Kde si nechat změřit AP, a ANP

40 nepřečtených
  • kucka7

    Můžete my poradit ,kde bych si mohl nechat změřit aerobní a anaerobní práh.V královeh­radeckým kraji nebo i v Praze.

    Díky

    0 0
    • Joseph de Sax  

      na lamparni…

      0 0
    • JakeF  

      Casri

      0 0
    • mpdu  

      http://alltraining.cz – Dnes čerstvá zkušenost – pozitivní

      http://casri.cz/ – před dvěmi lety – zkušenost také vynikající – tady mi dali daleko větší množství tělesných údajů, jako například %tuku, % vody, % svaloviny a spoustu dalších údajů. To mi dnes trochu chybělo v alltraining.cz, abych to mohl porovnat. Tam změřej jen hmotnost a celkové % tuku.

      Ale pokud tě zajímá jen a pouze AEP a ANP, tak v obou zařízeních dostaneš stejně kvalitní servis. Cena stejná, pokud v Casri za ty dva roky nezdražili.

      0 0
    • jirka802  

      Klidně přímo v hradci, tuším Mudr. Vondruška u nemocnice …

      0 0
      • Venda  

        Ano Mudr. Vondruška, přímo v nemocnici, jak je nové Emergency a s ním spojené ambulance (vpravo od vchodu), ambulanci má v zadní chodbě ambulancí (jsou tam dvě souběžný) číslo tuším 36 (nevím jistě, je to v tý chodbě vlevo vzadu)

        0 0
        • kucka7  

          co všechno dělá a za kolik?

          díky

          0 0
          • Venda  

            Udělá všechno co je asi potřeba. Před cca deseti lety jsem za to platil 700 Kč, poslední dva roky tam chodím, protože to chce zaměstnavatel, takže to i platí. Jinak dveře jsou číslo 30. Další v Hradci je Mudr. Jindra, býval na Slezským, třída SNP, ten je levnější.

            0 0
            • kucka7  

              jsem se objednal na 6.1 tak pak mužu poreferovat ,stojí to 900,–

              0 0
    • pegas  

      v Brně někdo nemá tip, kde se dá změřit výkonnost?

      0 0
    • hovanec  

      AP se měří dost těžko… :) ANP kdekoliv, kde jsou licencovaní jako sportovní biomedicínská laboratoř. Jinak v Praze za poplatek cca 700,–. Na FTVS UK jsme teď měli měření triatlonistů, bude to otevřeno i pro veřejnost, ale termíny netuším… Změří ti třeba jen spiroergo na bicyklu+antro­pometrii.

      0 0
    • Turbo  

      Martínek v Casri super!

      Nemáte ale něco víc na západ od Prahy, abych to neměl tak daleko?

      0 0
    • iceek  

      Zeptam se k tematu. Tydle testy se delaji opakovane, napriklad kazdy rok nebo dva, aby clovek ziskal informace o tom, jak se zlepsuje/zhorsuje? Aby se mohl porovnat s ostatnima? Nebo to ma jiny jeste vyznam? Zjistim z toho neco uzitecneho pro styl jizdy? Neco jako ze kdyz pojedu nad tepovku 170, tak se hodne rychle utavim protoze …

      0 0
      • Pedro RB  

        Ty testy se i hobíkům doporučují 2× ročně (před najížděním a před max. výkonama). Profíci je mají třeba i 2× za měsíc (před a po soustředění) Slouží hlavně pro stavovení tepových frekvencí, aby ses trefil do zóny ve které máš trénovat.

        0 0
      • hovanec  

        Testy se hlavně provádějí (u hobby jezdců) z důvodu vyloučení srdečních onemocnění, která by mohla zapříčinit zdravotní potíže nebo smrt při zátěži. Jedná se především o odhalení vrozených vad na převodovém systému srdečím. EKG ukáže například extrasystoly, ketré mohou značit onemocnění srdce – miokarditidu (přechozené angíny apod.). Dalším důvodem je například sldování tělesného rozvoje.

        0 0
        • JakeF  

          To je ale úplně něco jinýho, než zjištění AP a ANP, o kterým píše on.

          0 0
          • hovanec  

            Není. EKG se měří u každého vyšetření. Vedlejším produktem je zjištění ANP, ketré vyplyne ze spiroergometrie. Každá lepší laboratoř by měla měřit EKG a následně vyhodnocovat, zda na křivce není vidět nějaký problém.

            Výkonostní testy jsou levnější variantou, kde se měří plyny s klasickým sportesterem. Na to stačí proškolený laborant.

            Pokud mám platit za vyšetření, tak to má být pořádně.

            0 0
            • JakeF  

              Prošel jsem si jak měření AP/ANP i srdeční vyšetření a při něm mi teda prahy neměřili. A na výkonnostním testu se taky neměří plyny sporttesterem, ale pomocí rozboru krve odebíraný při různý tepový frekvenci.

              0 0
              • hovanec  

                Odběry krve jsou kvůli analýze laktátu a následné laktátové křivce – jedna z metod určení ANP. Sporttester je na měření TF. Analýza plynů se provádí spirometrickým přístrojem – maska nebo náustek s kolíčkem na nose. Srdeční vyšetření se dá spojit s výkonostním testem. To je jako bys řekl, že na karbonový rám si nemůžeš namontovat přehazovačku Alivio.

                0 0
                • hovanec  

                  Jinak nadiagnostické metody doporučuji tuto literaturu. Dokonce tam je vysvětleno, co je to ANP a AP a jak se měří.

                  WINTER, Edward M., et al. Sport and Exercise Physiology Testing Guidelines : VoIume I: Sport Testing. 1st ed. London : Routledge, 2007. 374 s. ISBN 978–0–415–36141–5.

                  nebo:

                  GRASGRUBER, Pavel; CACEK, Jan. Sportovní geny. Vydání první. Brno : Computer Press, 2008. 480 s. ISBN 978–80–251–1873–3.

                  a

                  HANDZO, Pavel, et al. Telovýchovné lekárstvo : Učebnica pre lekárske fakulty. 2., prepracované a doplnené vydanie. Martin : Osveta, 1988. 164 s. 70–037–88 TLE.

                  0 0
                • JakeF  

                  Já neřikám, že to spojit nejde, jen že to jsou dvě různý vyšetření, který rozhodně spojený být nemusí…

                  A kdyby mi o tom nestačilo současný info, co mám hlavně z KPO, tak si to najdu v některý z učebnic medicíny, co se nám válí doma :D.

                  0 0
                  • hovanec  

                    Nevím přesně, co myslíš tím KPO. Spojené být nemusí, ale pravidelně zařazované rozhodně ano. Pokud je možnost spojit, tak je to přece výhodnější, ne? A na ANP a AP teda krom tělovýchovného lékařství a literatury pro tělovýchovné fakulty asi moc lékařské knihy nepomůžou. Jinak čtení EKG chce praxi, to podle knížek moc naučit nejde. Tím posledním tě samozřejmě nechci nijak podceňovat, jen nevím jestli jsi medik nebo záchranář…

                    0 0
                    • JakeF  

                      Spojit to třeba je možný a výhodnější to třeba je, ale jak v čem. Foťák v mobilu je taky výhodnější, že ho máš pořád u sebe, ale kvalitou je horší. Na změření AP a ANP prahu s čistě užitím v cyklistice radši půjdu ke specialistovi na cyklistiku na cyklotrenažér, protože s odlišnou aktivitou jsou prahy jinde a „AP“ chce s ohledem na trénink někdy určit jinde, než kam by vycházelo podle tabulek.

                      S tím čtením mě klidně podceňovat můžeš :). Nejsem ani jedno, ale protože se tím máma živí, tak mám doma nejen knížky, ale i překlad do pochopitelný formy :).

                      0 0
                      • hovanec  

                        No dyť se bavíme o cyklistice ne? O jiné ergo jsem se ani bavit nechtěl. Jen jsem chtěl říct, že je stejně důležité chodit na EKG, tak jako vědět svoje fyziologické parametry – myšleno ANP.

                        V kvalitě provedení rozhodně rozdíl nebude. Zátěž je stejná, trenažer defakto taky (rozdíl leda podle přesnosti dávkování wattů). Jen jsem chtěl říct, že jdou spojit dvě věci v jedno, když to laboratoř umožňuje. Člověk pak nemusí provádět 2 různé testy. Například stupňovaný test W170 se provádí jak pro diagnostiku při zátěžovém EKG, tak i pro samotné výkonostní testy.

                        Specialista na cyklistiku akorát lépe provede oddíl doporučení pro sport v závěrečné zprávě, ale čísla naměřená při testu budou stejná (uvažujeme hypoteticky identické podmínky měření).

                        0 0
        • Pedro RB  

          Nevím jak jinde, ale v Casri mi EKG ani jiná vyšetření na odhalení zdr. rizik nedělali, je to zaměřený čistě na výkon..

          0 0
          • hovanec  

            Tak je to jednodušší, páč EKG vyhodnocuje lékař a na zapojení masky a puštění programu v PC stačí proškolený laborant.

            0 0
          • hovanec  

            BTW pravidelná kontrola na zátěžovém EKG odhalí problém včas. Většinou se k těmto testů přidruží i spirometrie, takže komplet testování není problém. V podstatě se místo sporttesteru použije EKG. Záleží taky na softwaru, některé nedovolují připojení eterních zařízení jako je monitor EKG… ale to je už jiná kapitola.

            0 0
    • Ostrawak  

      A nevíte, jestli to dělají v Ostravě nebo MS kraji?

      0 0
    • Joseph de Sax  

      a k čemu ti to bude, při vykouřených plicích na 2litry, max tepu 125, výkonu 50W???? a tlaku 270/140…to si dej raději zavčasu pořadník do místní pekárny…bo ti ten test by to jenom přivodil samovolně a sám od sebe..a kdo bude kúřiť u mlátičky, tak tomu sa fajka zebere a bude a nedá sa mu a je… avotomtoje…

      0 0
    • ripal  

      A co ve Zline existuje neco?

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.