• gallardo

    Ahoj,

    rozhodujeme se kam vyrazit s partou na tyden na kola. Uz jsme byli v Beskydech(Vi­salaje) a Jesenikach(Kouty). Oboje se nam libilo a rozhodujem se kam tentokrat.

    Zhruba pulka lidi pojede na trailbike FS druha pulka pak na HT. Trasy chcem tedy spis mirnym/strednim terenem s minimem asfaltu. Uvital bych i moznost strihnout si sem tam alternativni cestu – technicky narocnej trail.

    Hezka priroda okolo je podminkou, klid a malo lidi pak vitano.

    Takze co bude vhodnejsi – Jizerky nebo Krusky a jaka oblast? u Jizerek se bojim prilis asfaltu, ale zas okolo Smrku to podle mapy vypada dobre, narozdil od okoli Josefova Dolu. V Krusnych sem nikdy nebyl, takze netusim co a jak.

    Pridejte prosim k nazoru i „stredobod“ protoze jedna cast hor muze byt vhodnejsi, druha min…Uplne jinym horam se nebranime, ale musi to byt hory.

    Diky za vsechny nazory k tematu

    0 0
    • radek01  

      Jizerky… co takhle Lužické je to hned vedle a podle mě je tam o milion méně lidí…Týden to můžete vzít z Krušných přes Lužické,Jizerky klidně až do Krkonoš. :-)

      0 0
      • gallardo  

        V Luzickych jsem uz byl, takze ty vyrazuju.

        Proc bys volil Jizerky pred Krusnyma?

        0 0
    • ZuzicK  

      V Krušných jsou asi hezčí trasy, krásná příroda, ale cesty nutné je znát, takže je asi lepší jet s někým místním. Oproti Jizerkám rozhodně míň lidí, míň zákazů, asfaltu asi stejně.

      Jizerky jsou taky pěkné, mají lepší značení, najdeš o nich asi víc info, můžete zajet na Singl a jestli jste tam ještě nebyli, tak v podsatě můžu doporučit. Nevýhodou je lokální zvýšená koncentrace lidí, zvláště poblíž bodů, kam se dá dojet autem..

      0 0
      • gallardo  

        Super, diky za shrnuti. Ohledne tech zakazu, predpokladam, ze jsou prave na tech zajimavejch trailech, ze? Sam zakazy moc neresim, ale kdyz jede parta 10 lidi, uz je to problem

        0 0
        • pepek  

          Zkus ještě pouvažovat: Javorníky a východní Beskydy. Žádné zákazy, minimum lidí, dobrý na bike.

          0 0
        • MlokCZ  

          Zákazů je v Jizerkách minimum, těch se vůbec neboj. Z opravdu zajímavých tras snad akorát modrá z Bílé Kuchyně na Ferdinandov, ta v části kříží NPR a správně se tam nesmí.

          První třetina téhle trasy je už dost náročná, pro mě už lehce za hranicí a z té první třetiny jsem několik kousků nedal.

          Místní jako Mr.Antik, kteří umí lépe to dávají celé. Pokud někdo není na takové trasy zvyklý více jezdit, tak s tím může mít snadno problém. Stejně se tam ale správně nesmí.

          0 0
        • Rosta7  

          Zkus se kouknout sem http://www.krusnohorsky.cz/ třeba ti to pomůže při výběru.

          0 0
    • divisek  

      ..myslim,že daleko lepší jsou Jizerky,mám najetý i Krušný,ale právě ta příroda kolem Jizery,je famozní…Bíly Potok,Jizerka,pak na polské straně Orle a dál do Harrachova,prostě paráda.Doporučuju penzion Pila ve Zlaté Olešnici…služby a ceny přijatelné a hlavně všude blízko.

      0 0
    • scret  

      kdyz krusky, tak asi bych volil kolem Klinaku, Nejdku, Perninku apod. Mozna to je taky tim, ze v okoli UL jsou krusky spis sotolinovy, sterkovy a tak trochu dalnice:(

      Stredohori je na tohle super, sice neni tak „vysoko“, ale rozhodne si slapnete!:) a trailu je to pozehnane…

      0 0
      • MlokCZ  

        Taky bych volil podobnou lokaci, konkrétně jsem pro Pernink. Případně se dá i západnější část, ubytovat se třeba na Bublavě (na Perninku jsem byl na kola hodněkrát, převážně ale kdysi dávno, když jsem nejezdil ještě moc terény, na fullu do terénu jsem tam byl jen na jedné akci; na Bublavě jsem také na týden byl a to 2×).

        Jizerky jsou ale také dobré, zvlášť pokud tam ještě nebyl, tak to se najde i více poměrně zajímavých terénů, i když je tam všude spousta asfaltových/pa­nelových dálnic.

        V Krušných bude méně lidí, i když v sezóně na některých místech jich je tam také dost (tohle je v té části Bublava ještě výrazně lepší, tam není nikdo téměř nikde). V obou případech (Krušené i Jizerky) se dají plánovat trasy tak, aby se převážně davům lidí vyhnuli a přitom byli zajímavé (jen sem tam nějaký kratší přejezd míst kde ty davy budou).

        V Krušných i když je také poměrně dost asfaltek jako v Jizerkách, tak je tam jednodušší sestavovat okruhy s minimem asfaltu.

        Mně to osobně nikdy v Jizerkách nevadilo, když nějaký ten přejezd je po asfaltu, někomu ale může.

        Osobně mám o něco raději Jizerky a to proto, že tam mám několik tras, který se mi hrozně líbí a jsou dle moje gusta, může to tazatel použít i jako tipy na trasy:

        • trasy typu hřeben Černá Studnice->Tanvald
        • zelená ze Štěpánky
        • z Jizerky modrá a následně červená do Tanvaldu
        • ze Smrku na Stog Izersky (nejlépe s kolečkem kolem Stogu, aby se tenhřeben jel zase zpátky směrem na Smrk)
        • z Dvoraček po modré do Rokytnice, tohle už sice nejsou Jizerky ale je tohned vedle
        • Singl pod Smrkem
        • z Jizerky žlutá a také zelená: klesání k řece před Orle
        • zelená z Tanvaldského Špičáku směrem na Jiřetín)
        • červená podél Kamenice (z Tanvaldu na jich – Palackého cesta)
        • červená z nádraží Harrachov (Mýtiny) směrem na Kořenov
        • výhledové kolečko kolem Smědavské hory (to není žádný zajímavýterén, možná ještě těch pár metrů uzavření kolečka po žluté)

        Všechno až na pár úseké není nijak moc těžké, takže si to užije skoro každý (pár set metrů na tom hřebení do Tanvaldu je hodně těžkých, tam jsou místa, které bude tlačit i excelentní technik, tedy na červené; když se odbočí po žluté na Muchově, tak žlutou dobrý technik dá, já ji bez šlápnutí nedal).

        A všechno je dobře dostupné při ubytování v Kořenově. Za mě nejlepší výchozí místo pro Jizerky (byl jsem v Jizerkách už asi 10× a to s ubytováním na různých místech, v poslední době jezdím už výhradně do Kořenova). Akorát na Singl pod Smrkem by to mohlo být trošku blíže. Jakékoliv bližší ubytování pro SpS ale moc vzdálí ty zajímavé trasy na opačné straně.

        V Krušných se mi některé trasy také líbily, třeba více sjezdů z Klínovce, Tisovský vrch a další. V Jizerkách mám ty trasy ale o něco raději.

        0 0
        • claid  

          mohl bych, prosím tě, poprosit o nějaké záznamy .gps okruhů těch uvedených tras… letos chceme do Jizerek jet a rádi by jsme projely osvědčené trasy a uvažujeme taky o Kořenově. Díky

          0 0
        • claid  

          mohl bych tě, prosím, požádat o záznamy gps okruhů uvedených tras? Letos se také chystáme do Jizerek a rádi bychom projeli už osvědčené trasy. Vyjížděli bychom také z Kořenova a moc by se mám tvoje zkušenosti hodili. Díky

          0 0
          • MlokCZ  

            Něco málo uložené mám, hodím za chvíli na web ke stažení. Jak to ale už jezdím dlouho na různé variace a znám, tak v poslední době ty tracklogy vůbec ani z gpsky nestahuju.

            0 0
          • MlokCZ  

            Tady něco je:

            http://data.mlok.net/gps/Jizerky/BF/

            Není tam úplně vše z těch zmiňovaných úseků. Třeba ze Štěpánky je ta zelená super celá a není nutné uhnout hned jako v tom tracklogu (zrovna se nám to tak hodilo délkou, takže se celá nejela).

            Pak tam je navíc tracklog delšího a s převýšením náročnějšího okruhu na Ještěd. Ten je převážně hodně jezdivý, zajímavý terénní úsek jen sem tam krátce. Ono i v některých těch dalších tracklogách je to z velká části jezdivé bez terénu (třeba ten Smrk). Pak ty Dvoračky, ty jsou taky převážně jezdivé, technický zajímavý sjezd jen ta modrá z Dvoraček.

            Více techničtějšího terénu a méně jezdivých úseků má třeba ta trasa

            Jizerka, modra, cervena, Stepanka.gpx

            nebo hřeben červené do Tanvaldu s předtím vloženým Špičákem. Ale i tam jsou nutné jezdivé přejezdy.

            0 0
            • MlokCZ  

              A jen poznámka k modré z Jizerky na kterou navazuje červená do Tanvaldu.

              Je to moc pěkný úsek, ale ta modrá bývá vždy hodně dlouho mokrá a bahno. Tedy když je obecně bahnitěji, tak tady to je peklo. A je tedy dobré tohle jezdit až když je déle sucho.

              0 0
              • claid  

                díky moc za ochotu, určitě se necháme inspirovat a hlavně vést záznamem GPS a nebudeme muset hlídat a kontrolovat trasy v mapě.. je to super! Ještě jednou díky!

                0 0
        • gallardo  

          diky, jen se optam…Vetsina tech tras je v okoli Tanvaldu. Mas projety trasy i na severu okolo Smrku,nova cervena hrebenovka pripadne polskou stranu? podle mapy to vypada zajimave, odlehle. Na prvni pohled me zaujala treba zluta od Smrku k Wielka Izera.

          Zatim se teda priklanim k Jizerkam, staci doresit idealni misto. Pokud tedy ten sever nic moc, tak bude ten Korenov idealni. Ikdyz podle mapy mi prijde ze to zrovna klidny misto nebude, ale treba se mylim?

          0 0
          • MlokCZ  

            Odbočka ze zelené z rozcestí mezi Smrkem a Stogem Izerski není sjízdná, celé jsem to ani netlačil, jen jsme tam kdysi nakouknul z druhé strany (ze spodu), kus potlačili a jeli jinudy (dojeli k hranici na vidlickou cestu).

            Spodní část blízko Wielka Izera je v pohodě, to je ale široká cesta, stejně jako spousta dalších. Ze smrku se často vracíme některou z těch cest směrem až na Orle, mimo ten hřeben ze Smrko na Stog to ale není nic zajímavého.

            Prostě rychlá široká cesta s tvrdým povrchem, místy pěkná šotolina. Proto jsem nic z toho nezmiňoval, to už si každý vybere dle mapy.

            Červená ze Stogu na Drwale hrozně záleží jak kdy. Pěšinka je to pěkná úzká, ale někdy je to tam nechutně zarostlé, takže každou chvíli sesedáš a protlačuješ se mezi větvemi stromů. Ale jak kdy v kterém období. Mně to kvůli tomu moc nenadchlo a tohle už moc nejezdím.

            Celý okruh přes Smrk má pak poměrně dost i asfaltu a pak v tom Polsku právě těch rychlých širokých cest. Opravdu zajímavý je z toho jen ten malý kousek.

            Já ale můžu někdy i tyhle rychlé jezdivé trasy, takže tu trasu vždy v nějaké variantě (pokaždé trošku jinak) jezdím.

            0 0
            • vinca  

              „Odbočka ze zelené z rozcestí mezi Smrkem a Stogem Izerski není sjízdná“ – ale je, to se neboj zkusit:-) . Jezdím ji směrem od Smrku pravidelně. Já sem docela lenoch , ale tlačím z toho tak 50–100m. Ty nejhorší úseky se daj objet prošlapanou cestou, která vede podél té značené trochu jižněji . Pak na Stogu pivko a dál po červený , užít si opravdovej přírodní singl traverz těsně pod hřebenem. Nebo sjezdík do Swieradóv Zdroj ( po ty jejich sjezdovce to je nuda, raději cestičky na západ od ní ).A dát si výjezd dál na sever do Polska po zelený ( a pak odbočit na vrchol po neznačené, po modrý to fakt nejde- je to jen vyschlý koryto potoka) na další hřeben na Sepiu Goru. Na tomhle hřebeni jsem ještě cyklisty nepotkal :-) Sjet na Rozdroze Izerskyje, a zas nahoru na jih po žluté , a přes nejvyšší jizerskej hřeben ( doporučuji pro jeho již Krkonošský charakter) Až k lomu Stanislav , A pak Zpět Velká jizera, Orle, Harrachov… viz : http://bikeriders.sweb.cz/…o/index.html

              0 0
              • MlokCZ  

                Asi jsem se nechal na té žluté kdysi (je to už více zpět) zbytečně odradit (to byla ve stavu, že se tam i blbě neslo kolo) a od té doby jsem ji kvůli tomu nezkoušel. Tak třeba zase příště zkusim, nové věci se vždy hodí.

                A sjíždění na Sweiradóv Zdroj jsem nikdy nezkoušel, protože to se nám už nikdy nehodilo do programu. Trasu Smrku už to pak dost natahuje, hlavně výškové metry, když to zase pak šlapeš zpět a nikdy se mi to nepovedlo uspokojivě zařadit do pěkného okruhu, tak na to nikdy nedošlo.

                Ono těch delších tras je čím dál více (SpS se z Kořenova čím dál více protahuje tím jak je toho tam více na objetí, vždy jezdíme Ještěd, ta Kamenice na jih se také někdy protáhne, atd.) a je potřeba mít nějaké i kratší pro kombinování.

                V tomhle to máš jiné když jsi místní.

                0 0
                • MlokCZ  

                  Jinak já nemám rád pokud se trasa zvrhne ve větší tlačení, takže tomu se vždy snažím vyhýbat. Pár metrů nevadí, ale nesmí toho být moc.

                  0 0
                • Neunzikger  

                  „Odbočka ze zelené z rozcestí mezi Smrkem a Stogem Izerski není sjízdná“. Jeli myšlen žlutý sjezd k jihu, tak cesta je skoro po spádnici a = řečišti. Že je ten svah zmáchaný celý je patrný z mapy – když jsem tam byl já, nebylo ani kudy obcházet, a to jsem tam nebyl po deštích. To platí pro Sniežne jamy, níže už je to fajn.

                  Dobře vybraný jsou i trasy roverove http://www.jakuszyce.info.pl/…rowerowa.jpg

                  (To gallardo) Dohledej si k nim legendy – popisují i obtížnost. Třeba 42 není o zevlingu.

                  Hezké svezení je např. z Rozdroze Izerskie po modré východně až na Bobrowe Skaly, po zelené sjet do Górzynce a po 7 vyjet do Poreby.

                  0 0
              • ZuzicK  

                Na té žluté musí podle mě alespoň měsíc nepršet, aby se to dalo, jinak je to jedna velká bažina, a to projet moc nejde :-)

                0 0
    • krusnohorsky  

      doporučoval bych zajistit si na pár dnů ubytování v místech v okolí Abertam, vzít si mapu a vybírat trasy, je jich na měsíc, počítejte s tím že jen kousek je německá část krušných hor kde je spousta tras a zajímavostí, několik málo tras najdete i zde

      http://www.krusnohorsky.cz/bikemap/

      , byl sem párkrát v Jizerkách, ale tam mě už nikdo neuvidí !!!

      0 0
      • Mike Gaucher  

        Možná by bylo fér napsat proč Tě v Jizerkách nikdo neuvidí. Ať je informace kompletní.:-)

        0 0
        • krusnohorsky  

          neskutečné množství lidí v jizekách a krušné hory jsou prostě hezčí

          0 0
          • MlokCZ  

            Zřejmě jsi místní, takže Krušné znáš perfektně a Jizerky asi moc ne.

            Pro toho kdo jede poprvé a pojede v sezóně vůbec nemusí být v davech lidí rozdíl.

            V sezóně jsou v Krušných kolem Božího Daru také davy lidí (a zrovna tam je i hodně hezkého ježdění, které je škoda vynechat, takže je třeba davy lidí místy zkousnout) nebo třeba na Blatenském vrchu.

            A v Jizerkách jsou ty davy jen místy zejména u asfaltových dálnic a u míst dostupných autem (jako třeba kolem Jizerky – i tam ale hlavně jen na těch dálnicích, kolem Svědavy, apod.).

            Třeba až na Smrku už žádné velké davy nikdy nejsou (to už pro ty líné davy není), oproti tomu na Klínovci jsou.

            V Krušných se najde více lokalit než v Jizerkách, kde není ani noha, jenže to se pak pro někoho kdo tam jede poprvé a nezná to tam obtížně hledá a plánuje (často to pak končí třeba častými problémi s ohradníky v některých částech Krušných, kde z mapy poznáš kulové). A k tomu ty na první pohled zajímavé trasy pro bike jsou právě ty kde ty davy jsou.

            Já jsem dokonce z části trošku místní z Krušných. Do cca 18 let jsem jezdil pravidelně na chalupu u Kraslic (kilometr před Kraslicema, kde silnice od Jindřichovic kříží potok) skoro každý víkend v teplejší části roku + na prázdniny na delší dobu a už od cca 5 let jsem tam jezdil na kole.

            K tomu jsem byl už po té, co jsme tu chalupu neměli v Krušných na týdenní nebo 14-denní ježdění cca už 10× (jen 5× jsem byl na cyklokurzu na Perninku od VŠ, 2× na Bublavě a jednou nedávno na fullu na Perninku a možná bylo i něco dalšího, už ani přesně nevim).

            K tomu pro porovnání v Jizerkách jsem byl už asi i vícekrát než 10×. V Jizerkách jsem byl ale hlavně vícekrát v poslední době už na fullech, tedy tam mám ty zkušenosti celkově novější a aktuálnější k tomu co teď jezdím.

            A osobně preferuju Jizerky. Nedovolím si ale ani o jedněch těch horách tvrdit, že jsou prostě hezčí, lepší, atd.

            Bude to jak pro koho, dle toho co za detaily více ocení.

            Navíc v Jizerkách to ještě vylepšil z mojeho pohledu singl pod Smrkem, mně baví opravdu hodně (a jak nejsem místní a dostanu se na něj jednou za 1–2 roky, tak mi bavit určitě jen tak nepřestane).

            Nemám problém s tím, že někomu sedí více Krušné, chtělo by to ale lepší srovnání k takovému hodnocení.

            0 0
            • krusnohorsky  

              samozřejmě že je to můj subjektivní názor, pár set kilometrů sem v jizerkách našlapal, tím že jsem napsal že jsou Krušné hory hezčí sem snad neurazil jizerky, já už tam znovu nepojedu, budu dál zkoumat Krušné hory a zjišťovat, že jsou zde funkční milíře, přečerpávací přehrada, atd, atd. Pro mě jsou prostě Krušné hory hezčí a těch lidí je prostě méně.

              Dneska sem tam např. nepotkal nikoho.

              0 0
              • Mike Gaucher  

                Že vám do toho vstupuji, ale zdá se mi, že se trošku míjíte.:-)

                krusnohorsky – hodnotí atraktivitu lokality podle toho co je v ní možno vidět.

                mlokCZ – pozuzuje „jezdivost“ lokality.

                0 0
                • MlokCZ  

                  To máš pravdu, tak to nejspíš bude (já to tak hodnotím určitě).

                  0 0
                • krusnohorsky  

                  jezdím na kole něco málo přes deset let, každým rokem je to asi 5000 – 7000 km, povětšinou po těch horách, lesní cesty, lesácký asfaltky atd. atd.,/ a že Krušné hory nejsou rovinaté, zvláště v Německu /a v mém subjektívním pohledu jsou i v té jezdivosti pro mě lepší Krušné hory. Přiznávám že v Jizerských horách sem našlapal jen několik set kilometrů.

                  0 0
        • scret  

          treba aby si nemusel menit nick?:))

          0 0
    • De.Fly  

      Jizerky – na jezdeni pekny, jiz zminovany Singl pod Smrkem a kdyz zacne prset, jako ze to v Jizerkach umi, tak je pod kopcem Liberec, kde je hafo dalsich aktivit a pro DH chute je na Jestedu bikepark..

      0 0
    • Zavřelka  

      Pokud se rozhodneš pro Jizerky, tak se doporučiji ubytovat v

      http://www.ubytujsevjizerkach.cz/

      Kámoš tam pronajímá celou chatu pro skuinky až 20 lidí (bikerů). Zhruba 200 m nástup na Jizerskou magistrálu. Mimo jiné tam neni problém udělat pařbu.

      0 0
    • vlk123  

      Trochu jsem brouzdal (nejen na kole) po obojím. Nejsem místní, takže nezaujatě.

      Jednoznačně Krušky. Pokud chceš nějaké konkétní tipy, tak písni. Třeba ICQ 288798308.

      0 0
    • gallardo  

      Diky vsem za komentare.

      Nakonec jsme se rozhodli pro Jizerky – Desnou. A Krusny navstivime zas jindy.

      Pokud by mel nekdo dalsi tipy na nejaky AM trasy v Jizerkach, uvitam. Ty klasicky pohledam jednoduse vsude na netu, ale ty technictejsi veci se hledaji hur…

      0 0
      • kolombo  

        Hlavně počítej s tím, že sníh ještě neroztál :-)

        0 0
        • gallardo  

          nedodal jsem, ze jedem na prelomu cervna/cervence, takze snih problem nebude ;-)

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.