Fox Float RP3 - AVA vs. HighVolume

16 nepřečtených
  • fidzi

    Zdravim, neviem nikde najst aky je rozdiel medzi verziami Fox Float RP3 s AVA a s Highvolume. Je v tom vobec rozdiel alebo je to len vec pomenovania? dik

    0 0
    • chodec  

      High Volume má zvětšený objem na konkrétní předem danou hodnotu (někde jsem četl, že se těchto zvětšených objemů dělá vícero podle zadání konkrétních výrobců kol, ale blbě se to hledá, tak se mi nikdy nepodařilo zjistit detaily a prověřit tuhle informaci).

      AVA (Air Volume Adjuster) jak název napovídá má objem laditelný uživatelem.

      Prakticky má AVA význam, pokud bys potřeboval z nějakého důvodu u kola měnit progresicitu chování. Jinak mám dojem, že pokud vyhocuje konkrétní hodnota, tak stejně naladíš jen jednou a pak už to nepotřebuješ.

      0 0
    • SugaRace  

      Někde jsem četl…ale nejsem si jistý…že high volume (tedy zvětšená vzduchová komora) dopomůže k lineárnějšímu chodu tlumiče (foukáš menší tlaky).

      0 0
      • MlokCZ  

        Tlumiče s větší komorou (při jinak stejné konstrukci) jsou lineárnější, ale s tlakem je to přesně opačně. Vidlice a tlumič s větší komorou a stejným zdvihem se fouká naopak na větší tlaky (už jsem to tu v nějakém threadu o vidlicích vysvětloval, proč to tak je).

        0 0
        • SugaRace  

          Dokonce naopak…no tak možný to jee!

          0 0
        • Palo TT  

          IMHO zavisi od toho, ako je vacsia komora realizovana.

          Ked je komora pri rovnakej dlzke sirsia ako bezna, tak sa bude urcite fukat na nizsi tlak (analogia ako keby si dal 2 tlmice vedla seba)

          Ak je komora pri rovnakej sirke len dlhsia, tak sa bude lahsie (a linearnejsie) stlacat a je treba vacsi tlak.

          0 0
          • MlokCZ  

            Máš pravdu určitě pro delší komoru, tam se plně shodnem.

            Pokud bude komora jen širší, tak to nebude analogie dvou tlumičů vedle sebe.

            Pokud zmenším komoru na poloviční objem, tak se mi zdvojnásobí tlak. A tady je jedno jaký bude mít průměr. Tedy u obou průměrů bude při počátečním stejném tlaku třeba stejná síla na stlačení. U těch dvou tlumičů pokud bude každý pořád na ten jeden stejný tlak nafoukaný budeš tu sílu stejnou potřebnou na zmenšení objemu komory na polovinu potřebovat u každého z nich a situace tem bude jiná.

            Pouze rozšíření komory by ale podle mě nic neřešilo a tak to podle mě jednoduše v tlumičích high volume není. Teď zkusím spekulovat jak si představuju já high volume tlumič, ale možná to bude kravina a kdo to viděl rozebrané, ať to prosím uvede na pravou míru. Pístek má stejný průměr u high volume jako u klasiky, tady se to neliší. Komoru si představuju z části stejnou jako u standardní verze tlumič s tím, že ta rozšířená část bude od průměru klasické komory oddělena a bude spojena jen užším průchodem na konci komory. Asi to nepopisuju moc jasně. Ale prostě tím bych docílil naprosto totožného stavu jako bych nechal stejný průměr komory a jen prodloužil její délku, tedy jinak řečeno konstrukce by tloušťku komory využívala pro stejné chování větší délky. Pokud by to takhle nebylo, tak nevidím důvod, k čemu by širší komora byla dobrá.

            0 0
            • MlokCZ  

              Tedy ještě jinak řečeno komora by vedla užší částí tlumiče jako normálně u klasické verze zkrz tlumič a na konci by pokračovala do té rozšířené části tlumiče zase směrem zpět.

              0 0
            • Palo TT  

              Tlak sa pocita takto: tahaky.lam.cz/f13­.html p=F/S Takze podla mna pri sirsej komore pri rovnakom tlaku p bude na vacsiu plochu S (plocha co stlaca komoru) posobit vacsia sila F

              Ale tiez som rozmyslal, preco vyrobcovia nevyrabaju k tlmicom vzduchovu expanzku, tam by sa dalo s objemami pekne hrat.

              0 0
              • MlokCZ  

                Pokud by plocha stlačení byla adekvátně větší o to, o co je větší průměr komory, tak máš pravdu a tak to bude. Bude se tedy foukat opravdu menší tlak. Průběh by ale stále byl stejný, protože při stlačení tlumiče se poměrově bude měnit velikost komory stejně jako u menšího průměru a tady platí pořád adiabatický děj, kde pV je pořád konstatní. Pokud by to ale takhle bylo skutečně konstruované, tak větší objem komory by nic nepřinášel, ale takhle to podle mě nebude a bude konstrukce komory nějaká složitější typu toho mojeho příkladu.

                Pro určení toho tlaku jsem tam pořád pletl průměr pístnice, který je pořád stejná ať je komora jaká chce.

                0 0
            • Archer  

              Popsal si to spravne. Fox High volume je jako termoska, ma dvojte steny. Mezi steny je ten objem. Vnitrni komora ma diru ~1mm do prostoru mezi steny.

              Pridam k tomu jeste, ze prubeh a nastaveni tlumeni (napr. Propedal) pri zmene vzduchovej komory se nemeni. Info od PUSH.

              0 0
              • MlokCZ  

                Díky za potvrzení. Jsem rád, že jsem se aspoň přibližně trefil, těch složitějších konstrukcí by asi bylo možné více. Jen jak už jsem psal, kdyby tam taková konstrukce nebyla a byla to jen jednoduchá válcová komora, tak by ta větší komora nic neřešila a nemusela by tam vůbec být.

                0 0
    • Lister  

      …a teď ještě kde se dají ty komory samostatně sehnat ????

      0 0
      • Archer  

        Zkus na www.enduroforkseals.com.. Nemaji to v nabidce, ale napis mail, dokazou to sehnat.

        Muzes najit nekoho s DHX Air stejne dlzky, kdo chce vetsi progressivitu, a vymenit to navzajem.

        0 0
    •  

      Baník pyčo!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.