• adam11

    ahoj, chtěl jsme se zeptat jestli máte někdo zkušenost s jednopřevodníkem na horském kole popřípadě jak máte vyřešený antipadání řetězu ? děkuji moc za Vaše ohlasy.

    0 0
    • Kubiczech  

      Vyřešil bych to horním vodítkem řetězu a to třeba takto. Jednopřevodník je fajn jednoduché řešení, ale třeba já na to hnáty nemám. (:

      0 0
    • tmax  

      Vozím ho na zimákovi, padanie reťaze žiadne (používam lacné riešenie – starý prešmyk). Detaily mám v mojich bikoch.Jazdím na tom aj terén, hoci primárne cestu (pracovný stroj).

      0 0
    • cyklista30  

      Zdravím chtěl bych se zeptat na úpravu klik pro jednopřevodník. Je lepší koupit kliky na třípřevodník a dát převodník do prostřední pozice, nebo koupit dvoupřevodníkové kliky sundat malou a vystředit je podložkou tak, že jí dám na druhou stranu abych posunul celé kliky blíže k rámu? Uvažoval sem nad klikami pro jednopřevodník, ale rád bych 38z a hlavně 180mm kliky což ty jednopřevodníkové nejsou.

      0 0
      • TJK  

        Kup si middleburn kliky, ty sezenes 180 a k nim UNO prevodnik a mas vystarano… tohle vozim ja :-)

        0 0
        • cyklista30  

          Na kolik vyšli…?

          0 0
          • cyklista30  

            Aha :D tak to bych rád zfoukl za 1/3 max za 1/2 té ceny :D Je tedy lepší ty 3 převodníkové a dát placku na prostředek nebo 2 převodníkové a vystředit je?

            0 0
            • TJK  

              kdyz jsem jezdil turbine kliky pro 3placku tak jsem to mel na prostredku a chodilo to vpohode, takze by to nemel byt zadnej problem

              0 0
              • cyklista30  

                Já si taky říkám, že by to tak mělo jít naprosto v pohodě, ale jeden prodavač kde jsem se ptal na dlouhé kliky mi nasadil brouka do hlavy s tím, že je lepší vzít 2 převodníkové a vystředit je podložkama – což mě zas vede k úvahám, že budu mít jinak vzdálené pedály od středu rámu – sice by to asi nebylo nic hrozného, ale i tak… Jinak kliky asi nějaký XT co sem tak koukal ty se daj sehnat v té délce.

                0 0
                • TJK  

                  2 placky origo maji vetsinou jinou retezovou linku takze na malou pozici nejsi uplne vystredenej a proto bys to asi mel podozkovat, u trojplacky by to melo ± vychazet na stred vpohode a nemusis vubec nic resit… vem 3 placku, nech tam prostredni pilu, odzkousej co ti sedi a pak kup neco lepsiho.. takhle sem to testoval ja, nestoji to prachy navic a alespon budes vedet do ceho des a jak velkej prevodnik potrebujes

                  0 0
                • cyklista30  

                  Nebo na to ,,hodit bobek,, a vzít 175 třeba ZEE – moje výška 186 a rozkrok kol 86–88 dle toho jak se povede naměřit. 180 kliky jsem nejel, ale říkal jsem si, že by byly fajn na jednopřevodník. Teď jezdím tedy 3 převodníkové 172 s 38z ale bez přesmykače a se zkrácenou osou (4 hran) abych měl linku pěkně – takovej experiment jestli mi sedne jednopřevodník – kazeta 11–30 – no a ty 172 to je jak šlapat zelí – tak nevím zda 175 bude citelný rozdíl nebo jít rovnou do těch 180 což se mi jevilo jako nejlepší varianta – zas ty ZEE sou levnější a vypadaj odolnějc a maj dostupné menší převodníky.

                  0 0
                  • TJK  

                    musis odzkouset co ti sedi.. merim ± to samy co ty.. slnici mam s klikama 175 ale na Litespeedu vozim 180 middleburn 32t prevodnik a 11/36 kazetu .. to je tak akorat abych s tim vyjel vsechno co u nas v jizerkach potrebuju vyjet a na rovine to jeste celkem da na nejakou tu rychlost rozumnou na presuny :-)

                    0 0
                  • Jakobo  

                    Normalne kup 175 mm kliky, nevim, kolik chces utratit, ale treba Deore 3 prevodnik, prevodniky sundej a misto nich dej Shaman 36 nebo 38 zubu bez nabehu doprostred, tak to ted jezdim ja. Zadny smyk voditko netreba, nepada to ani pri sjezdu po kamenech a na rozbite ceste. Nebo zkus sehnat starsi kliky bez prevodniku. Prevod a kazetu si musis najit sam pro sebe.

                    Pocitej kliky Deore 1300 a 600 pila Shaman, celkem teda kolem 2000 Kc.

                    0 0
                    • cyklista30  

                      TJK – no taky se mi 3 převodník zdál na to lepší než 2 převodník – ozkoušeno mám – našlapal jsem na tom asi 500km – ještě to tedy chvilku budu testovat, ale vesměs sem s 38 zuby na předku a kazeta 11–30 neměl problém ani stoupáček v lese přes kořeny – dá se to ve stoje ušlapat – kliky bych rád pak na nové kolo kde bude 10s kazeta 11–36 takže bych si ještě ulehčil – menší převodník zas nechci páč občas i těch 38 zubů je málo – na asfaltu. Koukal sem ten Litespeed je krásnej.

                      Jakobo – no pokud bych šel do 175 nakonec – skusím si to nějak otestovat – tak to bych volil ty kliky ZEE – sou za 2 tisíce a líbí se mi dostupné varianty převodníků – například, že do hor bych nahodil menší – samo jdou použít i převodníky jiných značek. Ale cena je pěkná. Jinak u 180mm sem uvažoval o XT – cca 3,5–4 tisíce.

                      0 0
                      • Jakobo  

                        Celkem pochybuju, ze ty ZEE sezenes v jine, nez 170 mm delce. Shimano sice dela i 175 mm, ale v zadnem znamem obchode jsem je jeste nevidel. Pokud 180 mm, tak XT nebo Sram X7 za celkem rozumnou cenu 2200 Kc. Puvodni prevodniky prodas a za jejich cenu koupis ten Shaman.

                        0 0
                        • cyklista30  

                          Ty ZEE jsem viděl na kupkolo ve 175mm – co jsem to procházel tak i jinde se daj sehnat. V tom by zas nebyl problém.

                          0 0
                        • Vilém  

                          Kupkolo ma skladem.

                          0 0
                          • Vilém  

                            Tak edit: Jsou na 83mm domek.

                            0 0
                          • cyklista30  

                            jj jenže teď čumím osa BB83mm – sem lama – dostanu to do rámu s domečkem 68mm? Novej rám kterej bych časem chtěl je na 73mm. Asi bez šance co.

                            0 0
                            • cyklista30  

                              No tak s tím 83 nevím zda by se to dalo vymezit podložkama…

                              Pokud bych tedy koupil XT kliky na 3 převodník – sundám převodníky a do prostřední pozice dám novej bez náběhů jakejkoliv na 4 díry s roztečí 104mm – případně na pozici z venku mohu přidělat kryt. Na starej rám s domkem 68 použiji 2 podložky z prava a 1 z leva a při přechodu na novej rám s 73 tam dám jen jednu podložku na pravou stranu. Je to tak správně?

                              0 0
                              • alinceb  

                                By mě zajímalo, jak bys ladil řetězovou linku…:)

                                U těch XT souhlas…;) Ještě bude muset zkrátit šrouby, pokud nepoužijes bashguard…;)

                                0 0
                                • Jakobo  

                                  Nemusi nic zkracovat, treba ten Shaman je pomerne siroky a srouby jsem pouzil puvodni. Akorat prevodnik otocis, aby srouby nebyly zapustene v drazce. Potisk je stejny na obou stranach tak je to jedno.

                                  0 0
                              • alinceb  

                                Btw. co třeba zkusit kliky 180mm Sinz ? Rozteč je 110mm (silniční compact) – převodník 38z normálně seženeš u Gebhardta popř. 34 a 36z se normálně vyrábí…;)

                                0 0
                                • cyklista30  

                                  To už se mi asi víc zamlouvá třeba tohle http://www.foxholeshop.cz/…mek-67–73mm/

                                  ale díky za typ.

                                  0 0
                                  • alinceb  

                                    No hledal jsi „lowcost“ řešení, takže tuhle variantu sem ti neposílal, i když sem na ní taky koukal…Oproti XT to má výhodu, že už je to komplet… Ale zase když koupíš XT kliky , tak převodníky v klidu střelíš za 1–1,5k, koupíš 38z pilu a jsi v tom za míň…:)

                                    0 0
                                    • cyklista30  

                                      JJ no jen se bojím, že převodníky nestřelím :D No ještě si to nechám projít hlavou zda ,,tunit,, XT nebo koupit rovnou komplet, ale díky všem za rady.

                                      0 0
                                      • alinceb  

                                        Střelíš – nedávno jsem prodával tyhle XT kliky (jeté) a třeba zdejší uživatel Bulda mi psal, že by je vzal jen kvůli výměně převodníků. Sada nových vyjde na víc než 2k…

                                        Zkus mu před koupí napsat a třeba se domluvíte, než ty kliky koupíš…;)

                                        0 0
                                  • Vilém  

                                    Prosimte na jake pouziti to vlastne chces? Stale nechapu, proc se snazis to delat slozite, kdyz to jde jednoduse.

                                    Pokud je to na normal kolo, tak proc tam cpat nejaky sjezdovy ingoty, proc tam proste nedas normalni XC kliky, pily prodas, takze cenove to vyjde li, o vaze ani nemluve.

                                    0 0
                                    • cyklista30  

                                      JJ no asi si nechám poradit a udělám to tak – zatím to půjde na XC kolo a později si chci postavit takové odolnější AM s předkem kolem 140mm tam bych tedy pak používal převodníky dva – jeden 38z a druhej počítám tak kolem 34z když se pojede do hor. Váhu neřeším – spíš u těch sjezdových klik se mi líbilo, že už je to komplet jen nasadit za slušnou cenu. jestli se vážně nechaj všechny 3 převodníky snadno střelit tak koupím ty XT ve 180mm jak sem chtěl původně a je to.

                                      0 0
                                      • Vilém  

                                        Dvoupila 34/38? To bude unikat:) Co zkusit treba 34/34, mohl by sis pekne ladit retezovou linku:)

                                        0 0
                                        • cyklista30  

                                          Ale prd velebnosti – jednopila ale s tím, že když si řeknu, že pojedu na víkend na Šumavu nebo do Alp tak tam místo 38z hodím 34 cca možná 32.

                                          0 0
                                          • Jakobo  

                                            Pokud ale chces prevodniky menit casteji, tak to pak ztraci vyznam (aspon mne by se nechtelo). Taky nezapomen, ze podle poctu zubu potrebujes prodlouzit/zkratit retez, pokud teda nebude zbytecne o par clanku delsi na 32 zubu a zvysovat riziko padani.

                                            Pokud nevis, jake prevody chces, hod tam 2 prevodnik treba 40/28, nic nebude padat a o prevody se neochudis. Na druhou stranu ja jsem spokojeny, je to jednoduche, bezproblemove a na to, kde jezdim dostatecne.

                                            0 0
                                            • cyklista30  

                                              Vím jaký převod chci – ty hory to je tak jednou dvakrát do roka – používám řetěz s rychlospojkou takže není problém mít druhej kratší řetěz a v případě, že se naplánuje dovolená do hor vyměním řetěz a nahodím jinou placku – otázka 10 minut i s očistou.

                                              Na běžné ježdění mi vyhovuje 38 zubů.

                                              0 0
        • marast  

          Vypadá to hezky, tak bych si to představoval, akorát nechápu, že ti to nepadá?Už jsi na tom jel?

          Jakou máš teda přehazku?

          0 0
    • marast  

      Jednopřevodník jezdim léta na prostřednim mám uno 38 od Gebhard.

      Padání jsem vyřešil pouze rockringem na místo nějvětšího, což bych chtěl také odstranit.Připojuji se tedy k otázce, jak řešit padání řetězu?

      Řetěz mám zkrácený na největší/největší +2 články mimo přehazku.Přehazka vyzkoušena SH Sora, Ultegra (krátké i střední rameno)Výsledek – padá.

      0 0
      • alinceb  

        Vodítko a držák Shaman…;)

        0 0
        • marast  

          Jj ale TJK tam nemá nic, což nechápu.Chtěl jsem vědět, jestli to lze i bez dalších opičáren, imho ne.

          0 0
        • marast  

          Jj ale TJK tam nemá nic, což nechápu.Chtěl jsem vědět, jestli to lze i bez dalších opičáren, imho ne.

          0 0
          • alinceb  

            Omyl, TJK má právě tohle vodítko, jen s jiným úchytem ( objímka z CRC )

            0 0
          • cyklista30  

            Jde to bez toho – jak jsem psal já mám tedy 3 převodník – staré ještě snýtované levné shimana – odešel mi střed takže sem koupil kratší osu – 4 hran – tím mi vychází ,,pila,, – no spíš pilka 38z tak že mám pěkně linku do prostřed na 8 kolečko. Najeto 500km v této kombinaci a přesmykač sundanej – ani jednou mi to nespadlo – sjezdíčky přes kořeny a td. Přehazku tam mám STX-RC a udrží to docela dobře napnuté. Až tedy koupím nové kliky bude tam převodník bez náběhů ale o vodítku vůbec neuvažuji.

            0 0
            • alinceb  

              Tak jsou to tvoje kliky – ty je budeš mít odrané…:)

              0 0
              • cyklista30  

                Říkám, že to ještě ani jednou nespadlo :) a když spadne a poškrábe to kliku tak co – beztak je téměř vše poškrábané od kamenů a od pádů a td… Oděrky neřeším nejsem pozér ;)

                0 0
                • alinceb  

                  Já jo, oděrky řeším…:)

                  0 0
                  • cyklista30  

                    Já ne – to si pak člověk nezajezdí protože se neustále bojí aby to někde neškrábl – sice sem takle oddělal STX kliky – nabral sem to do skály tak, že převodníky byly totálně na šrot a tak sem je vyhodil páč tehdy nebylo moc peněz zrovna a nové vyšli dráž jak levné kliky, tak sem vzal tyhle kliky co jezdím teď no dnes toho lituji, ale ve 20 je člověk hold ještě blbej. Rám zedřenej už dost ale díra v něm ještě není – nezeslabovaná ocel. Tak něž postavím nové kolo na nějaký oděrky prdím a u nového to řešit budu tak první měsíc jak se znám :)

                    0 0
          • Jakobo  

            Ja tam taky nemam nic a taky me to nepada :-) Zkus si pujcit hazku se silnejsi pruzinou, XT dynasis, Sram, nastavit jeden prevod a pokud to bude OK, koupit nove razeni a hazku. Gripshift X0 a XT dynasis te dnes vyjde na 2000 neco, leve razeni muzes prodat.

            0 0
          • JakeF  

            Jde o to, co jezdíš a jak jezdíš… Já měl problém i se smykem místo vodítka, nakonec se mi to teda nastavit podařilo. I když ono bude mít vliv i hromada dalších věcí, když dáš převodník na jednoplacku s vyššíma zubama, tak to bude lepší, to samý nějaká „zamykací“ hazka Shadow+ nebo Type2 by měly dost pomoct.

            0 0
            • cyklista30  

              JJ ta silnější Shadow by měla být ok myslím – jinak ještě dodám ta moje hazka má 30 000 km takže pružina už asi nebude silná jako za mlada – ale drží to – možná je to i tím, že je to 8 kolečko = silnější řetěz tak to třeba drží líp než ty 10 sady…

              0 0
        • Chlebovnik  

          Pokukuju po nějakým horním vodítku, který se přidělává objímkou k sedlovce, ale třeba cena MRP 1X… no, nic moc. Shaman Graft se dělá buď pod BB nebo na DM/E-Type smyk (nemám).

          Tak mě napadlo, jestli by šlo zkombinovat např.

          http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx…

          +

          http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx…

          nebo

          http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx…

          0 0
          • alinceb  

            Šlo – TJK to tak vozí, jen vodítko má od Shamanu…

            0 0
            • Chlebovnik  

              A to vodítko se přidělává rovnou k té objímce nebo je tam potřebný nějaký mezičlánek?

              0 0
            • Chlebovnik  

              Už jsem si našel fotky a mám představu jak to zkombinovat. Díky.

              0 0
    • TJK  

      TJK nevozil nic s original XTR 32z prevodnikem na turbine a pak nevozil nic ani na SS 32z Race Face prevodniku a nic nepadalo :-) prehazka 9sp XTR a pat 10sp XT.. jenze TJK je zasranej estet a burzoust a holej predek se mu nelibil proto si koupil kompletni Shaman Graft chainguide.. jenze nemam rad drzak pod osu a navic mam ted ISIS a pod ni sem to rvat nechtel, takze po upravenym drzaku z objimky Deore sem nakonec koupil a poladil dzak DMR z Chainu… mezi to mam akorat hlinikovej dostancni valecek presne na dylku co potrebuju a hotovo.. viz fotky pro inspiraci.

      0 0
      • Chlebovnik  

        Pěkná práce. Díky za fotky.

        0 0
      • cyklista30  

        ,,burzoust,, budeš když máš takový pěkný kola a to si piš, že toho budeš jednou litovat až se zase změní režim – mi ti to pak spočítáme :D

        Ne – jako za mě to vypadá tedy líp čistě holé… Jinak si myslím, že časem začne pár firmiček dělat ty převodníky z XX1 a ty by mohli být pak hodně zajímavé i pro lidi kterým to padá.

        0 0
        • TJK  

          uz se delaji :) staci pohledat :) me to ale moc nebere… ja si spis jen vezmu kazetu a saltr a predek vezmi klasickej.

          0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce