• vojbarz

    Ahoj,

    chci si pořídit ještě jeden stojan, starý dát na chalupu, a vzhledem k plánovanému pořízení nových miláčků mě zajímá následující:

    1. jak na kolo co má i karbonovou sedlovku
    • vyměnit sedlovku za obyč
    • s velkým citem a případně i polstrováním uchytnout za horní rámovou trubku (tak aby to vlastne jenom na stojanu viselo a čelisti to jenomjistily)
    1. jak kolo co má teleskopickou sedlovku – předpokládám, že když to uchytnu za tu spodní část teleskopu, tak to není problém

    Jo a jedná se mi o možnost upnutí od silničky až po fulla.

    Byl bych rád, kdyby jste se podělili jak to děláte vy.

    Zvažoval jsem koupi https://www.feedbacksports.com/…-work-stand/, ale nevím jak je to praktické pro údžbu kola (na videu to vzpadá pěkně, cena sice taky pěkná, ale snad by to byla investice na celý život). Ale stejně starý stojan s klasickými čelistmi posunu na chatu, takže budu muset řešit upnutí kola tam.

    0 0
    • novas752  

      Kolo s teleskopem „zavěšuju“ za hliníkový rám.

      Karbonovou silnici chytám za karbonovou sedlovku.

      0 0
    • Chaingang  

      Kola s karbonovou sedlovku není problém uchytit za sedlovku do čelisťového stojanu, ale není problém s citem i za horní trubku. Samozřejmě pokud děláš jen běžné seřízení apod. Pokud by ses po tom kole věšel napřiklad při povolování středu, je lepší to dělat na zemi.

      Feedback Sports Sprint mám na závody a dělá se s ním perfektně

      0 0
      • vojbarz  

        Závody nejezdím a ani nehodlám. Chi to na takový běžný domácí servis a umývání kola. Co tak ale brouzdám po netu, tak se mi ten stojan líbí čím dál více. Má sice jednu nevýhodu a to, že musíš sundat kolo, ale ta v případě mytí sundávám taky a přední kolo sundat není taky problém. A důvodů proč bych musel uchytávat kolo za zadní kolo moc neznám.

        Máš ještě jeden stojan anebo už vše děláš jenom na tomto? Psal jsi, že jej používáš na závody. Já hledám jeden stojan na vše.

        0 0
        • Chaingang  

          Na prodejnu bych ho jako jediný stojan nechtěl, to mi přijde lepší velký těžký čelisťový. Mám ho na závody, kde na něm běžně po etapě myju a chystám 10–12 kol každý den, takže to rozhodně nemám jen jako nějakou nouzovku. Pro použití doma úplně v pohodě. Pokud bys měl někdy cestu přes Olomouc, klidně se na něj stav podívat a vyzkoušet.

          0 0
          • vojbarz  

            Já mám aktuálně FEEDBACK SPORTS – SPORT MECHANIC. Až na tu váhu (je to ze železa) to je na mé potřeby super. Ale mám kolo co má karbonový rám a normální sedlovku, takže uchycení jsem zatím neřešil – chytám za sedlovku. Jediné co mě na něm štve, že jej musím právě převážet, váha mě netrápí, prostě hodím do auta, vyhodím z auta.

            Servis kola si dělám kompletně sám. V budoucnu plánuji nákup kola u kterého předpokládám bude karbon snad všude, takže když už chci koupit stojan, tak takový na kterém to kolo bez problémů upnu.

            Na tomto stojanu se mi líbí to, že je právě tento problém vyřešen a co nevím jestli způsob uchycení brání nějakému úkonu na kole. Jediné co mě napadá je jakákoliv práce pod středem, třeba na fullu mi tam vedou do rámu kabliky, ale tam člověk neleze každý den a nějaké řešení by se určitě nasšlo.

            Jinak díky moc za nabídku, ale Olomouc je pro mě trošku z ruky.

            0 0
            • figur  

              Stojan, který uvádíš , má alu konstrukci a váhově se neliší od toho červenýho. Rozdíl je snad jen v rozměru ve složeným stavu. Sám ho používám a spodní vedení zadní brzdový hadice (pod horní rámovkou) se snadno řeší přípravkem třeba z karimatky, aby se to nemasírovalo.

              0 0
              • vojbarz  

                Ty jo, mas pravdu, jsem to schvalne sel objet magnetem a zelezne jsou jenom ty trubky co do sebe zajizdeji a ty vzpery trojnozky.

                Jinak predpokladam, ze ten trik s karimatkou se tyka toho sprintu;)

                0 0
                • figur  

                  Píšu, že mám ten sport mechanic. Do kousku nějaký měkký gumy vyřízneš drážku pro hadici (bowden), nacvakneš to zespoda na horní rámovku a pověsíš rám do tý svěrky, jednoduchý – vyzkoušeno.

                  0 0
                  • vojbarz  

                    Aha, je pravda ze jak psal Chaingang, pokud se po tom kole clovek nebude veset, tak to je taky reseni.

                    0 0
    • krabica  

      Z Lidlu cena/výkon nejlepší, chytám za horní rámovku, žádné ****** s tím. :-)

      0 0
      • vojbarz  

        Kamarád tento stojan má a jeho fulla mu to neudrží. Se divil, že můj FEEDBACK SPORTS – SPORT MECHANIC to udrží. Ale on to řeší tak, že prostě spustí předek až na zem.

        A pokud bych šel do čelisťového, tak bych asi znovu volil ten Sports Mechanic.K němu nemám výtek.

        0 0
        • jecnak  

          Jj, stejna zkusenost. Ja se zas lidem divim, ze si koupit stojan v Lidlu, kdyz se vi, ze neplni ani tu zakladni funci – nedrzi kolo v poloze v jake zrovna potrebujes.

          0 0
          • figur  

            To jsou ty různý představy o poměru cena/výkon. Lidl je veteš a ocení ho snad ten nenáročnej, kterej nepoznal nic jinýho.

            0 0
            • vojbarz  

              Nevim, ale zivot me naucil, ze pokud neco hodlam pouzivat opravdu dlouho a relativne casto, tak se vyplati zainvestovat. U veci co pouziji jednou za rok je to otazka nazoru a penez. Takze verim, ze si to nekdo podepre zidlickou a je spokojeny, ze ma stojan za par korun. Je to taky otazka priorit, kdyz clovek nema co do zaludku, tak to kolo treba zavesi za trubku od plynu – takto jsem to mel resene se starou favoritkou v panelaku ve sklepe – vzal jsem svarecky drat, udelal na kazdem konci hacek, na jednom potahl buzirkou a „stojan“ na kolo za hubicku a taky to nejak fungovalo. Dneska jsem se nastesti posunul kousek dale.

              0 0
            • krabica  

              Však vím, že jsou lepší, ale mně všechny kola po drobné úpravě udrží, takže jsem spoko. Použiju ho tak 1× do měsíce.

              0 0
          • novas752  

            Myho 14,5kg fulla uchycenyho za ram bezproblemu udrzi, s 13kg hardtailem uchycenym za sedlovku se to protacelo ale neni nic jednodussiho nez do vhodnyho mista, tj. do ulozeni trubky s celisti na konci, provrtat vetsi diru a strcit tam vetsi sroub jako aretacni kolik. Za tu cenu na neprofesionalni pouziti naprosto super.

            V profesionalni dilne kde se dela 6 kol za den by to asi moc dlouho nevydrzelo ale na kompletni domaci servis uplne v pohode.

            0 0
            • Vilém  

              Tak a ted to jeste vyfot jak to drzi za sedlovku.

              0 0
              • krabica  

                Proč by si ničil teleskop?

                0 0
                • Vilém  

                  Muze to chytnout pod nim.

                  Takto uchycene kolo udrzi i ten nejdebilnejsi stojan, takze je to vcelku nicnerikajici.

                  Ne kazde kolo jde chytnout tak jak to ma on aby soucasne slo radit, brzdit, proste provadet serizeni.

                  0 0
                  • krabica  

                    To už musí být solidní veterán, aby měl vedení vrchem. Já to třeba u EN za sedlovku nemám šanci chytit.

                    0 0
                    • Kamilac  

                      já to třeba za horní trubku nechytnu, bo tlumič, takže musím za teleskop

                      0 0
                  • novas752  

                    Tyjo to byh asi potreboval ukazat jak bych to chytal pod teleskopem. :)

                    Jakoze pres objimku, neboza sedlovou trubku? To by me zajimalo jak bych to tam chytil, asi bych celist namlatil kladivem do toho trojuhelnicku, to by mohlo jit.

                    0 0
              • novas752  

                Chytat za teleskop fulla nemam duvod, takhle za tu hranatou horni ramovku to drzi paradne. Ale verim ze by to bylo bezproblemu.

                Stary ht za sedlovku se pred upravou stojanu trochu protacelo, po navrtani diry skrz a zaaretovani sroubem misto cepu je to bezproblemu, neni problem odstrojit na tom kolo na holej ram vcetne vymeny stredu, kde se s tim asi lomcuje nejvic. Silnice je asi o 5kg lehci, takze tam je to uplne bezproblemu a drzi to za sedlovku i bez toho cepu.

                Tahle fotka je 4 roky stara, az se k tomu dostanu, vyfotim to lip.

                0 0
    • siafu  

      mám ten nejlevnější Feedback a kolo dávám normálně za sedlovku – WCS Carbon – pravda, nikdy mě toto nenapadlo řešit :-)

      0 0
    • vojbarz  

      Tak jsem si nakonec udělal radost a objednal ten Feedback Sports Sprint. Tak jsem zvědav. I když teď na zimu pro mne bude mírně nepraktický, protože na předním kole od zimáka mám docela dlouhý blatník, ale měl by jít vyhnout do boku, tak uvidím.

      0 0
      • vojbarz  

        Tak uz ho mam doma a jsem velmi spokojen az na 2 drobnosti:

        1. nemaji vyreseny uchyceni nevyuziteho adapteru (rychloupinak ci adapter na pevnou osu). Uplne se mi nelibi to pohodit nekde a po 5ti letech si vzpominak kde
        2. rychloupinak neni uplne domysleny, sem tam se mi sekla podlozka, ale verim ze to je jenom o zvyku
        0 0
        • novas752  

          Za 5 let uz stejne budou uplne jiny standarty takze je to jedno. :)

          0 0
        • Rubi  

          pokazde sundavat kolo by se mi teda chtelo…

          0 0
          • tomxxx  

            Tak zase mas pristup ke kolu ze vsech stran. Na myti kola super, do velky dilny taky, do obchodu. Na tour to pouzivaj hodne a docela to chapu. Nicmene mi to neprijde vhodny, kdyz to doma mas jako jedinej stojan. Ale je jasny, ze to nekomu vyhovuje.

            0 0
    • theedge  

      Ahoj. Oživím tohle vlákno se svým dotazem.

      Řeším montážní stojan – potřebuji do něj dostat svého karbonového fulla (Cube Stereo 120 v profilu ). Jediná možnost uchycení je asi za horní rámovou trubku. Za sedlovku to nejde – je teleskopická a pevná část kouká jen 1,5 cm nad rám. Ta horní rámová trubka je taková elypsa naležato.

      Koukám na stojany Super B TB-WS20:

      https://www.kupkolo.cz/…ws20_z91489/

      Park Tool Home Economy, PCS-9:

      https://www.kupkolo.cz/…cs-9_z91898/?…

      Volím toto provedení z důvodu úspory místa při postavení proti trojnožce – budu na tom dělat třeba i na balkóně a potřebuju stojan s kolem dostat co nejvíc ke zdi. Mám to na běžné domácí servisní činosti – štelování smyku a hazky, brzdy, čištění řetezu, čištění kola …

      Máte s nimi někdo zkušenosti ? Ta část chňapek co je v kontaktu s kolem je z plastu nebo gumy ? Popřípadě něco doporučte. Dík moc.

      0 0
      • tomxxx  

        Vsichni profi servisaci, kluci gcn, servisaci z tovarnich tymu tvrdej, ze ocistej celisti a chytaj za teleskop. Druha moznost je nalepit si tam izolacku vzdy povytahnout sedlovku vic. Za ram bych to nechytal ani nahodou. U nejakyho lidl stojanu klidne, ale u kvalitniho, kde se daj celisti utahnout dobre, je to fakt nebezpecny.

        Jinak ja mam parktool PCS10, od toho co si postnul se lisi trochu celistma, ma rychloupinak na teleskopicke casti a muzes tam pridat policku na odkladani naradi. V anglii sw da objednat, do tydne ho mas doma a stoji podobne jak ten zakladni v cechach, u nas je parktool hrozne napalenej.

        http://www.chainreactioncycles.com/…rp-prod12702

        Ten feedback neni spatnej, ale ja nemam rad tenhle system uchydeni pred velkou paku…nekomu to muze vyhovovat, to je individualni

        Jo jinak celisti jsou u stojanu z tvrde gumy, staci je udrzovat ciste a nic tim neposkrabes. U parktool se daj koupit nove gumy a vymenit pri opotrebeni. U feedback nevim jestli se daj menit.

        0 0
        • theedge  

          A čeho se u toho karbonu bát ? Když to nerupne pod 100kg chlapem … Jako že bych to těmi čelistmi promáčkl ? Do čelistí bych do dával ještě přes nějakej matroš kterej by ten tlak rozložil ( 0,5 – 1cm plát pěnové gumy ).

          Nechci na tom utahovat kazetu :-)

          0 0
          • Mr.Duck  

            Za rám bys chytat neměl bez ohledu na materiál. 100kg máš na kole rozložený tak jak bylo navržený, ale stojan ti může udělat pnutí co ti rám poškodí když to blbě utáhneš, nebo s tím blbě pohne š, vrazíš do toho etc..

            0 0
          • tomxxx  

            Ten ram je ale delanej uplne na jiny typ zatizeni a ne na bodovy tlak celisti. Navic horni ramovky maj ted hodne tenkou stenu, protoze pri jizde tam napeti velky neni. Myslel sem si co ty, do te doby nez jsem mel poradnej stojan doma, celisti jsou silne uplbe jinak nez nejaky shit lidl stojan. Fakt bych to za ram neupinal, ale delej jak myslis, verit mi nemusis a zakazovat ti to nebudu :)

            0 0
            • theedge  

              Jo diky necham si poradit. Jen jsem si rikal ze to te sedlovce asi nebude delat dobre kdyz na ni bude viset celej bike. Ale na druhou stranu na ni sedi celych mych 72kg …

              A kdyby neco tak je lepsi problem se sedlovkou nez promackly drahy ram.

              0 0
              • tomxxx  

                Hele, taky sem si rikal, ze ta sedlovka asi dostane zabrat…ale dela to fakt kazdej.

                Jinak vzdycky ji muzes z ramu vysunout vic v pevne casti, jen je to peknej vopruz.

                0 0
          • nomecz  

            Hele rozumne stojany maji moznost nastaveni celisti takze pokud to upnes rozumnou silou tak se ramu samozrejme nic nestane. Podle me mensi zlo jak to treba davat na teleskop a podobne

            0 0
      • xtonda  

        Existují i stojany takovéhoto typu http://www.tectake.cz/…ou-na-naradi

        0 0
      • vojbarz  

        Odpovidam sice pozde, ale preci. Takze ten stojan co jsem si poridil (Feedback Sports Sprint) je super kdyz se s nim naucis.

        Co mi vadi:

        • to horni rameno ve slozenem stavu bambela – je vone (bud s tim musis pocitat anebo jej pojistit treba gumou)
        • adaptery ktere se ti mohou rozkutalet
        • mam jedno kolo s blatniky a to diky blatnikum neupnu za predek a ani za zadek (ale mam doma jeste klasicky stojan)

        Co se mi libi:

        • natocis si kolo presne jak potrebujes
        • posunes si horni rameno tak at je stojan zatezovan rovnomerne
        • kdyz ziskas v nasazovani praxi, tak to nema chybu

        No a uprime, i kdyz mam doma jeste klasicky stojan (Feedback Sport Mechanic), tak ve vetsine pripadu sahnu po Srintu. Sundat predni kolo neni zadny problem, upnuti urcite lepsi nez za sedlovku. Puvodne jsem si chtel poridit stojan na chalupu, ale nakonec jsem dopadl tak ze mam oba doma a prave tento taham na chalupu.

        0 0
    • Mr.Duck  

      Teleskop můžeš běžně chytit za tu vysouvací část, normálně se to tak v servisu dělá a ještě jsem neviděl že by se tím poškodil.

      Když servisuješ Reverb, většinu času ho držíš právě za tu vnitřní nohu.

      Mimo to nevím jestli je nějaká výjimka, ale u většiny sedlovek ta část nic netěší, všechno podstatné je uvnitř.

      0 0
      • theedge  

        Ok díky.

        0 0
      • nomecz  

        Akorat kdyz toro reverba servisujes tak na nem nemas povesenych dalsich 10–15 kg vahy ktera navic pusobi jako páka

        0 0
        • vysmátej bajker  

          na té sedlovce velmi často sedí cip co má i 100kg a taky ne uplně v ose.

          0 0
          • nomecz  

            ano ale ten cip ji netahá zespodu kde s tím ta sedlovka tak nějak konstrukčně nepočítá

            0 0
        • Mr.Duck  

          to ne, ale kroutis za ni klicem, a ne zlehka :) Udelal sem reverbu par stovek, a myslim ze ani jeden nemel jakykoliv naznak poskozeni od stojanu.

          0 0
    • Smazaný účet  

      Jakožto stojanový panic, je lepší upínat v Lidl stojanu za plochou karbonovou štanglu nebo za zasouvací část teleskopu?

      0 0
      • Kouba_2005  

        Lidl stojan moc nezvládá udržet kolo v libovolné pozici při upnutí za sedlovku. Vždycky se to protočí, jelikož kolo není vyvážené. Upínám tedy za horní rámovou trubku (štangli) všechna kola, karbonová dotahuji s citem :-)

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.