Garmin eTrex 30x = nav. čára po 250 km mizí + trasové body

14 nepřečtených
  • MrPierc

    Dobrý den,

    mám nově navigaci na kolo Garmin eTrex 30×.

    Jel jsem více než 800 km v kuse na kole po ČR a při mém výletu jsem zjistil několik problémů.

    1. Naplánoval jsem si trasu přes mapy.cz (cca 800 km) a poté exportoval ve formátu GPX na zařízení Garmin eTrex 30×.

    Navigace funguje v základu výborně, naplánovaná trasa je vidět správně, ale vždy po cca 250 km ujeté jízdy se přestane zobrazovat čára trasy. Když jsem zkusil i připravit jiné trasy do jiných míst, tak vždy kolem 250 km se tato chyba stane při zobrazení v navigaci na kole.

    Myslel jsem si, že to je příliš vysokým počtem trasových bodů, ale v mých dalších testech mám například jen 15 trasových bodů.

    Nevíte, co limituje na eTrexu to zobrazení? Je to problém, že to plánuji přes mapy.cz nebo je tam jiná limitace?

    1. Během výletu jsem si ukládal na cyklonavigaci vlastní trasové body (modré vlajky), a podle toho jsem chtěl spojit pořízené fotografie s body na mapě. Jenže z navigace vyexportovaný záznam ve formátu GPX otevřu na mapy.cz nebo v programu Basecamp, ale žádné vlastní trasové body (modré vlajky) se mi tam nezobrazí. A u PC těch cca 120 vlastních trasových bodů překreslovat nechci. To by bylo na hodiny. V eTrexu je Waypoint manager a tam jsou všechny ty body uložené, ale jak je exportovat se záznamen jízdy v GPX?

    Děkuji za informace a rady.

    0 0
    • micu  

      1. ti neporadim, protoze mne se to nestavalo. Ale kdyz si vytvarim vlastni trasy, tak radeji kratsi. 2. te zklamu. Resil jsem to cca. pred rokem, poslal jsem na mapy.cz dotaz a oni mi potvrdili, ze waypointy od Garminu nepodporuji. Tipuji, ze se u waypointu jedna o Garmin specifickou nadstavbu nad GPX formatem.

      0 0
    • jannk  

      Staré Garminy mají omezení na počet trasovych bodu (tuším na 500), podle mě jich 15 na 250km mít nemůžeš, to bys na 250km mohl jen 15× změnit směr (třeba i málo). Možná pleteš track points a course points, platí i pro druhy dotaz. Mapy.cz course points zobrazovat neumí

      0 0
    • MrPierc  

      Děkuji za reakce.

      Ad 1) Má tam 15 bodů, které jsem vložil na mapy.cz ručně a mapy.cz mi automaticky upraví trasu podle toho. Je možné, že bodů dám 15, ale mapy.cz tam vloží nějaké drobné svoje (trasové body i course points)? Jak tedy poznám, že jsem nepřesáhl těch 500 trasových bodů? A jak se tomu erroru vyhnout? Naplánovat velkou trasu po například 4 částech? Ale co tam hlídat, abych to nepřekročil? Nebo to prohnat nějakým zjednodušovačem trasy, jako je cykloserver.cz?

      0 0
      • jannk  

        Ano, mapy.cz vloží hodně dalších bodu (track points) Podivej se do gpx, mezi 2 body je vždy je jen rovna čára. Body jak jsou vidět na mapy.cz s tím nemají mnoho společného

        A ano – buď více tras a po tech cca 200 km přepnout trasu (doporučuji) nebo zjednodusovac (nemám rad, protože čára je občas nereálná)

        0 0
        • MrPierc  

          A dá se někde online plánovat, abych rovnou viděl track points a nepřesáhl je? Přijde mi to dosti krkolomné hlídat 200 km, přece někdy dle složitosti tresy to mohu stejně překročit.

          Jinak dle tohoto webu, má tyto Garmin eTrex 30× limity:

          https://www.navigation-professionell.de/…s-wearables/

          eTrex 20/30/20×/30×­/22×/32×

          2,000 GPX files

          2,000 waypoints

          5,000 geocaches

          200 routes, 250 points per route

          200 saved tracks

          2,000 archive tracks

          10,000 points per track

          100 custom map tiles

          250 BirdsEye Imagery files

          Approximately 3,000 mapping segments

          Děkuji.

          0 0
          • jannk  

            pocet bodu v gpx ukazuje https://www.plotaroute.com … ale uz ho nepouzivam, protoze muj Garmin tohle omezeni nema.

            Jinak on je trochu bordel v nazvech (waypoint, trackpoint, coursepoint), u nekterych tehle omezeni presne nevim, jak je chapat. Treba 10000 point per track mi prijde nejak malo – nektere gps ukladaji track (odjeta stopa) po 1s, tj tohle by vyslo jen na 3h jizdy …? 250 points per route je taky docela malo, kdyz jsem si naplanoval 30km trasu na mapy.cz, tak mela skoro 1000 bodu (coz i prijde ok). Kdyz to orezu na 250 bodu, tak je to o lehce kostrbatejsi, ale jet by se podle toho v pohode dalo.

            0 0
            • jannk  

              Praha-Ostrava (400km) – 12200 bodu, jde zredukovat na 2200 (a vice plotaroute nedovoli), ale zjevne by i s temi 2200 body (tj asi 5.5 bodu na 1 km) by s tim v pohode slo jet.

              0 0
            • tsunami  

              Body u routy jsou průjezdné body a trasu si počítá navigace. Proto těch 250 stačí.

              0 0
              • jannk  

                zalezi na rezimu pouzivani – na Garminech se casto jezdi ‚podle fialove cary‘, tj fakticky bez navigace, jen je na mape nakreslena cara. Potom nehrozi, ze mezi 2 body Garmin bude navigovat nejak obskurne. To potom 250 nestaci

                Ale jo – pokud G mezi 2 body naviguje, tak 250 v pohode staci

                0 0
                • xtonda  

                  Jenže v tomhle režimu se nejedná o route. mapy.cz při exportu naplánované trasy do GPX vydají objekt typu track tvořený trackpointy

                  0 0
                  • jannk  

                    Ano. Ja mam za to, ze problem starsich Garminu je, ze i pocet trackpointu je omezeny.

                    (a mimochodem to je jediny rezim, ve kterem Garminovi verim, jinak me obcas prozene po nejake dost obskurni ceste)

                    0 0
    • t29  

      1. Jak už tu zaznělo, je potřeba rozlišovat Routes (česky Trasy) a Tracks (česky Stopy).

      Routes jsou cesty kde si určíš jenom body od-do, a mezi těmi body se spoléháš na Garmina, který tě vede s využitím svých mapových podkladů. Trasa podle Garmina se pak může lišit od plánované. Zkus si zadat Brno – Bíteš a podle toho, kde v Brně startuješ, můžeš jet v Garminovi přes Kohoutovice a Žebětín, i když plánovač v PC ukazuje trasu přes Bosonohy a Popůvky.

      Tracks jsou cesty zadané „natvrdo“, do Garmina uložíš vygenerovaný gpx soubor a Garmin už nic dalšího nevymýšlí, bere to přímou čarou od bodu do dalšího bodu. Bohužel je ale Garmin omezený na 10 tisíc bodů jedné cesty, zatímco Mapy.cz a jiné plánovače omezené nejsou.

      Místo hlídání kilometrů nebo kontroly počtu bodů ve vygenerovaném gpx souboru mi přijde intuitivnější si už v plánovači rozdělit trasu podle plánovaných přestávek („tady je hospoda, slezu z kola, protáhnu se, koupím pití, přepnu na další gpx soubor a pokračuju“).

      2. Basecamp v eTrexu vidí „vnitřní úložiště“ kde jsou tvoje uložené uživatelské body, současná prošlá trasa a starší uložené prošlé trasy. Vyber prošlé trasy a uživatelské body které tě zajímají, a v menu Soubor – Export – Exportovat výběr vytvoříš gpx soubor, který bude obsahovat obojí.

      0 0
      • tsunami  

        Pokud někdo nechce řešit ruční dělení trasy, tak BaseCamp umí nastavit na kolik bodů se má trasa při exportu do konkrétního zařízení převést. Netuším jak ten dialog s nastavením vypadá na Windows, ale na Macu je to ta poslední položka…

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.