• Marmali

    Zdravim, vybiram kolo pro dceru 6let vyska 125cm. Loni jezdila na superioru vel.20 a ted bych ji chtela koupit velikost 24. Byla jsem s ni zkouset superior team a kolo ji sedelo dobre. Dcera jezdi hodne a bavi ji zavody. Potrebuje kolo na zavody mtb a ja se ve vyberu nevyznam. Co by melo kolo pro zacinajiciho zavodnika splnovat? Musi mit kotoucove brzdy? Odpruzenou vidlici? Diky za odpovedi

    0 0
    • gersa  

      Moc otázek v dnešní složité době

      24" kolo IMHO ještě nepotřebuje kotoučové brzdy ani odpruženou vidlicí, ale je to lepší

      První problém bude co vybrat a druhý problém bude to vůbec sehnat. Jelikož už mám děti větší, aktuálně jdeme na 26" a více, tak bohužel nemám přehled co výrobci nabízí. Z předchozích zkušeností ale musím za sebe říci, že všechny sériovky měly nějaké ale a tak jsem šel vždy cestou individuální stavby

      Doporučil bych sledovat bazar, snad se něco vhodného

      A tady něco k samostudiu

      https://www.bike-forum.cz/…olo-24-vol-3#…

      0 0
    • Johny_r  

      Já bych si v první řadě dal pozor na geometrii rámu. 24" mi pro 125cm vysoké dítě přijde dost hraniční. U svého dítěte ve stejném věku a trochu menší výšce o 24" vůbec nepřemýšlím a myslím, že ještě tak rok až dva nebudu. Znám pár takových dětí na 24" a většinou jsou jim ta kola strašně velká a při pádu ze sedla na rám si koledují o nějaké hnusné zranění, protože nedosáhnou nohama na zem. Dítě natažené, sedlo úplně dole, aby dosáhli na pedály. Neříkám, že je to absolutní pravda, záleží na poměru délky nohou a těla atd.

      Pokud jde o velikost kol, tak větší kola mají lepší prostupnost terénem (to ví každý, kdo z 26" MTB přesedl na 29"). Na druhou stranu, roztočit velká kola dá víc práce, takže akcelerace bude horší. To je fyzika. Druhá otázka je, co je priorita, jak významné ty efekty budou a jaký je důvod ke koupi většího kola. Pokud jde o konkrétní doporučení, tak sdílím názor výše. Kotoučovky bych neviděl jako nezbytné, pokud dítě nejezdí nějaké vražedné sjezdy, ale spíš dětské XC závody. Jsou těžší, ale na druhou stranu brzdí daleko líp a líp se seřizují. Když už kotouče, tak hydraulické. Odpružená vidlice je fajn, ale podmínkou je, aby byla kvalitní a schopná pracovat při zatížení dítětem. Viděl jsem pár vidlic na 20" kolech, kde je to dítě vůbec nemá se svou hmotností šanci propružit a z vidlice se tak stává akorát neskutečně těžký držák předního kola, který žádnou pružící funkci neplní.

      Každopádně držím palce.

      0 0
    • Marmali  

      Dcera byla 24 superior team vyzkoušet a sedí jí dobře..má dlouhé nohy. Vel 20 je ji malá.

      Jak říkám, jsem ženská, která tomu absolutně nerozumí. Favorit je superior a potom jsem ještě našla kolo od značky amulet, které také váží málo. a taky je o polovinu levnější

      https://www.cyklodiskont.cz/…d-021-109211?…

      https://www.skibikecentrum.cz/…-velikost-24?…

      0 0
      • Johny_r  

        Myslím, že u těchto dvou cena odpovídá kvalitě. SUP je skutečně kolo, Amulet je podle mě spíš taková supermarketová značka i kvalita. Sup je těžší asi hlavně o tu odpruženou vidlici. Její kvalitu posoudit neumím.

        Docela bych chtěl vidět 125cm vysoké dítě, kterému je malá 20". Ten SUP uvádí velikost jezdce od 130cm. To si opravdu se 125cm dokáže stoupnout před sedlo tak, aby měla mezi rámem a rozkrokem nějakou bezpečnou rezervu?

        0 0
      • skaj  

        Uplne super zavodni kolo neni ani jedno, ale ani jednoho bych se nebal. „Znackove“ neni ani jedno, ale proc taky v tehle kategorii. Jestli chce a potrebuje vidlici musis vedet hlavne ty, podle zavodu co jezdi. Kazdopadne dobra vidlice je draha. Promin, ze takhle obecne, ale je treba si uvedomit, ze zvlast v tehle kategorii je pojem „zavody“ a „jezdi hodne“ tak strasne siroky, ze lidi ti tady bez premysleni budou radit to svoje… Doporucil bych se podivat, na cem jezdi zavody lidi kolem, pro ziskani orientace.

        K vybranym kolum – Amulet je hure osazeny, ale zase nijak tragicky. Superior je vic do terenu (vidlice plaste) a do kopcu (lehci prevody).

        Co chapu, ze ti tolik nepomuze, ale presto zminim – z Amuletu se da udelat za cenovy rozdil lepsi kolo nez je Superior…

        A zvazil bych i pripadny servis. Mozna na tebe budou hodnejsi, kdyz u nich kolo koupis. Ale to fakt jen fabuluji, kola si delam sam.

        0 0
        • Marmali  

          Díky za odpověď. O cenu mi nejde, ale když už koupím kolo kolem 20tis, tak chci, aby za tu cenu stálo. Jezdila na kole vel 20 noname značky a bylo těžké, pak dostala superiora vel. 20 a rozdíl byl obrovskej. Takže mi jde hlavně o váhu kola a aby bylo opravdu na MTB závody dobré. Když sleduji děti v její věkové kategorii, tak mají kola od těch levných po ty drahá. Co ale vím s jistotou, že ty levná kola jedou hrozně a děti se nadřou.

          Našla jsem ještě woom a ten váhově vychází nejlíp

          https://eshop.sportservisvm.cz/woom-5-off/

          0 0
          • skaj  

            „Blbe“ je, za za tu cenu stoji vsechna tebou poslana kola:) Kazde ma v pohode cena/vykon, zadna past. Jen kazde bude na neco trosicku jineho, coz muze, ale nemusi byt problem. Ale pred terminem opravdu dobre a o cenu mi nejde bych te tady na foru zrovna varoval:) Protoze opavdu dobre kolo neni zadne z tebou navrhovanych, opravdu dobra kola zacinaji az nekde tady https://www.vpace.de Popripade si je lidi stavi na miru. Ja vim, ze to jsou obecne reci, pardon. Jenom se te snazim pripravit na to, ze magoru (v dobrem) je v tehle sfere strasne moc. Takze ani ne jednom z tvych navrhovanych kol tvoje dcera nejspise nebude mit ani zdaleka nej kolo na zavodech.

            K Woomu – dobre kolo, ale zase otazka te vidlice. To bych rozstipnul jako prvni, zda ji na svoje jezdeni potrebuje, nebo ne. Mam prime zkusenosti s tim, ze dceri byla k nicemu, syn ji potreboval uz na 20" … Spis si myslim, ze ji potrebovat nebude, ale poradit na dalku nedokaze nikdo.

            Jinak jeste obecny dovetek – kola nejsou a kdyz jsou, tak je jich malo. Takze bych si nejdrive zjistil, jestli je ten Woom vubec realna moznost.

            0 0
          • draque-mraque  

            Jen ještě připojím osobní zkušenost – zatímco osazením byl Woom 4 OFF (20 palců, uznávám) „dost dobrý“ přímo z krabice, tak u SUP Team 24 jsem spoustu věcí ladil, než zavládla spokojenost u mě i u mladého. Já bych řekl, že teď má ze SUPa lepší kolo a za míň peněz, než kdybychom kupovali Woom 5 OFF air (je vyšší, těžší a jezdí těžší věci než dětské XC závody, takže odpružená vidlice byl požadavek). Pokud je požadavek koupit a jezdit, jsou Woom OFF více vyrovnaě osazené.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.