• Fenous

    Jaka je ted situace v Jizerkach? Kam se smi na kole a kam ne? Jde mi hlavne o oblast Jizerky, Smedava a dal hreben na Novou louku + severni strana Jizerek smer Hejnice a Bily potok.

    0 0
    • přišlapávač  

      Jako tam se někdy někam nesmělo? Já pod nima teda bydlůim a jezdim tam a myslim, že je všecho průjezdný z Jizerky až na Novou Louku :-) …jen je to tam teda docelaj lidomlejnek-tolik lidí jako tam je te´d o víkednu sem vživotě neviděl- ponaučení že na víkend je to o život :-)

      0 0
      • Fenous  

        Kdyz jsem tam byl posledne, je teda fakt, ze uz je to nejakej ten patek, tak na Smedave byla smerem na Jizeru za tim parkovistem u zavory znacka s preskrtnutym kolem, tak se ptam, protoze to je smer, kterym bych rad vyrazel.

        0 0
        • přišlapávač  

          ta perková cesta je skutečně zavřená, ale někteří tam stále jezdí, ale není to jediná cesta kterou se dostaneš na Knajpu a dál na Novou Louku- Vede ještě jedna z druhý strany tý hory- když pojedeš ze Smědavy jakoby na Souš a pak uhneš doprava nahoru a po takové nakloněné vrstevnici se dostaneš přesně tam kam ústí ta zmiňovaná perková cesta.

          0 0
          • Pablo  

            kašlu na to, než si tu dodělám práci a odklepnu odpověď tak ty už to máš :-)

            0 0
          • Fenous  

            O tohle mi slo, takze je to v podstate prujezdny vsechno. Jeste jedna vec, kudy se da dostat z hrebene smerem na Hejnici? Da se jet podle Stolpichu? Je tam nejaka cesta, po ktery kdysi jezdil snad i autobus, je to ta zelena napravo od Oresniku na tyhle mape? www.horydoly.cz/…etr_mapa.jpg

            0 0
            • Pablo  

              Zelená Hřebínek – Ferdinandov je vpoho, žlutý úsek Nad Ferdinandovem – U tetřeví boudy by se jezdit neměl, zelená Nad černým potokem – Bílý Potok je v úseku těch nejvetších vrstevnic místama nejetelná, ale dá se ten kus přejít.

              0 0
              • Fenous  

                Jojo, pod Frydlantskym cimburim by me jet nenapadlo, tam se jde pres ty kameny zapadany listim blbe i peska, jak vypada ta modra podel Malyho Stolpichu? Ta se da?

                0 0
                • Pablo  

                  Celá se jet nedá, napřed dlouho jo, pak je tam úsek úzký pěšinky po dešti s bahnem a pak úsek s nepříjemým listím (zhruba až k odbočce k „vodopádu“, ten spodek už je zase poměrně vpoho, občas kameny na úsko, takže třeba člověk sleze aby si nebouchnul plackou.. Ale v každym případě to chce trochu skill, ta zelená z Hřebínku nechce nic, tu bys sjel i autem, takže jestli máte v grupě slabší jedince, tu modrou bych neriskoval.

                  0 0
                  • Pablo  

                    *úzko, sorry :) foto pro představu, sorry za flek, nemám její svolení :)

                    0 0
                    • Fenous  

                      Super, diky vsem za info, snad tam v cervnu v tydnu jeste nebude moc lidi. Jinak pojal jsem predstavu zkusit sjet cervenou z Oresniku, kazdopadne budu urcite kazdou chvili slezat z kola, ale tahle cesta je moje srdecni zalezitost, tak ji opatrne zkusim.

                      0 0
          • Auditor  

            No, z Jizerky na Smedavu po takovy ty odporny betonce je to prujezdny… a u Jizerky nemam pocit ze by byla cedule se zakazem.

            0 0
        • Pablo  

          Nevím jak cestou nahoru, ale cestou dolu ta cedule tam je pořád. Dolu to ještě trošku chápu, ten konec je prudší, jsou tam žlaby na vodu a končí to závorou, tak asi nechtěj aby se jim tam turisti co vytáhnou kolo jednou za rok polámali, ale nahoru to je imo blbost a většina lidí to ignoruje a jede. Muselo by se to objet po hlavní směr Desná a hned jak to začne klesat tak odbočit doprava na Kasárenskou – vše asfalt (teda pokud bys ten zákaz chtěl dodržet, imo je nesmyslnej).

          0 0
    • Pablo  

      V Jizerkách se smí prakticky uplně všude. Většina cest jsou asfaltky, panelky nebo široký písčitý (šíře na auto). Pokud budete dýl, můžete využít taky přechody na Jizerce, Smrku a případně Harrachově a udělat kolečko přes Polsko, zvlášť u toho Smrku to je dobrý, protože jinak se musí stejnou cestou tam i zpět.

      0 0
      • PepikW  

        To Polsko je bezva, v sobotu jsem jel ze Smrku po hřebenu za Vysokou Kopu a zpět přes Velkou Jiz.Louku (plus Jehněčí potok – super), je tam spousta krásných a různých cest, skoro žádný lidi (jen pár podél Jizery). V neděli jsem si „užil“ chvilku (než jsem uhnul mimo asfalt a panelky) i „cyklistickou promenádu“ u Hřebínku a Smědavy – hrůza. Foto od Vys. Kopy.

        0 0
        • hawrda  

          My zas přez Orle v Polsku na Smrk a Adělským žebříkem dolu směr Smědava a Kořenov.Zvláš´t nový přechod do Polska na soutoku Jizery a Jizerky je super.Vřele doporučuji.Žádné zákazy a bajčík jak víno.

          0 0
      • filipes  

        Presne tak, polska cast Jiz je super a prijde mi MNOHEM lepsi nez ceska (az na vyjimky jako Stolpich aspol).

        0 0
    • kolombo  

      Už by měla být k dostání nová mapa Jizerek se značením sjízdností, tam je to nakreslené, kudy se kde může a kudy ne. Ty sjezdy na Frýdlantsko po „přírodním povrchu“ jsou trochu problém, vlastne je legální jen ten z Hřebínku.

      0 0
      • Fenous  

        A vydavatel?

        0 0
      • náčelník  

        Rauschekova cesta je legální dolů a problém nahoru :)

        0 0
      • Pablo  

        S legálností si dovolím oponovat:

        • modrá z Bílé kuchyně – jo na kolo není ve střední části vhodná, ale značka tam není
        • žlutá ze Závor – vpoho
        • Travnatá cesta ze Závor, přejet asfaltku a napojit se na zelenou – už si nepamatuju přesně jestli tam nebyl někde problém za tou asfaltkou trefit odbočku, myslím že jsem to našel až napodruhý..

        Jinak souhlas, že ta z Hřebínku je zdaleka nejlepší co se povrchu týče a je i moc pěkná, hlavně cestou nahoru, kdy má člověk čas vychutnat si ten krásný listnatý les, ale určitě to není jediná legální neasfaltová cesta směr Frýdlantsko.

        0 0
        • kolombo  

          Mluvíme o sjezdu do Frýdlantské kotliny, ne do Oldřichova!!! Modrá z Bílé Kuchyně není je považována za necyklistickou a jako taková není vůbez specifikována sjízdností a já bych tamtudy pravidelně nejezdil. Ale pokud se tam pojedu na něco podívat, tak tam s kolem určitě projedu nebo projdu.

          Jestli víš ještě o jiné šikovné cestě, rád se nechám poučit.

          0 0
          • PepikW  

            Ta modrá malým Štolpichem vede skrz NPR, tak se tam stejně nesmí :). Jediná další je z Předělu Šindelovým dolem a pak dál třeba Smrkovou cestou (ČTZ) do B.Potoka.

            4Pablo: Rauscheckova je nahoru super (v neděli vyzkoušeno), bučiny si fakt užiješ do sytosti :))) .

            0 0
            • Pablo  

              No člověče s tou hranicí NP mi to není jasný, na starý mapě (1996) ta cesta vede mimo NP, na nový (2005) to vede skrz, ale zrovna tak NP vede skrz Rauscheckovu, kterou nikdo nezpochybňuje.

              0 0
              • kolombo  

                Šindelovým dolem se určitě jezdit nesmí. Rauschweg je veden jako doporučená cesta pro cyklisty i v nové mapě, kde si to CHKO zpřipomínkovala a u některých cest bylo doporučení pro cyklisty vypuštěno. A ta cesta vypadá o dost jinak, než ty ostatní. Ta rezervace se měnila, nově jsou to Jizerskohorské bučiny a spojují několik menších rezervací do jedné. A zelená dolů z Poledníku taky není vedena jako cyklo a pokud vím, tak k jejímu používání cyklisty bylo dost negativních připomínek.

                0 0
          • Pablo  

            No původně se mluvilo o Frýdlantsku, teď si to změnil na Frýdlantskou kotlinu, ani jedno nevím kde má přesně hranice, ale Oldřichovský sedlo je k Frýdlantu blíž než Ferdinandov. O pravidelnym ježdění jsme se taky nebavili, šlo mi čistě o to, že existuje určitě více než jedna neasfaltová legální cesta tím směrem. Snad to neznělo jako poučování, snažím se jen nastínit Fenousovi možnosti. Třeba bude chtít prodloužit trasu do Hejnic a může to vzít na Oldř. sedlo a po Viničný cestě (super vrstevnicovka kde se dá jet vedle sebe a kvákat :)).

            0 0
            • kolombo  

              No, podle mého je Frýdlantsko a Frýdlantská kotlina totéž. Pokud ta cesta ze Závor a pak následně zelená značka je sjezd Poledníkem dolů, tak to opravdu končíš na Oldřichovském sedle. Ale to je právě ta nově budovaná pěší magistrála na kterou cyklisté nebudou smět a podle CHKO je Polednická cesta zakázaná už teď, i když nevím, jestli tam jsou nějaké značky, na začátku té cesty nedaleko Bílé kuchyně asi ne.

              0 0
              • Pablo  

                Polednická cesta je zakázaná? Nespletl sis to? Kdyť to je asfaltka, to už teda nechápu, o co jim jde. Naposled jsem tam jel na podzim a určitě tam značky nebyly a je to i daleko od hranice NP.

                0 0
                • PepikW  

                  Kluci, vy to pletete. ZTZ přes Poledník prochází na dvou místech (podle nejnovější mapy) NPR, tak tam by se mělo tlačit. Jinak turistům se cyklisti líbit nemusí, ale to by mělo být všechno, co můžou dělat (mimo NPR). „Polednická cesta“ je asfaltky od Bílé Kuchyně do Oldřichova. Rauscheckova cesta sice taky vede přes NPR, ale je to oficiální cyklotrasa (otabulkovaná). Zelená Šindelákem by měla být OK, žádná NPR, ani zákaz (vloni na podzim).

                  0 0
                  • PepikW  

                    Jo a ještě, Kolombo, když se CHKO dohodne se ShoCartem, že některou cestu neoznačí jako doporučenou pro cyklisty, neznamená to, že se tam nesmí. To je pole mě jen snaha ochránců takovou cestu před veřejností zatajit. Divim se, že na takový zkreslování informací ShoCart přistoupí (pokud třeba protihodnotou něco cyklistům nenabídnou).

                    0 0
                    • kolombo  

                      Ale já netvrdím, že se tam nesmí a u jedné ze dvou cest mě to i docela překvapilo, když je součástí trasy maratonu. A řekl bych, že zrovna v Jizerkách problém se zakazováním cest není, snad jen několik strmých sjezdů na severní straně a několik průjezdů po rašelinných oblastech.

                      0 0
                      • PepikW  

                        Tak tak, JH jsou v pohodě. U nás se v NPČS nesmí ani na některý asfaltky a zpevněný, starý formanský cesty. Kdo chce udělat okruh (zvlášť s dětma) musí použít i docela frekventovanou silnici :((( A šokarti tady vypustili tu nejhezčí cestu, přitom na odbočce z ní je zákaz pro cyklisty (vede po hranici NP), takže tam ochránci s jízdou počítají.

                        0 0
                    • Pablo  

                      Přesně jak píšeš. Jinak já to nepletu, napsal jsem to záměrně tak, aby si Kolombo uvědomil, že ta zelená přes Poledník není Polednická cesta, to je totiž ta asfaltka a ta zelená imo název nemá (nebo o něm nevím).

                      2Kolombo: opravdu píšeš na jednom místě, že se nesmí a na druhym, že jo (u tý Šindelovky). To, že je to hůř sjízdný nebo nevyznačený v nějaký mapě jako doporučený neznamená, že se tam nesmí. Ani já se na ty hůř sjízdný necpu pravidelně, projedu si je jednou abych věděl co a jak a konec, nechci nikde přírodu huntovat víc než je nezbytně nutný. Imo kdyby se všude nesmyslně neasfaltovalo, tak by se lidi necpali z těch cest mimo a když už tam je asfalt, tak by tam aspoň cyklisty měli pustit (třeba na Luční).

                      0 0
                      • kolombo  

                        Nevím, jak je to u Šindelového dolu značené v terénu, ale podle osobních rozhovorů s pracovníky CHKO oni považují tuto cestu za zakázanou pro cyklisty. To samé platí pro tu modrou od Bílé kuchyně.

                        V Jizerkách je problém s tím, že díky dobrým cestám tu může jezdit skoro každý a pak je trochu moc lidí a s tím jsou vždy problémy. Zase kdyby ty cesty nebyly zpevněné, tak bude problém se zákazy daleko širší. Vzhledem k úpravám doporučených cest se určitě vypravím na S-CHKO a pobavím se o povaze zájmů ochrany přírody v oblasti vypuštěných doporučených cest, obzvláště, když jedna z cest je dost frekventovaná.

                        Mimochodem, do Jizerek jezdím jen pozdě odpoledne a nebo když není hezky, jinak to je opravdu hodně přelidněné :-(

                        0 0
                • kolombo  

                  Ta asfaltka do Oldřichova ne, ale to není zelená značka.

                  0 0
              • JJ  

                Fakt chteji zakazat zelenou z Poledniku? Muj oblibeny sjezd:( Ale je fakt, ze uz ted jsou tam znacky, ze je tam CHKO

                0 0
    • lodyh  

      Ve stredu valim na 5 dni do Jizerek, tak sem vykopal tenhle dred. Potrebuju vedet jak to vypada se snehem, jestli me jeste nebude nekde otravovat.

      A kdybyste pripadne poradili nejakej peknej vylet 60–80 km na bajka z bedrichova, vubec bych se nezlobil:-) Diky moc.

      0 0
      • přišlapávač  

        sníh už tam žádnej není :-) 

        0 0
        • lodyh  

          To si mě docela uklidnil. V sobotu mě vyděsily Mísečky, tam to na bajka ještě chvilku nebude.

          0 0
          • přišlapávač  

            tady celý dny svítí slunce a odteklo to :-) je jeden super sjezd dolu do Liberce, ale žůžo labůžo :-) možná bych ho jel ve čtvrtek kdybys měl zájem…

            0 0
            • lodyh  

              Supr, budu rad, ale bude se mnou kamos kterej letos houby najezdil, nicmene ve sjezdech bude stacit. Domluvime se po mailu.

              0 0
        • Pablo  

          Já jsem narazil už jen na vyjímečný zbytky v řádu několika metrů (třeba u Protržený přehrady), ale úsek Rozmezí – Kristiánov jsem se ještě neodvážil zařadit, tam bývá sníh dlouho – jel jsi tam už?

          0 0
    • Luwa  

      Nevíte někdo jak se dá nebo až kam na kole z Maxova nebo Bedřichova atd.

      Moc děkuji

      0 0
      • honzarb  

        Tak asi kamkoliv… popr. jak to myslis?:)

        0 0
        • Luwa  

          Myslím kde je ještě sníh, zapomněl jsem to k tomu připsat.

          0 0
      • roman 3D  

        Dobrá zpráva pro cyklisty a pěší, špatná pro běžkaře… Jizerská silnice až ke Smědavě je průjezdná, tedy plně beze sněhu

        z Liberce přes Oliveckou horu, dále přes Hřebínek, Žďárek až na Knajpu. V pohodě průjezdný, jen rozcestí U tetřeví boudy jako každý rok touto dobou sníh, cca 50 metrů.

        Kolem Josefodolské od Hrabětic do Kristiánova bez sněhu. Z Kristiánova směr Rozmezí i směr Holubník, cca v polovině cesty sníh

        0 0
    • Barak  

      Nepoznal by někdo místo, odkud je focená tahle fotka?

      Řekl bych, že je ten skalní útvar by mohlo být Frýdlantské cimbuří, ale nějak nemůžu najít na mapě, odkud by to mohlo být focené… Díkes

      0 0
      • Libores  

        Myslím, že by to mohlo být ze zelené, někde mezi koupalištěm a rozcestím U Liščí chaty. https://mapy.cz/s/dutevenuza

        0 0
        • Barak  

          To by na té fotce byl ale opačný sklon kopce, né? Takhle se mi zdá, že ta cesta vede dolů…

          0 0
          • Libores  

            Fotka může klamat, mě moc nepřipadá, že by ta cesta šla z kopce:)

            0 0
            • Barak  

              Aha, ok, dík. Já jsem se právě zasekl na tom, že mi přišlo, že je to jasně z kopce… :-)

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.