• kozomelec

    Zdravím, mám problém. Jedná se o to, že při šlapání, vždy ve stejném místě (v místě kdy začíná zabírat pravý pedál) „cvaká“, nevím jak bych to přesně popsal, ale je to hlasité a i je to cítit v botách v nášlapech. Dělá to s botami i bez bot. Máte nějaký tip v čem by mohl být problém?

    čím těžší převod, tím je cvakání znatelnější, ale stále ve stejném místě.

    Kolo: Trek X-Caliber 2012

    1 rok staré

    0 0
    • Luma  

      Může to být v pedálu,zkus jestli nemá vůli na osce.Jestli né tak vyšroubovat z kliky,vyčistit závity(na klice i pedálu)lehce namazat vazelinou a zašroubovat zpatky.Ale může to být i řada dalších věcí,kliky,pře­vodníky atd.

      0 0
    • tomxxx  

      Pedál, střed nic víc

      0 0
      • Smazaný účet  

        velice odvazne tvrzeni…takovych „musi to byt tohle nebo tohle“ uz tu bylo.:)))

        0 0
      • McBlacky  

        překvapivě to někdy dělá i kombinace různě ojetého řetězu a pil

        0 0
      • mr.nikdo  

        U me na 80 % lupa sedlovka v ramu.

        0 0
        • nitraq  

          U mě cvakala a zajížděla. Nejlevnější odol to vyřešil.

          0 0
      • Lister  

        …povolená osa na klikách, unavený svár na rámu, patky zadního náboje, nový řetěz na starém pohonu…

        0 0
    • Lister  

      Cvakat může úplně cokoliv, ale jestli to pocitově cítíš i v nohách, tak to bude pravděpodobně v pohonu. Jinak může cvakat klidně i sedlovka v rámu nebo jijí zámek, ližiny sedla atd.

      První co bych zkusil – nastav kliku do polohy kde to většinou cvakne. zapři kolo, zabrzdi přední brzdu a opři se do pedálu, poslouchej jestli lupne. pak se opři jen o hranu kliky abys netlačil na pedál a pět poslouchej, jestli to lupe. vyzkoušet opakovaně. pokud lupř při tlaku na pedál, ale ne na kliku, hledej problém primárně v pedálu, pokud lupe v obou případech tak bych se zaměřil na kliky a střed.

      Řešil jsem lupání na bráchovém kole, problém byl v Deore klikách, které z nějakého důvodu vydávají zvuky které nejdou ze středu, ale přímo z kliky. Objevilo se to po cca 6 měsících provozu. Kliky musely pryč, XT kliky na stejném středu jsou tiché. Asi se někde povolil nějaký lisovaný spoj a je tam drobná vůle.

      0 0
      • Lister  

        PS: a zkontoluj si, jestli se ti nepovolila ložiska osy klik – to už se mi taky stalo, mazal jsem, čistil a až pak mě napadlo vzít na ten střed klíč a zkontrolovat, jestli je to dotažené a pak se nestačil divit.

        0 0
        • kozomelec  

          Díky moc, tak jsme to s taťkou zkoušeli a přišli jsme na to, že vůle byla ve středu, šlo hýbat s klikami směrem od rámu a zase zpět k rámu. Šlo to o kousek dotáhnout a zvuky nejsou. Ještě jsem na tom nikde nebyl, ale na první pohled závada zatím zmizela. Díky moc za rady.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.