https://www.idnes.cz/…listika_malu
Oleeee – trasy odtajneny. Ja klasicky stredni trasu. S kym se potkam a utkam? ;-)
https://www.idnes.cz/…listika_malu
Oleeee – trasy odtajneny. Ja klasicky stredni trasu. S kym se potkam a utkam? ;-)
Jedu dlouhou Kopcovitou a pak Horskou :)
Jedu to samé.
Jste blázni :-D bych tam někde po cestě zhebnul :-D
Jako myslím, že ta v Praze bude těžší než ta Šumavě. Letos jsem jel střední a přišlo mi to jako větší peklo, než ta v Prachaticích. Kratší kopce, strmější, větší hektika.
Mno je pravda, že Zdejcina byla pekelná, zvlášť ten konec, kdy to ještě ohnuli do té stoupačky vpravo :-) a ano přišla mi těžší než rok před tím. Možná to bylo ale i tím, že jsem si o hodně zlepšil osobáčky :-D
Jel jsem zatím jen letos tu Horskou a bylo to super, tak snad ta Kopcovitá o moc horší nebude … až tak se nikam neženu :)
Podle propozic bude příští rok ta Horská zhruba na stejno, jen ten Libín hned po startu bude o tom se tam hned neuvařit :)
Ja jel letos stredni a horskou a ta horska pro me byla vyrazne tezsi i pres vyrazne nizsi rychlostni prumer. Musel jsem na 5s zastavit 50m pred cilem, uz to neslo :))
Letos mam koupenou dlouhou. Tu horskou uvidim podle casovych moznosti.
Jo, ten konec byl ostrej :)
Opět se mnou… :D
Už jen do dnešní půlnoci máš možnost využít 20% slevu na startovné na L'Etape Czech Republic! Stačí zadat v posledním kroku registrace heslo „dvacet2025“.
Super, díky, využil jsem. Pojedu poprvé, tak jsem na to tedy zvědav jak bude vypadat. Dlouhá trasa vypadá v pohodě, tak snad to tak bude :).
Tak doufej, že to nebude jak letos na střední – trvalo snad 15km, než skočilo „jančení“ – furt se zrychlovalo, aby se vzápětí zase zběsile brzdilo…
Jo to bylo pěkně o držku
Na Libín doufejte, že udělají novej asfalt, ten aktuální je pěkně rozbitej hnus :D
Včera jsem si trasu projel – okolo Žiliny je nový asfalt. Rozbité je to z Bělče až k Chýňavské Myslivně, a pak klasicky humus spáry přes Řepy až pod Motol…
Já jsem si včera projel asi půlku te Horské z Prachatic. Bude to zajímavý. Hlavně si v Chrobolech neříct že už je hotovo. Proti loňsku to bude od tama o dost náročnější do cíle. Za Chrobolama je tam asi kilák po dost rozbité lesní asfaltce, ale je to ve stoupání, tak to bude v pohodě.
Praha mi přijde, že bude mega rychlá. Cílí někdo na předek někam? Bude pěkný vedro:)
Jo, když jsem to byl projet, je to takové tempovější proti minulému roku. Rád bych průměr přes třicet jako minulý rok :-)
V jakým jsi bloku?
3
Taky budu ve 3tím bloku :). Jsem na to zvědav, letos poprvé. Nemáte někdo nějaký tip na koleje, z toho jako úplnej vidlák mám největší strach, nebo to je v pohodě? :)
V pohodě, první a druhé v Praze jsou jsou ještě před ostrým startem, Městečko a Zbečno nevím, ale jsou za sjezdem, tak raději opatrně, u Břve je krásný přejezd, ve Strojírenské býval rozbitý.
Přejezd v Městečku je na začátku stoupání a jede se tam poměrně pomalu. Ve Zbečně je na konci rychlého sjezdu, ale až po dvou pomalých vlásenkách, takže příjezd na přejezd je také relativně pomalý. To si spíš někdo vystoupí dřív, protože nedobrzdí.
Tam bych měl obavu, že někdo vystoupí ještě nad těmi vlásenkami, protože je tam rovina a pak se to začne sklápět dolů do Zbečna mírně to zatáčí vpravo. Sklon roste a pak je tam křižovatka, kde se točí doprava. Jestli to tam nějaký plašan rozhuláká, tak ať se modlí, že v tom odbočení není moc bordelu na silnici (vždycky tam býval). Jinak si vystoupí přes svodidla…
Mno jen v ještě v Praze se vždycky někdo přeloží :-)
Za to ale koleje moc nemůžou.
Jasné, za to mohou přemotivovaní účastníci :-)
Větší strach mám z přemotivovaných amatérů uprostřed balíku než z kolejí. Koleje najíždět v klidu a s rozumem. Nepřehledné to bude v balíku po startu, všechny ostatní přejezdy jsou naprosto v pohodě.
Já mám celkem strach až se to zase začne spojovat, doufám že plašani ze střední a krátké budou pryč než se tam dostanu z dlouhé.
Za mne spojení tras OK, nikdy jsem nezaznamenal problém.
Když se to spojuje, tak jsou plašaní z kratších tras už vyždímaní.
Něco o tom vím… :D
Kámoš taky 3. Číslo 1472, ňákej Wolša, černý Bianchi Sempre. Tak si pomožte, jezdí to taky lehce nad 30 průměr ;-).
Na jakým kole to pojedeš?
Sedomodry Tarmac
No bylo to teda výrazně rychlejší oproti loňsku. Průměrku jsem si zlepšil o skoro 4 km/h a v celkovém pořadí z toho byl posun jen o 30 míst…
Ve 3 jsou prumerky 32 34 :) dobře ty
maximálně se procedim dozadu :-)
Jen jed Bomby za všechny hobby :)
Mno ty bomby mně v obou předchozích ročnících pak ke konci stály křeče :-) minulý rok v Úhoničáku a rok před tím při nájezdu k Motolu :-), ale je pravda, že jsem jel jen na ionťák
Jedu fandit. Plácneme si nad Poteplím a pak asi nad Sýkořicema ;-).
Na jaké trase ? Jedu dlouhou a mám jinou představu o průměrné rychlosti :)
Jedu střední. Dlouhou jsem namečisto jel s průměrem přes 26, ale tam už je na mou váhu moc kopců :-)
Také střední. Pitný režim bude teď důležitý. :)
Mám číslo 1962, takže budu zase někde okolo půlky startovního pole…
Jak jste zjistili, v kterým bloku jste?
Startovní koridor je rozdělen do startovních bloků následovně:
Aha, takže budu smrdět až v tom pátém… :D
Já taky :)
Jaký číslo?
A je to :-). 418 celkove, 125 v kategorii. Poslednich 10 km krece, takze to mohlo byt jeste o chlup lepsi :-) Na prvnich padesati km prumerka pres 35
I když nebylo úplný vedro, tak to slunko mi dneska taky dalo celkem zabrat :)
Gratulace. :)
Tak to jste rychlejší, mně to vyšlo takhle.
Dost mně zklamalo to že jak se sjely ty trasy, tak už tam byli ještě větší zoufalci, takže jsme my z dlouhé tahali je a kličkovali mezi něma.
Příště budu muset víc pohnout,
A ještě před startem se mi povedla fotka s Didim, takže splněno.
Tu mam z patka :-)
stejne tak jsme my z cela stredni „klickovali“ mezi tema z dlouhe, co jeli cca 80.misto. Mne pripada zbytecne resit, jestli jsem 15 nebo 30, natoz 198 nebo 199. zazitky jsou to pro me obvykle fajn ve vsech pripadech.
A chytil jsi před Sykoricakem závory nebo jsi ještě stihl projet?
Já jsem chytil, přlítnul tam pak z vrchu bezhlavě borec co to moc nedobrzdil a málem sejmul pár dalších. Naštěstí to nějak prokličkoval.
To mě docela udivovalo, normálně pořadatel skoro na každé polní cestě a k funkčnímu přejezdu za zatáčkou v prudkým sjezdu nedají nikoho, kdo by mával vlajkou, když budou dole závory.
JJ, on tam někdo ve vestě byl, ale nevšml jsem si že by nějak signalizoval že dole se stojí..
Nahoře před tou levotočivou byla značka break, tak jsem brzdil, ale asi ne každej si toho všiml, jak jsem viděl,
Jednou na přejezdu jsem čekal, nemám tucha jestli to bylo tam kde říkáš, ale čekal jsem jen tak 2min max. :)
ja tam prijel jako treti… cekal jsem skoro 5 min, ale vyresilo to curani a prislo to celkem k chuti pred tim kopcem uprimne :D
Zkoušel si hořčík? Měl jsem s tím také problémy, vozím ho sebou. Je to i o tréninku. Pěkná práce+1, počasí dobré. Myslel jsem si, že dostanu účast k narozeninám a prd. Střední byla vyprodaná a na dlouho se mi nějak nechtělo. Tak jsem se jsem si udělal hezký den na kole ;) Tak možná proti rok, nevíš jak to rádi do těch bloků?
Jo, ale asi pozde. Lupnul jsem ho vcera a dneska. Asi chce doplnovat delsi dobu. Druha vec je, ze jsem tech prvnich pade jel celkem na hrane :-)
Zobu ráno i večer, jinak k ránu křeč v lýtku. To nechceš :D Ale mám jinou skladbu jízd. V extrému i třikrát denně. Myslel jsem v průběhu, prodává se to v sypké formě. Můžeš to dát do pití.Místo vody minerálka i to pomůže. Jasně, pokud jede člověk na hraně možností, tak to přijde dříve. Tréninkem a případný doplnění během jízdy se to dá posunout. Dostaval jsem křeče po dvaceti km. Nemohl jsem slézt z kola … Dnes to bylo 6h v pohodě ;)
Mg je to poslední co pomáhá. Pokud samozřejmě jedinec nemá diagnostikovanej nedostatek rozborem. Já prostě nechápu jak se tato pověst záchraného Mg furt udržuje…
Realitou. Asi jsem to popsal jasně z osobní zkušenosti. Lidi jsou dost rozdílní, já se hodně potím a mám jiné potřeby než někdo jiný.
Je to jednodussi nez trenink :-)
Krece v zatezi jsou proste unava. Moderni studie vyvraceji myty o nedostatku mineralu atp. Proste je to jizda za hranou aktualni fyzicke pripravenosti.
Ano, jsem starej, těžkej a netrénovanej a dohnalo mně to na cca 85.km :-D souhlasím s tebou. Ale těch prvních pade se prostě nedalo jet pomaleji :-D je to kurwa závod, ne? :-D
Předem děkuji za odkazy na studie. To se jako nevylučující minerály pocením a jejich ztráta nemá žádný vliv? Trochu mi to připomíná objet závod na vodu a tatranku. To vysoce trénovaný jedinec také dokáže, ale podá maximální výkon, nesekne mu? Stejně jako sacharidy určitě není na škodu doplnit i jiné věci. Tím se dá kolaps oddálit.
Doplňování minerálů je určitě důležité. Dokonce už se dělají ionťáky na míru podle rozboru potu. Kolega výše spíš asi myslel spojitost hořčíku a křečí, že je vyvráceno.
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/…/PMC1724901/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/…/PMC8775277/
To ze ti dojde, protoze nemas dost energie a ze mas krece jsou dve ruzny veci.
Jasne ze jsou to ruzny 2 veci. Ale duvod kreci neni na 99% nedostatek horciku ale " pretizeni svalu" kdy od nich chces neco na co nejsou trenovany. Uz se to tu redilo milionkrat a nekteri furt machrujou horcikem… A prosim nechytat za slovo pretizeni…
Presne tak. Kamos tohle resil dva roky zpatky, ze vzdycky v zavode dojel na krece – musel ubrat. Nejdriv zkousel horcik a tyhle srandy a vubec mu to nepomahalo. Nakonec mu nekdo rekl, ze s nejvetsi pravdepodobnosti je to odpoved tela na zatez, kdy rika, dal nepojedes, to nezvladnu.
To je jak s hubnutím, řešení je relativně jednoduché, ale lidi holt nechtějí slyšet, že mají málo natrénováno a pořád se spoléhají na tu jednu pilulku, která vyřeší vše :).
Jestli má někdo zájem tak asi nejlepší shrnutí křečí je tady v tom videu.
https://www.youtube.com/watch?…
a ano, závěr je takový, že křeče nejvíce způsobuje únava svalů, to znamená prostě nedostatečná fyzička, nebo přepálené tempo.
Nedejbože oboje :-D
:D
V té první studií jsou po 300min pod udávaným vhodným limitem . Ten se udává 0,75–0,95. Nic co by vyvracelo vliv malého množství hořčíku na křeče tam není. Dokonce studie ukazuje, že hodnota podstatně klesá. Ve druhém odkazu je dokonce napsáno, jako prevenci proti křečím užít elektrolyty. Vzhledem k tomu, že velká část populace má nedostatek hořčíku je jeho doplnění jako prevence jednou z možností jak kolaps oddálit. Hořčík ovlivňuje stovky procesů v těle. Jak jsem psal každý jsme jiný a to ovlivňuje potřeby. Napsal jsem svoji zkušenost, jelikož jsem křeč parkrad dostal, tak poznám, kdy to nastane. A vyřeším to. Možná je to placebo efekt, ale funguje. Při ulta je problém doplňovat zásoby ze stavy a po 30h jízdy už mám náznaky problémů a zatím hořčík vždy zabral. Na to se nedá asi úplně natrénovat. Ještě sem hodím odkaz kde je trochu rozvedené, co vše hořčík ovlivňuje. Je tam slovo sportovec, ale to mne určitě nemysleli.
Do tech bloku to radi podle vysledku z minulych let plus pri check-in se i ptaji na odhadovanou prumerku.
Pěkný. Byl jsem na dlouhé. Nechápu proč tam na začátku blbnou ty lidi na těch kolejích. Místo aby se na chvilku smrskli do jednoho pruhu, tak přejíždí do protisměru. Někdo tam určitě letěl přes řídítka. Jinak hrozná cukatura. Skoro nemožný udržet nějakou skupinu pohromadě.
viděl jsem. 3 ks v sobě na dlouhé :-( jeden se držel za hlavu, musel si hezky pohmoždit krk. uff.
pak další tradiční smotka na těch dvou retardérech ve Břech. i tam 3 kluci na zemi co jsem měl možnost se sebou zahlédnout :-(
Ja videl dneska jen jedno horsi smotani z kopce smerem k Plzenske. Lezel na urovni nastupniho ostruvku a akorat pres nej davali termofolii
Mám ho na videu – nevypadal moc dobře – podřené lokty a přišlo mi že i obličej. :(
Den plný her. Nejvíc jsem si hrál na mechanika. Před startem první defekt, rezervní duše do kola a a úprk do endorfiin republic pro jinou. Vzal jsem raději dvě. Další defekt na první občerstvovačce. Tam budou mít pumpu, rikal jsme, píchnut jsem dobře. Ani prd. Vyměněno frčím dál. Další defekt (říznutí o pásku v tom táhlým kopci na novým asfaltu cca ?20? před cílem. Kdybych sám sebe zaměstnával, tak se po dnešku na hodinu pro neschopnost vyhodím.
cas vymenit plaste :)
To jsem právě udělal 2 dni před startem. Před třemi týdny mi rupnul zadní zipp. Tím jsem přišel o bezduše. Podle servisu se ráfek jako náhradní díl nedodává. Tímto děkuji sramu za prozákaznický přístup. Takže jsem vytáhnul staré eurusy, kopil pásky, duše a pláště. Den předem projel a těšil se na sobotu.
Tak to potěší…
Pokud můžu mít otázku. Jste spokojeni s motodoprovodem?
já jej nepotřeboval. ale nevadili mi.
Občas tam jezdil panáček a na motorce co přesunoval kameramana…
Ke konci jel s námi před skupinou borec na motorce a hlídal trasu. Bylo tam i auto v protisměru, tak ho hned zastavil a řešil to.
Takže za mně spokojenost, jinak jsem o nich skoro nevěděl.
Já až doma ze záznamu zjistil, že v Sobíně rodinka na horských kolech vyrazila po trati proti směru závodu… Doufám, že se s někým nepotkali!
Ať vozí pumpu nebo kompresor.
Tak zrovna na takové mega a komerční akci bych pumpu předpokládal, že ji v roce 2011 na tuším druhém ročníku Krušnotonu nevezly ani ve sběráku mě už tehdá překvapilo, dali na mou připomínku a už další rok myslím byly i na občertvovačkách ;-)
Ptal jsem se na každé občerstvovačce a jednom doprovodném škoda autě. Asi ji měly jen ty neutrální s Issac kolama na střeše. Podkal jsem je asi třikrát, ale v tu chvíli jsem měl vždy zadní kolo OK.
Nebyl tento nešťastník v cílové zatáčce někdo z vás?
Tvl, to teda na.ere…
Mám celé videjko, tak kdyby se někdo poznal nasdílím:)
nasdílej i tak. pro poučení. štrejchnul o zadní kolo?
Nechodí sem Zdeněk Vacek? Mám ho nafilmovaného na zadní kameře, tak kdyby chtěl záběr, rád mu ho nasdílím…
A pak jsme teď našel, že Martin Weber (1688) mi mával do kamery.
A já tu mám jednoho sympatického Borce:)
Ale huš! :D
proc ma ten chlapec beranici? :-)))
Co je tím myšleno?
Asi ta italská potící Čepka :)
Jako čepka mi dost usnadnila život. Konečně mi nekape pot na brýle :-)
V létě bych se v čapce uvařil, vozím raději čelenku! ;-)
Fotky hýr – https://www.sportograf.com/en/event/13692
Ahá, nic pro zvědavé čumily! :-D
To je pro účastníky. Pro zvědavé čumily je spousta fotek tady https://www.letapeczech.cz/…covita-2025/
Stačí zadat libovolné číslo a pak jen hledat ostatní fotografie dle místa. Ale je jich tam spousta a spousta.
Děkuji, čumil se pokochal! :-D
Jsem na jedné fotce! :D
Vyhledával jsi podle startovního čísla nebo manuálně? Podle startovního čísla mi to našlo tři fotografie a na dvou z nich jsem ani nebyl. :-) Pak jsem proletěl jednotlivá místa podle času průjezdu a našel jsem se na dalších asi čtyřiceti fotkách.
Zkusil jsem s dovolením zadat tvé startovní číslo a sedí to, ale je to nějaký počáraný, chcou zaplatit, ludry jedny! :-)
jo, přesně tak a ani se na ni nedá juknout v pořádném rozlišení, aby člověk věděl
jde to vyhledat i podle GPX ze stravy pokud jsi měl číslo nalepené na rámovce tak ten jejich algoritmus to nepřiřadí…
To já jich tam mám víc, dokonce jak si protřepávám pravé stehno, to už mě začaly brát křeče :) ale jako platit za ty fotky se mi teda nechce :-) na těch na stránkách bez vodoznaku nikde nejsem :-)
Honzo, to je na tebe? ;-)
Apropo vše nej k včerjším jmeninám! Ať ti to nadále sviští! ;-)
Nejsem si jistý, na koho reaguješ, ale na mě to není :-)
Já mám v „best of“ jen to oranžové rozostřené kolo tady .
Koukám, že jsem byl o fous rychlejší než ty :-) ale tys startoval zezadu. To mě minulej rok pěkně štvalo, protože jsem se musel pěkně dlouho dostávat do nějakýho balíku, kterej by jel cca jako já.
Čtvrt hodiny je teda pořádnej fous :-D
Ale já jsem spokojenej i tak, hlavně že bylo zlepšení.
Cokoliv nad 30 kmh je super a znamena, ze nemas uplne jalovy nohy :-)
Silniční závod jsem nikdy nejel, o kolik dokážeš mít v závodě (při jízdě v balíku/skupince) lepší průměr, než když to jedeš sám? Jenom abych měl představu, jestli mám úplně jalový nohy, nebo ne:-) Protože při samostatných 100km dlouhých vyjížďkách se přes průměr 30km/h prakticky nedostanu:-(
To je normalni naprosto. Treninky jsem jezdila 27 az 28 a zavod klidne je 40 ve skupine ve zvlnenem terenu. Pres 30 bezne. Samozrejme zalezi na pdminkach vetru prevyseni a jak to lidi ve skupine umi a spolupracuji. A jestli se jede tempo. Je v tom mraky faktoru. A vzdy si vic davas. Proto v zavode krece jak lidi jedou nad svoje pomery a trenovanost.
Hele když jsem si byl projet dvakrát to hlavní z trasy, s tím, že jednou jsem měl půlku brutální protivítr tak jsem to jel s průměrem 29 a 27,5. Balík udělá hodně a to, že je to závod také. Prostě se víc zmáčkneš. Jinak se 30 km/h na kilu také normálně nepřibližuju :-)
Ještěže se již 6 let závodů neúčastním, připadal bych si zcela jalový! :-)
Díky za odpovědi. Jezdím závody na mtb, ale tam při závodě mám průměry spíš horší, než když to jedu ostře sám, tam skupinky moc nepomůžou a z kopce naopak brzdí…
Kdyz jedes na spici zavodu v prvni / druhe skupine, tak ver tomu, ze jsi za skupinu rad. A z kopce taky neni tak caste, aby te nekdo brzdil (pokud nemas enduro skills a nejedes trilogy apod.)
Z kopce se nějaká brzda prakticky vždy najde i v předních skupinách…sám by jel člověk prostě rychleji. Sice v nich nejezdím nijak často, většinou dojíždím tak kolem první 1/5–1/4, ale občas se třeba člověk ze začátku nechá unést, nebo když je hodně bahna a podaří se trefit dobré pláště…:-)
Neber to jako rýpání, ale překvapuje mě, že jezdíš na biku v 1/5 a na silnici nejsi schopný dát průměr 30km/h.
Právě proto jsem položil tu otázku, že na biku nejezdím úplně nejpomaleji, ale když vidím ty čísla co tu dáváte ze silničního závodu jsou dost.....vysoká. Může to být ovlivněno i tím, že na silničním kole moc nejezdím a vlastním už archaickou 10kg al silničku s převody 2×8, nebo profilem v jakém se tady na vysočině pohybuju (cca 1,5%), taky když už na silnici vlezu, vždy jedu relativně dlouhou trasu… Proto mě zkrátka zajímal ten rozdíl závod/sólo jízda…
Tak pokud jezdíš hodně v kopcích a navíc delší trasy, tak to už není tak jednoduché. Jinak závod je fakt něco jiného, tam se zmáčkneš. A i když pojedeš pohodu na silnici ve 4 členné skupině tak ten průměr vyskočí o proti tomu, když jedeš sólo.
Ale půlku jsi jel po větru :)
Jo, ale uz vyndanej, takze pomalu :-)
Ale hlavě to dost pomůže. Třeba se příští rok uvidíme ;) Určitě si pojedu projet trasu.
odhaduju +5–8 km/h
Kámoš jezdí +/- 8k km ročně, 90% sám. Průměrky 26–28 km/h na 100km. Na Etape má vždycky 30 – 31 km/h (jel 3×).
Takže asi tak ;-).
Tobě tedy též vše nej, ale patřilo druhému Honzovi ;-)
Nene, já tam žádnou podporu neměl :-) a díky za přání :)
Začala registrace na příští ročník. Nemá někdo prosím kód který nevyužije na startovné? Prosím SZ.
Pošlu Ti.
Neví někdo odkud je plánovanej start příští rok ?
Jsou tajný jak hrad v Karpatech. Tipoval bych, že to pošlou někam k Sázavě. Tam jsou taky výživný kopečky
Zaslechl jsem, že od nějakých kolejí na Jižním městě. Ale, jestli je to pravda…?
a pojede se do Hradce :)
Rovnou na Kuks, neee? ;-)
:D Mno hlavně aby se to nekrylo s Maštalema jako letos to mi přišlo fakt škoda :(
Maštale jsou sice krásný závod, hlavně v krátké variantě kde odpadá ta nezáživná první půlka, ale už je to tak „malý“ závod, že to asi nikdo řešit nebude:-(
Bohužel byli roky kdy se nedalo ani koupit startovný jak tam bylo natřískáno je škoda že ten zájem tak opad :/ navíc loni se ty termíny nekryli jel jsme oboje letos bohužel smolík :/
Taky si to pamatuju, když se to nemohlo na to námko ani vejít a 100km trasu jezdilo víc lidí než teď 50km…
jj dneska už stovka ani není mám takovej pocit :/
Už pár let není, zájem o to opadal ještě víc než o zbytek…
Pokud má někdo zájem o slev.kód do sz prosím.
Už posláno
Tak jsem se konečně dostal ke zpracování záznamů ze závodu a tady je malý špek – nejrychlejší pád na střední trati: https://youtu.be/2430fFmNocA
Petr Čech tam lehnul ještě před startem při najíždění do koridoru, někdo na něj zařval z vip on zastavil a nevyzvaknul :) hups, dost mě štvalo že sem zrovna v tu chvíli neměl mobil v ruce :)