• littlejoe

    Ahoj lidi,

    jste tu banda moudrej hlav tak vás prosím o radu.

    Nechal jsem si změřit FOG u Duratecu a zjistil jsem, že můj GT Marathon XL je na mě malý. Tomu odpovídá vytažená sedlovka a komín podložek na krku viz. moje kolo. Ale takhle bych to měl mít podle měření FOG.

    Měřím 193 cm. Délka nohou 968 mm. Z měření vyšla délka sedlové trubky 57 cm což odpovídá cca. 22". Vodorovná délka rámové trubky 631 mm.

    Takže jdu do novýho rámu. Ale chci trochu více zdvihu 120–140. Z těchto údajů mi vylezli tyto varianty:

    NINER R.I.P 9 (29" kola by asi XXL rámu slušely nejvíc, ale nemám zkušenosti s 29er?) Dělá ještě někdo fulla 29er s velikostí 22" kromě Nineru a Turneru?

    GIANT  TRANCE X, CUBE Stereo, Lapierre Zesty, Canyon Nerve AM, TURNER 5 Spot (Sultan)

    Vybíral jsem rámy u kterých si myslím, že zadní stavba patří mezi TOP a zároveň se dělá v 22". Chtěl bych poprosit o radu při výběru vzhledem k mojí výšce a extrémně dlouhým nohám.

    0 0
    • Matony  

      Například Gary Fischer

      0 0
    • Vegan  

      BYt tebou sel bych do Ninera, ale jinak take mezim 193mm a mam XL Giant Reign a jsme spokojen. Je fakt ze mas asi delsi nohy to ja nejak neresil :).

      0 0
      • littlejoe  

        Niner je můj favorit kdybych se rozhodl pro 29". Na Reigna jsem taky koukal, ale dělá se jen v 21" takže jsem ho pak zavrhl. Jak si sním spokojený? Četl jsem rezence a připadá mi to jako dobrá volba. Jak na tom rámu vypadají 26" kola?

        0 0
        • Vegan  

          Tak takto, Niner je zcela jiste dobre kolo. Co vsak podle meho vubec nezohlednujes ze musis u takovehoto kola ( 130mm+) pocitat s trosku jinou geometrii posedu pokud to kolo ma slouzit k tomu k cemu je konstruovano tedy All mountain, Enduro atd… Posed je vzprimenejsi neorjentovany na maximalni dynamiku ale spise na maximalni lehkost ovladatelnosti v terenu. Tudis pokud sis vyzjistil optimalni cisla pro geometrii na XC raketu zcela jiste nebudou odpovidat k fullu a uz vubec ne k allmountain fullu. Co se tyce Reigna muzes kouknout do mojich kol v profilu. Konfigurace letosniho modelu je dobra a pokud by si nechtel vydlici s vysim zdvihem a jne dvou placku v predu tak do nej nemusis sahat pevna osa je a lepsi brzdy take jsou.

          0 0
          • littlejoe  

            Dík za radu. Došlo mi, že máš pravdu. Teď mám 100 mm chrtíka (trochu přerostlýho:). Seděl jsem na kámošovo Turneru 5 spot 140 mm XL a připadal jsem si jako na koze či na štaflích. Sedí se na tom více vzpřímeně a řídítka jsou blíž než jsem zvyklej.

            Asi by to chtělo něco otestovat. Půjčujou testovací kola v progrescyclu? Ale asi ne v mojí velikosti:)

            0 0
            • Vegan  

              Ja si pujcil myho reigna pred koupi v cyklowordu odkud jsem ho pak i koupil. Jestli progresu to pujcuji netusim.

              0 0
    • MlokCZ  

      Pokud si nevybereš mezi 29tkami a šel bys do 26tky, tak si škrtni všechny Cuby, jsou moc krátké.

      Z delších 26tkových fullů ve největších velikostech je tu třeba Canyon. 09 modely jsou ještě o něco prodloužené, takže dokonce třeba XLko Canyonu AMka by mohlo být i moc dlouhé (má 650mm).

      0 0
    • Dave.6  

      Zdravim,

      jsme na tom stejne ja merim jeste o centak vice nez ty a taky mam 26" fulla. Je teda pravda, ze mas opravdu hoodne dlouhe nohy, coz je pak problem kvuli sedlove trubce, 57 cm je fakt mazec.

      Byt tebou sel bych do toho Nineru, myslim ze 29" tomu sedne a budes na tom vypadat normalne. Pokud by jsi sel do 26" tak si hlavne pohlidat tu sedlovku. Ja chtel puvodne take 29", ale dal bych penize jen na HT, tak jsem se rozhodl, ze full na moje jezdeni bude lepsi a koupil (seskladal Gianta Anthema) vedel jsem ze budu potrebovat 400 mm sedlovku, ale jelikoz nemam tak dlouhe nohy tak ji nemam ani na max. Gianti vypadaji fakt dobre i kdyz je to XLko (sedlova trubka 52,5 cm). Pak je taky urcite dulezita delka horni ramovky, myslim si ze prave GTclka ji maji docela kratkou.

      Zalezi o co ti jde, zda vylozene jen o jizdni vlastnosti nebo i o vzhled. Jinak me jeste napadl santa cruz blur, taky vypada v Xlku dobre a myslim ze funkcne bude na jednicku.

      Kdyztak dej vedet co jsi vybral, zajima me to jelikoz nedavno jsemr esil to same i kdyz s omezenym studentskym rozpoctem.. :)

      0 0
      • littlejoe  

        Tak vidím že nás „giant-bikers“ je tu víc. Co založit klub nad 190?

        GT má rámovku 630 mm, takže s délkou problém není. Ale s délkou mých nohou. No řezat je nebudu. Takže nový rám bude asi Niner R.I.P. Ikdyž za něj amíci chtějí 1790 USD!!! U nás zoufalci z utrasportu mají cenovku 55 tis. !!!! Naštěstí mám švagrovou v LA takže to má do Nineru kousek. Koupí mi ho a pošle balíkem. Chci se vyhnout placení DPH (19%). Snad se to povede.

        Rozpočet mám taky omezený. Ale prodávám motorku :( takže nějaký grešle snad zbudou:)

        0 0
        • mill  

          neni to nahodou cena bez dane?, Amici to tak kolikrat uvadej-platis pak dan podle statu ve kterym v US zijes.

          0 0
        • mill  

          1790 USD neni to nahodou cena bez dane?, Amici to tak kolikrat uvadej-platis pak dan podle statu ve kterym v US zijes.

          0 0
          • littlejoe  

            Myslím že je to cena bez DPH. V CA je teď 8,5%, ale měli by ti jít odečíst když to posíláš do Evropy. Ale fór je v tom jak se vyhnout placení DPH 19% u nás?

            0 0
    • Hnoj  

      Sory, ale tvoje výška 100% nespadá do kategorie OBR…

      Jsem si na naprosto jist, že každý biker, jako ty se s naprosto s přehledem musí vejít na každý 26" bike s rámem 21–22" nebo vel. XL…

      Samozřejmě se najdou takoví, kteří ti budou cpát něco ve smyslu, že MTB v týhle velikosti vypadá blbě, ale je to, jak na biku vypadáš pro tebe rozhodující?

      0 0
      • littlejoe  

        Tak tohle je moje GT XL (20"). Sedlovka 40 cm. Dokonce jsem musel koupit novou vidlici, protože soudruzi z USA mi jí zařízli ve stylu alla race. Tohle je moje původní nastavení a podle měření FOG mi vytáhli sedlovku 1 cm pod rysku!!! a podložku co mám nad představcem mi dali pod. Takže to teď vypadá výstava komínů:)

        Samozřejmě mií jde o jízdu a správný posez a ne o vzhled:)

        0 0
        • Wojtek  

          jaký komín :-D

          0 0
        • Sandrushe  

          Ahoj, asi do tohoto threadu se svymi 158cm vysky nemam moc co kecat :D , jen chci rict jedine, a to, ze bys mel urcite nez neco koupis, bike vyzkouset a projet se na nem a neverit jen cislum. Podle propoctu nekterych vyrobcu by na mou vysku mel sedet 16" a u nekterych dokonce 17" ram, vozim 14,5" a jsem maximalne spokojena, nedokazu si predstavit jezdit neco vetsiho, max. od nekterych vyrobcu 15" ale to zdaleka ne od vsech. A jak pise Vegan, u fullu je ta geometrie uplne jina, a bez zkouseni urcite nic neber.

          0 0
          • littlejoe  

            Díky za radu. Bohužel testovací kola ve velikosti XL moc nejsou???

            Třeba nevím kde bych tady v čechách otestoval Niner??

            0 0
            • Vegan  

              co vym tak dovozce nabizi testovani NINERA a trestovaci kola urcite jsou ja take testoval nez koupil.

              0 0
        • tassajara  

          Nie je u GT nahodou XL rovne 22 palcom? Pokial viem, robia aj vacsie ramy nez 20ku. Alebo to mozno oznacuju XXL a je len pri niektorych modeloch…

          Vidlicu si nemusel kupovat novu, stacilo najst predstavec so strmsim uhlom, robi napriklad BBB a hadam aj vsetci ostatni, vdaka tomu by si dostalo riadidla tak vysoko ako potrebujes.

          0 0
      • drtyc  

        Sory, ale tvoje výška 100% nespadá do kategorie OBR…

         

        sorry, ale proc mu vyrobci nuti teda XL oznaceni, kdyz neni obr, tak by mu melo stacit Lko. Takze proc tu znacenim vyrobci tlaci 50% populace, aby se citili jako obri? Aby tech 5% populace nemelo pocit, ze jsou trpaslici?

        0 0
    • zirecek  

      Pro takového člověka nejlépe 29ku full. Nejde o to, že by jsi se na velkou 26ku neposkládal, ale jde o to, že 26ka je pro Tebe spíše handicap, co se týká pro MTB ježdění. 29ka je jiný rozměr, konečně kolo pro „větší“ lidi, na kterém můžeš jezdit adekvátně jak středně rostlý biker na 26ce.

      Najdou se odpůrci, avšak jsou to většinou lidé menší a lidé, kteří nevyzkoušeli 29ku.

      Jaký full? Jestli Ti nevadí trochu houpavěší, ryzí full; tak ber 29ku Niner. Samozřejmě, když zkousneš, že je to předražená Asie z obyčejného matrošu s lepším lakem a že na údržbu potřebuješ sadu kartáčků, :-). Na Nineru jsem chvíli jel a je to tank, rozměr bikingu je někde jinde. Najednou zjistíš, že kopce ve výjezdu, kde jsi lítal jak hadr na holi vpravo-vlevo, jsou nyní jen o nohách a fyzičce. Podobně rovinaté, kořenité pasáže; opět se posune pomyslná laťka dále. Když k tomu dáš adekvátně delší kliky ke svým nohám, uvidíš další rozměr bikingu a přírodního cestování na kole v terénu… .

      0 0
      • littlejoe  

        Člověče ty jsi mě tak naladil, že ho jdu hned zítra objednat :)

        Ne vážně jsem se dneska utvrdil v tom že potřebuju 29er. V opravdu prudkých výjezdech se zvedát na zadní a to ležím na řídítkách. Ve stoje to jde, pak musím dobře rozložit váhu na zadek abych se nehrabal. Je to věda. Myslím že u 29er ten problém mít nebudu vlivem větší páky delší zadní stavby a posunutí těžiště dopředu.

        0 0
        • Mamut  

          Nepotrebujes 29" (cim nevravim ze ich mat nesmies), staci ti dlhsia zadna stavba. Ak by si ale na ram pre 29" dal kolesa 26", tak bod kontaktu zadneho plasta so zemou bude voci sedlu dokonca vo vyhodnejsej polohe ako pri 29" kolesach, pretoze budes mat nizsie tazisko. Na druhej strane by si asi mal prilis nizko stred.

          Proste strucne: 26" bike s rozvorom ako 29" bike bude rovnako dobry, co sa tyka preklapania vo vyjazdoch z zjazdoch. Osobne mam nohy dlhe 94cm (podla tvojej metody po kost) a jazdim bud na pevnej Meride 23.5" (extra kratka, efekt. horna trubka 60cm) alebo na odpruzenej Meride 22" (EHT 62cm) a vyslapem sklony podobne ako okolie. Zjazdy zidem tiez podobne, len mam pritom daleko vacsiu sancu, ze hodim tygra. Ale za 12 rokov som si zvykol, ze to odo mna vyzaduje vaciu odvahu ako potrebuju trpaslici. (Na druhej strane som strasne zvedavy, co by som bol schopny s takymto treningom zjazdit, ak by som dostal bike proporcionalne podobny ako jazdia trpaslici bezne. T.j. pomer medzi dlzkou noh a rozvorom by bol pre trpaslika aj pre mna rovnaky.)

          0 0
    • Palo TT  

      Podla webu Giantu je Trance X v Europe 21" a v USA 22". Neviem ci je to chyba, alebo vyrabaju 21" aj 22".  Ja mam XL Trance 2007 (=22") a vzdialenost stred stredu – koniec sedlovky ja cca. 56cm.

      0 0
    • kubad  

      k tomu Nineru R.I.P.

      je dobré ho koupit přímo s vidlicí jako kit, rám má totiž dole 1,5" hlavové dložení, a FOx vyrábí spešl vidlici pro tento rám, sice to jde redukovat a použít obyč 1,1/8" vidlici, ale je to komplikace. Utrasport letos ceny pěkně zmršil souhlas, navíc nevím jak na tom sou s rámama jesli jim už dodávka dorazila :-( měl sem R.I.Pa objednaného, ale kvůli termínu sem to nakonec zrušil.

       
      0 0
      • Matony  

        Pozor, ta cena 55.490,– je už cena v setu s vidlicí FOX RLC, samotná cena rámu je 44.460,–

        Na stránkách to mají dost nepřehledné!!

         
        0 0
        • kubad  

          bohužel 64990kč je cena setu s vidlicí :-(

          0 0
          • Matony  

            Tak tohle tam normálně rozdávají,něco jako katalog a vím že u Yeti mají na stránkách cenu 52.000,. a to je ve skutečnosti s vidlicí, mají v tom bordel a chtělo by jim tam asi zavolat. Myslím si že by se dalo na cenovce domluvit.

            0 0
          • zirecek  

            R.I.P. je můj tajný sen do budoucna, :o). Avšak to pak budou terény v ČR malé. To zas bude člověk sázet peníze za výlety do Alp, Itálie, Kanady, :o).

            Ale ta palba je fakt velká, nepočítaje dovozce Ultrasport, který s časem dodávky toho taky moc neudělá.

            0 0
      • littlejoe  

        Dík za radu. To stím hlavovým složením jsem netušil.

        0 0
    • BB  

      Výhoda 29 pro velký kluky spočívá v tom, že 29 má dlouhou zadní stavbu, takže odpadá nevýhoda 26 s extrémně vytaženou sedlovkou, kdy má velký kluk při stoupání těžiště hodně vzadu a kolo se mu zvedá. Při 193 ale zase nejsi tak velký kluk. Můj syn má dva metry a po přechodu na 29 začal vyjíždět kopce, o kterých se mu dříve nezdálo. A dolů z kopce mu to jde taky mnohem lépe. Ale ty kola jsou strašné obludy, nikam se to nevejde, špatně se s tím manipuluje. Syn zvolil GF HiFI a díky Genesis geometrii (dost dlouhý rám) se klidně poskládal na L s 11 cm představcem a off set sedlovkou. Takže díky tomu to kolo zase není tak strašná obluda. Výhoda 29 je, že díky dlouhé zadní stavbě se dají dělat kouzla s velikostí rámu. Takže doporučuji 29 s dlouhým rámem a v menší velikosti. GF klidně můžeš vozit v L a to je potom jiná, než nějaká XXL obluda.

      0 0
      • zirecek  

        Souhlas „vyjíždět to, o čem se mu nesnilo“. Souhlas i s neskladností → dostat se s tím do/z vlaku, to je vážně boj; o to více, že většinou jedem s kamarádem, který má také 29ku. U mne umocněno 670 mm řidítky.

        0 0
        • rf  

          Zdarec, mám taky 193 cm a mám Cannondale Rush 5 v XL. Rám mi padne jako ulitej, délka je ideální, vyjedu věci, které jsem na předchozí Meidě Matts nedal ani náhodou. Pouze jsem měnil sedlovku, v základě byla sedlovka dlouhá pouze 350 mm (nechápu proč), takže jsem dal 400 mm sedlovku, která je s rezervou. Za sebe mohu doporučit – Cannondaly jsou dlouhý a to je pro nás větší výhoda – jednoznačně!

          0 0
          • littlejoe  

            Taky jsem měnil původní sedlovku za 400. Prodejce GT mi řekl, že kolo musí sedět se sedlovkou se kterou se koupí, že jinak se těžiště dostane moc dozadu. Myslím že měl pravdu. Já u kola neřeším zas tak délku jako výšku sedlové trubky protože mám opravdu dlouhé nohy 97 cm až po kost v rozkroku. Kolik máš ty? Rush je fakt super a hlavně s leftynou. Ta vidle nezná kroucení…

            0 0
            • rf  

              Řeknu to jinak, protože to takhle neměřím – mám nastavené sedlo na cca. 102 cm (osa pedálu-horní okraj sedla). Což je za prvé možná i víc než máš ty a za druhé těžiště souvisí také s předozadním nastavením sedla. Takže pokud máš normálně 350 s offsetem, můžem mít 400 bez offsetu (0) a těžiště se neposune.

              0 0
              • littlejoe  

                No mám 400 sedlovku a sedlo posunuté skoro na max. dozadu. Takže to je taková houpačka dozadu. Po první jízdě jsem nešel tak do řídítek a hodil jsem pěknou tlamu dozadu :) alespoň do měkkýho.

                0 0
    • rf  

      Moc nerozumím výsledkům Duratecu. Nerozumím, proč délka sedlové trubky 57 cm a ani proč délka horní rámové trubky 631mm? Já spíše rozumím, když je doporučeno celkové nastavení jako třeba pedál-sedlo, sedlo-řidítka nebo předozadní poloha (koleno-osa pedálu). Nemluvě o stylu jízdy XC,AM atd.

      0 0
      • littlejoe  

        Tohle mi dali jako výsledek když bych si u nich nechal vyrobit rám na míru.

        Jinak délka sedlo-střed 864 mm, sedlo-řídítka 803 mm.

        0 0
    • brtnick  

      cau l-joe, rozumim tomu, zes nakonec koupil 26'kovyho trance?

      mam podobny proporce 193/94 nohy, vaha metrak ±5, tak se chci voptat na jizdni dojmy.

      zkousels projet nejakou 29'?

      dikes

      0 0
    • kesu  

      Ahoj,

      já mám 190 cm a mám vyzkoušeno,že mi vyhovuje vzdálenost

      střed-vršek sedlovky (lyžiny sedla) cca 72–75 cm

      a horní rámovka cca 61cm plus mínus 0,5cm

      takže mě vyhovujou téměř všechny velikosti „L“ na 26tce.A celkem mam normalni postavu jen jsem zvyklej.

      Nicméně opravdu zkus 29tku,jezdil jsem HiFi (tusim Lko,mozna jen Mko) a bylo to na me silene dlouhy a neobratny .Svoje taky udelala genesis geometrie .kazdopadne to na me bylo pocitove silene velky.

      Doporucuju zkouset

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.