• vpa007

Zdar bajkeři,

doba se vyvíjí, výrobci reagují na moderní trendy, a tak i mezi dětská kola (vlastně juniorská) dorazil rozměr 27,5" / 650b. Proto otvírám toto téma, které asi bude převážně zaměřeno na správný výběr juniorského bajku, sdílení zajímavých tipů nebo staveb na míru, recenze a zkušenosti pořízených strojů či třeba výběr dětsky specifických komponent (třeba lehké rychlé páště, juniorské vidlice, sedla, pedály, apod.). Tohle téma má navíc přesah do kol pro malé/drobné jezdce, jako jsou mnohdy i naše partnerky ;-). Takže Kid-bajkům Zdar! a přínosný diskutování.

Odkaz na provázaná témata: Dětské kolo 16, Dětské kolo 20, Dětské kolo 24 a Dětské kolo 26

A opět, jen tak pro zábavu a jako sondu do naší duše, přidávám aketku :-)

Anketa: O barvě kola rozhoduje hlavně

2x
    5%
    31x
    79%
    1x
    3%
    5x
    13%
    0 0
    • Motyll  

Dávám do oblíbených a aktivně se zapojím za 2 roky.

0 0
    • Pán z Dubu  

Ještě sem adoptuj ty, kteří do 27,5“ rámů budou dávat 28“ gravel či CX záplety.

0 0
      • vpa007  

Mno tak až tak daleko jsem to nedomyslel… tak daleko moje představivost nesahá :D

0 0
    • Edwin  

Supeeeer, díky za vlákno.

Takže , aktuálně stavím 27,5 KID bike vel. 16 – rám cube – nový z bike-discount, vidle RS Gold solo air 100 mm – nová z bazaru. Teď jsem koukal po kolech a na 99% to budou remerx rio (maj parádní zelený polepy, cořž se mi hodí a za cenu kolem 4500 super hmotnost), pokud neseženu něco na bazaru. Záloha jsou mavic crossone – myslím, že pro děcka bohaťě stačej. Bude to 1× 10. Brzdy deore. Kliky chci 155 mm s dutou osou (umím to servisovat a mám na to vercajk). Pedály vemu nějaký z číny.

Ještě zbývá dořešit sedlo, řidítka a představec. No a pak najít čas to splácat dohromady :)

0 0
      • zderes  

Ty kliky jsou nějaký krátký …

0 0
        • vpa007  

@zderes: Mno… Já bych s hodnocením počkal na proporce pilota, který zatím nevíme

@Edwin: Doufám, že nás budeš průběžně zásobovat postupem prací, asi sež zatím jedinej, kterej tohle doteď teoretický vlákno může udělat trochu reálně užitečný ;-)

0 0
          • Edwin  

Nedavno jsem ho meril a tusim 148 cm, ale roste jak z vody. Myslim, ze ty kliky jsou adekvatni. Pristi tyden mame prazdniny, tak se povenuju vyberu dilu a tak prelom unor brezen bych to chtel postavit.

0 0
            • gerrard  

Tim ramem pokryjes vysku zhruba 150 az 165cm, mozna az 170cm. Tam uz muzes dat klidne 165cm a nic nezkazis.

0 0
            • Pán z Dubu  

Délka klik je vhodně vybraná.

0 0
              • gerrard  

Kdyz se tu pravidelne komentuji delky klik, tak uz tu nekolikrat padla tato tabulka, ktera se pouziva v bikrosu. Ma uz neco za sebou proto je tam minimalni velikost klik 135mm, protoze driv proste mensi nebyly, ale porad je to podle me to nejlepsi co pro zakladni orientaci existuje a jezdi podle ni uz nekolik generaci deti. Nechces taky udelat neco podobneho, kdyz se tu pravidelne vyjadrujes co by pomohlo k orientaci vic nez tato tabulka?

0 0
                • Pán z Dubu  

Už jsem se tu vyjadřoval několikrát.

Ve vláknech o dětských kolech i v komentech k obrázkům. Doporučení s odkazem např. zde:

https://www.bike-forum.cz/…lo-20-2.html#…

„Jako vzor rád odkazuji na Woom https://www.woombikes.com/products/6

a super je přístup Frogu https://www.frogbikes.com/…/frog69.aspx „

Tady jsem Ti reagoval na Tvou tabulku

https://www.bike-forum.cz/…a-komponenty#…

Chybí mi u ní zázemí nějakého výzkumu a hodnotící kritéria. Ani nepovažuji za šťastné nastřelené hodnoty pro disciplínu, kde se šlape ve stoje, aplikovat i pro jízdu v sedle.

A tady je příklad bagatelizujícího přístupu https://www.bike-forum.cz/…a-komponenty#…

0 0
                  • gerrard  

To jak to vydime jsem probrali uz dostatecne a to ze to lidi nevidi stejne, ale v necem se lisi je normalni. Ale oba se shodnem, ze vhodne dlouhe kliky jsou dulezite.

Pripadne me, ze se tomu venujes dlouhodobe nejvic, mas to podlozene cisly a bylo by fajn, kdybys to hodil do tabulky, at mame univerzalni radu pro lidi co sem chodi pravidelne pro stale stejne info. Tak se mozna hecnu a sepisu to a pak to muzeme probrat.

0 0
                    • Pán z Dubu  

„Jednoduchá lineární závislost: délka klik je 21,6% vnitřní délky dolní končetiny viz http://www.nettally.com/…rankset.html je horní doporučovaná mez.

Orientačně kolik cm tělesné výšky – tolik mm délky klik. Dítě roste – pokud např. plánuješ kolo pro dítě od 115 do 135 cm tak délkou klik být v intervalu 115 – 135 mm při dolní mezi. Kratší kliky nejsou žádné zlo.“

Tohle doporučení je tak jednoduché, že nějaká tabulka je zbytečná. Pokud vyobrazení, tak přímka v grafu. Jen k tomu dodám obrázek měření vnitřní délky dolní končetiny.

Co se týče práce s mládeží a dětským cyklomateriálem, je tady na B-F z nejpovolaněj­ších Patar.

0 0
                      • matbiker  

Já se u klik řídím tímtok z tohotok

https://highpath.co.uk/…-shorteners/

0 0
                        • Motyll  

Tak škoda, že se tím neřídí většina výrobců.

0 0
                        • gerrard  

Super dik.

0 0
                        • Pán z Dubu  

Taky jsem četl. Komplikované je jejich stanovení efektivní délky dolní končetiny. Mnozí se nesrovnají do vingle ke zdi. Před nimi nemá cenu takový požadavek vyslovovat, snad změření vsedě na lavici u zdi. Kardashianky sedí vysoko, chrti dosednou natvrdo na sedací hrboly, různě hluboká zakřivení páteře… Antropometrie není přesná disciplína a při odečítání jedné hodnoty od druhé se chyba měření navyšuje.

Obdobné úskalí jsem viděl tady https://www.bike-forum.cz/…0-mm-offsetu#…

Srovnání metod na jednom souboru by mne zajímalo.

Přikláním se k nekomplikovaným blbuvzdorným metodám.

Co jsem zatím nikde nedohledal a nikdo mi nezdůvodnil, je přínos nadměrných klik.

0 0
                      • gerrard  

S Patarem se dobre zname a zrovna on pokud muzu mluvit za neho neni nijak extreme konzervativni. Ta metoda co pouzivas je fajn, ale z osobni zkusenosti bych rekl, ze je hodne opatrna. Doma to porovnam a zkusim neco udelat. Dik za podklady.

0 0
                        • zderes  

Na to jsem zvědavý. Moc se mi nechce věřit, že by to bylo podle “jaká výška, tak dlouhá klika”. Když např měří 135, měl by mít kliky 135…to asi ne.

Po prostudování všech zde dostupných tabulek mám pocit, že stoprocentně striktně se nedá řídit žádnou. Je to spíše orientační a nejvíc záleží na vhodně zvolené velikosti rámu, posedu, geometrii a hlavně pocitu cyklisty. Ať se nevrtí a tak. I když můj mladej by možná před rokem dle tabulek snesl kliky kratší než měl, také se přimlouvám spíše pro kratší. To samé některé nesmyslné doporučení velikosti rámů.

Jestli něco sesmolíš, jsem na to moc zvědav. Orientačně by to pomohlo mnohým z nás.

0 0
                          • Pán z Dubu  

Již existující tabulku Frog bikes jsem rozšířil o sloupec s délkou klik jednotlivých modelů.

0 0
                            • gerrard  

Tak tady je prvotni nastrel. Delku klik a prevod u tech nejmensich velikosti neresim, protoze to budou resit jen ti nejvetsi pacosi a stavitele. :) Zbytek je k diskusi.

Ten frog je s prominutim u tech vetsich velikosti ptakovina a musi mit k tomu nejaky spesl duvod, treba nizko stred nebo neco jineho. Zaujali me treba fotky u tohoto modelu frog kde je to kolo tomu klukovi evidentne male a ma nizko sedlo.

0 0
                              • kejda  

ten kluk to je dobrej úlet :)))

0 0
                                • kejda  

nemluvě o tom, že ten Frog tvrdošíjně cpe na 26" kazetu 9 sp 12–36, což mi v kombinaci s 32z převodníkem smyslu moc nedává…

0 0
                          • kejda  

Přesně tak. Podle těch tabulek by na nejkratší kliky sram nx 155 mm dosáhlo děcko pomalu tak ve čtrnácti letech…

0 0
                            • oddie  

No a?

0 0
                              • kejda  

A nic. Veškerá dětská produce v ČR by se v tím případě mohla hodit do šmelcu…a to za ně nekopu :). Na Sup 24" jsou kliky originál 140 mm, na ty by podle tabulek můj mladej dosáhl tak v deseti…

0 0
                                • vpa007  

Hele pravda bude tak nějak uprostřed… vem si, jak dlouho se „pečou“ opravdový dětský kola, u nás tak 2–3 roky myslím… a k tomu musíš sehnat adekvátní komponenty a trh na tyhle dětský speciálky asi nebude velkej… takže berou co je a klidně asi daj větší kliky. Osobně to beru tak, že vybírám nějakej optimální kompromis, děcka maj na kolech klikdy 130 (mini24er) a 150 (mini26er).. a jak to sleduji, asi jim ty kliky s klidem 2 roky nechám.

0 0
                                  • kejda  

Jasně, pravda. Jinak k těm klikám, když jsem poptával zkrácení Deorek, že bych jako ještě udělal upgrade na Supovi 24, kde ty originální kliky neměly možnost změny převodníku, tak po zaslání všech požadovaných rozměrů mladýho nám vyšly podle nějakého výpočty kliky v délce cca 147–148 mm. A to má v rozkroku 58 cm, což podle těch zmíněných tabulek výše odpovídá tak klikám maximálně 130 mm. Tak mi to bylo nabídnuto panem Pátíkem, co se v tom asi vyzná, ale nerealizovalo se, složil jsem rovnou nové kolo :)

0 0
                          • Pán z Dubu  

Tenhle amík doporučuje pro dítě délku klik 10% tělesné výšky; pro dospělého 9,5% a méně nebo 21,3–21,6% inside lenght pro dospělé bez zdravotních obtíží s bedry či koleny. http://www.bikesmithdesign.com/…ks4kids.html

0 0
                            • oddie  

Sakra, měl bych mít 195mm kliky :D

0 0
                            • pocestny  

jako d = v * 0,095 je celkem ok, ale těch 21% délky nohy je nějaká blbost

0 0
                              • oddie  

Těch 21,5% délky nohou už jsem viděl ve více zdrojích.

0 0
                              • Pán z Dubu  

Těch 21,6% vnitřní délky dolní končetiny se tu odkazovalo i probíralo mnohokrát

http://www.nettally.com/…rankset.html

http://zinncycles.com/…stom-cranks/

doporučuje rozmezí 21–21,6% vnitřní délky dolní končetiny

20,5% vyšla střední hodnota ze sledování vybraných top silničářů

http://www.customcranks.de/…_length.html

0 0
                                • MlokCZ  

Přijde mi těch 21–21,6% pořád lehce moc. Na bike bych to viděl na 20,7%. U silniček pak klidně o malý chlup kratší, takže těch 20,5% z reálného průměru top silničářů tomu odpovídá.

0 0
                                  • krabica  

Znají tyhle čísla výrobci? Protože výběr delších klik je dnes fest mizerný… :-/

0 0
                              • MlokCZ  

21,3% je celkem rozumné číslo i když pořád pro dospělé spíš větší. Z výšky bych to nikdy nebral, to neřeší delší vs kratší nohy při stejné výšce.

Já bych viděl (dle všeho co mám nastudováno + praxe) jako ideální tak 20,7% pro dospělého.

Nicméně je to vždy průměrná ideální hodnota pro danou délku nohou. Do toho vstupují invidiuální požadavky, nědko potřebuje o chlup delší, někdo o chlup kratší.

A také to hodně ovlivní i poměr délky stehenní a lýtkové kosti (při stejné délce nohou).

0 0
                      • MlokCZ  

S tím se dá souhlasit. Jen bych zdůraznil to horní doporučená mez, tedy klidně o chlup kratší být mohou. A pro dospělého je i tohle moc.

0 0
                • MlokCZ  

Na běžné ježdění mi ta tabulka přijde jako hodně přepálená, moc dlouhé kliky. A taky by neměla vůbec být dle výšky postavy, ale dle délky nohou.

0 0
      • Pepe72  

Tak polepy si můžeš nechat udělat vlastní do 200; se vejdeš.

0 0
      • Pijer  

„Teď jsem koukal po kolech a na 99% to budou remerx rio (maj parádní zelený polepy, cořž se mi hodí a za cenu kolem 4500 super hmotnost)“ – kde zhruba jsou k mání za čtyři a půl?

0 0
    • oddie  

Pro stavitele – levné rámy vel. 13,5" a 14", dokud ještě jsou na výběr:

https://www.bike-discount.de/de/mtb-rahmen?…

0 0
      • matbiker  

Ale ty hmotnosti u levných Cube jsou děsivé…

0 0
        • Edwin  

Neni to zadny luxus, ale primo desive bych to nenazval. Ten ram je opravdu robustni.

0 0
        • oddie  

Jsou. Já jsem vzal Access WLS, v 13,5 má něco málo přes 1800g. Ještě je tak nějak zkousnutelný Attention, ostatní jsou ještě těžší. Pak už jedině karbon, bylo tam i pár kousků 16" za 200eur, ale byly hned pryč, za 300 se ještě najdou.

0 0
      • gerrard  

Tam uz zustal jenom hlinik a karbon je skoro vsecek pryc. To slo teda rychle.

0 0
      • jakub  

ahojte bude někdo něco objednávat?? že bych se přidal…

0 0
        • oddie  

Pokud chceš rám, za ten zaplatíš balné vždycky, tam nemusíš čekat.

0 0
    • hompmo  

dostanu do vidle 26 – 27.5 kola?

0 0
      • vpa007  

No, pokud to bude upside-down vidla, tak jo, jinak si nemyslím… v klasický vidli moc prostoru na velký kolo nevidím.

0 0
    • vpa007  

Když jsem koukal, co je pro sezónu 2018 k dispozici na domácí scéně, tak mě jako první napadl Superior. Mám totiž pocit, že i s mini26tkama navážno začali jako první (kdyžtak prosím vyvrátit ;-). Aktuálně teda v rozměru 27,5" mají kola tři, vrcholnej TEAM 27 1×11 za 25k/11.5kg, a pak RACER XC 27 (2 barvy) 1×8, za 12k/12.8kg.

Když mrknu na ten SUP TEAM 27, 1×11, tak se mi fakt líbí a myslím, že je to dobře postavený kolo. Minimálně jako inspirace a benchmark pro stavbu vlastního kola. Určitě fajn je mix komponentů XT, SLX, Sunrace kazeta 11–42t a docela jsem koukal na kliky SR Suntour Zeron X1 32t / 160mm. Co bych ale měl tendence určitěvyměnit jsou pláště (jestli jsou v drátu, tak maj 675g), a vidle RS 30 Silver (2129g).

Každopádně kdo koupí, určitě dostane slušněj stroj. Co vy na to?

0 0
      • Edwin  

Souhlas. Koukali jsme i na toto kolo, ale malymu se to vzhledove nelibi. Po tech klikach jsem uz patral, delaji i kratsi, ale nedaji se sehnat (alespon mne se to nepodarilo).

0 0
        • Edwin  

Uz se nam to rodi. Zatim hruba stavba. Jeste cekam na predstavec, prevodnik, sedlovku a pedaly. Na sobotni predani to osadim cim mam takhle po ruce a pak to doladim.

Jeste musim zkratit razeni a gripy a odvzdusnit brzdy.

Nechapu polepy na rafcich remerx, nesedi na ventilek :(

A dekuju matbikerovi za kliky ;)

0 0
          • Polka  

To bude tak na 10.5 – 11kg?

0 0
            • Edwin  

Nepočítal jsem to předem, ale s těma 11 kg bych byl spokojený.

0 0
              • Polka  

Tak nějak mě to právě vychází. My máme na supovi těžší vidlu, která ten rozdíl udělá a jsme na 11,5, ale zatím s nezkrácenýma věcma (rodla, gripy, kliky).

0 0
                • Edwin  

Včera jsem házel nějaký věci na váhu, ale ne všechno bohužel:

rám – 1932g

vidlice – 1848g

kliky s miskama (bez převodníku) – 826g

řidítka – 102g

RU (oba) – 110g

kola – 780+ 886g

kotouče – 134 + 110g

duše – 2× 172g

pláště – 2× 602g

gripy – 40g

sedlo – 296g

celkem: 8612g

K tomu tedy ještě nemám zváženo:

10sp kazeta

hazka

řazení

sedlovka

převodník

pedály

hlávko

brzdy

0 0
                  • Edwin  

Takze mame tak 98% hotovo. Jeste akorat vymenim prevodnik a sedlovku a predstavec, az to docestuje z ciny.

Vazil jsem opakovane na osobni vaze a takhle jak je, to ma 11,2kg.

Az bude cas, hodim do nasich bajku.

0 0
                    • vlk  

Vždycky když vidím tato kola a sedla tak nízko, tak si říkám chudáci děti, když seskočí nebo spadnou dopředu. To musí bolet ta štangla

0 0
                      • Polka  

Mladej měl že začátku na 24" sedlo taky úplně dole a kule si nikdy nevorval.

0 0
                        • gerrard  

Ty narazene koule, to uz je snad urban legend. To se me nepovedlo ani na favoritu a ten me byl na zacatku vsechno jine jenom ne akorat a vlezt sem na nej dokazal jenom z obrubniku. To uz jsou ty dnesni decka tak velke nemehla nebo z nich delaji ty nemehla rodice co kolem nich porad krouzi a staraji se, aby se jim nic nestalo a nemusely nahodou prekonavat nejake prekazky.

0 0
                          • vlk  

Byly různé časy, jen že se řeší délky klik, převody a kde co, ale většina dětí jezdí na příliš vysokých rámech. Když skládá někdo ne za malé peníze a ladí barevně každou blbost tak by mohl poladit aspoň ty základní parametry jako je velikost. To že dítě, když stojí nad rámem na něm nemá sedět je základní věc, obvzlášť, když vidím že se jedná o horské kolo s pneu 2.1 se vzorkem do terénu, tedy je předpoklad, že se bude v terénu jezdit. S tím favoritem jsi po lese jistě nejezdil. Schválně, kdo z Vás má na svém horském kole tak vysoký rám, že by jste na štangli seděli. Já se také nikdy nenabil, ale jezdit bych na takovém rámu nechtěl. Na cyklostezky možná ano, do lesa nevyhovující. Ale hlavně, že má velká kola. Nicméně ať si každý dělá co chce, ale obecně to správně není.

0 0
                            • Edwin  

Ze 24 vyrost, chtel jsem 26, ale vyber zalostny. Proto 27,5. Ja mam 2 metry, zena pres 180, takze synek roste jak z vody.

Uz hi vyzkousel a je to absolutne v pohode.

0 0
                            • gerrard  

To si pis ze sem jezdil na favoritu po lese. Za me nic jineho nebylo. Teda mel sem i dirta (kolo po babicce), ale to sem taky v lese rozsekal. To jestli mam na svych kolech ram nad kterym muzu stat obkrocmo fakt netusim. Ja bud na kole jedu nebo z neho slezu. Chce to trochu pochopeni i pro ty co nechteji porad kupovat kola nebo na to proste nemaji a potrebuji kolo na kterem jejich deti ujedou tech par km rocne. A slopingove ramy taky nejsou zas tak moc dlouho a dodnes je dost kol se stangli hodne vysoko. Tak z toho zas nedelejte drama, ze tu budou hromady nadosmrti zmrzacenych deti jen kvuli ramu s vyssi stangli.

0 0
                              • vlk  

Ono to není až tak o tomto konkrétním kole, ale obecně, když poslední dobou vidím fotky i hodně hodně drahých skládaných kol s velkými koly a s velkým rámem. Jako příklad – když někdo poskládá rb čko a rám je na dítě velký. Tak si říkám, kdyby za tu cenu koupil raději 2 rámy neznačkové menší, jeden co mu je a větší až vyroste.

0 0
                                • Edwin  

Jen tak uvazuju, jestli mas deti? Je to kolo pro dite, takze musis porovnavat svuj ekonomickotechnicky pohled s detskym vnimanim. Pak prijdes na to, ze ten vyber opravdu neni veliky. A uz vubec ne dva ramy za cenu jednoho, pokud to ma mit smysl, po kterem volas.

0 0
                                  • vlk  

Co myslíš tím dětským vnímáním. Děti mám. Skládal jsem už dětskou 20 a 24 o obou jsem psal v příslušných vláknech. Budu teď skládat 26 buď na 26 rámu nebo na 27,5 rámu uvidím, co seženu, jaká bude geometrie apod. Já se jen pozastavuji nad koly pro děti kde na fotkách prakticky nejde vidět sedlovka a sedlo je hned nad rámem-nic víc nic míň. A velká kola-Ještě nedávno jezdili dospělí na 26 a nikdo s tím neměl žádné problémy

0 0
                                    • zderes  

S tou velikostí rámu souhlasím, ale ty kola, to je pokrok. Ten se nezastaví..

0 0
                                    • Edwin  

Myslim tim, aby se to diteti libilo. Ram jsme vybirali spolu a 95% bezne dostupnych ramu se mu proste nelibilo. Samozrejme velikost musi sedet.

0 0
                                • gerrard  

Ruzni lidi to maji ruzne a to ze to nekdo dela jinak je jeho valka. Takovy pristup se da respektovat i kdyz my by jsme to nikdy neudelali. Uz jsem zazil takove puntickare co nechali i dlouhy predstavec s tim, ze dite doroste a bylo jim lito na kole tezce pres 20 000,– obetovat 300,– to nepochopis. :) Lidi to delaji obecne ze dvou duvodu. Kupujeme drahe kolo, tak chceme aby vydrzelo nebo velka kola lip jedou a tak je potrebujme aby jsme vyhravali. Velikost kol neres 26 a 27,5 je skoro to same. Spis bych bral 27,5 protoze v 26 uz zacina byt nouze o lepsi gumy.

0 0
                                  • vlk  

Velikost kol je volbou každého, jak chce. Nechtěl jsem to začínat, mluvil jsem jen o velikosti rámů vůči postavě a to že většinou to lze vidět u těch kol, která používají větší kola. Ale když už, tak prakticky vše, co se kdy psalo a měřilo u kol v porovnávacích testech pro přechod z 26 na 27,5 a 29, tak co se týká negativ tak pro děti platí dvojnásobně. Přeci jen nemají tu sílu co dospělí na roztočení těžších kol a techniku jízdy, co se týká ovladatelnosti také ne, obvzlášť holky ne.

Já třeba řeším to, že děti by mohli a asi i měli mít díky kratším klikám a nohám položen střed níž k zemi než má většina rámů. Prakticky by to měly být, co se geometrie týká přímou úměrou zmenšeniny dospělých kol. A jak to docílit je třeba to, že u HT 27,6 osadíl 26 kola nebo u fullů použiji kratší tlumič apod., zatím co jsem si všiml, to řeší jen pár lidí, co stavělo kola pro děti určená spíše na sjezd a podobně.

Budu teď stavět další dětské kolo na 26 kolech, tak postupně řeším geometrii a jaký rám.

Nejlepší je nechat děti si vyzkoušet a oni vám řeknou, na čem se jim jezdí líp.

0 0
                                    • gerrard  

To uz se dostavas do detailu co uz je lepsi probirat s mlokem, to uz je pod moji rozlisovaci schopnost. :) Ja stavim kola pro deti jen proto, ze seriove proste nebylo to co jsem si predstavoval. Ale jeste 24" kolo jsem koupil seriovku a jedine co se puvodne menilo byly kliky, ted sem to pro bloncku prekopal na jednoplacku, at nezapasi s presmykacem. A deti nechavam rozhodovat jen ze mnou vybranych variant, porad vim jako dospeli lip nez oni co je pro ne dobre. :) At to sprckum jezdi.

0 0
                                      • pocestny  

on to napsal dobře, výška středu není tak uplně zanedbatelná věc, některé rámy mají takřka nulový bb drop, děcko je zbytečně vysoko

1 0
                                        • Patar  

Ono je to také ovlivněno tím ze většina konstrukcí rámů počítá s obutím 1.75" a univerzálním vzorkem .

0 0
                                        • gerrard  

Jo ja tomu rozumim neboj, ale na kole na kterem dite obvykle stravi kolem dvou roku a zmeni se mu vyska kolem 15cm to fakt resit nebudu.

0 0
                                  • zderes  

Jo to jsem přesně já, nechávám kola 26, protože 27,5 jsou o dost dražší :))

0 0
                                    • gerrard  

:) Tak vzhledem k tomu, ze vim co je to za kola, tak bych to udelal uplne stejne. :)

0 0
                      • Edwin  

Jeste na tom nesedel ;)

0 0
                        • gerrard  

Tak priste fot s vytazenou sedlovkou. :) Jednak to lip vypada a jednak si pak nikdo nic nemuze domyslet. :) Mas to hezke. Jenom se me zda nejake male sedlo to co zac?

0 0
                          • Edwin  

Ja byl rad, ze uz to mam hotovy :D

Sedlo je force hero. Jeste tam mam sedlo z authora (predchozi fotky) a to je fous delsi. Tak to asi prohodim. Vsiml jsem si toho, az kdyz jsem to tam dal.

0 0
                            • Pán z Dubu  

Doporučuju toto 240 mm sedlo nechat – to je jeho velikost. Dlouhá špička 275 mm sedla mu znesnadní na/vystupování. Těžko půjde stoj na jedné vedle kola s horní rámovkou v podkolení + nohou na pedále. Při vystupování se bude kácet se zadkem v sedle.

0 0
                              • Edwin  

Zitra uz snad probehne testovaci jizda, tak budem ladit posed a uvidime, jak se s tim popere. To vetsi sedlo mel na 24", takze je na nej zvyklej. Kdyz to s nim nepujde, dam tam to mensi. Jeste cekam na 32z prevodnik, aby to bylo komplet. Ted je tam z nouze 36, tak snad to bude na chvili okolo komina s kazetou 11–42 stacit. Pribyl jeste kosik na bidon.

0 0
                                • Edwin  

Testovaci jizda probehla uspesne. Kolo sedi dobre, na zem dosahne, sedlo neprekazi, takze mu ho tam necham. Jen musim zacernit ten bily napis. Prehazka radi, brzdy brzdi, kola se toci. Zadni brzda kvili, tak ji musim poradne odmastit.

0 0
                                  • vpa007  

Fajn, vypadá to, že se to povedlo. A jakej bílej nápis máš na mysli?

0 0
                                  • kejda  

Zadní brzda kvílí – měl jsem to samé, úplně nové SLX, nic nepomohlo, nakonec výměna desek.

0 0
                                    • Edwin  

Jsou ze stareho kola, tak to zkusim vypalit. Kdyztak nove desky.

0 0
                                      • kejda  

Pálil jsem nad sporákem, smrad jak v pi*i a nic. Naštěstí nové desky stojí pár korun…

0 0
                                        • Edwin  

Ja je vzdycky osmirkuju, poleju lihem a zapalim. Kotouc i desticky. Zatim to vzdycky zabralo.

0 0
                                          • Edwin  

Tak jsem byl o vikendu pro nove desky. Meli jen nejaky spanelsky za 350,– (to jsem si vsim az pri placeni). Koupil jsem i sprej na kotouce za 290,–. Jeste jednou jsem vzal plochym pilnikem dosedaci plochy ramu. Vymenil desky, ostrikal kotouc a je po kvileni. Nevim, co k tomu prispelo nejvic, ale problem vyresen :)

0 0
                                  • Lišák  

O kousek bych zvednul sedlo. V dolní úvrati má hodně pokrčenou nohu.

0 0
                                    • Edwin  

Musim pockat, az se s tim nauci zachazet a ziska jistotu pri sesedani. Zatim to ma akorat na spicky.

0 0
                                      • Edwin  

Tak mi konečně dešel NW převodník z daleké Číny, takže jsem ho tam hodil a jsem víceméně hotov. Jakmile bude denní světlo na slušný nafocení, tak to hodím do našich biků.

0 0
                                        • vpa007  

Pěkný… teda až na ten odstín modré, kterej se netrefil… po těhle zkušenostech už od čajňanů beru jen čený a stříbrný díly, abych to nemusel jak vocas přelakovávat… ale mladej bude nadšenej, to je jen takový dokonalostní tlachání, který na funkci rostlináře nemá vliv ;-)

0 0
                                          • Edwin  

Máš pravdu, ty barevný nedokonalosti mě strašně vaděj. Jsem starej detailista, takže to možná řeším až moc. Ale je fakt, že zase třeba bovden je taky tmavší a mám už objednaný i tmavší gripy. Pak ještě košík na lahev budu muset časem vyměnit. A sehnat modrý představec – jeden mám, ale objednal jsem na jiný průměr řidítek :)

0 0
                                        • Edwin  

Do měsíce budu přeskládávat na větší rám, takže tento rám půjde do světa. Dávám to nejdřív sem, kdyby měl někdo ze stavitelů zájem. Pak to hodím případně na bazar.

Jestli má najeto 300 km, tak je to moc. Možná nějaká nepatrná oděrka.

0 0
                    • Edwin  

Rám a kliky zkrácené na 155 mm jsou na prodej, pokud by měl někdo zájem.

0 0
      • Motyll  

Deklarovaná váha u SUPa TEAM o dost nesedí.

0 0
      • Polka  

Pár oprav:

• kazeta je 11–46
        • kliky u 15,5" jsou 170mm, na webu to mají chybně uvedeno
        • hmotnost bez pedálů možná sedí na ten 13,5" rám, u 15,5" to jde ke 12kg
        • pláště mají v reálu kolem 800g, měnil jsem je hned
        0 0
        • seatik  

Jaké jsi dal pláště? A nechal si duše? Rád bych klukům odlehčil v rámci možností. Díky.

Máš ještě něco, co do budoucna na kole zlepšit? S tou řetězovou linkou , dá se něco vymyslet? Od 4 pastorku zhora je to při zpětném chodu dobrý,ale ty první 3..to je peklo :-)

0 0
          • Polka  

Dával jsem klasiku Rocket Ron Evo 2.1", který maj kolem 450g a hodil jsem to na mlíko. Určitě nechám kola, ty mají 1825g, což není tak strašný.

Možná později výměna vidlice za lehčí pokud se nějaká na bazaru najde. Kliky jsem ještě neměl rozdělaný, tak nevím, zda tam půjde dát nějaká podložka nebo něco. Uvidíme v praxi zda to bude vadit…myslím, že ty poslední 3 pastorky nebudou tak používaný a v kopci není důvod protáčet kliky zpět, takže to třeba bude ok.

0 0
            • kejda  

ad jak píšeš padání řetězu, teď to řeším, dám delší šrouby do klik a vrznu mezi pavouka a převodník tenké podložky. Uvidíme, možná tu linku trochu posunu, jestli to bude padat dále.V rámu ještě trocha místa je. Jednu otáčku dozadu to teď zvládne a pak to sletí o dva pastorky dolů…

0 0
              • Polka  

Podívej se ještě jednou co řešíme za kliky, tam je převodník napřímo ;-)

0 0
                • kejda  

„supácký“ kliky, proč to mají napevno? tak soráč no…

0 0
                  • Polka  

Suntour Zeron 1-X. Napevno to nebude, jen jiný uchycení, v březnu to rozdělám a podám hlášení.

0 0
                    • kejda  

Jsem zvědav. Na tom Supovi mi to přišlo nalisované a jelikož jsem neměl náhradní kliky, tak jsem si netroufl je „rozdělat“. Ten Suntour to určitě má výměnné, už proto, že převodník je NW

0 0
                      • Polka  

Neni to klasicky NW, rikaji tomu ZigZag, zuby jsou normalni tenke, ale jeden jakoby lehce ven, druhy dovnitr, netusim zda to bude chodit na 100%. Tajne doufam, ze pujde shodit a dat tam pripadne nejak u osy opilovany klasicky NW (pripadne s offsetem), tak aby tam padl.

0 0
                        • kejda  

Podle fotky zuby mají větší výšku než na obyčejným převodníku, to bude fachčit

0 0
      • Polka  

Z dnesniho vazeni u Supa:

• hlavko FSA – 90g
        • predstavec One Race 60mm – 131g
        • rodla One Race 660mm – kolem 300g, zkracoval jsem na 60mm a ty maj 277g
        • vidlice 2200g i s tim lockoutem
        • predni brzda bez kotouce 288g, brzdy oboje budou mit bez kotoucu nejakych 640g

Nakonec jsme museli vzit na 141cm vysku velikost XS a sedi perfektne, sedlovka vysunuta 6cm.

0 0
        • pocestny  

rodla vyměníš snadno, ale tu vidlu posrali, mohli dát o 500g lehčí a zvýšit mírně cenovku

0 0
          • Polka  

Nejak mi nestymuje mirne zvyseni cenovky a cenovy rozdil Silver vs. treba Reba/Sid ;-) Epixon je cenove nejniz, ale nezapada designove a vahove je stejne nad 1700g (aby byl rozdil 500g).

A na rodla cinskej karbon my pouzit nemuzem, protoze dostavaj hodne zabrat.

0 0
            • pocestny  

myslel jsem epicon (1670g za 6000kč), nebo alespon epixon (1860g), i blbej raidon má 2000g za celkem směšnou cenu, a neříkej že tam chceš mít 2200g vidli…

(tovární setup kde dali vidli za 4000–4500 předělat na vidlu za 6000 ještě není taková darda)

0 0
              • Polka  

Epicon je na pevnou osu, tady jsou QR, cimz ti odpada. Epixon tam nedali kvuli nalepkam, jedine ze by jim udelali spesl v cervene. Jo mohli tam dat treba ten Raidon (2042g vazeno s nebo bez lockoutu?), ale jak chodi netusim a tech 160g rozdil uz neni takova hruza.

Uz jsem nekde tady psal, ze pokud bude neco na bazaru, tak vymenime nebo i bude prilezitostne pevna. Zas z toho nedelej kovbojku :-)

0 0
                • pocestny  

tohle kolo tady jinak všichni chválíme, není to špatná koupě

Ale kritizuju výrobce, že mohl nabídnout …měl nabídnout jinou vidlu, a jestli má epicon pevnou osu je šumák, no tak by tam dali pevnou, … pul kila dolů za 2000 mně dává smysl, ale evidentně nikoliv lidem ze Superioru.

0 0
                  • Polka  

No…vsichni ho nechvalili a seriovka nikdy neni na 100% jak by clovek chtel, aspon je prostor pro vylepsovani. Za me dobry, mladej spokojenej, uz jen natrenovat jezdeni v spd.

0 0
              • Polka  

Klidně bych mu tam dal něco lehčího, ale napřed bych se musel zbavit toho Silvera, což půjde imho dost blbě :-)

0 0
            • zderes  

Tak naše rodla dostávají i díky pevné vidlici taky zabrat a vydrží úplně vše, toho bych se vůbec nebál :)

Jinak jestli se uvidíme tak jsem na to kolo docela zvědavej…

0 0
              • Polka  

Ja nemyslel ze dostavaj zabrat diky terenu, ale padanim, hazenim o zem a nesetrnym pokladanim ;-)

0 0
        • oddie  

Brrr, ta vidle. A řídítka… Zbytečných dohromady minimálně půl kila :)

0 0
    • KAPLIS  

Již brzy další pokračování úspěšné série KID…

0 0
      • vpa007  

SUper… a teď křížový odkaz… co ty 260? Bude aspoň poslední sérka rámů? PH něco naznačoval v mejlu, že to není ještě úplně zavržená varianta ;-)

0 0
        • KAPLIS  

To neumím potvrdit, ale zájem o KID 260 v S-ku je. Takže pokračování výroby je pravděpodobné. KID 260 XS v nabídce zůstává.

0 0
          • vpa007  

Jasan, jen se tak ptám, chápu, že oficiálně to musím jít jinudy, takže jen tak naťukávám situaci. Každopádně jsem rád za sebe i za RB, že dětský kola celkem frčej, i když se mi zdálo, že to ze začátku moc nevypadalo :-)

0 0
        • KAPLIS  

Tak kid 26 v S-ku nebude…

0 0
          • hompmo  

jj…S ne ale XS by mělo být

0 0
          • vpa007  

:-/ ..... a neválí se někde jeden rám navíc? Bych ho klidně dopředu vzal!

0 0
            • hompmo  

XS?

0 0
              • vpa007  

(X)XS/12" mám… chtěl jsem S/15" pro kluka jako další růstový krok. Už mám doma nachystanou 26" vidli RS Sid a rám na 27,5" kola se mi moc nepozdává, bylo by to dlouhý jak jezevčík :-(

0 0
                • oddie  

Hehe, zanedlouho dám do fotek 15" Virtuse se SIDem :D tak můžeš udělat stejný ;)

0 0
                  • vpa007  

Mno… už se začínám psychicky připravovat na to, že eRBé nebude jedinej rám, na kterým budu stavět kolo… je to těžký pravdě pohlédnout přímo do očí ;-).

Každopádně se už těším, tak moc dlouho s Vitusem nenapínej!

0 0
                    • oddie  

Je to ten, co už v profilu je, akorát přeházenej na kotoučovky. Místo červené Reby černej SID, místo V-ček základní hydrauliky, místo Crossridů UB jsou tam CrossMax SLR a bezduše, a místo Pells sedla je tam Specialized Oura. Akorát nejsou lidi na zkrácení hadic, jsou zatím smotaný u řídítek, to by bylo keců to takhle vyfotit :D

0 0
                      • vpa007  

Jo, to mi došlo, když sem ti teď koukal na profil ;-).. ale fotku sem hodit můžeš, sem choděj jen pacienti ;-)

0 0
                        • oddie  

Možná o víkendu se k tomu dostanu.

0 0
                        • oddie  

Doplnil jsem to do toho popisu v profilu, fotka je nic moc, ale pro představu…

0 0
                          • vpa007  

už na to koukám, a „vyzerá to celkom fajne“ ;-)

0 0
                            • oddie  

V reálu líp než na fotce, bylo blbý světlo… Nicméně mě nepotěšilo, že tam je lehčí vidlice, lehčí kola, lehčí sedlo, ale ty brzdy tu váhu hodily zase zpátky :(

0 0
    • Polka  

Nejaky pocin od frantiku – https://www.albie.cz/…7-1x10-2017/

0 0
      • Motyll  

On to není úplně počin od Frantíku, upraveno v ČR.

Za mne kladné body za kliky 160 mm a rozsah 30×11–42.

0 0
        • Polka  

Jo tak jasne, ten bastl klik s prevodnikem neni uplne oku lahodici :-) Ale davat tam 30z pilu? Do rychlosti uz ty decka v poho vyuzijou 32×11.

0 0
          • pocestny  

30 bych preferoval

0 0
            • gerrard  

Zalezi jak je velky, ale kdyz uz tak bych pro ty mensi dal 32/46. Ale 30/42 jim staci do aleluja.

0 0
          • Motyll  

Myslím, že 30×11 bohatě stačí. Vidím u mladýho a to je 26".

Pokud by byl převodník černej, nemám estetický problém :) Ale to je detail.

0 0
            • oddie  

Zrovna přemejšlím, co bych dal na 24", kdybych to stavěl, na jedné je nejtěžší převod 32/13, tak jestli 30/11 nebo ještě menší, ten převodník…

0 0
              • Motyll  

Na 24" jsme měli 32×11–36 a ze začátku by unesl i 32×11–40.

0 0
              • gerrard  

Ja sem ted holce dal 30/11 – 42. Do tezka to je asi zbytecne moc, do lehka to bude urcite stacit.

0 0
                • oddie  

Musím zkouknout u číňanů ty malý NW převodníky, co se vlastně nabízí…

0 0
                  • gerrard  

Jestli 30z tak urcite ber snail maji dobre vyresene to, ze se potkavaji packy s retezem odsazenim primo na prevodniku.

0 0
            • Polka  

Uvidime co bude ted jezdit ten nas, predtim nejtezsi z kopca docela vyuzival.

0 0
    • Polka  

Se tady furt řeší správná délka klik, ale jak je to s předozadní polohou sedla u děcek, to pak nemůže vycházet jako u dospělích a s kratšíma klikama musí šlapat pod sebe ne? A nevšiml jsem si, že by se u zdejších uveřejněných kol využívaly hokejky pro posun sedla vzad…

0 0
      • matbiker  

Dobrá teorie......

0 0
      • gerrard  

Kratsi nohy se kompenzuji kratsima klikama, takze zadnou hokejku nepotrebujes.

0 0
        • matbiker  

Hlavne, stred slapani se vuci sedlu nikam neposunuje, ze.

0 0
          • gerrard  

Tj o tom zadna, ale predpokladam, ze Polka myslel polohu kolena vuci moc kratkym klikam, aby mu netrcelo koleno prilis pred pedal, ale mel ho zaroven s osou pedalu. To by pak kompenzoval posunutim sedla dozadu.

0 0
            • Polka  

Přesně tak jsem to myslel.

0 0
              • matbiker  

Ogaři, ale ona je kratší i ta stehenní kost přeci.

0 0
                • Polka  

Teoreticky jo. Ale mladymu podle tech vasich tabulek vychazi kliky nejakych 150mm…to by musel mit hokejku s offsetem snad 5cm, aby mu sedela svislice kolene se stredem pedalu. Fotka asi bude nejlepsi, jsou tam 160 kliky (predtim vozil 152), sedlo je ted posunuty asi o 0,5cm vzad od stredni polohy + je o neco niz kvuli uceni se s spd.

0 0
                  • matbiker  

Tak to zkus změřit se správně vysunutým sedlem a na správně velkém rámu.

0 0
                    • Polka  

Vetsi ram mu je velkej, sotva dosahne na zem se zcela zasunutym nizkym sedlem. Onehda tady nekdo psal, jak vsichni perou deckam velky ramy…a to jsem prave nechtel. Na tom Sku jsou jen 170kliky a ty mit proste kvuli delce noh nemuze. Pocitove se mu jede daleko lip na tom XSku, na Sku pusobi vice neohrabane a je na tom natazenej jak blazen.

Mimochodem uhel sedlovky je u obou ramu stejny, tudiz by se ramem v tomto ohledu nic nezmenilo, jak jsi ostatne pred chvili vyse psal.

0 0
                      • matbiker  

Myslel jsem to naopak, ten ram je mu velky.

0 0
                        • Polka  

Jako to XS? Tak to uz je hodně mimo :-) Takhle to má podle mě nyní akorát, po roce hodíme hokejku a delší forbec a vydrží mu to snad ty dva roky. Má přírůstek cca. 5cm za rok, teď měří 141. Rám je dle výrobce pro 145–165, což beru hodně s rezervou.

0 0
                          • Pán z Dubu  

Když má ve 141 cm tělesné výšky 160 mm kliky – to mu poměrově vycházejí na 185 cm tělesné výšky 210 mm kliky. Od 141cm tělesné výšky bych volil 145 mm kliky, ať do nich doroste hned a né až bude kolo opouštět. 160 mm ulož na 2 roky do šuplete na příští kolo.

0 0
                            • Polka  

A tím pádem tu hokejku s co největším offsetem a sedlo co nejvíc vzad? To fakt ne. Ty jseš ultraortodoxní na ty kliky. Jo, mohl jsem vyměnit třeba za NX 155, ale už to tak nechám.

0 0
                              • Pán z Dubu  

Při správně nastavené výšce sedla by na 1,5 cm kratších klikách měl o 1,5 cm výše (a trochu více vzad) sedlo, zároveň nohu v horní úvrati proti tomu o 1,5 cm níže a nemusel by pod sebe skládat tak ostrý kolenní úhel. Předozadní polohu sedla určuje jak sedlový úhel – ten je u dětských i dospělých kol kolem 73°; tak i část sedla před zámkem. Ta je u krátkých vzdálenosti BB-vrch sedla dominantnější. I proto se pro děti sedlovka se set backem používá. Jestli děcko vytahují dopředu příliš vzdálená řidítka, není to vada ani sedlovky ani klik.

0 0
                  • gerrard  

Dej mu spravne vysoko sedlo nebo to neres. A ted napisu neco, ze me mozna zas nekdo virtualne sezere :). Ma to na nekolik roku a bude tam v urcitem intervalu velikosti. Pro decko to nebude nikdy dokonale vyladene jak pro dospelaka a jsou potreba urcite kompromisy. Dulezite je jak na tom celkove sedi a jestli mu to neni velke a specialne dlouhe, protoze potrebuje mit aspon trochu pokrcene ruce, aby mohl zatacet a pracovat s rukama v terenu. Takze bych tak lehce podle obrazku napsal to druhe urcite nebrat.

0 0
                  • Pán z Dubu  

Pozor na vyjádření „těch vašich tabulek“ to je tabulka soukromého názoru gerrarda. Pro mnoho dalších optimální délka klik vychází kratší: https://www.bike-forum.cz/…lo-27-5-650b#… , https://woombikes.com/?…https://www.frogbikes.com

Délka klik přibývá 2×, protože je potřeba dosáhnout na pedál v dolní úvrati a za horní úvratí z nadměrných klik rezultují do záběru ostré kolenní úhly. Kdybys mu ještě nastavil sedlo vůči dolní úvrati a né aby sedíce v sedle stál celou podrážkou na zemi – to by byly úhly.

Nemá kufr v tretře příliš ve špičce?

0 0
                    • Polka  
                      • chodník je zešikma, proto má levou patu skoro na zemi
                      • sedlo půjde vejš až bude mít ošahaný spd, nechci aby to teď hned celý podřel
                      • kufr má klasicky pod kloubem u palce
                      0 0
                • gerrard  

No sak jo.

0 0
    • jirka146  

https://www.cyklobazar.cz/…spyder-seven

Slušná hmotnost i cena. Je to použitelný rám?

0 0
    • Emp14  

Hmm už se těším na další stavbu :)

https://www.aliexpress.com/…2195724.html?…

0 0
      • pocestny  

proč tento, 600USD? byla tam řada rámů za poloviční cenu (250–300Eur), za ty prachy snad radši evropský rám

Edit: jo aha, už to napsal Gersa

0 0
    • gersa  

Za 600$? To je jen za rám cca 13k bez DPH, cla a záruky. Z bike-discount.de je to za 355Euro

0 0
      • Emp14  

To jen ze se proste tesim, jeste je cas :) ale i tak dik.

0 0
        • zderes  

Jen tak pro inspiraci kolo 17” postaveno pro slečnu převážně na závodní využití, zatím neváženo, ale tipuju malinko přes 8 kg. 1×11. Nové se dá postavit na XT, brzdy SLX cca 38tis.

0 0
          • Emp14  

To je na stejném rámu jako má tvůj mladej ne ?

0 0
            • zderes  

Je to hodně podobný. Jen mladej na tom má zatím pořád kola 26”. Teď se mu na startovní čáře kvůli tomu smáli…

0 0
          • pocestny  

tvl ten bike je tak čistý, že to vypadá jako 3D-render z počítače

0 0
            • zderes  

To bylo úplně nový. Tady je foto po závodě.

Bohužel ten bajk mladýho je pořád na 26, nemůžu moc najít adekvátní kola k těm stávajícím. Respektive ty samý co má ve 27,5 stojí 36. Magor jsem, ale toto ne. Kdyby někdo věděl třeba jen o galuskových karbonových ráfcích 27,5 do 5tis jeden, budu rád. Díky.

0 0
              • mirorek2  

Nextie a bezduše?

https://www.nextie.net/…ountain-27.5

0 0
                • zderes  

S bezdušovýma problém není, jen bych chtěl zachovat galusky. Od té doby co na nich jezdí tak nebyl jediný problém. I když pominu případný defekt, tak vzorek vydrží neskutečně hodně. Rocket Ron funguje perfektně, defekty pobralo mlíko, ale mizel před očima. Vzadu za sezónu jsem ho musel měnit. Na galuskách odjel loni celou sezonu a ještě tento rok to zatím není třeba měnit.

0 0
                  • oddie  

Tak zase, mizí pred očima, kolik jich zmizí, než to vyrovná cenu těch galuskových ráfků? :)

0 0
                    • zderes  

Ne jasný, to už jen tak, ale hlavní je, že to fakt funguje po všech stránkách perfektně.

0 0
                      • mirorek2  

No to ale 99% lidí bezduše taky…

0 0
                      • oddie  

Teď to čtu ještě jednou, a že jeden za sezónu, tak to bych neřešil už vůbec, já myslel že to je jeden měsíčně :)

0 0
                        • zderes  

No špatně jsem to napsal. Jednou jsem ho měnil, takže za sezonu spotřeba dvou plášťů vzadu. To je ale jedno, je to pomíjivé.

Mám teď dilema jestli se vrátit zpět k bezduším nebo nechat 26 (to asi už ne) nebo co vlastně.

Škoda, že ty děcka tak rychle rostou…

0 0
                        • kejda  

Taky to teď čtu… jeden plášť za sezonu vyměnit je la-la proti galusce

0 0
                          • zderes  

Jasný, o tohle fakt vůbec nejde, k tomu galusky tohoto výrobce mě nestojí moc.

0 0
              • Emp14  

Taky jsem tak nějak sondoval a bohužel zjistil, ze karbon 27,5 sada kol není moc rozumně dostupná. Respektive aby stáli aspoň za něco tak je to 25k a víc :(

Na 26 jsem sehnal sadu za 6,5k včetně galusek a váha 1280g :)

0 0
              • matbiker  

Jsem mu ve výjezdu fandil. Řval jsem na něj, „co je to tady za hnusnou máničku“, ani se neusmál..... :-)))) Musíš mu pustit aspoň tento kousek z Pelíšků.

0 0
                • mirorek2  

Myslíš Gagarinova bratra? :-)))

0 0
                • zderes  

Počkej to o té máničce jsem slyšel na vlastní uši :) on neví co to znamená –

měl ses ozvat ;)

0 0
                • zderes  

Tak jsem se teď ptal a ví o tom, evidentně mu to ale nepomohlo :)

0 0
                  • matbiker  

Měl jsem oranžový nátělník a jeansové kraťasy.

0 0
                    • pocestny  

No tak příště…

0 0
                      • matbiker  

To jsem presne ja, jen mam o neco kratsi vlasy. Teda vlasy vlastne skoro nemam . Ale jinak, podoba presna.

0 0
                    • zderes  

No tak to jsme byli chvilku naproti sobě. Fandil jsem všem vepředu a pak jsem zmizel v lese :)

0