• Lišák

    Chtěl bych se zeptat místních znalců, kde se dá sehnat gumicuk, co není gumicuk? Je to taková ta guma (viz obrázek), co se dává do větrovek a zimních bund na stahování spodku, nebo límce. Jen je problém, že do bundy se používá průměr tak 1,5mm a já potřebuji 6–7mmm. Takové průměry jsem zatím nikde v galanterii nepotkal a ani prodavačky mně nebyly schopny poradit. Potřebuji to na pružení ke Croozerovi. Fiala gumy sice prodává, ale raději bych nakoupil v metráži. Ty kousky+poštovné vyjdou docela draho :-/

     

    P.S. Nenapsal jsem to do vláken k vozíkům schválně. Ty čtou většinou jen majitelé, nebo budoucí majitelé vozíků. Tohle si snad přečte více lidí.

     

    Dík L.

    0 0
    • pepek  

      Zkus parašutisty, ti mají cosi podobnýho

      0 0
    • Schoscha  

      Něco podobnýho sem kupoval v KARSu na Cejlu

      0 0
    • XC-biker1  

      a co takhle zkusit ty gumicuky co se používaj na auta, vozíky atd… Když nějak odstraníš ty háčky na koncích…

      0 0
      • Lišák  

        Ty nefungují. Zkoušel jsem to. Na zhruba 10–15cm se nenatáhnou tak, jak tahle guma.

        0 0
    • juli  

      No Řempo Holoubek. Ty nemáš rád Polívku?

      0 0
      • Lišák  

        A která guma je ta, co potřebuju? Klasický gumicuk nefunguje.

        0 0
        • juli  

          Có, jak nefunguje klasický gumicuk? Vždyť ten tam byl, né?

          0 0
          • Lišák  

            Ne. Gumicuk se na stejné délce natáhne méně, než tahle guma. Tudíž na vozík je nepoužitelný. Sem to skúšal, né?

            0 0
            • juli  

              A jó, teď chápu. Ty nechceš klasickou gumu z gumicuku, ale krejčovskou s větším průměrem. Tak to sorry za bláboly co tady vedu.

              0 0
            • juli  

              Toto by mohlo být ono.

              0 0
              • Lišák  

                Vypadá to, že jo. Zkusím kontaktovat prodejce. A taky se stavím v Brně v Karsu.

                 

                Zatím dík.

                0 0
        • juli  

          Ještě detail k technickému provedení. Kdysi jsme s kolegy laborovali s odpružením podvozku u motorového rogala, které bylo taky v provedení „gumicuk“ a jako lepší se jevilo použít více pramenců s menším průřezem, než jeden s větším. V konečném provedení měl svazek tenčích pramenců stejné prodloužení, při shodném zatížení, jako tlustší, ale citlivost na nerovnosti byla značně lepší. Pokud například používáš 6mm pramenec o 4 smyčkách, použil bych třeba 4mm a 6 smyček.

          0 0
          • bikaf  

            Potvrzuju zkušenost s více tenkými prameny. Ale i mezi nimi jsou velké rozdíly. Některé se protáhnou třeba o 50% své délky, jiné i o 100% a více. Chce to vyzkoušet v obchodě než to koupíš. Teď mám asi 5mm co se protáhne cca o 110%, to je paráda. Ale kupoval jsem posledních cca 5 metrů.

            Jinak sehnat se dá dá v každém hornbachu, obi, baumaxu a nevím jaký ještě jsou hobbymarkety. Já to kupuju i v domácích potřebách či v železářství. Bývá to u běžných lan, provazl, šňůr, ocelových lan, popruhů apod. Prodávají to v metráži.

            Jmenuje se to různě – gumolano, pružné lano, někde i gumicuk…

            0 0
    • pegas  

      zkus se zeptat v Kurime na Havlickove v galanterce u pí. Trtlíkové (myslím)..případně se zkus domluvit zda by to nevzala v nějakým velkoobchodě či by to nemohla sehnat u nějakýho z dodavatelů…

      0 0
      • Lišák  

        Tam byla první štace, kde jsem se ptal. Zkusím to v Karsu na Cejlu, jak psal Schoscha.

        0 0
        • Schoscha  

          eventuelně zkus galantérku blízko Měnínské brány.Nevim přesně ulici.

          0 0
          • Fisi  

            Zkus v Baumaxu maji tam ruzne prumery

            0 0
          • Lišák  

            Tak jsem u Měnínské zakoupil dva různé průměry. Neměli přesně tu gumu, co je originál k od Fialy, ale testnu to.

             

            Zatím díky všem.

             

            L.

            0 0
        • pegas  

          jeste velka galanterka je u svobodaku smer behounska..kousek za policajtama..

          0 0
    • mr.antik  

      nějaký lepší klasický železářství – zkoušel jsem to a ono je každé to gumové lano jiné

      0 0
      • drtyc  

        tak to mozna zkusit i domaci potreby cupak na veveri?

        0 0
    • milosh_T  

      Nevím jestli Ti pomůžu, ale „gumicuk“ používají naši technici při isntalaci velkoplošných bannerů a vím, že to nakupujeme tady http://www.spandex.com/cz/ v Brně. Jsou tam celkem v poho takže by neměl být ani problém s nějakým vzorkem na odzkoušení, pokud by byl tak se ozvi. Předpokldádám, že to budou mít asi pod názvem gumolano.

      0 0
    • JSt  

      zeptam se te, kolik km to lano vydrzi. v jinem vlakne pises, ze mas najeto s vozikem necelych 500km. jestli ma zivotnost v radu stovek km, tak je to dost bida a naprosto nedotazena konstrukce…

      0 0
      • Lišák  

        Ano. Funkčně perfektní, konstrukčně nedotažené.

        První lana jsem prošoupal po 300km. Tyto jsem napřed vozil ke každému kruhu přivázané, nikoliv jen protažené. To se sice osvědčilo na výdrž, ale funkčně to nebylo ono. Poslední pokus to nějak řešit byl, že jsem lano protáhnul a u kruhů stáhnul elektrikářskou stahovací páskou.

        Tato lana mají najeto zhruba 1.150km. Z toho zhruba 400km stažená páskami. Nejsou prošoupaná, ale v jednom začaly praskat uvnitř gumy. V jednom místě je úplně tenké a nepruží, vozík je trochu víc pokleslý na tu „nemocnou“ stranu. Ale zatím funguje. Nová lana mám, nasadím a otestuju. Pokud by měl někdo nějaký nápad na vylepšení, tak to uvítám.

        0 0
      • MaPa  

        Životnost těch gumicuků pokud se neudělaj úpravy a prochází cik-cak oky tak je lehce přes 500km. Vzhledem k tomu, že ten cuk stojí pár korun, náhradní ve vozíku nic neváží a nezabírá místo, tak fakt nevím proč bych to měl řešit, zvlášť proto že s vozíkem ty nájezdy fakt nejsou takový jako na kole.

        Gumicuk preferuju před pružinama protože nedělá žádný pazvuky.

        0 0
      • Paja  

        To sice jo, ale to samy by se dalo rict i o spouste retezu s cenou nekolikrat vetsi nez 2m gumicuku;)

        0 0
        • JSt  

          co jsem se dival, tak cena celyho odpruzeni neni mala. koupil by sis vidlicu za tri tyce, kde by ti kazdych 500km praskla pruzina? ne kvuli nejake vade, ale vidla by tak byla konstruovana. ode me to bude znit smesne :-)), ale navic s tim odpruzenym vozikem bys spravne nemel vubec vyjet z baraku, ze je o 6cm sirsi nez povoluje vyhlaska. taky neni zanedbatelny. jestli tento vycet nestaci na to, ze se jedna o paskvil za hodne penez. nevim…

          bral bych, kdyby si tohle udelal clovek pro svou potrebu, ale prodavat to? :-/

          0 0
          • MaPa  

            Nehodlám ti odporovat, taky se mi nelíbí cena vozíku versus kolik je potřeba dalších úprav. Cena odpružení není malá evidentně absencí konkurence. Stejně jak je vidět jsou lidé (třeba já) kteří jsou schopni ji akceptovat.

            Ale řekl bych, že použití gumicuků není konstrukční chyba. Je to jen použití určitého materiálu který splňuje parametry (nízká hmotnost, citlivost, zanedbatelná cena, absence hluku) lépe než ostatní.Za to má negativum časté výměny, která je ale vzhledem k malé ceně a rychlosti výměny (i v terénu max. 5min) podle mého zanedbatelná.

            Nic ti nebrání vymyslet systém jiný, jak už tu i jiní dokázali a třeba ho i začít prodávat. Zajímalo by mne jakou bys dal cenu (vážně!).

             
            0 0
            • JSt  

              nerikam, ze je pouziti gumicuku konstrukcni chyba. celek je konstrukcne spatne. to oko, po kterym gumicku klouze je moc tenky navic nejaka lakovana ocel nebude mit uplne idealni kluzny vlastnosti. dat na misto, kde lano klouze nejaky silonovy smyk, urcite se zivotnost lana zvysi i citlivost zlepsi. to, ze se zvetsi sirka je koncepcni problem (dan nejspis tim, ze autor nechtel nevratne zasahnout do puvodniho voziku).

              ad cena. nejedna se o zadnou vysoce kvalifikovanou, presnou, materialove narocnou zalezitost. napadite mi to taky vubec neprijde viz vyse jmenovane nedostatky. a chtit za hromadku povarenych jekliku a pasoviny tri pruty je vic nez zlodejna. tretinova cena je moc.

              0 0
              • Route3  

                3000,– je opravdu dost, mě vyšel materiál na necelých 500,– a mám to skoro stejný jako Fiala :-))

                0 0
                • MaPa  

                  Až to někdo z vás začne dělat, rád si vemu kontakt a budu tuto alternativu doporučovat lidem jako já kteří nemají znalosti si to dělat sami nebo někoho kdo by jim to udělal.

                  A věřte že se na to neptá málo lidí. Ale zas jich nejsou desítky. Kolik z nich si to pak objedná je další věc. Ale rozhodně budu rád když budu moct doporučit něco co nebude mít tak závratnou cenu jako originál od Fialy.

                  0 0
                  • JSt  

                    …kteří nemají znalosti si to dělat sami nebo někoho kdo by jim to udělal.

                    urcite nejakyho zamecnika v okoli mas ;-).

                    0 0
                    • MaPa  

                      Budeš se divit, ale oslovený zámečník si za to řek to samý. Malosériová (v mým případě kusová) výroba prostě drahá asi je.

                      0 0
                      • JSt  

                        to se opravdu divim (dalo by se rict, ze az neverim :-)) ). zkus se zeptat jinde ;-).

                        0 0
          • Paja  

            Pro uplnost nepovoluje to zakon ne vyhlaska, a nasemu zakonu vubec nevyhovuje dvojmistnej croozer, protoze ten i bez odpruzeni ma 88 cm, takze s dvojcatama ses uplne v riti;P jina otazka je, jestli neni rozumnejsi zmena paragrafu zakona nez sirku voziku cpat do rozmeru, ktery vymyslel nekdo od stolu… Odpruzeni samozrejme neni dokonaly, ale nikdo nic lepsiho minimalne za konkurenceschopnou cenu nenabizi. Prodava se to, po cem je poptavka a to po tom odpruzeni rozhodne je. S tou vidlici to od tebe zni fakt legracne, ale co ten retez nebo brzdovy desky, ktery pri cca desetinasobne cene spouste lidi nevydrzi o moc dyl, neni to taky nejakej paskvil za hodne penez?-)))  nechci se hadat ani to odpruzeni nejak zvlast obhajovat, pokud nekdo zacne prodavat neco lepsiho, tak si to klidne koupim, ale jak rikam, tohle funguje az prekvapive dobre a nic lepsiho jsem jeste prodavat nevidel…

            0 0
            • JSt  

              vubec bych nesrovnaval cenu, toho, co se musi a nemusi menit. kazdej komponent na kolo poridis ve velkym rozpeti. spis jde o principielni srovnani, ale kdyz myslis, tak zas srovnam s pruzinou ve vidli ;-). kolik bude stat pruzina do tve judy? 500kc? 700kc? funkcne je srovnatelna s tema gumovyma lanama. kolik mas na vidli najeto bez vymeny pera? kolik metru lana bys na stejny najezd spotreboval u voziku? ;-)

              co me nejspis vyprovokovalo k reakci, ze lisak musi resit, jak sehnat lana levnej nez u fialy. ze ten clovek prodava za nehorazny love tu hromadku povarenyho zeleza a jeste ma zaludek na to, aby prodaval jako nahradni dil neco, co odchazi diky nedokonalemu technickemu reseni. kdyby v te cene alespon pridal klubo treba 20m toho lana, nic by ho to nestalo, lisak by nezakladal tohle vlakno a ja bych taky mlcel :-)). jenze za my mlceni si nikdo nic nekoupi ;-)).

              0 0
              • Paja  

                On si nikdo nepomuze, ani kdyz to sem napises;) Ja se Fialy nezastavam, netvrdim, ze to odpruzeni by se nedalo prodavat levneji, pokud se to da vyrobit do litru (zvlast ve velkym mnozstvi), tak je ta marze obrovska, stejne tak gumicuk, kterej ma za 30Kc a v odkazu, kterej sem nekdo daval stoji metr 1/4 (pokud je to srovnatelny lano a ta Fialova cena neni za par, pak by to byla 1/2). Ani netvrdim, ze se to neda zkonstruovat lip, ale tvrdim, ze nikdo nic lepsiho za srovnatelny penize nevyrabi – proste je to dira na trhu a dobry podnikatelsky zamer;), ted uz se toho jen musi nejakej sikovnej remeslnik chytit a zacit to vyrabet a prodavat ve velkym a Fialovi prebrat zakazniky…

                Ke srovnani s pruzinou ve vidli – to sis vymyslel ty;) ja to srovnaval s podobnym spotrebakem - deskama a retezem. Kdyz uz u vidlice, tak bys musel porovnavat s nejakyma elastomerama, nebo vzduchovejma tesnenima ve vidlicich, to je ted posledni dobou taky docela „trvanlivej“ prvek;D Srovnani s najetejma km na pruzinach kulha v tom, ze tolik km tezko nekdo s deckem najede, to by ho potomek asi pozdeji pekne nenavidel;)))

                0 0
                • pepek  

                  No taky mně napadlo, že se vám ty děcka za 70 let nějak strašlivě pomstí. (Že prý domov důchodců je pomsta děcek za školku – za toto to musí být eště něco horšího)

                  0 0
                  • Paja  

                    …to nech na nas…a radsi si davej bacha, aby se ti ty tvoje nepomstily uz driv za neco jinyho;P

                    0 0
                    • pepek  

                      Moje mně mají rády, nikam jsem je nekodrcal :-)

                      0 0
                      • Paja  

                        Mozna by mely jeste radsi, kdyby v te dobe byly voziky a mohly bez kodrcani jezdit na vylety;P nevim jestli uz maji vlastni deti nebo je treba maji v planu, ale mozna by se jim nelibilo jak se (potencialni) dedecek vyjadruje o malych detech:-P

                        0 0
                        • pepek  

                          Nic nebude, vnoučata jsem zakázal

                          0 0
                          • Lišák  

                            Copak? Trauma ze stáří? Kdyby Ti začali říkat „dědóšku“, to bys nerozdéchal, co? ;-)

                            Mně se to stat nemůže, než bude mít Tom děcka, budu já dávno čuchat ke kytkám zespodu :-)

                            0 0
                          • Paja  

                            to je ti podobny…;D

                            0 0
                • Jenda  

                  navic cena je fakt vysoka ale zase to odpruzeni neni problem prodat – myslim ze pulku to kazdej klidne koupi protoze nehrozi ze by to prasklo nebo pod – fakt to neni nic light

                  to co mele JST je blbost – na foxkach vidlich by mel napr menit clovek olej kazdych asi 2000 km a pritom by se mely menit i tesneni – cena servisu cca 2000 kc to me prijde predrazena haluz, gumicuk za par kc je v pohode i kdyz ho budu muset treba 3× za sezonu menit. Myslim ze Fiala ma gumicuk predrazenej proto ze asi neni jeho hobi po vecerech sedet a strihat gumicuk a rozesilat baliky za 50 kc po republice.

                  To ze vozik po uprave nesmi na silnici je jedno – on i kdyz smi tak se v nem nesmi prevazet deti:-)

                   
                  0 0
    • mates555  

      Gumicuk :-)

      Když s velkým tak s velkám…:-)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.