• Zdenáál

    Všímaví bajkeři, neviděli jste někde levný digitální tlakoměr (stupnice v PSI), který by šel použít na měření tlaku vidlice a tlumiče?

    0 0
    • fousac  

      si to trochu odporuje.. levny X digitalni …

      pocitej, ze tezko koupis neco pod 5 tisic..

      0 0
      • ivaneck  

        chyba lavky…! Levny a digitalni manometr jsem kupoval v Lidlu za 129,– Urcite zase prijde do akce, uz je to nejaky ten mesic. Da se prepnout bar/psi a meri i vzorek pneu :o)) Nevim ted presne, jaky ma rozsah, ale na Marzosku to staci.

        0 0
        • zdenek  

          Taky jsem to viděl v Lidlu, ale nějak se mi nezdálo, že to bude fungovat s galuskovym ventilkem. Nemáš vyzkoušeno?

          0 0
          • ivaneck  

            Vyzkouseno nemam, ale:

            1. Zdenaaaaal chtel na vidlici a tlumic, cili motorovy
            2. Mam redukci galuskovy-auto, takze by snad nemel byt problem. S tou redukci to foukam i u benzinky a ten manometr tam na tom facha.
            0 0
            • zdenek  

              Copak redukci mám, ale ta moje neumí pustit tlat z duše do měřáku (jakéhokoliv). Nafouuknout u benziny se přes ní dá, o tom žádná.

              0 0
              • jipík  

                Už jsem to tady někde psal, musíš si sehnat tak dlouhou redukci která ti umožní měřákem zmáčknout ventilek, já jsem sehnal tři délky, asi co výrobce to jiná délka.

                0 0
                • zdenek  

                  Tos obcházel prodejny a zkoušel nebos našel kontakt přímo na výrobce?

                  0 0
    • bishi  

      koukni na www.conrad.cz/…ni-pneumatik

      0 0
      • bishi  

        ještě jednou www.conrad.cz/…ni-pneumatik

        0 0
        • bishi  

          adresa je i s +dp61061, nevím proč to stroj nevzal…

          0 0
          • Zdenáál  

            Díky za typ, lae je to hodně drahý a navíc se mi zdá, že bych se stím nedostal dovnitř. Já jsem dnes našel jeden kousek na novelmoto.cz/ka­talog_DO-ostatni.htm za 399,– Ivaneckovi děkuji za info. Právě na tento měřák jsem myslel – nebo jemu podobný. Jenže v Lidlu nic takového nemají a není to obchod, kde by byl zákazník pán a kde by mohl vznést požadavek a pan (a to podtrhuji: pan obchodník) mi to sehnal – jak to chodí v poctivých kamenných obchodech.

            0 0
            • pepek  

              To co naměříš (pokud tam vůbec bude takovej rozsah), to už tam pak nebude.

              0 0
              • ivaneck  

                Tohle vetsinou namitaji lide, kteri to nevyzkouseli :o) Nic ve zlem. Pri kazdem mereni utece 1.5 psika. Ted rozdil je vzdy podobny, tzn. na 1 psika presne muzes nastavit tlak. To mi prijde jako dost slusna presnost.

                0 0
                • MlokCZ  

                  To záleží co měříš. Z pozitivky možná, z negativky to bude mnohem více, protože má mnohem menší objem, u některých tlumičů s menší komorou to taky nebude nic moc.

                  0 0
            • Jarous1  

              Tuhle potvoru mám od předloňska z LIDLu ;-) A stálo to asi 150 Kč. Ale je to použitelné jen na motoventilky, s jinými asi bude problém… Měří to jen do 7 BAR, tzn. 99,5 PSI. V porovnání se starou litinovou mechanickou Konektou je přesný, rozdíl je jen 0,05 BAR, ale to přičítám spíše už uniklému vduchu při měření.

              0 0
    • siskin  

      Zdar ,trochu to tady oživím. Nenarazili/ne­používáte někdo tlakoměr kterej je schopnej měřit řekněme do 250psi? http://www.cyklostore.cz/…easure-gauge Tohle by bylo použitelný na pneu/vidli ,ale do tlumiče foukám přes 200psi ,tak by se hodil nějakej s větším rozsahem..

      Díky

      0 0
      • nooski  

        A přímo digitální pumpa do 300 psů? https://www.bike24.com/p2131881.html

        0 0
        • siskin  

          Chci s tím měřit jak tlumiče ,tak pneu. Používat redukci je oser. Navíc si myslím ,že tlakoměr bude přesnější díky absenci hadičky.

          0 0
          • gerrard  

            Proc to potrebujes? Pneu merim dilenskou pumpou. Vidlici a tlumak pumpou na vidlice. A nikdy jsem nemel potrebu mit neco dalsiho. Pokazde fouknu co potrebuju a premerovat nepotrebuju.

            0 0
            • siskin  

              Každá pumpa měří jinak. Navíc u tlumiče/vidle je problém to změřit přesně kvůli uniku vzduchu po odšroubování..

              0 0
              • kyl  

                K čemu tak přesně,stejně se ti to bude měnit s teplotou.

                0 0
              • gerrard  

                Ano kazda pumpa meri trochu jinak, ale ta stejna porad stejne. A kdyz foukas tlumic a vidlu tak ti utece spis vzduch ze slausku a taky pokazde stejne, takze je to jedno, proste vis kolik mas fouknout vcetne pripadneho uniku. Podle me resis nesmysl a manometry na pumpach ti staci.

                0 0
                • siskin  

                  A to je jeden důvod ,nefoukám pořád stejnou pumpou. Možná řeším nesmysl ,ale o tom BF většinou je. :D

                  0 0
                • ememem1  

                  tak to je fakt utecha ze mam dve pumpy a zhoudou okolnosti 2 meraky, jeden schwalbe a druhy topeak (ten druhy preto lebo som si myslel ze ten prvy som stratil a neskor sa nasiel) a kazde jedno meria inak a ne uplne o malo.

                  (pumpa leyzyne a specialized, meraky topeak a schwalbe), o pumpe na tlmice ani nehovorim, to si volako pamatam kolko tam ma byt.

                  jako za tie prachy nech s tym idu do riti, docela ma to podobne ako kolegu dole vytaca.

                  0 0
              • embi  

                Prozdratim ti tajemstvi. Zadny vzduch po odsroubovani pumpicky na tlumice neuchazi.

                0 0
          • zdenek  

            A jak se chceš vyhnout redukci? Máš pneu s moto ventilkem?

            0 0
    • myreczech  

      Tento týden jsem si koupil od Schwalbe, ale má rozsah pouze 11 bar…jinak na pneu je super…funguje jak na galusky tak i autoventilek…

      Schwalbe Airmax Pro manometr

      0 0
    • doubleingram  

      Nejaky tipy na digitalni manometr na galuskovy ventilek? Schwalbe a BBB jsou IMHO to same. Neumi upoustet tlak, coz je dost neprakticky.

      Dobry je pry tento:

      https://www.bike24.com/p213754.html

      Jaky pouzivate

      Diky

      0 0
      • 01carbon  

        Mam ho myslím 2 roky – musel jsem si ho překalibrovat – objel jsem všechny benzinky v okolí a zjistil že mi měří o něco (0,1bar) víc. Tak jsem zavedl bulharskou konstantu. Má přepínání galuskový-auto ventil, nechá se přepnout že po cca 0,5sec vzorkuje takže při upouštění ukazuje aktuální hodnotu, na upouštění má čudlík. Baterka 2 roky drží a to ho používáme dva tak 2–4× týdně.

        0 0
    • Rice  

      Digitální manometr jsem taky sháněl. Zkusil jsem dva Topeak SmartGauge D2, oba dva na pláštích měřily o pár psi míň než další dva manometry a pumpa a na tlumiči pak o 10 psi míň než dvě tlumičový pumpy. Ale je možný, že to třeba byla jen vadná série a ostatní budou v pohodě, nejlíp se dotázat prodejce.

      Pak jsem objednal Blackburn, ten šel taky zpátky protože měl trochu velkej airlost při nasazování a sundavání. A do třetice jsem vzal Schwalbe, kterej nemá odfoukávací tlačítko a ukazuje asi o 0,08bar míň než pumpa a další manometr, ale nakonec jsem si ho nechal a po pár měření nepoužívám a vrátil jsem se k manometru na Topeak Mountain pumpě. Jinak asi nejlepší manometr v poměru cena vs. přesnost mi vyšel takovej černej podlouhlej z Ali, ale ten je jen na auto ventilky a ta galusková redukce by se na něj musela přilepit.

      Nejlepší řešení mi připadá pumpa s velkym objemem a digitálním manometrem, protože tlak v pláštích většinou klesá, takže se při kontrole stejně dofukuje. Ale pumpy s digi manometrama snad dělá jen Lezyne a pak snad Beto dělá manometr na hadici, ale ten asi bude dost překážet.

      0 0
    • doubleingram  

      Na http://forums.mtbr.com/…1019119.html si docela chvali analogy https://www.amazon.com/…_product_top?….

      Ovsem zarazi me cca 5% poruchovost, dle komentaru, coz neni uplne malo. A obdobne typy na Aamazonu maji jeste vetsi.

      0 0
      • novas752  

        Nezna nekdo nejakej fejk za zlomek ceny? :) Pro presta ventilek.

        0 0
        • Rice  

          Spoustu toho maj na Ali, analogy jsem odtamtud měl dva a nakonec šly do popelnice. Jaký měly rozlišení si nepamatuju, ale každej tenhle měřák má nějakej únik vzduchu při nasazení a sundání, takže mi přijde lepší to ladit pumpou. Nakonec jsem si na základě týhle diskuze včera objednal Lezyne Digital Overdrive (bez vzdušníku). Topeak Mountain co mám sice docela v pohodě, ale z měřáku se hůř odečítá v šeru a nevyhovuje mi koncovka (zkoušel jsem i jiný Topeak koncovky a taky nezaujaly). Takže nakonec čekám pěknej dárek v podobě Lezyne, snad ji nebudu muset zas posílat zpátky.

          0 0
    • Smazaný účet  

      U kola je hlavne uplne jedno, jeslti nejaky manometr ukazuje o fous mene nebo vice…nikdo nepotrebuje absolutni mereni a chyba 10 % neni zadny problem (pokud se nechce chlubit jak nizky tlak vozi a necvaka), ale potrebujete dobrou opakovatelnost. Tzn. kdyz tlumak 2× nafunim na 150 psi, aby tam byl pokazde stejny tlak…protoze jenom pak muzete dal laborovat zda vyssi, nebo nizsi.

      A hlavne, digitalni neznamena automaticky presnejsi…vetsinou je v digitalnich nejaky mechanicky clen, ktery prevadi tlak na elektricky signal…

      0 0
      • vojtechposmourny  

        Co bych dal za deset procent. Výše zmíněnej topeak mi ukazuje o cca třetinu méně. Konkrétně třeba na vidli místo 70psi 43psi…

        0 0
      • doubleingram  

        Tak 10% rozdil tlaku je IMHO pomerne hodne. Co tak zjistuju, tak koupit spojehlivy a presny merak je skoro nemozne.

        0 0
        • Breakpain  

          IMHO ten od Schwalbe mi vcelku sedí s měřákem na Topeak pumpě… Řeším tím jen tlak v pneu… a jedu jen podle něj. Takže jestli jezdím 28 psi a v reálu je to 30 nebo 26 je jedno. Laboruju s tím krz měřák, takže se pohybuju ve stejné odchylce.

          0 0
          • Smazaný účet  

            presne o tom pisu…nepotrebujes accuracy, ale precision:)

            0 0
            • doubleingram  

              S dovolenim bych rad oboje, kdyz za to platim :) To v r 2018 nejsou vyrobci schopni udelat poradny vyrobek? Vsechno jen spotrebak, aby se tocila kola „ekonomiky“.

              0 0
              • Smazaný účet  

                Vpohode…ja bych taky zadeji oboje…ale zase budik na pumpicku (stary jsem rozflakal…ehm…)…mne stal 20 korun a zazraky od nej necekam:)

                0 0
              • Rice  

                Jj, proto jsem už 3 manometry a jednu pumpu poslal zpátky prodejci. Když ten měřák stojí přes €20 a ukazuje špatně, tak ihned posílám zpět. Vysokou cenu akceptuju kvuli tomu, že chci abych se na to mohl spolehnout a ne to za měsíc hodit do kouta a za rok do popelnice. Ale chce s tim počítat už při nákupu a najít obchod kam to v případě problému jde snadno vrátit.

                0 0
                • doubleingram  

                  A nasels nejaky spolehlivy?

                  0 0
                • jIrI___  

                  Podle čeho zjišťuješ, že daný tlakoměr měří špatně, máš k dispozici nějaký kalibrovaný?

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    +1:)))

                    0 0
                    • jIrI___  

                      To je vážná otázka. Vždycky když jsem na benzínku jezdil foukat gumy na auto, tak jsem byl nervózní z toho, že na benzínce mi tlak vyšel o půl baru odlišný od druhé benzínky a nevěděl jsem, čemu mám věřit :D. Na kole mi to je fuk, tam tlak měřím stlačením prstem :)

                      0 0
                      • Vilém  

                        Nevim jak ted,ale na tlakomerexh u benzinky byvaly znacky CMI, takze manometr musel odpovidat uvadene specifikaci.

                        0 0
                      • Smazaný účet  

                        Tak zakladem je pak nafunet nebo prekontrolovat obe gumy napravy. At neni jedna vice nez druha.

                        Ja foukam doma pistoli z lidlu, takze vlastne jenom cekam, az mi gumy bouchnou za jizdy:)

                        0 0
                • Rice  

                  Jak jsem psal nahoře. Topeak byl designově opravdu top, ale kolem 0,2 bar podměřoval na auto-pneu (ještě by se dalo namítnout, že špatně měřej další dva, pumpa a kompresor), ale na tlumiči byl rozdíl snad přes 10 psi než Topeak pumpička a digi tlumičová pumpa Fox. Takže jsem ho poslal zpět, že měří uplně mimo a ať rozbalej/otestujou novej a pak ho pošlou, ale poslali nerozbalenej co byl taky mimo, takže šel zase zpátky.

                  Pak jsem objednal Blackburn Chamber HV Pump a s ní rovnou Blackburn digi manometr. Pumpa na auto-pneu ukazovala snad 5psi mimo, takže ta šla zpět bez rozmejšlení. Ten Blackburn digi měřák asi ukazoval docela správně, ale měl hluboko vstupy/gumový těsnění na ventilky, takže občas změřil trochu podivnej tlak, občas jsem s nim při nandavání ufouknul víc než jsem chtěl a šel zpátky s pumpou.

                  Nakonec jsem vzal Schwalbe, kterej ukazuje o něco málo míň než Topeak pumpa a je možný, že ukazuje přesnější hodnotu a pumpa ukazuje víc. Ale Schwalbe měřák nemá odfukovací tlačíko a ani ho moc nepoužívám, spíš je jen v záloze, kdybych potřeboval měřit tlak na presta ventilcích. Na Schwalbe je pěkný, že má zvukovou singalizaci úspěšnýho změření tlaku, takže víš, žes ho na ventilek nasadil správně a nezměřil poloviční hodnotu. Zvukovou signalizaci maj možná i ty další, ale to si nepamatuju – poslal jsem to hned stejnej den zpátky. Možná by se dalo dohledat a YouTube nebo v parametrech produktu.

                  Tlak bych nejradši ladil a měřil pumpu, Topeak Mountain jsem měl přes dva roky a docela v pohodě, jen v šeru se špatně rozlišuje, jestli tam mam 1,7 nebo 1,8 bar, takže čekám na tu Lezyne Digital Overdrive. U měřáku uváděj přesnost 3% což snad bude ok, jen nevim jak s ní půjdou nahazovat bezduše, sice je high volume, ale vypadá trochu užší než Topeak Mountain.

                  A co se týče těch manometrů, tak ve vlákně slev někdo zmiňoval, že v nějakym zimnim Velu vyšel test manometrů, ale nečetl jsem, takže obsah testu ani výsledky neznám…

                  0 0
                  • Vilém  

                    Presnost 3% z ceho? Z hodnoty,nebo rozsahu? To muze byt sakra rozdil a pokud neni uvedeno jinak,tak je mysleno z rozsahu.

                    0 0
                    • Rice  

                      Chápu to jako největší možnou odchylku zobrazený změřený hodnoty od tý skutečný, každopádně to beru tak, že maji nějakou výstupní kontrolu a nebude mi to na 25psi ukazovat 20psi.

                      0 0
                    • Rice  

                      Každopádně když měřený hodnoty na pumpě nebudou podle mýho úsudku odpovídat ±0,1 bar předpokládaný realitě, tak to pošlu zpět prodejci a je celkem jedno, jestli přesnost pumpy odpovídá dokumentaci nebo ne.

                      0 0
                  • gerrard  

                    Si si jisty, ze kdyz meris tlumic a vidlu, ze si pokazde neodfouknes hafo tlaku? Tady bych to jinak nez na pumpe nemeril.

                    0 0
                    • Rice  

                      Vidlici a tlumič jsem měřil Topeak pumpou, která má dvojitej šroubovací ventilek, takže nejdřív našroubuješ, nafoukáš do hadice a pak dotáhneš. Teď už nějakej čas mam Fox digi pumpu na tlumiče, která tohle dělá najednou, je teda trošku těžší nafoukat tlak do hadice než se zmáčkne ventilek, ale jde to. Na tlumiči jsem ten Topeak manometr otestoval, pak přeměřil tlumičovou pumpu, pak zase manometr a pak zas pumou, kterou jsem změřil původní tlak – airlost z těch dvou měření. Ale jak jsem psal nahoře, manometr mam jen pro případnou kotrolu jednou za půl roku a tlumič/vidilici foukám digi tlumičovou pumpu Fox, kola Topeak Mountain a za tejden snad Lezyne Digital Over Drive.

                      0 0
                      • novas752  

                        A jak víš na jakej tlak máš hadici nafoukat? :)

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          Ja nevim jak ty, ale povetsinou tusim „na kolik asi“ mam tlumic nafoukany. +/- 10 psi s tlakem v tlumici po zasroubovnai skoro nehne (na budiku).

                          0 0
                          • novas752  

                            No ale pak nema smysl tlakovat hadici. Proste to nasroubuje, nafouka nebo upusti na tlak jaky chce a hotovson.

                            Bych to pochopil, kdyz by chtel zjistit kolik ma presne nafoukano (prave kvuli tomu ze mirna odchylka v hadici s tim neudela nic), ale to snad vi kdyz to foukal. :)

                            0 0
                      • gerrard  

                        Nevim jak se dela smajl s vyvalenyma ocima a otevrenou hubou, tak alespon takto vyjadrim respekt k tve potrebe znat presny tlak.

                        0 0
                        • Rice  

                          Spíš jsem se chtěl otestovat to, co se vyrábí a prodává. A když už si digitální pumpu koupim, tak předpokládám, že bude ukazovat (a měřit) líp než ručičkovej měřák a to jak pumpa na kola, tak pumpa na tlumiče. V poslední době si s tlakama hraju a zkoušim jak tlumič, vidlice i gumy pak chovaj, takže možnost ufouknout/při­fouknout 2 psi jak na vidlici tak na kolech je pro to naladění docela užitečná věc. Ale dřív jsem taky vozil kola 1,8/2,0 bar, tlumič s vidlou nabušenej a nic jsem neřešil, tak si holt teď dělám radost. Jsem prostě momentálně v tomhle stádiu, tak to tu komentuju, kdybych to neřešil, tak sem nic nepíšu.

                          0 0
                          • gerrard  

                            Tak povysils to na vedu, tak musis trpet. To se neda nic delat.

                            0 0
                            • Rice  

                              Jj, vim. Snad jen si najít jinou zábavu než tohle fórum…

                              0 0
                          • Smazaný účet  

                            A když už si digitální pumpu koupim, tak předpokládám, že bude ukazovat (a měřit) líp než ručičkovej měřák a to jak pumpa na kola, tak pumpa na tlumiče.

                            A to je prave ten predpoklad, ktery je spatny..digitalni neznamena presnejsi, ale lepe a snadneji citelny…proste digitalni meraky jsou pro nesiky, kteri se nedoikazou soustredit na spravnou stupnici a odecist kde licuje raficka se stupnici:)))

                            0 0
                      • Rice  

                        Snad víš kolik si foukal před 14 dnama, ne? Ten tlak měřidlama co se na kola prodávaj asi těžko změříš přesně, takhle mi to vyhází nejlíp, ale je to spíš jako kontrola, jestli tlumič moc neufoukává. Ale jinak opravdu inteligentní debata tady, člověk chce přispět vlastní zkušeností a po pár příspěvcích si připadá jak právník…

                        0 0
                        • novas752  

                          Tak je snad normální umět svůj názor zdůvodni tostatním. A odpovídat nemusíš, když nechceš…

                          0 0
                  • Rice  

                    Ale jinak debata tady opravdu výživná, jsem se včera odhodlal k okomentování a zas jsem tady dostal takovejch facek, že si to doufám budu zas dlouho pamatovat…

                    0 0
            • gerrard  

              Presne. :)

              0 0
      • mr.antik  

        Moje pumpa teda ukazuje na nízkých tlacích docela jakoby hodně zhruba. Občas doma dofukuju jen malou pumpičkou (velkou mám většinou v autě)

        Takže docela tlakoměr zvažuju, ale zkušenosti nemám. Líbí se mi že má odpouštěcí čudl – https://www.cycology.cz/…2017-p30597/

        Tlumič foukám vždycky stejnou pumpou, tam to rozlišení manometru je bohatě dostačující…

        0 0
        • va-bo  

          Jestli můžu se skromnou troškou do mlýna. Používám manometr Schwalbe, na pneumatiky přesnost není úplně rozhodující. Vidlice a tlumiče je lépe foukat podle SAGu, doporučený tlak používat jen orientačně.

          0 0
        • doubleingram  

          Ten SKS nekde taky celkem sepsuli.

          Holt asi Lezyne, nebo vzit par tech z Amazonu a risknout, ze bude nejaky spatny.

          Z Ali jsem vzal jednou digitalni vahu na ryby (na vazeni kol a komponentu) a merila dobre asi 3×. Pak odchylka jak prase, takze kos.

          0 0
          • McBlacky  

            lezyne digital drive je fajn. Ale 2k+ za pumpu není málo

            0 0
            • petyn  

              Já používám tento a pro mé potřeby dostačující. Je to na galuskový i autoventilek.

              https://www.kupkolo.cz/…lni_z101787/

              0 0
              • McBlacky  

                ten mám taky, měří stejně jako steel digital drive od lezyne.

                ale teda mechanický měřáky na ostatních pumpách co mám: author a 2× bontrager ty jsou od toho mega jinde.

                0 0
              • Newli  

                Ja mam asi kurna peska, protoze tohle (brandovane jako BBB) jsem koupil asi pred 6 lety a od zacatklu to nejak zlobilo. Proste se sam vypinla – zmerit na tom tlak v podstate po asi mesici neslo. Neresil jsem to, ale asi po 2–3 letech jsem si „stezoval“ v prodejne, kde mi taek servisuji kolo. Vzali to zpet (ackoli uz to mozna bylo po zaruce) a dali mi novy, ten samy. Vydrzel asi 3/4 roku a ted dela to same. Takze za me palec dolu a do batohu uz mi to nesmi :-(

                0 0
          • Rice  

            Co ještě koukám na tu Lezyne, tak na display má rozlišení jen na jednotky psi nebo desetiny bar, což za ty peníze taky neni žádný terno. Já ji dostanu jako dárek, takže si polepšim že nebudu muset v šeru brejlit na ručičkovej měřák a budu foukat a psi. Za dva roky snad ty digi manometry na pumpy bude snad dávat víc výrobců (teď má ještě něco Crankbrothers, ale cena ještě vyšší).

            0 0
            • McBlacky  

              k čemu by ti byly desetiny PSI? Naprosto zbytečný. Ten system je fajn, jen teda to při foukání skáče nahoru dolu, což je logický z principu.

              0 0
              • Rice  

                Tak když mam měření na celý psi, tak by to mělo bejt dostatečený. Ale stejně budu při foukání počítat poslední fouk na 1/4 zdivhu pumpy, abych to vdycky nafoukal stejně. Zjednodušeně řečeno, měření na psi by mi stačilo, ale až se objeví dalších x pump s manometrem s rozlišením na 0,01 bar, tak budu hodně přemejšlet o výměně a pokud by to uměla i ta Lezyne, tak to pak nemusim řešit…

                0 0
                • Vilém  

                  Clovece, ty musis mit tezkej zivot.

                  Jak to resis, kdyz vyjedes treba rano, nebo kdyz nesviti slunicko a pak jak na potvoru zacne svitit?

                  0 0
                  • pepek  

                    to je ještě dobrý, ale v zimě furt foukáš a ladíš v mrazu

                    0 0
                • mr.antik  

                  Dáš si pivo (kofolu) a hned měníš tlaky?

                  0 0
                • Zdyn  

                  Hele nic proti, ale máš představu jak veliký tlak je 0,01 bar? Pro představu 0,01 bar odpovídá tlaku 10 cm vodního sloupce, takže je to hodně málo.

                  0 0
                  • Rice  

                    Představu nemam, ale když chci foukat 1,7 bar, tak budu rád, když tam fouknu těch 1,7. Jinak tam můžu mít 1,65 nebo 1,75 bar a nevědět kolik přesně. Ale umí to psi, takže můžu foukat po 0,07 bar. Kdybych to nechtěl takhle rozlišovat, tak si vystačím s klasickou pumpou s ručičkovym měřákem do 11 bar.

                    0 0
                • Rice  

                  Lezyne Digital Over Drive se nakonec doma taky moc neohřála. Když pominu to, že neměří na desetiny psi (setiny bar), což by za takovouhle cenu měla umět. Tak mi přes chuck head koncovku nešel upouštět tlak z pláště – šel jen z hadičky, teď když koukám na obrázky Lezyne koncovek, tak je možný, že kdyby se našroubovala co to jde tak by to třeba fungovalo. Ale našroubování chuck head koncovky hodně na pevno je špatně proveditelný, protože se začne protáčet no-tubes ventilek (musel by se utáhnout kleštěma a pak by v terénu šel špatně povolit). Takže pořád zustávám u Topeak Mountain. S digi měřákem se dá momentálně koupit ta Lezyne, Crankbrothers, BBB a LifeLine.

                  0 0
                  • jIrI___  

                    :)) musíš mít těžký život. Ale klobouk dolů, že se ti chce zboží tolikrát vracet, na to bych asi neměl nervy.

                    0 0
                    • mr.antik  

                      Onuce buržoust edition

                      0 0
                    • Rice  

                      Jj, chápu. Přes internet jsem už za posledních 10 let nakoupil opravdu hodně a právě hodněkrát jsem si nechal věc, kterou kdybych si předtim prohlídnul, tak bych si ji nekoupil, takže jsem si už po těch mnoha stovkách objednávek naučil ty věci vracet zpět.

                      A k těm setinám bar, je to pumpa za 2 tis. Kč s digitálním manometrem, která se kupuje na dlouho. A pokud neukazuje desetiny, můžu pak nafoukat na 26,4 nebo 25,6 psi a v obou případech mi to pravděpodobně ukáže 26 psi. S ukazatelem na celý psi je určitě taky použitelná, ale za ty peníze by prostě měla ukazovat o 1 desetinný místo víc než na kolik se fouká.

                      0 0
                      • Vilém  

                        A co se stane, pokud nafoukas o 0,4 psi jiny tlak?

                        0 0
                      • MlokCZ  

                        K čemu by ale bylo, že bude ukazovat desetiné číslo, když přesnost měření je daleko menší? A teď nemyslím accuracy (jak psal lukas aka mitro výše), ta nebude ani na jednotky psi. Ale myslím precision, kterou hlavně potřebuejš.

                        Ale ani precision si nemyslím, že bude lepší než jednotky psi.

                        Když měřím Schwalbe digitál měřákem, který má poměrně slušnou precision, ale určitě mizernou accuracy (srovnáváno více Schwalbe měřáku a každý měří jinak a rozídly klidně i 2–3psi při tlaku mezi 25–30psi), tak je u něj krásně vidět, jak je nějaké měření na desetiny úplně k ničemu (ukazuje desetiny psi).

                        Běžně se stane následující:

                        • nafoukám, změřím a ukáže např. 25,2psi
                        • změřím následně ještě jednou a ukáže 25,6psi

                        Každé měření přitom může být jedině ztráta tlaku, i když opravdu minimální (objem bude mít malý a žádná hadička tam není).

                        A pak tu máme již zmiňovaný vliv teploty, který je daleko větší než desetiny psi. Zvlášť pokud vezmu foukání při pokojové teplotě a pak jízdu venku v zimě.

                        To stačí 21° vs 0° a hned to udělá 7,7% změny tlaku. Takže při třeba 26psi to máš hned o 2psi změnu tlaku. A i když je pokojová teplota podobná jako venkovní, tak i jen nárůst tlaku na sluníčku může udělat více než 1psi.

                        A pak je tu zásadní otázka. Foukáš úplně před každou jízdou? Pokud ne, tak je to celé úplně k ničemu se snažit přsněji měřit.

                        0 0
                        • Rice  

                          Běžně jsem dofukoval tak 1× až 2× za 14 dní, ale momentálně foukám obden, zkoušim víc plášťů, různý tlaky a některý nemam uplně dobře zatěsněný, takže tam občas ta desetinka/dvě unikne. Asi by se dalo zjistit kde to uchází nebo dát víc mlíka, ale je jednodušší připojit pumpu, fouknout a rovnou doladit tlak. Ale jak už jsem psal někde nahoře, nerad používám manometr zvlášť a rád bych vše ladil přes pumpu.

                          Když měřáky ukážou 25,2 a pak 25,6 psi, tak máš mnohem větší představu o tlaku v pláštích, něž když ukážou 25 a pak 26 psi. Teda když nebudeme počítat ty air-losty, který budou pravděpodobně větší než odchylka měridla.

                          0 0
                          • MlokCZ  

                            Tak si zkus změřit ztráty tlaku při odpojení pumpy. Já to měřil a někdy to není téměř nic (zanedbatelné a někdy i třeba 2–4psi, když se nezadaří tak dobře odpojit). Když už chci trochu přesnější nafoukání, tak jedině následné měření manometrem s minimálním objemem (to je každý bez hadičky).

                            To by musela být nějaká speciální hlavice, která bude mít dvoje ovládání jako mají některé pumpičky na vidlice/tlumiče. Tzn. jeden ovládací prvek zajistí hlavu na ventilku aniž by ho zmáčknul a až druhý ho zmáčkne a při odpojení obráceně.

                            Bez toho je snaha měřit přesněji jen pomocí velké pumpy podle mě úplně k ničemu.

                            0 0
                      • Rice  

                        Pravda, že to nejspíš ani nepoznáš, ale pokud si koupim pumpu za 2 tis. kvuli digitálnímu manometru, tak pak budu naštvanej, že soused co má analog do 4 psi má větší/lepší rozlišení měřáku než ten můj digitál. Pokud si pumpu nechám, tak je to moje blbost a bude mě to dlouhodobě štvát, že jsem si ji koupil/nechal. Pokud vrátim prodejci, tak je to jejich problém, že takovýhle výrobky dodávaj na trh, případně špatně informujou zákazníky o vlastnostech produktu.

                        0 0
                        • Vilém  

                          Co budes delat, az si soused koupi taky pumpu s digitalnim merakem na desetiny?

                          0 0
                          • Rice  

                            Bude mi líto, že jsem ho nepoučil o tom, že za ty peníze nestojí (a teď mam trochu strach, aby si to špatně nevyložil a nepřiběhl na mě). Ale jinak se omlouvám, mam tu na celý odpoledne práci, která už měla bejt hotová, takže tu nemůžu dál debatovat…

                            0 0
                  • novas752  

                    Tyjo desetiny psi… Je ti jasny, ze jakmile vyjedes ven nebo treba projedes louzi, plast zmeni teplotu a tlak se tim taky zmeni?

                    0 0
                    • pepek  

                      Tak samozřejmě je nutno vzít pumpu s sebou a operativně měnit tlak podle situace.

                      0 0
                  • McBlacky  

                    s tou hlavou Lezyne je potřeba se naučit pracovat, ze začátku máš pocit, že to je fakt krám, po chvíli už má člověk grif a funguje to super.

                    0 0
        • Smazaný účet  

          Tak pokud je budik pro ruzne tlaky ruzne blbe, je to problem. Nedal by se vymenit?

          0 0
          • mr.antik  

            Určtiě by se dala koupit pumpa s lepším budíkem s větším rozlišením. Takhle je to že foukám "něco mezi 1,5 a 2,0)

            0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
      0 0
    • fyluta  

      https://race-shop.cz/…atikach.html?…

      dá se i na galusku ?

      nevíte jakou to má koncovku ?

      0 0
      • Vilém  

        Tam bude koncovka na normalni autoventilek. Akorat je to jen do 4 baru.

        0 0
        • fyluta  

          jezdím kolem 2Bar.. takže hlavně proto chci tenhle citlivej na dolní hranici

          0 0
          • gerrard  

            Si koupis prechodku AV FV nebo naopak dle potreby. Nebo to neresit a koupit si primo na kolo digitalni BBB nebo SKS kde jsou oba.

            0 0
    • sket  

      Protože jezdím bezduše na nízkém tlaku začal jsem pokukovat po nějaké manometru který bude přesnější než ten co mám na obyč dílenské pumpě. Existuje nějaký osvědčený předpokládám že digitální manometr na galuskový ventilek pomocí kterého se dá rovnou i upouštět tlak? Abych mohl například pumpou nahustit na 2bar a pak pomocí manometru snížit na 1.8bar aniž bych po každém měření musel manometr sundávat z ventilku ručně upouštět a zase měřit jestli jsem upustil dostatečně.

      0 0
    • Breakpain  

      Trochu to oživím ;-) …

      Hledám digitální měřák na pneu, doteď jsem měl Schwalbe Airmax, ale tak nějak jsem zjistil, že podle toho, jak moc ho „narazím“ tak měří vcelku rozdílně (až o 4 psi). Nejsem si jistý, ale podle mě to dřív nedělal. Teď v něj tak nějak ztrácím důvěru :/ …

      Máte stejnou zkušenost? Je to vlastnost tohoto měřáku (podle toho jak moc se narazí na ventilek nebo si odsloužil svoje?) Používáte ke své spokojenosti jiný?

      Díval jsem se na Topeak D2X, ale nemá náhradní díly a trošku se bojím, že jak se ochodí hlava, tak je to zbytečně drahá sranda :-/ …

      0 0
      • Esi  

        Používám taky schwalbe a nic takového nepozoruju, na druhou stranu tím jak poctivě řeším tlak si nejsem úplně jist ze bych nějaké 3–4 psi poznal

        0 0
        • Breakpain  

          Ok, zkus ho nasadit normal, jak jsi zvykly a pak znovu opakovaně a narvat ho na ventilek co to jde. Jde mi o to, jestli zmeris stejnou hodnotu nebo bude naopak ukazovat rozdilne treba o 2–4 psi. Samozrejme za předpokladu ze nejsi jak kamos, kteremu u toho utece 8 psi jen to hvizdne jak to krive nasadi.

          Diky.

          0 0
          • Esi  

            Zitra zkusím :-)

            1 0
          • snas89  

            Mam tenhle swalbe a vyzkouseno.

            Nekolikrat lehce prilozen (ale i tak dostatecne silne aby to zmerilo) a nekolikrat silne.

            Vzdy cca stejne (pri tom zmacknuti mi vzdycky neco malinko uteklo).

            Podle me uz mas spis vadny kus

            1 0
          • Esi  

            tak opakované měření asi 10× s rozptlem max 0,1Psi tak že za mě dobré zkoušel jsem to na předním i zadním kole a vždy to ukazovalo konzistentne. Zadní kolo 23,3Psi přední 17,6Psi každé měřeno5×. Neřeším jestli ten manometr měří přesně, stačí mi že ukazuje pořád stejně :-)

            Tak že minimálně můj kus měří dobře.

            1 0
            • Breakpain  

              Super, tak ten muj ma za sebou par padu a 3–4 roky pravidelneho pouzivani. Tak mozna jen zhebnul, zase za ty prachy byl cajk. Ano, jde mi o opakovatelnost mereni, cisla si predelam :) …

              1 0
      • Atilla  

        Co tenhle jen nemá otočnou hlavici: https://www.muziker.cz/…art-gauge-d2?…

        0 0
        • kycis  

          Ten mam, a otocnou hlavici ma :)

          Za me fajn vecicka, funguje dobre i na vidli/tlumic.

          0 0
          • capo  

            Já jsem tedy velmi nespokojen s přesností, která je horší než se objevovalo v recenzích.

            0 0
            • kycis  

              S cim jsi presnost srovnaval? Me to v podstate sedi s pumpou na vidle, ale velka pumpa na pneu je uplne jinde.

              0 0
              • capo  

                primárně s manometrem co mám u kompresoru a při nízkých tlacích v rozmezí 1–2 bary. stejně tak s https://www.kupkolo.cz/…tar-al_z484/… protože o tohle rozmezí mi šlo primárně. D2 ukazuje nějak méně než tyhle dvě věci …

                0 0
                • kycis  

                  Aha, vidis, to me nenapadlo ze by to mohle pri ruznych tlakach kecat jinak.

                  Prave ze jsem si vzdycky myslel ze vozim gumy spis tvrdsi oproti nekterym kamosum, podle dilenksy pumpy 1,6/1,8 a D2 mi ukazal 1,3/1,5. No a protoze proti vidlicovy pumpe mi vysledky celkem sedi, myslel jsem ze kecal manometr na dilenske pumpe.

                  Pokusim se to nekde vyzkouset na pumpe proti kalibrovanymu manometru.

                  0 0
                  • rejdy  

                    D2 mi ukazuje stejně jako kalibrovaný manometr + 2 další pro porovnání (v rozsahu 1–4 Bar). Dílenská pumpa Force mi ukazuje o 0.5 Bar víc, špatně.

                    1 0
      • mr.antik  

        Používám SKF a v pohodě, taky naměří vždycky stejně ± nějaká setinka

        https://www.bikesport.cz/…r_1000019012

        0 0
        • Gwaihir  

          Taky používám, ale já mám na to levé ruce a občas si to kolo dost vypustím :D

          0 0
          • mr.antik  

            Čudlík na odpouštění moc nepoužívám, to je pak akorát zalepené od mlíka

            0 0
            • Gwaihir  

              Tak já mám mlíko asi vyschlé, ale odpouštím to jenom tím, jak to blbě přiložím :)

              0 0
            • larssen  

              Čudlík na odpouštění je tady ta úplně nejlepší věc. Bez něj bych už manometr nebral. Ventilek na kole natočím zhruba mezi 4.–5. hodinu, nenechávám ho úplně dole. Přijde mi, že mlíko se do něj takhle při měření tlaku nedostane.

              1 0
        • logoman  

          Taky mam a prijde mi fajn. Z decathlonu za 399.

          0 0
      • rdx  

        Schwalbe jsem vyhodil po dvou tydnech, totalne nekonzistentni vysledky. Misto neho poridil Topeak SMART GAUGE D2 a naprosta spokojenost. V porovnani s digitalni Xiomi pumpou jsou ± na stejnych cislech.

        0 0
        • Breakpain  

          Nevadi mi, kdyz se to lisi od jine pumpy ale jde mi o to, aby opakovane mereni bylo stejne a ne to litalo „hore / dole“.

          D2 – umi PSI pouze v celych cislech nebo umi i desetinna cisla? Dle manualu mi prijde, ze pouze cela cisla.

          0 0
          • kycis  

            Presne, jen cela cisla. Opakovatelnost je dobra.

            0 0
          • rdx  

            jen cela.

            ale teda ladit PSI i na desetiny misto, to uz je trosku obsese ne? :))

            4 0
            • Breakpain  

              Samozrejme to nefunim na desetiny, ale zvysuje to presnost.

              Na vidli, kam foukam 145 psi je poznat rozdil, kdyz dam 147 nebo 143 … tedy +/- 2psi. U plaste mas 1psi vetsi rozdil nez u vidle.

              0 1
              • Zdyn  

                Nechci rejpat, ale to opravdu poznáš rozdíl na vidli 2 psi? To jsi teda extra vnímavý. Jeto rozdíl cca 3%. Odhaduji, že jen manometr na té pumpě bude mít přesnost tak ke 2%. Větší rozdíl udělá jen foukání za různých teplot. A taky výraznější rozdíl je při foukání, kdy tlačíš zahřátý vzduch a ve vidli pak zchladne.

                1 0
                • Breakpain  

                  Bavime se o sjezdu ;)…

                  0 0
                • MlokCZ  

                  Taky poznám malé rozdíly u nafoukání odpružení. Při foukání je samozřejmě pak základem:

                  • vždy foukám doma, tedy při stálé teplotě těsně přes 20°
                  • vždy foukám (závěrečné doladění) až když kolo doma stálo delší dobu v klidu (tedy vyrovnání teploty po návratu + vyloučení případného zahřátí třeba po náročném sjezdu)
                  • o přesnost manometru vůbec nejde, protože vždy se fouká (a měří) tou stejnou pumpičkou, tedy je potřeba pouze konzistentnost měření (a s tím jsem nikdy problém neměl)
                  • když už ladíš jemně nastavení, tak tam nikdy nepřifukuješ moc vzduchu oproti tomu, kolik ho tam už je , takže to výsledný tlak už ovlivní zcela minimálně; pokud jsem měl tlumič/vidlic zcela vypuštěnou (třeba servis), tak pak po prvním nafouknutí dělám ještě pozdější následnou kontrolu

                  Co se týká změny teploty, tak to samozřejmě na odpružení poznám poměrně výrazně (když mám nafoukáno při pokojové teplotě) a to jak v zimě (třeba 5° a méně) nebo naopak i v extrémních vedrech (v extrémních vedrech to udělá nejen rozdíl těch teplot, ale v pořádném terénu se odpružení i více zahřívá).

                  Ale protože mám rezervu na dorazu a v zimě jezdím sjezdy méně agresivně, tak většinou na zimu nepřifukuju. Hlavní pointa je, že se nerozhodí nijak výrazně posed (rozdíl sagu na tlumiči a vidlici), protože jiná teplota venku ovlivní vidlici i tlumič (nemusí sice úplně přesně stejně, ale to není už velký rozdíl).

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Pár týdnů zpět jsem zrovna měnil vidlici a tedy znovu ladil nastavení odpružení. A přitom jsem zbytečně porušil ten třetí bod (jiná pumpička).

                    Mám dvě pumpičky na odpružení. Jednu z rozsahem jen do 175psi, která má ale jemnější stupnici a tu používám všude tam, kde vozím nižší tlaky. Tzn. vždy to bylo u všech vidlic.

                    U tlumičů často foukám nad rozsah 175psi a tedy používám tu s větším rozsahem. Tak jsem měl nafoukaný tlumič na 170psi (předtím jsem ho měl i na více, proto jsem nepoužíval tu pumpu s menším rozsahem).

                    Novou vidlici jsem poladil a pak jsem ještě pro jistotu kontroloval tlak v tlumiči (3/4 roku jsem ho nefoukal). A nesprávně jsem to vzal tou druhou pumpičkou s rozsahem do 175psi, když už tlumič mám jen na 170psi.

                    Pak jsem vyrazil na vyjížďku a celou vyjížďku jsem se trápil, protože jsem měl rozhozenou geometrii, více nakloněné kolo dopředu. Už jsem hned tušil, že je to tím tlumičem (vyměněná vidlice byla stejně vysoká a naladěná na stejný sag, jako ta původní).

                    Ani v terénu to nebylo úplně ono a bylo znát, že je tlumič už lehce přefoukaný.

                    Samozřejmě jet se na tom včetně toho terénu dalo bez problémů, ale poznat to prostě bylo pro mě opravdu hodně výrazně a dost mi to vadilo.

                    Doma jsem pak porovnal pumpičky a na tlaku okolo těch 170psi jsou o 5psi posunuté, tedy bylo třeba tou s menším rozsahem fouknout 165psi, abych byl na té původní hodnotě 170psi z té druhé.

                    0 0
                  • Zdyn  

                    Tak jsou extra citliví jedinci, ale 2 psi?

                    Psal jsem o parametrech, které udělají výrazně větší rozdíly a je třeba na ně myslet.

                    K třetímu bodu – o přesnost jde. I když máš stále stejný měřák (pumpu), tak ta přesnost znamená, že se o udávanou hodnotu (%) může zobrazovaná hodnota lišit od skutečné a to různě při každém měření (chyba v opakovatelnosti). Takže zjednodušeně jednou ukláže o 1% vyšší hodnotu a podruhé zase nižší. Není to jen konstántní podunutí daných hodnot na jednu stranu.

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Já píšu jak mi to v praxi funguje, ne jak by to možná teoreticky u nějakého zařízení mohlo fungovat.

                      Znatelná chyba v opakovatelnosti měření v mojem případě není, tu jsem si u všech používaných pumpiček/pump/mě­řáků vždy pečlivě ověřoval. Tedy nějaká málá je, ale je výrazně menší než mnou požadovaná přesnost nastavení hodnoty (tedy pro mě zanedbatelná).

                      0 0
                      • Zdyn  

                        Já ti to nerozporuji. Ale ty také skutečně poznáš rozdíl 2 psi při tlaku cca 140 psi?

                        Já si to dokáži představit při změření na zkušební stolici :)

                        Primárně jsem ale chtěl nastínit, že reálně jsou chyby při foukání (měření, teploty, …) ještě větší, ale uživatel o nich neví.

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          U 95psi ladím po 2psi, což je tak akorát krok, který poznám. Na 140psi aktuálně nic nevozím, ale tam by to bylo srovnatelné o 3psi. U 165–170psi, tam už ladím po 5psi.

                          0 0
                        • Atilla  

                          Jenže dneska e nefouká do vidlic 140 psi, ale třeba jen 70psi při 90kg.

                          0 0
                          • Zdyn  

                            Breakpain fouká 145 psi. Na to jsem reagoval. Ale i při 70 psi jsou 2 psi na úrovni chyby (jsou co necelá 3%).

                            0 0
                            • Atilla  

                              Jenže rozdíl mezi 70 a 73 je o tom kolik dokážu využít zdvihu v posledním centimetru. Ale přesvědčovat tě o tom nebudu…

                              1 0
                              • kycis  

                                Presne tak, na stejny trati mi 3psi ve vidli udelaj kolem toho centimetru rozdilu ve využití zdvihu.

                                0 0
                              • Zdyn  

                                Ale jo, já ti to nevyvracím. Neříkám, že to vliv nemá. Pouze se snažím napsat, že reálně tam můžeš mít výrazně jiný tlak, než si myslíš, když řešíš, že poznáš 2 psi.

                                Jinak rozdíl na stejné trati je naprosto irelevantní. Rešíš, že poznáš rozdíl v tlaku cca 3% (za relativně snadno kontrolovatelných podmínek nastavení tlaku). Ale reálně i na stejné trati rozhodně nedosáhneš stejných podmínek pro zhodnocení využití posledního centimetru zdvihu. Nikdy nepojedeš stejnou rychlostí, nezvolíš stejnou stopu, nebudeš mít stejně zahřátou vidlici, nebudeš mít stejné postavení na kole, nebudou ti stejně ležet kameny ve stopě, vidlice bude vždy jinak zkourcená při dopadu – jiné pasivní odpory atd. Tyhle parametry ti výsledek ovlivní daleko více, než nějaká změna tlaku o pouhé 2 psi (3%) na začátku tlakování. Obzvláště, kdy celkový průběh zdvihu v tomto případě podstatně ovlivňuje kompresní tlumení vidlice.

                                Nakonec vezmu do práce nějakou vidlici a změřím statickou charakteristiku (síla / zdvih) při menších změnách tlaku :)

                                0 0
                                • Atilla  

                                  Ale mě je jedno jestli to je reálně jiný tlak, mě jde o to, že mi pumpička ukazuje 70psi a od toho se můžu odrazit a zkoušet ubrat nebo přidat 2psi.

                                  A tohle testování se dělá na krátké trati, kterou máš najetou do zblbnutí, takže je to usek cca 300m kde mám 2× skalku, serii kořenu a jeden skok a 2 zatáčky v kompresi. Na tak malém úseku je málo co pokazit a když už, tak to vím.

                                  A kolik je pro tebe dostatečná změna? 10% to už je rozdíl jako prase, když i jedno kliknutí na tlumiči HSC mě dělí o toho dávat , nebo nedávat doraz.

                                  1 0
                                  • mr.antik  

                                    Si to snad pujdu změřit, ale troufnu si říct že třeba 5 psů na tlumiči při cca 150psi tlaku (Monarch Deboin air) poznám, pokud budu rozježděný a budu cíleně testovat. A mnohem víc jsem to poznal na malé komoře při cca 130psi.

                                    Sejně tak jako když mám třeba 4kg baťoh

                                    Samozřemě při jízdě se tomu nějak člověk přizpůsobí a zapomene na to.

                                    0 0
                                  • Zdyn  

                                    Ale i ta stejná pumpa ti bude stále ukazovat 70 psi, ikdyž budeš mít ve vidlici reálně jednou 68 a podruhé 72 psi.

                                    A i na té trati 300 m dlouhé je těch faktorů, které ovlivní projev, více než nějaká 2 % na tlaku. O tom jsem přesvědčen a jediný způsob jak to otestovavat by byl slepý test. Zkus se s někým domluvit, ať ti různě fouká vidlici, aniž by jsi věděl na kolik. Ale třeba je opravdu pár jedinců, kterí takto malé rozdíly jsou schopni detekovat. Ale čekal bych je spíše u profíků na špičkové úrovni, čímž se tě tedy rozhodně nechci nějak dotknout.

                                    0 0
                                    • Atilla  

                                      A na to jsi přišel jak prosím tě? Pokaždé když jsem jí připojil, tak ukazovala stejný tlak, který jsem tam nafoukal. Samozřejmě za předpokladu, že nejsi tulpas a nepřipojíš úplně prázdnou pumpičku.

                                      Možná, že kdyby jsi to zkusil a nedělal teoretika udělal by jsi lépe.

                                      0 0
                                      • Zdyn  

                                        Na to jsem přišel tak, že mám trochu představu o tom, co je přesnost měření, zobracená hodnota, opakovatelnost, přesnost měřidla, nejistota měření apod. Zrovna různa měřidla tlaku mám v ruce prakticky každý den.

                                        Jen pro zajímavost – před pár lety jsme dělali speciální zkušební stand na tureckou stíhačkovou základnu. Byla určena pro servis servoventilů pro letouny F-4, F-16 a pár dalších. Byla tam požadavek na mechanické manometry s přesností 0,5 % FS (z rozsahu). 1 ks takového manometru vycházel na 80 000 kč. Přesnější se v mechanice ani nedělají. Při kalibraci a nastavení je nutné zohledňovat i aktuální nadmořskou výšku. Digitální snímače na standu byly v přesnosti 0,02 % FS a ty vycházely cca na 50 000 Kč. To jen tak pro představu, jaká je cenová relace skutečně přesných měřidel.

                                        0 0
                                        • gerrard  

                                          :) Ty to kazíš doktore.

                                          0 0
                                        • Atilla  

                                          Ano vím co stojí certifikovaný manometr.

                                          Mimochodem mám doma shockwiz, což Síce není manometr za 50 000, ale jen za 10 000 se kterým můžu pumpu porovnat a od začátku ukazují na tomhle nízkém tlaku stejně. Tahle pumpa má časem celkem ověřenou přesnost a byla ve spoustě testu.

                                          0 0
                                          • Zdyn  

                                            To ale nic nemění na tom, že ta přesnost bude pořád někde k 2% z rozsahu.

                                            0 0
                                          • Zdyn  

                                            Omylem jsem odeslal minuklý příspěvek, takřže znova:

                                            Shockwiz je sice hezká věc, ale nedělal bych si iluze o nějaké velké přesnosti. Cena je dána hlavně exkluzivitou a ne tím, že by to bylo nějaké extra precizní měřidlo. Přikládají k tomu kalibrační list? Nikde jsem ani nenašel datasheet, kde by byla udávaná přesnost a rozsahy. Odhaduji, že bude min do 500 psi s přesností tak do 1%FS. To by dělalo chybu 5 psi.

                                            Každý manometr také reálně ukazuje jinou chybu,když se k hodnotě blížíš zespoda (tlakuješ) nebo od shora (odpouštíš). Tak se dělají i kalibrace.

                                            Ale tohle nemá smysl řešit.

                                            0 0
                                            • Atilla  

                                              Nemá no. Mě dva digitální ukazatele ukazují při tlaku 70psi stejná čísla a to je pro mě důležité.

                                              0 0
                                            • MlokCZ  

                                              Proč ale pořád řešíš přesnost, která nás v této problematice vůbec nemusí zajímat.

                                              Řešme prosím jen preciznost/opa­kovatelnost.

                                              V reálu i u levných měřáků bývá poměrně často (i když to není žádné pravidlo a také není od výrobce žádná garance toho) hodně slušná preciznost/opa­kovatelnost i když přesnost je dost bídná.

                                              Tu reálně slušnou preciznost nikdo negarantuje a když už náhodou u levnějších měřáku je něco uvedené, tak jen přesnost (a tedy preciznost se pak garantuje jen v rámci hodnoty přesnosti, i když preciznost na tom bývá o mnoho lépe).

                                              Třeba u pumpy na vidlice jsem dělal právě nedávno pořádné testování, abych si v rámci domácích možností dokázal určit o kolik jinak ty dvě moje pumpy ukazují.

                                              A přitom jsem tedy testoval opravdu hodně i preciznost, tedy samozřejmě jen v rámci domácích možností.

                                              Postup:

                                              • nafoukat tlumič (s velkou komorou) na 170psi
                                              • odpojit a znovupřipojit pumpičku (tím ujde nějaký vzduch při novém připojení)
                                              • zjistit kolik šťouchů potřebuju k zpětnému dofouknutí na stejných 170psi
                                              • zopakovat 10×

                                              Výsledek:

                                              • všechny pokusy stejný počet šťouchů pumpičkou, kde jeden šťouch odpovídá zhruba 1psi dofouknutí (to jen pro představu jaká zhruba by byla chyba, kdyby vyšel jiný počet šťouchů)
                                              • na tom analogovém displeji s jemnější stupnicí dokážu bezpečně říct, když bych měl chybu cca od 1psi (možná o malinko menší, ale dejme tomu, že těch 1psi je jistota)

                                              Z toho mi tedy vyšel závěr, že preciznost není horší na tomto tlaku než 1psi, tedy jsme někde na 0,5% (a možná i lepší, ale to nemám jak ověřit).

                                              Stejně tak jsem podobně ověřil, že obě pumpičky ukazují stabilně rozdíl 5psi oproti sobě na těch 170psi. Přesnost nemám jak určit. Ta s jemnější stupnicí má rozsah 175psi, tedy odhaduji, že ta bude spíš blíže reálné hodnotě, ale ani to nemám jak ověřit. Ta s větším rozsahem tedy klidně může mít na tomto tlaku chybu i větší než 3%. Ale jak už jsem psal, to je úplně fuk. Podstatná je ta slušná preciznost.

                                              0 0
                                              • MlokCZ  

                                                Stejně tak jsem ověřoval více digitální manometrů na měření tlaku kol. A tam jsem měl preciznost také výbornou. Většina těch manometrů při testování na tlaku okolo 20psi měla rozdíl nejmenší hodnota vs největší jen 0,1psi (tedy většina hodnot byla na desetinu psi stejná). To by bylo preciznost 0,5%.

                                                0 0
                                                • orm  

                                                  Myslim, ze ti unika co zdyn pise. On pise, ze to cislo ktere tam vidis na stejne pumpicce muze znamenat realne pokazde neco jineho a to jine muze byt vice nez je tvoje udajna citlivost na tlak.

                                                  0 0
                                                  • Atilla  

                                                    A kam by ten tlak z vidlice zmizel? Shockwiz jsem měl na tlumiči připojený měsíc a tlak byl pořád stejný, když jsem se na to koukal před vyjížďku ve sklepě kde je ± stejná teplota po celý rok.

                                                    0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    Tady jsi měl jednoduchou a jednoznačnou kontrolu preciznosti u Shockwizu. Takže tady už vůbec není, co řešit, že by mohl ukazovat pokaždé výrazně jinak.

                                                    0 0
                                                  • Zdyn  

                                                    Tlak nikam nezmizel, jen je jiný, než si myslíš. Nemá cenu to tady dál rozepisovat. Podstatu měření a rozdíl mezi realitou a zobrazenou hodnotou tady chápe asi orm.

                                                    Defakto jediné, co jsem chtěl říc je to, že si myslím, že rozdíl 2 psi při tlakování vidlice je prakticky zanedbatelný (původně to bylo pro základní tlak 140 psi), protože je na úrovni chyby měřidla a měření.

                                                    0 0
                                                  • Atilla  

                                                    Já chápu jak to myslíš, ale když mi po každé ukazuje stejně, tak proč by tam měl být jiný tlak? Nemá to logiku.

                                                    Chápu u vysokých tlaků kolem 400psi bude chybovost někde jinde už jenom tím jak jsou molekuly stlačeny k sobě. Ale když mám na tlumiči po dobu měsíce stále stejný tlak 168 psi tak proč by měl být jiný?! Tohle je problém který se řeší u strojů kde se tlak mění. Ne tam kde je bez zatížení statický.

                                                    0 0
                                                  • Zdyn  

                                                    Ještě zkusím jedno upřesnění. Jde mi o to, že když ladíš 2 psi, (což vlastně byl i počátku „sporu“), tak je velmi diskutabilní, jestli je člověk schopen to vůbec poznat. Protože i změřit tento rozdíl není zase tak jednoduché při běžně používaném vybavení. U 140 psi, je to prakticky bez debat, ale samozřejmě čím je tlak nižší, tak to tvoří větší procento a vliv je výraznnější.

                                                    A ještě ke ztrátě tlaku. Ten tlak se samozřejmě různě ztrácet může. Žádný těsnicí systém není dokonalý. Ale při tom tvé měření ma větší vliv i změna teploty, (ale i obsah vlhkosti ve vzduchu, okolní tlak). Jak při tom ladění 2psi na 300 m trati zohledňuješ zahřátí vzduchu a především tlumícího oleje, který ti projev ovlivní výrazněji?

                                                    0 0
                                                  • Zdyn  

                                                    A ještě poslední poznámka právě k teplotě. Při tlaku 70 psi rozdíl v teplotě pouhých 10°C – nafoukáš při 20°C, pak jdeš ven a tam je 30°C nebo se naopak změní počasí a teplota klesne, to udělá rozdíl v tlaku cca 2,5 psi.

                                                    0 0
                                                  • Breakpain  

                                                    Foukam na miste, pod sjezdovkou, jak gumy, tak vidli, vzdy. Konstantni podminky.

                                                    0 0
                                                  • Atilla  

                                                    Ano, tlak se opravdu zvedá při vyšší teplotě což asi víme všichni už od základní školy. Ale asi je pořád lepší mít +2,5psi, než mít +5,5,psi. Na druhou stranu to kompenzuje řidší olej.

                                                    Na 300m trati opravdu nemusíš dělat žádnou korekci, není třeba. na 400m výškových to už ale znát je, zvlášť pokud je velké teplo. Proto mám radši pružinu pokud je to možné, kde je to ± 1 klik na LSR.

                                                    0 0
                                                  • Zdyn  

                                                    Korekci neděláš, protože to nepoznáš (ani nezměříš změnu tvými dostupnými měřidly). uvedená změna teploty byla pro příklad, aby bylo vidět, v jakých mezích se to pohybuje. vzduch ve vidli se při pružení zahřejě ještě daleko více.

                                                    0 0
                                                  • Atilla  

                                                    Přidělej si prosím na vidlici shockwiz a jdi s tím dát pár lapu…

                                                    0 0
                                                  • orm  

                                                    shockwiz nema toleranci mereni? Jak vis, ze cislo, ktere to ukazuje odpovida tlaku, ktery tam je a jak vis, ze to cislo ukazuje stale stejny tlak?

                                                    0 0
                                                  • Atilla  

                                                    Kluci nejlíp bude když se sejdeme někde na pořádném kopci a Zdyn vezme jeho ultrapřesné měřidla. Dáme pár jízd dolů a uvidíme. Už mě ty vaše teoretické laboratorní kecy nebaví. Podle vas totiž je rozdíl mega když jedeš delší sjezd. Chudáci na ews mají nejspíš dole 3× tolik psi než nahoře.

                                                    0 3
                                                  • orm  

                                                    Myslim, ze ti unika point diskuse, tak souhlasim, ze bychom toho meli nechat, protoze to nikam nevede. Nevim jak by jizda na kopci mela zmenit fakta, ktera pisem. Shrnu to a pak toho nechme.

                                                    Mlok psal, ze pozna rozdil v nafoukani, ktera je pod presnosti beznych tlakomeru. To co tam mlok nafouka, a cislo, ktere vidi, muze, ale nemusi, znamenat po kazde neco jineho. Vidis cislo 70psi na tlakomeru. V komore muze byt ve skutecnosti 70 – X1 psi nebo 70 + X2 psi, kde X1,2 se lisi po kazdem foukani. Zaroven se muze lisit priblizovani z hora (X2, odfukujes) a priblizovani z dola (X1, dofukujes). Mlok si mysli, ze doma nafoukal 70psi a pozna, kdyz tam bude mit 70 – Ypsi, ale v realu to nepozna, protoze je to po presnosti toho tlakomeru. Dale co psal zdyn, tak venku se tlak v komore muze menit jeste vic. Doma nafoukas 70psi (coz znamena, ze jsi nafoukal neco v intervalu (70 – X1) az (70 + X2)) a venku se ti z toho stane vetsi nebo mensi tlak v zavislosti na provozu, teplote okoli a dalsich vlastnostech a tento rozptyl bude zase vetsi nez to co udajne mlok pozna.

                                                    O nicem jinem ta diskuse neni.

                                                    0 0
                                                  • Atilla  

                                                    Fakt je něco co je změřené. Samozřejmě, že se tlak mění to ví každý neadrtálec, ale né tolik kolik si myslíš, protože se taky proudem vzduchu ochlazuje. Já to na rozdíl od Vás měřil několikrát i na kopcích kde se jede 10min v kuse.

                                                    Sice můžeš mít kecy na to, že to měřím shockwizem, ale přesnost bude okolo jedno procenta a nikam to neodpojuješ, takže tlak to měří pořád stejný. Tím to končím. Pokud se nechcete sejít a udělat měření v reálných podmínkách, tak nemá smysl se o to dál bavit.

                                                    0 0
                                                  • orm  

                                                    Porad to nechapes.

                                                    0 0
                                                  • Zdyn  

                                                    Nejdříve si udělej ten slepý test. Měření a realita je rozdíl. Zopakuji, že nejde o absolutní hodnoty, ale rozdíly (vnímatelné) a subjektivní pocity. Kolik si myslíš, že se ti ochladí vidlice při jízdě a kolik se zahřeje vzduch při funkci vidlice na nějakém pěkném sjezdu? To jsou řádové rozdíly.

                                                    0 0
                                                  • Atilla  

                                                    Slepý test je každá první jízda:) Kdybych nepoznal, že to není ono, tak nemám potřebu ladit tlak dál ( ano, tak to má spousta lidí) . Zrovna dneska jsem to řešil na vyjížďce s kolegou který není schopný poznat jestli to má nastavené dobře nebo ne. Já už vím co od toho chci a jakým způsobem toho docílit.

                                                    A ano jde o absolutní hodnoty, vždyť těmi se tu celou dobu oháníš. Kdyby to nebylo o těch číslech tak tady pořád nevytahuješ přesnost manometru.

                                                    Ježdění zdar.. jdu řešit důležitější věci.

                                                    0 0
                                                  • Zdyn  

                                                    Slepý test bude, když nebudeš vědět, jestli ti někdo 2 psi přifoukl nebo ufoukl. O to jde. Třeba jsi skutečně tak citlivý a poznáš to.

                                                    0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    Teplota má vliv výrazný, to je jasné. Ono to může být i větší rozdíl. Nafoukám při 20°, venku při vedrech je i 35° a k tomu ve vedru se to v pořádných sjezdech může ještě zahřívat o něco více než když vedro není.

                                                    Pro mě, jak už jsem psal, je v tomto případě pointou to, že teplota má vliv na tlumič i vidlici ± stejný a nerozhodí se to oproti sobě.

                                                    Jeden čas jsem vozil pružinovou vidlici + vzduchový tlumič a tahle kombinace mi právě při větších změnách teploty dost vadila.

                                                    0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    Už jen stručně.

                                                    Tlak nikam nezmizel → tedy je pořád stejný. Naměřená hodnota může být klidně výrazně jiná než reálná, to nikdo nerozporuje (a vůbec o to nejde).

                                                    Shockwiz mu při mnoha opakovaných měřeních (každé propružení vidlice s připojeným je nové měření, protože na chvíli tlak změní) pro ten stejný tlak ukazuje pořád stejnou hodnotu.

                                                    To snad není potvrzení toho, že má dobrou preciznost (i když nemusí mít vůbec dobrou přesnost)?

                                                    0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    Neuniká mi to vůbec. Spíš mi ale uniká, proč pořád řešíte citlivost na tlak vs přesnost manometru.

                                                    Snad každý, kdo tu řeší, přesnější foukání, tak:

                                                    • pořád foukám tou stejnou pumpičkou nebo měřím tím stejným měřákem, to je základ
                                                    • jaký je tam reálně tlak je úplně jedno, podstatné je, že to mám poladěné na nějaké konkrétní nastavení
                                                    • rozhodující je (jak tu pořád rozebírám), že je slušná preciznost daného manometru
                                                    • moje (a dalších) citlivost na tlak je citlivost na nafoukání rozdílu oproti poladěné hodnotě

                                                    Celé je to tedy pouze o citlivost na tlak vs preciznost daného konkrétního (pořád stejného) manometru. A přesnost (u které vím, že je u některých těch manometrů) mizerná (a i vím, že horší než moje citlivost) je úplně fuk.

                                                    A tu preciznost, jak už jsem uvedl, tak tu jsem si ověřil, že je opravdu slušná o mnou používaných manometrů. Tak velkou citlivost nemám.

                                                    0 0
                                • kycis  

                                  To by byl hezkej vyzkum mit to zmereny :)

                                  0 0
                      • orm  

                        Zkousel sis udelat dvojty slepy test :-)?

                        1 0
                • Atilla  

                  Třeba u Lyrika 2 psi není moc rozdíl, ale u zeba už jo. Čím větší objem tím větší rozdíl.

                  0 0
      • Vilém  

        Az 4 psi? No nekecej. Ted si predstav kdyz ti na gumu zasviti slunicko, to musis byt uplne v prdeli.

        1 0
        • Breakpain  

          Opravdu? Panebože, co budu dělat …

          Hele, když vím, že jsem „mimo“, tak já se obvykle zdržím komentáře, to jen tak bokem mistře ;-) …

          0 0
        • MlokCZ  

          Jako, že když foukám třeba přední jen na 14psi, tak zasvícením sluníčka mi to může vyskočit o 4psi, tedy o 28%?

          0 0
          • Breakpain  

            Ne, narazel nato, ze muj merak změří hodnotu X a jednou ukaze X a podruhe X-4 treba.

            A poznamka byla k tomu, ze musis zapocitat jeste zmenu vlivem slunicka ;). Nepobral pointu prispevku, to je cele.

            Nerozmazaval bych to hosi, jen jsem potreboval pomoct s vyberem noveho ;) …

            0 0
      • MlokCZ  

        Používal jsem ten Schwalbe a měl více kusů. I přesnost byla vždy docela slušná, tedy minimálně všechny 3 kusy velmi malý rozdíl oproti sobě. Ale už mi to stejně nebavilo měřit zvlášť.

        Měřilo to spolehlivě, i když se dal blbě zasunout a změřit blbě. Ale to bylo hned poznat. A také pomáhalo mít tu redukci na galuskáč nepatrně povolenou (pořád těsnila dobře a ventilek pak byl v ní více utopený při měření).

        Pořídil jsem pumpu s digitálním manometrem. Přesnost není tak špatná, oproti těm Schwalbe manometrům je pro nižší tlaky (pod 20psi) asi o 1psi posunutý.

        Ale to není podstatné. Podstatné je, že měří slušně konzistentně.

        Takže už měřím jen dle pumpy a potřebné tlaky tedy vím zase pro tu pumpu. Pumpa měří po 0,5psi, což je pro mě dostatečné i pro foukání nižších tlaků kolem 14psi.

        A z dlouhodobého pohledu se méně ucpávají ventilky tmelem. Dávám si pozor na pozici ventilku při foukání/měření, takže se moc tmelem nezalepují, ale po delší nakonec trošku stejně zasviní. Co neměřím tím Schwalbe, tak už to nedělají v podstatě vůbec.

        0 0
        • Breakpain  

          Hele, mne je jedno, jestli ukaze jeden merak 22, druhej 24 a treti 20 pro hodnotu tlaku X. Jde mi o to, aby opalovane ukazovaly to stejne. Ja si odladim cislo, ktere potrebuju videt. Jde mi jen o to pak prijit, nafunet to na nejakou hodnotu a vedet, ze je to ta, kterou chci ;).

          0 0
          • MlokCZ  

            Jak jsem psal, s tím jsem neměl problém ani u těch Schwalbe. A teď nemám ani u té digitální pumpy. Přesně proto ji používám, i když absolutní přesnost nemá tak dobrou, ale konzistetní měření zvládá v pohodě.

            0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • orm  

      Proc tu vsichni stale pouzivate imperialni jednotky? To je hrozne to cist :-).

      1 0
      • MlokCZ  

        Protože to v nich vychází na lépe pamatovatelná čísla a lépe odečítatelná čísla při měření.

        Raději budu foukat na 14psi, 15psi (a případně půlky) u plášťů než na 0,97 baru a 1,03 baru.

        I u vysokotlakých pumpiček na vidlice/tlumiče se psi ze stupnice odečítají mnohem lépe a lépe se tak jemněji ladí. Třeba vidlici aktuálně foukám na 95psi. Ladil jsem přitom 93/95/97psi. V barech to vychází na dost blbá čísla.

        0 0
        • orm  

          To pouziti imperialnich jednotek neomlouva. Libry na palce, wtf. Kde to jsme, ve stredoveku :-)?

          0 0
          • xtonda  

            Přesně tak, jednotky odvozené od částí těla a teploty koně, to je středověk, navíc každý má tu stopu, palec jiný.

            Komu vadí desetinná čísla si může tlakoměr přepnout na kPa

            2 0
        • Georrge  

          Moc to hrotíš :) většina lidí nepozná rozdíl mezi 1 a 1,1 baru, takže jim desetiny baru stačí. Vidli foukám na PSI protože pumpička kterou mám má na vnější stupnici PSI, bary jsou uvnitř a blbě se odečítají.

          0 0
        • gerrard  

          Měl tam smajlík. Dělá si srandu. Neber všechno tak vážně.

          0 0
        • Zdyn  

          No, tak kdybychom chtěli být přesní, tak hlavní jednotkou SI pro tlak je pascal – Pa :)

          Jinak také nemám rád imperiální jednotky, ale bohužel zrovna pro tlaky v cyklistice je to celkem zavedené a na vidlicích, tlumičích, pláštích je to výrobci preferovaná jednotka. Takže to logicky většina lidí používá.

          0 0
          • orm  

            Ja imperialni jednotky nesnasim. U tlaku je to asi jedno, tam si vetsina lidi stejne nepredstavi co to znamena, ale proc se to stale pouziva pro sirku plaste nechapu (kdyz je tu uz ustalene a standardizovane oznaceni, napr. 622–56) a to jeste jen pro mtb, ostatni se udavaj v mm. Pri tom mm si kazdej dokaze predstavit, ale kolik je 2.4" mm ti z hlavy vysype jen malokdo. Totez u uhlopricek tv a monitoru. Ja bych to direktivne zakazal :-)).

            Nic, jen kdyz to vzdycky vidim, tak si musim povzdechnout :-).

            1 0
            • MatS  

              Palec mas stale u sebe, ale pravitko nejspis ne. Takze se to muze hodit ;-)

              0 0
            • Georrge  

              Já imperiální jednotky taky nemám rád a byl bych rád, kdyby celý svět používal jednotný systém. Ale to je utopie, takže to nějak toleruju a není zas tak těžké si na ty jednotky zvyknout, takže pokud to výrobci udávají v palcích, nějak si na to zvyknu. Na co jsem si ale ještě nezvykl, je kombinace nohou a palců, to je fakt peklo…

              0 0
              • Zdyn  

                Tak on prakticky celý svět jednotný systém (logický metrický) používá. Imperiální používá jen několik málo států. Bohužel jedním z těchto zoufalců je USA a ty mají velký vliv.

                1 0
            • PetrMi  

              Tak třeba mě nic neříká 622–56 ale 29" x 2.1" vím přesně co je, ale já osobně to nepotřebuju vědět v mm. U tv me to taky štve, ale tam většinou jsou obě hodnoty lehce k najití. Ale co takový auto. Tam je to 16" x 205/55 když průměr 16 je v palcích, 205 šířka v mm a výška pneu 55 je poměr výšky k šířce v procentech. U tlaku v pneu mám osobně radši bar a psi mi taky nic neříkají ,ale třeba u tlaku vidlí není tlumiče si myslím, že to je pro lepší stupnici, právě, aby nedocházelo k tomu že máš 0.97 bar, 0.78 atd, což na klasickým měřáku dáš blbě. V autě máš většinou tabulku s několika hodmotama. :-)

              0 0
              • orm  

                Jojo a pak se lidi ptaj zda 28" kola na treku maj stejnej rafek jako 29" kola na mtb nebo kdyz chces porovnat gravelove plaste s mtb, kdy jedno je do urcite sirky v mm a pak v palcich a druhe jen v palcich a jako na podvoru ty palce u kazdeho vyrobce znamenaj neco jineho :).

                0 0
                • Georrge  

                  Jojo, kdyby ty palce alespoň znamenaly průměr ráfku, jako u aut, ale né, on je to vnější průměr pláště :) a pak máš pro MTB, gravel, treking i silnici stejný průměr ráfku, který je ale pro každou skupinu zapsaný jinak :D a pak ta šířka gum jak píšeš… no prase aby se v tom vyznalo :D

                  0 0
              • Zdyn  

                Tak zrovna údaje šířky pláště v palcích jsou dost k ničemu, když stejná hodnota u rúzných výrobců a modelů je dost často v reálu úplně jinde.

                0 0
        • xtonda  

          Takže u vidlice je 93/95/97psi fajn číslo, ale 97 nebo 103 kpa u pláště je nešikovné číslo?

          1 0
          • MlokCZ  

            Srovnáváš hrušky a jabka.

            U vidlice je to pro mě lépe pamatovatelné, ale hlavně na manometru pumpičky lépe odečitatelné číslo než ten stejný případ v barech. kPa jsou pro tento případ úplně k ničemu, protože ty na stupnici vůbec nejsou.

            U pláště zase srovnávám, jak mi vychází čísla oproti sobě. Psi jsou hezká dvojciferná čísla mezi 10–20. Rozhodně příjemnější na pamatování (a těch čísel k pamatování je větší množství, když to mám pro více kol s různě širokými plášti a také foukám trochu jinak do různých podmínek) než trojciferná tebou uvedená čísla. Proč bych tedy měl používat čísla, která mi vyhovují méně?

            U plášťů by ale aspoň v mojem případě nebyl problém to také odečítat při měření, protože na jedné velké pumpě (i případně ručním malém manometru) mám digitální údaj a možnost přepnout do všech těch jednotek.

            I když občas používám i velkou pumpu s větším objemem při nahazování plášťů (když nepotřebuju ještě vzdušník) a tam je už zase jen analogová stupnice s psi/bary (tedy zase žádné kPa).

            0 0
            • MlokCZ  

              A pak tu máme další zdroje psi, třeba Fox manuály. Na začátku ladění vidlice je vhodné začít na doporučeném tlaku a ty jsou v manuálu Foxu uvedené v psi.

              Já jinak nepreferuju obecně žádné jednotky a většinou mám raději metrický systém ve kterém se daleko lépe cokoliv počítá.

              Ale občas když to je výhodnější použít jinak, tak proč ne…

              Třeba zmíněná výše šířka plášťů, tam to zase jasně vychází daleko lépe v mm. Lepší řešit, že je plášť široký 58mm nebo třeba 62mm než 2,28".

              0 0
    • snas89  

      Kamarad ted o vikendu privezl tohle:

      https://www.zbozi.cz/…h-easy-pump/

      Za me uplne super napad. Pujdu do toho.

      0 0
      • Breakpain  

        Pokud to ma stale stejne hodnoty pri mereni, tak je to znacka ideal, dofouknes & zmeris …

        0 0
        • snas89  

          Rikal mi ze ma.

          Vypada to dobre.

          0 0
          • Breakpain  

            Jako jsem rád, že vždy přijde někdo s něčím lepším, když už si tu danou ptákovinu koupím ;o) … tak snad příště :D …

            Jinak obecně bych ukončil tu „přestřelku“, já už si dávno měřák vybral ;o) … nakonec Topeak D2 …

            0 0
        • snas89  

          Rikal mi ze ma.

          Vypada to dobre.

          0 0
      • mr.garisson  

        Tady je reál test. Na dofouknutí docela dobrá věcička. Borec tam testuje jak auto, tak i silničku.

        https://www.youtube.com/watch?…

        0 0
        • Atilla  

          Trvá to celkem dlouho, ale je to pohodlné. Kámoš to má.

          0 0
          • snas89  

            Nechces tim nafouknout plny objem…:)

            Ale na takovy to bezny dofukovani, kdy uz jsou nahozeny plaste a jezdis to je asi super.

            0 0
          • snas89  

            Nechces tim nafouknout plny objem…:)

            Ale na takovy to bezny dofukovani, kdy uz jsou nahozeny plaste a jezdis to je asi super.

            0 0
      • zdenek  

        V rychlosti jsem našel nějaké alternativy:

        Nemá s nimi někdo zkušenosti?

        0 0
        • petyn  

          Xiaomi používám a spokojenost. Foukám s tím i kola u auta když mám v lese defekt.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.