• Pavell

    Zdravim a nejdrive omluva pokud jsem nedodrzel nejaka pravidla pro pridani tematu.

    Jsem 40-catnik 187/95, ktery se donedavna aktivne venoval hokeji. Covid mi do toho hodil vidle a vyrazne jsem presedlal na muj sport c.2 cyklistiku.

    Mel jsem to stesti, ze se mi po 2 mesicich kazdodenniho nahlizeni na Canyon webovky podarilo objednat Grizl CF SL 8 1by velikost L nekdy na plovinu rijna. Jezdim mix silnic, rozbitych okresech a ruznych lesnich ci polnich spojek s obcasnym narocnejsim terenem. Sjezdy nebo narocne single traily pro plnohodnotna MTB nevyhledavam. Mam rad jednoducha a kvalitni technicka reseni a jednoprevodnikovy Grizl mne docela oslovil. O pomeru cena / vykon u Canyonu asi neni treba psat. Lecos si oservisuji na stojanu sam v garazi a na dukladnejsi revize jsem se u cykloservisu na Canyon ptal, nemaji s tim problem. Zajima mne nazor zda neuvazuji uplne mimo, kdyz k osazenym 45mm plastum planuji jeste jednu sadu kol (treba s 11-kazetou 40–10, oproti te originalni 42–11) podobnou k DT Swiss 1800 pro osazeni plasti 28mm a tim bych mel komplet. Videl jsem nekolik videii fabriky Canyonu a i kdyz je lecos pozlatko, tak to na mne jisty punc kvality dela. GRX800 sada je skvela a vetsina komponent jsou i tak spotrebaky, uvidim jak mi bude vyhovovat prevodnik 40 a treba pujdu do 42, ale zajima mne Vas nazor na ram, vidlici a na kola. Diky moc

    1 1
    • novas752  

      Rám a vidlice rozhodně není blbá, Canyon patří ve vývoji mezi top značky. Sem tam nějaká moucha tam je, ale nikdo neni dokonalý, ani Specialized, ani Trek atd. Canyon tak trochu mívá problémy se středovýma mufnama – viz Youtube Hambini. Ale třeba to už na nových modelech vychytali, z karbonových Spešlů ± 2012 se taky „nalisovanej“ střed dal vyndat rukou, teď už je to x let v pohodě.

      Gravelový DT 1800 jako všechny základní DT kola. Slušný, kvalitně vypletený, odolný, ale poměrně těžký.

      Ohledně těch přehazování výpletů, nevím no. Já jsem se pokoušel něco podobného praktikovat na mtb – udělal jsem si karbonová kola obutá na enduro a staré úzké DT M1900 jsem obul XC pláštěma. No ty staré jsem nazul za 2 roky asi tak na 2 vyjížďky… Osobně bych ty DT1800 prodal za nějakých 8 hned nový a vymyslel nějaký lepší výplety s karbonovýa ráfkama + pláště s celistvým středem běhounu a nahodit jako bezduš. Pak to nejede o moc hůř ani na silnici. Navíc s jednopřevodníkem stejně na nějaký extra silničaření nebudeš mít převody do rychla.

      0 0
      • Pavell  

        Diky za reakci. Dival jsem se, ze ty sroubovany stredy jsou treba na Specialized Diverge nekde nad 100k…to uz asi nejsem za kolo v mym veku ochoten dat. Nicmene Grizli maji “ Token Ninja Lite BB4124 PF86.5

        Thread-Fit Technology reduces chances of bearing misalignment. BB86 Road standard” nevim jestli tam panuje nejaka vyhoda oproti lisovanymu standardu, protoze cely se to lisuje do futra v ramu, ze ?

        Co se tyce tech rafku, tak karbony DT1400 jsou na verzi grizlu “ Grizl CF SLX 8 1by” i s 13-kou kazetou za 129k…to uz je fakt darda…

        Jinak rozumim co mas na mysli s temi jednemi kvalitnimi rafky + mozna plaste s neagresivnim behounem.

        Jakmile dojde krabice, planuji jit do bezduse, trochu mam z toho respekt, jako “ne idealne jednoduche” reseni, ale dle x nazoru jsem pochopil, ze to je fakt rozdil. Nicmene pravidelna kontrola mlika a pro mne zatim nulova prakticka znalost jak se cisti rafek a plast pri kompletni vymene mlika, bude asi dobrodruzstvi o)

        Jeste otocim predstavec smerem nahoru, pro pohodlnejsi uchop.

        0 0
        • novas752  

          Já bych nic neotáčel a nejprve tomu dal pár desítek hodin na zvyknutí. Řídítka vysoko = malé zatížení předního kola a nestabilní.

          Bezduše nejsou žádná věda. Až začneš dlouhodobě pozorovat rychlejší ztrátu tlaku, cvrkneš přes ventilek 30–50ml a jezdíš dál. Při výměně pláště opláchneš ráfek vodou. Hotovo. Výměna pláště je jednodušší než s duší – duše tam nepřekáží a nelze ji cvaknout montpákou když tam neni.

          2 0
          • Pavell  

            Jeste k tem bezdusim…Canyon na instruktaznim videu primo u Grizla vymenu na muj vkus docela odflakl

            https://youtu.be/Bw5oeeZclpk

            Asi bych to delal nasledovne:

            • ujistit se, ze paska je na rafku z fabriky peclive nalepena
            • nahustit nasazene plaste bez duse
            • ujistit se, ze patky plaste sedi dobre, popripade pouzit mydlovou vodu
            • vypustit plaste
            • pres ventilek aplikovat mliko
            • nahustit a ujistit se, ze mliko zatece do vsech mist
            0 0
            • novas752  

              Ano, tohle je také muj oblíbený postup.

              0 0
            • Gwaihir  

              Jak se ujišťuješ, že patky pláště sedí dobře? Já to nafoukám hodně na tvrdo (3.5 baru – 2.2" plášť na mtb) a ono to párkrát lupne a poslechnu si, že to nesyčí. Děláš to jinak?

              0 0
              • Pavell  

                Pokud je to dotaz na mne, tak ja budu delat bezduse poprve. Jinak jak popisujes, pocitam ze si to sedne nejlip pod vyssim tlakem, mezi foukanim to trochu promackam. Tady nevidim velkej rozdil k dusim, ktery obcas daji praci, aby si pekne sedly…

                1 0
              • novas752  

                Stačí se podívat po obvodu ráfku. Na plášti je taková čára která by při správném zapadnutí měla být vidět po celém obvodu hned vedle ráfku. Na obou stranách samozřejmě.

                3 0
                • Pavell  

                  Dival jsem se na stranky DT Swiss jake maji bezdusove ventily a moc se mi nelibi, nevim proc pouzivaji obdelnikovou matici, je tam nejaky vyznam ?

                  https://www.bike-discount.de/…e-alu-959297

                  Planuji koupit Muc-Off Tubeless Kit s vlastnimi ventily

                  https://www.koloshop.cz/…-Enduro.html?…

                  Co se tyce mnozstvi mlika na 45mm plaste, aplikoval bych 100ml na kazde kolo a tim mi ze 2 baleni 140ml zbyde 80ml na doliti.

                  Dava to vse smysl ?

                  0 0
                  • JachymP  

                    Balení mlíka kup větší, půl litru nebo víc. Nekazí se a bude se ti hodit. Jedna 100 ml lahvička se hodí později vozit sebou, ale ze začátku je to zbytečný. Mám dobrou zkušenost s Orange Regular.

                    Ventilky nejlepší co jsem viděl jsou nějaký čínský noname z bikepart. Ještě mám Stans a ty jsou horší.

                    0 0
                    • Pavell  

                      S tim mlikem mas pravdu…

                      Co se tyce tech ventilku, tak jich jsou mraky mezi 120–750 prave za ty Muc off…ale rikam si, ze kvalitni ventilky koupim jednou a dost a treba se kvalita vyplati…ale nemam zkusenosti. Na CNC takto tvarove jednoduchejch obrabenejch dilech se kvalita mezi Evropou a Cinou trochu maze…mozna kvalita materialu…kterou ani nemusim poznat

                      0 0
                      • Gwaihir  

                        Mám čínské noname ventilky a dost strašný. Jeden je dobrej, ale druhej měl seklý vnitřní ventilek. Zničil jsem na tom tu plastovou věc na odsroubovani vnitřního ventilku a stejně jsem na to musel jít klestemi. Ale asi chyba kusu.

                        0 0
                      • jIrI___  

                        U ventilků bych rozlišoval dvě věci – způsob těsnění gumový kužel vs. gumová kostka (mám raději kostku) a materiál – mosaz vs. hliník (raději mám mosaz).

                        0 0
                        • TK75  

                          +1

                          0 0
                        • Pavell  

                          Asi nebudu experimentovat a pujdu do Muc off ventilu…drazsi, ale je to jednorazova investice

                          0 0
                          • jIrI___  

                            V tom případě dávej větší pozor při foukání, ať se ti ten hliníkový ventilek nezlomí. Pár takových případů jsem viděl na vlastní oči :)

                            0 1
                          • jerrymouse  

                            Nedoporučuju. Viděl jsem ho se rozlomit při dofukování. Celej den na kole v … (vnitřek jsem s sebou měl, ale celej ventilek ne).

                            0 0
                          • novas752  

                            Hliníkovej bych fakt nechtěl. Jakejkoliv mosaznej. Patku podle toho jakej máš ráfek.

                            0 0
                            • Pavell  

                              Jeste k tem mosaznejm ventilum, kde se mi libi tahle varianta:

                              https://www.bikeporn.cz/…opper_z2762/?…

                              Pocitam, ze vaha oproti Alu je minimalne trojnasobna a pri vaze 6g/ks muze mit takovy spalek jako jednostranna nevyvaha nejaky vliv ? U myho staryho kola bych neco takovyho vubec neresil, ale u precizne vyvazenych DT Swiss, bezduse kvuli nizke vaze, se mi to zda trochu proti logice…ale ptam se jako nezkuseny…

                              0 0
                          • Pavell  

                            Vsichni doporucujete mosazny, tak na tom uz asi neco bude. I kdyz Canyon doporucuje primo ty Muc off na instruktaznim videu. Ventil se dotahuje rukou a jediny prusvih muze nastat pri husteni, jak zminujete…no jeste uvidim…navic mosaznejch jsem v nabidce nasel snad jen 1 typ.

                            0 0
                    • jIrI___  

                      S tím, že se mlíko nezkazí, bych si nebyl jist. Já po roce otevřel jednou načatou láhev NT a nic nevyteklo, po rozříznutí jsem vyndal takovou rosolovitou kostku tmelu :)

                      0 0
                      • novas752  

                        Strašně zálwží jaký je to tmel a jak je skladovaný. Já jsem s Muc-Offem v pohodě. Skladováno v pokojivý teplotě.

                        0 0
            • jonti  

              Delam to podobne, akorat tam rovnou dam i mliko a tak nafoukam. Nemusim potom vypoustet.

              0 0
              • Pavell  

                Pokud Ti to vždy pěkně sedne do patek hned na první dobrou, tak tim ušetříš čas…

                0 0
        • TK75  

          Šroubovaný střed má každý Diverge už od toho nejlevnějšího…měla to i minulá generace

          0 0
    • jecnak  

      Krátké představení Grizzlu se objeví v pátek v magazínu.

      Co se týče přehazování kol, tak ideální je mít naprosto stejné náby, abys nemuse pokaždé seřizovat kotouče a řazení.

      0 0
      • Pavell  

        Diky za reakci, uz jsem zhledl recenzi spoustu, ale tesim se na kazdou novou. Oslovil jsem i pisatele recenzi a myslim, ze se shodli s reakci na Grizla, tak nejak podobne jako vy tady. Na short listu jsem mel Giant Revolt Advanced 1, Specialized Diverge Base Carbon a tak trochu mimo soutez Superior X-road Team Comp (zaujal mne neskutecne cistej vzhled celeho kola)…

        A s temi koly ano, vzal bych ty stejne jen uzsi rafek

        0 0
      • plzakj  

        V mym pripade (fulcrum a dt350) jde spis o to mit stejne kotouce a pak je to bez problemu. Kombinace CL smrt71 (na jedne sade kol) a 81 (na druhe) delala problem. Po prohozeni i na ruznych nabach je to OK.

        0 0
    • tomekusti  

      Podle mě uvažuješ správně. Silnička to úplně nebude, ale na asfaltu to určitě povalí lépe. Asi tě ale začnou limitovat převody. Z hokeje určitě nějakou tu sílu v nohách mít budeš.

      0 0
    • TK75  

      Já měl jedny kola osazený pneumatikama 38 mm a do terénu druhý kola a 47 mm pneu…nakonec jsem zjistil, že ty širší jsou lepší všude a že jde hlavně o to jaký mají vzorek.Takže pořád mám víc kol, ale všechny s pneumatikama od 44 do 52 mm bezduše

      Budeš si to muset vyzkoušet, co ti funguje :-D

      Ale dělá se to…na silnici slick třeba 35 mm a na offroad něco hrubšího

      0 0
      • cyklista86  

        Nesmysl. Všechno nad 25mm vubec na silnici nejede a začnou te předjíždět i děti na odrazedlech. :-)

        0 0
        • waters  

          Jezdil jsem silnici na 23 pláštích – kompakt a 11–28, aktuálně 32 / 46–33 / 10–33 a zatím všechny silniční úseky mám rychlejší bez výraznějšího úsilí. Jede to jako kráva a pohodlné;)

          1 0
        • oodoow  

          Nesmysl, tyhle dojmy a kecy o odrážedlech od lidí, co to nikdy nezkusili. Však tohle už dávno někdo zkusil a výsledky se dají najít. https://www.renehersecycles.com/…-are-slower/

          0 0
    • JachymP  

      Přidávám se k názoru, že dvoje záplety nevyužiješ. Pokud bys měl terénní sadu a rychlou sadu, u té rychlé (asfaltové) tě bude limitovat jednopřevodník, jak velikost tak odstupňování (40–10 není na silnici dostatečně jemné, navíc nevím, jakou kazetu máš na mysli s 10z? – Shimano má na klasický ořech jen 11z). Samozřejmě můžeš měnit se sadou i převodník, ale to už bude otrava.

      Já mám dvě sady na gravelu (dvoupřevodník), ale jak píše Novas, stejně je nepřehazuju, zatím plánuju je přehodit na zimu. Ale stejně tak bych moh přehodit na zimu jen pláště. Mám ale dvě/tři kola, možná je to něco jiného, když má někdo jedno kolo.

      Jinak super výběr kola, Grizl vypadá moc pěkně, pokud bych teď vybíral, tak bych o něm taky vážně uvažoval.

      U těch zápletů nekoukej jen na DT, mrkni třeba jestli by sis nenechal něco zaplést.

      0 0
      • jecnak  

        To je otázka přístupu. Já mám dokonce troje záplety na Boonovi v profilu a používám je všechny.

        0 0
        • TK75  

          Mě to kolikrát přijde, že je to spíš už takovej koníček…jako výběr vína na večer :-)

          0 0
          • jecnak  

            Já mám jedny opravdu silniční s 25mm sportovními galuskami, druhé s gravel plášti a třetí s CX galuskami. Přehazuju primárně ty dvě první mezi sebou a v sezóně pak ty s CX galdama. Spíš je to tak, že když vím, že bude třeba týden proměnlivé počasí, namontuju blatníky a silniční kola a jezdím na něm do práce a jako na zimáku. V létě za sucha vozím hlavně ty gravel kola.

            0 0
      • jIrI___  

        S těmi záplety na gravelu jsem na tom úplně stejně. Nejdřív velké plány, jak je budu přehazovat dle podmínek a nakonec jezdím jen na jedněch, které na podzim přezuju do více držících plášťů a na těch zbývajících zápletech je trvale slick do trenažeru :)

        0 1
    • plzakj  

      Smysl to dava, ale zkus nejdriv, na kolik te budou “brzdit” rychle gravel plaste typu tufo speedero, specialized pathfinde/ schwalbe gone…

      Jedinej problem muze bejt, ze na asfaltu rychle mizi vzorek pohodlnejch gravel plastu – s vyjimkou tufa.

      0 0
      • jIrI___  

        S klidným svědomím můžu říci, že rychlostní rozdíl na asfaltu mezi 40 mm Speederem a 28 mm hladkým Conti je citelný. Vliv na to asi bude mít asi i můj slabý motor, silnější jedinci to možná nebudou vnímat tak intenzivně.

        0 1
        • plzakj  

          Na cistym asfaltu pri rychlostech 30+ je to jasny. Ale kdyz to pak clovek chce strihnout nejakou zkratkou, tak mi je vetsinou jedno, ze neprijedu s primerkou 27, ale jen 25. Tak mi to na mych vyjizdkach vychazi.

          0 0
        • JFtryall  

          Zalezi jaky kola, jakej posed, jaka wattaz, jaky preference. Rychly gravel pneu maji mnohem vyssi pridanou hodnotu celkove a silnicni pneu bych daval kdyz uz, tak urcite 30–32mm nejlepsi mozne a resil bych to v pripade, ze dokazu jet na gravel pneu prumery na rovinach pres 32–33.

          0 0
    • Pavell  

      Diky vsem za reakce. S temi druhymi koly pockam…i na tech 45mm to bude neskutecny rozdil…bojim se napsat na cem jezdim dnes, kolo po otci…o)…muj tata jezdival hodne, najel tisice kilaku a az po 70-ce si poridil elektrokolo, na kterem jezdi v 80 dodnes (klepu na drevo)…

      Kolo je to desny, trekovej ocelovej ram, tusim M-ko, osazeny nejakym Aliviem…menil jsem retez, nejaky lanka a loziska v hlavovym ulozeni. kazeta je na odpis, ve stredovym slozeni bude na pravy strane lozisko taky hin…ale do rijna to vydrzim,snad mne to nekde nenecha viset o)

      0 0
      • novas752  

        To pak to nový bude jak kosmická loď. :-)

        0 0
        • Pavell  

          Uprimne mam z toho docela respekt…vsechny rodinny kola mame v baraku v kocarkarne, vcetne synova skoro novyho Supa (XP 919) za 34k, ktery si teda poctive zamyka se vsema kolama dohromady. Grizla budu mit v garazi, kde mam 2 zamky.

          Co se tyce vlastniho jezdeni, tak si taky rikam, jak to pohlidat, kdyz se pujdu koupat na biotop, jak to “gently” chytit do drzaku na strese auta…jak casto umyvat pohyblive mechanicke komponenty od bordelu…no mraky otazek, ktery sem ted neresil…o)…zase nechci bejt nejaka citlivka, ale clovek o tom premysli…

          0 0
          • jIrI___  

            Minimálně na jednu z těch otázek je odpověď velice jednoduchá – pokud o kolo nebudeš chtít dříve či později přijít, tak se na biotop během vyjížďky prostě koupat nepůjdeš. Nebo na ten biotop pojedeš na nějakém křápu, který zamkneš k nejbližšímu stromu :)

            1 1
          • Gwaihir  

            Jestli máš strach, že si to odřeš o nosič, tak pak jedině nějakou fólii.

            Třeba: https://www.ride4stars.cz/ochrana-ramu/

            (nevlastním ani fólii ani firmu, zkušenost s fóliemi nula – jen příklad)

            Asi popřemýšej o pojištění kol v domě.

            0 0
            • Pavell  

              Folie jsou dobrej napad diky.

              Jo ty kola v baraku mam pojisteny. Nicmene s ohledem na dobu, po kterou jsem cekal na moznost objednani a ted cekani na dodavku, coz je u Canyonu 3–6 mesicu, bych nerad absolvoval znovu. Navic Grizl CF SL 8 1by je vyprodany a kdo vi co bude v nabidce ve 2022…kdyz vidim ty nesmysly s odpruzenejma vidlema co maji ted nove…zkratka nesmim to nechat ukradnout o)

              1 0
              • novas752  

                Oni ty odpruzene modely maji soubezne s tema bez odpruzene vidlice. Ze by neodpruzene zrusili bych se fakt nebal.

                1 0
          • novas752  

            Tak tak. Na biotop se vykašlat, na úschkvu koupit pořádný řetěz tloušťky nejméně 8mm a bezpečnostní visačák.

            Do držáku na střechu úplně normálně, utqhovat s rozumem. Místo upnutí maximálně podložit starou duší apod.

            Čistit čas od času. Hlavně pohyblivé věci – řetěz, řazení. Zbytek kola umývat jednou za čas jen vodou nebo slabě rozředěnym saponátem. Přehnaný mytí kolu škodí.

            0 0
      • waters  

        Jak je napsáno výše, tak druhé záplety dopručuji 32. Na naše silnice tam dáš 4 bary, což je balzám. Něco jsem se nalítal na pláštích 23/10 bar, zpětně nechápu:))

        1 0
        • cyklista86  

          Já měl na 25mm trauma s každého železničního přejezdu nebo kostkoveho úseku.. těším se jak děcko na vánoce až poletim jako v bavlnce na 32–40mm. :-)

          0 0
          • Dejv0  

            25mm bezduš (Schwalbe, takže 28 reál), 4–4,5bar a žádný trauma z uvedených nemám, nicméně na novou silnici bych hned sypal 32mm co si budem povídat. :) Do současný víc nedám. :(

            0 0
            • cyklista86  

              Já měl u té poslední silnice problém I s 25mm tak jsem se zaprisahl, že silnice už nikdy, ale kdybych vyzkoušel něco novějšího na kotoučich s 28–32mm, tak si myslím, že bych byl spokojen.. ;-) furt se peru s tím jestli gravel nebo jestli bude stačit něco jako merida endurance.. :-)

              0 0
              • Dejv0  

                Záleží co, jak a kde s tím chceš jezdit, ale to už ti určitě někdo řekl. Mám fulla, klasická silnice mi zatím vyhovuje, i když mám choutky na něco víc uni, kde bych vozil 32 léto a 38 zima, sportovnější geometrie. To nějak nemůžu najít a zůstávám chladný. :D

                0 0
                • cyklista86  

                  No jezdil bych i na tom gravelu to co zvládne ta endurance silnice. Chci za to dát na moje poměry dost peněz a pomyšlení že s tim jezdím po sotoline, kde mě kamínky skrabou lak. Nic moc. :-) Asi kdyz gravel tak bazar nebo neco levnějšího, abych ho využíval jako gravel a nebo drazsi silnici kde se vlezou aspon 32mm. Na kterou budu fakt hodnej a na které budu jezdit delsi svahy jen když je pekne. :-)

                  0 0
    • Pavell  

      Mozna jeste k tomu uskladneni…jezdim celorocne, ale uz vidim, jak bude marast, ze sahnu po ocelakovi s blatnikama…o)…v ga­razi mivam pri venkovnich mrazech v naproste vetsine vzdy nad nulou. Voda mi tam mrzne, kdyz je venku tak –15…pocitam, ze karbon v teplotach nad nulu nijak netrpi…

      0 0
      • novas752  

        Ani pod. Letadla maji spoustu dilu z karbonu, nahore v teplotach pod –50, lyze maji karbonove vyztuhy…

        0 0
    • Scicon  

      Zdravím,

      jezdím celkem dost silnici Canyona ultimate, ročně přes 15 tis dám , vyloženě bajky mi moc neříkají a uvažuji, že bych chtěl něco mezi tím, sem tam to svézt i mimo cestu.

      Uvažuji nákup gravelu a libí se mi Grizl, dvojplošník Grail od Canyonu už ne, ten kokpit mě nelíbi.

      Mám jasno chci model CF SLX, ale nyní to přijde má otázka , stále na vážkách

      jestli to koupit na sadě Campa Ekar 1×13 a nebo Di2 2×11 , nyní jezdím na silnici EPS 2×12 čili elektrika řazení spokojen i Campu, ale GRX neznám asi bude super , ale stále váham jestli jednoplacku a nebo dvojplacku.

      Dík za názory

      0 0
      • filous  

        Za me, pokud jezdis vic silnici nez MTB(1×neco) tak bych sel do vyzkouseny Di2. Pokud bych nakupoval ja jako biker, urcite bych sahnul po 1×13 pokud by byla ta moznost. Tohle si asi budes muset rozhodnout sam ;-)

        0 0
      • Gwaihir  

        Otázka je jak moc se chceš svést mimo cestu a jak to mimo bude vypadat.

        0 0
      • JFtryall  

        Urcite Ekar at drzis linii.

        0 0
        • jecnak  

          Souhlas. I kvuli ergonomii. Jezdi na dvou odlisnych systemech neni moc prijemne.

          0 0
      • Pavell  

        Když vidim tu 1×13, tak je to za mne tak pěknej a čistej design, že by mi to jako odůvodnění stačilo…o)…jo na silnici budeš jezdit asi poslední 3 pastorky…a zbytek pastorku na horším terénu…

        0 0
        • cyklista86  

          Což se vyplatí kupovat kazetu já nevím za 6000 kvuli sjetemu poslednímu pastorku. :-) Já jsem tak rád za moje low end deore na mtb. Kazeta i řetěz za 16 stovek…

          0 0
          • Pavell  

            Určitě se to s ohledem na finance nevyplatí a opotřebení je nevyvážené. Otázka je jak moc…

            0 0
    • Scicon  

      To právě nevím jak moc mimo cestu, jak mě to chytne, vykonost neni problem, jen nevim, srdcař ke kampě, ale jednoplacku nemam odzkousenou, právě to je to dilema

      0 0
      • cyklista86  

        Dvouplacka je bezkompromisni. Máš tam talíř na silnici a talíř do terénu. Jednoplacka vypadá cool. Ale už moc cool není kdyz jedeš z tahleho kopce nebo po větru, chceš šlapat a místo toho jen tocis nohama na prázdno..

        2 0
        • Scicon  

          No právě to mě taky napadlo no, že asi to nebude na velké přejezdy po cestě.

          1 0
        • JFtryall  

          42–10 vychazi jako 50/11 na silnicce, to je uplna pohoda. V 56 je kadence nejakych 105 cca.

          0 0
          • TK75  

            Teď jsem si to taky počítal…a na grx 2×11 ještě k tomu není ani 50…takže potom těch 42–10 je dostatečná rychlost.Navíc oproti třeba silničce máš větší průměr kola díky objemný pneumatice

            0 0
            • plzakj  

              Ja bych si asi vystacil i s 42×11. Mam ted 48/32 s 11–32, na silnicnich kolech 11–28 a kdyz jsem se letos jsem soustredil na to, jak casto davam 48/11, tak by to bylo v klidu. Asi by mi spis vadily skoky. Uvidime, jaky budou 12s GRX kazety.

              0 0
            • cyklista86  

              Už se to tu řešilo. Jde o to, že jestli hoblujes neustále poslední treba tři pastorek tak to není ideální. Mel by si byt pri normální jízdě po rovince uprostřed kazety a pak podle potřeby radit nahoru nebo dolů. Co stojí ta velká kazeta kdyz ji budeš často menit protoze hoblujes jen ty nejmenší pastorky..

              0 0
              • TK75  

                Já vím…to už musí každý vypozorovat sám.Já mám sjetou rovnoměrně celou kazetu.Málo rovinek asi

                0 0
        • novas752  

          Dvouplacka se zase víc zadělává bordelem. Každé má svoje pro a proti.

          0 0
      • novas752  

        Tak si někde gravelbike nejdřív půjč a vyzkiušej.

        0 0
        • Scicon  

          Jo rád bych půjčil, jen obávam se, že tuhle specifikaci, nikde moc neseženu

          0 0
    • Scicon  

      Silnici klasika vozim 53/39 a vzadu 11/29 a vyjedu vše nemám problém, ono jako v typu kola mam jasno, Grizl mě libí, odpruženou vidlu ze sramem nechci, jen zvazuji, Ekar má 40/10 a di2 48/31 a vzadu 11/34, naštěstí kola nejsou skladem čas to promyslet.

      0 0
      • Hadato  

        Asi bych se spíše rozhodoval podle toho, kolik do toho člověk chce sypat během provozu a taky, jak moc se mu chce furt štelovat.

        1×13 má to v podstatě silniční odstupňování, ale už dostatečný rozsah (až 466 %). Nicméně, ta 13 rychlostní varianta bude dost náchylná na seřízení a taky cena kazety není nejnižší. Navíc to má 9 a 10 z pastorky, které půjdou hodně rychle do kytek. Člověk ale zase nemusí řešit smykem, což se v terénu může celkem hodit (zvláště s použitím teleskopky).

        2×11 teoreticky nabízí o něco větší rozsah (asi 475 %), ale jako hlavní výhodu vidím především nižší provozní náklady (kazeta 90 vs 230 eur, a dají se měnit nejmenší pastorky zvlášť). 2×11 by pak mělo být jednodušší na seřízení a taky méně náchylné na rozštelování kvůli ohlé patce, atd.

        0 0
        • cyklista86  

          Vy furt s tím rozsahem.. :-) ma to prostě jednou tolik převodu a to nenahradis pouhým rozsahem..

          0 0
          • Hadato  

            Pocházím z bikového prostředí a tam to prostě hraje roli. Dle mého je u té 1×13 sady odstupňování úplně v klidu (dole po 1 až do 14/15 zubů) – hodně podobné jako 11–32/34 pro 2×11. Efektivně ta 2×11 sada má 13–14 převodů.

            0 0
          • novas752  

            To nenahradíš no, ale to je druhá věc. Nejprve řešíš jakej potřebuješ nejlehčí a nejtězší převod, pak řešíš kolik převodů potřebuješ mezi nima.

            0 0
          • plzakj  

            Na casty jezdeni po silnici je 2×11 jasna volba. Ale kde se s gravelem natahne mimo asfalt, tak to jemny stupnovani casto prestane potrebovat.

            0 0
            • cyklista86  

              Ano v terénu jemné odstupnovani nepotřebuje. V tom ale problém nevidím.

              0 0
        • Scicon  

          Podivej hodně času jsem na silnici, ze své zkušenosti, campa drahžší díly, ale vydrží fest, menil nyní řetez 12 SR a ještě by šel, ale měl necelých 7 tis km nalítano, takže ten běžný provoz řetěz desky kazeta spotřebák a taky jsi myslím jestli na tom kole dam ročně 5tis km bude už dost.

          0 0
      • cyklista86  

        Tak jestli utocis 53z pilu, tak ten jeden menší převodník te leda bude pěkně srat..

        2 0
        • TK75  

          Asi je to něco za něco…já to na kole měnil několikrát

          z 2×11 na 1×11 a zase zpátky :-) Nakonec jsem se rozhodl pro 1× protože se pohybuju daleko víc v prostředí kde musím neustále rychle řadit přes x pastorků a není čas na prdění se smykem a navic bahno atd.Takhle to tam sázim a starám se o jízdu.Ale dokonalé to zatím není..to určitě ne.Nicméně 2× bylo horší celkem o dost v mém případě.Je to jako u všeho… vyzkoušet

          0 0
          • cyklista86  

            Ano kdo má gravel mimo silnicu, tak jednoplacka ideál stejne jako u mtb, ale kdo bere gravel jako odolnou silnicku, tak je asi jasný, že dvouplacka bude lepší volba..

            0 0
            • TK75  

              No jo jenže žádnej gravel snad není jen mimo silnice..Navic nejezdí se podle pravidla každý den stejně.Nekdy se ti chce po silnici víc, někdy míň a někdy třeba jen blbnout za domem v lese… já bych to takhle nerozděloval

              Spíš o to jaký systém komu sedne

              0 0
              • cyklista86  

                Snad jaký systém komu sedne zalezi podle toho kde bude jezdit. Ty si evidentně imrvere mimo silnice, tak ti sedi jedna placka. Někdo jiný zase bere gravel jako blbuvzdornou silnicku s kterou bude jezdit hlavne po silnici, tak pro něj bude asi vhodnější dvojplacka. Hlavne kdyz ma rád rychlost a chce šlapat treba i v 60km/h.. Nechápu kde v tímhle vidíš nejakej problém..

                0 0
                • TK75  

                  Problém nevidím…jen nemůžu kecat a říct že mám jednu placku protože jsem imrvere mimo silnice.Proto píšu že to nedovedu zaškatulkovat..

                  Jeden den mám 20% silnice a druhý 70%

                  Ano 100% to není nikdy..to jediný je pravda:-)

                  1 0
                  • TK75  

                    Těch 70% jsem asi přehnal:-D spíš to bude 50%

                    0 0
                    • cyklista86  

                      No prostě nejsi ten co rád zalehne a drtí tempo na silnici.. Ja bych zase vyloženě nevyhledaval terén na tom gravelu. Užíval bych si ty silnice v horším stavu bez provozu a maximálně nějaká polnacka, ale spíš ne abych si nezaprasil tretry, ponozky a kolo. No prostě mám blíž k silničáři než bikerum. :-)

                      0 0
                      • TK75  

                        To se pletes…Vjedu do lesa…ten projedu, sem tam i techniku těžšího charakteru, ale pak sjedu z lesa dolů na silnici a tam zalehnu a rad jedu tempo po silnici…o tom to je, že se v tom kole skrývá dvojitá osobnost

                        Proč myslíš že mám pořád na zadním kole slick:-)

                        0 0
                        • cyklista86  

                          Jestli fakt nepreferujes zadnej povrch, tak je pro tebe gravel to pravé No. :-) Já stále preferuji co možná nejhezčí asfalt. Takova pěkná asfaltka v lese je pro me top. Škoda že těch je u nás minimum..

                          0 0
                          • novas752  

                            Na silnici jasně, na gravelu to odpadá. Čim tlustší pláště ( a bzeduše), tim nižší jedeš tlak a dostaneš se na tlaky, jaké se ještě poměrně nedávno vozily na xc, na rozbité silnici úplně v pohodě pohodlné.

                            0 0
    • Scicon  

      Chlapi popravdě nevím jak moc mě to pohltí, loni jsem najel na silnici přes 21 tis kiláku, protože MTB nejezdím, nemám ho a začínal na silnici a stále ji věrný.

      Jen nyní často v Beskydech kde mám chalupu a tam hodně vrstevnic cest hrubý asfalt sem tam už zarostlé atd. a škoda to tam hnát na silnici, proto ten gravel, v jakém poměru budu jezdit cestu a mimo nevím.

      1 placku nikdy neměl, ideál by byla což není kdyby byl Ekar eleketrický a dvojplacka, shimano mi nevadí, sram nechci, kluci s tím na silnici mají celkem problém nemám zkušenost s nim, ale nechci.

      Potkal a zkusil i Grail jen ty řiditka no nevím paskvil pro mě.

      Ono rozdíl v těch kolech cca 2 tis to neřeším, dostupnost až podzim, beru že když někde náhodou třeba urveš šaltr tak i ten DI2 i Ekar už cenově plus minus stejný.

      Pro Di2 lepší na ty silnice prorože 2placka zase Ekar o smyk míň, zase o něco míň co se muže podělat.

      Holt dilema****

      0 0
      • cyklista86  

        Ten grizl je za me takovej uz moc echt gravel do terenu a kolo na bikepacking etc. nez raketa do rychla. Sel bych spis do neceho co vypada vic jako silnicka, ale vlezou se tam aspon 40mm plaste. Kdybych mel prachy uz ted, tak asi neodolam necemu takovemu

        https://www.cyklobazar.cz/…y-nove-bonus

        https://www.cyklobazar.cz/…ct-gravel-30

        Pripadne treba x road je taky podobneho stylu. Spis silnice s vetsim prostorem pro plaste.. https://www.sterba-kola.cz/…m-elite-2022 Zadna prehnane mohutna vidlice a milion der na kosiky/brasny..

        0 0
        • vt  

          Addict vypada dobre! Ja na podobny ucely koupil pred par lety CAADX a je to taky super univerzal.

          0 0
        • Scicon  

          Ono mě právě líbi, že to ten jak píšeš echt gravel, horské nemám tak jakoby místo něho, bikepacking nehrozí pro mě.

          Raketu do rychlá mám jednu viz foto plus ještě jedno kolo na starší důře, ale ted právě něco ať se svezu i mimo dobrou cestu, on ten Grail asi bude rychlý jen mě nelíbí.

          0 0
        • jkcz  

          Mam to podobne, uvazuju nad necim rychlejsim, tedy ne uplne echt gravel s milionem sroubku na vselijake drzaky. Ram spise konzervativnejsi. Chci, aby to i na silnici se silnicnimi zaplety vypadalo slusne. Vybral jsem Orbea Terra M20, tedy dvouplacka, ale kdy budou, to je ve hvezdach.

          0 0
          • Gwaihir  

            Na rose bikes ses díval?

            https://www.rosebikes.com/bikes/gravel

            0 0
            • jkcz  

              Diky, to jsem neznal, ale pro me to diskvalifikuji ty podseknute zadni vzpery 

              0 0
          • cyklista86  

            Pekna ta Orbea. No ja nastesti na to kolo nespecham. Do jara casu dost… Pristi rok to bude asi furt spatny s kolama a to hlavne te stredni tridy kolem tech 30–70 tisic. Budu doufat, ze se treba v zime ukaze neco super na bazaru. To bych i preferoval. Nejakej rekreacne jezdenej kousek starej treba jen rok. Usetril bych prachy, ktere muzu dat do novych hader, treter, helmy, wahoo bolt.. :)

            0 0
        • novas752  

          To dost záleží co na tom ve výsledku bude jezdit. Ono to totiž značně ovlivní i kolo – je jasné, že na silnici nikoho bavit ježdění po rozjebaných cestách nebude, ale když sedne na terénější gravelbike, najednou to je úplně jiná písnička a jde to.

          0 0
      • plzakj  

        Hm, tak to bych si prikoupil spis fulla :-)

        1 0
    • Pavell  

      Mam standardni montazni stojan s otocnou klestinou. Canyon nedoporucuje uchytit ani za ram ani za karbonovou sedlovku. Nekde jsem videl uchyceni za kovovou trubku nasazenou misto sedlovky. To fakt delat neminim.

      Kdyz budu opatrny a vypodlozim klestinu gumou nebo penovkou, za co byste preferovali uchytit ?

      0 0
      • JachymP  

        Za rám nebo za sedlovku, můžeš si vybrat. Ještě se nestalo, že by si stojanem někdo poškodil kolo. Horší bude, jestli na něm plánuješ jezdit, zničenejch rámů při jízdě tady na BF najdeš dost…

        2 0
      • jIrI___  

        Chytám za rám, utažení s citem. Chycení za sedlovku bych se nebál už vůbec.

        0 1
    • Pavell  

      jupí…

      0 0
    • Pavell  

      Par poznamek ke Grizlu:

      (moje nadseni nutno castecne prisuzovat hruze, na ktere jezdim poslednich 10 let)

      • krabice dorazila neporusena. Vlastni kolo take
      • montaz probehla bez problemu, vse perfektne sedi, srouby, kola a pevne osy do ramu, naprosto precizne
      • daval jsem bezduse, rafek mel precizne nalepenou pasku, daval jsem Force ventily. Plast jsem byl schopen zpet nasadit rukou
      • plast sedl hned napoprve, nafouknuto na 5 bar, nechano pres noc a nepoznal jsem, ze by neco uslo. Vyfouknuto a pres ventil 100ml Muc off mleka do kazdeho kola, opet nafouknuto na 5bar. Rekl bych, ze z 45mm je tak 47mm
      • v tretrach mam 189cm, Canyon kalkulace vysky sedla mezi 787–797mm. Po kratke projizdce snizeno cca o 2 cm na hodnotu 4 na sedlovce. Takze z rozsahu 10cm je 6cm zasunuto, 4cm vysunuto. Po premereni jsem jeste posunul sedlo ze stredove polohy o 2 cm k riditkam.
      • predstavec jsem otocil nahoru, jak jsem planoval
      • pod naslapy jsem nedaval podlozky
      • dnes rano 60km, 70% silnice 3.tridy na brnensku a 30% polni cesty. Kolo neskutecne tuhe, tiche, sedlovka neco utlumi i takto vice zasunuta, mam 94kg. Na polni ceste v rozbitych mistech to samozrejme lita a mlati do rukou, vetsinou tyhle useky i tak prostojim. Plus mam nafoukano na maximum. Prevody jdou skvele, lehce jsem dosteloval polohu na 3 pastorku od spodu (15), nesedelo uplne presne. Potom naprosto presne v celem rozsahu. Silnici jsem jel na posledni 3 pastorky, vcetne mirnych stoupani. Zadny vetsi kopec na ceste nebyl a ty co jsem potkal se jely jak po masle, lehce. Kazdy pokyn do pedalu ma okamzitou odezvu. Kdyz jsem ve stoupani zkousel jit ze sedla (ne ze bych musel) nutilo mne to radit az na male pastorky. Proste parada. Plaste se skvele odvaluji. V klesanich se to s moji vahou rozjizdi velmi slusne. Na beranech 90% drzeni nahore, kdyz se chytnu dole, kole zase bezvadne zrychluje. Brzdy citlive, i do ostrejsich zatacek v klesanich jsem pouzil dva prsty pri drzeni nahore…
      • a nejvetsi parada, ze jsem prijel s odpocinutyma rukama, nebolely mne zada (na starem kole jsem se po 40km poustel riditek a rovnal si zada) o nohach ani nemluvim.
      • proste parada za mne splnene ocekavani.
      2 1
      • TK75  

        Fajn…jen ufoukni na rozumnej tlak…5 barmanů v 45 mm pneu je nesmysl :-)

        1 0
      • JachymP  

        Jak píše TK75, tlakem 5 bar jsi kolo zabil. Já dávám 2,5 a 2 když jedu silničně, jinak i o půl míň. Na 84 kg, šířka 43 a 38.

        Ať ti to jezdí!

        0 0
      • jkcz  

        To zni moc pekne, normalne mna ta Tvoja radost potesila :)

        Tak at to jezdi!

        0 0
      • cyklista86  

        5 baru sem daval do 25mm pneu. Do 45mm rvat 5 Bari je úlet jako kráva. Rozdil v pohodlí bude brutalni až upustis.. Ja treba na mtb mam2 bary kdyz jedu čistě po silnici. Na terén upusti. Na 1,8 baru a ten rozdíl v žehlení drobnych nerovnosti je fakt velkej… Ty máš gravel a bezduse. Tlak v pneu je to zásadní co určuje jak pohodlné to bude. Urcite se neboj, že by to nejelo kdyz upustis minimalne 1–1,5 baru… možná ještě víc.

        0 0
        • Pavell  

          Jasny, chtel jsem tyden, dva zjistit kolik se ty bezduse vyfouknou a az na prvni den, zatim jezdim spis slusny cesty…popustim tomu pristi tyden o)

          0 0
          • TK75  

            Ani na slušný cestě, nebo na asfaltu, ti takhle vysoký tlak nic nepřidá…naopak

            To není žádný tajný učení z bF… prostě valivej odpor se ti zhorší, kolo se i na těch mikronerovnostech asfaltu převaluje hůř, odskakuje do protisměru

            0 0
          • jIrI___  

            Zkus si naházet data do kalkulačky níže. Kupodivu výsledky celkem slušně odpovídají tomu, na čem se hodně lidí ustálilo postupným zkoušením.

            https://axs.sram.com/…ire/pressure

            0 1
    • Pavell  

      Diky panove o)

      1 0
    • Scicon  

      Zdravím, kolo objednané , mělo by brzy dorazit, ale nyní řeším pedály jaké objednat ?? Jsem sice silničář, ale ty na Grizla asi nehodí, takže je jasné, že budu muset koupit, jen nevím které, jestli Look, Shimano a nebo ty šlehače,hlavně ať vydrží něco, třeba i dobrá váha a vzhledem k tomu že sada GRX černá tak přikládám k variantě black, dejte tipa co vzít, moc díky za nazor, cena do 4 tis řekněme.

      0 0
      • jIrI___  

        Pokud chceš, aby něco vydržely, pak Shimano. Řadu dle financí. nejvíce používané jsou M520 nebo XT. Bohužel hmotnost je u nich nejvyšší z toho tvého výběru.

        1 1
      • JachymP  

        XT nebo XTR, nad tím nemá cenu přemýšlet. Ale podle mě by šly i silniční, jestli ti jde o hmotnost, tak silniční tretry jsou o hodně lehčí, pedály nejsou zas tak velký rozdíl jako tretry. Jde o to, jak moc plánuješ chodit a jestli ti nevadí chodit po hlíně v silničních tretrách ;)

        0 0
        • Velomiwookie  

          vzal bych XTcka, jsou nesmrtelny a na gravel se imo hodi vic nez silnicni… az budes muset nekde v bahne slezt s tema silnicnima, tak se pak budes blbe nacvakavat zpet.

          0 0
          • TK75  

            Souhlas…XT jsou bezvadný, takhle nesmrtelnej bych bral ještě střed.. to by bylo:-)

            0 0
          • krabica  

            Na Gravela jsem hodil aktuální XT a spoko.

            0 0
      • Gwaihir  

        Na gravel se podle mě hodí úplně stejně silniční, jako MTB. Já mít jedny tretry doma, tak určitě nechci ještě přemýšlet, jaké boty si mám obout. Si to cvičně přehoď ze silničky a uvidíš sám.

        0 0
    • Scicon  

      Se ted dival a zaujmulo i LOOK X-TRACK Race, ale neznám je, nekdo psal v diskuzi k nim vice pro silničaře.

      0 0
    • Pavell  

      Pedaly jsem pouzil na Grizla stary M520 + mam MTB snerovaci tretry, v kterych se dobre chodi. Jeste se mi nestalo, ze bych ani v zablacenejch nezacvakl…ale je fakt, ze boty s pedalama byly vzdycky to posledni co jsem resil…nicmene s tou vonavkou se mi do bordelu moc nechce, takze tejden uz prijizdim domu jak ze zurnalu. Ale to se asi brzy zlomi o).

      0 0
    • Pavell  

      Po 2 tydnech mam s Grizlem najeto asi 300 km, lehce jsem steloval prehazovacku a kontroloval dotazeni predstavce, beranu, pedalu, sedlovky a sedla, tedy komponent, ktere jsem sam montoval. V Canyon manualu jsou servisni periody komponent planovany v case bez ohledu na najezd.

      Po jakem najezdu byste doporucili domluvit se nekde v servisu na garancku ? 500 nebo 1000 km ?

      Asi bych se tam rovnou domluvil na pravidelne prohlidky. Dival jsem se do vlakna na kvalitni sevis v Brne, tak si tam nejake doporuceni najdu.

      Kdyby mel nekdo dobrou zkusenost na servis Canyon kol v Brne, budu rad.

      0 0
      • Velomiwookie  

        kolofix

        1 0
        • Pavell  

          Diky, zrovna o p.Čábelickém jsem nedavno cetl a rikal si, ze jeho servisy muzou byt dobrou alternativou.

          0 0
        • Gwaihir  

          Byl jsem v kolofixu na výstavišti a bylo tam asi 5 canyonu. Mechoš mi přijde fajn.

          1 0
      • cyklista86  

        Co chces aby na tom v servise kontrolovali. Desticky, retez si das sam. Jestli toho zas tolik nenajedes, tak mozna jednou za dva roky ti vymeni kazetu/prevodnik a vymeni olej v brzdach..

        1 0
        • Pavell  

          Pocitam, ze na to mi odpovi prave spolehlivy servis. Ja si delam nejcastejsi ukony na starym kole a to spis pocitove. Tady asi skoncim zmerenim a vymenou retezu. Kontrolu a servis lozisek v kolech, stredu a v hlave necham na servis. Karbonovy ram asi vyzaduje jiny pristup nez stary zeleznak.

          0 0
          • cyklista86  

            Celopevnej karbonovej ram si nevyzaduje zadnej jinej pristup.. Nemysli si, ze ti budou pri servisu kontrolovat ram ultrazvukem nebo nejakou kamerou zavedenou dovnitr do ramu jestli je vsechno ok. :D ANo naboje, stred. To staci jednou za rok. Proste kdyz tam nemas odpruzeni a pod.. Tak tam neni co resit. Krome spotrebaku jako gumy, desticky, pohon to vydrzi roky aniz bys na to musel sahnout. Pokud najedes ja nevim 5000km rocne.. Zase moc to hrotis. Ale nova hracka, chces se o ni dobre postarat chapu.. :D

            0 0
            • Pavell  

              Pravda, asi sem trochu utlocitnej na novou hracku, casem si to sedne…o)

              0 0
              • cyklista86  

                Po prvním zasrani od bahna a prvním škrábancu uz to budes zase vnímat jen jako kolo..:-)

                1 0
          • jIrI___  

            Jakožto majitel starého železňáku i karbonového gravelu souhlasím s cyklistou86, přístup k servisu není rozdílný. Obojí to jsou konstrukčně jednoduchá kole, kde kromě spotřebáku (řetěz, destičky) není běžně třeba nic servisovat. Ložiska o sobě dají případně včas vědět samy, pro klid duše můžeš dát záplety jednou za rok do servisu na kontrolu dotažení tenzometrem. V tom je krása gravelu – žádné tlumiče, žádné kurvítka typu teleskop apod. vyžadující pravidelný servis, jen jezdíš a maximálně měníš spotřebák :)

            0 1
          • plzakj  

            Ne. Max hydraulicky brzdy.

            0 0
    • Pavell  

      Btw z Kolofixu mi napsali, ze mam kolo privezt po mesici nebo 150km, co prijde driv…o)

      0 0
      • popokatepetl  

        Nic není třeba nikam vozit, na záruku to nemá vliv. Maximálně doseřídí přesmyk jak si sedne lanko. Abych kolo někam vezl 3tí den po vybalení z krabice :-)

        0 0
        • jIrI___  

          Překvapilo mě, jak dobře byl Grizl seřízený už od výroby. Mám na něm najeto necelých 1500 km a za tu dobu nebylo třeba na přesmyk a přehazku ani sáhnout :)

          0 1
          • Gwaihir  

            Já měl takhle dobře seřízený Exceed. Taky na něj nebylo nutné sáhnout.

            0 0
    • Pavell  

      Presmyk nemam. Prehazovacku jsem lehce dosteloval…

      0 0
    • cyklista86  

      Super video od vegan cyclist kterej je tusim sponzorovanej canyonem.. https://www.youtube.com/watch?…

      1 0
      • jIrI___  

        Celkem mě překvapují ty dvouplacky, to by místní graveloví youtubeři ani neměli odvahu vyvěsit na internety :)

        0 1
        • TK75  

          Jestli to nebude tím, že hovadiny typu jedno lepší než druhý se nikde neřeší :-D Prostě máš svoje kolo a co ti vyhovuje je dozajista super…pro tebe

          Přeci jen kdo jezdí a jezdí často, tak dovede u sebe velice rychle poznat co je dobrý

          Ovšem platí to jen pro něj :-)

          1 0
        • cyklista86  

          Tak chcou jet co nejrychleji.. Takze slapat na prazdno pri 45km/h po silnici z mirneho sjezdu to by je asi docela sralo. :) Ono je docela unavujici tam tocit furt vysoke otacky. Naopak prat tam velkou a jen pokladat nohy na pedaly a trochu tomu pomahat treba v tom mirnem a tahlem klesani je mnohem prijemnejsi v te unave..

          0 0
        • JFtryall  

          Mozna az nebude jezdit takovou tuzku, tak pochopi. :-D

          1 0
        • jecnak  

          Záleží na profilu trati a povrchu a hlavně preferencích (ostatně vítězové v různých kategoriích na steném závodě mají jak 1× tak 2× převody). Obecně větší univerzálnost pro hobíka je právě dvouplacka. Zvlášť pokud chce gravela občas přezout na silniční gumy.

          0 0
      • Pavell  

        Pekny, tyhle bikepacking videa rad sleduji…mrknu vecer. Sama dvou-placka no jo no. Jsem zvedavej jestli apidura na horni trubce nezavazi pri slapani…taky mne zajima jestli se mu na Grizlu v tech trailech neco nevyspalo / neuvolnilo…

        0 0
        • TK75  

          Leda oko

          0 0
        • cyklista86  

          Vegan cyclist posledni dobou ma fakt hodne dobry videa.. Nejvic se me libi jak se dobrovolne zabiji tou stupidni vegan dietou v kombinaci s tim jezdenim..

          0 0
        • jIrI___  

          Osobně mi i úzká horní brašnička při šlapání ve stoje zavazí. A paradoxně na Grizlovi o poznání více než na X-Roadu. Při šlapání v sedě samozřejmě problém není.

          0 1
          • Pavell  

            Ten Canyon Grizl SL 6, ktery jsi popisoval na konci srpna jsi me jen na recenzi nebo s nim mas najeto vic ?

            0 0
            • jIrI___  

              Záleží co to je víc :). B-F poměrech jsem na něm najel hodně málo, nějakých 1500 km .

              0 1
            • cyklista86  

              To me taky furt zajima jestli teda rozbil prasatko nebo ho dostal do MTBikera? :D

              1 0
              • jIrI___  

                Jasně že prasátko. Dostat ho, tak se mtbikerovi musím upsat do konce života a možná i déle :)

                0 1
    • Pavell  

      Nema nekdo link na vykres Grailu ? Zajimaji mne loziska v hlavku v obou verzi.

      https://www.canyon.com/…-R095-01.pdf

      0 0
      • Pavell  

        Našel jsem tupým vyhledáváním „R0×x-01“ rám a vidlici Grailu:

        https://www.canyon.com/…-R064-01.pdf

        Spodní ložisko je menší.

        Výkresy jsou neúplné, Když se naloguju na Canyon, tak pod seriovym číslem kola najdu z náhradních dílů jen patku, šrouby na lahev a záslepky děr. Jediná cesta ke konkrétním komponentám Canyon dílů je přes chat podporu. Dost bída…

        0 0
    • Pavell  

      Dotaz na mazání řetězu (já vim, je toho mraky na fóru)…

      Zatim nejezdim žádnej extra bordel, takže řetěz / kazeta jsou relativně čistý, jak často by se mělo mazat ?

      Čistil jsem a mazal po 500km.

      Mam tohle mazivo podle doporučení Štěrby:

      https://www.alza.cz/…d5827053.htm

      0 0
      • jIrI___  

        Pokud nejezdíš se sluchátky, tak vhodný čas mazání uslyšíš. Se stejným mazivem to může být u jednoho člověka 80 km a u druhého 300 km.

        0 1
      • JachymP  

        Sprej ne, spousta jde mimo a můžeš umastit kotouč. Lepší je tekutý mazání co dáš přímo na jedotlivý články. Např. Finish line ceramic wet.

        0 0
        • Pavell  

          On ten sprej má trubičku a dávkuju to přímo na válečky na spodní straně řetězu, 5–6 stříknu, ono to rychle schne a pak hadrem hned vytřu…jde to dobře

          0 0
        • cyklista86  

          Finish line ceramic wet ale jedině na fakt vycistenej řetěz co vypadá jak novej. Což treba pro me není a vyhovuji me spreje. S tím zasranim kotoučů a pod to není tak horký.. pokud na ten řetěz nestrikas z metru.. Pod řetěz položím na zadní stavbu složené noviny…

          0 0
    • Pavell  

      A jsou zde verze v hliníku, docela finančně dostupné a hlavně skladem o)…

      https://www.canyon.com/…ng/grizl/al/

      0 0
      • Pavell  

        No a koukam, že jsou skladem i lehce modifikované CF verze…moc pěkné, hlavně tahle

        https://www.canyon.com/…ap/3106.html?…

        0 0
      • cyklista86  

        Ty svary na hlavové trubce nejdou vubec vidět. To vypada jak karbon. To je tak masivní svar následně obrousenej nebo je pod tím lakem kýbl tmelu? :-) Líbí se mi hodně. I ta cena 48 tisíc je ok. Jen se me nelíbí ten milion der na tom rámu a vidli..

        0 0
        • jIrI___  

          Obvykle bývají svary broušené (měl to tak i starý X-Road).

          0 2
        • Pavell  

          Tady s dvou převodníkem bych klidně vzal verzi Grizl 6 s 10 rychlostní kazetou a ušetřený peníze pak vrazil do lepších kol…

          0 0
          • cyklista86  

            V te šedé je to fakt pecka.

            0 0
            • jkcz  

              Ja mam v sede krosku od cube a kdysi se me nejaci turisti ptali, jestli ve fabrice nemeli vrchni barvu, kdyz je to striknute jen zakladem. Takze kazdy to ma s temi barvami jinak…

              0 0
              • cyklista86  

                Tak seda neni zadnej hit, ale furt lepsi nez ta pistaciova, mentolova nebo co to je za barvu. :D

                0 0
                • jIrI___  

                  Šedá mi připadá z té aktuální nabídky nejhezčí. Taky jsem ji měl v merku, ale bral jsem co bylo, takže modrá s pozvraceným spodkem :)

                  0 1
                  • TK75  

                    Náhodou to máš moc pěkný, modrá je fajn a to kolo vypadá že bude držák

                    Taky jsem nad ním uvažoval, ale moje žába je dokonalá a tak na ní budu jezdit než se rozpadne :-)

                    0 0
                • Pavell  

                  Pravda, na tu si porad jeste zvykam…ale mam ram uz solidne zapraseny a musim rict, ze je to lepsi o)

                  0 0
      • plzakj  

        Hlina 11.5kg je docela bida :-)

        0 0
        • Pavell  

          Verze s odpruzenou vidlici…je to moc ?

          0 0
          • plzakj  

            Mas pravdu. To jsem prehlidl :-). Fuj :-D

            0 0
            • Pavell  

              Mám na ty komplikované, pohyblivé a tlumící prvky u Gravelu stejný názor…akceptuji jen přirozenou pružnost pevných a jednoduchých komponent…o)

              0 1
    • popokatepetl  

      Ahoj,

      je velký rozdíl v sadách u modelu Grizl AL 6 (RX400) a AL7 (GRX810)?

      Vrtá mě v hlavě červíček do nové sezony. Mám už doma Luxe a Ultimate, k tomu hliníkové HT a plečku.

      Nechtěl bych se zbytečně pouštět do drahého kola, aby mě ho pak bylo líto. Chtěl bych z něj dojížděče, Bikepacking, občas toulání krajinou.

      0 0
      • jIrI___  

        Hlavní rozdíl je 2×10 a 2×11. Pokud ti nebude vadit 10 sp kazeta, šel bych s klidným svědomím do levnějšího modelu. RX400 chodí velice pěkně, nebojím se říci lépe než RX600 a není tak citlivé na správné seřízení. RX810 jsem ale bohužel nejezdil, takže toto nesrovnám.

        0 1
        • popokatepetl  

          je to právě pár tisíc za 11 převodů. Jenže pak už je jen pár tisíc za karbon :-). Spíš mě zajímalo jestli RX400 není *******.

          0 0
    • Pavell  

      Bohuzel nemam s cim porovnat. Po 800km chodi sada GRX810 bez problemu. Lehce a kratce jsem po 100km ladil hazku a chodi skvele a presne.

      0 0
    • Lister  

      Nevím někdo jestli jsou kompatibilni blatníky z Grailu s Grizlem. Pokud si správně pamatuju, tak původně měli jen jeden model blatníku, teď jsou dva.

      Ale třeba by se blatníky z Grailu daly na Grizla použít, pokud by se nasadili rozumné široké pláště – IMHO by tam měl být rozdíl hlavně v šířce blatníku?

      0 0
      • jIrI___  

        Mám blatníky z doby kdy byl jen jeden druh a 45 mm plášť poberou. Podle návodu byl rozdíl mezi Grizlem a Grailem ve výšce distančních podložek.

        0 1
        • Lister  

          Díky moc. Asi to ověříme ještě ne podpoře.

          Jak moc otravný je proces nasazovani a sundávání? Nasazujes podle počasí nebo je tam raději necháš i když víš že je třeba chvíli nebudeš potřebovat? Předpokládám že kola musí dolů – minimálně přední?

          0 0
          • jIrI___  

            Na podzim je nasadím, s příchodem léta sundám. Popravdě mě nikdy nenapadlo, že bych blatníky sundával/nasazoval dle aktuálního počasí. Každý blatník je chycený třemi šroubky a sundat kola je nutností. Navíc je potřeba ty blatníky pro plnou funkčnost výrazně doladit. Sice mimo asfalt vůbec nedrnčí a celkově o nich nevíš, ale podruhé bych je za ty prachy nekoupil právě kvůli té nutnosti bastlení (která by mě jinak u blatníků na čtvrtinu ceny vůbec neuráżela).

            0 1
            • Pavell  

              Pekne sis to dodelal. Ale taky bych u blatniku za 1600 ocekaval, ze to bude hotove i s placackama a ne ze budes muset sehnat a pridat dalsich 20% materialu.

              0 0
            • Lister  

              Díky moc dívám se že sis je teda fest prodloužil.

              To je z 3D tiskárny se jak jsi mi psal?

              U předního to prodloužení chce 100% už jen z nahledu. Ten zadní byl bez prodloužení tak špatný?

              0 0
              • jIrI___  

                Prodloužení jsou rozřezané a nad plynovým sporákem vytvarované staré blatníky Force, zástěrka je pak vystižena z reklamního blatníčku kupkolo pod korunku vidlice :). U zadního je to prodloužení blatníku u sedlové trubky kvůli tomu, ať nejde bahno na přesmykač a na lanko přesmykače vedoucí do rámu, ten origo blatník je ukončený nesmyslně vysoko.

                0 1
                • Lister  

                  Hezky sis to upravil.

                  Ale jak jsi psal, že bys je znovu nekoupil, tak jiné bys tam ale zase dal jen přes objímky nebo gumičky ne?

                  0 0
                  • jIrI___  

                    Pravděpodobně bych skončil zase u těch Force za 400 Kč a bastlil jejich uchycení. Origo mají výhodu že sedí přesně do montážních otvorů, jsou hliníkové a jsou dostatečně tuhé. Nicméně nejsou domyšlené úplně do konce a člověk platí šílenou cenu za něco jako polotovar na domácí dodělání. Ve výsledku tě pak čeká kutění u blatníků za 400 Kč i u blatníků za 1600 Kč.

                    0 1
                    • Lister  

                      Aby to pak ve výsledku fungovalo.

                      Když se tak dívám na blatník, které by se daly použít bez většího bastleni tak třeba SKS Speedrocker jsou z plastu a stojí 15 stovek a 100% taky nejsou – upínají se na vzpěry pomocí pásků a přední blatník je dělený – nejde pod můstkem vidlice.

                      0 0
                      • jIrI___  

                        A zadní končí úplně stejně nesmyslně jako u těch origo Canyon… Speedrockery jsem měl ve finálním výběru spolu s těmi origo.

                        0 1
                        • Lister  

                          Jo? Víc se ta „teleskopická“ část vysunout nedá?

                          Takže jsme zase na začátku – koupit origo a prodloužit.

                          Sice je to 1× opruz, ale zase když už to máš vyřešené, tak to pak bude při nasazování asi lepší než dobastlený dlouhý blatnik. Staré plastové blatníky doma nějaké vyhrabu.

                          0 0
                • Pavell  

                  To by snad stalo za to, aby si ty fotografie poslal do Canyonu, vynadal jim a ukazal jak ma vypadat opravdu funkcni blatnik. Na to, ze firmu vedou zkuseni cyklisti nebo s nimi vse konzultuji, tak mi prijde, ze nikdo z nich na zimaku ani nejel.

                  0 0
                  • jIrI___  

                    Zas tak iniciativní být nemusím :). Věřím, že inženýři u dodavatele mají pro ten design blatníků svoje důvody.

                    0 1
                    • TK75  

                      Ano …aby plácačka kupkolo měla nějaký uplatnění :-D

                      0 0
            • popokatepetl  

              Díky za foto. Díval jsem se na blatníky na webu a toto byla první věc které mě napadla. Na zimu jsou ty originální blatníky na hovno. Přední vůbec nebrání zacákání treter, zadní musí odkapávat pod středem.

              1 0
              • Kubajsu  

                Zas extra dlouhý blatníky taky nejsou pro každýho – nesjedeš obrubník, nepostavíš kolo na zadní ve výtahu a tak…

                0 0
                • popokatepetl  

                  Zástěrka se na obrubníku ohne, výtahem nejezdím. Pak už jen samé pozitiva. Pokud blatník nemá dostatečnou délku je lepší ho vůbec nebrat.

                  0 0
                  • TK75  

                    Zasterka když je moc plandava tak je to taky naprd

                    0 0
                    • popokatepetl  

                      Mám z plastového prostirani. Drží tvar ale obrubník ji ohne. To jsou detaily, ale suché nohy k nezaplaceni

                      0 0
                      • Kubajsu  

                        Já jen říkám, že každý ty priority bude mít jinde; furt je to kolo primárně na polňacky s občasnou kaluží a ne zimák pro najíždění hodin v sajrajtu ;-)

                        0 0
        • Lister  

          Když už jsme položil debilní dotaz, na který je odpověď přímo na stránkách výrobce, tak je to takhle:

          Původní blatníky, které má jiří jsou stále stejné, jen jsou teď už primárně určení pro Grail AL/CF a jsou tak i označené na internetových stránkách. Ale kompatibilní s grizlem stále jsou, maximální průchodnost pláště je 45mm.

          0 0
    • jIrI___  

      Mohl by mi někdo z majitelů Grizla osvětlit, jakým způsobem probíhá seřizování vůle v hlavovém složení? Jsem zvyklý jen na klasického ježka, kde je ten princip jasný na první pohled, ale když jsem se podíval do útrob krku Grizlyho, našel jsem tam nějaký rozpěrný prvek, plastovou trubičku a tři malé O-kroužky. A hlavně u těch O-kroužků mi vrtá hlavou, k čemu tam vlastně slouží. A když se snažím utáhnout hlavko, tak mi připadá, že šroubkem můžu točit do nekonečna a necítím žádné zvyšování odporu při utahování. Upřímně si nejsem jistý, jestli je to normální nebo je něco špatně :)

      0 1
      • Pavell  

        Já jsem točil šroubem ve víčku právě do mírného odporu (ten se mi zdá, že se objevil)…dál jsem to nezkoušel…vůli jsem tam při pohybu dopředu a dozadu nenašel a kolo zatáčelo tak nějak bez odporu…víc jsem to neřešil.

        0 0
    • Pavell  

      Vyuzil jsem nabidky Jeziska a upgradoval naradovy bidon, kosik a naradi od Canyonu. Muj puvodni bidon je popraskany a pres vicko jsem vozil gumu..a tak nejak mi to ke Grizlu uz nepasoval. Skoncil na starem zimaku, kde stale patri k tomu lepsimu vybaveni…o). Libi se mi kompaktnost a funkcnost noveho setu. Tezke komponenty jsou zasroubovane v drzaku a zbytek presne vyplni bidon, nic nestercha. Naplne CO2 (25g) jsem koupil zvlast od Zefalu na TS Bohemia, obe za 129 CZk. Vaha celeho bidonu 0.4kg. Jeste jsem si vybral svetla Moon Nebula, zadni budu vozit na kole porad. Detaily na fotkach nize.

      1 0
      • TK75  

        Pěkný vybavení…jen teda mi přijde lepší ta bomba přidělaná přímo na dva šrouby k rámu.

        0 0
        • Pavell  

          To je fakt, usetris kosik. No ale vyndavaji se Ti veci z toho pohodlne a pak nazpet ?

          0 0
          • TK75  

            Tak zase jak často z toho něco potřebuješ?Já nakonec postupem času přestal vozit skoro všechno

            Radši ani nebudu psát co sebou beru teď…:-D

            1 0
        • vrazdit  

          Já to na kole takto v podvěsu nemůžu vidět vůbec, prostě hnus, radši nacpané kapsy než tohle…

          2 0
          • TK75  

            To souhlasím…taky jsem tam v létě zkoušel tahat vodu, ale to umístění nic moc

            0 0
            • Pavell  

              Myslis kvuli bordelu nebo to nejak zavazi pri jizde / v terenu ?

              0 0
          • jIrI___  

            Tak nějak. Ten podvěs je estetická šílenost, ale je to funkční. Já se nakonec vrátil k Tool wallet a vozím ji jako podsedlovku. Nicméně krásné to taky není ani náznakem :D.

            0 1
            • cyklista86  

              Jako na nejakej delsi bajkpaking. Kdyz mas vsude stejne brasny tak proc ne, ale met to tam i na kradke jizdy to by me asi sralo. :D

              0 0
    • Pavell  

      Najezd 1600 km a Grizl slape jak hodinky.

      Kazdych cca 300 km cistim a mazu retez, merka ukazuje, ze je stale ok.

      Jediny opruz je dostat z matneho laku cerne fleky, ktere se sem tam objevi ze stareho maziva z retezu nebo z prostoru hlavoveho ulozeni. Ta cerna se do toho matu uplne zazere. Pouzivam jen vodu bez chemie a ty fleky dostanu pryc jen velkou silou a suchym prstem

      0 0
      • cyklista86  

        Nemusis pouzivat jen vodu. Pridej do ni trochu jaru pujde to lepe a nic se kolu nestane.. :) Jarovou vodu davam i do pracky na retez kdyz ho cistim. Nic jinyho nepouzivam na cisteni..

        0 0
    • Pavell  

      Vcera jsem po 2000 km otocil zpet predstavec do puvodni polohy…chtelo to trochu zvyku o).

      1 0
      • Lister  

        To máš štěstí. Ja mám zatím průměr 1 zničeny zadní plášť na 150km. Nějak se to začíná prodražovat :-)

        Představec už nikdy jinak.

        0 0
        • Pavell  

          To je slusna spotreba…asi jezdis drsnejsi teren. Ale diky sirokemu bikovemu parku muzes sahnout ihned po nahrade…o)

          0 0
        • keymaker  

          Co jezdis, ze mas takovou spotrebu???

          0 0
          • Lister  

            Spíš jsem magor.

            Nejdřív jsem neodhadl tlaky a docela dost jsem řízl zadní One bite 42mm. Byla to moje blbost protože jsem to v terénu ufoukl aby to bylo pohodlnější a bylo to fakt moc.

            Dneska totální destrukce Speedera 35mm – chtěl jsem mu dát ještě šanci, jestli se nela něm fakt náhodou nebude dát jezdit (je hodně úzký) a i když jsem měl tlak takový, že jsem byl naklepany jak nedělní řízek, tak jsem na jednom kamenu prorazil kord, patku a k tomu ještě dost kousl ráfek, takže dnes jsem musel volat domů na odvoz (to se mi za 30 let stalo poprvé) a zítra mě čeká rovnání, broušení, druhá vrstva pásky a snad to bude držet.

            0 0
            • zirecek  

              A co raději používat adekvátní kolo, třeba MTB HT s pořádanými plášti?

              1 1
            • Pavell  

              Tak to asi solidne brousis. Ja jezdim s 3 bary a krom toho naklepani me odoby, jsou kola i plaste cajk…o)

              0 0
            • jIrI___  

              Doma takový výběr kol a ty očividně sáhneš po kole nevhodném na daný terén :)

              0 1
              • Lister  

                Úplně ne. Byla to 100% sotolina a asfalt. Ale cesty dost kamenité a ve velké rychlosti jsem při objíždění jiného cyklisty vjel mezi větší šutry a už to bylo.

                Ale jinak máš pravdu, že jsem chtěl otestovat hranu toho pláště, co ještě dá a bylo to moc.

                PS: na fotkách jsou hladké úseky cesty…

                PPS: ale hlavní problém je v tom, že mám po 20 letech terénní jízdy na fullu dost zpraseny styl…

                0 0
                • zirecek  

                  Můžeš tomu říci nevhodný styl jízdy nebo nevhodné kolo. Kdysi dávno jsem tak destruoval krosové kolo, než jsem si koupil horské.

                  Prvně by si mohl zkusit větší, odolnější pláště. Můj odhad je, že se budeš 1–2 roky trápit mezi naklepáváním a demolicí kol/plášťů a pak si koupíš top HT bajka se středními plášti.

                  0 0
                  • TK75  

                    Žádná destrukce ani naklepávání se nekoná, když je zvolen grevl k tomu určený…spektrum je široké. Je to jak píšeš v první řadě odpovídající obutí, případně odpružená vidlice, též jsou rozdíly v geometrii atd

                    Pochopitelně pouze v případě kdyz jezdec rád začleňuje do jízd mtb úseky.Je to ale hodně o balancování a vyvážení

                    Jinak si grevl v odolnosti nezadá s hardtailem a používá se na jízdu i v hodně náročných podmínkách

                    https://bikepacking.com/…balkan-race/

                    Nebo hodně terennich závodech spíš enduro (pro grevl) formátu

                    https://youtu.be/v9OGNqHRw5k

                    Jenže nejezdí se to s race nastavením a rychlou a úzkou pneumatikou :-D

                    1 1
                    • Jezevec70  

                      Video zajímavé. Divím se, že si borec nepřekousne jazyk, jak u toho mluví. :-) Ale umí, to se musí nechat.

                      0 0
                  • tomfree  

                    Nemá smysl dělat z toho horské kolo a dávat nesmyslně široké gumy a odpružené komponenty,lepší je přizpůsobit styl jízdy.Pokud chci jet,tak si vezmu fula a na ht ať jezdí výkonnostní sportovci,pro mne je to zbytečná kategorie.

                    0 0
                    • TK75  

                      1.Co je nesmyslně široká guma?

                      Jan Heine jel teď Unbound XL na grevlu s pneumatikami 26×2,3" slick.....na to že je to už starší pán a dlouho nezávodil se umístil slušně…v první třicítce https://www.renehersecycles.com/…xl-was-epic/

                      A to není závodník jako třeba tyhle co používají taktéž pneu od 42 až po 55 mm…na Unbound

                      https://www.renehersecycles.com/…rom-unbound/

                      A to se bavíme o závodě na sotolině, kterej třeba mě vůbec nebere

                      Legrační je jak se furt někdo drží toho nesmyslu jak 45–50 mm pneu je mtb, nejede a bůh ví co…

                      Na to si vždy vzpomenu když tady s grevlem lítám na plný koule a moc dobře vím jak to funguje když tam ten objem neni :-)

                      Ale tak grevl je široká kategorie a každý si najde svoje…

                      0 0
                      • zirecek  

                        Ano, grevl je široká kategorie. HT Canyon Exceed je také v kategorii grevl. Ale zase nemusíme z grevlu dělat enduro, jak si psal výše. Na sjezdy to prostě není dělané pro průměrného jezdce, musíš mít spodní úchop na brzdy, to je omezení. Takže v rozbitém sjezdu musíš pomaleji a opatrně…

                        0 0
                        • Motyll  

                          Škoda, žes to nenapsal dřív. Jsem si k Exceed nemusel kupovat Grail.

                          2 0
                • grafik  

                  Kde je to focené?

                  0 0
                  • Lister  

                    Rychlebská „podhřebenovka“. Doporučuju moc hezké poježdění, zatím jsem jezdil vždy přímo po hřebení ale to je na MTB a často i turistika.

                    Tohle je fajn gravel trasa. Fotky přeházené – třetí fotka výjezd na Smrk, první fotka je kousek za útulnou Mates – takhle vypadá skoro celá ta cesta. Druhá fotka Hraničky – úžasné místo, mám to tam moc rád.

                    1 0
              • Lister  

                Na kole jsou zpět One Bite ve 45 a je to úplně v klidu: pohodlnější, necinkám, asi to hůř jede, ale proto jakémukoliv mému MTB pořád jak raketa.

                Díval jsem se, co pořídím do zálohy, zvažoval jsem zase Tufo v 44mm, ale podle všeho se nahazují ještě hůře než Schwalbe, takže to nebudu riskovat. Kola jsem omotal ještě jednou vrstvou pásky a doma si ověřil, že teď bych měl být schopný pláště nahodit i malou pumpičkou.

                Koupím do zálohy 2× G-One Allround Super Ground 45, což bude dozadu asi lepší, než klasická verze. Na moje pojetí Gravelu to bude fajn, silnici se na tom pokud možno vyhýbat a kde to jde, mizím na polnačky a lesní cesty.

                0 0
                • krabica  

                  Ty Thundera 44 nakonec šly s dvěma vrstvama pásky úplně v pohodě.

                  0 0
                  • Lister  

                    Ty Schwalbe šly i s jednou vrstvou, tak asi nebudu riskovat.

                    1 0
                • Peslezedirou  

                  Od Schwalbe mám podobný vzorek, All Round a je to první plášť, kde jsem viděl úbytek vzorku po švihu :-)

                  0 0
                • jecnak  

                  To cvakání trochu pořeší inserty. Nějaký lehký pěnový mají pár desítek gramů. Speedera jsou bohužel hodně náchylnná na řezance.

                  0 0
                  • Lister  

                    Díky za reakci. Už jsem přešel na Thundera ve 44, který už se mi taky podařil říznout, o inzertech jsem zatím neuvažoval, ale možná by to nemusel být špatný nápad – možná lepší než těžký plášť a hlavně by to vyřešilo stabilitu patek v ráfku při defektu. měl bys nějaké konkrétní doporučení?

                    0 0
                    • jecnak  

                      Na MTB vozim k plne spokojenosti MTB variantu Tubolight EVO Insert 32mm Gravel. Na gravelu je ma pritelkyne, ale ta tomu moc neda. Hlavni prinos vidim v progresivnejsi charakteristice plaste a stabilizaci patek u extra nizkych tlaku.

                      0 0
                      • Lister  

                        Díky, zrovna na tyhle jsem se po tvé radě díval a přijdou mi jako fajn volba. Budu o tom uvažovat.

                        0 0
                      • Lister  

                        Tímto veřejné děkuji jecnakovi za tip na inzerty.

                        Tubolight Gravel jsou v kolech. Instalace jednoduchá, pouze rukama a ani jsem nemusel z plášťů odsávat mlíko. Koupil jsem i nové ventilky s bočními otvory, ale myslím, že by to fungovalo i s klasikou.

                        Změna obrovská. Sice zatím jen 2 vyjížďky a cca 200km, ale jsem z toho nadšený. Původně jsem vozil tlaky tak, aby to maximálně tlumilo a přitom se to pokud možno ještě nepropadalo, ale i tak bylo zvláště u předního znát, že se v zatáčkách nebo pod záběrem se přece jen už lehce bortí – vyšší tlak už byl pro mne ale hodně nepohodlný.

                        S inzerty jsem mohl tlak snížit ještě o 10% a přitom je plášť mnohem stabilnější, jak ho inzert z vnitřní strany podpírá a ve výsledku se plášť chová lépe než bez inzertu na vyšší tlak. Pohodlí super, jednak to víc tlumí, ale navíc to nerovnosti tlak nějak líp zvládá a kolo ve vysledku přes nerovnosti „pluje“. A dnes mi přední vepředu zachránil plášť i ráfek – ve vysoké rychlosti jsem přehlédl jeden malý obrubník.

                        A v neposlední řadě po vypuštění pláště patky samozřejmě drží v ráfku. Dojet by se na tom ale nedalo, na to nemají správný tvar.

                        Nikdy jsem o vložkách do ráfku na svých kolech neuvažoval a tím spíš bych nevěřil, že jako první půjdou na gravela, ale jsem rád že jsem je tam dal.

                        Takže padá plán na širší pláště, můžu si nechat i DT kola, která mě teď už při defektu v terénu nevyšplouchnou a tak jsem vlastně ušetřil dost peněz :-)

                        2 0
                        • krabica  

                          To zní až podezřele dobře… :-)

                          0 0
                        • jecnak  

                          Uz jsem se chtel zeptat, jak to dopadlo. Vzdycky je to trochu loterie, trefit spravny rozmer insertu pro dany plast. Jsem rad, ze ti to funguje k plne spokojenosti.

                          Presel jsem ted z galusek take na plaste a inserty uz zacinam resit.

                          0 0
                    • Pavell  

                      Covece jak to tady ctu, tak Ty tem plastum davas poradnou cocku. Predevcirem jsem jel v Brne z Klajdovky a dole z Jedovnicke odbocoval smerem na Malomerice, je tam takovy hruby asfalt a cesta pada pekne dolu, no 40 jsem tam mohl jet…jsou tam poradny diry, ale da se tomu dobre vyhnout…bohuzel jsem tam potkal rodinku a dcerka tam byla na male primo na silnici (nepochopim), tak jsem chte nechte musel vzit dve, tri diry po sobe, ze mi to malem vzalo paky z rukou…ale Speedera dobry a to je mam na 3 bar…

                      0 0
                      • TK75  

                        Asi tam u nich mají poházenej bordel po zemi :-D

                        Mám za barákem hnedle sjezdík pres tohle (ono to na fotce tak nevypadá, ale tam vejš jsou ty šutry větší a celek je tak 1km) a jedu tam vždy plnej plyn…za ty čtyři roky ani jednou mi tam šutr nezprasil plášť, přitom jsou ostrý

                        V lese skalek taky hromada, ale to je pískovec, ten jen dře rám a vůbec se tu brodíme pískem :-)

                        Asi záleží na kraji

                        0 0
                        • Pavell  

                          Peknej sjezdik o)

                          0 0
                          • TK75  

                            Akorát se nejdříve musí vyjet nahoru úzkym korytem kde v zimě když taje je bláto, šutry a navíc je to dost strmé…ten může za moje zmenšování převodníku :-)

                            0 0
                      • Lister  

                        Poslední nehoda nebyla průraz, ale rozříznutí boku o velký šutr. IMHO jim nedávám zabrat, jde čistě o zprasenou techniku 20 lety ježdění na FS.

                        0 0
    • Forester  

      Minulý týden dorazil Grizl 7 (L). Už mám seřízeno a začínám jezdit. Hned jsem sundal pláště a nahodil Maxxis Rambler ze starého kola (700×40) jako bezduše. Jsem na tlaku kolem 2,5 baru, níže se bojím.

      Kolo mi přijde pořád trochu uskákaný, resp. bych si dovedl představit větší pohodlí. Řeším hlavně předek. Asi vyzkouším dát dopředu původní plášť (Schwalbe G-One Bite 45mm), i když jsou to tedy těžítka (600g oproti 420g u Maxxisů). Ještě jsem někde viděl gelové polštářky pod omotávku, ale nemám s tím moc zkušeností.

      Případně poradíte něco jiného. Nemám v úmyslu jezdit žádný pekla, na to mám bika. Silnice 40%, zbytek lesní a polní cesty.

      0 0
      • Lister  

        Gelové polštářky tam mám, pomáhá to docela dost, efektivní spíš na silnici, protože v terénu se stejně držíš za páky.

        Jinak je zvláštní že to píšeš, protože jsem si všiml něčeho podobného. kolo mi nepřijde nepohodlné, ale na určitém typu drobných nerovností o určité „frekvenci“ dokáží kolo docela dost nepříjemně rozvibrovat. Více patrné to bylo na úzkých pláštích. Tohle bude ale dost specifické pro každou velikost, jiná se může chovat jinak.

        Ty pláště mají fakt 600gr?

        0 0
        • Forester  

          jj, popsal jsi to dobře :-). Uvidím, třeba pomůže vepředu ten širší plášť. Hmotnost pláště je doopravdy 600g, resp. jeden 600, druhý 580 :-).

          A jinak se ozývá praskání v rámu. Řeším odkud. Ozývá se to pouze když sedím a držím řídítka. Jízda ze sedla, nic. Jízda bez držení (v sedle) nic. … trochu hlavolam :-) Zkusím vyčistit sedlovku a zámek sedlovky, vyměnit sedlo, vyčistit spoj představec-řidítka, možná sundat kliky. Nic víc mě nenapadá.

          0 0
          • Lister  

            Zvláštní, Schwalbe píše 540, takový rozdíl bych nečekal. Podle značkách na plášti by to měla být Evolution verze, protože má Addix směs. Navíc Performance se v té šířce ani nedělá. Zase na druhou stranu se v té šířce oficiálně nedělá skinwall varianta, takže kdo ví, co přesně to je.

            0 0
          • Jezevec70  

            Tohle praskání mi dělal písek, který se dostal mezi rám a sedlovku. Stačilo vyčistit. Jenže po chvíli zase. Nakonec jsem to vyřešil kusem duše, který jsem přetáhl přes konec sedlové trubky a zámek sedlovka aby tam bordel nemohl. Od tě doby klid.

            0 0
            • jIrI___  

              To bylo na Grizlu? Zrovna včera při výměně sedlovky jsem si říkal, že přes tu těsnou gumu na konci sedlové trubky se dovnitř nemá šanci cokoliv dostat :)

              0 1
              • Jezevec70  

                Ne. Nevím, jak to Grizl, jen jsem na tuhle možnost usuzoval z popisu závady

                0 0
                • Forester  

                  Včera jsem se k tomu nedostal, dnes vše vyzkouším. Duši přes zámek sedlovky vozím na biku, tady je to trochu jinak. Ale dle návodu jsem tam dal pastu, aby sedlovka nezajížděla, tak jestli se tam něco nedostalo.

                  Dám zítra vědět.

                  0 0
                  • Forester  

                    Tak sedlovka i rám vyčištěny, opětovně nanesena pasta a vypadá to, že křupání je pryč. Snad to vydrží více než jednu jízdu jako posledně :-).

                    1 0
                  • Forester  

                    .

                    0 1
      • TK75  

        Nejhorší pekla jsou drny …když se jede rychle z kopce přes louky u pole atd :-D hlína a pisek na stezkách je ráj

        Tlak, objem je třeba vychytat a naučit se držet volně ruce, pokrčené v loktech a nechat kolo pod sebou tancovat

        0 0
      • Atilla  

        Gel dělá hrozně moc. Za 6 euro z DE to je nejlepší tunning co jsem na to pořídil. A paska SQlab taky dělá svoje.

        0 0
      • Pavell  

        Parádní volba…mi ten uskákaný předek nijak nevadí, počítám s tím a s volnými lokty se na to dá dobře zvyknout. Až mám kolikrát divnej dobrej pocit, jak to mlátí a já jedu a jedu. Jinak vzadu to docela chytá prořízlá sedlovka s mými 95 kily pěkně pruží…sice to neni případ verze 6 a 7, ale třeba nápad kam ještě zainvestovat. Vozim 3bary. Po pár stech kilometrech mi začalo praskat někde v hlávku ve vidlici při rychlejších sjezdech na výmolech…neodhalil jsem co to bylo. Kolem 1000km to přestalo a po 2000 km musim říct, že se z kola nic neozývá, je to tuhé, pevné, za mne supr.

        2 0
    • Pavell  

      Po dnešních prvních 80km s novými EIE záplety s DT350 na Speederech 40 mi přišlo pocitově, že je to fakt paráda. No bez wattmetru pouze hádám a to, že jsem byl na průměrce o 2km rychlejší přikládám všem 3 atributum stejně: lehčí ráfky, jezdivější pláště a hlavně to placebo nadšení…o). Speedero odvaluje o poznání lépe…ráfky jsou tužší, ale nijak nepohodlné na 3 bar. Speedero má na tomto tlaku asi 42.7mm…za to Schwalbe jen 45.73…asi nižší tlak (i když na omak jsem pokles z 3bar nepoznal) nebo jsem blbě měřil.

      Co se týká instalace, tak nasadit Speedera na ráfky byl opruz, protože jsem měl strach jak moc si můžu dovolit zapáčit na karbonech i přes ty plastové pakny. První natlakování levnou Lidl pumpou bylo bez problémů, při 4–5 bar se ozvaly u každého ráfků 2 rány, jak si to správně sedlo. Nechal jsem přes noc a druhý den oba těsnily perfektně…vyfoukl jsem a dolil cca 80 ml mléka do každého.

      Vyčistil jsem pořádně řetěz a kazetu, po 2000 km na starém ořechu docela výrazné rýhy, ale asi to ničemu nevadí, kazeta šla dobře sundat.

      Příjemné překvapení bylo jak záplety, kotouče a kazeta perfektně sedly na místo, aniž bych musel štelovat třmen nebo hazku…paráda.

      Jedinou vadou na kráse je téměř nehlučná 36 zubová rohatka, kterou téměř neslyším ani já. Oproti ječivým praporků, DT 370. Tam, kde stačilo na cyklostezce přestat šlapat a byl jsem slyšet, tak dneska dost *******. Nijak se to po 80km nezměnilo…uvidim, dam tomu nějaký čas, třeba se ta vazelína z rohatek časem dostane jinam.

      Přikládám pár fotek a pár čísel porovnání s DT Swiss 1800 se Schwalbe G-One Bite.

      3 0
      • Blake  

        To je super váhová úspora. Na kolik ty záplety vyšly komplet?

        0 0
      • Lister  

        Sluší mu to.

        Ale s tím nasazováním asi musíš zapracovat na technice :-) Tufa mají docela volnou pátku a EIE ráfky zase příjemný tvar, kam by to mělo jít úplně bez potíží jen rukou.

        0 0
        • Pavell  

          jj je to rukama…až ty karbony párkrát přezuju, tak ztratím ten počáteční ostych…o)

          0 0
      • Lachy  

        Jak si spokojený s tou sedlovkou? Je to pohodlnější, než třeba klasika karbon?

        0 0
        • Pavell  

          Muzu to porovnat jen s klasickou Alu sedlovkou. A je to komfortnejsi mozna i diky me vaze. Zda se mi, ze vyzehli spoustu terenich nerovnosti. A na druhou stranu je dost tuha, kdyz je potreba se oprit do zaberu. Doposud je nehlucna, asi se mi ji nepodarilo poradne zasvinit…o). Za mne idealni volba jednoducheho a bezudrzboveho reseni. Samozrejme neocekavam od toho zazraky jako od drop down sedlovky, ale pro to co jezdim, mi staci.

          1 0
    • Lister  

      Nevím, jak se to stalo, ale mám prasklou gumovou vložku v sedlové trubce.

      Myslel jsem, že je to jen ten lem nahoře, ale celá ta vložka je mnohem hlubší

      Neřešil někdo výměnu a jestli se dá sehnat. Při jízdě to velmi nepříjemně vrže. A navíc to vypadá, že je tam ta vložka snad vlepená?

      Podporu zkusím.

      0 0
      • Pavell  

        Mas sedlovku hodne vytazenou, manipuloval jsi casteji s nastavenim sedlovky nebo tusis duvod jak se to povedlo ?

        Edit: jo uz jsem to na Tvych fotkach videl, vytazeni sedlovky takovy standard…

        0 0
        • Lister  

          Sedlovka je spíš vysunutá míň, nastavoval jsem asi 2×. Je to zjevně něčím seknuté, možná nějaký šutr.

          Ale chci dál jezdit, takže klasická oprava páskou… na vzhled kaká hafík.

          PS: ano i zbytek sedlovky mám omotaný páskou – to je kvůli velké posedlove brašně.

          0 0
          • Pavell  

            Rekl bych, ze funkcnost tim asi neutrpi.

            0 0
            • Lister  

              Jo dokonce to teď ani nevrže.

              Tak ten díl je fakt docela hluboký a současní je i ten fixační mechanismus sedlovky a zjevně to tam drží stahovací šroub, takže proto to nejde jednoduše vytáhnout.

              Teď na to sahat nebudu, zkusím se poptat na podpoře, jestli by se to dalo objednat a časem napíšu, jak to dopadlo.

              0 0
              • Pavell  

                Souhlas, taky jsem se dival na sestavovy vykres. Prasklina plastoveho dilu by na jeho funkci vymezeni vule mezi ramem a sedlovkou nemela mit vliv a pokud fixacni mechanismus je neposkozen, melo by to byt ok.

                0 0
                • Lister  

                  Jen pro upřesnění – prasklý je opravdu jen ten horní okraj, který je venku z rámu. Pokud jsem psal o hloubce, že je to hlubší, ne z jsem původně myslel, tak jsem mluvil o celkových rozměrech toho dílu.

                  Zkusím ho poptat, na oficiálních stránkách se dohledat nedá, jsem zvědavý, kolik za něj budou chtít – 200 kaček to asi nebude…

                  1 0
                  • Forester  

                    Ještě k tomu vrzání, jak píšeš výše.

                    Myslíš si, že to je tou prasklinou v tom těsnění? Já tam žádnou prasklinu nemám, ale vrže mi to ukrutně. Už jsem objednal obyčejnou sedlovku, abych vyzkoušel, jestli je to tím spojem sedlovka+zámek, co uváděl někde „Jiří“. Už mě to trochu přivádí k šílenství. S kolem jinak spokojenost, ale tohle je na hlavu …

                    0 0
                    • Lister  

                      Co jsem to zalepil, tak jsem si vrzání nevšiml, otestuju dnes po práci, kdy mám v plánu první větší výšlap do kopce, kde to bylo slyšet nejvíc a dám vědět.

                      Zámek mi spíš lupe a bohužel moje zkušenost je taková, že dříve nebo později každá kombinovaná sedlovka začne vydávat nějaké zvuky.

                      0 0
                    • Lister  

                      Nevrže to.

                      Jediná věc, která se proti minulé jízdě změnila je ta sedlovka – vytáhl jsem ji, vyčistil jsem to gumové těsnění, jinak jsem na to nesahal a nic jiného nečistil a pak to pořádně omotal stahovačkou. Zkus to taky a uvidíš.

                      Úplně stejný problém jsem měl na Ripmu, kde se mi potkaly blbě tolerance – užší teleskopka a asi trochu širší vnitřek sedlové trubky. Zadní stěna sedlovky se mi otirala o hranu objímky, musel jsem objímkou několikrát měnit než jsem našel tu správnou, která to dokázala dostatečně stáhnout a přitom byla tak nízká, že se to nedotýkalo. Když jsem vyměnil sedlovku za kde stejný model, ale jiný kus z jiného kola, tak to nedělalo.

                      0 0
                      • Forester  

                        Tím vyčištěním jsem začal. Jak sedlovku, tak vnitřek. Pak jsem tam tedy mázl trochu té červené pasty. Na jednu jízdu to pomohlo, ale pak to bylo zpět. Dnes dorazí obyč hliníková sedlovka. Vyzkouším a dá vědět. Pokud pomůže, koupím nějakou karbonku a konečně si budu trochu užívat :-).

                        0 0
                        • Forester  

                          Tak výměna sedlovky za obyčejnou hliníkovou Force a … a vrzání přestalo :-). Nechám to tam pár dní, abych to pořádně vyzkoušel.

                          Ještě doladit upevnění „kabelky“ vepředu a budu max spokojený :-)

                          1 0
                          • Pavell  

                            Kabelka pekne v barve, dobry…

                            0 0
                          • Lister  

                            Ono to bude hlavně tím, že ten hliník miň pruží a tím pádem se u toho horního okraje míň prohýbá. A samozřejmě taky jiné tření mezi materiály.

                            Brašna luxusní :-)

                            0 0
                            • Forester  

                              Ohledně té sedlovky je to otázka. Asi věřím tomu, že je problém v napojení karbonové sedlovky a hliníkového zámku sedlovky, nikoliv u sedlové objímky. reklamovat se mi to zatím nechce.

                              Když jsem brašnu viděl, nemohl jsem odolat. Teda, trochu mě rozhodil růžový vnitřek, ale naštěstí není vidět :-).

                              0 0
                              • Lister  

                                Spojení karbon a hluboká na sedlovkách nevrže, ale lupe – často a rádo. Měl jsem takové 4, všechny to časem začaly dělat.

                                To vrzání bude skoro jistě způsobené otíráním v oblasti horní hrany sedlové trubky. Stahování je proto umístěné níž aby tam ten pohyb byl, ale jak se tam dostane nepořádek nebo tam bude větší vůle tak to bude dělat.

                                0 0
                              • Petrrrr  

                                Mám odpruženou karbonovou sedlovku od Canyonu a čas od času začne lupat. Stačí vytáhnout, vyčistit a na měsíc je zase pokoj.

                                0 0
    • Pavell  

      “Jedinou vadou na kráse je téměř nehlučná 36 zubová rohatka, kterou téměř neslyším ani já. Oproti ječivým praporků, DT 370. Tam, kde stačilo na cyklostezce přestat šlapat a byl jsem slyšet, tak dneska dost *******. Nijak se to po 80km nezměnilo…uvidim, dam tomu nějaký čas, třeba se ta vazelína z rohatek časem dostane jinam”

      Diky dovolene mimo CR bez kola, jsem toho zatim s novymi zaplety moc nenajel, tak s dnesnimi 80km zaokrouhleno na 500km…no rohatka porad velmi ticha, nutne presuny po preplnene cyklostezce jsou peklo, nejsem slyset. Mel bych to rozdelat a nejakou vazelinu jednoduse odstranit ? Nebo budu instalovat zvonek…ach jo.

      0 0
      • jIrI___  

        80 km je nic, dej tomu desetinásobek. Navíc pokud to máš rohatku v origo zápletech, tak z výroby tam bývá poměrně dost maziva. Ale ty praporky v DT 370 jsou dost hlučné, ne že ne :). A zvonek doporučuju, pro mě to jednoznačně nejužitečnější cyklodoplněk, který jsem za posledních 5 let pořídil.

        0 1
        • Pavell  

          Mam na nich najeto 500km a zatim zadna zmena. Tak se budu tesit, ze jeste jednou tolik to preci jen zlepsi.

          0 0
          • Lister  

            Když jsem kdysi kupoval Fulcrum, tak taky všichni psali, jak je to hlučný ořech a že se to časem projeví. Ani po 20 tisících jsem si toho nevšiml :-)

            Jinak něm pocit že by 370 nějak řvaly, Hope je hlasitější a Syntace nebo DT s rohatkou úplně jinde.

            0 0
            • jIrI___  

              Tahle roztříštěnost názorů ohledně hlasitosti je celkem zajímavá – na jedněch kolech mám 370 s praporky, na druhých 350 s 36 z ro­hatkou. A když je roztočím vedle sebe, tak ty praporkové 370 mi připadají o chlup hlučnější, rohatku v 350 přitom mažu olejem a ne vazelínou. 18 z rohatka mazaná vazelínou byla oproti těm 370 tichoučká.

              0 1
              • Pavell  

                Mam podobny pocit, 370 jsou sireny oproti novym 350…s tim olejem na rohatku je to zajimavy napad, mam 36 zubu…ale kdyz jsem cetl, ze spousta doporucuje originalni cervenou DT Swiss vazelinu…

                0 0
                • jIrI___  

                  Určitě je lepší origo vazelína. Já ji nedokoupil, tak jsem nouzově použil olej na ořechy Mavic, který jsem měl doma, a už jsem u toho zůstal :)

                  0 0
              • Peslezedirou  

                Anooo, když sednu na bike, kde mám 350, 18 POE, tak si říkám jaký krásný zvuk, ze začátku mně přišel zvuk 370 fajn, ale teď už mi to přijde protivné :-(

                0 0
    • Pavell  

      Tak jsem behem dovolene a zmene puvodnich dovolenkovych planu, diky nachlazeni manzelky mohl vic jezdit. Po 1000km s novymi zaplety se rohatka zacina vice ozyvat. Tak se to asi lepsi. Prumerky na trasach mam o neco vyssi a jine hodnoty a watty nemerim. Nicmene to hlavni, tedy pocit z jizdy je paradni.

      1 0
    • Pavell  

      Tak po uspesne vymene origo zapletu za EIE karbony, ktere jsou sakra znat, si rikam cim bych si udelal na Grizlu dalsi radost do budoucna. Do vanoc je 5 mesicu a to je tak doba, kterou potrebuju na rozkecani, prochazeni nabizenych reseni na netu, objednani, dodani a montaz na bike. Napadly mne karbonove berany. Cekam od toho lepsi pohlceni vibraci a lepsi ergo uchop na horni casti, ktera je ted ciste kruhova. Uspora vahy je nice to have.

      Origo berany “ Canyon H17 Ergo AL Handlebar” jsou sirky 440, reach 70, drop 130 a prumer 31.8. Flare je minimalni nebo zadny (presne nevim).

      https://www.canyon.com/…9100883.html?…

      Zbezne jsem procital temata na karbonove berany a i s ohledem na soucasne rozmery, ktere mi s 90mm predstavcem vyhovuji, bych uvital stejne nebo velmi podobne tvarem i rozmerem.

      Dival jsem se na Zipp SL70 Aero

      https://r2-bike.com/…-black-44-cm

      a

      Easton EA70 Aero

      https://www.tradeinn.com/…/137806143/p?…

      Stranky jsem vybral jen pro nahled.

      Dotazy:

      1. mate nekdo zkusenosti s vymenou na karbonove berany u gravelu nejlepe u Canyon Grail / Grizl ?
      2. alternativy k Zipp a Easton

      Diky moc

      0 0
      • Pavell  

        Tak jsem na netu prolezl kde co ohledně smysluplnosti karbon beranů na gravelu…a bude to o tom udělat si radost. Zipp SL70 Aero je k dostání i v 440mm, tak před koncem srpna objednávám.

        0 0
    • Blake  

      Ahoj, jake vozite na Grizlu blatniky? Nasel nekdo neco lepsiho nez jsou ty origo Canyon?

      0 0
      • Pavell  

        Ja nevozim zadne.

        0 0
      • jIrI___  

        Zkoušel jsem Speedrocker , ale vrátil jsem se na ty origo. Speedrockery mají stejné nevýhody jako ty origo blatníky a přidávají k tomu horší stabilitu při uchycení. Naopak Speedrockery je rychlejší nasadit/sundat.

        1 0
        • Dan205  

          Na zimu uvažuju o tomhle https://www.mojekolo.cz/…le-28-46-mm/

          Délky obou blatníků jsou delší než speedrocker, mají výběr z několika šířek, třeba pro mě je těch 46 mm na pláště 42 mm ideál.

          0 0
          • jIrI___  

            Pokud to máš na Grizla, tak pozor na uchycení – rámu chybí můstek na zadních vzpěrách, jeden z hlavních bodů pro uchycení blatníku tohoto typu. Nicméně nic, s čím by si trocha bastlení neporadila :)

            0 0
            • Dan205  

              Mám Eskera, ten tohle má.

              Zrovna dneska jsem začal podzimně-zimní náhradu speedrockerů hledat, abych to nenechal na poslední chvíli na říjen a tyhle blatníky u mě zatím vedou.

              0 0
      • Lister  

        Mám originální Canyon a nevozim je :-)

        Zjistil jsem že to kolo nakonec využívám jinak než jsem původně plánoval a tak je vlastně nepotřebuju.

        Jsou udělané slušně, jsou dost pevné i do terénu. Ale právě proto, aby se s nima dalo jezdit i v terénu, tak ten přední je ve výsledku vlastně úplně nefunkční.

        0 0
        • kadlec  

          Premyslim, ze ten predni posunu nize. Vpredu nahore je zbytecne dlohej a dole zase kratkej. Jen bude treba udelat vybrani pro vidlici. A musim zkusit kam daji vzpery.

          0 0
    • Pavell  

      Dotaz na rocni servis.

      Po roce s Grizlem najezd lehce pres 4000. Nove zaplety 1500. Kolo nejezdilo vodou, blatem, vyrazne nezmoklo, pouze prasnym prostredim.

      Cekam na ovalny prevodnik a vymenim puvodni retez, kazeta se mi zda ok. Hazka chodi presne.

      Kotouce maji tloustku cca 1.7. Desky se mi taky zdaji ok s dostatkem materialu, Brnensko je holt placka.

      Stred i hlavko taky ok, nevyluzuje zadne zvuky, vibrace.

      Canyon servis plan doporucuje rocni servisovani urcitych komponent, ale pocitam, ze pokryva vyssi najezd a pouzivani v extremnejsich podminkach.

      Zanedbam neco, kdyz necham servis na pristi rok s podobnym najezdem tedy celkove kolem 8000 ?

      0 0
    • jIrI___  

      Měnili jste už někdo na Grizlu bowdeny? Je na nich uvnitř rámu navlečený nějaký ten protihlukový návlek?

      0 0
    • Lister  

      Tak co, jak rychlý grizlik doopravdy dokáže být?

      A bude tvrdší než moje současná silnice?

      Nechce se mi tahat jedničku do současného počasí a v terénu je mléko ještě vic, tak mne napadl malý experiment. Ještě tam asi přijdou blatníky a medvěd se teď bude chvíli prohánět po silnici.

      Na výsledek jsem docela zvědavý.

      0 0
      • Pavell  

        Jedničkou myslis toho Kosmika ? Jinak ty zaplety na Grizlu mas pekna aera, vypada to a urcite i jezdi svizne. Nedohledal jsem v profilu detaily…nemas odkaz nekam kde jsi Grizla popisoval ? Tyhle “datashety” ja procitam vubec nejradeji…a taky nejaky parametry experimentu.

        0 0
      • TK75  

        Vypadá to že ani není problém s výškou středu

        Tak já vsadim korunu, že to proti Spešl bude lehce tvrdší, ale lepší při sjezdu

        :⁠-⁠)

        0 0
        • Lister  

          Grizl zase tak velký drop nemá – je to 75mm, což mají silničky docela běžně.

          0 0
      • kadlec  

        Ty kola jsou pro s tema polepama strasne houpackarsky, uplne tomu kolu skodi. Sorry

        0 0
        • Lister  

          A tos ještě neviděl verzi plná polní.

          Zadní blatník se ještě bude prodlužovat ke středu a u předního budu muset zkrátit vzpěry.

          1 1
          • TK75  

            Jsi mi připomněl ty časy, když jsem ještě jezdil na 700c „uzovkach“ se starym dobrym Spešlikem

            0 0
          • kadlec  

            No ten blatnik me zajima. Jsem premyslel, ze ho na Grailu posunu, predek je dost dlouhej a dole je to kratky. Ale je tam to vybrani pro vidlici. Cim jsi to nastavil?

            0 0
            • Lister  

              Blatníky jsou tyhle.

              Rozřízl jsem ten přední a hezky to tam sedlo. Tu druhou část použiju na prodloužení toho zadního. Ale jsou docela široké, na blatníky pro grail asi zbytečně moc – ty by měly být užší než ty pro Grizla. Uchycení je na 2 pásky, dělal jsem to včera na rychlo kolem 11 hodiny,

              Edit- přidal jsem fotky

              0 0
              • Lister  

                Doplnění

                Šířka originálních blatníku 50mm, ten Force má 65mm. Kdyby to mělo být definitivní řešení, tak bych to ještě u konci orig blatníku uprostřed provrtal a pojistil jedním šroubkem.

                Se zadním si budu hrát dnes, tam to bude chtít tvar trochu potunit ostrým nožem, aby se to vešlo kolem přesmyku a do zadní stavby.

                0 0
              • File12  

                Tak jsem se trochu, teda plně inspiroval. díky.

                0 0
      • Peslezedirou  

        Wow, paráda, jsem zvědavý na výsledek, tohle srovnání mě hodně zajímá, piš, piš :-)

        0 0
        • Lister  

          Nemám watak, vše bude subjektivní.

          Tenhle test dělám mimo jiné i proto, protože se potřebuju rozhodnout, na čem budu jezdit v zimě, jestli nechám původní silničku, budu v zimě provozovat grizla nebo pořídím něco úplně jiného? Vlastně ještě nevím. Jedno co vím jistě, je,ž e původní silnice mi už moc nevyhovuje. Staré kampa páky najedou nějak tlačí, řidítka by to chtělo vyměnit, kazeta je KO a určitě musí dát kratší kliky – dlouho jsme jezdil 172,5 na silncii a jinak 170mm, ted mám i na Edovi 170mm a je to mnohem lepší.

          Takže je přede mnou rozhodnutí:

          Upravit starou silnici – kompletní sada a ještě ořech a kokpit. Blatníky tam jsou, fungují slušně, ale není to ideální a místo tam skoro není – ideálně tak na užovkoidní 25 mm pláště.

          Jezdit v zimě na grizlíkovi? Sliky → když bude hezky a budu chtít do terénu, tak mám smůlu. Původní pláště → o kolik bude pomalejší na silnici (zatím to vypadá že málo)

          Prodat starou silnici a koupit něco nového na mechanické 105…

          Jinak zatím to vypadá, že grizl není tvrdí než Aethos. Spíš se chová jinak, díky rozvoru, geometrii a množství materiálu zpracovává rázy jinak.

          0 0
          • Peslezedirou  

            Pěkné :-) letos jsem jednou sedl na silničku a už vím, že tudy cesta pro mě momentálně nevede, jsem rád za endurance geometrii a hlavně za vysokou hlavovou trubku a to jsem se tomu sakra bránil. Navíc jsem zjistil, že prostě potřebuji delší rám. A pláště chci aspoň v šíři 32mm na na tvrdé cesty…hezky popsané pocity z přechodu ze staré silničky na nového grizlíka :-)…když udělám nějakou změnu, tak po pár km si řeknu, že to není úplně ono, ale už vím, že potřebuji najet aspoň 300 km a pak vše vyhodnotit :-) prostě to zbrkle nesoudit, nedělat závěry.

            0 0
            • TK75  

              Ja vůbec nechápu, proč v zimě jezdit na silničních pneumatikách…jako potkávám v zimě obcas někoho, ale vždy si říkám že to musí přece strašně klouzat v ty brecce na silnici, u nás moc čistý nejsou:⁠,⁠-⁠)

              Já jsem vždy na zimu tíhnul spíš mit větší objemy vzorek..a slick v létě

              Grizla na g-one bite na zimu a silničku na léto

              0 0
              • jIrI___  

                Přesně, už jsem taky přezul na zimní :))

                0 0
                • TK75  

                  :⁠-⁠D ale bez blatníka budeš muset pořídit neoprénovou kombinézu

                  0 0
                • Pavell  

                  V Brně můžu nechat v klidu Speedera celoročně o)

                  0 0
              • Peslezedirou  

                Napoprvé jsem si koupil Schwalbe All round, 32mm, musím říct, že mně v blátě strašně mile překvapily a i na sněhu, kombinace zubatý vzorek a tahle šíře, stoupalo to jak zubačka, prostě se plášť krásně prořízne až na pevný podklad. Jen je člověk naklepaný jak řízek :-)) na zimu je znovu nasadím, ale přemýšlím, že dám na zadní kolo Vitorku Dry, která je hladká, to jen proto, že budu brázdit spíš pevný cesty a silnice. Zjistil jsem, že tufo speedero a thundero jsou fajn, pokud člověk nezatáčí a jezdí jen rovně, vyjetí z brázdy je s nimi adrenalin :-)

                0 0
                • jIrI___  

                  Swampero/Speedero a období nečasu je vyřešeno :)

                  0 0
                  • Peslezedirou  

                    Mám doma novou Vitorku, tak bych ji chtěl zkusit. Ale to kombo co píšeš nemusí být zlé, jen bych dal z předního kola dozadu Thundero…

                    0 0
                • TK75  

                  Ano to je další možnost co občas v zimě vidim, cyklokroska a zubatá užovka… akorát na zmrzlé hlíně to bude o zuby :⁠-⁠)

                  0 0
            • Lister  

              Zcela upřímně – tělo taky řve endurance! Ale hlava odmítá poslouchat.

              Ono by to ve výsledku dopadlo tak že bych velké S ne hlavové trubce vyměnil za velké E a stálo by to majlant.

              Na zimu je to o tom, najít kompromis, co člověka moc neomezuje a přitom dostatečně funguje. Cest je spousta. Klidně bych mohl jezdit na staré silnici nebo Grizlovi s 44mm plášti. Ve výsledku to je asi jedno, mnohem víc na moji pravidelné trase udělá nepříznivý vítr – ráno vždycky fouká proti. Ve výsledku je gravel jen o něco pomalejší než stará silničky.

              Eda je úplně jinde, to je raketa, která mě v průměru zrychlila o nějakých 2–2.5 km

              0 0
    • Lister  

      Takže moje upravená verze blatníků.

      Vím že je to hodně natěsno, ale tohle není do terénu. Každý kdo někdy zkusil jezdit s takhle dlouhým předním blatníkem v terénu ví, že by vydržel asi tak 50m :⁠-⁠) Zadní ale i tak asi trochu zvednu.

      Přední drží zatím jen ty dvě pásky ale tomu jsem z v itrni strany celou část kde se blatníky překrývaji pojístil a „vyhladil“ pomocí gorila pásky. Protože bez toho se hodně vody „zasekávalo“ na konci původního blatníků a vítr to pak strhával na nohy. Uvidím jestli tohle pomůže.

      Prodloužení zadního drží jen na tom šroubu.

      0 0
      • kadlec  

        To nevypada zle. Ja jsem na test objednal Al blatniky od Force, tak jsem zvedav jak budou vypadat.

        0 0
      • Pavell  

        Funkční, paráda

        0 0
      • File12  

        Super. Asi jsi to psal ale jsem slepej. co že jsou ty plastový blatníky zač? budu to muset letošní zimu taky trochu upravit tak bych se s dovolením inspiroval

        0 0
      • Forester  

        Namontoval jsem ty originál blatníky Canyon, viz obrázek. Napadlo mě, že by možná stačilo vysunout ty vzpěry na max, posunout blatník trochu níže a a pak pouze převrtat tu díru na upevnění blatníku k sedlovce. Nezkoušel jste to někdo? Jen si nejsem jist, kolik to dá. Potřeba je cca 5cm.

        0 0
        • jIrI___  

          Koukám, že blatníky výrazně poladili. Loňský model končil nad úrovní horního šroubu pro košík a k uchycení do rámu pokračoval už jen tenkým „lízátkem“. Stav na tvé fotce je hodně velký krok kupředu.

          0 0
          • Lister  

            Hmm taky na to koukám.

            Teď už ten zadní vypadá více než použitelně.

            0 0
            • File12  

              tak být to takhle hned, tak na to nesahám. to jak všechno chcalo na střed a kliky mě štvalo hodně

              0 0
          • Forester  

            asi v Canyonu čtou B-F :-)

            2 0
      • grafik  

        Máš to … boží. Aktualne zvažuji grizla, ale asi už to nestihnu na tuhle zimní sezonu. Sen je vyladit ho podobně jak máš na fotce. Je to pecka. Jezdil bych na mem od podzimu do května nehledě na počasí : )

        0 0
    • Pavell  

      Budu si poprve servisovat hlavko u Grizla. Meli byste odkaz na youtube presne na tohle hlavko ? Popripade budu muset vyklepavat loziska a naopak potom potrebovat nejaky stahovak ? Diky

      0 0
      • jIrI___  

        Nic nepotřebuješ. Sundáš představec, sundáš vidlici a ložiska vypadnou samy.

        0 0
      • Forester  

        Co tě vede k servisi? Zadrhává nebo prevence?

        0 0
        • Pavell  

          Prevence a chci to umet. Jaro – podzim vic jezdim a v zime se v tom rad hrabu.

          0 0
          • roupik  

            Poklička, představec a vidlice dolů a jedno ložisko nahoře, jedno dole, vyndáš lehce nebo spíš vypadnou sami, jen si sežeň ty správný podle rozměru, pořádně vyčisti hlavu, namázni a slož…hotovo

            1 0
          • jIrI___  

            Tam není v podstatě nic na prevenci, ložiska jsou solidní „průmyslová“ zatěsněná. Rozdělával jsem to po nějakých 8000 km kvůli reklamaci rámu a ta ložiska byla netknutá. Takže rozdělání bude snad jen kvůli těm tréninkovým účelům :)

            0 0
            • Pavell  

              Asi tak…uvidim jak to vypada a udelam si predstavu jak casto to premazat s ohledem na najezd.

              0 0
    • File12  

      Zdarec. Už mě nebaví každých 300–400km sundavat kliky a promazávat střed (sram DUB) pokud má někdo zkušenost s jiným, doporučte, nechám přelisovat. Nebo mi řeknete máš pressfit vole tak si trp? :D

      0 0
      • roupik  

        Měl jsem vrzavej střed shimano pressfit, vyměnil jsem za Token Ninja a zatím je ticho (na tokenu najeto zatím cca 3tis.), zároveň mám ale zkušenost že málokdy za vrzání a různý pazvuky může střed

        0 0
        • File12  

          je to při šlapání… sedlovka jiná, hlávko promazaný a po promazání středu to dá na chvíli klid. takže za to vidím ten střed. Zkusil jsem i hamtat bez treter jestli to nedělá pedál.

          0 0
          • roupik  

            Tak to máš vyzkoušený co se dá, ty presfity jsou k zlosti, nevím, ale sram dub je sešroubovaný do sebe závitem nebo jak shimano jen nasunutý?

            0 0
    • Pavell  

      Konečně mi pro 3 týdnech od zaplacení přišel ovál Wolftooth 42T (https://www.wolftoothcomponents.com/…o-grx-cranks?…) + jsem měnil řetěz po cca 4200km (CNHG901 11 rychlostní). S původním převodníkem GRX 40T jsem měl 114 článků, teď jsem dal 116 + rychlospojku. Na nejmenším pastorku je to asi na hraně, ale vypnuté to je.

      Jsem zvědav, jak mi to bude vyhovovat pro vyšší kadence…

      0 0
      • Pavell  

        Tak asi po 480km muzu konstatovat, ze jezdim s 42 ovalnym prevodnikem stejne prevody jako jsem jezdil 40 kruhovym prevodnikem. I kdyz jsem se na to soustredil, tak jsem zadnou zmenu ve slapani nezaznamenal ani pri nizsich ani vyssich frekvencich. Takze ok.

        1 0
    • Pavell  

      Grizl na Dura Ace sade. Znamena to, ze do hlavka pasuje one piece aero kokpit bez nejake fabricke upravy ?

      https://www.velonews.com/…ampionships/

      0 0
      • File12  

        Pokud vím, tak by měl pasovat v pohodě. Tenhle je na normální krk. Bohužel potřebuju 460mm a to nedělaj.

        Ten skládací na Ultimate nebo Aeroad je až na ten jejich specifickej půlkrk.

        0 0
    • člen  

      Dám svůj dotaz sem, ať nezakládám nové vlákno. Mám čerstvě Grizla CF 6. Lanko k přesmykači je v takové té tenoučké bužirce, jenž ta je umístěna tak, ze je tam podle mne vlastně zbytečně. Více napoví asi fotka. Ve výstupu z rámu je lanko holé, bužirka začíná až cca 1 cm po výstupu. Stáhl jsem ji dolů, ale při řazení má tendenci se vysouvat. Neměla být podstatně delší a začínat už někde ve vnitřním vedení rámu?

      Na druhem konci je nějaká tmavá gumová prachovka. (Viz druhá fotka) Je umístěna správně? Přemýšlím či je její funkce. Je to zakončení té bužirky? Neměla by třeba být na jejím druhem konci jako prachovka na vystupu lanka z rámu (protože takto. Ze ničeho se v tom vystupu paradne hromadí bahno, které odtamtud nejde pořádně dostat). Nebo třetí možnost. Nemá ta gumicka být úplně nahoře u přesmykace? Lanko tam prochází takovým polo-očkem, ale má tendenci z něho vylézat, tak ze by ho ta gumička/ prachovka držela na středu.

      0 0
      • jIrI___  

        Ta bužírka je k ničemu, prý že to je pouze pomůcka pro montáž.

        0 0
        • člen  

          A ta černá zvlněná gumička má být podle Tebe kde? Dole pod bužirkou, jako prachovka u výstupu lanka z rámu? (tam ten kališek je fakt hrozny lapač špíny). Nebo naopak výš než je na třetí fotce, v tom očku, aby centrovala lanko uprostřed toho očka přesmykače?

          0 0
          • jIrI___  

            Netuším :). Největší smysl by mi ta prachovka dávala navlečená na výstupu z rámu, ať ten „kalíšek“ neslouží jako lapač bordelu, jak píšeš.

            0 0
            • člen  

              Dík za snahu pomoci. Třeba se ozve někdo s Grizlem a dvouplackou a bude vědět jak to má on/ona.

              0 0
              • jIrI___  

                Osobně mi ta prachovka visí tak nějak mezi, fukčnost nula nula nic. Ale rok a půl to takhle funguje, tak to neřeším.

                0 0
                • člen  

                  Jo tak stejně “divně” to mám já

                  0 0
                • ladys  

                  Podle mne to tam má být obráceně, ta guma má být v té díře. Stejně to mám na Spešlu Epic. Špatná montáž…Do bovdenu jde zbytečně voda a bordel.

                  1 0
                  • TK75  

                    Taky bych to tak viděl…dole

                    Je to ochrana jako mají třeba mechaniky

                    0 0
      • kadlec  

        Mam sice Graila, ale tu buzirku mam natazenou az nahoru k presmyku do gumovynprachovky. A vstup do ramu mam nastesti reseny uplne jinak.

        0 0
        • člen  

          Fotku toho vršku s prachovkou bys neměl?

          0 0
          • kadlec  

            Mel, ale malo svetla, tak to neni uplne ideal

            0 0
            • člen  

              Díky moc. Ale mas to v podstatě stejně jako já a jlrl_ akorát ta buzirka začíná u Tebe už v rámu a ne 1 cm po výstupu ( kde je evidetně k prdu) a gumicka je ve všech třech případech umístěna jako její zakončení. Nikdy ale není úplně nahoře až v tom vodítku presmykače.

              To co píšou Ladys a TK75 mi přijde logické umístění / využití té gumicky, ale pokud to v Canyon třikrát ze třech případu namontovaly takto, tak to asi chyba montáže nebude.

              Ale ten výstup lanka z rámu u Grizla rozhodně považuji za chybu konstrukce, to mělo být řešeno jinak nebo tam být nějaká prachovka, analogicky jako na fotce od TK75

              0 0
              • jIrI___  

                Ten nešťastně umístěný výstup lanka má naštěstí jednoduché řešení. Až budeš měnit lanka a bowdeny, dej na výstup bowdenu koncovku s brčkem a odpovídající těsnící gumičku. Na mém předchozím rámu byl výstup řešen podobným způsobem a mám vyzkoušeno, že ta koncovka spolehlivě zabrání vnikání bahna i vody do bowdenu.

                0 0
                • člen  

                  Jj, řešení to má. Já jen, že kdyby to bylo pořádně už z výroby, měnil bych lanka a bowdeny později než takto. Jsem od přírody líný a držím se hesla “dokud to funguje, tak na to nesahej” (kromě čištění apod).

                  0 1
      • Pebe  

        měl jsem to řešené úplně stejně, tak jsem sundal lanko, bužírku s prachovkou a přidal kousek řadícího bovdenu s koncovkou s brčkem až k přesmykači, celé jsem překryl elektrikářskou smršťovačkou s lepidlem a snad to bude ok

        2 0
        • člen  

          Hezky, pěkně… Teď se mi v tom vrtat nechce, ale výhledově Tě zkusím napodobit. Jen mi nejde do hlavy to originální řešení od Canyonu…kdo tohle vymyslel?

          0 0
          • Pebe  

            Že jo? To tam rovnou mohli dát trychtýř na bláto :-)

            0 0
        • jkcz  

          Pro info – Orbea Terra, bowden az k presmyku.

          0 0
      • Pebe  

        tak jsem se po roce odhodlal sundat z bovdenu štelovák na lanko a předělat ten bazmek u středu.

        Nakonec to je jen stoper na bovden nasazený zevnitř rámu. Takže sundat kliky, středové složení a potom už to šlo samo.

        Provrtal jsem to 4,5mm vrtákem, protáhl lanko až k přesmykači a mám snad klid. Jinak uvnitř rámu je bovden vcelku a dokonce je na něm i izolace proti bouchání o rám.

        1 0
        • KRoser  

          Super, takto to dělám snad u všech kol, většinou to vnitřní vedení stojí za prd. Takto mi to vždy fungovalo na sto pro, hlavně potom i protahování nového lanka je práce na 5min, tak za mě jen samá výhoda :).

          0 0
    • wego1991  

      Zdravím majitele Grizlu,

      mám pár dotazů:

      1. Blatníky. Vím, že se to kdysi řešilo a zajímá mě, zda už jsou blatníky na Grizla použitelné nebo je stále potřeba udělat dodatečný bastl? Pokud už to je vychytané, tak jak časově náročné je sundat /nasadit blatníky? Po sundání na kole něco zůstane?
      2. Pohodlí – kola. Hledám způsob jak si zase trošku zlepšit pohodlí (neberu Grizla jako nepohodlné kolo, jak se na fóru taky někde řešilo). Karbonové kola (EIE) budou za pár dní. Bezduše mám. S tlaky stále laboruji – mám 105 kg a když mám malý tlak, tak sem tam zaprasím na ráfek při přejezdu šutru, patníku atd. Proto foukám spíš víc („skoro dotvrda“ jako sem byl zvykly u duší) – je na tom někdo podobně a má například ty vložky do ráfku?
      3. Pohodlí – řídítka a představec. Další věc (asi poslední možnost?) jak zvýšit pohodlí mě napadá karbon řídítka + představec. Měnili jste někdo? Stojí to za to nebo to je zanedbatelný rozdíl? Pokud jste měnili, tak za jaké konkrétní řídítka a forbec? A dojmy?

      Díky za rady.

      0 0
      • jIrI___  

        bod 1) Je potřeba bastl minimálně na přední blatník (prodloužení/zás­těrka). Zadní blatník je buďto použitelný nebo je potřeba opět bast (prodloužení u sedlové trubky), záleží jakou verzi ti dodají. Ty origo blatníky jsou fajn, ale za tu nekřesťanskou cenu bych očekával hotový výrobek a ne polotovar, podruhé bych je asi nekoupil.

        bod 2 a 3) Grizl je tvrdý jak hovado, v oblasti pohodlí hodně udělá jejich/Ergon „rozpůlená“ sedlovka, případně hliníková XLC Antishock jako ekonomická varianta (ale to asi tvůj případ nebude) a vepředu představec Redshift (pokud člověk snese jeho chování). Samozřejmě základ je správný tlak v pneu, tzn. výrazně nižší než u duší. Pozor na karbonová řidítka, zkoušel jsem Ritchey WCS a přišly mi více tuhé než hliníková varianta. Až překvapivě velký rozdíl za poměrně nízkou cenu udělají gelové podložky pod omotávku (používám Spank).

        0 0
        • wego1991  
          1. někde sem tady nedávno četl, že už to je právě ok a posílají už „vylepšenou“ verzi

          2,3) ano, údajně je (na jiném gravelu sem neseděl), ale jelikož ho sem tam používám i jako kolo na bikepacking, tak to beru trošku jako daň za toto. Že to nebude žehlička jako celopéro mi bylo jasné. Jak říkám nepohodlné mi osobně nepřijde, jen hledám způsoby jak si jízdu ještě zpříjemnit. Takže za Tebe řídítka v karbonu není dobrá cesta? Vrátil ses zpět k hliníku?

          Na představec Redshift a gelove vložky taky. Díky.

          0 0
          • jIrI___  

            U karbonu předem nevíš, jestli bude pohodlnější nebo naopak tužší než hliník. Buďto to můžeš risknout nebo pohledat a dát na zkušenosti ostatních uživatelů. Karbonová řidítka snad vždy přinesou nižší hmotnost, ale ta vyšší pohodlnost už je hodně nejistá.

            0 0
        • jIrI___  

          Jo a ještě jsem zapomněl na jednu věc, která mě svým vlivem na pohodlí překvapila – výška ráfků. Měl jsem půjčené na testování 40 mm karbonové ráfky a na hladké silnici byly super, ale už i v lehkém v terénu se to kolo proměnilo na sbíječku. Proto když jsem kupoval karbonové ráfky pro sebe, volil jsem naopak co nejnižší a rozdíl v terénu je oproti těm 40 mm propastný, na silnici jsem si žádného rozdílu nevšiml.

          0 0
          • Peslezedirou  

            Škoda, že nemáš své kolo v profilu. Co jsi zvolil za kola?

            0 0
            • jIrI___  

              Zvolil jsem místní klasiku EIE v socka variantě pro tlouštíky – ráfky A29C25D25 ve variantně bez děr pro niple (konečně konec trápení se s páskou do ráfku), náby Bitex, dráty CX-Ray (28 ks v každém kole), celkem 1424 g a po najetí nějakých 6000 km ta kola hodnotím velice kladně. Ty záplety se 40 mm ráfky, o kterých jsem psal předtím, byly taky EIE, ale s ráfkem ARG40TC32H , náby DT 240 a tuším 24 ks CX-Ray.

              2 0
              • Peslezedirou  

                Barevně se tenhle Canyon fakt povedl.

                Přemýšlím o druhém páru kol, tak mě to zajímalo. Koupi jsem na bazaru DT a byl překvapený jejich pohodlností, tedy do doby, než začaly cinkat, nechal jsem výplet dotáhnout a pohodlí bylo fuč :-) Taky bych volil nižší ráfek, protože se nepohybuji v rychlostech, ve kterých vysoký ráfek ocením, tedy jeho benefity :-)

                0 0
                • jIrI___  

                  Taky se mi ta modrá líbí. Zajímavé je, že tato barevná kombinace byla z nějakých důvodů k dostání jen zhruba prvního půl roku od uvedení na trh, pak modrou nahradila oranžová. Teď jsem reklamoval rám a měl jsem trochu strach, jakou barvu dostanu, ale někde v koutku skladu se jim podařil vyhrabat ještě nějaký zapomenutý modrý rám, takže vše v pořádku :). Jinak na ty EIE jsem přecházel z DT CR1600, tzn. ne úplně základní záplety, a i přesto byl rozdíl znatelný, hlavně v živosti projevu.

                  1 0
              • jindrich  

                Ty ráfky jsou 29 MTB? Koukám že se vešli.

                0 0
                • jIrI___  

                  Ano, jsou to 29" ráfky a není s tím problém, protože 29" i 700c (28") pneu používají stejný průměr ráfku. Jinými slovy silniční a 29" MTB ráfek mají úplně stejný průměr a jsou vzájemně zaměnitelné.

                  3 0
                  • jindrich  

                    Takže TUFA pláště 28" mi budou sedět na 29" ráfkách.

                    To jsem nevěděl, používám už horské HT kolo většinou jen do práce a chci dát užší pláště.

                    Díky.

                    0 0
          • wego1991  

            ad řídítka) ok zatím to tedy vnímám jako nejistý výsledek při přechodu na karbon berany a odsouvám to na vedlejší kolem.

            ad kola) moje budou mít 35mm. Extra pohodlí oproti hliníku moc neočekávám spíš, že lépe pojedou (ušetřím cca 400–500g)

            0 0
      • Pavell  

        1.neresil jsem, do deste a marastu mam predpotopniho treka s blatniky

        2. Karbonove EIE 35 vysoke jako nepohodlne nevnimam (ale ja snesu dost) a foukam bezdusove 40 Speedero pro svych 94kg asi na 3bar. Oproti puvodnim zapletum jedou jako zpraku…a to jsem chtel. Vlozky nemam v planu ani zkouset.

        3. Jezisek mi nadelil karbonove aero Zipp berany. Jednak se mi libi a druhak placatou cast oceni moje dlane. Diky profilu se mi zdaji i pruzne, oproti puvodnim. Dam fotky jak to vypada na kole az to budu mi prehozene. Predstavec nechavam puvodni, v karbonovem nevidim vyraznou vyhodu.

        0 0
        • wego1991  

          2. Tak to máme podobné. Taky budu mít 35mm a pláště vozím stejné.

          3. Po vyzkoušení hod pls mini recenzi z dojmů oproti hliníku. Vypadají parádně i to zproštění by se mi asi líbilo pro ruce, ale bohužel ten profil je u mě problém pro cajky na rodlech – světlo a quadlock.

          0 0
          • Pavell  

            Tak jen kratce po 500 km: rozdil v pruzeni nebo tlumeni vibraci na rozbitych okreskach jsem oproti puvodnim alu beranum nijak nezaznamenal.

            Pohodlnejsi je placata aero cast pro dlane, asi to bude jeste vyraznejsi az budu jezdit v teple bez rukavic.

            Pohodlnejsi je spodni uchop, diky vetsimu radiusu ploche vrchni trubky smerem k pakam a tedy vice mista pro ruce za zapestim.

            0 0
          • Pavell  

            Po 1500km se Zipp berany:

            • pohodlny uchop za horni plochou cast. Pokud jedu silnici, tak to vyuzivam nejvice s uchopem tesne u predstavce a pro dlane je to supr
            • v dolnim uchopu se mi zda vic mista pro zapesti diky lepsimu vykrojeni
            • uchop na brzdach je podobny jako u puvodnich
            • mensi flare oproti puvodnim nijak nepoznam
            • vetsi tuhosti, nebo pruzeni jsem si nevsiml, tak nejak stejny

            Takze nejvetsi benefit je ta plocha horni cast pro dlane. Horni plochou cast mam bez okotavky a i tak je to pohodlne.

            0 0
        • kadlec  

          Asi jsi malo vnimavy ;). Ja pri 95kg foukam plaste 40mm na 2 bary a 2,5 je pro me hrana, kdyz uz to je nepohodlny. A to ledaco pobere sedlovka

          0 0
        • File12  

          3. Jo na ty jsem koukal taky. Ale nedělaj je 460mm. Tak jsem vzal hliníkové Course bo to musely být ZIPP

          1 0
    • Pavell  

      Tak dnes jsem si vyzvedl z Kolofixu nainstalovana rodla Zipp SL 70 Aero 440mm s omotavkou SQ Lab 712. Na prvni pohled jsou pri stejne sirce na spodnich koncich uzsi nez puvodni Canyon, maji mensi flare. Drop a reach skoro identicky. Omotavka i rodla na pohmat supr. Kdyz se do nich celou vahou opru, zapruzi oproti puvodnim rodlum. Prijemny je velky radius ploche vrchni trubky smerem k pakam, takze pri spodnim uchopu je vice mista na zapesti. Sorry za mizerny fota.

      0 0
    • jIrI___  

      Prosím o technickou radu – které z uvedených středových složení Sram bude pasovat do Grizla CF SL6 (tovární osazení na druhém obrázku)? Tipoval bych, že správná volba bude PressFit PF41 BB86 Road, ale nějak se v těch standardech ztrácím…

      0 0
      • pumpy  

        Cau mam sice Grizla CF SL8, ale predpokladam ze rozmer pro stred bude stejny, ja na sram kliky kupoval tento

        Sram Press Fit Road 86,5 mm DUB Wide středové složení

        0 0
        • jIrI___  

          Toho jsem se trošku bál :). Zrovna tento typ není kde koupit, všude vyprodáno.

          0 0
          • Pavell  

            Zkoušíš levnější alternativu oproti Ninja Lite nebo jsi měl problém s původním středem ?

            0 0
            • jIrI___  

              Ninja funguje zcela bezproblémově. Spíše jsem začal zjišťovat, co všechno by znamenal přechod na kliky od Sramu.

              1 0
          • pumpy  

            napis do koloshopu, take nemeli skladem a za tyden jsem ho mel doma.

            Chtel jsem koupit ninja lite pro Sram kliky ale nevyznal jsem se v tom jaky mam presne koupit, tak jsem jsem koupil klasiku

            0 0
            • jIrI___  

              Na Ninju jsem se díval jako první a vypadá to, že se v tomto provedení vůbec nevyrábí. Možná to bude malý rozdílem mezi průměrem osy DUB (29 mm) a průměrem otvoru pro ložiska v rámu (41 mm). Když si tam domyslíš ložisko, tak už by jim tam asi nezbylo moc místa pro další materiál, který ten Ninja střed potřebuje.

              0 0
              • pumpy  

                Joas pravdu. Ted jsem hledal grizyl s rival klikama a a střed od tokenů nemá. Má šrám dub wide

                0 0
      • Forester  

        Zkusím také požádat o radu.

        O víkendu jsem zjistil, že odešlo středové ložisko na straně kliky s převodníky. Kolo Grizl CF SL7, typ ložiska Token Ninja Lite BB4124. Moc nevydrželo, cca 1500 km.

        Jakou doporučíte adekvátní náhradu, ideálně s delší výdrží. Kliky zůstávají Shimano RX600 (2 převodník).

        Díky.

        0 0
        • jIrI___  

          Ta výdrž mi příjde nějaká divná… Měl jsem na tomto středu najeto přes 6000 km, nedávno jsem ho sundal kvůli přechodu na jiný typ osy a ložiska chodí jako nová. Zkoušel jsi reklamovat? Kdybys chtěl znovu vstoupit do stejné řeky, tak komplet ten sundaný střed mám k prodeji :)

          0 0
          • Forester  

            to mě taky přijde divné, ta výdrž … asi páteční kus, či co. Jezdil jsem i v nějakých horších podmínkách, když mám ty funkční blatníky :-).

            Jako reklamace mě nenapadla, střed beru jako spotřební zboží … ale můžu zkusit.

            A ne, do stejné řeky nevstoupím … takže díky za nabídku, ale nevyužiju ji :-)

            0 0
            • jIrI___  

              Tak pak místo šroubovacího Ninja budeš muset přejít na „lisovanou“ klasiku :). Hodně lidí si nemůže vynachválit CeramicSpeed , u něj problém s výdrží zcela jistě nebude. Z dostupnějších složení se pak nabízí třeba klasické Shimano . Vybírej ze středových složení typu PF41 BB86 (otvor v rámu s průměrem 41 mm, délka středu 86,5 mm) pro Shimano kliky (průměr osy 24 mm).

              0 0
              • ladys  

                Nebo z Ali nemusí se lisovat, jen se sesroubuji. Prodávají je i s keramickými ložisky. A ty se dají koupit zvlast a měnit dle potřeby. Dají se sehnat nerez i ve verzi full.

                0 0
                • pumpy  

                  a neposlal by jsi odkaz, ktery presneji na Grzila (teda v meme pripade pro osu DUB

                  0 0
                  • ladys  

                    Na Ali zadej Ztto BB82 nebo 92 dle šířky domku a vyber si. A pozor na průměr klik jsou tam verze pro Shimano i Sram

                    1 0
              • Forester  

                díky za upřesnění … vidím to na klasiku Shimano, ještě uvidím. Na ten CeramicSpeed bych asi neměl mentálně :-).

                0 0
    • Pavell  

      Tak poslední upgrade co jsem plánoval mam za sebou. S ohledem na fakt, že jde spíš o rozmařilost než o funkčnost, byl na posledním místě.

      Už mi zbývá jen jezdit…škoda…o)

      0 1
      • jIrI___  

        Jde poznat nějaký reálný rozdíl nebo to je spíš „na parádu“?

        0 0
        • vrazdit  

          to by mě zajímalo taky, protože vzhledově to za mě moc „na parádu“ teda není :)

          0 0
          • jIrI___  

            Proto jsem to taky dal do uvozovek :)

            0 0
            • Pavell  

              Oversized rolny méně ohýbají řetěz, ale na wattech, které ani neměřím, to asi nepoznám. Takže kvůli parádě, ale když to čtu, tak ne každý to bere jako vkusný doplněk o).

              Včera jsem to idiotské ramínko montoval večer po práci v garáži a ten idiotský šroubovací protiotáčecí end stop jsem dával asi na pětkrát…velký prsty + nemagnetický šroubovák

              Ale točí se to pěkně…

              0 0
              • jIrI___  

                Já dával na RX400 rolny z RX810 a tam rozdíl šel poznat – konečně to přestalo při šlapání pískat. 400 měla ještě kluzná ložiska (jestli se tomu čepu v kovovém poudře dá takto říkat…). Ani se mi po sundání nechtělo věřit, že se to na kladky ještě osazuje. Tak jsem něco podobného očekával i v tom tvém případě :)

                0 0
                • Pavell  

                  No po cca 5000 km se ty kladky z 800 netočí moc pěkně a to můžu říct, že mi to mockrát nezmoklo. Řekl bych, že možná prach je největší svinstvo. A delších prašných vyjížďek jsem měl dost.

                  0 0
                • jecnak  

                  Dával jsem na origo Shimano ramínko rolny z MTB Sram GX – vejdou se v pohodě. Je to podstatně levnější než takové ramínko.

                  0 0
              • VojtaXY  

                A nezvysi to vydrz retezu, kdyz se zmensi ohyb?

                0 0
                • Pavell  

                  Počítám, že řetěz trpí nejvíc namáháním tahem mezi převodníkem a pastorkem, než odvalováním přes kladky…ale určitě mu větší kladky neuškodí.

                  0 0
      • Forester  

        jsem se díval na cenu a musel jsem se štípnout … to je dost fajnová rozmařilost !!! :-)

        Tak ať to jezdí!

        0 0
      • Pavell  

        Pri cisteni retezu a kazety koukam, ze lozisko spodni kladky netoci hladce. Kratka komunikace na FB messengeru s Nova Ride a obratem posilaji novou spodni kladku.

        Najezd 3000km.

        https://www.rajce.idnes.cz/…n/1602473530

        0 0
    • Pavell  

      Dlouho jsem laboroval s hlucnou predni brzdou, xkrat odmastoval kotouc a nedavno menil desky. Nekdy od ledna, kdy mi v Kolofixu menily rodla a davali novy brzdovy hadice. Dneska 70km uz jen se zadni brzdou. Predni kotouc mokrej jak drzka, trmen a hadice vsechno zalepeny. Snad to tece jen ve spoji a nebude to tect na pistku a potreba novej trmen. No do Kolofixu to uz asi davat nebudu. Zkusim u pana Kocare.

      0 0
      • jIrI___  

        V první řadě bych reklamoval v Kolofixu. Tohle bude chtít minimálně nové desky a kotouč. A pokud je únik oleje těsněním v místě spoje hadice/třmen (resp. špatnou montáží), tak by se k tomu mohli postavit čelem… Nepoužili při výměně v rámci „finanční optimalizace“ třeba stejnou olivu? S takovým diletantstvím jsem se setkal v jednom menším servisu, ale u Kolofixu by mě to překvapilo.

        0 0
        • Pavell  

          To jsem mozna mel udelat po 14 dnech. Po 5 mesicich reklamovat, ze to “nekde” tece uz asi ne. V rozpisu materialu byly nove olivy, tak verim, ze je tam dal. Na druhou stranu pri prevzeti kola, dost skrtal kotouc, nebylo vyladene prehazovani a chybela pruchodka k hadici do vidlice. Vsechno jeste dodelal, ale neudelalo to na mne dobry dojem.

          0 0
          • jIrI___  

            Pravda, nevšiml jsem si v původním příspěvku toho ledna :). Zase pokud se to projevilo až po pěti měsících, tak bych to naopak netipoval na spoj hadice/třmen, ale zkontroloval spíše ty pístky a těsnění kolem nich.

            0 0
            • Pavell  

              Nakonec jsem skoncil stejne v Kolofixu v Pisarkach jako predtim. Borec si mne pamatoval, ale o reklamaci jsem nemluvil. Pred chvili jsem si pro kolo byl. Maji tam ty balicky, pod ktere servisni ukon musi dat. Takze standard servis + novy desky za 2 litry. Kolo umyli, dlouho jsem to tak nalesteny nevidel o). Pistky netecou, kolem nich taky ne, zrejme to utikalo mezi hadici a trmenem. Dusoval se, ze se tomu fakt venoval. Tak snad to bude cajk. Budu se ty brzdy muset naucit delat sam.

              0 0
              • pumpy  

                :D Pisarky :D tam jsem daval taky grevla s brzdama pred rokem. A po odvzdusneni sla paka az k riditkum, tak jsem jim rekl, ze se me to nelibi. Ze to chci odvzdusnit lepe. Napodruhe to uz bylo OK. Ale holt jsem tam musel jet dvakrat.

                0 0
              • ladys  

                Dušoval se :D Do servisu jen v případu nouze. Zprasit si to můžu sám…

                1 0
              • Pavell  

                Edit: po trech tydnech a 400 km, opet vsechno spatne…hadice u trmenu mokra jak drzka, brzda rve, nebrzdi. Misto zitrejsi vyjizdky, kdy jsem si vzal dovolenou, opet navsteva Kolofixu a reklamace. Kdyby nekdo poradil kontakt na spolehlivy servis v Brne, rad to znovu zaplatim a na Kolofix zapomenu.

                0 0
    • jIrI___  

      .

      0 0
    • TK75  

      Řve to protože tam stekl olej…takhle jak to je mokrý tak buď je někde hadice prodrena třeba ve vidlici, ale to bych neřekl spíš je špatně dotažena matice co máš na fotce…nebo je tam blbě zvejkla oliva..to nevim

      Zkusil bych nejdřív to umýt a dotáhnout (tu matici na fotce) me to jednou takhle teklo (mene) a stačilo to

      Když nic tak si kup hadici, dva trny a olivy, olej a udělej to vedeni k brzde komplet

      0 0
      • Pavell  

        Sem netusil, ze se mi tahle pohodlnost “nechat is brzdy delat” takhle nevyplati.

        0 0
        • Pavell  

          Uznana reklamace v Kolofixu. Brzda vypada dobre, jsem zvedav jak dlouho to vydrzi.

          0 0
    • ChlAdela  

      Ahoj,

      prosím o radu, sháním gravela pro manžela, jednoplacku hliník, původně jsem koukala na Canyon Grizl 7 1by https://www.canyon.com/…by/3468.html?…, mám ho objednaný a dodání se stále zpožďuje, což mě samozřejmě vrátilo k procházení webu a navyšování původního rozpočtu. :-)

      Jaký máte názor na Canyon Grizl 8 by Ekar https://www.canyon.com/…ar/3759.html?… – je to oproti původnímu záměru se sedmičkou o 16tis. lepší kolo? Druhá varianta je Rose, https://www.rosebikes.com/…1x11-2696841?….

      Vaše rady a zkušenosti mi moc pomohou, aby se překvápko povedlo. :-)

      Předem díky.

      0 0
      • Pavell  

        Linky mi nesly rozkliknout, tak pocitam, ze se bavime o CF SL verzi. Pokud mate jasno v tom, ze to ma byt Grizl (s ohledem na budouci Grail a klasicke jednoduche berany oproti soucasnemu dvojplosnikovemu reseni a fakt, ze jezdim prevazne kultivovanejsi povrch, bych zrejme volil Grail) a jednoplacka (ja volil a volil bych i ted stejne, protoze mne bavi jednoduchost), tak bych kvuli rozsahu prevodu volil prave Ekar. A protoze si myslim, ze Grizl manzela chytne u srdce a bude jej casem chtit vylepsovat (a tedy mluvime o novych karbon zapletech v cene kolem 25k), tak uz bych volil Ekar v teto verzi s premiovym SLX ramem. Zde uz neni vpodstate co vylepsovat, snad az na jezdivejsi plaste az ojede ty puvodni.

        https://www.canyon.com/…ar/3477.html?…

        0 0
    • ZdenekP  

      Ahoj,

      Sháním na Grizla SL druhý pár kol. Nebaví mě ten opruz s přehazváním plášťů speciálně teď v zimě. Jezdím občas do práce podél Berounky kde není po sněhu ani památky, ale o víkendu pak klidně po sněhu v Brdech.

      Chtěl bych kola na stejných nábách jako ty originální (kola tuším 1850) abych nemusel štelovat brzdy a zároveň bych chtěl nějaká levnější kola vysloveně na zimu, bahno. Nic extra lehkého, žádný náročný terén.

      Máte někdo tip kde koupit / nechat zaplést?

      Děkuju

      0 0
      • Pavell  

        Já to řešeil obráceně a jako spousta ostatních na BF jsem si pořídil točivější EIE karbon záplety na DT350. Jezdím je celoročně a můj původní záměr jezdit širší pláště na původních 1850 vzal za své. Ani jednou jsem je nepřehodil.

        1 0
        • ZdenekP  

          Tohle mě taky napadlo, ale je to teď trošku mimo rozpočet. Ale myšlenka asi lepší jak kupovat nějaké levné šlupky.

          1 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.