• sunfreedom

    Zdravím,

    teď jsem se při čtení pravidel lekl, že tohle se tu určitě objevuje jednou týdně a vypakujete mě. Ale podíval jsem se na předchozí vlákna a jsou buď pár let stará nebo neřeší přímo můj dotaz. Chystám se po 16 letech koupit nové kolo. Původní už je fakt jeté a nedostačující. Zároveň bych rád větší. Mám 196 cm a vážím střídavě kolem 100–105 kg. Projel jsem fóra, poptal se kamarádů. Mám pocit, že jsem dospěl k rozhodnutí koupit si horské kolo s 29 koly a 23 rámem. Jezdím v týdnu po práci, o víkendu větší výjižďka, takže celkem pravidelně, ale nic extra. Chci něco, co by vydrželo dalších pár let.

    Mám v podstatě dva dotazy.

    1. Byť nejsem náročný, je něco na co se pří mých rozměrech zaměřit?Přehlédl jsem něco?
    2. Nějaké doporučení na značku/konkrétní kolo? Budget si představuji 20–35k (může být i lehce přes, pokud to bude zajímavé).

    Děkuji.

    0 0
    • Pikaču  

      Jedině RB. Píšu to furt. Pro velkeho a těžkého jezdce jasná volba. Tuhý a pevny rám, 3XL velikost, pevne osy, domluva, stavba dle vyberu, barva, CZ, spolehlivost.

      0 0
    • černápole  

      vysocí kolegové si tu většinou sdílí rb ve velké velikosti

      https://www.rb-bike.cz/…0-team-plus/

      0 0
    • Davidakta  

      Ještě bych si někde vyzkoušel Kellys gate 50, tabulkově by ses do toho jejich L měl vejít. Kdyby ti sedlo, tak si myslím že za 25k je to dobrý

      0 0
    • Pikaču  

      A pokud si nenecháš poradit dopadnes jako tazatel v tomto vlakne. Viz jeho foto na kole.

      https://www.bike-forum.cz/…elikost-ramu#…

      Zkusit kolo je zaklad.

      0 0
      • sunfreedom  

        No tvl. Tohle je hodně poučná fotka. :) Koukal jsem na ty RB, vypadá to dobře a v mé cenové hladině. Ale určitě odzkouším, na to jsem pes.

        0 0
    • mattyjah  

      A muže někdo ze zkušených tedy poradit na co se zaměřit při výběru kola při parametrech 185cm109kg ?

      0 0
      • atty  

        Pevný rám, kvalitní záplety, slušný brzdy, optimálně pevné osy (jenže soubor těchto vlastností většina kol v cenové kategorii do cca. 25–30k moc nemá :) )

        Takže nezbývá, než koupit kolo s pevným rámem na pevných osách a časem si polepšit lepšími koly a vyměnit brzdy za lepší.

        0 0
        • mattyjah  

          A které značky mají ty pevné rámy, aby se na to zaměřil člověk. Případně je spíše asi lepší volba stavby kola než jít do tradičních značek ?

          0 0
          • Tom-T45  

            Hele zkus se trochu rozepsat, jaké kolo bys chtěl, jak daleko budeš jezdit, jestli spíš cyklostezky nebo v lese, jestli spíš po rovině nebo přes kopce, kolik do toho chceš vrazit a případně jaký máš věk. Pak určitě dostaneš řadu konkrétních tipů.

            0 0
          • Markony  

            RB – osobní zkušenost 186 cm a měl jsem dost přes 100 kg, jezdil sem ho 5 lete a žádán problém tet mam i druhý CRR 290 a též v klidu ale tet už mam pod 100 Kg. Ale od 2017 do začatu 2018 též ježdeno s vahou přes 100 kg. .

            0 0
          • Rowdy  

            Chce to klid. Asi chceš HT 29", ne? Kolo na pevných osách seženeš. Třeba to kanonické Kellys Gate 50. Brzdy, co tam jsou, ti v pohodě vystačí na běžný ježdění po lesních a polních cestách i po kopcích tady v Čechách. Abys s nima měl problém, to bys musel fakt nepřiměřeně blbnout. To samé platí pro kola. Když to nebudeš řešit, ale budeš jezdit, nic zlého se ti nestane.

            0 0
            • atty  

              Tak tak – je ježdění na kole a „ježdění na kole“. Pokud je na to cca. 20–30k, je určitě výběr dostatečný (slušný rám, pevné osy, použitelná vzduchová vidle, dobrý pohon…), na klasické ježdění je to pro většinu lidí naprosto dostačující (a threadů o těchto kolech – nejlepší poměr výbavy vůči ceně – je to xy). Pokud se někdo z občasného jezdce stane hodně aktivním a přestane něco z vlastností kola vyhovovat, většinou je prostor pro obměnu součástek (lepší brzdy, lepší záplety, jiný pohon…), případně samozřejmě prodej a nákup něčeho ještě lepšího.

              Důležitý je základní rozpočet (kolik si ochotný investovat do začátku).

              0 0
    • Velomiwookie  

      Ja mam 2m a jezdim 23” trek a je to velikostne ideal

      Snad jen si vzdy dle geometrie prepocitej velikost ramu z cm na palce, casto pisou 22–23 ale ve skutecnosti to je pak v cm 20… plnohotnotny 23 ma ten trek a rb co vim

      0 0
      • petyn  

        Mám Spešla ve 24-XXL. Ale od 2018 už tuto velikost přestali bohužel vyrábět. Asi nás 2 m bylo málo :)

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.