, až ti bude tak 70, budeš na tom stejně :-)

      0 0
      • Josse  

        Jo to bude viset nejen lávka…70 je dost, s tím ani nepočítám.

        0 0
    • MirosPikos  

      Jak smutný…nejdřív se prachy ukradnou lidem, kteří něco vytvořili, pak se pošlou z Česka do Bruselu a pak o ně prosíme aby nám je vrátili, a oni ne a ne je vrátit. Možná už se prožrali na sanaci bank a nebo se zasekla tiskárna na nekryté prachy :)

      0 0
      • JakeF  

        Zapomněl jsi na tu část, že se z těch peněz ještě zaplatí tučnej plat několika desítkám úředníků, kontrolorů, projektantů atp a to jak na straně Bruselu, tak na straně naší…

        0 0
      • weekend warrior  

        hihi, takové užasné zjednodušení:) nezapomněl si náhodou na to, že tu ČESKEJ šmelouředníček totálně zpackal a následně nekontroloval projekt SOK a to od a do z? Tedy od projektu přes jednání a výkupy pozemků, přes stavbu, kde se jen tak měnily parametry, až po smluvní technické zajištění provozu komunikace?

        A do budoucna se to nezlepší, okruh bude drahej jako kráva(už ted je na nějakejch 200%, očekávám 800%), ale hlavně povede nesmyslnejma(dnes již nevhodnejma) lokalitama, kvalita práce bude stát tradičně za hovno(místo pořádného průzkumu podloží se dělají analýzy vývoje cen pozemků kolem stavby pro spřátelené osoby atd…)

        tak proč by to měla dotovat EU?

        0 0
        • JakeF  

          Protože to nejsou peníze EU, ale peníze, ze kterých se nažrali evropští úředníci a laskavě nám je vrací zpátky… S tou efektivitou je to ale znovu z velký části vina EU, jak je ten pocit cizích peněz, tak to nevede k zodpovědnosti a je to jen jiná forma morálního hazardu, případně u někoho rovnou o důvod víc se snažit si nakrást… Třeba u nás ve městě zastupitelstvo odmítlo zlevnění práce s odůvodněním, že by jim o tu částku EU zkrouhla dotaci… Bejt to peníze z městskýho rozpočtu, tak sakra rádi ušetří… Proto musíme mít víc úředníků, aby pořádně zpracovali podklady o potřebnosti a nákladech, EU musí mít další úředníky, co to schvalujou, další, co to potom kontrolujou, všichni za to pobíraj slušnej plat, byrokracie se rozrůstá a přibývá lidí, co pracujou jen tím, že peníze přesouvaj z místa na místo a pak se divíme, že jdou ekonomiky do háje a Asijský státy nás začínaj válcovat.

          Holt to bude jen další kapitola v učebnicích dějepisu, ze který se zase nikdo nepoučí, jako se doteď nepoučili z SSSR a pro jistotu, místo lití peněz do nefungujících podniků, se lejou rovnou do nefungujích států a tím se dál podporujou v nezodpovědným postoji.

          0 0
          • weekend warrior  

            „Třeba u nás ve městě zastupitelstvo odmítlo zlevnění práce s odůvodněním, že by jim o tu částku EU zkrouhla dotaci…“

            a komu ty jakože přebytky jdou/pujdou? spřízněné firmě, ve které má podíl úředník, který tenhle nesmyl vyřkl a pomohl anonymně schválit na zastupitelstvu!!!

            ty jakože přebytky by se dali využít na jiné projekty, ale to se neděje, protože u nás se udělá pár nesmyslně předraženejch projektů, projektů bez souvislostí, bez návazností na projekty jiné(ty vlastně neexistují) atd…projekty které nikdo osobně neschválil, nikdo o nich nic neví!!!!

            To přece schválil kolektiv: zastupitelstvo, rada, komise, vláda

            U nás se dělají projekty pro projekty/peníze, ne pro smysl či účel projektu, ten je zcela vedlejší!!!!

            0 0
            • weekend warrior  

              chapej, že ten budget z EU je furt stejnej, řídí se jen pravidlem procent spoluucasti…

              dobre, treba bychom nemeli na cele vycerpani budgetu, ale uz jen to, ze XY% z ceny zakazky neopravnene/ne­ucelne/nesmys­lne/podvodne mizi nekde na soukromejch uctech ten pomer obrací proti nám…

              Kolik golfovych hrist(třeba pod zaminkou vzdelavacího centra), fontanek, chodniku a soch(rozvoj cestovního ruchu:) a jinejch nesmyslu EU zadotovala?

              0 0
          • Flegmatik  

            Myslíš příklad rekonstrukce autobusáku v H.? Kde byly před výběrovým řízením náklady odhadnuty na 36 mil. a po výběrku to vyhrála firma za 19,6 mil.? To je snad dost znatelná úspora, ne? A o to se snižuje logicky jak podíl města (20 %), tak dotace (80 %). Nebo máš na mysli něco jiného? Kdyby tyhle výběrka nebyla, tak se tu staví ještě dráž. Dneska mají i velké stavební firmy zájem o kdejaký malý „štěk“ typu rekonstrukce 1 km silnice, křižovatky, autobusáku a ceny dost snižují, aby tu zakázku vyhrály. Ovšem na úkor menších firem. Musí být ale zájem všech tyhle ceny snižovat na nejnižší možnou míru, jinak tu budou předražený projekty viz Praha.

            0 0
          • Flegmatik  

            A ještě k tomu příkladu, proč odmítnutí zastupitelů je nelogické, možná sami mají máslo na hlavě nebo si chtěli něco loupnout. Příklad: předpokládána cena o dílo 36 mil., z toho můžou získat dotaci třeba 25 mil. Kč a na ní by tedy chtěli trvat. Pak bude výběrko, cena díla se sníží na 20 mil. – a teď co? Město by tedy nezaplatilo vůbec nic (z původních 9 mil.) a ještě by získalo 5 mil. bonus z dotace, jen tak za nic, za nic proinsvestovanýho? Přemýšlí prdelí nebo jak?

            0 0
            • JakeF  

              Tak to právě nefunguje, mám pocit… Oni dají podklady na získání dotace a podle toho jim je v nějaký výši schválená, ale platí se to z vlastních peněz. Pak když se dostaví, tak se všechno doloží, zkontroluje a potom teprve EU přistoupí k proplacení peněz. Takže důvod k neschválení zlevnění části projektu, je myslím především v tom, že z tý částky, co by se ušetřila, by neměl nějakej kámoš ve firmě svojí třeba 20% marži… S tím šetřením by to právě fungovalo, kdyby se peníze nepřerozdělovaly na několika úrovních, kde se na tom navíc krmí hromada úředníků.

              0 0
              • Flegmatik  

                Tak dá se to proplácet i průběžně, teda záleží na poskytovateli dotace, zda to umožňuje. Tím pádem si města a obce nemusí brát úvěr na předfinancování (město ušetří za bank. poplatky, vyřízení, a vůbec schválení úvěru bankou), ale platí za provedené práce rovnou dodavatelům (s asi tříměsíční splatností). Hlavně sníženou cenou z výběrka ušetří i město na tom svém nižším podílu. Ukaž mi starostu, který by v této době nechtěl ušetřit. Města a obce jsou na tom s prachama už dost špatně, že jakékoliv zlevnění oproti předpokladům vítají všema deseti. EU reálně proplácí až v poslední fázi a to mezi Ministerstvem financí a Evropskou komisí (to už je projekt dávno městu proplacen a tak už „nic“ neřeší).

                0 0
          • Barak  

            Takhle to ale bohužel funguje i v rámci našeho státníoh rozpočtu. Myslím ten pocit cizích peněz.

            Příklad – nějakému úřadu zbydou ke konci roku prachy na investice, které bohužel nelze přesunout do dalšího roku. Mají dvě možnosti. Buď je vrátit zpět do rozpočtu a to tuto částku dostanou příště méně, protože je to chápáno tak, že je nepotřebují a potřebovat nebudou. Nebo je utratí za kraviny, aby příště dostali stejnou částku. Takže znám případy, kde rok co rok mění LCD monitory, úředníci na psaní dopisů mají zbytečně drahé našláplé PC sestavy, k dataprojektorům se kupují 4 náhradní lampy, přestože 3 z nich po dobu životnosti nestačí vysvítit apod.

            0 0
        • MirosPikos  

          Všechno okolo dotací je špatně, jsou to z 99% neefektivně utracený peníze, který maj lidi přesvědčit, že pochází od EU, což není samozřejmě pravda. Jsou to peníze daňových poplatníků ze 27 států EU.

          Já jsem pro, aby peníze zůstali tomu, komu patří, protože nikdo jinej je nedokáže lépe utratit.

          Nedávno jsem četl článek, kde manager firmy popisoval, jak když chce firma získat peníze na nějakou investici, většinou ji nezíská. Jakmile má totiž investice nějaký dlouhodobější smysl je konec. Ale peníze na nekonečná školení lze získat prakticky kdykoliv. A z toho plyne všechno ostatní – peníze se prostě promrhaj na předražený projekty o které nikdo nestojí (sveze se s tím pár stavebních firem, úředníkům vyrostou najednou chaty nebo baráky) a jede se dál. Čím dál větší přerozdělování, čím dál větší neefektivita, čím dál větší zadlužení díky kofinancování těchto akcí…a co na to ekonomika? To se co nevidět dozvíme.

          0 0
    • Josse  

      Prostě postavit dům stojí 5 melounů, postavit lávku 124. To mě hlava nebere.

      0 0
    • Barberry.pha  

      Jestli to bude lavka i pro bruslare jak pisou, tak dekuji radeji nechci, alespon se da na strane barandov, chuchle, radotin, jezdit v klidy bez motajicich se bruslaru,

      Co se tyka tech penez, holt kdyz opencard a podobne zakazky stala tolik, to pak nemuze byt na nejake spojovaci rampy, kdyz ty penize skoncily v kapsach kamaradu na magistratu.

      0 0
      • Smazaný účet  

        bruslari tam stejne jezdit nebudou – je to up/down, rozbili by si držky

        0 0
        • Barberry.pha  

          Jak znam ceske bruslare, a hlavne ty co bruslit neumi, tak ti se vrhnou kamkoliv :D

          Treba nova cyklostezka kolem pruhonickeho parku, taky bych je tam necekal, neni to zadna placka, spise v jednom smeru z kopce s luxusnim eSickem se 7% nekolikametrovym stoupanim, a stejne jsem je tam potkal.

          A pri sirce dane stezky, nic bezpecneho. Takze bruslari jezdi vsude kde je asfalt a bohuzel cim mene umi bruslit, tim vice se pousteji na stezky pro ne nevhodne.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.