Samoobslužné veřejné servisní stojany - NÁZOR?

74 nepřečtených
  • Dave-geo

    Ahoj všichni.

    Ve zkratce – mám k dispozici část veřejného prostoru, kde bych mohl (a chtěl) umístit samoobslužný servisní stojan. – tzn konstrukci pro uchycení kola a rozumný sortiment nářadí + pumpu..

    (//Spoiler: Ano, ten prostor je před obchodem ve kterém pracuji, snad to tedy není moc „komerční“ dotaz? :-))

    Co bych chtěl slyšet od Vás je Váš názor na tuto záležitost.

    umí si Ti, kteří doma nemají k dispozici vlastní stojan představit, že by něco takového využili?

    Pro jaké servisní úkony byste tohle rádi používali, pokud by to někde stálo?

    Nebo máte dokonce někdo zkušenosti s umístěním, nákupem nebo výrobou něčeho podobného??

    Díky za každý názor!!!

    0 0
    • jenda95  

      Jedine, co bych asi vyuzil, kdyby tam byl prostor/priprava na solidnejsi umyti kola, predstava, ze ve verejnem prostoru servisuju kolo mi prijde podivna. Jedina snad ta pumpa.

      0 0
    • tigermoth  

      Tohle je na Ovčárně, teda bez toho stojanu, ale ten 8mm imbus mi jednou zachránil kliky, když se mi levá záhadně povolila kousek zpátky při výjezdu. Na takové „přijedu našroubuju táhnu pryč“ pro lidi co nemají nářadí mi to nepřijde úplně beznadějné.

      0 0
    • Carloss  

      V bikeparcich nebo v rychlebkach atd. je to super, pred obchodem ti to spis nekdo zčóruje.. ale jinak jsem pro, zlobit se za to na tebe nikdo nebude

      0 0
      • jenda95  

        akorat takovy miniservis bych spise videl u cyklostezky treba vedle hospody (tusim, ze neco trochu podobneho je v Praze na levem brehu Vltavy cestou do Roztok) … a ne u obchodu, tam asi malokdy jede nekdo, komu se prave povolila klika.

        Podobne ‚service-pointy‘ byvaji u lanovek na lyzich – taky nejsou u obchodu, ale tam, kde lidi lyzujou.

        0 0
        • arny71  

          Přesně tak. Tohle patří do prostoru, kde se kola používají, ne před obchod. Tam max ta pumpa.

          0 0
    • scota  

      Takový servisní bod jsem viděl v Rakousku v Hinterstoderu, dokonce i s kompresorem.

      0 0
    • Kharbon  

      Pumpa se vždycky cení

      Nářadí co mám doma mi zatím dostačuje, ale je fakt, že do komplikovaných servisních počinů se nepouštím, spíš kvůli tomu, že nechci nic zkonit :). Jedině snad, kdyby byly na místě nějaké návody co a jak udělat, popřípadě (i za poplatek) zkušenější servisák co by poradil/naučil. To by mě rozhodně zaujalo.

      Dál bych na takovým místě ocenil prodej drobných součástek – šroubky, těsnění, rychlospojek, ložisek apod. různých tvarů a velikostí. I nějaký malinký lahvičky na jednorázový namazání za pár kaček by mohlo bejt fajn – šikovnější hobbyjezdec by mohl přijet jednou za sezónu si seřídit kolo, pokud nemá vercajk a nechce se mu pořizovat.

      Když už je to před obchodem, co zkusit přístup „namontuj si sám koupený komponent, já ti poradim jak na to“? Mě by se to líbilo mnohem víc než když to servisák za drahý peníze uděla sám a já z toho nemám žádnou znalost..

      Nápad se mi moc líbí, ale samotný držák + nářadí by mi osobně nestačilo. Každopádně pokud to vznikne někde okolo Prahy, rád se přijedu podívat :)

      Hodně zdaru

      0 0
      • scret  

        takze by sis to opravil sam a jeste za to zaplatil?:) navic za delsi dobu nez ten mechos, takze bys ho musel zaplatit jeste vic…? to mi prijde trochu usmevne, minimalne v tehle zemi…

        0 0
        • Kharbon  

          Jasně, zní to divně, ale mě by to tak vyhovovalo.

          Neříkám, že zaplatit víc :D spíš bych si rád namontoval komponent sám s tím, že pak na to mechanik koukne jestli jsem něco neudělal špatně, všechno správně dotáhl atp. Nemyslím to tak, že by to dělal se mnou, spíš taková kontrola na závěr. Mezitím by si mohl dělat jiný kšefty.

          Jsem jeden z těch, co se rád ve věcech hrabe, a ne vždycky tomu úplně rozumí ;)

          Ale ano, asi máš pravdu, že tady to asi fungovat nemůže

          0 0
          • Tojny  

            :) taková ta kontrola na závěr je kolikrát náročnější než kdyby to udělal celý sám. Asi by to dopadlo tak, že ti nenápadně požehná a pak tě rád příjme s úsměvem na servisu.

            0 0
          • pumpy  

            hele naprsoty souhlas – vim ze je spousta navodu a videi na youtube, ale i tak kdyz sem zkousel odvzdusnit avidy tak stejne prisel kamos a ukazal me jak na to, od te doby si to delam sam, takze prijet mechnanik pomuze, at na priste vim co a jak.

            0 0
        • Pedro404  

          Ve Vancouveru sem byl v jednom shopu, kams moh přijít a za nějakej keš si zamluvit stojan a používat veškerý vercajky. Za trochu víc kešů ti mechanik poradil a eště za víc ti celou dobu čuměl pod ruce. Podle mě super systém, člověk se to aspoň naučí a nemusí kupovat specializovanější nářadí, který nepotřebuje moc často. Na druhou stranu, spousta těch mechošů tam dobrovolničilo, takže narejžovat se na tom asi moc nedá.

          0 0
          • scret  

            tak v tyhle zemi se drzi spousta shopu jen tak tak nad vodou, ti lepsi jedou, ale na zbohatnuti to asi nebude… navic ve vrazedny kombinaci s lidma, ktery by si nechali pro korunu vrtat koleno… myslim, ze tady neni Vancouver:)

            nic ve zlym…

            0 0
      • Esi  

        Když on je právě ten problém že servisák v sezoně nemá na takové hovadiny čas, a k tomu když to všechny zákazníky naučí tak co potom bude dělat? S tím placením by to bylo taky asi složité zaplatíš mu za hodinu práce protože si budeš hodinu montovat a seřizovat přehazovačku a on ti u toho bude radit kde máš provlíknout lanko a na kterou stranu utahovat šroubek ? když jemu samotnému by to trvalo 20 minut. :-) Jinak na internetu najdeš video návod skoro na všechno.

        jinak jak tady píšou jiní, takový service point si umím představit někde v nástupním místě na traily nebo v bike parku, před prodejnou asi ne. I ta dílenská pumpa před obchodem bude asi brzo po smrti Pokud by dorazil nějaký cyklista do obchodu se servisem s tím že píchnul a nemá pumpu tak si neumím představit že mu tu pumpu zdarma nepůjčí, na druhou stranu by byla slušnost a použití dát servisákovi třeba dvacku na malé pivo :-)

        0 0
      • Dave-geo  

        Přesně s tímhle (poradit,pomoc­t,ukázat..) právě nemám problém.. Díky :)

        0 0
        • Kharbon  

          No tak to by bylo naprosto dokonalý :)

          0 0
        • nox159  

          Děláš teda v cykloshopu a máš na tohle přes sezonu čas?

          0 0
          • jIrI___  

            Jestli si to s něčím nepletu, tak Dave-geo pracuje na vyšším postu jednoho z velkých obchodních řetězců, tzn. tu výpomoc by teoreticky mohl zahrnout do popisu práce, zlepšit tím nabízené služby zákazníkům a problém vyřešen :)

            0 0
            • Alibaba  

              Tak jesli je to takhle a jde vpodstatě o anketu pro ověření opodstatnění obchodní strategie. Tak myslím, že měl vyrobit anketní příspěvek a ješte lépe, určený cílovým uživatelům. Od servisáků, potažmo uživatelů, kteří dělají servis doma, podporu neobdrží.

              0 0
    • MirosPikos  

      Nějak si nedokážu představit, jak bude někdo něco servisovat s nářadím, které bude mít vždy na konci oko a bude na ocelovém lanku nebo řetězu :)

      Ne ale jinak je to fajn nápad, otázka aby sis neubíral zákazníky :) Většina lidí vozí beztak nějakej mini cajk. Nechal bych tam leda nějakou dílenskou pumpu.

      0 0
      • Erknold  

        vše na řetízkách a jako jedno z nářadí by tam byly i kleště na bovdeny :D

        0 0
      • Dave-geo  

        Ve Francii v Lille tohle dohnali skoro k dokonalosti a vykašlali se na řetízky – máme tam plně vybavený servis přístupný pro zákazníky jen na kartu.

        Ale to je město s trochu jinou cyklo infrastrukturou…

        0 0
        • Esi  

          jo to by bylo super, ale pokud to každému zákazníkovi nebudeš předávat a potom to zase od něj nepřevezmeš, tak když bude na konci dne něco chybět a bylo tam těch lidí třeba 5 tak obviníš zákazníka který u tebe nechal za poslední rok třeba 20 000kč z toho že ti ukradl sadu imbusů za stovku ? Jinak myšlenka je to pěkná myslím že by si to tvůj zaměstnavatel mohl dovolit a dodat tam tzv vystavené kusy, myslím stojan a tak. Venku ne, chtělo by to opravdu tu místnost, ideálně když by to bylo přístupné na zákaznickou kartu a strhávali se nějaké body za strávený čas.

          0 0
        • Erknold  

          Asi by to chtělo něco sofistikovanějšího než prostor venku. Osobně si třeba rád umyju ruce poté, co z kola sundám starou věc a začnu tam dávat nové. Abych neměl novou věc hned špinavou, ještě než na to sednu.

          Spíše si tedy dokážu představit servis v zázemí Vašeho obchodu, přístupný na zákaznickou kartu. Asi nějaký rezervační systém na stojany.

          Asi by stačily všemožné stahováky a podobné harampádí na výměnu dílů. Frézy na rám jsou zbytečnost s těma by stejně nikdo neuměl a kolo si tam od nuly asi taky nikdo skládat nebude :)

          Když si představím s čím bych tam jezdil, tak přesně věci na co nemám cajk, a nebo třeba servis vidlice.

          0 0
    • nox159  

      Před obchodem pocítám cykloobchodem to smysl nemá žádný…

      Vetšina lidi co jde do cykloobchodu to neumí nebo se jim to delat neche proto tam jdou… sadu imbusu nebo nejaký multiklic má snad kazdy biker doma takze pokud by chtel tak si to udělá doma…

      Bude tam jen jedna skupina lidi a to pubertáci co to nařadí nemají a budou tam delat bordel, i kdyby nedelali tak je to blbá reklama pro obchod kdyz zakaznik vidi jak tam patra kluká kouři plivou po zemi a servusujou nejake kolo ( nikdo nevi koho je…) navic se to rozkrade bohuzel nebo zničí…

      Má to smysl tam kde neni servis, nekde na horách, možná u cyklostezek ale tam myslim ze ti lidi stejne enbudou vedet co s tim…

      0 0
    • mr.antik  

      moc si to nedovedu představit, sadu inbusů a šroubovák má snad každej… Servis, na který by se mi hodil stojan, bych tam stejně nedělal… bowdeny, vidlice,

      0 0
      • Dejv94  

        +1

        Navíc mít k tomu ještě člověka co bude „radit“ lidem jak servisovat, no nic moc.

        Jediný, pro co bych viděl využití, tak možná doštelovaní hazky, dofukání kol. Víc většina lidí, co příjde do Dectahlonu na kole spíš nezvládne.

        0 0
    • racek_chechtavy  

      V našich končinách už to vymysleli. Povětšinou u hospod u cyklostezek, a cyklisticky frekventovanejsích míst. Prodají vám duši + zapůjčí nářadí.

      mool bike servisní místa

      0 0
    • vysmátej bajker  

      a co se zapojit do „cyklisté vítáni“ či jak se to jmenuje od Vela.

      stojan s možností si zapůjčit potřebné je hodně dobrý nápad :) a když bude ještě možnost si to kolo umejt tak tam bude asi i fronta,případně dva stolky a možnost z automatu kafčo,kofolu.

      0 0
    • Alibaba  

      Jak píše většina ostatních. U cykloservisu a prodejny by to přineslo víc škody než užitku. Krom již zmíněného mizení a ničení nářadí, úplně vidím v našich podmínkách, shluk „samouků“ kteří musdrují nad vzniklými problémy a radí jak na to. Pak řada kolemjdoucích „pochopí“ dění jako prezentaci tvého servisu a za pár měsíců přijdeš na buben. Nápad se servisákem na dohlížení je úplně zcestný, kdo za něj udělá jeho práci a z jakého „fondu“ bede financován?? Čiň čertu dobře, peklem se ti odmění…

      0 0
    • jecnak  

      Ahoj, myslim si, ze pred shopem nebo v jeho okoli to moc smysl nema. Co by mi prislo zajimave je automat na duse-retezy-lepeni-a dalsi drobnosti. Obcas neco potrebuju i mimo otviracku obchodu a hodilo by se mit pobliz nejaky automat.

      0 0
    • Nikovlas  

      Já osobně si dokážu představit, že bych něco podobného využil pro jednoduché úkony, které se nedělají tak často, ale je potřeba speciální vybavení. Např.:

      • výměna kazety
      • výměna převodníků (stažení klik)
      • možná i třeba seřízení kónusů v pedálech nebo nábojích (i když to už není tak primitivní)
      0 0
    • rkawa  

      Taky bych se spíš přiklonil k samoobslužné myčce kol než k samoobslužnému servisnímu místu. Ten kdo bydlí v bytovce by kolikrát uvítal za pár Kč 100–150ml naředěného cyklostaru v rozprašovači, hadici s vodou a kartáč.. Servis si každý dělá doma a v klidu, ale nejlépe na čistém kole..

      0 0
      • Jirik123  

        Souhlas, s tímhle je ve městech největší problém…

        0 0
        • jIrI___  

          S tímhle ve městě naopak nemám vůbec problém, jezdím na benzínku s ruční myčkou. Za 20 Kč kolo jak nové :)

          0 0
          • pepek  

            Jedeš v noci, unavený, zpocený a zmrzlý, se 3+ pivama ještě k pumpě umývat kolo?

            0 0
            • jIrI___  

              Nevidím rozdíl v tom, jestli bych měl jet kolo umývat k pumpě nebo k nějakému obchodu.

              0 0
          • jenda95  

            A jak na mycce resis sundavani kol? Ram clovek muze vzit poradne vodou, ale stred a hlavne naboje/orech by mel myt primerene opatrne aby nenarval vodu a cyklostar, kde nechce. Takze ja obvykle shazuji kola a ram myju ve stojanu – to na automycce asi nemaji, ne?

            0 0
            • rkawa  

              proto rikam, ze profi cyklomycka samoobsluzna by byla fajn. to se s wapkou na auta neda vubec srovnat. jinak pro predstavu jak to vypada kdo nevidel, ma to napr. sterba:

              0 0
              • jenda95  

                Jenze sterba zbabele myje kola jen pri generalce, tj bez kol a stredu – to uz to muze vzit i wapkou :) Tohle ja po kazde jizde v blate delat nechci.

                (jinak samozrejme vi co delaji, podle nich myju kolo studenou vodou. Teda trochu vlaznou, protoze se mam rad)

                0 0
                • rkawa  

                  to jak to sterba dela netusim, k nemu nejezdim, jen jsem postnul to foto toho boxu, kterej by se lidem mohl zamlouvat.. ja to taky ledovou vodou nedavam, to mas totiz pak ruce jak parkinsonak :-)

                  0 0
                • JendaH  

                  Hm, proč se má kolo mýt studenou vodou? Kvůli rozpouštění vazelíny, i když to spíš tak sprchuju, takže to snad není horší než letní liják?

                  0 0
                  • scret  

                    aby to kolo nedostalo teplotni sok a rymicku samozrejme:))

                    0 0
            • Smazaný účet  

              resis hovadiny…

              0 0
            • jIrI___  

              Stačí zapojit mozek a neprat to do ložisek na přímo z 5 cm… Sundávání kol při umývání bych mohl ohrát.

              0 0
    • CzechJoker  

      Třeba v Brně je docela problém před zmíněnou prodejnu přijet na kole, pokud nechci riskovat život na přilehlém kruháči s nájezdem/výjezdem na dálnici. Servisní stojan nevím, ale cyklomyčku bych bral (byť je o pár kilometrů dál).

      0 0
      • Breakpain  

        Lidl, postřikovač na kytky přes rameno, 5l zásobník. Většinou to stačí…maximálně dáš jednou repete. Pro lidi z paneláku bomba.

        0 0
        • rkawa  

          jo to ma otec na stromy, takovej zelenej, co napumpujes a dava to neskodnej postrik, celkem dobre.. sem uz kolikrat premejslel, ze mu to zabavim kdyz jedu do hor.. nicmene, kdyz neni nic po ruce tak to kropim bidonem.

          0 0
          • Breakpain  

            Jop, neškodný tlak, ale na 95% bordelu to stačí, a pokud použiješ cyklostar … Pohoda …

            0 0
        • rkawa  

          jo to ma otec na stromy, takovej zelenej, co napumpujes a dava to neskodnej postrik, celkem dobre.. sem uz kolikrat premejslel, ze mu to zabavim kdyz jedu do hor.. nicmene, kdyz neni nic po ruce tak to kropim bidonem.

          0 0
        • Erknold  

          Dobře ty! To by asi šlo. Diky za tip.

          0 0
          • Esi  

            jo to funguje, mám teda jen ten na 2litry, ale na 4 litry vody to kolo v pohodě umyješ pokud to není zaschlé bláto. Používám to už rok

            0 0
            • Breakpain  

              Myju to hned po dojezdu, jde to pak „samo“.

              Ano, 2l jsem měl. A defakto na jedno naplnění málo, navíc to nemá trysku do ruky, takže s tím musíš manipulovat jako komplet. Tady je hadička s tryskou a super. Investice za 300 … k nezaplacení :).

              Doporučuju upgrade kvůli komfortu ;) …

              0 0
              • Esi  

                Tlak toho 5 litrového je stejný jako u toho malého 2 litrového ? Jinak co se tlaku týče tak mi to co mám celkem vyhovuje, vždycky vezmu do garáže cestou na bika 4 litrový kanystr po dojezdu to pláchnu a prázdný kanystr zase vezmu s sebou domů :-)

                0 0
                • Breakpain  

                  Relativně ano – možná o chlup slabší, ale záleží, jak si nastavíš trysku. Mám to tak na středu – šetří to vodu a umeje to bahno bez problému ;). To moje dovoluje nabombit nádobu max na 2,4 Baru.

                  ostřikovač + stojan na kolo … aktuálně nejlepší možná kombinace co znám. Možná seženu ještě ten kanystr na zásobní vodu, když pojedu pryč – většinou myju kolo až když přijedu domů – rovnou to vezmu s řetězem, vyprat, namazat … :)

                  0 0
                  • Esi  

                    tak to za ty prachy asi upgraduju, když je bláto tak po dojezdu hodím kolo na stojan (mám domácí výrobu, jen stojan a 2 háky na pověšení za rám, dá se na něm točit klikama tak že na seřizování řazení a podobné činnosti to stačí) štětcem s vaničkou cyklostáru opláchnu napatlám převody a potom to zlehka opláchnu, je fajn že ten tlak je proti wapce dostatečně malý, tak že nenacpu bláto do ložisek.

                    0 0
                    • Breakpain  

                      Asi tak, přímo do středu s tím sice stejně nemířím, ale myju tím vše.

                      Jestli tím oddělám nějaké ložisko, asi prd nadělám, ale ten komfort je neskutečnej. Už je mi jedno, jestli bláto bylo/nebylo … Prostě to pak vezmu tímhle a kolo je „čisté“.

                      0 0
          • JendaH  

            Já mám víčko na PETku, do kterého jsou provrtal dírky, takže prostě zmáčknu a stříká. Na zbavení se nejhorší špíny popěnit cyklostarem + ostříkat tímhle (většinou použiju tak 2 2l PETky s teplou vodou) docela stačí.

            0 0
            • wego1991  

              Já po nedávnem doporučení na BF postřikovač na kolo hledal na netu a nakonec mi jako nejlepší volba (podle recenzí na heurece i webu) přišel Hecht 308 (349 Kč) , který sem objednal a už sem s ním 2× kolo myl. 8l je až až, max tlak 3 bary – čekal sem, že to bude více.. Hold zaschle bahno už jde hůře dolů.

              0 0
              • LM  

                Máš tam asi překlep, já jsem kupoval Hecht 408 :-)

                Těch 8l je tak akorát na hodně zablácené kolo. Nejlepší je kolo ostříknout hned po návratu. Pokud je bahno zaschlé, tak ty nejvetší kusy odstraním mechanicky (odloupnu rukou) a ten zbytek vezmu tímto…

                0 0
                • wego1991  

                  Jo psal sem to z hlavy a máš pravdu mělo tam být 408, 308 je 5l. Jo 8l je akorát, ale já jsem zvyklý umývat kolo až v neděli po páteční, sobotní a nedělní vyjizdce a ono už to bahno je dost zaschle a navíc mám na rámu místo laku černou anodizaci a ta pokud na to nesahnu hadrem apod, tak nechává na rámu po zaschnutí vody fleky.

                  0 0
                  • Breakpain  

                    Na to to není stavěný, holt to vem po každém větším bahně hned a máš po starostech … je to práce tak na 5 minut :-)

                    Hehe, těch 16l se mi začíná líbit na hory pro 2 kola … :-) … hmmm

                    0 0
                    • Kouba_2005  

                      Jestli myslíš tenhle http://www.xtline.cz/…et__P108654/ tak umím lepší cenu :-)

                      0 0
                    • wego1991  

                      No to se mi právě nechce :) já to zpravidla myju v 90% případů v neděli a to tím postřikovačem a hadr pak hardem do sucha, pak si dám venku polévku nebo i oběd a pak myju pračkou řetěz s tím,, spešl,, roztokem a pak znova horká voda + jar a pak to znova oplachnu vodou a nechám uschnout na slunku a pak teprve mažu řetěz, vidli, tlumič a sedlovku :) sežere to tak hodinku a dělat i byť kratší mytí v jiný den na to sem hold línej hehe

                      0 0
    • scota  

      V německu se pronájímají vybavené autodílny, takže si můžes například sám vyměnit olej a nemusíš řešit zvedák a nářadí. Kdysi jsem sondoval kdo by měl zájem o pronájem dílny s nářadím na kolo a bylo mi tady vysvětleno že je to na nic. Přitom kvalitní nářadí např. Parktool stojí balík a nevyplatí se ho kupovat když něco 1× za rok montuješ (např. hlávko a vidlici).

      0 0
      • rkawa  

        tak se to pak prave u nas vyplati dat do servisu.. tady je prace za sluzby strasne levna oproti zapadu.. ja osobne davam slozitejsi veci do servisu, protoze kupovat na kazdy kolo naradi se nevyplati, na kazdym novym kole je nejaky novy potreba, a to bych pak mel doma hromadu vercajku knicemu.. a hlavne ti hosi v servisech by nemeli z ceho zit ne? A to jsou taky bajkeri vetsinou!

        0 0
    • JendaH  

      Tady v Praze Bajkazyl provozuje pronájem stojanu s nářadím a možnou asistencí technika. Alespoň v sezóně mi přijde, že je o to docela zájem. Také jsem to využil, i s tím technikem (protože jsem lama a nerozumím tomu). Přijde mi to dobré, protože koukám a příště už to zvládnu sám. (což ti teda asi jako servisákovi může vadit, protože si pak tví zákazníci začnou řešit některé věci sami)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.