• factus

    Zdravím cyklisti,

    jsem tady staronový a chtěl bych se s Vámi poradit ohledně koupě nového kola.

    Hledám nějaké krosové kolo do 20 000,–

    Jsem rekreační jezdec, takže občas vyjedu s přáteli na kola. Letos kolo plánuju ale využít pořádně (4× – 5× do týdne v 95% jen cesty a cyklostezky). Každopádně bych chtěl nějaké kolo, které něco vydrží a nerozbije se za rok.

    Měřím 186cm a vážím 90Kg.

    Vybral jsem si na internetu zatím tyto kousky a chtěl jsem se zeptat na Vaše názory popř. zda byste mně doporučili něco jiného v této cenové kategorii.

    http://www.cykloworld.eu/…-500-d-2011/

    http://shop.sportisimo.cz/…ke-28/10274/

    V těchto obchodech vybírám i z důvodu že je mám blízko bydliště, takže servis atp.

    Děkuji za každý názor :-)

    0 0
    • factus  

      Ještě jsem chtěl dodat, že vzhledově mně vyhovuje více ta Merida, v komponentech se moc nevyznám, zda je to velký rozdíl.

      0 0
    • martin_bakov  

      No a vis ze muzes mit za 20 tisic pohodlnejsi kolo nez je crossove ze ? Tohle kolo ma stejny prumer rafku jako crossove kolo akorat ma vetsi plaste (horske). Mam ho doma a je pohodlnejsi nez crossove kolo – to delaji hlavne ty sirsi a vetsi plaste.

      http://www.bradsky.cz/…-p-3343.html

      0 0
    • bbrf  

      Kamarád teď koupil tento kousek http://www.cykloworld.eu/…0-razzer-29/

      Je to 29 – takový dobrý univerzál, který se neztratí ani v náročném terénu.

      Kolo má dobré komponenty, ani ta vidlice není nejhorší, váha se zdá taky dobrá.

      Je ale otázka, zda bys využil ty širší pláště… je na nich ovšem pohodlné svezení. Tak je otázka, zda by ti stačila velikost M.

      Toto je řešení, pokud si myslíš, že tě začne víc bavit i terén, ne jen silnice polní cesty.

      Ta se omluvám, že jsem vůbec neodpověděl na tvou původní otázku:)

      0 0
      • factus  

        Já se právě obávám, že horské kolo bych vůbec nevyužil, protože jak jsem psal, ve většině případů budu jezdit jenom po silnicích a cyklostezkách.

        0 0
        • martin_bakov  

          popis mi rozdil mezi crossem a horskym kolem 29er…

          ja ti rikam ze jizda bude pohodlnejsi protoze plaste to utlumi. Mam Gary Fisher Cobia i normalni crossove kolo doma a vim jaky je rozdil. Jestli pro tebe pohodli neni argument tak se omlouvam a uz budu mlcet ;)

          0 0
          • scalar  

            Cross a MTB 29er mají sice stejný průměr ráfků, liší se určením (29er terén, cross cesty, lehčí terén). Pochopitelně si dost lidí jedno či druhé přizpůsobuje a kategorie se sbližují.

            Obecně má cross menší rozvor kol, níž položený střed, vidlici s menším zdvihem a vyšší hlavovou trubku. Cross má obuty pláště do 45 mm, 29er nad 2". Cross má převodníky 26/36/48, 29er klasické bikové.

            0 0
          • factus  

            Právě kamarád si včera koupil toto kolo http://www.mall.cz/…pect-30–2011?… a říkal mně že je při jízdě po cestě docela poznat ten odpor na silnější kola. Nehledě na to, že vzhledově se mně více líbí ty krosové kola.

            Ale samozřejmě se neomlouvej, děkuji Ti za tvůj názor :-)

            0 0
    • scalar  

      Tak těmhle kouskům se rozhodně vyhni, ta Merida je za tuhle cenu krádež :-) Oba mají pro Tebe problém s vidlicí. Obyčejné crossové vidlice mají pružinu na 70 – 75 kg a slabé nohy.

      Ty potřebuješ kolo s odpruženou vidlicí Suntour NRX, nejlépe ve vzduchové verzi nebo kolo s pevnou vidlicí (karbonovou), jako je např. Pells Demon lite:

      http://www.bradsky.cz/…-p-1960.html

      Jinak pokud budeš jezdit po Chřibech a kolem kanálu, tak cross je ideální volba.

      0 0
    • Hejdik  

      Nic proti crossům,to určitě ne.

      Ale podíval bych se na to i z hlediska jiného faktoru a tím je tvoje váha,naříkám,že 90kg je nějakej extrém,ale co si budem povídat,90kg je už docela dost na to,abys přemýšlel o tom jakou zátěží pro tvoje kolo tato váha bude znamenat.

      I když nehodláš zdolávat žádné větší terény,(i když při aktuálním stavu našich silnic není takový rozdíl :-D)tak větší odolnost vůči zátěži kola,by s 29" MTB nebylo zase tak od věci.

      V postatě nasadíš jezdivější pláště a je to.

      V jízdním projevu nebude 29"MTB daleko od crosse,ale větší odolnost vůči zátěži bude u 29"MTB určitě větší.

      Zkus o tom zauvažovat i takto.

      0 0
      • winter78  

        Bežne vídavam jazdcov na cestných bikoch a viditeľne sa ich váha blíži k 100 kg. Dokonca, keď som ešte nemal terajší cross, tak som chcel kúpiť cestný a založil som aj tému, v ktorej som sa pýtal aj na váhu jazdca a odpísali mi tam že to nie je vôbec problém. Samozrejme napr. 120 kg je už trošku moc.

        0 0
      • winter78  

        …a navyše crossy a trekkingové stroje majú vlastne rovnaký rám , kde sú aj úchyty na nosič (aj vzadu na rám a aj vpredu na vidlu) pre cykloturistiku a takto plne naložený cross je už inak zaťažený rôznou batožinou, takže tam by som si s 90 kg chlapom na crosse ťažkú hlavu nerobil. A navyše píše že bude jazdiť hlavne cestu.

        0 0
      • scalar  

        To ne, vidlice viz výše.

        0 0
        • scalar  

          Pro jistotu ještě jednou: 90 kg jezdec nemůže mít vidlici s vnitřníma nohama 28 mm a pružinou na 70 kg (Suntour NEX, NCX a pod.). Prostě vidlice nebude mít možnost pružit, chytne rychle vakl, přední část kola se bude kroutit…

          0 0
          • factus  

            A co říkáte tady na tohle? V případě potřeby bych jenom přehodil pláště.

            http://www.cykloworld.eu/…fs-xc-800-d/

            0 0
            • martin_bakov  

              jakoze najednou shanis 26" MTB a obujes tam slicky ? (napr. furious fred jezdi dobre po asfaltu).

              Nechapu jak jsi k tem horskym kolum dospel :)

              Jinak to Nano kolo od bradskeho ma bracha a je fakt dobry pomer cena/vykon, jestli ti tam vadila ta vidlice tak jdi do 29er kde je ta vidlice ‚tlustsi‘ tj. odolnejsi.

              0 0
              • factus  

                Tak mně jde prostě o to, že chci kolo, které bude mít dobrou vidlici na mou váhu a bude dobré na silnici a cyklostezky. Z toho jsem si vyvodil to MTD a přezutí na jiné pláště. Ale pokud by se našlo nějaké krosové do 20k s vhodnou vidlicí, tak bych ho samozřejmě bral.

                0 0
                • scalar  

                  Dokážu si takové kolo předtavit, nedávno jsem stavěl něco podobného na rámu Superior RX 650, ale s pružinovou vidlicí NRX (výbava SLX/Deore), vyšlo to na 12,5 tis.

                  Kdyby se tam dala vzduchová vidlice a trochu lepší kliky, mohlo by se to vejít do 15 tis. (pochopitelně větší belikost rámu, 21,5")

                  0 0
                  • scalar  

                    Takhle vypadá ten větší rám.

                    0 0
                    • factus  

                      Tak toto je super :) Existuje už takové nebo podobné kolo „hotové“ aniž bych ho musel skládat? :)) Ať hledám jak hledám, zatím jsem nic moc teda nenašel.

                      0 0
            • Hejdik  

              Pokud jsi byl předtím přesvědčenej ,že chceš crossa a nyní připouštíš možnost MTB,tak to bych opravdu sáhl radši po 29" ´,ale můj názor neber jako dogma :-)

              0 0
            • thesecond96  

              Jestli ti nevadí, že je to kategorie trochu jinde, než jsi chtěl. Mtb je určitě pohodlnejší a tady je vidlice dobrá, slušná nabídka.

              0 0
    • winter78  

      Tiež som dlhý čas riešil podobný problém…mal som MTB,ktoré dosluhovalo a riešil som kúpu buď zasa MTB alebo cross. Jazdím len po asfalte,mesto,chod­níky a bočné spevnené cesty, terén nejazdím, nebaví ma to jazdiť kdesi v špine,blate a na rozbitom povrchu. Nakoniec som kúpil cross a som spokojný. Nabehám na ňom omnoho viac km než na ťažkopádnom MTB,krúti sa neporovnatelne ľahšie než na MTB a je oveľa rýchlejší než MTB (ľahšie udržiava vyššiu rýchlosť a ľahšie akceleruje).

      Píšeš, že plánuješ výjazdy s priateľmi…pr­eto ak má ktosi z partie MTB a iný zasa crossa, tak sa povoz aj na jednom aj na druhom a sám si potom vyberieš čo ti najviac vyhovuje.

      Ja má toto :

      http://www.habbybikes.cz/…-rc-2010.htm

      0 0
    • Uruwashii  

      co tohle –

      http://www.sportmen.cz/…SIGMA/d7109/

      nebo tohle –

      http://www.mojekolo.cz/…s-demon-lite

      řeší se to o téma výš.

      0 0
      • Uruwashii  

        pokud jezdíš 95% pevnej povrch – jinou než pevnou vidli bych nevolil.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.