• Dag

    Zdravim Vas panove cyklisti.

    Potreboval bych poradit s vyberem kola pro moji mati. Mati je sportovne zalozena a jezdi prozatim na krosovem kole. Rocne najede pres 3tis. a nevyhyba se terenu. S jejich slov jsem pochopil, ze by chtela vice jezdit po horach, ale ze ji s drncani v terenu po horach(beskydy) boli zada. Usoudil jsem ze by ji v techto problemech mohlo pomoci celoodpruzene kolo. Zatim jsem se tak narychlo podival a padli mi do oka toto dva adepti:

    1.Giant Cypher 2

    http://www.orlita-zlin.cz/…ant-cypher-2 ,

    2. Merida Trans-Mission TFS 900-D

    http://www.merida-bike.cz/…tfs-900-d-09 .

    Cenova hranice je 30tis. Obadva kola muzu za tyto penize mit. Mate s temito koly nejake zkusenosti? Pripadne jestli vas napada za tyto penize nejaky jiny, podobny bike? Predem diky za rady a názory

    0 0
    • Pytlik  

      A co tu Meridu, co ji prodava Krokus za cca 20+ :)

      v threadu zde

      0 0
    • PatrikL  

      z crossu rovno na 120–130mm – nebude najlepšie si to odskúšať? :)

      z týchto dvoch skôr giant – pravdepodobne bude aj aspoň o 500g ľahší :)

      0 0
      • Vegan  

        Na hory zvlaste do beskyd je to spise malo nez moc :)

        0 0
      • Dag  

        Kdyz jsem se dival na nabidku kol, tak kolem 100mm zdvihu se uz toho moc nedela. Spise kolem tech 120. Myslim si ze jestli 100 nebo 120 uz zase takovy rozdil neni.

        0 0
        • Vegan  

          Jestli nechrti tak tech 120mm mozna oceni vic jak 100mm navic to ma lock.

          0 0
    • Vegan  

      Ahoj, Sandra (pritelkyne) jezdi Cyphera 2008 v XS a sic ma vidlici misto 120mm ma 140mm. Ale co vim tak se ji na nem jezdi super … nevim kolik vazi tvoje mama, ale pokud je to cca okolo 50kg doporocuju pak jeste vrazit cca 1000.- do tuningu vidlice kde zvlaste u Reby to pro ni bude znatelny rozdil v konfortu takto tu vydlici vyuzije max na 50%.

      0 0
      • Dag  

        Mamka vazi kolem 70kg. Myslim si ze by ji mela ta reba stacit takova jaka je. Tuning mozna casem. Me se ten giant tez zamlouva vice.

        0 0
        • Vegan  

          Ted budou vanoce do jara casu dost sam uvidis, ze ji ta reba nebude chodit moc do zdvihu takze jak rikam i na tedle vaze kde mozna bude na jeji vahu uz citlivost pouzitelna ( ne idealni ) bude prilis progresivni ale to je az sekundarni problem :) Takze casem kdyztak pouvazuj.

          0 0
    • Smazaný účet  

      já teda nemám zkušenost ani s jedním z nich, ale opdpružení je plus u gianta. sice má zas nižší řazení, ale to je přecejenom oproti pružení sekundární a je snažší ho nahradit/vyměnit. brzdy u gianta taky lepší, šel bych do něj.

      0 0
      • Dag  

        Giant ma trosku minusove body za absenci zamykani tlumice. Chtel bych se zeptat jestli to je u maistra treba? Ja mam jedinou zkusenost s fullem u RB speedster a tam se to nezamcene hodne pohupovalo.

        0 0
        • MlokCZ  

          Maestro + Rková verze tlumiče (tedy natvrdo zapnutý propedal, i když u Rka na poměrně nízké úrovni), to se houpat nebude vůbec. Maestro jde dobře za pedálem i s citlivým tlumičem (což Rková verze ani není).

          0 0
          • Dag  

            A jak by to melo byt s citlivosti v terenu? Zitra to sice pujdu vyzkouset ale jenom na patre v obchodaku ato mi asi moc o citlivosti nerekne.

            0 0
            • MlokCZ  

              Citlivost bude mírně horší kvůli Rkovému tlumiči. Ale stejně bude při prvním fullu nadšená.

              0 0
              • Dag  

                As me stve ze je to damska verze kola. Ja mam za rok zalusk na trence. Tak bych si to mohl sem tam pujcit. Jezdit ale na damskem kole??? :-))

                0 0
                • MlokCZ  

                  Pokud ti bude aspoň trošku sedět geometrie, tak je úplně fuk, že je to dámsk model. Takže tu jde spíš o velikost.

                  0 0
                  • Dag  

                    Momentalne jezdim 18,3ku Duratec sonix. Mati jsem uvazoval o velikosti M, coz je 17–18ctka. Myslim ze se na to nejak poskladam a sem tam si to do Beskyd vypujcim. Trosku mam strach s toho tlumice bes zamykani ale myslim si ze majstro je vychytane a mati bude spokojena. Jeste se musim nejak vyporadat s jejim znamym ktery ji porad predhazuje Meridu.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      tak sem hoď i známého argumenty pro meridu. docela rád bych viděl kompletní diskuzi (a zas se něco dozvěděl)

                      0 0
                      • Dag  

                        Myslim si ze znamy od mati je pro meridu jen zapaleny. Kdyz ty kola porovnam komponentove, tak jsou ± stejne. Giant ma ale prece jenom (podle mke) lepsi system pruzenia me se i vice libi. Merida nebude spatna, ale uz bude neco vypovidat to, ze davaji uz na zakladni modely fullu tlumice s LO. Sice jsem nemel moznost zkusit ani jedno ale giant bude podle me lepsi. Nejak to jeste musim vysvetlit zitra znamemu od mati. Jdeme obhlidnout oba kola a vymenit si argumenty. Tak doufam ze ho nejak presvedcim :-)

                        0 0
                        • fousek  

                          Rekni mu ze Meridy praskaj i kdyz u tohodle modelu to nemusi bejt pravda, tak povest takovou maj, takze bych ji radne vyuzil.

                          Navic Merida ma o rad ne-li o vic horsi vidlici, nejsem si uplne jistej, ale rek bych ze Drake je mazanej vazelinou. Ten X-fusion ma sice lock, ale nejakou platformu ne, coz je podle me ve spojeni s timhle jednocepem nic moc.

                          0 0
                      • Dag  

                        merida je navic o 0,5kg tezsi

                        0 0
                    • K2  

                      Pro přechod z Crossu bych určitě Meridu AM nedoporučil. Ta Merida je super kolo (mi se na ní jezdilo dobře) ale je to už typický AM bike. Je znatelně lenivější než XC fully a dobře se to na něm valí i z prudkého kopce. Mamka podle mě nevyužije AM vlastnosti biku a naopak bude rozmrzelá jak to kolo pomalu jede. Meridu radši 96.

                      Osobně bych doporučoval něco lehčího ve stylu Stumpjumper Trance nebo Trance X. Klidně něco z čekých fullu s 110–120 mm zdvihy (hlavně aby ji sedla geometrie) – bývají u nich zajímavé výprodeje např Author, SUP, Pells – myslím, že u mamky jde hlavně o pohodlí a váhu, než aby odpružení muselo být 100% aktivní pod brzdou a jiné výmysly

                      U ženské nopodceňte design. Radši o jednu řadu levnější nebo dražší kolo, hlavně aby se jí líbilo a ztotožnila se s ním…

                      0 0
                      • PatrikL  

                        ono v podstate existuje aj 100mm alternatíva –

                        http://www.haibike.de/index.shtml…

                        26000 kč približne…

                        • len to je už asi príliš „xc“ :)
                        0 0
                        • pete_ax  

                          bejt zenska, tak tenhle bajk chci :o) vypada dobre.

                          0 0
                          • Dag  

                            Muzu se zeptat kde jsi to nasel za tech 26 000??? Levneji nez pod 4000 jsem to nenasel. Tady toto po prepoctu vyjde tez na nejakych 41tis

                            0 0
                        • Dag  

                          Moc pekne kolo a celkem dobre vybavene. . Prodava se to i u nas aby se to dalo skouknout na zivo? Skoda ze mi mati svoje zamery nerekla jeste pred sportlifem. Dalo by se to okoknout vsechno na zivo a neco i prubnout:-(

                          0 0
                        • Dag  

                          Kolo je koupeno. Vyslo na necelych 26tis. Myslim ze za ty prachy supe vybavicka. Zitra nyfotim a dodam foto. Koupeno v KubicA sportu v Ziline. Meli tam paradni kola za paradni ceny. Pokud nepohrdate znackou Haibike, muzu doporucit. Sice jim tak trosku delam reklamu, ale kdyz clovek dobre koupi at koupi i druzi :-)

                          0 0
                          • PatrikL  

                            ok dobre, teším sa na foto :) Dúfam, že budete spokojní :)

                            0 0
                      • Vegan  

                        TranceX = Cypher ( se zkracenou geometrii pro anatomii zenskeho tela)

                        0 0
                      • MlokCZ  

                        Neřekl bych typický AM bike, protože to, že ta Merida nejede už tak dobře, tak za to nemůže jen kategorie kol, ale hlavně ta Merida samotná.

                        Třeba Stereo jede o třídu lépe než Merida i přesto, že zdvihu má o pár milimetrů více.

                        A takový Stump. také nejede lépe než Stereo.

                        Tím nechci doporučovat Stereo (jednak je cenově mimo a ani bych ho pro ni nevzal stejně i kdyby cenově nebylo out), jen demonstruju, že se nedá takhle nic říct obecně dle kategorie.

                        A pro spoustu nižších zdvihů platí to samé.

                        0 0
                        • K2  

                          Jel jsem jenom na Meridě za 40 tis s LX, ale myslel jsem tím vyšší hmotnost u toho typu kola v této cenové kategorii, nevím jestli mamka ocení 2,35 pláště a geometrie je spíš dělaná na stabilitu při jízdě z kopce.

                          Myslím si, že za tu cenu jde koupit pohodovější kolo na cca 12 cm. 10 cm je otázka hlasuju za 120:)

                          0 0
                          • MlokCZ  

                            Pláště dělají hodně, ty si tam dá, jaké bude potřeba. U té geometrie si ale nejsem vůbec jistý, menší hlavový úhel a tím větší stabilita rovné jízdy může být i pro úplného začátečníka v mírně náročnějším terénu plus. I bez techniky jízdy takhle lecos projede díky zdvihům, prostě kolo namíří a pustí. A to ji ze začátku může pomoct v mírně těžším terénu.

                            Jinak ale nic proti 120mm v tomto případě. Já bych klidně vzal toho Cyphera.

                            0 0
                            • krokus  

                              Myslím, že zdvihy 120/120 jsou rozumný kompromis. A pokud by to kolo mělo být určené do lehčího terénu a na asfalt (spousta žen takhle jezdí), nebál bych se ani 100/100.

                              Přítelkyně nějaký čas jezdila na Meridě AM se zdvihy 140/130. Byla z toho kola úplně nešťastná. V kopcích, které měla problémy vyjet i na HT, si na té meridě protrpěla daleko víc. Místo 5 min jsem čekal 10 min apod. Ale jak jsi psal, ta merida je možná pomalá i v rámci kategorie AM biků.

                              0 0
                              • MlokCZ  

                                Manželka jezdí taky nižší zdvih a to AMS Pro se 115/100mm a také zatím váhám s vyšším zdvihem. Ale úplně z jiného důvodu. Pomalejší by výrazně nebyla, v tom by nebyl problém při vhodné zadní stavbě.

                                Ale bojím se negativních změn geometrie vyšších zdvihů ve výjezdu, že by pak měla problémy v prudkých výjezdech (nějaká větší práce s těžištěm u ní nehrozí). Já to řeším Talasem + dobře žehlící platforma (pouze hlavně k omezení sagu na tlumiči), kterého by dostala taky, jenže ona na přepínání zdvihu není a přepínat ho nebude. Ona ani tu platformu na tlumiči téměř nepoužívá.

                                0 0
                                • krokus  

                                  Právě, ženské podle mě nerady cokoli přepínají, i kdyby to nakrásně bylo řešené páčkou na řidítkách:-)

                                  0 0
                                • Dag  

                                  Co si prosim te myslis o funkci zadni stavby tohoto kola? http://www.haibike.de/index.shtml…

                                  0 0
                                  • MlokCZ  

                                    Nejel jsem. Systém je to stejný jako Cube AMS Pro, jenže tady rozhodují detaily. Třeba posunutí horstlinkového čepu o pár mm už dělá poměrně velký rozdíl v chování a tedy jen del fotky nemůžu hodnotit.

                                    Nějak funční (tedy použitelné) to ale bude určitě.

                                    0 0
                                • scret  

                                  mas pravdu, pritelkyne ma na Foxu RL packu a na RP2ce taky a myslis ze ji to nejak zajima?:)) ty holky na tohle asi nejak nejsou no:)

                                  0 0
        • Smazaný účet  

          jak říkám, nemám zkušenost. ale záleží na nastavení tlumiče. když si to hned v obchodě necháš nastavit podle hmotnosti, tak by s propedalem neměl být s pohupováním problém.

          0 0
    • MlokCZ  

      Vzal bych Cyphera (a ani to nemusí být Richard), jen škoda Rkového verze tlumiče. Za 30tis. ale celkově super kolo.

      0 0
    • scret  

      bral jsem pritelkyni letos fulla, premyslel jsem o tom vyssim cypheru, nakonec jsme ale vzali normalniho Trance Xe 3 v maly velikosti, ktery je o fous delsi… ted je maximalne spokojena! (viz. bike v profilu – userka kacuudek)

      Maestro system, muzu potvrdit, je si myslim uplne nekde jinde nez na Meride…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.