• BB

    Tak se blíží čas, kdy se tady objeví Garmin Edge 705. Předpokládám, že to koupím s Topomapou. Ale v PDA se mi zatím velmi osvědčilo používání běžných zkalibrovaných rastrových turistických map, kde mi Ozi ukazuje projetou trasu a kde právě jsem. Zná někdo způsob, jak nacpat do Garmina zkalibrovanou rastrovou mapu ? Zatím jsem se s tím nesetkal, ale nemám zas až tak moc zkušeností, dík za info.

    0 0
    • MlokCZ  

      V Garminech nelze používat rastrové mapy, pouze ty vektorové, co se prodávají.

      Na malém displeji bych ale jinou než vektorovou mapu nechtěl, protože ta umožňuje perfektní zoomování ve velkém rozsahu, což je v terénu v případě nutnosti přeplánovat z nějakého vůvodu trasu nutné. I tak se pracuje s malým displejem špatně, ale aspoň jakž takž to jde.

      U rastrové mapy to řešilo, kdyby mapa obsahovala spoustu různých variant pro každé měřítko mapy a chovalo se tedy podobně jako na webu třeba www.mapy.cz Pak by se to dostalo na úroveň práce s vektorovou mapou. Byl by tu ale další problém a to v případě, že někdo chce používat otáčení mapy dle směru jízdy (a nemá nastaven server pořád směrem nahoru). Pak při otáčení by docházelo opět k velkému znehodnodnocení kvality mapy.

      Jediný problém vektorových map je ten, že existuje jediná Topo Czech a tedy pokud mapové podklady má horší než jiné dostupné rastrovky, tak je to problém. A tak to teď je. Ale už by každou chvíli měla vyjít nová verze Topo Czech s aktualizovanými mapovými podklady.

      Jinak proč vlastně chceš ty rastrové mapy? To co ti to ukazuje u v PDA ti na té vektorové v Garminu ukazuje samozřejmě taky.

      A jsou tu ještě další výhody a to že si můžeš volit podrobnosti mapy a dle toho jestli chceš raději víc detailů nebo větší podrobnost. Opět super pro malý displej a pro rastrovou mapu tohle nejde (tam máš pevně uložené obrázky).

      0 0
      • BB  

        mě připadá, že se na té Shocart turistické mapě orientuji lépe, než na Topomapě. Ale to bude věc zvyku. Co se mě ale na rastrových mapách líbí je to, že se dá běžně koupená mapa nascenovat, skalibrovat a používat. Mám takhle udělanou mapu Gardy a Lavarone.

        0 0
        • MlokCZ  

          Já třeba v počítači mám také radši rastrové, také mi přijdou přehlednější. Ale to je na velkém monitoru. Na malém displeji je situace jiná. Jinak tu Topo v počítači můžeš v Mapsource také běžně používat.

          0 0
        • claid  

          už jsem se ptal jinde, ale jak jsi ty naskenované mapy Lavaroné a Gardy spojoval do jednoho jpg??

          0 0
          • BB  

            já nevím, chlubím se cizím peřím, spojoval to kamarád, ale něco mluvil o photoshopu

            0 0
      • MaPa  

        Největší výhoda rastrových map je samozřejmě ta, že nejsi vázán na jeden koupený produkt, ale sleduješ svou polohu na tom co si zvolíš a nemusíš čekat až někdo upgraduje tvou mapu. Na netu se válí spousta map pro různé oblasti, většinou už zkalibrovaných, takže kalibrace odpadá.

        Nevýhody jsi popsal dobře :-). Myslím ale, že většina uživatelů v domácím prostředí už má databázi jak padesátek, tak občas i pětadvacítek a možná na určité oblasti i detailnější mapy, podle kterých je pak radost jezdit, nebo plánovat trasu.

        Takovej typickej příklad kdy se rastrovka hodí je Točná. Kdo to tam nezná, přijde na B-F, stáhne si mapku SoLaXe (sry pokud paskvilím jméno, zároveň díky moc), nakliká trasu která ho nadchne a je tam vyznačená a jede. Pokud si v terénu chce zkusit něco jiného, překliká (nebo jen koukne) a jede něco jiného, co je tam uvedeno např. jako sebevražedné :-))

        0 0
        • MlokCZ  

          S tímhle souhlas, ale tady si vždy naklikám dle libovolné rastrovky trasu předem a využiju tak její výhody. A pokud v reálu je pak něco jinak, tak to bylo stejně v té rastrovce blbě a je pak lepší, že jedu podle jiné mapy, než podle které jsem plánoval, protože mám ještě malou šanci, že to v ní může být dobře (ale je fakt, že tohle se stane málokdy).

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.