• Grimni

    Nemáte náhodou někdo praktické zkušenosti se sporttestrem Garmin Forerunner 305?

    0 0
    • bastr  

      Můžu posloužit jen s Edge 305.

      0 0
      • Grimni  

        A s tím si spokojený. A můžu se zeptat, za kolik si ho pořídil?

        0 0
        • bastr  

          nový za 5000, ale má to svůj příběh;o)

          Minulý týden se mě na stejnou věc ptal kolega. tak jen přepošlu. …přístroj, který neobsahuje mapy a display má ČB. Když jsem ho před rokem kupoval, tak jsem v celku věděl co od něho můžu očekávat a to bylo splněno. Takže spokojenost. Ale je to hlavně proto, že mě nestál 11000, ale 5000. Jinak bych si to nikdy nekoupil. Nyní je k dispozici verze s mapou 705. Nicméně si myslím, že ten přístroj tě v terénu není schopen bez mapy vést s digi mapou si myslím že taky ne. I přestože má hodně dobrý chip s vyskou citlivostí – oproti konkurenci anebo různým GPS modulům pro mobil se to vůbec nedá srovnávat. Tak prostě v lese v údolí to jede s přesností 30 m a to už je někdy zásadní vzdálenost pro výběr správné cesty (normálně to má přesnost 3m). Umí to taky, že si vytvoříš trasu v PC a pak se necháš na ni navigovat což ve složitém terénu až tak mc nefunguje, např prototo že mapový podklad je nepřesný. Naopak jsem to používal na cyklostezce do Drážďan kde chybělo místy značení a tam to fungovalo bez zaváhání. Bateriie vydrží ca 12hodin provozu takže musíš často nabíjet a do paměti uložíš max. víkendový výlet a pak musíš mít pc a stáhnout data. Jinak v kombinaci s Sporttracks softem je to to úžasný pro vedení deníku. Máš tam uložený kola na kterých jsi to jel a umí to stánout z nejbližší metostanice data o počasí včetně větru. Takže i po letech přesně víš kde jsi se potloukal a jestli ti byla zima;o) Asi tak…

          0 0
          • BB  

            Mohu doplnit informaci k Edge 705. Bez problému je schopen vést v terénu podle předem připravené trasy v Topo Czech Pro 2.0, nebo podle projeté stažené trasy z netu.

            0 0
          • MaPa  

            Každý má na to jiný názor. Po letech užívání nemapového ČB Foretrexe musím říct že PŘIPRAVENOU navigaci zvládá i ve složitém terénu. Citlivost proti dnešním čipům samozřejmě není excelentní, přesto těch výpadků není moc a navigaci skoro neovlivñují. Přesnost 30m, byť se to stane málokdy, mi tedy nepřijde tristní, takhle hustá síť cest snad nikde není a mapové podklady, pokud tomu člověk věnuje trochu času je mnohdy lepší než u nově vydávaných vektorových map.

            Samozřejmě dneska si kupovat takovýto přístroj vyžaduje nadšence a člověka který přesně ví k čemu to bude používat.

            0 0
    • Radek CV  

      Co konkrétně chceš vědět?

      0 0
      • Grimni  

        Zajímá mě hlavně výškoměr(výškové funkce). A jestli máš zkušenost z propojením s PC.

        0 0
        • Radek CV  

          S PC propojuji po každé jízdě. Celkem v pohodě. Výškoměr trošku zkresluje. Zejména proto, že jezdím dost v lese. Ono záleží také do čeho data stahuješ. V originál balení je Training center. Stáhnul jsem si i SportTracks. Ten tu výšku umí lépe zpracovat a je přesnější. Vozím s sebou ještě barometrický výškoměr tak vezmu nějakej průměr :-). Ale je to pěkná hračka (profily, přenos do map atd). Osobně doporučuji, ale určitě se najdou tací, kteří budou proti

          0 0
        • ivano  

          Najväčší nedostatok Garmina 305 – čo sa týka výšky – je, že táto neustále kolíše ± nejakých pár metrov, a potom súčet výškových metrov dáva úplný nezmysel, častokrát aj 2× toľko, ako v skutočnosti /porovnával som s HAC 4/. Teraz mám Garmin 705, ten má barometrický výškomer, a to už je presné, s tým som úplne spokojný.

          0 0
          • Grimni  

            Díky za vaše poznatky! Ještě zvažuji Polar AXN300. Garmin má zase výhodu připojení k PC!

            0 0
          • MlokCZ  

            Tak nic, to je starý příspěvek.

            0 0
    • malamala  

      Nechci otevírat nové vlákno – mám půjčený Garmin Forerunner 305 na vyzkoušení, avšak bez žádného návodu. Nemáte někdo prosím nějaký stručný návod? Předpokládám, že program co k tomu je českou lokaci asi mít nebude :-(.

      Díky

      0 0
      • Grimni  

        Mám ho už 2 roky a jsem s ním spokojený. V PC používám program SportTracks. Je v češtině a přehledný. Ten originální od Garminu se mi moc nezamlouvá. Trošku problém je, že ti ukazuje vzdálenost v mílích a až v PC se ti zobrazí kilometry. Už jsem si na to zvykl.

        Teď mi těsně před koncem záruky přestal jít hrudní pás, tak to budu reklamovat. Návod jsem si stahoval někde na netu. Zkuss podívat určitě ho najdeš.

        0 0
        • malamala  

          Děkuji všem za rady, už jsem ten strojek trošku prozkoumal a zamlouvá se mi :-)

          0 0
        • MaPa  

          Po zapnutí:

          • 3× mode na stránku s nastavením
          • Settings
          • General
          • Units
          • Distance
          • Změnit Statute na Metric
          • Mode odklikat a používat v km. Jak prosté.
          0 0
    • onik  

      mám 405cx to je skoro to stejne mam pocit

      0 0
    • malamala  

      Podařilo se někomu z vlastníků, aby se mu tam zobrazoval profil, jak je to uvedené na reklamních fotkách?

      0 0
      • tiru  

        toto kdybych si dal na ruku tož je to větší než moje pěst :)

        0 0
      • MaPa  

        Není to klasický profil, to 305-ka neumí, stejně jako jakýkoli jiný výškový údaj kromě aktuální výšky.

        To co je na displayi je zaplá Course (běh) s virtuálním partnerem. Pokud jsou součástí coursy výšková data, pak lze na profilu vidět aktuální polohu včetně porovnání s nadefinovaným virtálním partnerem.

        Něco o 305-ce jsem napsal tady , třeba ti to usnadní nějaké ty funkce, manuál je dost strohej.

        0 0
        • Shadow.1  

          Super, přečetl jsem si tvou recenzi na FR a dobrý… Mám ho taky, ale zatím jsem to využíval jen jako tréninkový nástroj na inline nebo běh po stezkách, takže přesný opak než ty. Chtěl bych FR začít využívat i pro cyclo, ale jsem total noob v práci s mapami. nemohl bys udělat podobný článek o tom, jak si připravit trasy na kolo v PC?

          Díky

          0 0
          • MaPa  

            Na takovej článek se nechystám. Plánuju buď v OziExploreru nebo ve SportTracksu. Když si vybereš co budeš chtít používat tak ti stručnej návod napíšu klidně sem.

            0 0
            • Shadow.1  

              ok, vybral jsem si sporttracks, už ho mám nainstalovany. tak to trochu DETAILNĚ :-) popiš. nahral jsem plugin na zobrazovani map ČR, ale nic se mi nezobrazuje… nevím kde je problem. proste zkus to od zacatku.

              DIky

              0 0
              • MaPa  

                Návod na přípravu coursy ve SportTracks řady 2 (potřebuješ export crs plugin (a řady 3 – kuzívou, potřebuješ plugin waypoints and courses)

                Pokud chci novou coursu vytvořit z již existující aktivity (tedy předešlého záznamu), stačí si označit záznam a dát příkaz v panelu Denní aktivita (vlevo uprostřed) Exportovat → Export to CRS. ST vytvoří soubor kde si řekneš a automaticky ti do něj nafláká cousepointy v místě definovaných lomů (nepoužívám) a výškových lomů (docela fajn). Dále určuješ zda virtuální partner pojede podle původního záznamu nebo mu dáš nějakou průměrnou rychlost – vše se dělá v nastavení pluginu. Přes GTC (garmin training centre) to nacpeš do forerunneru (import coursy do databáze, export do zařízení).

                Pokud chci vytvořit novou coursu, jdu na panel Jiné úkoly, Vybrat pohled → Trasy. Panel Trasy → Přidat trasu. Máš šanci začít od nuly nebo z již existující aktivity. Příklad je pro novou trasu, takže odmáčkneš Nová trasa, v mapovém okně dáš Add route, vybereš si mapu jakou chceš, zazoomuješ kam chceš a klikneš. Objeví se první segment. Taháním za konce přidáváš další segmenty, posunem již existujících bodů trasu uhlazuješ nebo upravuješ, klikem na libovolný úsek trasy vložíš nový mezilehlý bod. Naplánuješ tak nad mapou (jdou přepínat i do ortofoto módu a tak ověřit sporná místa) celou coursu. Nakonec dáš Exportovat. Máš na výběr buď přímo do připojeného forerunneru nebo jako nahoře do souboru a přes GTC do 305-ky.

                Export přes GTC má jednu výhodu, totiž můžeš ještě přidat další coursepointy, tzn. třeba důležité odbočky, hospody, značky, prostě co chceš aby ti pak po cestě forerunner hlásil (pípne a zobrazí hlášku při dosažení bodu, je tedy dobré dávat coursepointy asi 60m před abys měl čas reagovat). Jak takováhle coursa vypadá už víš z mé recenze. V podstatě když si s tím vyhraješ dostaneš turn-by-turn navigaci.

                Ve Trojce už GTC vůbec nepotřebuješ, protože plugin už umí pracovat s coursepointy (i waypointy), takže si přímo ve ST můžeš naklikat coursepointy a pak celou coursu rovnou poslat do forerunneru. Vzhledem k tomu, že GTC umí pracovat pouze s garminími vektorovými mapami, je to bonus nad bonus. Bohužel tenhle plug-in, stejně jako ST3 bez omezení už stojí peníze, podle mého názoru by se ale vyplatily, pokud by dobrou do ST3 dokončil plugin pro české shockart mapy, který je zatím pouze pro dvojku.

                To je v kostce vše, pokud chceš ještě něco vědět, klidně se ptej.

                0 0
                • Shadow.1  

                  No zatím mam elementární problém… :-) přidám trasu, dám add route, vyberu mapu, jakoukoliv CR, ale nic se mi nestáhne… at dam jakékoliv měřítko… :-( nevíš, kde by mohl být problém?

                  0 0
                • Shadow.1  

                  u mapy.cz mi to stále píše:„pro toto přiblížení nemáme k dispozici mapový podklad“ a to při jakémkoliv měřítku :-(

                  0 0
                • Shadow.1  

                  tak když jsem natahl trasy z inlinu, tak se mapy zobrazuji správně. Ale když dam novou route, tak je pozice GPS asi někde mimo CR a nenatáhnou se mapy. Možná to je tou pozicí GPS v nastavení, kde je to špatně, ale bohužel to nejde přepsat. Co s tím?

                  0 0
                • Shadow.1  

                  tak po dvou hodinách jsem to rozběhal… až když sporttracks plně spadnul na krev, tak naběhl a mapy tam byly :-) Nechápu

                  0 0
                  • MaPa  

                    Zkus si upravit v Nastavení->Zobrazit: Pozice GPS dle souřadnic nějakého bodu u tebe. Mám ale pocit že mě se po nějakým čase ST naučil ukazovat celou ČR sám.

                    0 0
                    • MaPa  

                      Ta první věta je blbost, to nastavení jen udává formát zobrazování jednotek.

                      0 0
                      • Shadow.1  

                        to mi pak take doslo, kdyz to neslo prepsat, ze to nebude pozice mapy, ale format :-)

                        Nicméně, jsem se naucil, jak mapu najít a už vím jak na to :-) dnes odpoledne zkusím vytvořit vlastni course :-)

                        0 0
                • Shadow.1  

                  jen mi rekni, jak v GTC tam davas ty WP, protoze tam nevidim zadnou mapu :-( nevim, kde mam delat ty krizovatky atd…

                  0 0
                  • MaPa  

                    Mapy do GTC musíš nainstalovat jako všechny oficiální Garmin/Picodas/… vektorovky. Po instalaci se ti objeví v roletce. V základu GTC je pouze blbá garminí přehledka :-(.

                    Pokud jsi ke Garminu koupil i nějakou mapu v sadě, je v krabici CDčko i s klíčem, stačí nainstalovat a ona se objeví.

                    Mapy lze také po chvíli najít i na netu včetně návodů na odemknutí. To už je na tvém svědomí.

                    0 0
                    • Shadow.1  

                      hmmm, díky, proberu to se svým svědomím a něco pohledám :-)

                      0 0
                      • MaPa  

                        ;-D

                        0 0
                        • Shadow.1  

                          Nemáš tušení, proč se mi do GTC a do sportTracku dotahují jiné hodnoty ke stejným aktivitám? velké rozdíly jsou hlavně v rychlostech a stoupání. V GTC mám stejné hodnoty jako v GPS, ale do sportTracku se dotáhnou hodnoty o dost nižší.

                          Nevíš čím to může být?

                          0 0
                          • MaPa  

                            Jedině snad vyhlazováním.

                            Nastavení → Analýza → Vyhlazování dat (šoupátka). Já mám nastaveno 3, 70, 5, 5, 5 a cca to sedí. Když něco ulítne tak je to vždy Garmin (například nesmyslně vysoké stoupání, nemá barometrický výškoměr takže hodnota výšky neustále osciluje kolem přesné hodnoty a tím dochází k velké kumulaci nastoupaných metrů, občas ulítne i maximálka, hlavně v místech přejezdu signál-nesignál, typicky tunel)

                            Ve Sportracksu je taky plug-in Elevation Correction který přiřadí výšky dle výškových dat NASA, to je dobré pro orientační srovnání která data jsou reálnější, zda vyhlazená nebo původní z přístroje.

                            (Elevation Correction je taky dobrá pro tvorbu coursy s výškovým profilem.), vytvoří to tu obrazovku co se tu někde motá okolo která byla zaměněna za výškový profil.

                            0 0
      • Feďa  

        Mně se po nahrání nového firmware rozšířilo menu o položku Red Dwarf a když jsem ji aktivoval, objevil se na displeji tento pán se slovy: Dejve, co ti to provedli!

        0 0
    • MaPa  

      Byla vydána změna firmwaru. Žádné zázraky.

      http://www8.garmin.com/…_details.jsp?…

      0 0
      • malamala  

        Změny opravdu minimální, asi ani nemá významu to přeinstalovávat.

        0 0
    • Internaut  

      Pro info – na Amazonu je 305 v akci se 47% slevy – zde .

      0 0
      • Kopecek  

        Dobrý den, nemáte někdo zkušenost s nákupem 305 v číně, koukal jsem,že se tam dá sehnat za 90 dolarů ale moc nevěřím v kvalitu. Předem děkuji za vaše názory.

        0 0
    • malamala  

      Kolegové, oživuji toto vlákno. Stalo se někomu, že si nechtěně zastavil stopky, není nějaký kód, který „zamkne“ tlačítka? Vozím ho na ruce, schované pod rukávem a občas se mi stane, že se vypne, když odhrnu rukám a koukám na tepy. Ty tlačítka jsou strašně náchylná na dotek. Díky za názor.

      0 0
    • ninjak  

      Potrebuju poradit koupil jsem si starsi garmin forrunner 305 a neni nikde schopny vyhledat druzice.dekuji za kazdou radu

      0 0
      • MaPa  

        první vyhledání po delší době nebo po přesunu o stovky km může trvat i desítky minut, pokud se víceméně nehýbe. pokud ani to nepomůže, navrhuju aktualizaci firmwaru, pokud ani to, zkusil bych ho vzít do garminu , třeba mají nějaký fígl. jinak asi pech a zkusil bych řešit s prodejcem :-(

        0 0
        • malamala  

          Opět oživím toto téma. Stalo se někomu, že mu přestal fungovat hrudní pás? Vyměnil jsem baterku a nic, nezobrazuje mi to tep a jsem si jist, že mi srdce buší ;) . Není nějaké nastavení restartu, nebo něco podobného?

          Díky

          0 0
          • MaPa  

            Zkusit znovu spárovat?

            0 0
            • malamala  

              Děkuji, závadu jsem objevil, byl špatný kontakt v hrudním pásu. Spároval jsem a vše funguje.

              0 0
    • mamut69  

      třeba bude někdo vědět.

      na sedmičkách na jinem pc loni v pohodě ale na novém notasu na osmičkách i po nainstalovíní všech ovladaču od Garminu tyto hodinky pc nenajde.

      nevíte co dál????,

      0 0
    • mamut69  

      třeba bude někdo vědět.

      na sedmičkách na jinem pc loni v pohodě ale na novém notasu na osmičkách i po nainstalovíní všech ovladaču od Garminu tyto hodinky pc nenajde.

      nevíte co dál????,

      0 0
      • mamut69  

        naviaci oregon najde pc bez problému

        0 0
      • Lenka.05  

        Mám stejný problém na W10, nesetkal se s tím někdo? Ještě vyzkouším někde na starším PC…ovladače jsem aktualizovala, ale nic nepomohlo. PC ho v průzkumníkovi vidí jako disk, který ale nejde otevřít, nevidí ho ani Garmin Express (Oregon 550 bez problémů). Hodinky se sice po připojení k PC dobíjejí, ale to je všechno (na hodinkách jsem zkusila i hard reset s uvedením hodinek do továrního nastavení).

        0 0
    • MaPa  

      Po osmi letech se mi na řidítkách můj malý společník rozpadl. Nejprve se tedy začal vypínat, během 50km stále častěji a častěji až nakonec celá vrchní část uletěla. Zatím to vypadá že se nenechá oživit. Nemá někdo z vás tip, zkušenost, popř. doporučení co si koupit jako náhradu? Oceňuju: malou kompaktní velikost, navigaci (stačí i nemapová ale pomocí coursy), jednodenní výdrž (min. 8hod v kuse). Bonus: nabíjení během aktivity, live tracking, nezávislost na firemních mapách (když už). Rozumná cena vítána. Vozit to budu na řidítkách mtb i silnice, na ostatní aktivity to nepotřebuju mít na ruce ale třeba v batohu.

      Koukal jsem letmo na Fénix (asi stačí jednička), Edge (některou s lepším čipem) a FR910. Nicméně zkušenosti někoho kdo to řešil přede mnou velmi ocením. Díky

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.